Page 1

met Meer

GRATIS ONAFHANKELIJK MAANDBLAD MAATSCHAPPELIJK WELZIJN I MEI 2016 - No.6

Minder

NU

IEDERE MAAND VANAF DIT NUMMER

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

Ad van der Veeke: "Opgeven is geen optie"

MET ONDER ANDERE DE VOLGENDE ONDERWERPEN IN DIT NUMMER:

Kringloopwinkel

HUISUITZETTING MIJN REDDING

NATIONAAL FONDS KINDERHULP

b

TE OR N

IN

Goedkoop & Zo

MOTIVATIEBRIEFJE

red

a

PROJECT BACK2BASIC

SP

DAKLOOS EN NU


Meermet Minder

Meermet Minder

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

Restaurant BAKKERIJ

3-Gangenmenu vanaf € 8,50

BESPAREN? Dat doe je lekker zelf met de KORTINGCOUPONS*

7 2016-201

Schoolstraat 3 4811 WB Breda Nederland

Je hebt tot wel 44% korting op onze producten! Print uit, neem mee en profiteer nu tijdelijk van deze aanbiedingen.

076-5140162

*In alle deelnemende restaurants. Zo lang de voorraad strekt. Niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen.

Meermet Minder

Meermet Minder

LUNCH AANBIEDING VAN 11.00-13.00 UUR (ZELF SAMENSTELLEN)

VRIJDAG

P.P.

elke vrijdag 12.00 uur Gemaakt door leerlingen Liduinaschool

ANTILLIAANS ETEN

Evert Spoorwaterstraat 41, 4827 LL Breda, info@onsingeeren-zuid.nl (076) 587 19 93

Evert Spoorwaterstraat 41, 4827 LL Breda, info@onsingeeren-zuid.nl (076) 587 19 93

LUNCHCAFÉ

P.P.

Meermet Minder

Hendrik Berlagestraat 102 Breda

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

Ontbijt voor

Ontbijtproduct + drankje

1.00 P.P.

Kom lekker ontbijten bij IKEA!

Maak van je ontbijtproduct een combi door er een drankje bij te kiezen. Je kunt kiezen uit onze Warme Dranken, Jus d’Orange, Appelsap, Melk of Innocent®. Voor €1,- extra krijg je er nog een ontbijtproduct of drankje naar keuze bij (m.u.v. Pancakes en Scrambled Eggs). Dat is lekker opstarten bij McDonald’s.

3.00

LUNCH voor

DINER+ VOOR of NAGERECHT

3.50

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

Zie pagina 26

DINSDAG - WOENSDAG - DONDERDAG

VANAF

l leuker”

t maken, we

wij het nie

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

1.00

Meermet Minder

er kunnen “Makkelijk

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

t Meedrmee r Min

AS VOORDEELP

ANDALUSIA Den Boerenstamppot

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

1.95 P.P.

*Ontbijtproducten worden tot 11.00 u. geserveerd.

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Bij HEMA kun je ’s morgens terecht voor een heerlijk ontbijtje voor maar 1.00. Een vers kopje koffie met een croissant, jam en een broodje ei. Je kunt het ontbijt tot 10.00 uur krijgen in de HEMA winkels met een restaurant. Twee plakjes warme bacon kun je apart bestellen voor 0,25 cent. En wil je nog wat vitamines bij je ontbijt: tot 10.00 u. is er ook nog jus d’orange voor maar 0.50 euro.

Meermet Minder

U krijgt het GRATIS mee !

voor slechts

1 euro

Van ma. t/m zat. van 09.00 tot 10.30 uur in ons restaurant.

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

‘Vers is ook echt vers’ Product met de datum van vandaag?

Ontbijt incl. cappuccino, thee of koffie (tweede kopje gratis)

2.95

Ontbijten bij Intratuin

P.P.

Een luxe ontbijtje voor slechts € 2.95 p.p Begin de dag goed met een verse pistolet en croissant, beleg (ham/kaas/zoet), gekookt eitje en koffie of thee. Het ontbijt kun je tot 11:00 uur bestellen.

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

Heb je leuke tips voor deze rubriek

‘Meer Met Minder” MAIL DIT NAAR:

redactie@stichtingmeermetminder.nl


met Meer

Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker” Beste lezers, Jullie hebben lang moeten wachten op dit nummer. Dit heeft te maken met veel goede ontwikkelingen rondom Meer met Minder. Sinds 27 januari jongstleden zijn wij officieel Stichting Meer Met Minder met een bestuur en een ANBI-status.

geven in de meest ruime zin van het woord. Daarnaast zijn wij bezig met verschillende nieuwe projecten zoals Back to Basic, CityBag Breda en Rebel Yell. De voordeelpas is nu geldig voor twee jaar en biedt nog meer mogelijkheden voor de gebruikers.

Ook heeft de stichting sinds 1 maart een kantoor. Het kantoor is gevestigd aan de Weidehek nr. 8 in het kantorencentrum Flexoff in de Haagse Beemden. Hierdoor zijn wij nog beter in staat om hulp te bieden aan een ieder die dat nodig heeft.

Meer hierover kunt je terugvinden in dit nummer. Verder in dit nummer het verhaal van Rens die tegen allerlei obstakels aanloopt bij het voorkomen van dakloos worden. En het verhaal van Rinie die ook met veel pijn en moeite het traject heeft doorlopen. Twee verhalen die aantonen dat er nog veel moet veranderen en verbeteren in de hulpverlening.

Stichting Meer met Minder zet zich in voor mensen die in een sociaal- maatschappelijk kwetsbare positie verkeren, met speciale aandacht voor mensen die in armoede leven. Stichting Meer Met Minder tracht de armoede in Breda te bestrijden en bespreekbaar te maken alsmede de inwoners van Breda die het op financieel en materieel opzicht moeilijk hebben een stem en een podium te

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

Vanaf deze editie zal het magazine Meer Met Minder maandelijks verschijnen. Heb jij een verhaal wat je in het magazine wil vertellen of heb je andere ideeën of suggesties stuur dan een mailtje naar: susanne@stichtingmeermetminder.nl

Inloop spreekuur Weidehek 8, 4824 AS Breda Iedere dinsdag en donderdag van 10.00-13.00 uur en vervolgens op volgens afspraak Telefoon 076- 532 78 64 www.stichtingmeermetminder.nl contact@stichtingmeermetminder.nl

In dit nummer o.a.:

3

VOORWOORD

4

DAKLOOS

11

GOEDKOOP EN ZO

11

LEGITIMUS

12

DE CITY BAG

13

MOTIVATIE BRIEFJE

16

SOCIAAL NETWERK BREDA

17

OUTLET DE LUNET

19

HUISUITZETTING

21

LENIE COLUMN

23 STG MEER MET MINDER 24

BACK2BASIC

26

VOORDEELPAS 2016-17

27 AD VAN DER VEEKE 28 OMID BIKES 29

STICHTING LEERGELD

30

NATIONAAL KINDERHULP

32 WINNAAR WAD 15

NL34 SNSB 0928 2452 17 t.a.v. Stichting Meer Met Minder MeerMetMinder is een uitgave van Stichting Meer Met Minder. Het bezoekadres is: Weidehek 8, 4824 AS Breda. Vanaf nummer 6 (mei nummer) zal het magazine maandelijks in een oplage van 2.500 exemplaren verschijnen. De verspreiding geschiedt via stichtingen, gemeentelijke instanties, scholen, horeca en leestafels in wachtruimtes medische en maatschappelijke instanties. Wilt u het magazine thuis ontvangen dan betaalt u alleen de portokosten € 2,95. Realisatie:/opmaak G-Edit/Sportenin - Fotografie: Susanne van Loo. No. 7 verschijnt in eerste week juni.

II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 3 I


Dakloos De twee medewerkers van het straatteam zijn keurig op tijd. Het is tien uur in de ochtend. Regen slaat tegen de ramen van het gemeentegebouw. Ik schud de hand van Toos, die mij vriendelijk aanlacht. Ze heeft blonde speelse krullen, die een getekend gezicht met grote blauwe ogen omlijsten.

‘Fijn,’ zeg ik. ‘Maar ik heb een medisch attest van de huisarts.’ Gerard leest het attest onverschillig door.

Sjaak, ook een vijftiger, type muzikant, met lange rossige haren en een schrale baard van een dag of vijf, schakelt meteen over tot de orde van de dag.

‘Op het attest staat dat zulks niet raadzaam is vanwege mijn auto-immuun ziekten. Er staat dat ik in een ruimte met veertig personen een bacteriële infectie kan oplopen of erger.’

In de spreekkamer zal ik ontvangen worden door iemand van Centraal Onthaal. Deze persoon zal mij doorverwijzen naar de daklozenopvang. Hier is het noodzaak dat ik de ambtenaar in kwestie het medisch attest toeschuif dat ik heb gekregen van mijn huisarts. Dit attest zal de procedure, wellicht, een andere wending geven. Een beveiliger schaart zich bij ons. Wisselt handen uit met het straatteam en iemand in het voorbij gaan. Hij lacht een beetje om Sjaak die hij op George Baker vindt lijken. Sjaak vindt dat zelf minder amusant, maar bedekt zijn ergernis met de schijn van een grimas. Toos loopt bellend weg met haar Nokia. Spreekt bemoedigende woorden tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Iedereen heeft urgent aandacht nodig, iedereen wil verder in zijn leven, maar soms zijn er te veel praktische bezwaren en valt men terug naar overleven. Mijn volgnummer verschijnt op de display. Kamer 1a aan de linkerzijde wordt verlaten door twee kogelronde meisjes die hun tranen drogen met gemeentetissues. Ik voel geen medelijden, wou dat ik zoiets nog kon.

‘U moet zich gewoon melden bij Doorstroom. Als u daar verblijft, krijgt u € 70.- per week met aftrek van € 35.- verblijfkosten.’

‘Uw huisarts moet een indicatie afgeven dat u hulpbehoevend bent, anders wordt het de normale procedure.’ ‘Dat ik op een zaal moet gaan liggen met 40 daklozen?’ ‘Inderdaad.’ ‘Ik ben al ziek,’ zeg ik. ‘Wilt u dat ik nog zieker of zelfs levensbedreigend ziek wordt?’ ‘Uw huisarts kan mij bellen,’ antwoordt Gerard. Hij schuift het attest naar mij terug. ‘Waarom heeft u niet eerder een uitkering aangevraagd?’ ‘Een jaar geleden werd ik door het UWV ontslagen uit de Ziektewet, terwijl ik nog onder behandeling bij een psycholoog was. Hij heeft een diagnose gesteld. Zijn rapport is aangevraagd en betaald door het UWV en vervolgens verdwenen.’ Gerard kijkt mij recht aan en toch lijkt hij afwezig. Hij is even onpersoonlijk als de spreekkamer zelf, met kale wanden en een laaghangende tl lamp die een glans legt op zijn dunne grijze haren, op de huid van zijn schedel die er doorheen schemert.

waar vermogen in zit,’ vertel ik. ‘Dat is lastig voor de bijstand. Dat werd mij destijds althans verteld door uw collega. En aangezien ik toen ziek was, en nog steeds ben, besloot ik mijn ontslag uit de Ziektewet aan te vechten.’ Ik ruik de walm van sigarettenrook aan de leren jas van Sjaak. Als gestopt roker vermoed ik dat hij intussen wel zin heeft in een sjekkie, terwijl de verveling op Gerards gezicht zich onmiskenbaar uit. Alsof hij in een file staat of zijn trein heeft gemist. ‘De rechter vonniste in mijn nadeel,’ leg ik uit, ‘en nu heb ik schulden bij familie en vrienden en sta ik op straat.’ Sjaak staat op. Ook hij is zich bewust van deze zinloze missie.

Sjaak en ik nemen plaats tegenover de ambtenaar die zich met weinig genoegen aan ons voorstelt. De stoel voelt warm aan. ‘Wat kom je doen?’ vraagt de ambtenaar die Gerard heet. "Ik kom me uitschrijven. Ik heb vanaf heden geen woonadres meer.’ ‘Dat wordt dan Doorstroom,’ zegt de ambtenaar. ‘Wat houdt dat in?’ ‘Je moet vanaf heden naar de daklozenopvang en daar gaan slapen.’ Ik zie beelden voor mij van de Slingerweg. Deze straat meandert door een industrieterrein en verandert ter hoogte van de opvang in een tafereel dat als een eiland van verderf in een zee van commercialiteit drijft. Blank en zwart staart high voor zich uit, in groepjes staand, in de eeuwigheid dralend. Een enkeling zit op een stoeprand, lamlendig met de capuchon over het hoofd. En van de vrouwen die er verlept en bleek uit zien, valt licht te raden hoe ze betalen voor hun dope.

I 4 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II

‘U had meteen een uitkering kunnen aanvragen,’ zegt de beoordelaar die zijn armen kruist. ‘Dat klopt, maar uw collega adviseerde mij een keuze te maken: of meteen de bijstand in of de strijd aanbinden tegen het UWV. Volgens DAS en hun bedrijfsarts, had ik reële kansen om een gerechtelijke procedure te winnen. Het UWV had verzuimd de diagnose van mijn psycholoog mee te nemen in de procedure, waardoor ik 1,2 % tekort kwam om te worden afgekeurd.’ Gerard zwijgt. "Bovendien heb ik een koopwoning

De Slingerweg zie ik als een onafwendbaar lot op mij afstevenen. Mij nadert een bestaan in een aula waarin mensen slapen en roken. Waar camera’s eenieders gangen volgen. De nacht mij zal omringen met armoede en stapelbedden die ronken en stinken. Een week later onderneem ik een nieuwe poging om hoe dan ook uit de Doorstroom te blijven. Voor dat doel bezoek ik op aanraden van het straatteam de GGD. Daar wordt de medische kant van mijn verhaal bekeken.


je belangstellend en vriendelijk opneemt, maar op gepaste afstand blijft. Ik weet dat ze failliet is gegaan met het bedrijf dat ze samen met haar man runde. Dat ze in 2016 uit de schuldsanering komt. De financiële malaise achter zich laat. Het is beter het te laten zitten, overweeg ik. Ik heb het gevoel dat ik vandaag niemand ken. Dat ik weer een stap verder verwijderd ben van mijn bestaan. Mijn nummer verschijnt op de display. Een beveiliger komt ons roepen. ‘Hé, George!’ zegt hij met een grijns tegen Sjaak. ‘Ben je er weer?’ Teleurgesteld in het systeem, stel ik vast dat het Gerard is die me net als de vorige week in de spreekkamer te woord staat. Met dien verstande dat hij een dame naast zich aan tafel heeft, een stagiaire. ‘Rens heeft geen geld en is per 1 januari dakloos,’ begint Laura. ‘Sta je ingeschreven bij Klik voor Wonen?’ vraagt Gerard. Hij gebaart dat ik mee moet kijken op het scherm van zijn computer dat hij naar me toedraait.

Bij de balie word ik ontvangen door de verpleegkundige met wie ik een afspraak heb. Ze is een oplettend luisterende vrouw, die elk woord dat ze van me oppikt als we naar haar kantoortje lopen, bijna letterlijk verwerkt in een verslag. Haar lange haren draagt ze met een zijwaartse slag over haar hoofd, zodat haar ene oor volledig zichtbaar is en er aan de andere zijde een blonde tres bungelt. Na het lezen van het attest dat de huisarts heeft uitgeschreven, roept ze de GGD arts erbij. Er verschijnt een grote zware kerel die eruit ziet als een beul, maar zich aan mij voorstelt met het charisma van de intellectueel. Hij toont begrip voor mijn situatie maar concludeert dat een broze gezondheid op zich onvoldoende is om uit de Doorstroom te blijven. Hij heeft bewijzen nodig: eerdere virusinfecties, ziekenhuisopnames met longontstekingen, griepaanvallen. ‘Daarbij komt dat u eerst een vermogenstoets moet laten doen door de bijstand,’ weet de arts. ‘Stel dat uw aanvraag wordt afgewezen, komt u zelfs niet in aanmerking voor een daklozenvergoeding.’ Hij staat op en wendt zich tot Floortje. ‘Hoe zit het met de inspectie in de opvang,’ vraagt hij. ‘Niemand die het weet, de kogel komt gewoon niet door de kerk.’ ‘MRSA?’ ‘Met zekerheid op een vestiging,’ antwoordt de verpleegkundige. ‘En de laatste anderhalf jaar zijn we niet meer op de Slingerweg geweest,’ besluit de arts. Ik meld me aan bij Centraal Onthaal en laat me ditmaal vergezellen door Laura, een dame van middelbare leeftijd die door haar eigen veroordeling tot de schuldsanering de sociale kaart goed kent. Kort voor we naar binnen gaan, rookt Laura een sigaret buiten.

Het is een zelfgemaakte. Ik herinner me de geur van tabak in een plastic schuif, de klik waarmee het namaaksel tot stand kwam. Dat was toen ik achttien was en ik maandenlang moest wachten op een uitwonende studiebeurs. Het was een periode van armoede die ik nu, dertig jaar later, pas weer ervaar. Bovendien vond ik die peuken zo smerig, dat ik maar met roken stopte. sjaak en Toos bestijgen de brede trappen bij de ingang van het gemeentehuis. We schudden handen. De stemming is bedrukt. Sjaak geeft zakelijk aan dat Laura en ik het vanaf vandaag met z’n tweeën kunnen regelen, dat hele circus van te volgen procedures en zo. Het voeren van een heel andere strategie nu; ik zou daarmee mijn ruiten kunnen ingooien. ‘Beste Sjaak, er is geen strategie,’ wil ik zeggen, ‘alleen mijn wanhoop, mijn alles-wat-ik-had kwijt zijn, de keuze: linksaf het donker in of het rechtsaf vallen in een put,’ maar ik zwijg. ‘We willen aanspraak maken op een voorziening,’ legt Laura uit, ‘Rens heeft geen inkomen en staat praktisch op straat.’ ‘Daar kun je je elke dag voor melden bij de gemeente,’ zegt Sjaak ineens toegeeflijk. ‘ Als je je daar aan houdt zonder ruzie te maken, dan is het prima.’ Ik probeer Sjaak te begrijpen. Is hij bang dat Laura de ambtenaar in kwestie de huid zal volschelden, dat ze hem of haar als een furie door het gemeentehuis zal opjagen om deze te dwingen tot medemenselijkheid en begrip? Hoe goed ken ik Laura, trouwens? Met haar lange witte haren, arendsneus en helder groene blik, die

‘Een jaar of twee,’ zeg ik. We loggen in op mijn account. Geduldig legt hij uit dat ik moet klikken op woningen die door een loting worden toegewezen, daarop heb ik de meeste kans. Zodra ik een woning krijg aangeboden, heb ik recht op een bijstandsuitkering. ‘Ook als ik in scheiding lig, mijn huis overwaarde en een gespaard deel ter aflossing heeft?’ vraag ik. Jan en de stagiaire laten zich even beduusd terugzakken in hun stoelen. Hun collega, Francine, heeft in het kantoortje ernaast mee geluisterd. Ze steekt haar hoofd in de spreekkamer. ‘Ik bel Arnoud even,’ verkondigt ze. Verbouwereerd aanschouw ik dit tafereel van medewerking en bereidwilligheid. Een week geleden werd ik afgeserveerd en doorgestuurd naar de Doorstroom. En nu is met name Gerard honderdtachtig gedraaid alsof hij zijn alter ego aan het werk heeft gezet. Of andersom. ‘Ben je nog als werkzoekende geregistreerd bij Werk.nl?’ vraagt hij. ‘Ik kan dat niet controleren,’ antwoord ik, ‘mijn DigiD is geblokkeerd.’ ‘Rens kan zich melden bij het UWV,’ verkondigt Francine die haar keurig getooide kapsel weer in de spreekkamer steekt. ‘Met een uitdraai van zijn inschrijving kan hij een uitkering aanvragen.’ Handen worden geschud, succes wensen klinken. ‘Sjaak zei het vorige week,’ vertel ik Laura als we buiten staan, ‘de eerste keer als je Gerard ontmoet, wil je jezelf van kant maken, de tweede keer...’ ‘Twijfel je aan je eigen waarneming’ vult Laura aan. Ik meld me bij het UWV. Kort erna word ik opgehaald door een kerel van een jaar of dertig met jeugdpuistjes op zijn kin, die klanten op de werkvloer helpt met hun problemen. Hij stelt zich aan mij voor. Wilco, heet hij. Een zestigjarige vrouw klaagt dat haar pc kapot is en ze haar sollicitaties vandaag moet weg sturen voor ze last krijgt met haar uitkering. Een vrouw van rond de vijftig in een rolstoel, ze mist een arm en een voet, reageert op vacatures met ogen waar tranen in staan. Ze schijnt volkomen moedeloos.

II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 5 I


Meermetr Minde

n wij het niet

kunne “Makkelijker

maken, wel leuker

VOORDEELPAS

2016-2017

Roti Express Breda Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Baliendijk 38 4816 GE Breda

076-8882223

www.roti-express-breda.nl

Openingstijden: Maandag 15:00 - 22:00 Dinsdag GESLOTEN Woensdag 15:00 - 22:00 Donderdag 15:00 - 22:00 Vrijdag 15:00 - 22:00 Zaterdag 15:00 - 22:00 Zondag 15:00 - 22:00

PC076 Computer reparatie

Met meer dan 15 jaar ervaring zijn wij dé PC specialist uit uw regio! TELEFOON

076- 820 03 86

Email: info@pc076.nl of Email: info@laptoppcdokter.nl Breng -en ophaalpunt Tramsingel 74, 4814 AD Breda

Wij zijn te vinden in de vestiging van OUTLET DE LUNET Breda.

Ook hulp aan huis of op afstand !

I 6 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II

info@schoutenlegal.nl


Wilco is een modern geklede vent, vlotte spijkerbroek, sportieve trui, sneakers. Maar zijn antwoord is onverbiddelijk: na 18 december, als mijn DigiD het doet, kan ik wijzigingen aanbrengen in mijn Werk.nl. ‘De gemeente heeft mij verteld dat ik het bij u handmatig kan laten uitdraaien,’ deel ik Wilco mee. ‘Het spijt mij, maar het gaat echt niet,’ sputtert hij. ‘Ik formuleer het anders,’ zeg ik, ‘ik blijf hier gewoon zitten tot ik de juiste formulieren in handen heb om er een bijstandsuitkering mee aan te vragen. Zeg dat maar tegen je baas.’ Wilco duikt weg achter het vacaturebord om overleg te plegen. Buiten worden bladeren weggebla-

tekas, die mensen nutteloos begeleiden naar werk idem dito. En dat laatste wordt nog eens extra moeilijk gemaakt door het UWV dat geen zieke nog door zijn poorten laat. De ziektekosten overstijgen immers het ethisch belang en dienen niet te drukken op de loonlijst van de WIA. Wilco wenkt mij. Ik mag bij hem aan tafel komen zitten. In een luttel moment heeft hij mijn inschrijving op Werk.nl handmatig verlengd naar december 2016 en print het document voor me uit. Het is slepen met basaltblokken, bedenk ik mij. Ik kan beter mijn nationaliteit laten opheffen. Sjaak deelt mee over de telefoon dat ik me kan melden bij

zen door medewerkers van de plantsoenendienst. Aan de singels staan nog veel bomen, hoe anders is het in de rest van de stad waar een ware kaalslag heeft plaats gevonden. Onderhoud van groen kost geld, hout kappen en nieuwe bomen planten ook. Mensen in de bijstand zijn nadelig voor de gemeen-

de Voedselbank. Ik hoef alleen zijn naam te noemen waarop het in een mum geregeld zal zijn. De Voedselbank bevindt zich in een oud pand naast een kerk, de voormalige pastorie. Er spoelen allerlei types aan, zwervers, breed lachende tandelozen, scootmobiel rijders, ouderen in kringloopkleren.

Ik belandt in een hal, verwacht een drukte bij de afhaal, een stroom mensen met tassen vol eten, gerammel van kratten, maar het is er rustig. In een vertrek met hoge ramen waar zonlicht in stoffige strepen doorheen valt, drinkt een handvol mensen koffie en thee. ‘Is dit de voedselbank?’ vraag ik. ‘Nou niet echt,’ antwoordt een oude vrouw die moeilijk praat. Haar bovenlip toont twee stompjes van tanden. ‘Alleen ongedocumenteerden kunnen hier eten mee krijgen.’ ‘O.’ ‘Dat zijn mensen zonder geldige identiteitspapieren.’ Ze monstert mij van top tot teen. ‘Uit welk land komt u?’ informeert ze. Een vrouw van rond de twintig neemt mij bij de arm mee naar een kantoortje. Dat ik hier helemaal verkeerd zit, zegt ze, de Voedselbank is in Noord. Ze vult een formulier voor me in en meldt me aan. Dat is een beetje tegen de regels in, vertrouwt ze mij toe. Zonder de naam van een maatschappelijk werkster mag ze dit niet doen. Maar bij uitzondering is zij dat nu voor mij en kan de aanvraag voor een noodvoedselpakket worden ingediend. Ik vind haar een engel. Ze is vriendelijk en pleegt ondertussen een telefoontje voor een ZuidAmerikaanse moeder met haar dochter die kraait van plezier. Down syndroom Het kan altijd erger, besef ik, terwijl mijn engel met haar handen achteloos over haar glanzende haar strijkt. Ze is begin twintig en geen rimpel tekent zich af in haar wasbleke gezicht. Is zij nou een soort moe-

II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 7 I


der Teresa, vraag ik me af, wier maagdelijke lichaam op enige latere datum en op hoge leeftijd ter aarde wordt besteld? Voor de Voedselbank rollen mensen met gele boodschappenkarren af en aan en laden hun auto’s vol met tassen die uitpuilen van de etenswaren. Een rij mensen staat voor een gebouw, rokend, limonade drinkend, en hoewel de sfeer gemoedelijk is, klaagt een enkeling steen en been. Hallo!’ roept een vrouw tegen mij. ‘Wat leuk je weer te zien.’ Ze geeft me drie zoenen en tast pakken cola op in haar karretje. Ze draagt wijde kleren om haar lijf dat ze vroeger stak in strakke mantelpakjes. Talloze huizen verkocht ze als makelaar. ‘Ik ben er volgende week weer,’ kraait ze, ‘altijd rond tienen.’ Omdat het exacte tijdstip een beetje als een aanzoek klinkt, vergeet ik in de rij aan te sluiten. Vindt de dakloze zo onderdak bij de Voedselbank, juist door het verleden? Wie was dat?’ wil een Surinaamse die achter me staat weten. ‘Een buurvrouw of zo?’ ‘Nee, dat was een oud collega,’ leg ik uit. ‘Uit de tijd dat we in een auto van de zaak reden en dikke bonusregelingen hadden - dachten dat het geld nooit op kon.’ Met een geel boodschappenkarretje betreed ik het uitgiftepunt. Nu ben ik een van hen, een bezitloze, een bedelaar. ’s Morgens om negen uur gaat de deurbel. In het raam staat een oude man te zwaaien. Hij draagt een sjofel colbert en een ribbroek. Type ambtenaar, denk ik, en weet dat mijn constatering klopt als ik de deur open en hij een pas van de gemeente toont. Zijn collega, die ik herken van een jaar geleden toen ze hier ook aan huis kwamen, staat wat schuchter opgesteld met een notitieblok in de hand. ‘Bent u de heer Van Amerongen?’ vraagt de nestor van de Sociale Dienst. Ik begroet zijn collega me een: ‘Hallo, daar zijn we weer.’ Met een theedoek om mijn schouder, ik stond de afwas te doen, verlaat ik de woning en neem de

kerels mee naar mijn camper die verderop geparkeerd staat. ‘Per een januari vervalt mijn huidige woonadres,’ ver-

klaar ik de mannen, ‘dus heeft het niet zo veel zin om binnen verder te praten, toch?’ Er volgt wat instemmend gemompel. ‘Bovendien hebben jullie een jaar geleden ook al mijn kamer in dit huis gezien.’Nestors collega beaamt dat. ‘En de verhuurster ligt boven ziek

in bed,’ voeg ik eraan toe, ‘bezoek van vreemde heren zal haar zeker in verwarring brengen.’ De gespannen sfeer tussen ons drieën lijkt in de camper te ontdooien. Ik bedoel: dit is mijn leefruimte, hier besta ik. Maar de aanval op mijn bestaansrecht gaat onverminderd door als senior meldt: ‘Uw bijstandsaanvraag heeft geen enkele kans van slagen.’

O, ja?’ ‘Nee. U voldoet niet aan de voorwaarden.’‘En die zijn?’ ‘U woont in een camper. Daarmee valt u onder de pseudodaklozen regeling. Om voor die regeling in aanmerking te komen, dient u over drie adressen te beschikken waar u verblijft.’ Ik stoor me aan zijn hooghartigheid. Zijn ambtenaar-versus-burger positie. Hij heeft de macht, zijn twinkelogen peilen mij en geilen op mijn kwetsbaarheid. ‘De drie mensen die mij goed gezind zijn,’ vraag ik, ‘als ik ze kan vinden, tenminste, waar moeten zij rekening mee houden?’ De mannen wisselen blikken uit. Ik voel een hoogtepunt in het ambtelijk onderonsje komen. ‘Zij moeten,’ vervolgt nestor dwingend, ‘op de dagen dat u bij hen verblijft, aanwezig zijn voor controle en dit tevens op gezette, vooraf aan ons geïnformeerde tijden. ’‘En wat als deze mensen overdag werken? ’‘Dat doet er niet toe,’ verkondigt nestor, ‘wij moeten ons werk ook kunnen doen en willen natuurlijk niet aanbellen bij een gesloten deur.’ De notulist met het grijze haar en stoppelwangen maakt aantekeningen in

zijn notitieblok. Hij schijnt de triomfantelijke houding van zijn collega af te keuren en gedraagt zich bijna nederig naar mij toe. Alsof hij het oneens is met nestor, stilzwijgend begrip toont voor mijn situatie. Het spel tussen de good en de bad guy. ‘Na een periode van drie maanden,’ besluit nestor, ‘vervalt de regeling en verliest u uw tijdelijke vergoeding.’ Ik laat de kerels uit. ‘Mooie camper, trouwens,’ zegt nestor. ‘Twintig jaar oud, economische waarde nul,’ antwoord ik uit angst dat hij mijn huis op wielen op een te hoge verkoopwaarde schat. ‘Als dat zo is, neem ik hem graag voor niks mee.’‘Dat begrijp ik!’ zeg ik. ‘Vooral mensen met vaste inkomens willen toch alles voor niks hebben. Al gaat het ten koste van de armoedzaaiers.’ Ik ben er niet gerust op als ik mijn camper afsluit. Onheil hangt in de lucht. De bijstandsambtenaar van de ATEA Groep komt naar de wachtruimte toe gesneld. Hij oogt gejaagd en houdt een dossier onder de arm. Plichtmatig stelt hij zich aan mij voor. Dirk Overbeek is het soort ambtenaar dat voor zijn vak geboren is. Niemand zou voor het vak van ambtenaar geboren willen worden, maar Dirk wel. Bovendien zou geen enkele werknemer waarbij de norsheid op het gelaat is versteend, in een andere branche werkzaam kunnen zijn. Afgezien nog van zijn smakeloze kledij en boertig taalgebruik. Zou hij zelfs als vrijwilliger nergens worden aangenomen, al legde hij er zelf geld bij. Dirk is de vleesgeworden afwijzing. Terwijl ik spullen uit mijn map haal om ze Dirk, die omloopt naar de

I 8 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II


andere kant van de spreekkamer, aan te reiken, blijkt hij, als hij voor mij plaats neemt, daar amper in geïnteresseerd te zijn. ‘Zoals mijn collega’s gisteren al tegen u zeiden,’ begint hij opstandig, ‘u bent hier voor niks naartoe gekomen, want u krijgt toch geen uitkering.’ Ik kijk hem strak aan. Dat venijn achter het glas van zijn bril. Het arme jongetje dat vroeger werd gepest op school. In elkaar geslagen, uitgescholden. En later zocht hij een baan waarin hij met zijn heerszucht de zwakkeren in de samenleving kon treffen. Althans, die van Hollandse origine. Negroïde en Aziatische

mensen interesseren hem niet, die negeren hem. Nee, hij geniet het meest als hij iemand onrecht aandoet en het verdriet van het gezicht kan lezen. Hij stiltes laat vallen om het ogenblik van leed zolang mogelijk te laten duren. Of liever nog: dat ze gaan huilen, zoals bijstandsmoeders die toch echt aan de slag moeten. Oude vrouwen die een heimelijke relatie hebben en na verraad te pakken zijn op samenwonen. Mensen met beperkingen die beter moeten focussen op hun mogelijkheden. ‘Bijzonder,’ zeg ik. ‘Ja, want u woont in een camper. Daarmee valt u onder de pseudothuislozen-

regeling en daar kunt u geen rechten aan ontlenen.’ Zijn ogen glimmen van genotzucht. Rond zijn lippen zweemt een glimlach. In zijn ongeschoren wangen speelt een spiertje op. Hij heeft mij de finale klap toegebracht, denkt hij. Ik sta gewoon ingeschreven bij de gemeente,’ leg ik uit, ‘de Gemeentelijke Basis Administratie.’‘Dat is een postadres,’ grijnst Dirk, ‘en daar doen we niks mee.’ ‘Ik huur daar een kamer, net als een jaar geleden, toen woonde ik er ook al. Uw collega’s zijn toen binnen geweest en hebben de kamer gezien. Als mij gisteren expliciet was verteld dat ik geen uitkering zou krijgen als ze niet weer mijn kamer zouden zien, had ik ze met alle liefde van de wereld uitgenodigd.’ ‘U heeft zelf gezegd dat u in een camper woont,’ houdt Dirk vol. ‘Per 1 januari word ik uitgeschreven uit mijn huidige woonadres. Daarna zoek ik een ander woonadres.’ ‘Komt u maar terug als u een kamer heeft.’ Dirk maakt aanstalten op te staan. Ik leun demonstratief achterover. ‘Het hele afgelopen jaar had ik recht op bijstand, maar ik heb gestreden tegen het UWV en helaas verloren. Ik heb tienduizend euro van familie en vrienden geleend om te kunnen voorzien in mijn kosten voor levensonderhoud. En mijn aanstaande ex zit met haar reet op het gezamenlijk vermogen, waardoor ik op straat beland. Vindt u dat rechtvaardig?

Begrijp ik het goed dat ik, wat u betreft, van de lucht moet gaan leven?’ Opeens grijpt Dirk naar de papieren die op tafel liggen. ‘Ik wil de aanvraag indienen,’ zegt de koppige ambtenaar, ‘maar u bent afhankelijk van het oordeel van mijn collega’s.’ Ik haal mijn schouders op. Ik heb Dirk door. Hij maakt een schijnbeweging. Wil mij misleiden door goedheid te veinzen. Mij niet te passeren. Maar later zal hij achter mij opduiken om een zwaard in de rug te steken. Het zwaard dat alle hoop neersabelt. ‘Met een kopie van het paspoort neem ik geen genoegen,’ opent hij de aanval op mijn wankele administratie. ‘U moest eens weten hoeveel paspoorten ik dagelijks te zien krijg waaraan van alles is veranderd, namen, foto’s.’ ‘Ik ben inderdaad het prototype van een vervalser.’‘Heeft u een bankrekening?’ gaat de man onverdroten door. ‘Ja, er ligt toch een kopie?’ ‘U moest eens weten hoeveel mensen wel niet acht of tien verschillende bankrekeningen hebben.’ ‘Ik ben niet hoeveel mensen. Ik ben Rens.’ Ik betwijfel of hij hoort wat ik zeg. De man zwelgt in zijn eigen monologen. Nu ben ik het die opstaat. Verbouwereerd staart hij me aan. Maar we zijn rond met mijn aanvraag. Vind ik. Ik ga naar huis. Het huis met die warme kamer die ik kwijt raak. Linksaf het donker in of het rechtsaf vallen in een put. De Doorstroom wacht.

II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 9 I


Pedagogische

Cardio-Kickbokstraining voor kinderen tot en met 17 jaar

- 10 De combinatie Pedagogiek, Sport, Spel en Creativiteit is een unieke manier om aan doelen te werken. De nadruk ligt in het programma dus niet op het aanleren en/of verbeteren van de kickbokstechnieken, maar op het stimuleren van de sociale, emotionele en mentale ontwikkeling van het kind.

BOKS is een combinatie van sociaal pedagogische begeleiding en gespreksvoering, kickbokstraining en leuke interactieve opdrachten Kortom:

Meermetr Minde

n wij het niet

kunne “Makkelijker

�

maken, wel leuker

VOORDEELPAS

2016-2017

Autobedrijf De Krogten Regenbeemd 19, 4825 AS Breda, 076-8795263

www.autobedrijfdekrogten.nl - info@autobedrijfdekrogten.nl

Openingstijden: ma. t/vr. van 09.00-19.00 uur. Zat. van 09.00-18.00 uur. Zon. gesloten I 10 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II

Occasions Auto inkoop APK erkend Bandenservice Financiering

Begeleiding:

MWK-Breda stevie@mwk-breda.nl www.mwk-breda.nl


Goedkoop&Zo

Dé Kringloopwinkels van Breda en Tilburg Met ingang van 1 maart is Kringloopwinkel Hebben & Houden overgegaan in Goedkoop & Zo. De vestiging in Breda is nog steeds in de Oranjeboomstraat 33 en sinds maart j.l. ben je ook welkom in Tilburg in de Zuid-Oosterstraat 23. Ben je op zoek naar een leukmeubelstuk, kleding, boeken of platen, curiosa, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed of iets anders dan ben je bij Goedkoop & Zo aan het juiste adres. Bij beide kringloopwinkels komen iedere dag nieuwe spullen binnen. Hebben ze het vandaag niet, dan hebben ze het morgen misschien wel. Je kunt ook doorgeven waar je naar op zoek ben en dan krijg je een telefoontje als ze iets binnen hebben gekregen. Kringloopwinkel Goedkoop & Zo zet zich in voor de armoedebestrijding in Nederland. De opbrengst van spullen die zij verkopen in de winkel gaan naar de minder bedeelden in Nederland. Je vindt er dan ook altijd mooie meubelen tegen absolute bodemprijzen. Aanbod De kringloopwinkel is er één die zo moet zijn; gezellig, rommelig en toch overzichtelijk. In

de ruim opgezette showroom vind je een groot assortiment tweedehands spullen welke bijna dagelijks wisselt. Je vindt hier van alles; bankstellen, kasten, meubilair, kleding, boeken, spelletjes, snuisterijen en nog veel meer.

Neem dan direct contact op met een van de Kringloopwinkels van Goedkoop & Zo. Jouw spullen worden geheel gratis thuis bij je opgehaald. Na controle en een grondige reiniging worden ze in de showroom geplaatst voor verkoop.

Spullen over? Heb je veel, misschien wel te veel, in je huis staan? Wil je hier eigenlijk wel vanaf maar vind je het zonde om het weg te gooien?

Contact Nieuwsgierig? Breng een bezoek aan de winkel of neem contact op via onderstaande gegevens.

Dan kan Kringloopwinkel Goedkoop & Zo er vast weer iemand blij mee maken. Is er iemand overleden of moet je plotseling verhuizen? Vertrek je naar het buitenland en weet je niet wat je met al jouw spullen moet die je achterlaat?

BREDA: Oranjeboomstraat 330, TILBURG: Zuid-Oosterstraat 23c

www.goedkoopenzo.nl

076 - 53 24 502 / 06 - 165 54 162 Openingstijden: Ma. t/m zat. van 10u tot met 17u.

Een ongeluk en schadevergoeding ! Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Een ongeluk is ook in een fractie van een seconde gebeurd. Als slachtoffer heb je vaak recht op een schadevergoeding. Ook als je zelf schuld aan het ongeluk hebt. Ik heb altijd geleerd, dat als je niets vraagt, je ook niets krijgt. Zelf een verkeersfout gemaakt? Ook als je zelf een verkeersfout hebt gemaakt,

kun je recht hebben op een schadevergoeding. We fietsen allemaal wel eens door een rood licht. Komt het tot een ongeluk met een auto, dan heb je goede kans dat je toch 50% van je schade kunt claimen. Of een eenzijdig ongeval ! Of je zit bij je partner, vriend of kennis in de auto en die botst tegen een boom. Jij kunt er

niets aan doen. Ook al is het je partner, vriend of kennis en voelt het misschien raar, stel hem of haar toch maar aansprakelijk. De verzekeraar vergoedt namelijk jouw schade. En dat kan best een fors bedrag zijn.

Legitimus Internationale letselschadejuristen: Professionele juridische hulp zonder dat u iets kost II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 11 I


PROJECT: CITY-BAG RUGZAK VOOR HOOP EN RESPECT ! De City-Bag Breda is een nieuw project van Stichting MeerMetMinder en is grote 75-liter BackPack rugzak voor dak- en thuislozen. In de rugzak zitten o.a. toiletspullen, een ehbo-doosje, sokken, ondergoed, kortings- en waardebonnen. Verder zit er een boekje in met handige adressen en telefoonnummers van sociaal-maatschappelijke organisaties waar men terecht kan voor andere hulp. Met een verwijsbriefje van deze organisaties kan men de rugzak onder bepaalde voorwaarden afhalen bij Stichting Meer met Minder. City-Bag Breda - Rugzak voor hoop en respect Hoe kunnen we het leven op straat iets makkelijker maken voor de dak- en thuislozen? Dakloos of thuisloos, het kan iedereen overkomen. Mensen die dakloos worden zijn vaak gewone mensen bij wie er iets misgaat in het leven. Het kan iedereen overkomen, maar niet iedereen bezit de middelen om het probleem snel weer op te lossen. Waarom raken mensen hun huis kwijt en wie helpt ze? Dakloos, thuisloos, wat moet je doen? 300 dak- en thuislozen Breda telt 300 geregistreerde dak- en thuislozen, het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger. Vaak hebben ze geen middelen voor persoonlijke verzorging en hygiëne. De spulletjes die ze nog hebben dragen ze met zich mee in plastic tasjes, vuilniszakken, een oude plunjezak of iets dergelijks. Deze twee problemen zorgen er gelijk voor dat ze er als snel enigzins onverzorgd uitzien en hun contacten met de samenleving verminderen. Dit heeft weer als gevolg dat het stereotype beeld van de daklozen als slecht verzorgde, bier drinkende oude man in stand gehouden wordt. Het stigma dat rust op de daklozen wordt hiermee versterkt en voortgezet en draagt bij aan de verdere stigmatisering van daklozen als ongewenste groep mensen. Complete rugzak: 4 seizoenen aangevuld De City Bag is een goede backpack rugzak, gevuld met dagelijkse behoefte voor o.a. de sociale hygiene, maar ook een boekje met handige adressen en telefoonnummers, bonnen voor kleding, de I 12 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II

MeerMetMinder Voordeelpas en nog veel meer. Er blijft genoeg ruimte over voor een slaapzak, een tentje en de eigen spulletjes. De City-Bag heeft ook een regenhoes die tevens kan dienen als beveiliging tegen diefstal. Elk seizoen kunnen mensen langskomen voor nieuwe spullen, afgestemd op het seizoen en hun behoeften. Op deze manier blijven we in contact en kunnen we proberen om ze nog verder op weg te helpen naar een nieuw bestaan. Met de City-Bag willen wij ook de beeldvorming veranderen en het zelfvertrouwen van de dak- en thuislozen vergroten. De City-Bag is één van de stappen naar een nieuw leven. Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker! Betekenis ‘daklozen’ Daklozen hebben letterlijk geen dak boven hun hoofd. Zij zoeken een slaapplaats bij vrienden en kennissen, de nachtopvang, crisisopvang of de openbare ruimtes (portieken, fietsenstallingen of de straat) Betekenis ‘thuislozen’ Thuislozen zijn mensen die geen contact met familie, vrienden, buren, kortom geen sociaal netwerk meer hebben en een groot risico lopen te vereenzamen en maatschappelijk gezien af te glijden. Ze zijn vaak marginaal gehuisvest en wonen bijvoorbeeld op een camping, in een kraakpand of in een tent. Over de initiatiefnemer Arie: Toen ik zelf nog dakloos was zag ik veel dak- en thuislozen hun hele hebben en houden mee sjouwen in plastic tassen, boodschappentassen, vuilniszakken, etc. Het is zo’n trieste aanblik en het beeld blijft door mijn hoofd spoken. Nu ik voorzitter ben bij Stichting Meer met Minder wil ik graag iets voor deze mensen betekenen, ze echt helpen. Samen met het bestuur en onze vrijwilligers zijn we tot dit project gekomen.

Stichting Meer met Minder bestaat uit een grote groep vrijwilligers en zet zich in voor mensen die in een sociaal- maatschappelijk kwetsbare positie verkeren, met speciale aandacht voor mensen die in armoede leven.


Motivatie Briefje

Geachte medewerkers van Stedelijk Kompas en/of Centraal Onthaal Voorwoord

Naar aanleiding van uw verzoek om een schriftelijke motivatiebrief op te stellen, wil ik hierbij uw verzoek inwilligen. Alle gegevens die ik aangaande mijn motivatie zal verstrekken zijn gebaseerd op feiten en constateringen. Ik wil benadrukken dat het mij niet om personen gaat maar enkel om handelingen en interpretatie van regelgeving. Het gaat mij immers niet om een discussie maar ik zou graag een open dialoog bewerkstelligen ten einde een positief resultaat samen te kunnen bereiken. Toedracht m.b.t. deze casus Afgelopen jaar 2014 tot eind november had ik een woonadres, Liesbosstraat 37, 4813BC te BREDA. Naar aanleiding van een aantal meningsverschillen noemende Privacy, Woongenot en zelfs een dreigende houding van verhuurder(!), zijn we (een medehuurder en mijn persoon) vervallen in een civiele procedure. Wij mochten een brief ontvangen van de Advocaat van de verhuurder waarop wij in overleg met Juridisch Loket een Advocaat hebben kunnen inschakelen ten behoeve van een verweer. Onze Advocaat heeft zijn confrère benaderd verzoekende een week de tijd voor inzage in dossier. Kreeg hierop geen reactie helaas. Maandag 24-11-2014 zou onze Advocaat een voorstel doen aangaande het bereiken van een schikking. Helaas is het daartoe nooit gekomen, verhuurder had op eigen initiatief een zogeheten “Knokploeg” geformeerd en ook ingeschakeld, waardoor ik werd verzocht om de door mij gehuurde woonruimte binnen 10 minuten te verlaten anders zouden ze mij wel even helpen. Er waren 4 personen aanwezig in de woning en verhuurder heeft hen hoogstpersoonlijk toegang verleend tot de woning. Aangezien ik deze situatie weliswaar bedreigend vond, heb ik gekozen voor een geweldloze oplossing, besef-

fende dat er immers een civiele procedure gaande was. Ben daarop naar het Politiebureau (Chasseveld te BREDA) gegaan en heb een proces verbaal laten opstellen. De politiebeambte heeft de verhuurder telefonisch gecontacteerd en verhuurder gaf openlijk toe het bovengenoemde te hebben beraamd waarop politiebeambte zei, ik citeer ”Dit is zijn nekschot”. Daarna nam politiebeambte contact op met zijn collega wijkagent in kwestie, die daarop antwoordt: “We doen hier niets mee laat hen het civielrechtelijk maar oplossen”. Einde Liesbosstraat 37! Vervolg naar aanleiding van het bovengenoemde Na een korte bedenktijd en een relativering heb ik besloten om mezelf aan te melden bij het Stedelijk Kompas en/of Centraal Onthaal. Heb daar een korte toelichting gedaan en kreeg eigenlijk vrij gemakkelijk toestemming om mezelf te melden bij DSV (doorstroomvoorziening). Na een intakegesprek ben ik direct begonnen met mijn persoonlijke plan van aanpak, inhoudende het zoeken naar werkgelegenheid

en uiteraard woonruimte. Na twee weken had ik werk gevonden bij DB Schenker als vakantiekracht tijdens de feestdagen. Daarna heb ik een loterij-woning toegewezen gekregen middels Klik voor wonen. Door de combinatie van werken en de feestdagen, had ik een afspraak gemaakt met de toenmalige huurder van Middellaan 883 op 2 januari 2015. Ben door hetgeen ik hier zo dadelijk omschrijf niet meer in de gelegenheid gekomen. Met als gevolg dat ik werd uitgeschreven bij Klik voor wonen. Oudejaarsdag

zou ik met een mede cliënte op familiebezoek bij haar dochter. Ik mocht die dag nog werken in de ochtend tot 12.30 uur. Kwam bij mijn locker en zag tot mijn verbazing een bericht van mede cliënte, dat zij inmiddels al onderweg was naar haar ouders. Ben na mijn werk teruggegaan naar DSV en trof daar een zeer saaie setting aan waarop ik een mede cliënt heb uitgenodigd om even in BREDA wat te gaan drinken. Omstreeks 15.00 uur zijn wij vertrokken vanaf DSV. Omstreeks 17.00 uur zijn wij teruggegaan naar DSV. Bij binnenkomst stond er een portier en een Persoonlijk Begeleider in de zogeheten sluis. Mijn mede cliënt werd even gecheckt en liep de woonkamer in, daarna werd ik ook gecheckt en gaf de Persoonlijk Begeleider een goedbedoeld schouderklopje. Waarna de Persoonlijk Begeleider een stapje achteruit deed en zei, ik citeer “Ik voel mij bedreigd”. Waarop ik vroeg: “Waardoor voel je jezelf dan bedreigd”? Ik Kreeg als antwoord dat dat niet uitmaakte en dat ik direct DSV moest verlaten. Je mag jezelf om 19.00 uur weer komen melden. Dus ik naar buiten en om 19.00 uur meldde ik mijzelf bij DSV. De portier en de persoonlijk begeleider kwamen naar buiten en beoordeelden dat ik nog niet rustig genoeg zou zijn. Waarna ik nog maar eens om 21.00 uur mijzelf mocht melden. Ten einde mocht ik om 21.00 uur naar binnen, maar moest naar de Winter opvang. De volgende ochtend moest ik om 08.00 uur naar buiten (let wel; Nieuwjaarsdag), waarna ik om 10.00 uur mijzelf weer aanmeldde bij DSV. Ik wilde weten wat nu eigenlijk de bedoeling was en de eventuele gevolgen die daaruit zouden voortvloeien. Er kwam een portier naar buiten met de boodschap dat de persoonlijk begeleider in dienst geen tijd had, en er was besloten dat ik niet meer welkom was in DSV. Alleen de winter opvang was voor mij toegankelijk tot nader order. 05-01-2015 na een interne cliënten bespreking die DSV wekelijks belegt, werd mij (mondeling) toegezegd, dat ik een EXIT van vier weken zou krijgen. Ik vroeg of er dan daarvoor een schriftelijke bevestiging beschikbaar was en wat feitelijk de reden is voor dit oordeel. Waarop men antwoordde: “Het wordt je nu mondeling toegezegd, de portiers en Stedelijk Kompas en/of Centraal onthaal zijn hiervan op de hoogte”. Mijn vraag of er tijdens deze exit- periode een alternatief zou zijn waar ik eventueel een beroep op kon doen, werd beantwoordt met: “Je hebt je eigen inkomen dus los het zelf maar op”! Einde Exit Op 02-02-2015 meld ik mezelf aan bij Stedelijk Kompas en/of Centraal onthaal. Heb een verslag bij me met al mijn activiteiten tijdens mijn exit, noemende sollicitaties, reacties m.b.t. woonruimte en het

II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 13 I


opbouwen van een netwerk. Mijn verzoek is om vanaf 05-02-2015 terug te keren naar DSV. Dat was overigens geen probleem maar ik moest dan wel inzage geven en inloggen bij Klik voor wonen. Aangezien ik een inschrijfnummer en een wachtwoord had gekoppeld aan deze site hoefde ik geen inzage te verlenen aan derden. Na dit gesprek kom ik een medewerker van het Straatteam tegen die vraagt wat ik ga doen m.b.t. eventuele terugkeer naar DSV. Ik geef aan daarover in zware vertwijfeling te zijn, waarop ik een indirect antwoord krijg dat het waarschijnlijk maar beter is om niet terug te keren bij DSV. Dat motiveerde mij dusdanig om mijn Persoonlijk Plan van Aanpak voort te zetten vanuit mijn tent.

Een aantal dagen later trof ik diezelfde medewerker en kreeg toebedeeld dat er een overleg was geweest en dat er goede hoop zou bestaan dat dit opgelost zou kunnen worden. Ik zou mij moeten aanmelden bij Maatschappelijk Werk en een Plan van Herstel opstellen en dit kunnen terugkoppelen naar Stedelijk Kompas en/of Centraal onthaal. Waarop er een objectieve beoordeling zou plaatsvinden na inzage van het

pelijke werkster uitgenodigd om deze casus voor te leggen bij een jurist en te kijken naar de bestuursrechtelijke inhoud van dit vraagstuk. Ik werd ook daar gehoord en het enthousiasme van de jurist werkte zeer aanstekelijk. Een aantal dagen geleden ben ik gezamenlijk met iemand voor de tweede keer naar Stedelijk Kompas en/of Centraal Onthaal gegaan met hetzelfde vraagstuk en kreeg aanvankelijk hetzelfde

door mij toegeleverde inhoudelijke plan en conform Plan van Aanpak.

antwoord, Neen, maar middels een schriftelijke motivatie zou het in een Teambespreking (her)overwogen kunnen worden.

Stichting Tientjes In de maand januari ben ik bekend geraakt met Stichting Tientjes, daar kon ik altijd terecht voor een praatje, een kopje koffie en had ik ook internettoegang. Deze locatie en de mensen hebben mij geïnspireerd om op een positieve manier naar de oplossing te kijken. Daarom is Stichting Tientjes in mijn optiek een onderschatte organisatie die wellicht meer waardering mag ontvangen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld “subsidies” waardoor zij groeimogelijkheden kunnen verwezenlijken, waardoor er meer mensen hun inspiratie kunnen ontplooien. De mogelijkheid om uit hun sociale isolement te komen, wat je vaak bij de ouderen ziet gebeuren. Medio maart kreeg ik de gelegenheid om mezelf in te mogen zetten als vrijwilliger als zijnde Beheerder. Voelde mij daardoor gewaardeerd en had weer een nuttige dagbesteding. Was een gezonde combinatie m.b.t. mijn Persoonlijk Plan van Aanpak. Eenieder zou zichzelf de kans moeten bieden om eens kennis te maken met Stichting Tientjes. Na een aantal maanden had ik werkgelegenheid gevonden bij Merba Banketbakkerij BV te Oosterhout. Ook hierin had Stichting Tientjes een positief aandeel, de Directrice heeft mij een referentie verschaft waardoor ik aan de slag kon. Na een aantal weken werken en door een vermeerdering van inkomsten werden mijn kansen op woonruimte aanzienlijk groter. Ik had inmiddels een netwerk opgebouwd en was beter bemiddelbaar jegens woonruimte.

Briefadres bij Stedelijk Kompas en/of Centraal Onthaal Mijn volgende stap was om telefonisch contact op te nemen met de belastingdienst om een IB60 formulier aan te vragen. Men deelde mij mee dat ditgeen niet mogelijk was, omdat ik geen post en/of woonadres had en dus formeel gezien niet besta in het Koninkrijk der Nederlanden. Daarna heb ik telefonisch contact opgenomen met een medewerker van het Straatteam en gevraagd of wij hierin gezamenlijk tot een eventuele oplossing konden komen. De medewerker zou die week een overleg hebben met Stedelijk Kompas en/of Centraal Onthaal.

I 14 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II

Inmiddels 7 weken geleden heb ik mezelf aangemeld bij Stedelijk Kompas en/of Centraal met de vraag of het mogelijk zou zijn om een tijdelijk briefadres toe te kennen? Waarop ik het resolute antwoord kreeg dat het zo niet werkt, ik al meer kansen had benut en dat is niet de bedoeling! Zelfs al zou ik de voorgestelde weg bewandelen richting Maatschappelijk Werk, blijft het antwoord onbetwistbaar Neen!!! Daaropvolgend werd ik telefonisch benaderd door een medewerker van Maatschappelijk Werk met het verzoek om conform een persoonlijk onderhoud deze casus te bespreken. In overleg hebben wij een afspraak gepland op 12-11-2015. Tot mijn ontsteltenis werd ik gehoord en luisterde men naar mijn verhaal aangaande deze casus. Men was inschikkelijk en bereid om mij te ondersteunen werkende naar een eventuele oplossing. Ik werd door mijn maatschap-

Praktische voorbeelden en tegenstellingen

Voorbeeld 1

Naar aanleiding van mijn vraag m.b.t. een briefadres is mij medegedeeld dat een briefadres tijdelijk is en met een termijn van drie maanden geldend is met een mogelijkheid voor eventuele verlenging van drie maanden in overleg met Stedelijk Kompas en/ of Centraal Onthaal. Hiermee ben ik het ook volledig eens en heb begrip voor deze motivatie. Het mag nooit de bedoeling zijn dat er misbruik van gemaakt zou kunnen worden. Voorbeeld 2

Het mij toebedeelde aangaande de regelgeving omtrent mijn huidige leefsituatie. Gezien ik momenteel in een tent verblijf op een locatie buiten de stadsgrenzen van BREDA wordt dit gedoogd. Alleen is


dit gedogen dus ook gelimiteerd en heeft het College van Burgemeester en Wethouders daarin een besluitvorming. Inhoudelijk formuleert men dat wanneer er aantoonbaar kan worden gemaakt dat personen in een soortgelijke leefsituatie niet voldoende doorstroming richting maatschappij en eventuele oplossingen hebben, men de mogelijkheid heeft om in te grijpen en personen te ontruimen en hen naar DSV te sturen

en/of Centraal Onthaal is mij uitgelegd dat de zogeheten doelgroep voor DSV bestaat uit personen met meervoudige problematiek. Aangezien ik daarvoor niet in aanmerking kom en dus behoor tot een buitencategorie, zou ik graag weten wat mijn alternatieven zijn. De Directrice van SMO heeft erkend dat locatie het IJ oftewel DSV een onstabiele omgeving is, dat de doelstellingen richting doorstroming vaak niet haalbaar zijn en daardoor cliënten nodeloos langer moeten verblijven bij de DSV. Ook bestaat er een grote groep personen die worden omschreven als Spookburgers, personen die op alternatieve wijze een woonvorm benutten bij vrienden, kennissen en familie. Naar schatting spreken we hier over 2000 tot 2500 personen in Groot BREDA. Reken hygiëne Wil graag een voorberekening laten zien wat een cliënt bij DSV per maand kost dat de belastingbetaler mag bekostigen. Een cliënt kost 167.00 euro per dag, dit bedrag maal 31 dagen per maand levert een bedrag van 5177.00 euro. Hierbij komt ook nog in vele gevallen een dak en thuislozen uitkering van 357.00 per maand. Vermenigvuldig dit met ongeveer 40 geregistreerde dak- en thuislozen en een bedrag van 221.360 per maand is de uitkomst. In mijn geval aangaande mijn verzoek m.b.t. een tijdelijk briefadres hoeft het vrijwel niets te kosten. Hooguit administratiekosten van een paar tientjes. Persoonlijk Plan van Aanpak Vorig jaar november ben ik door verschillende verwikkelingen in de omstandigheid terecht gekomen waarin nu nog helaas verkeer. Daarna ben ik gaan inventariseren en relativeren hoe deze situatie aan te pakken om een oplossing te kunnen forceren.

of te brengen. Dit wordt niet erkent als dwang maar omschreven als drang (drang naar doorstroming). Hiermee ben ik het volledig oneens want de drang ligt bij de beleidsvoerders en de dwang bij personen in soortgelijke leefsituatie.

Heb mij daarna aangemeld bij Stedelijk Kompas en/ of Centraal Onthaal, met de vermelding dat ik dakloos ben en graag deze problematiek wil oplossen en daartoe bereid ben dit bij DSV op te pakken. Mijn lot was snel bezegeld en ik werd aangemeld bij DSV, waardoor de eerste stap was genomen aangaande de oplossing. Ik mocht aan een paar voorwaarden voldoen die bevorderlijk zouden zijn m.b.t. de eventuele verbeteringen en teneinde mijn doelstelling te behalen. Na

vierenhalve week werd deze weg afgesneden door een onrechtmatig handelen van een medewerker(s) van SMO noemende Persoonlijk Begeleider(s). Kreeg na enkele dagen mondeling toegezegd dat ik een exit van vier weken als beloning mocht incasseren. Heb toen telefonisch contact opgenomen met een medewerker van het Straatteam, vroeg om een tent en een slaapzak zodat ik in ieder geval ergens droog en enigszins warm de elementen kon trotseren. Kreeg hiervoor volledige medewerking en kon dus verder met mijn persoonlijk plan van aanpak. Heb toen besloten om te gaan netwerken en daardoor een nuttige dagbesteding te creëren. Allengs dit traject kreeg ik betere en duidelijke inzage in het aanbod en eventuele mogelijkheden. Kon hier mijn doelstellingen formeren en daardoor ook gezonde voorwaarden proberen te verwezenlijken. Mijn intensiteit is uitgegaan naar het zoeken van woonruimte en werkgelegenheid. Bij een vermeerdering van inkomsten ben ik beter bemiddelbaar voor eventuele woonruimte. In dit traject heb ik veel geleerd en heb de begrenzingen gezien waardoor je je doelstellingen soms moet bijstellen teneinde mijn doel te kunnen bereiken. Het gaat vaak moeizaam en er wordt selectief gehandeld, de particuliere sector legt de financiële drempel zeer hoog en ondermijnd hiermee de toegankelijkheid. In het reguliere circuit betreffende de wooncorporaties is het onderhevig aan inschrijfduur en wachtlijsten door het beperkte aanbod. Maar met een beetje doorzettingsvermogen en gezond aanhouden kun je veel bereiken. Had inmiddels werk gevonden en zag daardoor mijn kansen aanzienlijk toenemen m.b.t. woonruimte. Dus besloot ik telefonisch contact op te nemen met de belastingdienst met de vraagstelling een IB 60 formulier te mogen ontvangen. Mij werd verteld dat ditgeen niet mogelijk is vanwege het feit dat ik geen post/ woonadres had. Hierop ben ik naar het Stedelijk Kompas en/of Centraal Onthaal gegaan met de vraag een tijdelijk briefadres te kunnen krijgen. Het resolute antwoord was Neen. Het blijkt dat ik al vanaf 18 mei 2015 geen briefadres heb, waardoor ik in een impasse verkeer en niet kan handelen conform de oplossing.

Voorbeeld 3

Wil even aanduiden dat er meerdere personen let wel vrijwillig in een tent of op welke manier dan ook hun dakloosheid belijden met behoud van een Dak en Thuislozen uitkering, briefadres en een onbeperkt gedogen. Het verweer hier geldt dat die personen bekend zijn bij meerdere instanties en niet handhaafbaar zouden zijn bij DSV. Hier bemerk ik een duidelijke tegenstelling. Deze personen hebben vaak helaas meervoudige problematiek en zouden dus juist wel in een hulpverlenings-traject passen en kunnen rekenen op professionele begeleiding. Handhaving bij DSV In een persoonlijk onderhoud met Stedelijk Kompas

II MeerMetMinder No.6 II APRIL 2016 II 15 I


Social Netwerk Breda Annahuis Diensten Adres Website E-Mail Telefoon

Ondersteuning voor mensen als het gaat om onrecht en uitsluiting, mensen die in de knoop zitten of lotgenotencontact. Haagweg 3, 4814 GA Breda www.annahuis.nl info@annahuis.nl 076- 521 79 64

Arie de Grijze Postduif Diensten Telefoon

Strijder voor rechtvaardigheid 06- 83 18 06 14

Diaconie Protestantse Gemeente Breda Diensten Website Telefoon

Een luisterend oor en ondersteuning voor mensen die in de marge van de maatschappij zijn geraakt. www.protestantsegemeentebreda.nl 06 - 48 76 43 55

Goedkoop en Zo Diensten

Adres Website Telefoon

Goedkoop en Zo zet zich in voor de armoedebestrijding in Nederland. Alle spullen die verkocht worden in de winkel, gaan naar de minder bedeelden in Nederland. Goedkoop en Zo kan u zeer snel van dienst zijn bij het ophalen van meubilair, elektronica, pannen/bestek, kasteninhoud enzovoorts. Spullen worden gratis opgehaald in heel Nederland en België Oranjeboomstraat 330, Breda www.goedkoopenzo.nl 06- 45 82 00 51

MeerMet Minder Help Ons helpen (Stg. WW) Diensten

Adres Website E-Mail Telefoon

Helpt mensen met een laag inkomen met 2e handsspullen voor een zeer lage prijs. Ook hulp en advies aan mensen bij het inrichten van hun woning op praktisch gebied. Gieterijstraat 10, 4814 DA Breda www.swwhoh.nl info@swwhoh.nl 06- 28 82 32 24

Huisdierenvoedselbank Breda Diensten Contact Facebook

Verstrekken van gratis huisdierenvoedsel Marion van Jeveren https://www.facebook.com/Huisdieren-voedselbank-Breda-924192370934514

Social Netwerk Breda MeerMetMinder Diensten Adres Website E-Mail Telefoon

Mondiaal Centrum Diensten Adres Website E-Mail

MWK-Breda Diensten

Leger des Heils Diensten Adres Website Telefoon

Legitimus Diensten Adres Website E-Mail Telefoon

Voor een goed gesprek bent u altijd welkom, daarnaast is een computerclub, een Creaclub en een kledingwinkel. Raad en Daad balie en vele activiteiten. Thomas Vincidorstraat 2, 4827 GA Breda www.ldh-breda.nl 076- 587 09 42

Rechtshulp bij ongeval of letselschade Postbus 1086, 4891 BB Breda www.legitimus.nl info@legitimus.nl 076- 711 03 41

Sociaal Maatschappelijk Netwerk Reeperf 13, 4824 GG Breda www.armoedeinbreda.nl susanne@armoedeinbreda.nl 06- 83 18 06 14

Adres Website E-Mail

Rahal

Diensten

Facebook

o.a. Taalles voor asielzoekers Roland Holststrat 71, Breda www.mondiaalcentrumbreda.nl info@mondiaalcentrumbreda.nl

Hulpverlening en Ondersteuning op maat. Boks en SCC zijn projecten die MWK in haar portefeuille heeft. Boks is bestemd voor kinderen tot 18 jaar die meer zelfvertrouwen willen krijgen en SCC (Sports Connects Cultures) omvat het geven van kickbokslessen voor de kinderen en de mannen en vrouwen van het Asielzoekers Centrum in Breda. Reeperf 13, 4824 GG Breda www.mwk-breda.nl stevie@mwk-breda.nl

"De daklozen kok", Rahal zet zich al jaren in voor het verstrekken van gratis voedsel voor daklozen en minderbedeelden en dit een aantal keren per week op divere locaties in Breda. https://www.facebook.com/Resto-Du-CouerRahal-Lamlih-147954138697238

Stichting SSKB Diensten

Adres Website E-Mail Telefoon

Alle Kinderen tellen mee ! De stichting is ontstaan, doordat de oprichters jaarlijks Sinterklaasintochten en feesten voor kinderen organiseren in diverse wijken in Breda in samenwerking met de wijkbewoners. Veel kinderen die hier aan deelnemen, zijn kinderen waarvan de financiële situatie van het gezin erg slecht is. Plataanstraat 81, 4814 LB Breda www.sskb.nl info@sskb.nl 076- 521 33 92

Stichting Tientjes Diensten

Armoede (in Breda) Kortzichtigheid is ook een vorm van Armoede, die veel mensen leed bezorgt. Het was zo mooi begonnen met vier regisseurs, die op eigen wijze Romeo en Julia op toneel zouden brengen. Een spel dus, dat laat zien, dat liefde door kortzichtigheid zelfs tot de dood kan leiden.

Adres Website Telefoon

Straatraad Diensten

Met liefde werd aan dit project gewerkt en tijd geïnvesteerd door de regisseurs. Door onduidelijke omstandigheden moesten twee van de vier stoppen, hetgeen veel leed betekende, niet alleen voor de regisseurs, die moesten afvallen. De mensen in ’t Elisabeth vroegen zich o.a. daardoor af, of zij daaraan schuldig waren, omdat zij niet voldoende presteerden. Het zou beter geweest zijn om het project in z’n geheel te stoppen, als er een reden was om te bezuinigen op de kosten bijvoorbeeld en dan eventueel iets anders verzinnen. Nu worden mensen met vragen opgescheept, die nooit echt zullen worden beantwoord, omdat dat niet te begrijpen valt. Waarom de één wel en de ander niet -!?Ik hoop met het bovenstaande te bereiken, dat aan mensen wordt gedacht, voordat beslissingen worden genomen, zodat leed kan worden voorkomen. Arie, ‘De Grijze Dakduif’ Voorzitter van Stichting Meer met Minder

I 16 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II

Adres Website E-Mail Telefoon

Voedselbank Diensten Adres Website Telefoon

NLP-opleidingen en empowerment-trainingen. U krijgt een opleiding en doet er iets moois voor terug in de maatschappij of in overleg met de sociale dienst of UWV. Deelname kost een tientje per jaar. Kloosterlaan 14, 4811 EA Breda www.tientjesbreda.nl 076- 532 76 62

Elke woensdagochtend van 09.30 tot 11.30 u. vergadert de Straatraad in het Annahuis. Dak- en thuislozen zitten wekelijks om de tafel met beleidsmakers, hulpverleners en geinteresseerden. Haagweg 3, 4814 GA Breda www.straatkrantbreda.nl info@straatkrantbreda.nl 076- 521 79 64

Gratis voedselpakket voor mensen die tijdelijk niet voldoende geld hebben om eten te kunnen kopen. Aanmelding geschiedt door het IMW. Koelemei 2, Breda www.voedselbankbreda.nl 076-571 54 58

Ook bij ons Sociaal Netwerk Breda? info@stichtingmeermetminder.nl


wat ik zeer waardeer en bewonderenswaardig vind. Ik wil de jurist bij deze persoonlijk bedanken voor hetgeen wat er nu al gedaan is en de vrijgevigheid m.b.t. juridische ondersteuning. Hopelijk zal het niet noodzakelijk hoeven zijn. � Stedelijk Kompas en/of Centraal Onthaal Ik wil alle medewerkers bedanken voor de kans(en) die jullie mij bieden en dat ik mijn vraag heb mogen stellen. Het feit dat ik mijzelf nu schriftelijk mag motiveren en jullie collectief middels een teambespreking zullen (her)overwegen, is voor mij een handvat.

Dankwoord

Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om jegens een aantal instanties en personen mijn persoonlijke dankbetuiging uit te spreken. � SMO (Stichting Maatschappelijke Opvang) Ondanks soms lastige verwikkelingen die onze voorgeschiedenis kent, ben ik wel overtuigd van uw goede bedoelingen, maar door de beperkingen van externe partijen die aan uw organisatie opgelegd worden, kunt u uw doelstellingen vaak niet realiseren. Maar ik wil u wel bedanken voor uw inzet. � Stichting Tientjes Ik wil alle mooie mensen bedanken die in uw gelederen aanwezig zijn en zich vrijwillig inzetten voor hun medemens. Ik vind het een bijzonder initiatief en zwaar ondergewaardeerd. In het bijzonder wil ik de Directrice bedanken voor haar aanhoudendheid en

OUTLET

DE LUNET

GEOPEND

Breda - Sinds 8 Maart is in de Lunet “Outlet De Lunet” gevestigd. Met ruim 45.000 stuks merkkleding Junarose, Vero Moda, Espirit, Sloggi en teveel om op te noemen. Truien,vesten t-shirts broeken, ondergoed, jassen en kostuums. Alles voor dames, heren en kinderen.

Met winkelprijzen van bijvoorbeeld € 79,95 nu voor € 9,95 - alles nieuw in verpakking en direkt mee te nemen - pinnen mogelijk. Voor de verkoop van uw gebruikte kleding blijft Outlet De Lunet

strijdbare instelling. Jullie hebben mij geïnspireerd en mij belangeloos ondersteund. Daarvoor wil ik iedereen bedanken en draag ik Stichting Tientjes een warm hart toe. � Maatschappelijk Werk Sinds mijn kennismaking met jullie organisatie ben ik ontzettend goed ontvangen en gehoord. Wanneer ik een hulpvraag heb, wordt er niet alleen geantwoord maar wordt er ook direct meegedacht. Ik wil mijn maatschappelijk werkster bedanken en heb veel bewondering voor haar inzet en inlevingsvermogen. Uiteraard bedank ik Maatschappelijk Werk in totaliteit.

Ik wil iemand in het bijzonder niet bedanken, namelijk MEZELF. In deze casus/ vraagstuk ben en blijf ik de hoofdverantwoordelijke. Voel mezelf bezwaard dat ik hiermee anderen moet belasten. Wil daarvoor mijn verontschuldigingen aanbieden, maar waardeer enorm wat jullie voor mij doen en dus ook betekenen. Slotwoord Allereerst wil ik zeggen dat ik ervan overtuigd ben dat wij gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen in deze casus/vraagstuk. Ga ervan uit dat de beoordeling gebaseerd zal zijn op gezonde overwegingen en kijkende naar de potenties. Mochten er vragen zijn uwerzijds dan wil ik die graag toelichten. Ben bereikbaar op telnummer 0619154292 en/of krijvers@hotmail.nl Met vriendelijke groeten en in afwachting van,

� Van Beurden Legal B.V. Na kennismaking met uw kantoor, waar ik gehoord werd en aangelengd die kennismaking werd er direct actie ondernomen. U bied uw diensten kosteloos aan

Uw dakloze vriend. M.A. Krijntjes

“Mijn Kraam” aanbieden. Voor € 50 per maand heeft u al een eigen verkooppunt in onze winkel.

U vindt ons in Breda met 2500m2 winkel in De Lunet bij Mijn Kraam Breda

Bij het afsluiten van het kontrakt ontvangt u 100 labels met een eigen barcode, deze plaatst u op de te verkopen artikelen. Als ze verkocht worden gaat het via de centrale kassa op uw account . Wij kunnen dit overmaken op uw rekening of u kunt langs komen om het cash te ontvangen.

OUTLET DE LUNET

Lunetstraat 1, 4814 AJ Breda www.outlet-de-lunet.nl (400 gratis parkeerplekken voor de deur)

Er worden in totaal 100 kramen verhuurt voor gebruikte goederen, de rest van de ruimte is voor outlet-shops en winkeliers met hun overtollige voorraad. Dus vol is vol. U kunt via mijnkraambreda@gmail reserveren. II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 17 I


Meermetr Minde

n wij het niet

kunne “Makkelijker

maken, wel leuker

VOORDEELPAS

Letselschade opgelopen? Bel dan:

2016-2017

Legitimus

Internationale letselschadejuristen Professionele juridische hulp zonder dat het u iets kost!

Telefoon: 076 - 711 03 41 Of kijk op: www.legitimus.nl

Meermetr Minde

n wij het niet

kunne “Makkelijker

maken, wel leuker

VOORDEELPAS

2016-2017

Low Budget

Garage Sterken � Laag uurtarief � Prijsopgave vooraf � Uitsluitend gebruik van A-kwaliteit materiaal � Garantie op werkzaamheden en materiaal � Leenauto in overleg beschikbaar

Openingstijden: 08.30-17.30 u (Zaterdag op afspraak)

076-5320585/06-54958399

Ramshoorn 25, 4824 AG Breda (Haagse Beemden) www.garage-sterken.nl - garagesterken@kpnmail.nl

I 18 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II


"Mijn huisuitzetting bleek mijn laatste reddingsboei" Mijn huisuitzetting vond plaats op 16 februari 2006. Dit is, met voorsprong, het meest mens onterende wat mij in mijn leven is overkomen. Van het één op het andere moment heb je geen thuis meer. Natuurlijk had ik het daar zelf naar gemaakt door de huur niet te betalen. Dat was een keuze en keuzes maken doe je dagelijks. Je bewust zijn van de gevolgen van je keuzes gebeurt ook als alles goed gaat.

zelfs een paar blikken mee naar het Vluchtheuveltje. Die waren redelijk gemakkelijk binnen te smokkelen. Op het Vluchtheuveltje leerde ik weer koken voor mijzelf zorgen en leven met een groep mensen die in hetzelfde schuitje zaten. Langzaam begon ik me weer meer mens te voelen. Wel een mens met een verslaving die nog in alle toonsoorten ontkent werd. In juni 2006 sloot iK aan bij Kentron bij een lotgenotencontact bekend onder de naam Structuurgroep. Dit laatste vond ik zelf niet echt nodig maar ik wilde

was in de heilige overtuiging dat niemand dit in de gaten had.

de medewerkers van SMO te vriend houden en ging dat doen. In augustus 2006 verhuisde ik naar een andere locatie van SMO Breda e.o. Weideveld in Bavel. Daar kreeg ik een eigen kamer die ik mocht inrichten met eigen spullen. Mijn kennissen in Zevenbergen hadden nog een bed dressoir en salontafel voor mij zodat deze kamer ging voelen als van mijzelf. Het grote verschil tussen het Vluchtheuveltje en Weideveld was dat hier niet gestuurd werd op het groepsproces maar veel meer op het individu. Al snel kwam ik er achter dat ik ook hier weer kon blijven drinken. Het drinken nam weer de overhand en ik

ting en zoals eerder in dit artikel genoemd had dit een onuitwisbare indruk gemaakt. NEE dat kon ik niet meer aan. Op 3 november 2006 ben ik gestart met de medicatie en gestopt met drinken. Tot op de dag van vandaag heb ik van deze beslissing geen enkele spijt.

Het tegendeel bleek toen op 2 november dit beeld ruw verstoord werd door een medewerker van Weideveld. Deze medewerker stelde mij voor de keuze: 3-weken time-out op de Gaarshof in Baarle Nassau of stoppen met gebruik door het innemen van medicatie. Dit voelde voor mij wederom als een huisuitzet-

Ik had bewust gekozen de huur niet te betalen omdat dit geld gebuikt werd voor mijn verslaving. Een volgende vraag werpt zich op: hoe bewust was ik me van de gevolgen van deze keuze? NIET. Ik was verslaafd aan alcohol en alles moest wijken voor deze verslaving. De verslaving had mijn leven overgenomen. Toch had ik niet verwacht dat mijn huisuitzetting zo’n impact zou hebben op mij. Ik had ten tijde van de huisuitzetting ook nog geluk wat ik kon vanaf 16 februari 2006 terecht op het Vluchtheuveltje in Oosterhout. Het Vluchtheuveltje was een crisis opvang locatie van de Stichting Maatschappelijke Opvang Breda e.o. Tot voor twee maanden hiervoor wist ik geen eens dat een dergelijke organisatie bestond. De volgende dag kwam een kennis van mij uit Zevenbergen mijn fiets brengen. Na een dag en nacht zonder alcohol had ik weer wel zin in een pilsje. Dus tijdens mijn rondje Oosterhout ontdekken had ik weer bier gedronken en nam

Ik heb mijn leven weer op de rails en wil er vooral voor mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn. Groet, Wim Goverde

II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 19 I


Moeten Willen Kunnen

Jeugdkickboksen bij Back2thegym

• Begeleiding (Sociaal pedagogische) begeleiding en ondersteuning aan kinderen en ouder(s)/ verzorger(s) met uiteenlopende problemen. Het kan gaan om begeleiding bij een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, sociale, emotionele en/of psychische problemen, ziekten en stoornissen.

• Verzorging Basisverzorging voor personen die niet (geheel) zelfredzaam zijn. Verzorging zoals, ADL-hulp, aan- en uitkleden, in bed leggen, uit bed halen (eventueel met tillift), hulp Samenwerking o.a. met:

bij de toiletgang, algemene verzorging, hulp bij eten/drinken, wassen op bed enzovoorts.

• Sporttraining Sporttraining gericht op vechtsport. Groepsverband of één op één, alles is mogelijk. Dit kan aangeboden worden bij het sportcentrum Back2thegym in Breda of in de thuissituatie van de cliënt. Hetzij als dagbesteding, hetzij om meer weerbaar en zelfverzekerd te worden óf om een uurtje lekker te sporten. Persoonlijke doelen staan centraal.

MWK

HULPVERLENING & ONDERSTEUNING OP MAAT

I 20 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II

• Doelgroep De leeftijdscategorie die centraal staat binnen MWK betreft kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar. Daar waar nodig en mogelijk kan MWK ook begeleiding en verzorging bieden aan hulpvragers die buiten deze leeftijdsgroep vallen. MWK kan haar diensten zowel aanbieden voor particuliere hulpvragers als hulpvragers met een PGB. Daarnaast biedt zij haar diensten ook aan bedrijven en organisaties. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt er gekeken of er een wederzijdse klik is en of MWK daadwerkelijk iets voor u kan betekenen.

www.mwk-breda.nl stevie@mwk-breda.nl Reeperf 13

4824 GG Breda


Lenies Column

Lenie Delissen Penningmeester Stichting MeerMetMinder

Directeuren en Commissarissen verzaakten hun plicht Want op ONS geld hield men geen zicht De pot raakte leeg, het overschot slinkt Na alle onderzoeken denk ik wel dat het STINKT Niemand krijgt boete, niemand krijgt straf Van HUN kapitaal gaat geen centje eraf Een beloninkje hier een gouden handdrukje daar Maar de pensioengerechtigde is zwaar de sigaar

De oude Eyskens hield van de mensen en wilde hen een verzorgde oude dag toewensen Dus ontwierp hij de Ouderdomspensioen En heel het land riep blij: Hoeraa! En zo werd er gezorgd voor de Oude van Dagen en het was er voor alle bevolkingslagen En als was dat inkomen niet zo heel erg groot je hoefde niet meer te werken tot aan je dood   De rijkeren wilden het daar niet mee doen en spaarden verder voor een aanvullend pensioen De fondsen kregen daardoor meer centen in kas en uitbetalen hoefde men veel later pas   Hee, dachten de fondsen, dit moet ook voor de gewone man zodat hij later wat ruimer rondkomen kan We regelen dat met zijn kleine salaris Hij zal er blij mee zijn als hij straks klaar is   En zo spaarden de fondsen die centen erbij Vooruitzichten mooi en iedereen blij De pensioenfondsen spaarden en bulkten van ‘t geld Het beloofde heel wat, iedereen welgesteld   Doch de regering greep ONS geld zonder ONS iets te zeggen en de fondsen begonnen fanatiek te beleggen En dit alles was helaas het begin En de plus in de pot werd een droevige min

Meermeetr Mind “Makkelijker

kunnen wij het

niet maken, wel

leuker”

Nasi Goreng/Bami + Kipsaté + Lamsaté Saté Kip Saté Lam

Dus pensioenen verlaagd, pensioenleeftijd verhoogd Want alle opgespaarde potten zijn bijna opgedroogd Wat er aan geld is verdwijnt naar Europa Dus pak je spade en werken maar, opa!! Kom op partijen, heb geen harten van steen Kijk voor de verandering eens om je heen!! De oudere arbeiders mankeren wel wat Hebben soms kwalen, door hun arbeid gehad Daarbij, wie wil de oudere arbeider nog hebben? De man die zijn kracht met de jaren zag ebben! Moeten zij nu nog werkelijk solliciteren Van de pluche zittende dames en heren? Eyskens kijkt droef op ons neer, het was toch geen spel? Maar met het beleggen leek het dat wel Zijn menslievende plan, het had zomaar gekund Maar de arbeider op leeftijd is zijn plan niet gegund. Dit is diep treurig, maar is wel de waarheid. Wanneer mensen banken beroven gaan ze naar de gevangenis. Wanneer banken mensen beroven krijgen ze een bonus.

1ko0rt %

VOORDEELPAS

2016-2017

Inleveren Baby-Boomers, jullie zijn met te veel Dat ook zo velen betaald hebben is niet essentieel En ook de pensioenleeftijd is veel te laag Al die vijfenzestigplussers zijn een vervelende plaag

ing

op vertoon van je MeerMetMinder PAS

€ € € € €

5,00 7,00 8,00 5,00 6,00

Broodje + Kip Kerrie Broodje + Rendang Broodje + Kip Saté Broodje + Kaas Broodje Gezond

€ € € € €

3,50 3,50 3,50 2,00 3,00

Bakso Bakso Tennis Empek Empek Lemper Siomay Bandung Es Kelapa Kopyor Es Cendol

€ 5,00 € 6,00 € 7,00 € 2,00 € 6,00 € 3,50 € 3,00

Iedere zaterdag en zondag uitgebreidere Indonesische gerechten

HAAGWEG 6, 4814 GD BREDA I 076-73 70 217 Wij verzorgen catering vanaf 10 personen Volg ons op Facebook

satedjagocafetaria

Openingstijden: Dinsdag t/m donderdag 13-21 u. Vrijdag en zaterdag 13-22 u en Zondag 13-21.30 u. Maandag gesloten

II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 21 I


Meermetr Minde

n wij het niet

kunne “Makkelijker

maken, wel leuker

VOORDEELPAS

OUTLET DE LUNET 2016-2017

IS NU GEOPEND !

Lunetstraat 1, 4814 AJ Breda

MET

50.000 STUKS KLEDING

VAN EEN BEKEND POSTORDERBEDRIJF TEGEN PRIJZEN WAAR U ALLEEN MAAR VAN KUNT DROMEN !

TOPMERKEN JASSEN, BROEKEN EN NOG VEEL MEER TOT ...

70% KORTING OP DE WINKELADVIESPRIJS !!

OP TOPMERKEN ZOALS ESPRIT, MEXX, WRANGLER JEANS, CARS, VELO KORTINGEN VAN €79,95 voor €10.-

WWW.OUTLET-DE-LUNET.NL

outletdelunet@gmail.com - Telefoon 076-5329429 / 06-23539510 Openingstijden: Ma. 13-18 / Di. t/m vr. 10-18 / Zat. 10-18 uur GRATS PARKEERPLAATSEN / VERHUUR KRAMEN / VOLG ONZE ACTIES OP FACEBOOK I 22 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II


Stichting Meer met Minder Zoals reeds in het voorwoord vermeld heeft Meer met Minder sinds kort ook een kantoor waar mensen met hun vragen terecht kunnen. Een mooie ruimte in het gebouw Flexoff aan de Weidehek 8 in Breda.

Iedere dinsdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur kun je binnenlopen voor een luisterend oor, een kopje koffie of thee en samen met ons naar je ‘probleem’ kijken. Samen met bestuur, bestaande uit Arie Vooijs (voorzitter), Wim Jannes (secretaris) en Lenie Delissen (penningmeester) staan onze vrijwilligers voor je klaar. Zij zullen steeds hun uiterste best doen om mensen te helpen en/of door te verwijzen naar de beste instanties en personen.

Meermet Minder Stichting

GEREGISTREERD

ANBI

Algemeen Nut Beogende Instelling

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

- Mensen uit hun sociale isolement te halen en te helpen om zodoende sociale armoede tegen te gaan; - Het organiseren en opzetten van nieuwe projecten, specifiek voor kinderen, welke leven in armoede, hun advies en steun te geven bij scholing en zorg te dragen voor voorzieningen, zulks ten behoeve van scholing en educatie; Hiervoor zijn wij lid van kinderhulp.nl - Het opzetten van eigen projecten zoals Citybag voor de dak- en thuislozen en en Rebel Yell voor de jongeren uit Breda en omstreken. - Intermediair Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds - Hulp bij aanmelding voor de Breda Pas, Stichting Leergeld en andere instanties - Aanmeldingen bij de voedselbank

Stichting Meer met Minder is opgericht door Arie Dirk Vooijs, in Breda ook wel bekend als Grijze Dakduif. Arie is vanaf het eerste nummer van het blad “Armoede in Breda” betrokken geweest. Nadat Armoede in Breda haar naam veranderde in Meer met Minder vond hij dat het tijd werd om dit initiatief te gaan steunen en stelde voor er een stichting van te maken. Initiatiefneemster Susanne van Loo is ambassadeur en all-round vrijwilligster bij de stichting. Stichting Meer met Minder zet zich in voor mensen die in een sociaal- maatschappelijk kwetsbare positie verkeren, met speciale aandacht voor mensen die in armoede leven. Stichting Meer met Minder tracht de armoede in Breda te bestrijden en bespreekbaar te maken alsmede de inwoners van Breda die het op financieel en materieel opzicht moeilijk hebben een stem en een podium te geven in de meest ruime zin van het woord. Wat doen wij nog meer? - De uitgifte van het maandelijks magazine Meer met Minder; - Het helpen van mensen die leven in armoede door te helpen bij het verkrijgen van noodzakelijke middelen voor levensonderhoud, zoals voedsel, kleding, huisraad en dergelijke. - Het helpen met formaliteiten en geven van advies en steun daartoe; - Het regelen van kortingen bij lokale ondernemers en winkeliers waar de doelgroep op vertoon van de Meer met Minder Voordeelpas korting kan verkrijgen;

Wist u dat 1 op de 8 kinderen in ons land opgroeit in armoede? Zij kunnen niet meedoen met leeftijdsgenootjes. Een fiets, dagje uit of sportlidmaatschap is voor hen niet vanzelfsprekend. Kinderhulp maakt voor deze kinderen geluk mogelijk !

HELPT U MEE ?? Stort uw bijdragen op

NL35 RABO 0707070740 of kijk op www.kinderhulp.nl wat u nog meer kunt doen. Dank u wel!

II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 23 I


Initiatiefneemster Bianca van de Berg

Back to Basic: "Een week zonder zorgen geeft weer hoop voor morgen !! Stichting Meer met Minder bestaat uit een grote groep vrijwilligers en zet zich in voor mensen die in een sociaal-maatschappelijk kwetsbare positie verkeren, met speciale aandacht voor mensen die in armoede leven. Stichting Meer met Minder tracht de armoede in Breda te bestrijden en bespreekbaar te maken alsmede de inwoners van Breda die het op financieel en materieel opzicht moeilijk hebben een stem en een podium te geven in de meest ruime zin van het woord.

hebben en dat geluk niet in luxe zit. Gezelligheid, begrip, een luisterend oor en genietende kinderen brengen veel meer geluk.Wanneer dit evenement een succes wordt, willen wij dit ieder jaar organiseren voor zoveel mogelijk Bredanaars uit de doelgroep, 2016 kan men beschouwen als een try-out. Camping de Flaasbloem uit

Kampeerveld voor Back to Basic op Camping de Flaasbloem in Chaam Back to Basic zal als dank voor deze donatie met Sofia, Elsa en Anna over het park om alle kinderen op de camping te verrassen.

Chaam heeft Stichting Meer met Minder voor het project Back To Basic een geheel kampeerveld ter

Wat heeft Back to Basic nog nodig? Voor het proefweekend kunnen we bij Camping de Buiten Bij uit Rijsbergen tegen betaling van alleen de kostprijs gebruik maken van een kam-

beschikking gesteld in de week van 1 tot en met 7 augustus 2016.

peerveld wat voor Back To Basic beschikbaar wordt gesteld. Eigen bijdrage kampeerweekend

Wat gaan we doen? Wij organiseren een kampeerweekend in het voorjaar (vrijdag 29 en zaterdag 30 april) en een kampeerweek in de zomervakantie van maandag 1 tot en met zondag 7 augustus. Het kampeerweekend is bedoeld om alvast kennis met elkaar te maken en de kampermaterialen te testen. Back To Basic is voor alleenstaande ouders met kinderen die onder de armoedegrens leven. Sociaal-maatschappelijk belang Back To Basic wil met deze vakanties zorgen voor ontspanning en de gelegenheid om contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen met lotgenoten die weten hoe het is om met weinig geld rond te komen. Ze gaan een unieke vakantie beleven. Back To Basic wil laten zien dat je met weinig middelen toch een mooie vakantie kan I 24 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II


€ 6 ,00 per nacht per volwassenen, € 4,50 per nacht per kind. Eigen bijdrage hele week in de zomervakantie 35 per volwassenen en € 15 per kind. Locatie Bij de Buiten Bij Rijswijk Programma Tijdens het verblijf in de zomervakantie zal Patrick van Lunteren (wethouder Jeugd, Wonen en Wijken) een dag en een nacht met ons meegaan en ervaren hoe veel plezier deze gezinnen hebben tijderns deze unieke vakantie. Promotie Op het moment van dit schrijven zijn zo goed als alle beschikbare kampeerplaatsen gereserveerd, de nog overige plekken worden via Facebook aangeboden op de speciale Back To Basic Facebookpagina https://www. facebook.com/Back-to-Basic1412109415710822/?fref=ts Op deze pagina zullen continue updates geplaatst worden, zowel voor, tijdens als na het project. Op deze manier hopen wij dit project ook in 2017 weer te kunnen organiseren.

Back2Basic: Deze kids hebben er nu al zin in

Nr. 1 Augustus 2016

Rebel Yell is een tweemaandelijks magazine gemaakt door Jongeren en voor jongeren uit Breda en omgeving. In een projectgroep zal Stichting MeerMetMinder in samenwerking met SporteninBreda dit gaan realiseren. Rebel Yell staat voor de schreeuw van jongeren om aandacht en begrip en daar gaan we iets mee doen door het uitbrengen van dit magazine

Proces tot zelfstandigheid De eerste bladen worden gefinancieerd door de Stichting Meer Met Minder. Vanaf Magazine nr. 2 is de opdracht voor de jongeren de verkoop van twee advertenties, bij het daaropvolgend nummer vier en daarna tot het maximaal aan advertentieruimte is verkocht.

Inhoud: De inhoud wordt samen met de projectgroep bepaalt. Deze bestaat uit verschillende jongeren uit diverse wijken in Breda en jonge ondernemers die het blad gaan vormgeven. Met name de Bredase jeugd als Nemanja Gudelj, DJ Hardwell en DJ Tiesto die het geschopt hebben tot bekende Nederlander moeten als voorbeeld dienen voor jeugd van nu.

De jongeren worden naast het design ook wegwijs gemaakt Mind Your Own Life I Jongeren & werk I Jeugdin de verkoop van advertenties. werkidee I Jeugd & Gezin I Verslaving I Nemanja Zo komen ze in de harde wereld van het bedrijfsleven. Het is Gudelj I Film I Televisie Mode I Sport I In de Wijk I de bedoeling dat zij op langere termijn het blad zelfstandig kunnen gaan maken onder de vlag van Stichting Meermet Minder en Tijdens deze leerwerk periode leren ze onder andere: partner SporteninBreda en daar een vast inkomen van grafische vormgeving, communiceren met klanten, kunnnen genereren. het maken van interviews, het maken van foto's, het schrijven van teksten en het organiseren van eveneNaast het magazine wordt ook de website menten en dit allemaal onder deskundige begeleiding www.rebelyell.nl gelanceerd. Internet, Facebook, van de ervaringsdeskundigen. Het Project Rebel Yell Twitter, sociaal media en het onderhouden van de site start in augustus 2016. hoort ook tot de werkzaamheden.

Verder worden de problemen van de jongeren en nog veel meer uitgelicht in dit magazine. Leerwerkplekken en stage worden onder de loep genomen. Ook diverse (sport) activititenten worden in kaart gebracht. Wij begeleiden de jongeren door het faciliteren van ruimte en computers voor het maken van dit magazine..

DJ HARDWELL TROTS OP BREDA I

II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 25 I


met Meer

Minder

Meermeetr Mind

“Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker”

l leuker niet maken, we

appelijk sociaal- maatsch en. lev nsen die in een de me oe or vo arm in in h zic en die met Minder zet acht voor mens en en bespreekbaar te Stichting Meer t speciale aand ijd me str , be ren te rke a ve ed ie Br Breda en kwetsbare posit Minder tracht de armoede in ale winkeliers uit met en bij diverse loc pas bezoek dan onze site. ng rti ko je jg Stichting Meer kri s on van deze pa aarden van deze maken. Op verto tuele aanbiedingen en voorw ac omstreken. Voor

“Makkelijker

kunnen wij het

inder.nl

gmeermetm

www.stichtin

et m r e e M er Mind

” en, wel leuker ij het niet mak

r kunnen w

“Makkelijke

MEER MET MINDER VOORDEELPAS

VOORDEELPAS

2016-2017

24 AS Breda Weidehek 8, 48 tingmeermetminder.nl ch sti s@ voordeelpa met 31-12-2017) s is geldig tot en

(De Voordeelpa

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Stichting Meer Met Minder wil de inwoners van Breda en omstreken die het op welke manier dan ook minder hebben een stem geven. Naast de website en het magazine is er ook deze kortingspas. Op vertoon van deze pas krijg je een mooie korting bij diverse lokale ondernemers. Kijk voor aanbiedingen van deelnemende bedrijven op www.stichtingmeermetminder.nl

DOELGROEPEN

- Mensen die onder het bestaansminimum leven (120% van het bijstandsniveau) - Senioren -- Studenten - Breda Pas houders - Voedselbank pas houders

SOCIAAL MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN ONDERNEMERS BREDA

Met de Voordeelpas wil Stichting Meer Met Minder lokale ondernemers (MKB) betrekken bij de inwoners van Breda die het wat minder hebben. Er is bewust gekozen voor de ‘kleine’ ondernemers omdat deze eerder sociaal betrokken zijn bij inwoners van Breda.

MEERMETMINDER VOORDEELPAS 2016/2017 € 5,00

De MeerMetMinderPas 2016 gaat € 5,00 kosten bij afhaal in het kantoor. Wilt u het thuisgestuurd hebben dan komen er € 2,95 verzend- en administratiekosten bij). De pas worden na registratie naar u gestuurd en zijn genummerd. Verder zijn bij alle aangesloten bedrijven vanaf juni 2016 maandelijks flyers te vinden met de deelnemende bedrijven. Op de website worden de aanbiedingen van de bedrijven wekelijks geupdate. Ook wordt u op de hoogte gehouden van de laatste aanbiedingen middels onze nieuwsbrieven.

VOORDELEN BETROKKEN ONDERNEMERS

- Sociale betrokkenheid bij inwoners van Breda - Gèèn kosten aan verbonden aan deelname van dit project - Extra omzet generen op daluren of op dagen die wat minder zijn - De acties kunnen maandelijks worden bijgesteld op de site - Maandelijks wordt er een flyer gemaakt met aanbiedingen.

VOORWAARDE ONDERNEMER

- Een goede korting van minimaal 10% aan de pashouder geven.

VOORDELEN PASHOUDER

- Geen ingewikkelde spaarsysteem van pasjes maar directe kassakorting - Acties op Food, Nonfood en diensten van de lokale winkeliers

HOE EN WAAR

Iedere week verschijnt er op de website een actuele lijst de deelnemende ondernemers. Alle pashouders worden, indien gewenst, middels een nieuwsbrief wekelijks op de hoogte gesteld van de laatste acties van de sociaal betrokken ondernemende bedrijven.

VERKRIJGBAAR

Uitsluitend verkrijgbaar via de Stichting Meer Met Minder, Weidehek 8, 4824 AS Breda. via de website of via de mail: voordeelpas@stichtingmeermetminder.nl

I 26 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II

De deelnemende bedrijven tot nu toe:

STOMERIJ CLEANING CENTRUM

Rob Vlemmix Schilders

06-2269 3554


Ad: "Mijn doel is het opkomen voor dak- en thuislozen"

Ad van der Veeke: "Opgeven is voor mij nooit een optie" Zo’n jaar of twee geleden ontmoette ik Ad voor het eerst bij Streetwise. Hij was één van eerste ex-daklozen die voor ons op de foto wilde. Later kwam ik Ad vaker tegen bij het Annahuis, waar hij zeer actief is. Tijd voor een gesprek met deze veelzijdige man. Ad van der Veeke is geboren in Nederland, heeft een Nederlandse vader en een Javaanse moeder, een Indo (In Nederland door oorlog zegt hij zelf). Zijn jeugd bracht hij door in Lage Zwaluwe, hij volgde het Gymnasium in Dordrecht. Dakloos

Op zijn 20e ging Ad op kamers wonen in Tilburg. Hier had hij verschillende banen en volgde diverse studies. Hij ontmoette zijn droomvrouw met wie hij ging samenwonen en twee kinderen kreeg. Helaas duurde dit niet voor altijd, door financiële en relationele problemen raakte Ad in 1999 dakloos en zwierf hij rond op straat zonder inkomen. Ergens in 2010 kwam hij bij het Annahuis en begon hij zijn leven weer op de rails te zetten. Hij kwam via SMO in Het IJ terecht (tegenwoordig de DSV (DoorStroomVoorziening) en verkreeg zo een daklozenuitkering.

Annahuis

Bij het Annahuis is Ad een enthousiast vrijwilliger o.a. bij de Straatraad. Elke woensdagmorgen tussen 09:30 en 11:30 u komt de STRAATRAAD bij elkaar. Welkom zijn (dreigende) (ex-) dak– en thuislozen, mensen van de straat en de campings en belangstellenden. Doel is belangenbehartiging van en voor de mensen van de straat door de mensen van de straat en het positief beïnvloeden van de beeldvorming rond dak– en thuislozen. Dit project is een samenwerking met het Straatteam van de Stichting Maatschappelijke Opvang.

Straatgids

Ook is Ad één van de straatgidsen van de Straattour, een andere activiteit van het Annahuis. De Straattour is een persoonlijke rondleiding door Breda waarbij (ex)dak- en thuisloze gidsen de stad laten zien vanuit het perspectief van de mensen op straat. Dit is een initiatief van de Straatraad van het Annahuis.

Een Straattour begint en eindigt in het Annahuis met een introductie en een nagesprek. Een Straattour duurt zeker 2,5 tot 3,5 uur. Mensen moeten dus fysiek in conditie zijn om die tijd te lopen. Onderweg raak je in gesprek met de gidsen en hoor je hun verhaal. Wat en hoeveel je hoort hangt af van je eigen houding en interesse en of je de mensen aanspreekt. Onderweg wordt gestopt op plekken die relevant zijn voor de gidsen. Al wandelend zie je de stad vanuit het perspectief van dak- en thuislozen en ontdek je dat het iedereen kan overkomen om dak- of thuisloos te worden. “Mijn doel is op komen voor dak- en thuislozen”. “Daarom ben ik naast vrijwilliger bij het Annahuis ook lid van het Stedelijk Kompas (Maatschappelijke Opvang) en geef ik voorlichting op middelbare scholen, aan ambtenaren en hulpverleners”. Sinds twee jaar heeft Ad weer een eigen flatje in het centrum van Breda en dat bevalt hem heel goed. “Nu heb ik ook weer tijd om gedichten te schrijven”. II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 27 I


Omidbikes: "Meer dan fietsen" OmidBikes is een jonge en dynamische onderneming gevestigd in Haagse Beemden te Breda. Zij bieden u een ruim en divers assortiment aan fietsen, speelgoed en accuvoertuigen aan. OmidBikes onderscheid zich op de markt met een warme klantvriendelijkheid. Zo geeft men bij OmidBikes gehoor aan de wensen van de klant. Hiertoe zijn zij twaalf uur per dag telefonisch bereikbaar en worden ook e-mails snel behandeld.

Ook onze reparatieservice valt binnen onze snelle en vriendelijke werkmethode. Hiertoe zijn onderdelen op voorraad beschikbaar en zijn reparaties bij OmidBikes tegen een vriende-

lijke prijs mogelijk. Heeft u behoefte aan één van de bovengenoemde services? Dan schiet OmidBikes u graag te hulp. Je kan terecht voor o.a.: fietsaccessoires, oma, transport-, heren-, damesfietsen, mountainbikes, loopfietsen, fietsreparaties, kindervoertuigen op accus en nog veel meer

10% korting

op fietsaccessoires en reparaties !

2016-2017 www.omidbikes.nl Rudonk 16,4824 AJ Breda, 076- 532 19 77 OmidBikes is elke werkdag en zaterdag geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Op afspraak zijn we ook op zondag en na 18:00 uur geopend!

Wist u dat 1 op de 8 kinderen in ons land opgroeit in armoede? Zij kunnen niet meedoen met leeftijdgenootjes. Een fiets, dagje uit of sportlidmaatschap is voor hen niet vanzelfsprekend. Kinderhulp maakt voor deze kinderen geluk mogelijk! Helpt u mee? Stort uw bijdrage op NL35 RABO 0707 0707 40 of kijk op www.kinderhulp.nl wat u nog meer kunt doen. Dank u wel!

I 28 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II

Omidbikes geeft pashouders van Stichting MeerMetMinder

Meermeetr Mind kunnen “Makkelijker

ken, wel leuker

wij het niet ma

VOORDEELPAS

Vanuit het werkcentrum in Breda leveren zij producten overal in Nederland en zelfs voorbij de grenzen van Nederland. Daarnaast is OmidBikes, met een groot opslagcapaciteit, te aller tijde in staat om u snel en efficiënt te hulp te staan en zodoende tevreden te stellen. De verzending van goederen vindt snel plaats en binnen een reikwijdte van 50 km kunt u zelfs kiezen voor een VIP-bestelling waarbij goederen binnen dezelfde dag nog afgeleverd worden!

De voordeelpas kost slechts € 5.en is geldig t/m 31 december 2017.

PAK NU DE KORTINGEN EN SPAAR HEEL VEEL UIT De pas kan je ophalen in ons kantoor aan de Weidehek nr. 8, 4824 AS Breda Voorwaarden bezoek de website: www.stichtingmeermetminder.nl


STICHTING LEERGELD OOK IN BREDA! Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen! Via 90 lokale Leergeld stichtingen biedt zij deze kinderen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld biedt hen hiermee een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen. Kinderen aan de zijlijn Op dit moment leven in Nederland in gezinnen met lage inkomens ongeveer 421.000 kinderen in een situatie waarin er dagelijkse spanning is over het al dan niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften (CBS, Armoede en Sociale Uitsluiting 2015). Voor deze kinderen bestaat er een reëel risico op sociale uitsluiting, omdat ze om financiële redenen niet of onvoldoende kunnen deelnemen aan activiteiten op school en in het sociaal-maatschappelijke leven. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. “Meedoen” op school en in de vrije tijd van de kinderen wordt door financiële redenen onmogelijk. Hierdoor krijgen deze kinderen niet de mogelijkheid om zich volledig te ontwikkelen. Kinderen, die opgroeien in dit soort situaties, hebben vaker last van gezondheidsproblemen en gevoelens van eenzaamheid, behalen lagere onderwijsprestaties en hebben meer kans om later zelf opnieuw in een armoedesituatie terecht te komen, of in de criminaliteit. Investeren in de meest kwetsbare groepen kinderen en zorgen dat ze al van jongs af aan mee kunnen draaien in de maatschappij, is van groot belang voor de ontwikkeling van een land. Niet investeren in de meest kwetsbare groep kinderen heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor deze kinderen, maar ook voor de maatschappij als geheel. De huidige bestaande voorzieningen van gemeenten en particuliere organisaties zijn niet toereikend om al deze kinderen

te helpen. Leergeld wil hierop inspringen door op een duurzame manier te investeren in de participatie van deze kinderen, die zonder extra steun aan de zijlijn van de samenleving terecht dreigen te komen. Wat doen we? Kinderen weer laten meedoen! Kinderen gaan mee op schoolreis, gaan sporten of krijgen muziekles. Ook kunnen we vaak een (tweedehands) fiets of computer regelen als een kind die niet heeft. Allemaal normale levensbehoeften, waardoor kinderen zich kunnen ontplooien, ontwikkelen en meetellen. Wie helpen we? Kinderen van 4 tot 18 jaar die in gezinnen met een inkomen op bijstandsniveau opgroeien. Zij dreigen sociaal geïsoleerd te raken omdat de kosten van een schoolreisje of het lidmaatschap van een sportvereniging onoverkomelijke financiële hindernissen zijn. Wat voor hulp kan aangevraagd worden? Leergeld wil kinderen, naar eigen keuze, mee laten doen op vier verschillende gebieden: Onderwijs: Meedoen op school is noodzakelijk voor kinderen, maar is tegenwoordig ook behoorlijk kostbaar. In de praktijk betekent dit voor ouders met een krappe portemonnee vaak dat sociale activiteiten, zoals een schoolreisje of een kerstviering, aan hun kinderen voorbij gaan. Leergeld springt bij om dat te voorkomen, bijvoorbeeld door (financiële) afspraken te maken met de school of door (een deel van) de kosten te betalen. Natuurlijk helpen we ook in de duurste periode voor ouders, als kinderen de overstap maken naar de middelbare school. Vaak kunnen we helpen bij de aanschaf van schoolspullen, zoals een tas, agenda, kaftpapier of gymkleding, of een tweedehands fiets om mee naar school te kunnen. Gewoon omdat een kind daar recht op heeft.

Sport: Sporten is een belangrijke buitenschoolse activiteit voor kinderen. Daarom werken de lokale Leergeld stichtingen nauw samen met lokale sportclubs. Kinderen die niet sporten omdat daar geen geld voor is, kunnen lid worden van deze clubs. Leergeld betaalt dan de contributie direct aan de vereniging. Maar daarmee is het verhaal vaak nog niet rond. Wie wil voetballen heeft een tenue en schoenen nodig, hockeyen gaat niet zonder stick. Sportkleding en sportattributen horen er daarom ook bij. Ouders kunnen vaak een tegoedbon krijgen, waarmee ze voor een bepaald bedrag aan kleding en sportspullen kunnen kopen bij winkels waar Leergeld mee samenwerkt. Cultuur: Ook meedoen aan culturele activiteiten is

belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan muziekles of dansles voor uw kind, of aan een cursus schilderen of toneelspelen. Wil uw kind graag aan dit soort activiteiten meedoen, maar vormen de kosten hiervan voor u een hindernis, dan kan Leergeld u wellicht helpen om uw kind toch te laten meedoen.

Welzijn: Ook meedoen aan overige activiteiten, die

niet direct onder onderwijs, sport of cultuur vallen maar die wel bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, zoals bijvoorbeeld deelname aan de scouting, behoort bij sommige Leergeld stichtingen tot de mogelijkheden. Stichting Leergeld Noord-West Brabant Schoonhout 215, 4872 MC Etten-Leur Telefoon:076 503 0300 www.leergeld.nl

II MeerMetMinder No.6 II MEI 2016 II 29 I


NATIONAAL FONDS KINDERHULP: "ALLE KINDEREN HEBBEN RECHT OP EEN GELUKKIGE JEUGD" Over Kinderhulp 421.000 kinderen in Nederland groeien op in armoede. Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat alle kinderen recht hebben op geluk.

in de vorm van een dagje uit of vakantie, om even aan de ellende te ontsnappen; ontwikkeling, door sport, muziekles of een laptop voor school.

Dankzij onze vrijwilligers en donateurs helpen wij jaarlijks zo’n 100.000 kinderen. Deze kwetsbare groep moet niet de dupe worden van financiële beperkingen of problemen in de gezinssituatie. Ze moeten gewoon kind kunnen zijn. Daarom maakt Kinderhulp al sinds 1959 geluk mogelijk. En als het aan ons ligt blijven we dit ook nog jaren doen!

Hoewel de dingen die Kinderhulp geeft meestal eenvoudig zijn, helpt het wel een basis te leggen voor een gelukkig(er) leven. Dat doen we al sinds 1959.

Wat doet Kinderhulp? Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat alle kinderen recht hebben op geluk. Helaas groeien 421.000 kinderen in ons land op in armoede. Zij vallen buiten de boot en kunnen niet meedoen met leeftijdsgenoten. Kinderhulp helpt hen op een hele praktische en kindgerichte manier. Bijvoorbeeld op het gebied van: alledaagse dingen, zoals een fiets of kleding; ontspanning, I 30 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II

Missie Nationaal Fonds Kinderhulp zet zich in voor het geluk van alle kinderen en jongeren in Nederland die opgroeien in armoede. Door praktische en kindgerichte ondersteuning wil Kinderhulp maatschappelijke uitsluiting voorkomen en een bijdrage leveren aan het toekomstperspectief van deze kwetsbare groep. Kinderhulp doet dit in de vorm van financiële bijdragen voor alledaagse dingen, zoals een fiets, kamerinrichting en kleding; ontspanning, in de vorm van een dagje uit, vakantie en pakjesavond, en ontwikkeling, door sport, muziekles of een laptop voor school. In gevallen waarvoor

men vaak nergens anders terecht kunnen, kan vaak wel een beroep op Kinderhulp worden gedaan. Visie Alle kinderen hebben recht op een gelukkige jeugd. Helaas worden ook in een welvarend land als Nederland nog steeds honderdduizenden kinderen en jongeren door armoede buitengesloten. Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dit onacceptabel en wil ervoor zorgen dat zij ‘er gewoon bij kunnen horen’. Door hen te voorzien van alledaagse dingen, ze kansen te bieden om zich te ontwikkelen en hen net als leeftijdgenoten mooie ervaringen op te laten doen, dragen we bij aan een mooie en rechtvaardige samenleving.


Goedkoop & Zo

Kringloopwinkel

2016-2017

Meermetr Minde

n wij het niet

kunne “Makkelijker

maken, wel leuker

VOORDEELPAS

- 2e Handspullen - kleding - Speelgoed - Audio - Ruilhandel - Partijverkoop - Verhuizingen - Ontruimen van panden - Totale huisinrichting - Gratis ophalen inboedels -

KOM LANGS IN ONZE WINKELS IN

BREDA EN TILBURG !!

BREDA

Oranjeboomstraat 330 4812 EN Breda

TILBURG

Zuid-Oosterstraat 23c 5014 BB Tilburg

www.goedkoopenzo.nl Voor informatie:

076 - 53 24 502 / 06 - 165 54 162

I 31 II MEI 2016 II MeerMetMinder No.6 II Openingstijden: Maandag tot met Zaterdag van 10u tot met 17u.

GRATIS OPHALEN Inboedels Kleingoed


Winnende foto van de Fotowedstrijd Wereldarmoededag 2015 Fotograaf: Rob Portier

Meer met Minder Magazine no. 6  

Onafhankelijk maandblad Maatschappelijk Welzijn

Meer met Minder Magazine no. 6  

Onafhankelijk maandblad Maatschappelijk Welzijn

Advertisement