Page 54

voor de Sikhs. Het is een symbool van vrijheid, gelijkheid en broederschap: hiervoor gaf de negende Guru van de Sikhs, Guru Tegh Bahadur, zijn leven; ter behoud en bescherming van het hindoegeloof. Een Gurdwara is een plaats waar rijken en armen, geleerden en onwetenden, koningen en paupers samen in rijen zitten en dezelfde spijs met elkaar delen.

Het communiceren van de Sikh filosofie, de composities van de Sri Guru Granth Sahib en het belichten van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het sikhisme vormen samen een belangrijk deel van de dienst. De dienst eindigt met ‘Ardas’ - een gebed, dat om Gods zegen vraagt voor vrede, welzijn en bescherming voor allen.

De Langar wordt in stand gehouden door gemeenschapsbijdragen (zowel financieel als door de inzet van vrijwilligers). De eerste Guru had de Langar ingesteld om meer sociale gelijkheid onder alle mensen te creëren. De diensten in de Gurdwara beginnen met Goddelijke lofzang, soms met, soms ook zonder muziekinstrumenten.

In Nederland wonen er ongeveer tienduizend Sikhs. Er zijn drie Gurdwara’s: in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Voor nadere informatie over de Sikhs en de adressen van de Gurdwara’s, zie www.sikhs.nl. Sat shri akal! n

54 - januari / maart 2006

OHM Vani 1e kwartaal 2006  

12e jaargang • nr1 • januari/maart 2006 • Vele wegen, één bergtop? • Holi: geschenk aan gespleten samenleving • Trouwen en geluk

Advertisement