Stichting Reclame Code

Page 1

CHECKdeRECLAMECODE.

nl


Reclame maken is net als flirten Reclame maken is net als flirten. Het gebeurt in een wenk, een flits, één oogopslag. En het is van alledag. Elke dag flirten duizenden reclameboodschappen om onze aandacht, en worden we verleid, aangespoord, in beeld en tekst, om een merk of product leuk te vinden, te gebruiken en te kopen. En daar is niks mis mee. En toch gaat het soms mis. Het wordt immers anders, als reclameboodschappen op een onverantwoorde manier met ons flirten, als verleiden misleiden wordt, of goede smaak smakeloos. Dus als we op een oneigenlijke, niet eerlijke manier worden meegenomen in ‘een verhaal’, als informatie niet of gedeeltelijk niet klopt, als halve waarheden als heel worden verpakt, als bewust informatie wordt achtergehouden,


weggemoffeld of verdraaid, of als de flirt niet als goed bedoeld maar als kwetsend wordt ervaren, of de grenzen van het fatsoen of van goede smaak overschrijdt. Ook voor veel reclamemakers, marketeers en producenten is het soms lastig te beoordelen of een boodschap misleidend en/of onverantwoord is. ‘Mag ik dit nu wel zo zeggen of niet?’, ‘Moet ik dit vermelden of mag ik het achterwege laten?’, ‘Is dit beeld geoorloofd, of kan het echt niet?‘Kortom, hoe duidelijk, hoe transparant en hoe fatsoenlijk moet een boodschap zijn? En wanneer overschrijd je nou eigenlijk een grens, zowel offline als online?

*

Om je te helpen bij het maken van verantwoorde reclameboodschappen, of bij het beoordelen van een uiting van jouw merk, product of bedrijf, is er nu: WWW.CHECKdeRECLAMECODE.nl Hiermee kun je in enkele korte stappen nagaan of jouw boodschap wel verantwoord is, of niet. En wat je eraan kunt doen om je boodschap wĂŠl verantwoord te krijgen. En natuurlijk kun je, bij twijfel, altijd om advies vragen.


*

Je wist het misschien niet, maar ook onlineboodschappen moeten voldoen aan bepaalde regels. Elke boodschap die bedoeld is als reclame, dus ook in de vorm van Facebook-posts of Twitterberichten, moet hieraan voldoen.


De Stichting Reclame Code (SRC) bevordert verantwoord reclame maken, zodat de consument vertrouwen in reclame heeft én behoudt, onder meer via zelfregulering. Zelfregulering betekent dat het adverterend bedrijfsleven – adverteerders, reclamebureaus en media – regels opstelt waaraan verantwoorde reclame moet voldoen. Deze regels staan in de Nederlandse Reclame Code. Iedereen die vindt dat een reclameboodschap in strijd is met deze regels kan een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie. Om (nieuwe) klachten te voorkomen, biedt de aparte afdeling Compliance van SRC reclamemakers copy advies en andere diensten om hen te helpen bij het maken van verantwoorde reclame. ‘Better safe than sorry.’ www.reclamecode.nl


DOE DE CHECK G OF MAIL ONS JE VRAA

l

e.n compliance@reclamecod

2014


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.