Page 1

met Meer

ONAFHANKELIJK MAGAZINE MAATSCHAPPELIJK WELZIJN I EXTRA UITGAVE 17 oktober 2015 - NO.5

Minder

17

OKTOBER

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Burgemeester Paul Depla:

"Zorgen dat Breda in conditie blijft"

Wereld Armoede Dag 2015 ZATERDAG 17 OKTOBER FOTO EXPOSITIE IN DE LUTHERSE KERK: 11.00-17.00 UUR + KRAAMPJES & MUZIEK

OPEN DAG VILLA BOEREBONT

FOTO EXPOSITIE ARMOEDE

Hebben & Houden

Kringloopwinkel

MCB: VREDESMARS 2015

BETAALBARE STANDBOUW OP MAAT

WWW.PREVIEW-STANDBOUW.NL

TERUGBLIK 2014

WORKSHOP ZELF VLIEGERS MAKEN

REDA BMEDIA

STUDIO@BREDA.MEDIA


Meermet Minder

Meermet Minder

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

3-Gangenmenu vanaf € 8,50

BESPAREN? Dat doe je lekker zelf met de KORTINGCOUPONS*

Schoolstraat 3 4811 WB Breda Nederland

Je hebt tot wel 44% korting op onze producten! Print uit, neem mee en profiteer nu tijdelijk van deze aanbiedingen.

076-5140162

*In alle deelnemende restaurants. Zo lang de voorraad strekt. Niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen.

Meermet Minder

Meermet Minder

LUNCH AANBIEDING VAN 11.00-13.00 UUR (ZELF SAMENSTELLEN)

VRIJDAG

P.P.

elke vrijdag 12.00 uur Gemaakt door leerlingen Liduinaschool

ANTILLIAANS ETEN

Evert Spoorwaterstraat 41, 4827 LL Breda, info@onsingeeren-zuid.nl (076) 587 19 93

Evert Spoorwaterstraat 41, 4827 LL Breda, info@onsingeeren-zuid.nl (076) 587 19 93

LUNCHCAFÉ

P.P.

Meermet Minder

Hendrik Berlagestraat 102 Breda

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Ontbijt voor

Ontbijtproduct + drankje

1.00 P.P.

Kom lekker ontbijten bij IKEA!

Maak van je ontbijtproduct een combi door er een drankje bij te kiezen. Je kunt kiezen uit onze Warme Dranken, Jus d’Orange, Appelsap, Melk of Innocent®. Voor €1,- extra krijg je er nog een ontbijtproduct of drankje naar keuze bij (m.u.v. Pancakes en Scrambled Eggs). Dat is lekker opstarten bij McDonald’s.

3.00

LUNCH voor

DINER+ VOOR of NAGERECHT

3.50

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

l leuker”

niet maken we

Zie pagina 28

DINSDAG - WOENSDAG - DONDERDAG

VANAF

kunnen wij het

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

1.00

Meermet Minder

“Makkelijker

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Meermeetr Mind

VOORDEELPAS

Restaurant BAKKERIJ

ANDALUSIA Den Boerenstamppot

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

1.95 P.P.

*Ontbijtproducten worden tot 11.00 u. geserveerd.

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Bij HEMA kun je ’s morgens terecht voor een heerlijk ontbijtje voor maar 1.00. Een vers kopje koffie met een croissant, jam en een broodje ei. Je kunt het ontbijt tot 10.00 uur krijgen in de HEMA winkels met een restaurant. Twee plakjes warme bacon kun je apart bestellen voor 0,25 cent. En wil je nog wat vitamines bij je ontbijt: tot 10.00 u. is er ook nog jus d’orange voor maar 0.50 euro.

U krijgt het GRATIS mee !

voor slechts

1 euro

Van ma. t/m zat. van 09.00 tot 10.30 uur in ons restaurant.

Meermet Minder

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

‘Vers is ook echt vers’ Product met de datum van vandaag?

Ontbijt incl. cappuccino, thee of koffie (tweede kopje gratis)

2.95

Ontbijten bij Intratuin

P.P.

Een luxe ontbijtje voor slechts € 2.95 p.p Begin de dag goed met een verse pistolet en croissant, beleg (ham/kaas/zoet), gekookt eitje en koffie of thee. Het ontbijt kun je tot 11:00 uur bestellen.

“Makkelijker kunne wij het niet maken wel leuker”

Heb je leuke tips voor deze rubriek

‘Meer Met Minder” MAIL DIT NAAR:

redactie@armoedeinbreda.nl


In dit nummer o.a.:

met Meer

3

Voorwoord

4

Paul Depla

7

Straatraad Breda

9

Lutherse Kerk

11

Hebben en Houden

Fotowedstrijd In de afgelopen maanden hebben wij veel foto’s mogen ontvangen voor onze fotowedstrijd met als onderwerp ‘armoede’. Op 17 oktober 2015 zal er een expositie geopend worden van de dertig beste inzendingen. In dit nummer vinden jullie alvast een voorproefje. De expositie vindt plaats in de Lutherse Kerk aan de Veemarktstraat en zal om 11.00 uur officieel geopend worden door wethouder Marianne de Bie.

11

Legitimus

13

Diaconie PGB

14

Vredesmars 2015

16

Foto Expositie Armoede

Naast de tentoonstelling zullen er in de voor- en achtertuin van de Lutherse Kerk activiteiten worden georganiseerd en is er naast diverse kraampjes en demonstraties, live muziek van de Mingus Band. Meer over het programma kun je lezen op pagina 26. Dit nummer is het voorlaatste nummer van dit jaar.

18

Open Dag Villa Boerebont

21

WW Help Ons Helpen

23

Het Verfhuys

24

Moeten Willen Kunnen

25

Lenies Column

26

Kraamhouders Event

27

Stichting SSKB

28

MeerMetMinder Pas

29

Roti Express

30

Sociaal Netwerk Breda

Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker” 17 Oktober is uitgeroepen tot Wereldarmoededag. Eenzaamheid, sociale uitsluiting en armoede gaan vaak hand in hand. Ook in Nederland. Vaak wordt de armoede hier nog ontkent (“Er zijn toch voorzieningen, dus niemand hoeft arm te zijn..”). Ook vinden veel personen dat arme mensen hun situatie aan zichzelf te danken hebben (“..Ze maken de verkeerde keuzes, doen niet genoeg moeite..”). Toch kunnen we er niet omheen dat er de laatste jaren steeds meer mensen in de financiële problemen zijn gekomen, onder andere door de economische crisis en de bezuinigingen door de overheid. Er rust nog steeds een taboe op armoede. Mensen willen vaak niet geassocieerd worden met armoede. Hierdoor bestaat er veel verborgen armoede, ook in Breda. Wij spraken hierover met onze nieuwe Burgemeester Paul Depla. Armoede is in het rijke Nederland een relatief begrip. Vergeleken met de omstandigheden waarin armen in Afrika of Zuid-Amerika leven. Maar mogen we die vergelijk wel maken? Definitie van armoede: mensen zijn arm wanneer de materiële, culturele en sociale middelen onvoldoende zijn om op een manier te leven die als minimaal aanvaarbaar wordt gezien in de samenleving waarin men leeft (definitie van de Commissie Europese Unie 1989).

Volgend jaar zal Armoede in Breda verder gaan met het magazine “Meer met Minder”. Op dit moment zijn we druk bezig met o.a. de nieuwe “Meer met Minder” 2016 Pas en nieuwe onderwerpen voor ons magazine. Heb je tips voor ons of loop je zelf tegen een probleem aan, waarbij wij je kunnen helpen, stuur dan een mailtje naar: redactie@armoedeinbreda.nl of hulp@armoedeinbreda.nl

Abonnement op MeerMetMinder? Minder? Voor slechts € 22,50 per jaar ontvangt u vijf nummers ! Mail naar: abonnement@armoedeinbreda.nl

NL24 INGB 0006 735 656 t.a.v. Armoedeinbreda Colofon: MeerMetMinder is een uitgave van ArmoedeinBreda. De oplage is 3.500 exemplaren en verschijnt 5x per jaar. De verspreiding geschiedt via stichtingen, gemeentelijke instanties, scholen, horeca en leestafels in wachtruimtes medische en maatschappelijke instanties. Het magazine is ook verkrijgbaar via een abonnement. Voor slechts € 22,50 per jaar ontvangt u MeerMetMinder 5x per jaar. Mail naar: abonnement@armoedeinbreda.nl. Partners: G-Edit, Sporteninbreda, MWK-Breda. Realisatie:/opmaak G-Edit - Fotografie: Susanne van Loo. No. 6 verschijnt in december 2015.

II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 3 I


I 4 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II


Meer Met Minder in gesprek met burgemeester Paul Depla

“Zorgen dat Breda in conditie blijft” In maart 2015 constateerde wij (red.) een interview met Paul Depla, de nieuwe burgemeester van Breda. In dit interview vroeg hij burgers om contact met hem te zoeken. Zodoende hebben wij hem gevraagd om een interview voor deze speciale editie van “Meer met Minder”. Depla wilde graag meewerken aan het gesprek. “Het lijkt me belangrijk om als burgemeester ook aan dit grote probleem aandacht te schenken”. Na even te moeten wachten komt Depla ons halen en nemen wij plaats in zijn kantoor. Hij vraagt ons of wij iets willen drinken. Daar waar dan vaak een koffiedame of iemand anders erbij wordt gehaald, vertrekt Depla zelf naar achteren om koffie voor ons te maken. Zijn eerste goede indruk op ons is gemaakt. Vervolgens opent hij zelf het gesprek door zeer oprecht te vragen naar het probleem armoede in zijn stad. Wij vertellen hem dat er ook in Breda, net als in andere steden, wijken zijn waar de armoede duidelijk groter is dan in andere wijken. In de Haagse Beemden staan koop- en huurhuizen bijvoorbeeld naast elkaar, waardoor de armoede minder goed in beeld is te brengen. Hierdoor is er veel verborgen armoede.

Op dit moment overheerst op de sociale media de discussie over asielzoekers. Wij vroegen Depla naar zijn visie. “We moeten mensen opvangen uit oorlogsgebieden en die bedreigd worden door de IS. Niemand zal zeggen dat de deuren dicht moeten voor bedreigde mensen, maar we moeten ons draagvlak zien te houden en misbruik voorkomen”. “Als we mensen met oneigenlijke redenen toelaten, zal de solidariteit verdwijnen en dit geldt overigens ook voor het uitkeringsbeleid”. Nog even over zijn burgemeesterschap in Breda. Zijn burgemeesterschap in Heerlen beviel hem uitstekend, maar Breda ligt in Brabant. Voor Depla is het hierdoor ook de terugkeer naar zijn geboortegrond. “Ik ben natuurlijk een geboren en getogen Brabander.”

Wist je dat • Paul Depla geboren is op 17 april 1965 in Eindhoven; • Hij na zijn vwo-opleiding politicologie is gaan studeren aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen en gepromoveerd is op vernieuwing van de lokale democratie; • Van februari 2000 t/m maart 2010 hij wethouder was in Nijmegen, waar hij belangrijke portefeuilles als Ruimte & Bouwen, Sport en Werk & Inkomen beheerde; • Van april 2010 tot en met april 2015

Tevens de uitdaging om van een stad met 90.000 inwoners naar een stad met 180.000 inwoners burgemeester te worden. “Breda is een rijke, sociale en bruisende stad met karakter. We moeten ervoor zorgen dat we in conditie blijven en dit niet allemaal vanzelfstpreken vinden”.

burgemeester was van Heerlen; • Depla fan is van de Rolling Stones en U2.

Vervolgens komen de participatiewet en Atea aan de orde. Depla vindt dat het maatwerk beter kan, maar ook dat het goed is voor mensen om in het arbeidsritme te blijven. “Iemand die al een paar jaar thuis zit, heeft vaak moeite met het negen tot vijf ritme. Omwille deze reden is het goed dat er mogelijkheden zijn om met behoud van uitkering dit weer op te pikken.” Dat het moeilijk is om daarbij je grenzen van ambities te verleggen, erkent Depla. II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 5 I


Roti Express Breda Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Baliendijk 38 4816 GE Breda

076-8882223

www.roti-express-breda.nl

Openingstijden: Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

info@schoutenlegal.nl

I 6 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II

15:00 - 22:00 GESLOTEN 15:00 - 22:00 15:00 - 22:00 15:00 - 22:00 15:00 - 22:00 15:00 - 22:00


Straatraad in de Stadsgalerij Breda ter gelegenheid van Huisje Boompje - Meer hierover in het volgende decembernummer van MeerMetMinder - Foto Susanne van Loo

Uit de STRAATRAAD, 23 SEPTEMBER 2015: “Het Bredase beleid gaat uit van drang, maar het wordt gevoeld als dwang!” 29 september 2015 - door Annahuis Dorothé verwelkomt de aanwezigen en nodigt John uit zijn verhaal te vertellen. John: ”Ik heb in het buitenland 2 jaar betaald vrijwilligerswerk gedaan en terug in NL heb ik voor Breda gekozen als woonplaats. Het leek me een redelijk overzichtelijke, gezellige stad. Ik heb me gemeld bij Centraal Onthaal en kon 2 dagen in het Koetshuis terecht voor noodopvang maar verder was er geen hulp voor mij mogelijk omdat er geen sprake was van regiobinding. Ik zit nu bij krakers en ik ben via internet er achter gekomen dat er jurisprudentie is over regiobinding.”

Dorothé: “ Er is een convenant tussen de Nederlandse gemeenten getekend over toegankelijkheid maatschappelijke opvang. Helaas wordt regiobinding nog steeds gebruikt om mensen af te wijzen. Het Trimbos-instituut onderzoekt nu of de opvang gebeurt zoals in dit convenant is afgesproken. Het eerste onderzoek wijst uit dat het niet gebeurt. Er verandert niets. Toch wil het Ministerie dit onderzoek voor de tweede keer laten uitvoeren, juist om te inventariseren waar te weinig rekening wordt gehouden met andere argumenten waardoor iemand buiten de regio

wel opgevangen kan worden.“ John: “CO denkt waarschijnlijk: We doen zo beroerd mogelijk, dan gaat de klant wel ergens anders heen!” John heeft nu een rechtszaak aangespannen. Marcel: ”Het is mogelijk om je in te schrijven maar je kunt beter eerst je rechtszaak afwachten.“ Dorothé: “Je kunt je post afhalen op het Annahuis. Dit is echter geen GBA-inschrijvingsadres meer. Het is overgeheveld naar CO.“ John zoekt op in de GBA-wetgeving of een burger zijn postadres mag geven voor iemand anders.

Aan tafel is nog een John aangeschoven. Er zijn nu drie Johns! Hij is dakloos en vertelt dat hij niet naar de Doorstroomvoorziening wil omdat hij daar in ‘t verleden geconfronteerd is geweest met geweld en diefstal. Maar om een inschrijving en daarmee een uitkering (maar nog liever werk) te krijgen MOET hij gedurende 4 maanden, 7 nachten per week in de Doorstroomvoorziening slapen. John is niet verslaafd, gebruikt geen

drank en drugs. John heeft vrienden waar hij een paar nachten in de week kan slapen en eten. Dan kan hij daar ook beetje tot rust komen, houdt hij contacten met zijn netwerk, wat weer helpt om werk te vinden. Maar CO vindt: ”Je bent dakloos of niet.“ Als je dakloos bent moet je persé zeven nachten in de Doorstroomvoorziening slapen.

Dorothé: ”Wat kan Centraal Onthaal WEL voor je doen? Als jij een kamer vindt, helpt CO je met borg, huur, etc.“ John vertelt dat hij een woonplek had gevonden en dat CO borg, huur en uitkering had geregeld. Toen bleek, bij controle door de gemeente, dat de eigenaar van het pand geen woonvergunning had, moest John van de gemeente het pand verlaten. Zo kwam hij voor de tweede keer op straat te staan, zonder adres en uitkering. CO betaalt 1 keer eerste huur en borg voor een kamer, die kans is voorbij, terwijl hij buiten zijn schuld om op straat terecht kwam. Mario en Ingeborg rapporteren over de evaluatie van de verbeterpunten t.a.v. het Stedelijk Kompas. Ingeborg: ”Het viel ons op dat de jeugd nergens wordt genoemd.” Het conceptrapport wordt morgen in de Stuurgroep besproken en gaat dan naar de gemeenteraad. Er staan veel verbeterpunten in die ook hier in de STRAATRAAD genoemd zijn.

II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 7 I


C C S LTURES U C  S T C E N N O C  SPORTS

M WK

HULPVERLENING & ONDERSTEUNING OP MAAT

I 8 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II


Kom binnen bij Lutherse kerk Breda! In de 16e eeuw streken Duitse en Scandinavische Lutheranen in Nederland neer, vooral in Amsterdam. Zij vormden kleine Lutherse gemeenten. Het Lutheranisme is lange tijd verboden geweest. Daarom ontstonden er eind 17e eeuw Lutherse schuilkerken. De Lutheranen hielden eerst huiskamerdiensten en zwierven van pand naar pand. Pas in 1818 werd de eigenlijke EvangelischLutherse Kerk opgericht. De Lutherse Kerk in Breda heeft in de reis door de tijd heel wat meegemaakt. In 1777 kochten de Lutheranen dit pand aan de Veemarktstraat. Het was toen een patriciërswoning met de naam Repos Ailleurs. De woning had een grote ondergrondse keuken, de crypte. De crypte dateert van 1426 en heeft de grote stadsbrand van Breda van 1534 overleefd. De woning werd vervolgens voor een groot deel gesloopt voor de bouw van een kerk en een pastorie. De kerk en de crypte zijn vervolgens vele malen verbouwd en grondig gerestaureerd. De Lutherse gemeente werd in de 20e eeuw te klein voor een eigen predikant en ging samenwerken met de Lutherse gemeenten in Den Bosch en Heusden. In 1961 werd de EvangelischLutherse Gemeente Breda weer zelfstandig. In 1964 zijn de kerk en de crypte op de monumentenlijst geplaatst. Op 21 april fuseerde de Evangelisch-Lutherse Gemeente Breda met de Protestantse Gemeente te Breda (www.protestantsegemeentebreda.nl) . Met hulp van subsidie uit diverse bronnen is de kerk met achterhuis en crypte opnieuw grondig gerenoveerd en verbouwd. Maar nu met een heel nieuw doel! Present zijn in de stad, dáár zijn waar de mensen zijn. Naast het houden van tweewekelijkse diensten door de EvangelischLutherse wijkgemeente, is de Lutherse Kerk in gebruik voor culturele en maatschappelijke doeleinden: lezingen, concerten, symposia, tentoonstellingen, workshops etc. Er kunnen trouw- en rouwdiensten worden gehouden. De ruimtes kunnen worden gehuurd. ZuiderZin is er ook: een plek waar studenten ‘op verhaal kunt komen’. Op verhaal komen betekent tot rust komen, weer adem kunnen halen. Midden in de drukte van studie en bijbaantjes, uitgaan en verplichtingen, kun je hier even adem halen. Je mag hier zijn wie je bent. Je kunt hier samen eten, andere mensen ontmoeten, je laten inspireren en ontspannen. Het gebouw

is van dinsdag tot en met zaterdag ‘s middags voor iedereen gratis toegankelijk. Om het pand te bezichtigen, een kaarsje te branden, iets te lezen, een gesprekje met één van de aanwezige gastvrouwen- en heren of om zomaar even uit te rusten. En zo is een gebouw, een parel in de binnenstad verborgen achter een grote deur in de Veemarktstraat waarvan vele mensen die sinds hun geboorte in Breda wonen van het bestaan niet afwisten, ontsloten en multifunctioneel toegankelijk gemaakt. Voor iedereen, uit en van buiten Breda. De Vergaderzaal Boven de consistoriekamer bevindt zich een grote vergaderzaal. Bijeenkomsten tot ongeveer 20 personen, met flapover, eventueel een losse beamer en WIFI. De tafels kunnen in allerlei vormen worden opgesteld. Aangrenzend aan de vergaderzaal bevindt zich een keuken die van alle gemakken is voorzien. Zo kan bijvoorbeeld gezamenlijk worden gekookt en gegeten en kan men elkaar in alle rust en ruimte ontmoeten. De Kerkzaal Deze lichte en ruime zaal is een prachtige trouwlocatie maar ook heel geschikt voor diverse evenementen zoals boekpresentaties, lezingen

en workshops alsook voor diners, recepties of feesten. De akoestiek leent zich voor mooie concerten. Exposities komen hier goed tot hun recht. De inrichting is flexibel in te delen. Standaard staan er 100 stoelen opgesteld. De ruimte is geschikt tot maximaal 170 personen. De kerkzaal is voorzien van een prima geluidsinstallatie, een beamerinstallatie en WIFI. De Consistoriekamer In het achterhuis bevindt zich de Consistoriekamer. Deze volledig gerestaureerde kamer is bij uitstek geschikt voor kleine bijeenkomsten en vergaderingen. De inrichting is sfeervol en comfortabel en biedt ruimte voor in elk geval 10 mensen aan de tafel. De Crypte Deze keuken uit 1426 is volledig gerestaureerd en comfortabel ingericht. Tafels en stoelen kunnen naar uw wensen worden neergezet. De Crypte kan ongeveer 40 mensen herbergen. Er is een vaste beamer met scherm aanwezig. Tevens is er een keukenblok met koelkast voorziening, warm en koud stromend water en de mogelijkheid om koffie en thee te zetten. De zogenaamde voorcrypte is voor een cateraar zich geschikt om hapjes en dranken te serveren. De Crypte is geschikt voor recepties, diners, workshops, lezingen en presentaties.

Voor meer informatie: www.luthersekerkbreda.nl Afhankelijk van uw wensen kunnen wij een passende en op maat gemaakte offerte voor u maken. Neemt u daarvoor contact op met: de locatiemanager, Joke Pelle Email adres: locatiemanagerlk@gmail.com Telefoon: 06-11782011

II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 9 I


Letselschade opgelopen? Bel dan:

Legitimus

Internationale letselschadejuristen Professionele juridische hulp zonder dat het u iets kost!

Telefoon: 076 - 711 03 41 Of kijk op: www.legitimus.nl

PC076 Computer reparatie

IM VERGROOT JE INKOMEN EN RU OP! AL JE OVERTOLLIGE SPULLEN Mijn Kraam.nl Hoe werkt het? - Je huurt een kraam voor één of meerdere weken. - De kosten per kraam zijn € 25,00 per week. - Je huurt 1 of meerdere kramen welk uit 2 etages bestaat van 100 cm breed en 60 cm diep met een hangrek voor uw kleding - Je krijgt stickers met je persoonlijke barcode voor op je producten. Je zet de prijs op de stickers wat u denkt wat je product waard is, voor het verkoop van uw kleding kunt u gebruik maken van onze kledinghangers. - Gedurende de huurperiode mag je zo vaak als je wilt jouw kraam komen bijvullen. - Als je een kraam langer dan een week huurt. kan je die steeds een week voor het aflopen van de huurtermijn verlengen. - De volledige opbrengst van jouw verkochte spullen worden wekelijks naar jouw bankrekening overgemaakt. - De huur kan elke dag van de week ingaan. Je richt zelf de kraam in en prijst je eigen spullen.

: OPENINGSTIJDEN uur

13.00-18.00 Maandag 10.00-18.00 uur Dinsdag 0-18.00 uur Woensdag 10.0 10.00-18.00 uur g Donderda 10.00-18.00 uur Vrijdag 0-17.00 uur 10.0 Zaterdag

Mijn Kraam-Breda Tramsingel 74, 4814 AD Breda

06-47208094

Een kopje koffie staat altijd voor u klaar en voor de kinderen is er een speelhoek aanwezig

www.mijnkraam-breda.nl

I 10 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II

Met meer dan 15 jaar ervaring zijn wij dé PC specialist uit uw regio! TELEFOON

076- 820 03 86

Email: info@pc076.nl of Email: info@laptoppcdokter.nl Breng -en ophaalpunt Tramsingel 74, 4814 AD Breda

Wij zijn te vinden in de vestiging van Mijn Kraam Breda. Kijk op www.mijnkraam-breda.nl voor meer Ook hulp aan huis of op afstand !


Hebben & Houden:

De Kringloopwinkel van Breda en Tilburg Met een groot aanbod tweedehands spullen vind je bij Kringloopwinkel Hebben & Houden in Breda en in Tilburg altijd iets leuks voor in jouw woning. Of je nu op zoek bent naar een meubelstuk, kleding, boeken of platen, curiosa, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, etc. Bij Hebben & Houden komen iedere dag nieuwe spullen binnen. Hebben ze het vandaag niet, dan hebben ze het morgen misschien wel. Je kunt ook doorgeven waar je naar op zoek ben en dan krijg je een telefoontje als ze iets binnen hebben gekregen. Hebben & Houden zet zich in voor de armoedebestrijding in Nederland. De opbrengst van spullen die zij verkopen in de winkel gaan naar de minder bedeelden in Nederland. Je vindt er dan ook altijd mooie meubelen tegen absolute bodemprijzen. Aanbod De kringloopwinkel is er één die zo moet

zijn; gezellig, rommelig en toch overzichtelijk. In de ruim opgezette showroom vind je een groot assortiment tweedehands spullen welke bijna dagelijks wisselt.

Contact Nieuwsgierig? Breng een bezoek aan de winkel of neem contact op via onderstaande gegevens. Je vindt hier van alles; bankstellen, kasten, meubilair, kleding, boeken, spelletjes, snuisterijen en nog veel meer. Spullen over? Heb je veel, misschien wel te veel, in je huis staan? Wil je hier eigenlijk wel vanaf maar vind je het zonde om het weg te gooien?

heb altijd geleerd, dat als je niets vraagt, je ook niets krijgt.

Een ongeluk en schadevergoeding In de vorige editie stond een artikel over een ongeluk dat in een klein hoekje kan zitten. Een ongeluk is ook in een fractie van een seconde gebeurd. Als slachtoffer heb je vaak recht op een schadevergoeding. Ook als je zelf schuld aan het ongeluk hebt. Ik

Dan kan Hebben & Houden er vast weer iemand blij mee maken. Is er iemand overleden of moet je plotseling verhuizen? Vertrek je naar het buitenland en weet je niet wat je met al jouw spullen moet die je achterlaat? Neem dan direct contact op met Kringloopwinkel Hebben & Houden. Jouw spullen worden geheel gratis thuis bij je opgehaald. Na controle en een grondige reiniging worden ze in de showroom geplaatst voor verkoop.

Zelf een verkeersfout gemaakt? Ook als je zelf een verkeersfout hebt gemaakt, kun je recht hebben op een schadevergoeding. We fietsen allemaal wel eens door een rood licht. Komt het tot een ongeluk met een auto, dan heb je goede kans dat je toch 50% van je schade kunt claimen. Of een eenzijdig ongeval. Of je zit bij je partner, vriend of kennis in de auto en die botst tegen een boom. Jij kunt er niets aan doen. Ook al is het je partner, vriend of kennis en voelt het

Hebben & Houden

Kringloopwinkel Oranjeboomstraat 330, Breda Boomstraat 117, Tilburg Voor informatie: 06-45820051 (gratis ophalen inboedel) misschien raar, stel hem of haar toch maar aansprakelijk. De verzekeraar vergoedt namelijk jouw schade. En dat kan best een fors bedrag zijn. Het kost niets. Legitimus zoekt uit waar je recht op hebt. Laat die mogelijkheid niet liggen. Je hebt tenslotte al genoeg aan je hoofd om te herstellen van het letsel. Dan moet je je niet druk hoeven te maken om de financiële schade. En vergeet niet, het werk van Legitimus kost je niets!!! Jorg van den Enden, Telefoon 076-711 03 41

Legitimus Internationale letselschadejuristen: Professionele juridische hulp zonder dat u iets kost II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 11 I


De BredaPas De BredaPas is een inkomensafhankelijke kortingspas. Met deze persoonlijke pas krijgt u onder andere korting bij Nieuwe Veste, Bredase sportverenigingen, op cultuur en recreatie, op een abonnement op de krant of een gratis lidmaatschap van de Bibliotheek. Speciale aanbiedingen met BredaPas-korting staan regelmatig in de Bredase Bode en op de website van de gemeente. Uitsluitend inwoners van de Gemeente Breda met een laag inkomen (tot 110% van de bijstandsnorm) hebben recht op deze pas. Studenten zijn voor de regeling uitgesloten. Voor uw partner en kinderen van 12 t/m 17 jaar kunt u een eigen pas aanvragen. Kinderen tot 12 jaar kunnen met de pas van ouders/ verzorgers gebruik maken van de BredaPas aanbiedingen.

Hoe vraagt u de BredaPas aan? • U kunt het aanvraagformulier downloaden op de website van de gemeente; • of u belt met 14 076 om het aanvraagformulier telefonisch aan te vragen; • of u haalt een aanvraagformulier op bij de balie in het Stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10, Breda. U kunt hiervoor een afspraak maken. Bij uw aanvraag moet u de volgende documenten meesturen of meebrengen: • geldig identiteitsbewijs (ID kaart of paspoort); • een recent bewijs van het (gezamenlijk) netto inkomen van de afgelopen maand (salaris, uitkering, pensioen en/of alimentatie); Bij wisselende inkomsten zijn bewijsstukken van de laatste drie maanden nodig.

Meer informatie over de BredaPas, de voorwaarden en de (speciale) aanbiedingen kunt u vinden op http://www.breda.nl/product/bredapas

Ingezonden brief door Ad van der Veeken AWAS (Wij Willen Wilders Weg) Breda 7 oktober 2015 (Stadsgalij Oude Vest) Brief aan Geert Geachte heer Wilders, U kent mij niet persoonlijk, ik ken u via TV en Social Media Ik schrijf u omdat ik me al jaren mateloos irriteer aan uw bla-bla U als zelfbenoemde spreekbuis van ons NL-volk Wiens volk? als ik vragen mag Wiens politiek volgt u? Als Führer van 1-mans party Ik ben Indo, In Nederland Door Oorlog Gelijk u zelf ook bent Ik schaam me voor u Wat mensenrechten? Medemenselijkheid? Wat respect? Bent u uw roots vergeten? Bent u echt de weg kwijt? U is één grote schande voor de Indische gemeenschap Ook hier in Breda Ik twijfel zeer aan uw opvoeding Uw integratie in NL Kort gezegd Geachte heer Geert W. uit Venlo, Limbabwe Ik klaag u aan voor Schending mensenrechten Minachting NL + Indische tradities Misbruik vrijheid van meningsuiting dwz haat/zaad Tips: Betaal je eigen beveiligingskosten Niet Sjon+Anita-belastingbetalers Zoek psychiatrische hulp Ivm narcistisch anti-sociaal, a-humanistisch ego-trip-gedrag.

I 12 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II


Diaconie Protestantse Gemeente Breda De prijsuitreiking van de fotowedstrijd vindt plaats op 17 oktober in de Lutherse Kerk en vervolgens, tot 28 november is, in de Lutherse Kerk de expositie met foto’s van de fotowedstrijd te zien. De Lutherse Kerk is één van de vier kerkgebouwen van de Protestantse Gemeente Breda. De andere zijn de Lucaskerk in de Haagse Beemden, de Markuskerk in BredaOost en de Johanneskerk in Princenhage. Uiteraard is iedereen welkom bij de zondagse kerkdiensten. Ook in de Grote Kerk worden, met name in de zomermaanden en op kerkelijke hoogtijdagen, protestantse kerkdiensten gehouden. Van oudsher vormen de Protestanten een relatief kleine minderheid in het Katholieke Zuiden, dus ook in Breda. Een kleine minderheid, maar wel een actieve en dat tot op de dag van vandaag. De Protestantse Gemeente Breda wil werken aan een gemeenschap die inspirerend en bemoedigend is, die zichtbaar is in de stad en die wil bijdragen aan de zorg voor de medemens. Traditioneel heeft die zorg voor de medemens een belangrijke eigen plek binnen de kerkelijke gemeenschap in de vorm van de diakenen die samen het College van Diakenen vormen, kort-

weg de Diaconie. Voor het ontstaan van de sociale voorzieningen was de Diaconie betrokken bij het oprichten van armenhuizen , ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. In Breda heeft de Diaconie aan de wieg gestaan van onder andere het Burgerweeshuis, zorginstelling deBreedonk en het

Slingerweg te vinden is), de Kerstherberg en de Werkgroep Gehandicapten West-Brabant. In dat kader heeft de Diaconie een financiële bijdrage gegeven ter bestrijding van de kosten van de activiteiten in de Lutherse Kerk rond Wereldarmoededag op 17 oktober. Ook wordt er in voorkomende gevallen op kleine schaal ondersteuning gegeven aan particulieren. Dat gebeurt vooral door mee te leven, waar mogelijk praktische ondersteuning te geven en nu en dan een extraatje beschikbaar te stellen voor mensen die van een (te) klein inkomen rond moeten komen. In de Lucaskerk en de Markuskerk worden regelmatig inloop-/koffieochtenden gehouden waar iedereen welkom is.

Diaconessenhuis (één van de voorlopers van het Amphia Ziekenhuis). Tegenwoordig houdt de Diaconie van de Protestantse Gemeente Breda zich bezig met giften aan hulpverleningsorganisaties, maar vooral met ondersteuning, in geld maar soms ook in menskracht, van lokale organisaties in Breda en omstreken zoals het Annahuis (het Diaconaal Centrum, Haagweg 3), de Voedselbank, Stichting De Herberg (o.a. bekend van de zogeheten Herbergbus die regelmatig aan de

De Diaconie van de Protestantse Gemeente is geen professionele hulpverleningsorganisatie, maar een echte vrijwilligersorganisatie. De inkomsten zijn afkomstig uit de zondagse collecten en fondsenwerving. Alle diakenen zijn vrijwilligers en als kleine vrijwilligersgroep probeert de Diaconie zoveel mogelijk aan te sluiten bij netwerken die, lokaal of landelijk, actief zijn op het gebied van armoedebestrijding en hulpverlening. Meer informatie vindt u op de website www.protestantsegemeentebreda.nl

Bestel nu de

“Makkelijke

r kunnen w

” en wel leuker ij het niet mak

VOORDEELPAS

t e m r e Me er Mind

MeerMetMinder 2016

VOORDEELPAS

en profiteer het hele jaar van leuke kortingen Maak € 5,00 over op nummer NL24 INGB 0006 735 656 t.a.v. Armoedeinbreda en ontvang de Voordeelpas thuis Bovendien steunt u daarmee ook ArmoedeinBreda Via E-mail ontvangt u wekelijks een lijst met de diverse aanbiedingen van de aangesloten bedrijven. Zie pag. 28 II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 13 I


Mondiaal Centrum Breda: Vredesma Minstens 150 mensen werden verwacht voor de vredesmars van AZC De Boschpoort naar het Mondiaal Centrum Breda (MCB), die zaterdag 26 september 2015 plaatsvond. Het waren er beduidend meer – de 150 witte armbandjes die de organisatoren uitdeelden aan deelnemers, waren snel op. Zowel bewoners van het asielzoekerscentrum als bewoners van de stad Breda liepen mee.

Vredesmars loopt door de wijk Boeimeer. Na aankomst in het MCB waren er een aantal korte toespraken en deelden een aantal (voormalig) asielzoekers hun ervaringen. En toen: tijd voor een heerlijke gezamenlijke maaltijd, grotendeels klaargemaakt door vier bewoners van het AZC. Een aantal muzikale optredens gaven het samenzijn extra sfeer. Deze succesvolle ontmoeting tussen culturen was niet mogelijk geweest dankzij de inzet en hulp van diverse asielzoekers en vrijwilligers van het MCB. Het bestuur van het Mondiaal Centrum Breda wil hen van harte

I 14 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II

bedanken voor hun inzet. Het MCB zal in de toekomst nog meer initiatieven ontwikkelen voor vluchtelingen, zodat ze zich nog meer welkom voelen. We houden ons voor ideeĂŤn aanbevolen en zoeken vrijwilligers die met ons meedenken en iets willen doen. Opgave via jkalkar@casema.nl. Jan Hopman, mede-oprichter en voorzitter van het Mondiaal Centrum breda (MCB), heeft de Bredase Vredesprijs 2015 gewonnen.


mars 2015 Op woensdag 23 september is deze prijs door burgemeester Paul Depla uitgereikt op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Hopman werd genomineerd vanwege zijn jarenlange inzet voor tal van mensen en lokale organisaties, inclusief Stichting Ongedocumenteerden Breda (STOB), de Stichting Kristalnachtherdenking, de Stichting Vredesweek Breda, het Welkomscommittee Vluchtelingen Breda en recentelijk het Mondiaal Centrum Breda (MCB). De jury zei onder meer het volgende over de gepensioneerd pastor (zie ook het gehele juryrapport):

“Jan is, zoals we alom hoorden, ‘authentiek’ en gaat de confrontatie niet uit de weg. In contact met Jan, ontkom je niet aan zijn enthousiasme en zijn drive om voor mensenin- de-knel op te komen. Hij weet vele mensen in beweging te krijgen en in duurzame structuren tot samenwerking met elkaar te brengen, in een onvermoeibare ijver de achterblijvers in het peloton aan te laten sluiten en te streven naar een menswaardige samenleving.”


Expositie Lutherse kerk 17 oktober 2015

I 16 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II


II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 17 I


Open dag: Villa Boerebont Na een hartelijk ontvangst beginnen wij (red.) rond half drie aan de rondleiding, gegeven door de bewoners. Zij laten ons o.a. de ďŹ etswerkplaats en de afdeling houtbewerking zien.

Fietswerkplaats De Fietswerkplaats is een dagbesteding waar deelnemers in een beschutte omgeving werkervaring op kunnen doen. Het werk richt zich op de verkoop en reparatie van ďŹ etsen, bevoorrading magazijn, administratie, etc. Net als in de andere afdelingen wordt gewerkt met en aan vaardigheden zoals: samenwerken, discipline, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, het vergroten van vakkennis en het (her)opdoen van arbeidsritme. Afhankelijk van de interesse van de deelnemer

I 18 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II

en zijn of haar leervermogen, zal de praktijkbegeleider diverse facetten van de ďŹ ets onder de aandacht brengen. Onderwerpen die binnen de Fietswerkplaats aan bod komen zijn onder andere: aandrijving, banden, remmen en verlichting.


Zorgboerderij De dagbesteding ‘Tuin en Dier’ vindt plaats op de zorgboerderij van Stichting Villa Boerebont aan de Frankenthalerstraat. Jongeren maken hier kennis met alle facetten rondom de boerderij. Op de zorgboerderij bieden ze deelnemers ruimte, rust en regelmaat en hebben de jongeren een nuttige dagbesteding. Per seizoen ondernemen ze specifieke dagbestedingsactiviteiten. Centraal bij de dagbesteding staat de zorg voor de dieren van de boerderij zoals honden, paarden, ezels, vogels en kippen. Ook worden er in de tuin seizoen producten verbouwd. Bakkerij Bakker de Behouden Vaert is een reeds bestaande bakkerij in Breda mét zorgfunctie. Deelnemers krijgen zo een indruk met welke facetten een ‘echte’ bakkerij te maken heeft. Bij de Bakkerij maken jongeren kennis met ervaren bakkers en het bakkersvak. Gaandeweg krijgt de deelnemer steeds meer taken toebedeeld onder toezicht van de bakker. Dit is afhankelijk van de interesse en het leervermogen van de deelnemer. Elementen uit de dagbesteding bij Bakkerij de Behouden Vaert zijn onder andere: hygiëne, banket- en broodbakkerij, klantcontact en lunch bereiding. Houtbewerking Binnen de werkplaats Houtbewerking staat de basis van houtbewerking centraal. In de kleine meubelmakerij leren jongeren kennis maken het vak. Ze maken gebruik van diverse hand- en machine gereedschappen, leren de veiligheidsvoorschriften en de eigenschappen van diverse materialen. Onder begeleiding van de praktijkbegeleider wordt kennisgemaakt met de ambachtelijke houtbewerking, door het maken van objecten. Naast deze twee dagbestedingen heeft Villa Boerebont ook nog de Zorgboerderij en Bakkerij de Behouden Vaert

deels afhankelijk van welke vraag er van klanten bij ons binnenkomt. We werken veel met steigerhout (oud en nieuw) en pallethout. Producten die gemaakt worden zijn onder andere: lounge banken, tafels van fruitkisten, picknicktafels en wijnrekken.

Bij Villa Boerebont staat zelfredzaamheid en het toeleiden naar krachtig, volwaardig burgerschap hoog in het vaandel. Uit deze visie is dan ook het thema voor deze open dag voortgevloeid: “Jongeren aan het woord.” Na de rondleiding namen we deel aan een discussiepanel. Middels stellingen, kon je met een rode of groene kaart aangeven of je het ermee eens was of niet. Vervolgens liet de spelleider zowel voor- als tegenstanders aan het woord, waardoor er soms felle discussies ontstonden. De dag werd muzikaal ondersteund door de eigen band van Villa Boerebont; Villa Boereband. Met een borrel en een hapje verzorgd door Zorgbakkerij Behouden Vaert werd de dag gezellig afgesloten.

De objecten die gemaakt worden zijn divers en is

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Abonnement ? voor slechts

€ 22,50 per jaar

ontvangt u vijf nummers van Armoedeinbreda NL24 INGB 0006 735 656 t.a.v. Armoedeinbreda

Mail naar: abonnement@armoedeinbreda.nl

II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 19 I


Sporters of niet sporters die er al lang uit zijn en weer snel ďŹ t willen worden, door in groepsverband weer aan hun conditie, zelfvertrouwen, weerbaarheid en sociale contacten te werken, kunnen deelnemen aan onze dagelijkse groepslessen:

DE LESSEN STARTEN IN NOVEMBER

Iedere maandag - woensdag en vrijdag

H.I.I.T 09.30-10.30 uur

FUNCTIONAL TRAINING 13.30-14.30 uur

13.

50

D PER MAAN

De trainingen worden gegeven bij:

Franse Akker 21a 4824 AL Breda 076 - 5427706 www.back2thegym.nl CE.NL

.NL/WWW.FIT4THEOFFI

EDA WWW.SPORTENINBR

Meer informatie en aanmelden: info@sporteninbreda.nl I 20 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II


Stichting WW Help Ons Helpen Wie zijn wij? Wij zijn Jan en Francien Kivits, twee gewone mensen met het hart op de juiste plaats. Met liefde voor de medemens en een hulpvaardige instelling. Wij zijn mensen met het motto: Geen woorden maar daden!

Ons verlangen is, dat veel meer mensen deze instelling overnemen en dat er in de toekomst meer winkels als deze geopend kunnen gaan worden. Er is veel nood in deze wereld, maar helaas kunnen wij de nood in de hele wereld niet verhelpen. Daarom proberen wij iets aan deze nood te doen in de omgeving waar wij leven. Wij willen graag dat iedereen, voor zover dat in onze mogelijkheid ligt, niets tekort komt. We wonen zelf in Oosterhout maar de winkel is in Breda gevestigd. Jan is sinds 1 juni 2013 met prepensioen. Hij is nu 4 dagen per week actief binnen de stichting. Jan regelt voornamelijk het transport van Help ons Helpen: Ophalen en wegbrengen van meubels, huisraad en spullen. Dit doet hij samen met een aantal vrijwilligers. Daarnaast haalt hij, in samenwer-

king met Werk aan de Wijk, woningen leeg waarvan de huurders zijn verhuisd naar een verzorgingshuis ofwel overleden zijn. Dit doet hij ook weer met hulp van vrijwilligers.

Ik, Francien werk nu als fulltime vrijwilliger in de winkel van Help ons Helpen. Daarnaast ben ik penningmeester/secretaris in het bestuur van de stichting, verzorg de PR, onderhoud contact met hulpverlening en Sociale Zaken, geef advies bij het inrichten van de woning van de klant, bemiddel bij aankoop van witgoed, tapijttegels, coรถrdineer de vrijwilligers en maatschappelijke stagiaires, verzorg de inkoop van kantoorartikelen, doe de boekhouding, kortom een heleboel, waar ik 50 tot 60 uur per week mee bezig ben. Het is een hele klus, maar doe het met liefde en plezier. Ook ik mag rekenen op een aantal vrijwilligers en natuurlijk de vele leerlingen die maatschappelijke

stages via het Voortgezet Onderwijs moeten doen. Op een dag in 2006 kwamen we bij een situatie uit, waar hulp nodig was. Een jonge vrouw met 2 kinderen had brand gehad in huis en was (nog) niet verzekerd. Wij hadden wel wat spullen, maar niet genoeg om een heel huis opnieuw in te richten. Ik besloot een stukje te schrijven in de lokale krant over stille armoede en deed een oproep voor spullen. Dat was het begin van een overweldigend aanbod van spullen. We hebben het huis volledig in kunnen richten en nog bleven er spullen over. Voor de overgebleven spullen zochten we ook een goede plek en hiermee begon een netwerk te ontstaan van diverse hulpverlenende instanties. Dit netwerk is uitgegroeid tot wat het nu is. Samen genieten wij van de mooie momenten, wanneer wij blijdschap zien in de ogen van de mensen die wij mogen helpen. Er is niets mooier dan een blij en gelukkig gezicht. Daar doen wij het voor! Lees het hele verhaal op www.swwhoh.nl

II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 21 I


I Officieel Sikkens Dealer I Advies op maat I Hoge Kortingen I I Mengmachine met méér dan 10.000 kleuren I

30-70%

BELCRUMWEG 30, 4815 HB BREDA - TEL. 076-5875217

www.bredaverfhuys.nl

Bezoek onze webshop: Openingstijden: Ma-di-wo.: 07.30-18.00 u. I Do-vr: 07.30-20.00 I Zat. 08.30-17.00 u. GRATIS PARKEREN (wij zijn gevestigd tegenover de Jumbo en Aldi)

Low Budget

Garage Sterken � � � � �

Laag uurtarief Prijsopgave vooraf Uitsluitend gebruik van A-kwaliteit materiaal Garantie op werkzaamheden en materiaal Leenauto in overleg beschikbaar

Openingstijden: 08.30-17.30 u (Zaterdag op afspraak)

076-5320585/06-54958399

Ramshoorn 25, 4824 AG Breda (Haagse Beemden) www.garage-sterken.nl - garagesterken@kpnmail.nl

I 22 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II


t niet maken

nnen wij he akkelijker ku

“M

wel leuker”

Bron: Breda in Business

Met Verfhuys Breda wordt elke schildersklus leuk én betaalbaar. Begin 2014 opende het Verfhuys aan Belcrumweg zijn deuren en inmiddels weten veel schildersbedrijven en particulieren de verfspecialist te vinden. Verfhuys Breda is opgericht door Arthur Luyken en Patrick ten Haaf. Twee jonge ondernemers die hun sporen in de verfbranche reeds ruimschoots hebben verdiend. In 2013 besloten zij om hun eigen bedrijf te beginnen en met succes. Verfhuys Breda is voor veel schildersbedrijven de vertrouwde leverancier van verf en aanverwante artikelen. Maar ook particulieren vinden steeds vaker hun weg naar het Verfhuys. “Iedereen kan bij ons terecht voor het kopen van verf en toebehoren,” vertelt Arthur. “We hebben verf in verschillende prijsklassen en

VOORDEELPAS

et m r e e M er Mind

1ko0% rting

VERFHUYS BREDA

op vertoon van je MeerMetMinder PAS

kwaliteiten, hierdoor is er bij ons voor elk wat wils. Ons assortiment bevat onder andere latex, muurverf, betonverf, lak, beits, tape, kit, rollers, kwasten, afdekfolie en andere toebehoren. Kortom, wij hebben alles in huis voor elke schildersklus.” SIKKENS en EINZA DEALER

“We zijn officieel Sikkens en EinzA dealer. Daarnaast leveren we ruim vijftien andere kwaliteitsmerken, waaronder Ceta Bever, Anza, Herbol, Rambo, Flexa, Copenhagen en 3M. Doordat we deze merken gunstig kunnen inkopen, profiteren afnemers van zeer scherpe tarieven. Maximale kwaliteit en hoogwaardige service tegen een zo laag mogelijke prijs, dat is onze doelstelling. We willen dat iedereen tevreden onze winkel verlaat met verf,

eventuele toebehoren en het juiste advies.” FLEXIBEL: VERFHUYS BREDA BIEDT EEN ONE-STOP-SHOP CONCEPT

Het bedrijf is zes dagen per week geopend, met de donderdag en vrijdag als koopavond, en bezoekers profiteren van gratis parkeren voor de deur. Daarnaast kunnen bedrijven en particulieren ook hun verfproducten bestellen via de website.

Arthur: “Klanten kunnen hun producten hier afhalen of laten bezorgen. Hierin zijn we erg flexibel. Wanneer een schildersbedrijf onver- hoopt verf tekort komt leveren we de verf na op locatie. Hiervoor bieden we schilders- bedrijven standaard een bezorgservice. Dit scheelt voor de schilder heen en weer rijden en dus tijd en kosten. Bedrijven kunnen bij ons ook op rekening kopen.” Met Verfhuys Breda komt elke klus goed uit de verf"

II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 23 I


Moeten Willen Kunnen

Jeugdkickboksen bij Back2thegym

• Begeleiding (Sociaal pedagogische) begeleiding en ondersteuning aan kinderen en ouder(s)/ verzorger(s) met uiteenlopende problemen. Het kan gaan om begeleiding bij een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, sociale, emotionele en/of psychische problemen, ziekten en stoornissen.

• Verzorging Basisverzorging voor personen die niet (geheel) zelfredzaam zijn. Verzorging zoals, ADL-hulp, aan- en uitkleden, in bed leggen, uit bed halen (eventueel met tillift), hulp Samenwerking o.a. met:

bij de toiletgang, algemene verzorging, hulp bij eten/drinken, wassen op bed enzovoorts.

• Sporttraining Sporttraining gericht op vechtsport. Groepsverband of één op één, alles is mogelijk. Dit kan aangeboden worden bij het sportcentrum Back2thegym in Breda of in de thuissituatie van de cliënt. Hetzij als dagbesteding, hetzij om meer weerbaar en zelfverzekerd te worden óf om een uurtje lekker te sporten. Persoonlijke doelen staan centraal.

M WK

HULPVERLENING & ONDERSTEUNING OP MAAT

I 24 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II

• Doelgroep De leeftijdscategorie die centraal staat binnen MWK betreft kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar. Daar waar nodig en mogelijk kan MWK ook begeleiding en verzorging bieden aan hulpvragers die buiten deze leeftijdsgroep vallen. MWK kan haar diensten zowel aanbieden voor particuliere hulpvragers als hulpvragers met een PGB. Daarnaast biedt zij haar diensten ook aan bedrijven en organisaties. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt er gekeken of er een wederzijdse klik is en of MWK daadwerkelijk iets voor u kan betekenen.

www.mwk-breda.nl stevie@mwk-breda.nl Reeperf 13

4824 GG Breda


Nog maar enkele jaren geleden zaten we volgens de huidige politiek in een diepe financiële crisis. Een crisis waarvan ik dacht (als onnozele burger) dat dit decennia lang zou duren voordat deze zou zijn opgelost. Zeer veel ondernemers zijn ter ziele gegaan en veel ontslagen werkliefhebbers zitten thuis.

Wat schetst mijn verbazing dat NS, TNT en andere ondernemers plotseling de nieuwe toestroom van mensen uit Syrië en andere landen een baan kunnen aanbieden. Jawel, een baan voor een laag loon, evenals voorheen de mensen uit Polen, Roemenie en uit andere Balkan landen. En dan te bedenken dat de slavenarbeid al lang is afgeschaft. Klakkeloos geloven dat al deze mensen werkelijk gevlucht zijn voor oorlog en geweld is niet aannemelijk. Er zijn teveel vragen niet beantwoord. Er zijn ook teveel ronselaars die, wel of niet in opdracht van ???, wanhopige en verwarde mensen hebben geholpen de weg naar Europa te bereiken. Dat daarbij vele doden zijn gevallen, deerde deze ronselaars niet. De grenzen in Europa hebben altijd open gestaan voor ontheemden. Dat er nu meer weerstand is dan voorheen is begrijpelijk voor alle Europeanen

en wij het niet

kunn “Makkelijker

er” maken wel leuk

Nasi Goreng/Bami + Kipsaté + Lamsaté Saté Kip Saté Lam

Bejaarden worden op vele plaatsen letterlijk en figuurlijk in de kou gezet en voor onze minder begaafde kinderen is geen plaats meer voor extra aandacht. Jonge mensen zijn genoodzaakt om langer thuis te blijven wonen omdat er woningen voor de nieuwkomers moeten worden gebouwd. Behalve de nodige spanningen die dit alles teweeg kan brengen, zullen de hoofdhuurders financieel ook in moeten leveren. Iedere ouderpaar weet dat inwonende kinderen een eigen leven wil leiden. Dat betekent niet vroeg naar bed gaan, langer douchen, de verwarming niet op de laagste stand zetten, enz enz. Dat binnen het asielcentrum spanningen zijn is al bekend, maar ook in gezinnen zal niet alles gaan zoals de hoofdhuurders/ouders zouden wensen.

Onze bestuurders in Europa zijn nog relatief jonge mensen. Met enig leedvermaak van mijn kant, zullen ook zij afhankelijk worden van eigen bloed. Als tachtigjarige kan ik u bij voorbaat al mededelen dat dit niet gemakkelijk is, zeker niet voor mensen met een modaal inkomen. Ik eindig dan ook deze inzending met de kreet mijnheer/mevrouw de Presidenten van Europa, Slaap Zacht.

1ko0rt %

VOORDEELPAS

Meermeetr Mind

die zelf in nood zijn en ook uit de armoede willen komen. Het probleem is dat we niet meer op politiek leiders kunnen vertrouwen. Wat wantrouwen betref wijst Europa wel naar Rusland en het Midden Oosten, maar steken zij zelf niet de handen in eigen boezem? Denk aan de steeds weer terugkerende fraudes van justitie, het milieu, een aantal grootgrondbezitters. Onze mooie wereld lijkt een grote Volksverlakkerij te zijn geworden.

Lenies Column

Meer Met Minder

ing

op vertoon van je MeerMetMinder PAS

€ € € € €

5,00 7,00 8,00 5,00 6,00

Broodje + Kip Kerrie Broodje + Rendang Broodje + Kip Saté Broodje + Kaas Broodje Gezond

€ € € € €

3,50 3,50 3,50 2,00 3,00

Bakso Bakso Tennis Empek Empek Lemper Siomay Bandung Es Kelapa Kopyor Es Cendol

€ € € € € € €

5,00 6,00 7,00 2,00 6,00 3,50 3,00

Iedere zaterdag en zondag uitgebreidere Indonesische gerechten

HAAGWEG 6, 4814 GD BREDA I 076-73 70 217 Wij verzorgen catering vanaf 10 personen Volg ons op Facebook

satedjagocafetaria

Openingstijden: Dinsdag t/m donderdag 13-21 u. Vrijdag en zaterdag 13-22 u en Zondag 13-21.30 u. Maandag gesloten

II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 25 I


De aanwezige kraamhouders op 17 oktober 2015

Lutherse Kerk, Veemarktstraat Breda - aanvang 11.00-17.00 uur Evert

Hugo Victorkroop

Houtsnijwerk

Sieradenve meubels

Henri

SSKB

uten Steigerho meubels

Alle kinderen tellen mee!

Rahal

De Daklozenkok

Juanman

De Brood

Pieksthoepr

Wor en vliegers mak

I 26 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II

Mingus & Bazienkd Live Mu


SSKB: Stichting Sinterklaas Kindercomité Breda De Stichting is ontstaan, doordat de oprichters jaarlijks Sinterklaasintochten en feesten voor kinderen organiseren in diverse wijken in Breda, in samenwerking met de wijkbewoners/ jeugdwerkers. Veel kinderen die hier aan deelnemen, zijn kinderen waarvan de financiële situatie van het gezin erg slecht is.

De Stichting Sinterklaas Kindercomité Breda heeft als doelstelling dat kinderen uit geheel Breda, die om de een of andere (financiële) reden buiten de boot vallen, deel kunnen nemen aan verschillende vrijetijdsbestedingen en/of ontspanningsactiviteiten. We zijn ook intermediair van het JeugdSportFonds en het JeugdCultuurFonds.

De Stichting Sinterklaas Kindercomité Breda heeft als doelgroep met name kinderen van ouders die door diverse omstandigheden bijvoorbeeld hun baan zijn kwijt geraakt en daardoor in financiële problemen zijn gekomen.

Hoe kunt u uw kind aanmelden? Om hiervoor in aanmerking te komen kunt u uw kind inschrijven via het aanmeldformulier dat u op onze site kunt vinden; www.sskb.nl

Ook deze kinderen zouden graag deelnemen aan activiteiten zoals: Sinterklaasfeest, sportactiviteit(en) bij een club, een voetbalwedstrijd bij wonen, theater bezoek, bowlen, geheel verzorgde middag bij Lot66 of andere activiteiten.

Wilt u de Stichting Sinterklaas Kindercomité Breda ondersteunen? Wij zijn altijd op zoek naar donateurs, sponsors of vrijgevende mensen die onze Stichting een warm hart toe dragen. De ondersteuning kan bestaan uit een financiële bijdrage, maar ook goederen of het uitwisselen van diensten behoren tot de mogelijkheden.

We zijn met verschillende mensen in gesprek om te kijken wat we nog meer kunnen betekenen voor de inwoners van Breda.

U kunt hiervoor kijken op onze site www.sskb.nl

II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 27 I


Meermet Minder

Minder

“M

” en wel leuker het niet mak

VOORDEELPAS

nnen wij akkelijker ku

BREDA ONAFH ANKEL

het niet maken

wel leuker”

IJK MAGA ZINE

EN OMST REKEN EDE IN BREDA OVER ARMO

einbreda.nl

www.armoed

er hebr dan ook mind t op welke manie he spas. die ng a rti ed ko Br ze n ers va ook de a wil de inwon gazine is er nu ArmoedeinBred bsite en het ma we de t as Na ven. mers ben een stem ge e lokale onderne korting bij divers ek onze website ze pas krijg je zo de be n n va se on res rto ad Op ve aarden en kortingen, voorw Voor de actuele deinbreda.nl

kunnen wij “Makkelijker

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

et m r e e M er Mind

ARMOEDE IN

Meermet

www.armoe

Al

275 passen verstrekt

Enige voorwaarde deelname ondernemer: - Een goede korting van minimaal 10% aan de pashouder geven. Voordelen pashouder - Geen ingewikkelde spaarsysteem van pasjes maar directe kassakorting - Acties op Food, Nonfood en diensten van de lokale winkeliers

Meer Met Minder Voordeelpas

ArmoedeinBreda wil de inwoners van Breda die het op welke manier dan ook minder hebben een stem geven. Naast de website en het magazine is er ook deze kortingspas. Op vertoon van deze pas krijg je korting bij diverse lokale ondernemers. Kijk voor deelnemende bedrijven op www.armoedeinbreda. nl Doelgroep: Deze Voordeelpas is bedoeld voor mensen die onder het bestaansminimum leven (110% van het bijstandsniveau). Sociaal Betrokken Ondernemers Breda: Met de Meer Met Minder Voordeelpas wil ArmoedeinBreda lokale ondernemers (MKB) betrekken bij de inwoners van Breda die het wat minder hebben. Er is bewust gekozen voor de ‘kleine’ ondernemers omdat deze eerder sociaal betrokken zijn bij inwoners van Breda. MeermetMinderPas 2016 De MeerMetMinderPas 2016 gaat € 5,00 kosten (dit is inclusief verzend- en administratiekosten). De passen worden na registratie naar u gestuurd en zijn genummerd. Verder zijn bij alle aangesloten bedrijven vanaf 2016 maandelijks flyers te vinden met aanbiedingen van de deelnemende bedrijven. Dit wordt maandelijks in een geupdate versie uitgegeven. Voordelen voor de ondernemers: - Sociale betrokkenheid bij inwoners van Breda - Gèèn kosten aan verbonden aan deelname van dit project - Extra omzet generen op daluren of op dagen die wat minder zijn - De acties kunnen maandelijks worden bijgesteld op de site - Maandelijks wordt er een flyer gemaakt met aanbiedingen.

Hoe en waar? Iedere week verschijnt er op de website een actuele lijst de deelnemende ondernemers. Alle pashouders worden, indien gewenst, middels een nieuwsbrief wekelijks op de hoogte gesteld van de laatste acties van de sociaal betrokken ondernemende bedrijven. Sociaal Maatschappelijk Betrokken Ondernemer Wilt u, als lokaal, sociaal betrokken ondernemer deelnemen aan actie? Neem dan contact met ons op en mail naar: susanne@armoedeinbreda.nl of bel 06-83180614. Wij sturen u dan een bevestigingsmail en nemen u op in ons bestand. en u krijgt een sticker van sociaal maatschappelijk betrokken ondernemer Aanmelden pashouder: voordeelpas@armoedeinbreda.nl De Pas is een kalenderjaar geldig, vanaf november 2015 worden de MeermetMinder 2016 uitgegeven, de pas kost dan € 5,00.

Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker....

Meermet Minder Ook verkrijgbaar bij: U kunt, na bestelling de pas ook ophalen bij: Hebben en Houden - Oranjeboomstraat 330 - Breda Annahuis - Haagweg 3 - Breda (alleen woensdagochtend) Stichting Sociaal Breda - Buitenerf 43 – Breda Sportcentrum Back2thegym - Franse Akker 21a, 4824 AL Breda Roti Xpress - Baliendijk 38, Breda

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

De deelnemende bedrijven tot nu toe:

STOMERIJ CLEANING CENTRUM

Rob Vlemmix Schilders

06-2269 3554

I 28 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II


LPAS

lijker

“Makke

VOORDEE

met r e e M nder Mi

uker”

le aken wel

et niet m

wij h kunnen

1ko0% rting

op vertoon van je MeerMetMinder PAS

RotiExpress Breda:

Echte Surinaamse Roti Lekker Surinaams eten in Breda ? Dat kan in Eetcafe Roti Express aan de Baliendijk 38 in Breda. Naast afhaal- is Roti EXpress ook een bezorgrestaurant van Surinaamse eten voor Breda en omstreken. Je kan je eten telefonische bestellen of via de website van Roti Express en via thuisbezorgd.nl Naast Surinaams eten is het ook mogelijk om vegetarisch vis te bestellen. Je kan nartuurlijk ook je consumpties nuttigen in het eetcafé Roti Express . Roti van oorsprong Roti is een van oorsprong Indiaas gerecht, dat de Hindostanen hebben meegebracht naar Suriname. Het lijkt nog het meest op een opgerolde pannenkoek, waar je van alles in kunt stoppen. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld kousenband (een soort Surinaamse sperzieboon), allerlei vleessoorten en aardappelen. Van Roti ga je behoorlijk vol zitten!

Bovendien zijn ze meestal goed gekruid. In Nederland kun je aardige roti krijgen, maar de Surinaamse Roti van Roti Express overtreft alles. Populaire gerechten Roti kipfilet Speciaal en Roti Rol kipfilet zijn op dit moment de meest populaire gerechten. MeerMetMinderPas Roti Express is één van de vele bedrijven waar je op vertoon van je MeerMetMinderPas een korting krijgt van 10% op je al aankopen. Dus profiteer van deze aanbieding en probeer de échte Surinaamse Roti. Roti Express Breda

Baliendijk 38, 4816 GE Breda

076- 8882 223

076- 888 22 23

Bezorgtijden: 15.00-21.55 uur www.rotiexpressbreda.nl

II MeerMetMinder No.5 I 17 oktober 2015 WereldArmoedeDag II 29 I


Social Netwerk Breda Annahuis Diensten Adres Website E-Mail Telefoon

MeerMet Minder E-Mail Telefoon

Ondersteuning voor mensen als het gaat om onrecht en uitsluiting, mensen die in de knoop zitten of lotgenotencontact. Haagweg 3, 4814 GA Breda www.annahuis.nl info@annahuis.nl 076- 521 79 64

stichtingkringloop@hotmail.com 06- 45 82 00 51

Arie de Grijze Postduif Diensten Strijder voor rechtvaardigheid Telefoon 06- 83 18 06 14

Help Ons helpen (Stg. WW) Diensten Helpt mensen met een laag inkomen met 2e handsspullen voor een zeer lage prijs. Ook hulp en advies aan mensen bij het inrichten van hun woning op praktisch gebied. Adres Gieterijstraat 10, 4814 DA Breda Website www.swwhoh.nl E-Mail info@swwhoh.nl Telefoon 06- 28 82 32 24

Diaconie Protestantse Gemeente Breda Diensten Een luisterend oor en ondersteuning voor mensen die in de marge van de maatschappij zijn geraakt. Website www.protestantsegemeentebreda.nl Telefoon 06 - 48 76 43 55 Hebben en Houden Diensten Stichting Kringloop zet zich in voor de armoedebestrijding in Nederland. Alle spullen die verkocht worden in de winkel, gaan naar de minder bedeelden in Nederland. Hebben & Houden kan u zeer snel van dienst zijn bij het ophalen van meubilair, elektronica, pannen/ bestek, kasteninhoud enzovoorts. Spullen worden gratis opgehaald in heel Nederland en België Adres Oranjeboomstraat 330, Breda Website kringloopwinkelhebbenenhouden.nl

Huisdierenvoedselbank Breda Diensten Verstrekken van gratis huisdierenvoedsel Contact Marion van Jeveren Facebook https://www.facebook.com/Huisdieren-voedselbank-Breda-924192370934514 Leger des Heils Diensten

Adres Website Telefoon

if"

du Arie: 'De Grijze Dak

Voor een goed gesprek bent u altijd welkomn, daarnaast is een computerclub, een Creaclub en een kledingwinkel. Raad en Daad balie en vele activiteiten. Thomas Vincidorstraat 2, 4827 GA Breda www.ldh-breda.nl 076- 587 09 42

Social Netwerk Breda Legitimus Diensten Adres Website E-Mail Telefoon

Rechtshulp bij ongeval of letselschade Postbus 1086, 4891 BB Breda www.legitimus.nl info@legitimus.nl 076- 711 03 41

MeerMetMinder Diensten Adres Website E-Mail Telefoon

Sociaal Maatschappelijk Netwerk Reeperf 13, 4824 GG Breda www.armoedeinbreda.nl susanne@armoedeinbreda.nl 06- 83 18 06 14

Mondiaal Centrum Diensten o.a. Taalles voor asielzoekers Adres Roland Holststrat 71, Breda Website www.mondiaalcentrumbreda.nl E-Mail info@mondiaalcentrumbreda.nl MWK-Breda Diensten

Adres Website E-Mail

Rahal Diensten

Facebook

Stichting SSKB Diensten

Adres Website E-Mail Telefoon

Sociaal Breda Diensten

Facebook

Hulpverlening en Ondersteuning op maat. Boks en SCC zijn projecten die MWK in haar portefeuille heeft. Boks is bestemd voor kinderen tot 18 jaar die meer zelfvertrouwen willen krijgen en SCC (Sports Connects Cultures) omvat het geven van kickbokslessen voor de kinderen en de mannen en vrouwen van het Asielzoekers Centrum in Breda. Reeperf 13, 4824 GG Breda www.mwk-breda.nl stevie@mwk-breda.nl

"De daklozen kok", Rahal zet zich al jaren in voor het verstrekken van gratis voedsel voor daklozen en minderbedeelden en dit een aantal keren per week op divere locaties in Breda. https://www.facebook.com/Resto-Du-CouerRahal-Lamlih-147954138697238

Alle Kinderen tellen mee ! De stichting is ontstaan, doordat de oprichters jaarlijks Sinterklaasintochten en feesten voor kinderen organiseren in diverse wijken in Breda in samenwerking met de wijkbewoners. Veel kinderen die hier aan deelnemen, zijn kinderen waarvan de financiële situatie van het gezin erg slecht is. Plataanstraat 81, 4814 LB Breda www.sskb.nl info@sskb.nl 076- 521 33 92

Deze groep is voor mensen die leven in het zogenaamde "grijze"gebied. De stichting heeft ten doel: het bestrijden van armoede door het verlenen van hulp aan gezinnen bij materiele zaken en huisvesting en voorts al hetgeen het een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. alles in de ruimste zin des woords tevens heeft de stichting als doel vele gezinnen uit hen isolement te halen, d.m.v gezellige activiteiten en hulp onderling verlenen aan elkaar. https://www.facebook.com/groups/9300 29607048005/1044124482305183/?not if_t=group_activity

Stichting Tientjes Diensten NLP-opleidingen en empowerment-trainingen. U krijgt een opleiding en doet er iets moois voor terug in de maatschappij of in overleg met de sociale dienst of UWV. Deelname kost een tientje per jaar. Adres Kloosterlaan 14, 4811 EA Breda Website www.tientjesbreda.nl Telefoon 076- 532 76 62 Straatraad Diensten

Adres Website E-Mail Telefoon

Voedselbank Diensten Adres Website Telefoon

I 30 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II

Elke woensdagochtend van 09.30 tot 11.30 u. vergadert de Straatraad in het Annahuis. Dak- en thuislozen zitten wekelijks om de tafel met beleidsmakers, hulpverleners en geinteresseerden. Haagweg 3, 4814 GA Breda www.straatkrantbreda.nl info@straatkrantbreda.nl 076- 521 79 64

Gratis voedselpakket voor mensen die tijdelijk niet voldoende geld hebben om eten te kunnen kopen. Aanmelding geschiedt door het IMW. Koelemei 2, Breda www.voedselbankbreda.nl 076-571 54 58


Hebben & Houden

Kringloopwinkel In onze Kringloopwinkel kunt u terecht voor:

2e hands spullen, Ruilhandel, Partijverkoop, Totale huisinrichting, Inkoop/verkoop

Ergens anders goedkoper? aan! Dan passen wij direct onze prijs ssc hien wel bben we morgen mi

Wat we vandaag niet hebben, he

! ls e k in w e z n o in s g n la g ti Kom rus

Onze diensten:

Ontruimen van panden, ophalen inboedels, verhuizingen, audio, kleding, speelgoed

Kringloopwinkelhebbenenhouden.nl Email: stichtingkringloop@hotmail.com

Oranjeboomstraat 330, Breda / Boomstraat 117, Tilburg Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10-18 u. Zaterdag 11-17 u.


Terugblik op 2014-2015

I 32 II WereldArmoedeDag 17 oktober 2015 II MeerMetMinder No.5 II

Meer met Minder Magazine no. 5  
Meer met Minder Magazine no. 5  
Advertisement