Page 1

WORK

SHOPS overzicht

2 0 1 34 201


workshop overzicht

In actie komen voor een betere wereld op een manier die bij jou past - dat is oikosXplore. Door verschillende activiteiten, waaronder deze workshops, ontdek je wat jij kunt en wat jij wilt doen voor een betere wereld. In heel Nederland organiseert oikosXplore workshops over internationale samenwerking voor bijvoorbeeld studenten en studieverenigingen. De workshops zijn door hun flexibele opzet ook geschikt voor kleinere groepen zoals vriendengroepen, vrijgezellenuitjes en disputen. Naast workshops organiseren we andere op-maat activiteiten als fair trade proeverijen, debatten en trainingen.Met al deze activiteiten maken we mondiale thema’s leuk, begrijpelijk en tastbaar.* Op onze website www.oikosxplore.nl vind je een volledig overzicht van onze activiteiten. Ben je geïnteresseerd in een van onze activiteiten of heb je zelf een idee en wil je graag even overleggen? Neem dan contact met ons op. *Voor deze activiteiten werken we op basis van waardebepaling achteraf. Dat betekent dat we in overleg bepalen wat de aangevraagde workshop jou waard is. Dat kan een geldbedrag zijn, of een product of dienst die je ons teruggeeft.


workshop overzicht

WORKSHOP OVERZICHT POVERTY 1 BEAT

HUNT 2 TREASURE FACTORY 4 CHOCOLATE

XPERIENCE 6 COCKTAIL EN DIALOOG 8 CONFLICT

IN AFRIKA: 3 CHINA REDDING

5

OF RAMP CLASH OF CIVILISATIONS

KOFFIE? 7 ZUIVERE GROTE DE OMGEKEERDE 9 DEZINGEVINGS 10 SHOW! WERELD

RELOADED 11 KIMBANDA

CHECK 12 REALITY

‘N TEST STYLE 13 SHOP 14 SURVIVAL BEELDEN WORK 15 WERELD 16 KOOK SHOP


workshop workshop overzicht overzicht // 1 1

BEAT POVERTY Je sportclub ondersteunt een team in Afrika, op concerten word je geld gevraagd voor goede doelen. Zelf kun je als vrijwilliger over de hele wereld aan de slag om bijvoorbeeld les te geven aan kinderen of ziekenhuizen op te knappen. Er gebeurt van alles op het gebied van armoedebestrijding. Maar waarom zijn mensen in ontwikkelingslanden dan nog steeds zo arm? Dat is precies waar deze workshop over gaat! Tijdens een ren-je-rot spel test je je kennis over armoedebestrijding en ontdek je welke manier van ontwikkelingshulp jou aanspreekt en welke manier juist helemaal niet.


TREASURE HUNT

ni e uw

Oefen je survival skills, want die zul je nodig hebben in deze outdoor workshop. Twee teams strijden tegen elkaar in een Congo real life experence. Ze gaan tussen de stenen en de modder op zoek naar Coltan, een basiselement van je elektronische gadgets. Het komt aan op tactiek, samenwerking, uithoudingsvermogen en snelheid. Wie bemachtigt de meeste Coltan? Een perfect avontuur voor groepsuitjes,teambuilding en studentenverenigingen.

workshop overzicht / 2

!


workshop overzicht / 3

CHINA IN AFRIKA: REDDING OF RAMP China is overal. We kennen allemaal de Chinese restaurants en chinatowns zijn over de hele wereld te vinden. Ook in Afrikaanse landen kom je China steeds meer tegen. China legt wegen aan in Zambia, investeert in olie in Sudan en scheldt schulden kwijt die Congo-Brazzaville aan China had. ‘Prima’, zou je denken, maar toch zitten er ook veel haken en ogen aan. In dit rollenspel ga je op onderzoek uit: is China’s nieuwe rol in Afrika een redding of juist een ramp?


workshop overzicht 2010 / 6

workshop overzicht / 4

CHOCOLATE FACTORY In deze workshop ga je zelf bonbons maken. En proeven natuurlijk! Merk jij daarbij het verschil tussen Fair Trade en ‘gewone’ chocola? Proef en vergelijk.

Foto: Cacaobug

Met receptenkaarten en ingrediënten voor overheerlijke bonbons ga je zelf aan de slag in de keuken. Intussen krijg je een kijkje in de wereld van de cacaoboon en hoe de chocola bij ons terecht komt. Wie zijn er werkzaam in de cacao industrie en hebben zij net zoveel plezier van chocolade als jij? Een mooie combinatie van creativiteit, informatie en genieten.


workshop overzicht / 5

CLASH OF CIVILISATIONS Verschillen tussen mensen zijn iets waar je dagelijks mee te maken hebt, op straat, op school of tijdens het uitgaan bijvoorbeeld. Of tijdens een vakantie of stage in het buitenland. Is die ander nou raar, gek, dom, leuk, of gewoon onbegrijpelijk? In dit rollenspel ervaar je hoe je met verschillen omgaat en hoe je ze kunt doorgronden. Ook is het een handige voorbereiding als je binnenkort naar het buitenland gaat! Foto: Pierre Pouliquin

Twee groepen deelnemers maken zich elk een andere cultuur eigen. Vervolgens sturen ze verkenners naar de andere groep om hun cultuur te doorgronden. Uiteindelijk komen de groepen weer bij elkaar en volgt een verhelderende ontknoping.


COCKTAIL EXPERIENCE

workshop overzicht / 6

Kijk eens wat dieper in je glaasje met de Cocktail Experience! Ontdek je favoriete cocktail en doe inspiratie op voor nieuwe creaties tijdens deze kleurrijke workshop. Je komt van alles te weten over de herkomst van de ingrediënten die een cocktail tot een echte cocktail maken: sinaasappel, ananas, kokos en rum bijvoorbeeld. Wat is het verhaal achter al die lekkere smaakjes? En proef jij het verschil in ingrediënten? Deze zoektocht brengt je onder andere naar het exotische Brazilië. Een mooie combinatie van zelf bezig zijn, informatie en genieten! Wil je geen alcohol? Dan maak je toch gewoon de mocktails!

Foto: Towergirl


workshop overzicht / 7

ZUIVERE KOFFIE? De workshop Zuivere koffie? gunt je een interessante inkijk in de wereld die schuilt achter jouw dagelijkse kop koffie. Kruip in de huid van een van de personages en leer de koffiesector van binnenuit kennen! Durf en diplomatie kunnen bepalend zijn in dit boeiende simulatiespel. Iedere deelnemer krijgt een rol en instructies. Voor elk personage staat er iets anders op het spel. Door middel van speedmeeten met andere deelnemers probeer je jouw doelen te verwezenlijken. Soms hebben de verschillende schakels in de koffieketen echter strijdige belangen‌ Een koffietest kan onderdeel zijn van de workshop. Proef jij zuivere koffie?


workshop overzicht / 8

CONFLICT EN DIALOOG Conflict is a normal part of life, van burenruzie tot conflicten tussen bevolkingsgroepen. Met de dialoogmethode kun je op een gestructureerde manier zoeken naar openingen en uitwegen. De methode is gebaseerd op expertise uit diverse conflictsituaties en wordt wereldwijd toegepast. In de workshop gaan we onder andere in op de stadia van de conflicten, de (on)mogelijkheden van de dialoogmethoden een aantal voorbeelden uit de praktijk. Met diverse oefeningen word je actief betrokken en leer je een aantal basiselementen die je kunt toepassen in je eigen omgeving.

Foto: Marco Longari


workshop overzicht / 9

DE GROTE ZINGEVINGS SHOW! Misschien maak je al een paar jaar deel uit van een groep (vereniging, studie, sport) en denk je de andere leden aardig goed te kennen. Je weet aan welke docenten je vrienden een hekel hebben of wat hun favoriete biermerk is. Maar weet je ook wat hun levensmotto is, of hun hoogste ideaal, of hoe ze tegen de wereld aankijken? En hoe zit het met jou? Heb jij antwoorden, ben je een eeuwige zoeker òf heb je er nooit zo over nagedacht?

Foto: Endre Vestvik

OikosXplore daagt je in De Grote Zingevingsshow uit om jezelf en je vrienden beter te leren kennen. Serieus en speels, diepgaand en toch luchtig: De Grote Zingevingsshow zorgt voor een verrassende avond, waarin de schijnwerpers op jullie zelf gericht zijn. Laat zien wat je in je hebt!


workshop overzicht / 10

DE OMGEKEERDE WERELD Arme ontwikkelingslanden hebben hulp nodig en het rijke westen draait daarom de financiële kraan maar weer eens open. Punt. Zo zijn de verhoudingen helder beschreven. Of toch niet…? ‘De Omgekeerde Wereld’ kijkt verder dan hulp alleen. Kruip in de huid van een multinational, een louche handelaar, de regering van een ontwikkelingsland of belastingparadijs en ervaar hoe de kaarten verdeeld zijn in de wereldeconomie. Zijn landen en bedrijven gelijkwaardig aan elkaar of heeft één van de twee meer macht in onderhandelingen? Hoe vrij ben je als ontwikkelingsland om keuzes te maken over hoe je je land vooruit kunt helpen? En welke rol speelt het rijke westen hierin? In dit rollenspel ontdek je wie de touwtjes in handen heeft.

Foto: Marco Longari


workshop overzicht / 11

KIMBANDA RELOADED Stel jij bent regeringsleider van het fictieve land Kimbanda. Jouw land heeft net schuld kwijtschelding gekregen, waardoor er geld vrijkomt voor armoedebestrijding. Waar zou jij dan geld aan uitgeven? In dit simulatiespel kun je je verdiepen in de dilemma’s die komen kijken als je werk moet maken van armoedebestrijding en wederopbouw. Debatteer en oefen voor je toekomstige baan! Na een inleiding en een korte situatieschets krijgt iedere deelnemer een rolbeschrijving met bijbehorende wensen. Het doel is gezamenlijk een begroting op te stellen. Dat blijkt een flinke klus te zijn, want iedere deelnemer heeft zijn eigen agenda.


REALITY CHECK

workshop overzicht / 12

Je kent ze wel, die spotjes op de tv: uitgemergelde kindjes met hongerige ogen terwijl je net een zak chips eet. Of: je bijdrage wordt gevraagd voor een nieuw school gebouwtje. Je kunt er niet omheen, ‘t is zappen of lappen. Als je zapt, kruipt soms het schuldgevoel omhoog. Als je lapt draag je bij aan betere levensomstandigheden in arme gebieden. Toch houden de kloof tussen arm en rijk ondertussen gewoon in stand. Waar ligt dat nou aan en wat is er eigenlijk echt nodig om de armoede problemen op te lossen? Is het wel reëel om te denken dat ons dit gaat lukken? Door een aantal simpele, doeltreffende oefeningen ervaar je de sociale processen die een rol spelen bij het ontstaan en bestrijden van armoede. We bekijken welke beelden we hebben van mensen die leven in armoede en wat die beelden met ons doen. Deze oefeningen zijn gebaseerd op theorieën die wereldwijd bij conflict analyses worden gebruikt.

Foto: Triplefivedrew


workshop overzicht / 13

SHOP ’N STYLE

ni e uw

!

Shop ’n Style is een nieuwe workshop van oikosXplore waarin kleding en cosmetica centraal staan. Shop langs de verschillende corners en ontdek wat jouw (koop)stijl is. Laat je opmaken of adviseren door een visagiste en ontvang kleur- en stijladvies. Leg je nieuwe look vast op de foto. In de fair shopping corner ontdek je onder welke omstandigheden de vrouwen werken die jouw kleding maken. Hoe kan jouw koopstijl bijdragen aan betere arbeidsomstandigheden?

Foto: McKlin

We geven je praktische tools om hiermee aan de slag te gaan. Kortom, een gezellige workshop met inhoud.


SURVIVAL TEST

workshop overzicht / 14 workshop overzicht / 10

Waan je een avond in een klein stadje in een ontwikkelingsland. Maak levensbeslissende keuzes voor je eigen ‘gezinnetje’. Het wordt je echt niet makkelijk gemaakt met de aanpassingen van de regering, IMF en Wereldbank. Houdt jouw gezin het hoofd boven water? The ultimate survival test! Iedere ronde brengt nieuwe gebeurtenissen die ingrijpende gevolgen hebben voor jullie financiële positie. Dan komt het aan op keuzes: stuur ik mijn kind naar school of koop ik medicijnen voor mijn zieke moeder? Je weet nooit wat de volgende ronde zal brengen. Een indringende workshop over overleven in een ontwikkelingsland

Foto: Endre Vestvik


workshop overzicht / 15

WERELD BEELDEN Welke rol speelt religie in ontwikkelingssamenwerking? Hoe is onze levensovertuiging van invloed op onze maatschappelijke idealen? En hoe gaat een ontwikkelingsorganisatie ermee om als zulke ideeën botsen? In deze simulatie ervaar je het! Kruip in de huid van de vertegenwoordigers van een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie en haar partnerorganisaties uit Ecuador, D.R. Congo, Indonesië en India. Setting is een vergadering in Nederland waar strubbelingen in de samenwerkingsrelaties op de agenda staan. Je maakt kennis met dilemma’s die voortkomen uit onderlinge verschillen in levensovertuiging en wereldbeeld. Ook cultuurverschillen, machtsverhoudingen en persoonlijke gevoeligheden spelen een rol. Zo krijg je de kans om situaties te ervaren die realistisch de praktijk van internationale samenwerking nabootsen. Handig en leuk voor iedereen die geïnteresseerd is in werken in een internationale context!


workshop overzicht / 16

KOOK WORKSHOP Andijviestamppot met spekjes, Tikka Masala met naanbrood of Pindasoep met fufu? Hoe creatief ben jij in de keuken? En voor welke producten kies je: heerlijk en/of eerlijk? Na enige uitleg gaan we gezellig samen aan de slag met het bereiden van een maaltijd. Dit combineren we met informatie over de (culturele) achtergrond van het recept en de herkomst van de ingrediĂŤnten. Aan het eind van de avond heb je je buik volgegeten en zit je vol ideeĂŤn voor meer (h)eerlijk koken in je eigen keuken.


Een medewerker van oikosXplore komt graag naar jullie groep, bedrijf of school toe om een workshop te verzorgen. De workshops zijn flexibel van opzet. Via telefonisch contact overleggen we vooraf wat voor jullie groep de beste aanpak is. De workshops duren meestal 1,5 tot 2 uur. Informatie en aanmelding: oikosXplore Postbus 19170, 3501 DD Utrecht T (030) 236 15 00 oikosxplore@stichtingoikos.nl www.oikosxplore.nl www.facebook.com/oikosxplore

A

Workshoppromo algemeen  

OikosXplore