Page 1

met Meer

ONAFHANKELIJK MAGAZINE MAATSCHAPPELIJK WELZIJN I augustus 2015 - NO.4 I € 1,95

Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

O.A.: DE HERBERGBUS - FOTOWEDSTRIJD WERELD ARMOEDE DAG - LEGER DES HEILS STEK - UWV VAN TAROT NAAR SEXLIJNEN - RICK - STRAATRAAD - KREDIETBANK BREDA BREDA BEGROOT - VILLA BOEREBONT - BUURTHUIS VERNIEUWDE MEIDOORN MIJN KRAAM - PARTICIPATIEWET - BABYHUIS - HEBBEN & HOUDEN MET INGANG VAN DIT NUMMER GAAT ARMOEDEINBREDA: MEER

MET MINDER HETEN!

HEBBEN & HOUDEN KRINGLOOPWINKELS

Foto: Susanne van Loo


€€

Meermet Minder

Meermet Minder

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

3-Gangenmenu vanaf € 8,50

BESPAREN? Dat doe je lekker zelf met de KORTINGCOUPONS*

Schoolstraat 3 4811 WB Breda Nederland

Je hebt tot wel 44% korting op onze producten! Print uit, neem mee en profiteer nu tijdelijk van deze aanbiedingen.

076-5140162

*In alle deelnemende restaurants. Zo lang de voorraad strekt. Niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen.

Meermet Minder

Meermet Minder

LUNCH AANBIEDING VAN 11.00-13.00 UUR (ZELF SAMENSTELLEN)

VRIJDAG

P.P.

elke vrijdag 12.00 uur Gemaakt door leerlingen Liduinaschool

ANTILLIAANS ETEN

Evert Spoorwaterstraat 41, 4827 LL Breda, info@onsingeeren-zuid.nl (076) 587 19 93

Evert Spoorwaterstraat 41, 4827 LL Breda, info@onsingeeren-zuid.nl (076) 587 19 93

LUNCHCAFÉ

P.P.

Meermet Minder

Hendrik Berlagestraat 102 Breda

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Ontbijt voor

Ontbijtproduct + drankje

1.00 P.P.

Kom lekker ontbijten bij IKEA!

Maak van je ontbijtproduct een combi door er een drankje bij te kiezen. Je kunt kiezen uit onze Warme Dranken, Jus d’Orange, Appelsap, Melk of Innocent®. Voor €1,- extra krijg je er nog een ontbijtproduct of drankje naar keuze bij (m.u.v. Pancakes en Scrambled Eggs). Dat is lekker opstarten bij McDonald’s.

3.00

LUNCH voor

DINER+ VOOR of NAGERECHT

3.50

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

l leuker”

niet maken we

Zie pagina 28

DINSDAG - WOENSDAG - DONDERDAG

VANAF

kunnen wij het

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

1.00

Meermet Minder

“Makkelijker

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Meermeetr Mind

VOORDEELPAS

Restaurant BAKKERIJ

ANDALUSIA Den Boerenstamppot

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

1.95 P.P.

*Ontbijtproducten worden tot 11.00 u. geserveerd.

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Bij HEMA kun je ’s morgens terecht voor een heerlijk ontbijtje voor maar 1.00. Een vers kopje koffie met een croissant, jam en een broodje ei. Je kunt het ontbijt tot 10.00 uur krijgen in de HEMA winkels met een restaurant. Twee plakjes warme bacon kun je apart bestellen voor 0,25 cent. En wil je nog wat vitamines bij je ontbijt: tot 10.00 u. is er ook nog jus d’orange voor maar 0.50 euro.

U krijgt het GRATIS mee !

voor slechts

1 euro

Van ma. t/m zat. van 09.00 tot 10.30 uur in ons restaurant.

Meermet Minder

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

‘Vers is ook echt vers’ Product met de datum van vandaag?

Ontbijt incl. cappuccino, thee of koffie (tweede kopje gratis)

2.95

Ontbijten bij Intratuin

P.P.

Een luxe ontbijtje voor slechts € 2.95 p.p Begin de dag goed met een verse pistolet en croissant, beleg (ham/kaas/zoet), gekookt eitje en koffie of thee. Het ontbijt kun je tot 11:00 uur bestellen.

“Makkelijker kunne wij het niet maken wel leuker”

Heb je leuke tips voor deze rubriek

‘Meer Met Minder” MAIL DIT NAAR:

redactie@armoedeinbreda.nl


Met ingang van dit nummer gaat het magazine van ArmoedeinBreda

Meer met Minder

met Meer

heten

Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker” Beste lezers, Ondanks de hitte van de afgelopen weken, is het ons weer gelukt om een mooi magazine voor jullie te maken. Soms komt er een mailtje binnen met een redactioneel stukje, maar meestal gaan we toch zelf op pad om interviews te houden en mensen te ontmoeten. Wat ons vooral opvalt is dat er nog steeds veel mensen zijn die met ‘armoede’ niets te maken willen hebben. Ze voelen zich niet aangesproken. De Meer met Minder Voordeelpas daarentegen wordt veel beter ontvangen. Dus zijn we gaan brainstormen en tot het besluit gekomen om “Armoede in Breda” om te dopen tot “Meer met Minder”. We verwachten hiermee een grotere doelgroep te bereiken, wie wil er nou niet “Meer met Minder”.

Ter gelegenheid van Wereldarmoededag op 17 oktober en ons 1-jarig bestaan en de lancering van de nieuwe naam, organiseren wij een fotowedstrijd. Hierover meer kunnen jullie lezen op pagina 7 van dit magazine en op de website armoedeinbreda.nl. Verder in dit nummer o.a. een artikel over het Leger des Heils, één van de oudste organisaties die zich inzet voor de minderbedeelde. Het beeld wat wij hadden van deze organisatie was het tegenovergestelde van wat we hebben gezien. Een frisse inloop en een pracht van een winkel met ook veel nieuwe kleding voor een zacht prijsje. De hitte hebben we vooral goed gevoeld toen we interview hadden met de oprichter van de Herbergbus, Wim Kant. De bus stond vol in de zon, maar dit weerhoud de vrijwilligers er niet van om de daklozen eten, drinken en aandacht te geven.

Op 17 oktober bestaan we 1 jaar en zullen we de nieuwe naam lanceren met een huis-aan-huis krant, onder andere mogelijk gemaakt door Hebben en Houden, die de verspreiding voor haar rekening neemt. Een pracht gebaar van een trouwe sponsor, hartelijk dank hiervoor.

Ook het UWV komt aan bod in dit nummer. Hoe zit dat nou met die Tarotcursus, wat is de bedoeling hiervan?

Wij nodigen hierbij de politiek van harte uit om de stilte te doorbreken en gebruik te maken van deze kans om iets van zich te laten horen.

Susanne van Loo

Wij wensen u veel leesplezier en reacties blijven welkom.

Abonnement? Voor slechts € 17,50 per jaar ontvangt u vijf nummers van MeerMetMinder Mail naar: abonnement@armoedeinbreda.nl

In dit nummer o.a.:

3

VOORWOORD

5

HERBERGBUS BIJ HET IJ

7

FOTOWEDSTRIJD MMM

9

LEGER DES HEILS

10

STEK & BREDA BEGROOT

13

VAN TAROT NAAR SEXLIJN

14

RICK

17

KREDIETBANK BREDA

19

HAPPYFEEDANDFOOD

21

STRAATRAAD

23 VILLA BOEREBONT 25 DE NIEUWE MEIDOORN 27

GGZ CHAOS

28 PARTICIPATIEWET 2015 31

MIJN KRAAM

33 BABYHUIS 34 STERK NETWERK 35 HEBBEN & HOUDEN 36

NL24 INGB 0006 735 656 t.a.v. Armoedeinbreda

Colofon: MeerMetMinder is een uitgave van ArmoedeinBreda. De oplage is 3.500 exemplaren en verschijnt 5x per jaar. De verspreiding geschiedt via stichtingen, gemeentelijke instanties, scholen, horeca en leestafels in wachtruimtes medische en maatschappelijke instanties. Ook is MeerMetMinder verkrijgbaar via een abonnement. Voor slechts 17,50 per jaar ontvangt u MMM 5x per jaar. Mail naar: abonnement@armoedeinbreda.nl. Partners: Sporteninbreda, MWK-Breda - Realisatie:/opmaak ArmoedeinBreda - Fotografie: Susanne van Loo, . MeerMetMinder No.5 verschijnt 17 oktober 2015, WERELD ARMOEDE DAG, Huis aan Huis in Breda in de vorm van een krant in een oplage van 67.5000 ex.: Kopij en advertenties aanleveren voor 25 september 2015, daarna weer in het vertrouwelijke magazinestyle.

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 3 I


De

Al meer dan 13 jaar ee

I 4 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I


De Herbergbus

en begrip in Breda Al vanaf het begin van dit blad had ik de intentie om langs te gaan bij de Herbergbus, maar het was er gewoon nog niet van gekomen. Per toeval ontmoette ik een aantal weken geleden Connie Pruyssen, vrijwilligerster bij de Herbergbus, bij Arie “de Grijze Dakduif”. We raakten in gesprek en hebben maar gelijk een afspraak gemaakt voor een interview. Twee weken voor de afspraak ben ik in de buurt van de Herbergbus en besluit om alvast even binnen te lopen. Initiatiefnemer van Stichting De Herberg, Wim Kant, is die dag niet aanwezig. Wel lopen er bezoekers in en uit en op die manier kan ik alvast proeven van de sfeer en het interview een beetje voorbereiden.

Op 1 juli keer ik terug en neem plaats aan een van de tafeltjes in de Herbergbus voor een interview met Wim Kant (73 jaar), oprichter van de Herbergbus. Het helpen van mensen is zijn missie, zijn opdracht van God. Eerst bezocht hij daklozen op straat, op de Verbetenstraat bracht hij ze wat fruit en sprak met hen. Hij zocht naar een gebouw om deze mensen een vast onderkomen te kunnen bieden. Dat bleek echter niet haalbaar; het stuitte steeds op verzet van omwonenden. Wat wel haalbaar was, is de bus die sinds 2002 drie maal per week op een vaste plek in Breda staat. Eerst zes jaar bij de Brandweerkazerne en daarna aan de Slingerweg. De bus hebben ze samen met vrijwilligers helemaal zelf verbouwd, zo ook de tweede bus waar ze nu in rijden. Het is een inloopcentrum waar mensen terecht kunnen voor een praatje, een kop koffie of een kom soep en warme, schone kleding als dat nodig is.

In 95% van de gevallen gaat het om drugs-, alcohol-, gokverslaafden of straatprostituees, veelal verstoten door de maatschappij. Maar ook niet daklozen, mensen in sociale armoede weten de Herbergbus te vinden. Op dit moment komen er zo’n zeven nationaliteiten bij Wim. Kenmerkend voor bijna alle bezoekers is het schrijnende gebrek aan zelfvertrouwen, vaak veroorzaakt door een liefdeloze jeugd. Ieder mens is er één Wim Kant: "Per dag komen er tussen de 25 tot 40 mensen naar de bus. Elk mens is uniek. Niemand is voor de duisternis op deze wereld gezet. Daarom ben ik blij dat we af en toe mensen echt uit de put kunnen helpen. We hebben contacten met afkickcentra door het hele land; in de bus ligt daar ook informatie over. We proberen mensen ervan te overtuigen dat er ook voor hen een uitweg is. Zodra ze aangeven dat ze willen afkicken, gaan we rondbellen. In 90% van de gevallen kunnen ze dan direct ergens terecht. Soms wel aan de andere kant van het land, maar we brengen ze graag weg, al is het midden in de nacht. Helaas lukt het ze niet altijd om van de drugs of alcohol af te blijven, soms houden ze het nog geen dag vol. Maar

dan hebben ze in elk geval de sfeer geproefd en weten ze dat het anders kan. We drukken hen dan ook op het hart dat als het niet lukt, ze altijd weer terug naar de bus moeten komen. En dan lukt het een volgende keer misschien wel. Het voelt als een beloning voor je werk als iemand van zijn verslaving afkomt. Ieder mens dat wordt gered is er een!" U kunt iets doen! De gemeente Breda staat weliswaar achter Stichting De Herberg, maar zet dat helaas niet om in een subsidie. Daarom is de stichting afhankelijk van donaties van particulieren, bedrijven en instellingen als kerken. Dat geld wordt gebruikt om soep, bestek, servies, fruit, sokken, mutsen en ondergoed te kopen. Daarnaast is geld nodig voor exploitatie van de bus en onkostenvergoedingen voor vrijwilligers, bijvoorbeeld wanneer ze mensen wegbrengen naar afkickcentra, voor cursussen en dergelijke. Naast financiële steun is Stichting De Herberg dringend op zoek naar nieuwe medewerkers. Per dag staan er minimaal 3 vrijwilligers in de bus, waarvan een die de bus op z'n plaats rijdt. Elke week zijn er dus 12 vrijwilligers nodig. Belangrijkste eis voor deze vrijwilligers is dat ze een luisterend oor bieden en de bezoekers het gevoel geven dat ze waardevol zijn, dat ze er mogen zijn! Op dit moment hebben ze heel hard een of meerdere chauffeurs, in bezit van groot rijbewijs nodig. Heeft u belangstelling voor deze dankbare vrijwilligersfunctie neem dan contact op via: http://www.stichtingdeherberg.nl/ Contact.html.

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 5 I


Roti Express Breda Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Baliendijk 38 4816 GE Breda

076-8882223

www.roti-express-breda.nl

Openingstijden: Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

15:00 - 22:00 GESLOTEN 15:00 - 22:00 15:00 - 22:00 15:00 - 22:00 15:00 - 22:00 15:00 - 22:00

ARMOEDE IN MEER MET

BREDA MINDER

Uitgave Formaat Frequentie Oplage

SporteninBreda

Postbus 7076, 4800 GB Breda www.armoedeinbreda.nl redactie@armoedeinbreda.nl A4 5x per jaar 3.500 exemplaren

1/1 pagina 1/2 pagina 1/3 pagina 1/4 pagina 1/8 pagina Binnenkant cover 1/1 pagina Achterpagina 1/1 pagina Abonnement 5 nummers per jaar inclusief verzendkosten

Tarieven (exclusief btw)

ArmoedeinBreda No.4 verschijnt op

€ € € € € € € €

350,00 185,00 130,00 95,00 50,00 395,00 500,00 15,00

Eind Juli 2015. Redactie, tips en advertenties aanleveren uiterlijk 5 juli. Mail naar: redactie@armoedeinbreda.nl Wilt u een abonnement van 5 nummers voor slechts € 17,50 mail dan naar: abonnement@armoedeinbreda.nl

I 6 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I

Simpele herstellingen ! ‘s morgens gebracht - ‘s middags klaar (bijvoorbeeld broek korter maken)

� KLEDING �

REPARATIE/VERMAKEN/VERANDEREN (bijvoorbeeld innemen, uitleggen, korter maken, langer maken, nieuwe rits inzetten etc.)

� STOMERIJ / CLEANING� �GORDIJNEN�

Vermaking van (over)gordijnen eventueel thuis opgemeten

STOMERIJ CLEANING CENTRUM Heksenakker 116, Breda, 076-5418578 (winkelcentrum Heksenwiel) Openingstijden: Maandag van 13.00-1800 uur Dinsdag t/m vrijdag van 09.00-18.00 uur Zaterdag van 09.00-16.00 uur

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”


BREDA - Ter gelegenheid van het 1-jarig bestaan van Armoede in Breda op 17 oktober aanstaande, organiseert AIB een fotowedstrijd. Deze fotowedstrijd loopt van 6 juli 2015 t/m 1 september 2015.

Foto Wedstrijd MeerMetMinder

MeerMetMinder organiseert fotowedstrijd Je kunt mee doen in de volgende categorieën:

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Armoede in Breda Armoedeportretten Sociale armoede Geestelijke armoede Creativiteit en armoede Armoede in de vakantie

Een deskundige jury maakt een selectie van de beste achttien inzendingen. Deze worden tentoongesteld tijdens een Foto-expositie op een nader te bepalen locatie. Op 17 oktober zal hier, tijdens de feestelijke opening, ook de prijsuitreiking plaatsvinden. De jury bestaat uit: Saskia te Koppele van de School voor Fotografie, Ellen van Doorn, Fotografe en Susanne van Loo, bladmanager Armoede in Breda. Een vierde jurylid zal nog benoemd worden. In de eerste ronde wordt uit iedere rubriek een 1e, 2e en 3e winnaar gekozen. De gekozen foto’s zullen alle 18 gepubliceerd worden in de speciale editie van Armoede in Breda, welke in week 42-2015 huis-aan-huis verschijnt. In de tweede ronde wordt uit de 18 winnaars uiteindelijk weer een 1e, 2e en 3e winnaar gekozen. De foto van de winnaar van de 1e prijs komt op de cover van deze speciale editie. Prijzen • De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden door de organisatie uitgenodigd voor de prijsuitreiking • De prijzen zijn niet inwisselbaar tegen of uitkeerbaar in geld, de prijzen zijn niet overdraagbaar aan derden.

-

twv. € 125,00 - Een workshop naar keuze:

van De School voor Fotografie

-

twv. € 75,00 - wordt later deze week bekend gemaakt twv. € 35,00 - Canvasprint 30x40 cm

van Foto Verschoore

Om jezelf aan te melden ga naar: armoedeinbreda.nl/fotowedstrijd/

Reglement Fotowedstrijd Armoede in Breda

• De foto’s moeten gemaakt zijn tussen 1 juli 2015 en 1 september 2015. • Deelnemers dienen zich in te schrijven via de website armoedeinbreda.nl/fotowedstrijd/ • Deelnemers mogen maximaal 1 foto per rubriek uploaden of opsturen • JPG is het enige toegestane formaat. Maximale bestandsgrootte 5 Mb in kleur of zwart-wit en niet overduidelijk bewerkt. Min. grootte 1800 x 2400 pixels. • Foto’s mogen wel geënsceneerd zijn. • De foto's moeten voor 5 september 2015 zijn ingezonden. • Aan deelname zijn geen kosten verbonden. • Een deskundige jury maakt een selectie van de beste achttien inzendingen. Deze worden tentoongesteld op de Foto-expositie op 17 en 18 oktober 2015 in de Lutherse Kerk in de Veemarktstraat te Breda. Op 17 oktober zal hier ook de prijsuitreiking plaatsvinden. • De jury bestaat uit: Saskia te Koppele van de School voor Fotografie, Ellen van Doorn, Fotografe en Susanne van Loo, bladmanager Armoede in Breda. Een vierde jurylid zal nog benoemd worden. Daarnaast kunnen bezoekers van de websitepagina hun stem uitbrengen, deze stemmen tellen voor 30% mee. • In de eerste ronde wordt uit iedere rubriek een 1e, 2e en 3e winnaar gekozen. • De gekozen foto’s zullen alle 18 gepubliceerd worden in de speciale editie van Armoede in Breda, welke in week 42-2015 verschijnt. • In de tweede ronde wordt uit de 18 winnaars uiteindelijk weer een 1e, 2e en 3e winnaar gekozen. De foto van de winnaar van de 1e prijs komt op de cover van deze speciale editie. • Armoede in Breda kan als gevolg van onvoorziene omstandigheden of overmacht de wedstrijd geheel of gedeeltelijk staken. • Armoede in Breda heeft het recht deelnemers uit te sluiten om wat voor reden dan ook. • AIB kan op ieder ogenblik wijzigingen aanbrengen in de algemene voorwaarden. Deelnemers zullen hiervan per e-mail op de hoogte worden gebracht en indien zij dit wensen in de gelegenheid worden gesteld zich terug te trekken. • De ongestoorde en ononderbroken werking van haar website of de door haar geleverde diensten wordt door Armoede in Breda niet gegarandeerd. De deelnemer is zelf verantwoordelijk voor adequate voorzieningen om aan de actie deel te nemen. • Alleen bij een een volledig ingevuld deelnamefor-

• •

• •

mulier maakt een deelnemer kans op een prijs. Deelnemers garanderen de juistheid en volledigheid van de door hen bij registratie verschafte informatie en gegevens. Alleen personen die de voorwaarden geaccepteerd hebben, kunnen deelnemen aan de fotowedstrijd. Elke poging tot fraude wordt bestraft met onmiddellijke uitsluiting van de deelnemer. Door uitsluiting kan de deelnemer op géén enkele wijze in aanmerking komen voor een prijs. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Door deelname aan de fotowedstrijd verleent de fotograaf volledig en onvoorwaardelijk gebruiksrecht van de beelden voor alle gebruik aan de organisatie AIB zonder hiervoor een vergoeding te vragen.

Dit betekent dat Armoede in Breda de foto’s naar eigen inzicht mag publiceren op haar website(s), in het magazine “ Armoede in Breda”, in flyers en brochures en dergelijke, kortom voor alle mogelijke promotie van de Armoede in Breda. • De deelnemer heeft de foto’s zelf gemaakt en vrijwaart Armoede in Breda voor claims van derden die aanspraak maken op het auteursrecht. • Toestemming van afgebeelde personen voor het insturen en gebruiken van de foto’s door Armoede in Breda vallen onder de verantwoordelijkheid van de deelnemer/ fotograaf. • De organisatoren zullen niet verantwoordelijk gesteld worden voor eisen en klachten i.v.m. het overtreden van rechten of schade door derde partijen. • In dergelijke gevallen zal de deelnemer deze op zich nemen en elke verantwoordelijkheid onttrekken aan de organisatoren. • Inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury op het thema. Kunnen wij in de foto zien welke ontdekking u heeft gedaan? Daarnaast beoordelen we creativiteit en de fotografische kwaliteit. • De uitslag wordt uiterlijk 5 oktober 2015 aan de winnaars bekend gemaakt. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2015. • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. • Ingezonden foto’s kunnen niet worden teruggetrokken uit de competitie. • Ingezonden foto’s worden niet geretourneerd. • Aanstootgevende foto’s worden niet in de wedstrijd opgenomen.

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 7 I


Kom je in aanmerking voor:

Het JEUGDSPORTFONDS

DAN KAN JE BIJ ONS GELIJK GAAN SPORTEN !!!! Je hoeft dan niets meer bij te betalen voor de contributie !

Beschik je over de BredaPas dan komen wij je ook tegemoet in de contributiekosten, vraag naar onze voorwaarden! Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

S

Sportcentrum

E L F E O R P S I T A VOLG EEN GR

FRANSE AKKER 21A-B, 4824 AL BREDA - TELEFOON 076-5427706

WWW.BACK2THEGYM.NL INFO@BACK2THEGYM.NL

MA. T/M VR. GEOPEND VAN 09.00-21.30 u. ZAT. TOT 13.30 - ZON. GESLOTEN

FUNBOKSEN - CARDIO KICKBOKSEN - THAI/KICKBOKSEN -CLUBJOY POWER - BOKSEN PUSH YOUR LIMIT - H I I T-PENCAK SILAT - PERSONAL TRAINING - WORKSHOPS - CLINICS GROEPSLESSEN VOOR JEUGD VANAF 4 JAAR, VOLWASSENEN, SENOREN EN VROUWEN ONLY OVERDAG EN S’AVONDS!


Leger des Heils: Project Second Chance at Work Op zaterdag 3 oktober 1891 opende het Leger des Heils Korps Breda onder leiding van de korpsofficieren kapitein Jonkers en luitenant Hellendoorn haar deuren in Breda. 115 jaar later, in 2006, is Korps Breda onder leiding van de Majoors van Schaik nog steeds zeer actief. De korpsofficier van Korps Breda is majoor mevrouw P . Bakker. Sinds juni 2012 is de majoor verantwoordelijk voor het Leger des Heils in Breda. Met haar en Heleen Verburg (Heilsoldaat) hebben we een gesprek over hun werk in Breda. Lous Geelkeren is coordinator maatschappelijk werk, open huis/inloop en de raad en daad balie. Zij is wel aanwezig maar druk aan het werk met de bezoekers van de inloop. Na een rigoureuze verbouwing opende het Leger des Heils op 18 april jongstleden opnieuw haar deuren aan de Thomas Vincidorstraat 2 (hoek Hendrik Berlagestraat). Een gebouw met een moderne en frisse uitstraling. De inloop is door de vele ramen erg licht en vooral uitnodigend. Een van de vele aktiviteiten van het Leger des Heils wil ik hier graag extra aandacht geven, namlijk Second Chance at Work. Dit is een project om mensen te helpen bij het solliciteren. Leger des Heils ReShare, lokale vestigingen van het Leger des Heils en de arbeids-

marktpartners helpen mensen bij het vergroten van hun kans op een baan. Want je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk! Voor veel jongeren zonder ervaring of mensen met een uitkering valt het maken van een goede indruk, niet mee. Bijvoorbeeld omdat middelen ontbreken voor representatieve kleding. De kans om een goede eerste indruk te maken wordt dan heel klein. Het project Second Chance at Work biedt uitkomst. Veel mensen zijn actief op zoek naar een betaalde, passende baan. Op vertoon van een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek krijgt de werkzoekende een gratis set zakelijke kleding ĂŠn een goed advies over wat passend is bij deze baan. Deze aanpak blijkt voor velen een uitkomst. Kandidaten geven aan dat ze door de adviezen en de kleding met meer zelfvertrouwen solliciteren. Lokale bedrijven sponsoren het project. Via de kenniscentra voor beroepsonderwijs zijn (leer)bedrijven benaderd. Sponsoring kan op verschillende manieren. Medewerkers doneren gedragen, maar kwalitatief nog goede kleding of bedrijven geven bijvoorbeeld een workshop over solliciteren, het arbeidsfit maken van mensen, telefoneren enzovoort. Leerwerkadviseurs, gemeenten of UWV kunnen sollicitanten verwijzen naar Second Chance at Work.

Met het sponsoren van Second Chance at Work geven bedrijven een tweede kans aan mensen ĂŠn kleding, waarmee ze tevens invulling geven aan duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook Armoede in Breda/Meer met Minder mag mensen doorverwijzen voor dit mooi project.Het Leger des Heils in Breda heeft in haar gebouw een kledingwinkel. Hier vindt u goede gebruikte kleding tegen sterk gereduceerde prijzen. Maar ook spiksplinter nieuwe kleding, gedoneerd door bedrijven is er te vinden. Met de opbrengst worden de activiteiten op kerkelijk, sociaal en maatschappelijk gebied van het Leger des Heils bekostigd. De winkel is geopend: op dinsdag van 15.30 tot 17.00 uur, op vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur en nu ook elke 1e zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur

Iedere vrijdag van 12.00 tot 14.00 is er gelegenheid om te lunchen tegen een vergoeding van drie euro. De lunch wordt verzorgd door stagaires van de Liduinaschool Voor meer informatie over het Leger des Heils kun je terecht op www.ldh-breda.nl

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 9 I


STEK is een broedplaats voor kunstenaars en creatieve ondernemers. Op een braakliggend bedrijventerrein in de Bredase wijk de Belcrum verrijzen sinds de zomer van 2014 ateliers, winkeltjes, werkplaatsen, galeries en kantoorunits. Alle bebouwing is tijdelijk, flexibel en mobiel. Er is een gezamenlijke kantine met keuken, flexwerkplekken en een stadsbus voor vergaderingen, presentaties en brainstormsessies. Of het nu gaat om hergebruikte (kerst)bomen of een stadsmoestuin, groen speelt een belangrijke rol op het terrein. Duurzaamheid en hergebruik staan op STEK hoog in het vaandel. Net zoals samenwerken. Er is volop ruimte voor experimenteren, culturele uitspattingen, eigenzinnige kunst en creatief ondernemerschap. Voor meer informatie kijk op www.stekbreda.nl en op www.facebook.com/stekbreda?fref=ts

I 10 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I


Breda 'begroot' BREDA - Zo'n honderdvijftig inwoners van Breda hebben 25 mei jongstleden op bedrijventerrein Stek met de gemeente gesproken over hoe de burgerbegroting van de stad in de toekomst eruit moet zien. Breda is de eerste grote gemeente in Nederland die vanaf 2016 met een burgerbegroting gaat werken. De begroting van Breda bedraagt jaarlijks rond de zeshonderd miljoen euro. Ongeveer de helft hiervan is vrij besteedbaar. Vanaf 2016 krijgen ook de inwoners van de Bredase gemeente dus zeggenschap over hoe dat bedrag wordt besteed.

Niet nieuw "We zijn nu zes maanden bezig met de burgerbegroting", zegt wethouder Patrick van Lunteren. "We hebben verschillende modellen bekeken en dat willen we vanavond aan de mensen van de stad laten zien." Wat is 'Breda begroot'? 'Breda begroot' is een experiment om u invloed te laten uitoefenen op waar een deel van het geld van de gemeente naar toe gaat. De mogelijkheden voor

een burgerbegroting in Breda worden in een open en interactief proces met u verkend.

Wat betekent 'Breda begroot' voor mij? Samen met u verkennen we de mogelijkheden voor een burgerbegroting in Breda, waardoor u invloed kunt uitoefenen op waar een deel van het gemeentelijk geld naar toe gaat. Op dit moment zijn we in de verkennende fase. Hoe worden de mogelijkheden van een burgerbegroting verkend? We gaan vanaf september 2015 op twee plekken ervaring op doen met een burgerbegroting. Inwoners van Prinsenbeek en Princenhage kunnen meedenken en meepraten over waar een deel van het geld in de wijk naar toe gaat. Er is gekozen voor deze pilots op basis van de tips van inwoners en raadsleden tijdens diverse inspiratiebijeenkomsten en online ontmoetingen.

Wat betekenen de pilots voor Princenhage en Prinsenbeek? De pilots in Princenhage en Prinsenbeek starten in september van dit jaar en eindigen begin 2016. Inwoners beslissen hierbij over waar een deel van het geld in de wijk naar toe gaat. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderwerpen als openbare ruimte, stadslandbouw en speelgelegenheden. Hoe de pilot er precies uit komt te zien, wordt in de zomermaanden van 2015 nader uitgewerkt. Ook wordt dan bepaald om hoeveel geld het gaat.

Wat betekenen de pilots voor de rest van Breda? Doel van de pilots is om te experimenten en leren, zodat het experiment van Breda Begroot vanaf 2016 stadsbreed een vervolg krijgt. Hoe kan ik meedoen? Heeft u ideeen of links die u wilt delen, dan kan dat via social media. Bekijk ook regelmatig de kalender voor de eerstvolgende bijeenkomsten. Inwoners van Prinsenbeek en Princenhage worden na de zomer ge誰nformeerd over hoe zij mee kunnen doen met de pilots.

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 11 I


Arie de Grijze Dakduif: “Dank aan alle vrienden” Arie de Grijze Dakduif is inmiddels verhuisd naar Elisabeth Centrum. Het bedankje aan alle vrienden zou meervoudig moeten worden herhaald. De standaard inrichting, een bed, nachtkastje en kledingkast, was namelijk achter zijn rug aangevuld met tafels, stoelen, etc. etc. Hier dus nogmaals het bedankje aan alle vrienden, omdat dankjewel eigenlijk niet voldoende is t.a.v. zoveel vriendschap.

Dank aan alle vrienden Vrienden leer je kennen in de nood Een gezegde wil ons dat leren Lig je dan echt eens in de goot Krijg je heel veel te verteren Vrienden bleken toen present Nieuwe kwamen er zelfs bij Door twee word ik totaal verwend Zij staan altijd aan mijn zij Vrienden heb ik dus juist in nood Deed het lot mij duidelijk leren Daardoor zit ik niet meer in de goot En draag ik elke dag weer schone kleren Dank je wel willen zij niet horen Zij gauw de vinger op de lippen leggen En in de kiem zulks dan smoren Dat betekent meer dan woorden zeggen Met zulke vrienden om mij heen Kan ik mij gelukkig prijzen Daardoor voel ik mij nooit alleen En kan in vrede nu nog meer vergrijzen “de Grijze Dakduif”

Huisdierenvoedselbank Breda In april van dit jaar is Marion van Jeveren, via de Facebookpagina

www.facebook.com/pages/Huisdieren-voedselbank-Breda/924192370934514?fref=ts

een prachtig initiatief begonnen; de Huisdierenvoedselbank. Deze pagina is bedoeld om huisdieren van gezinnen te helpen die in financiële nood zitten.U kunt daar in mee bijdragen om die gezinnen te helpen door voer, vlooien bestrijdingsmiddelen, wormenkuur, en alle andere benodigdheden te doneren aan deze gezinnen zodat hun geen afstand van hun dier hoeven te doen... Wil je doneren stuur een bericht. Zit jezelf in deze situatie laat een bericht achter. Het leuke van de organisatie vinden wij (redactie) dat je op Facebook de daadwerkelijk geholpen huisdieren kunt zien. De Huisdierenvoedselbank vraag namelijk in ruil voor wat ze doen/geven of de mensen een foto willen sturen. Ook houdt Marion de leden goed op de hoogte over de groei en ontwikkelingen van haar project. Zoals de update hieronder. 3 juli 2015 - Even leuk om een overzicht te plaatsen. 9 wkn geleden begonnen op deze pagina en ben ongeveer 3 mnd bezig met de dierenvoedselbank. In die tijd hebben we 9 honden, 13 katten, 2 ratten, 2 cavia's en een papagaai kunnen voorzien van eten... Mede mogelijk gemaakt door de actie bij AH, Dierenspeciaalzaak Joost Voesenek, ‘t Gupke en Konijnenopvang Knaller. Zo ook hebben we een vaste logo en al het voedsel en benodigheden hebben een vaste plek op stellingen wat voorzien is van labels. Ondertussen zitten we op ruim 180 likes met een berichtbereik van meer dan 3000. Al zeg ik het zelf een prima begin... MIJN DOEL: Een stichting worden en hoe meer dierenwinkels er mee doen des te meer kans, tenslotte zijn we daar afhankelijk van en van de donaties van particulieren. Ik plaats zo nu en dan een update over de vooruitgang van de dierenvoedselbank op Facebook, want ik ben er nog niet en heb vele ideeën die ik nog wil uitwerken.. maar wil alvast alle leden bedanken voor hun bijdragen hierin.

I 12 II MeerMetMinder No.4 I Augustus 2015 I


UWV: Van helderziende tot sexlijn operator? Het UWV vergoedt al jarenlang opleidingen tot helderziende. Tientallen werkzoekenden worden op kosten van de belastingbetaler omgeschoold tot 'spiritueel belconsulent' of hypnotiseur. Het gaat om zo'n 1000 euro per persoon. Dat blijkt uit onderzoek door Reporter Radio. Sinds 2008 hebben tientallen werkloze 50-plussers een opleiding gevolgd bij Stichting Paradidakt in Zoetermeer. De stichting leert werklozen onder meer de fijne kneepjes van het tarot- en engelenkaarten leggen. Daarmee kan een 'afgestudeerd' helderziende de toekomst voorspellen, beweert Paradidakt. Ook gaan cursisten een weekend naar de Ardennen, waar 'reĂŻncarnatiesessies' worden gehouden. Deelnemers leren hoe ze in een glazen bol moeten kijken. 'Je leert professioneel te werken met het lezen van foto's en voorwerpen en je ontwikkelt je mediamieke vermogen,' stelt Paradidakt op haar website. Bellijn De kosten van de opleiding, een kleine 1000 euro per cursus, worden volledig vergoed door het UWV. ,,We moesten heel erg ons best doen om het voor elkaar te krijgen," zegt Marianne van der Wilk van Paradidakt. ,,Maar toen kregen we het vergoed. Dus dat was heel fijn." De stichting geeft een baangarantie. Dat wil zeggen dat werklozen aan de slag kunnen bij een bellijn, waar ze 29 cent per minuut verdienen. Via de

bellijnen, bekend van televisie, wordt de toekomst van bellers voorspeld. Ook geven helderzienden telefonisch advies over relatieproblemen en financiĂŤle zorgen. Baangarantie Volgens het UWV is er niets mis met de opleidingen. ,,Als aan de scholing een baangarantie vastzit, staat de arbeidsmarktrelevantie vast," laat een woordvoerder van de uitkeringsinstantie weten. Paradidakt staat geregistreerd als een 'erkend opleidingsinstituut', waardoor vergoeding mogelijk is. Het UWV is niet van plan te stoppen met het aanbieden van de opleidingen. ,,Ik begrijp dat er mensen zijn die hier niks mee hebben en vinden dat onze opleidingen niet vergoed moeten worden," zegt Van der Wilk van Paradidakt. ,,Maar wij kunnen werklozen, die op de reguliere arbeidsmarkt niet zo veel kans meer hebben, een zinvolle invulling geven aan hun bestaan." Kamervragen Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf van de SGP is verbolgen over het nieuws. Hij vraagt minister Asscher van Sociale Zaken de 'glazen-bol-subsidie' te stoppen. Ook D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is verbaasd. ,,Aangemeld voor vragenuurtje. Niet in glazen bol kunnen zien of ik ze mag stellen van Kamervoorzitter'', tweet hij. (Bron Telegraaf)

06-sexlijnen operator ? In de 06-sexlijnenbranche vragen ze nog steeds mensen, ongeacht opleiding. leeftijd (18+) of geloof. Misschien is dit wel het volgende project van UWV of hiervoor mensen voor op te leiden.

Bij uitkeringsinstantie UWV verdwijnen de komende jaren duizenden banen als gevolg van forse bezuinigingen. Tot 2018 moet het UWV 440 miljoen euro bezuinigen, zoals is vastgelegd in het Regeerakkoord. Dat staat in het jaarverslag dat de uitkeringsinstantie maandag heeft gepubliceerd. Het aantal arbeidsplaatsen zal worden teruggebracht van 18.500 in 2010 naar 14.500 in 2018. Personeel Het UWV zal vooral bezuinigen op de dienstverlening aan werkzoekenden. Deze moet verregaand worden geautomatiseerd en het aantal vestigingen moet worden teruggebracht. In 2011 kondigde het UWV al aan dat vijf- tot zesduizend zouden verdwijnen. Vorig jaar maakte de uitkeringsinstantie echter bekend dat een deel van het overtollig personeel toch tijdelijk langer kon blijven om het groeiende aantal werklozen op te vangen. Het UWV liet in november nog weten tijdelijk extra personeel in te zetten om de sterke groei van het aantal WW-uitkeringen te kunnen verwerken. Ook voor de begeleiding van werkzoekenden werden extra medewerkers ingezet.

MeerMetMin No.4 I augustus 2015 II 13 I


I 14 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I


DAAR STA JE DAN OP EEN VRIJDAGMIDDAG.. Ergens in 2014 ontmoet ik Rick bij het Annahuis tijdens de Straatraad. Rick is dan 28, een magere en beetje verlegen jongen. Althans dat was mijn eerste indruk. In de weken daarna leer ik Rick kennen als een openhartige jongen die worstelt met zijn verslaving. Hij wil zo graag afkicken, ook omdat hij zijn vriendin wil helpen die ook verslaafd is. Vaak heb ik mij afgevraagd of de hulpverlening aan verslaafden die anders moet. Moeten we ons niet meer verdiepen in het “waarom, de mensen zijn gaan gebruiken”. Inmiddels zijn we een jaar verder en Rick is al vier maanden ‘clean’. Hij wil graag zijn verhaal doen voor dit blad. “Ik ben geboren in Rotterdam in 1985, op min 5e verhuisden we naar Oosterhout omdat mijn vader daar een baan kreeg aangeboden.” Zijn broer is anderhalf jaar ouder, beiden hebben ADHD. Vader is weliswaar een hardwerkende man, maar helaas ook een alcoholist die niet kon omgaan met de ADHD van zijn kinderen en door de drank ook agressief was naar vrouw en kinderen.

opgevangen en hebben ze geprobeerd hem te helpen met zijn verslaving. Omdat dit niet lukte werd hij ook daar op zijn 17e weggestuurd met de woorden “jij bent niet meer te redden”. Hij werd verwezen naar MEE voor ambulante begeleiding (niet intern). Dit was zijn eerste ervaring met het echte straatleven. Hij leefde zo’n beetje op het station. Daar ontmoet hij op een gegeven moment een man die hem eerst wat eten geeft en hem daarna mee naar huis neemt. Hij blijft een tijd bij deze man wonen, die hem uiteindelijk helpt met het vinden van werk en een kamer. Al die tijd blijft hij sporadisch contact houden met zijn broer en zijn moeder. Rond zijn 22e gaat Rick begeleid wonen en via Kentron kickt hij af. Helaas krijgt hij een terugval waardoor hem wederom de deur gewezen wordt. Zijn vader komt om zijn spullen te halen, maar in plaats dat hij ze naar een opslag brengt, brengt hij ze naar de stort. Dit was de bekende

“Vanaf mijn 7e/8e jaar werd ik door mijn vader opgesloten in de kelder, omdat hij niet wist hoe hij met me om moest gaan”. “In de kelder stond ook zijn drankvoorraad en het duurde niet lang voordat ik uit boosheid zijn drank begon op te drinken, waardoor ik als kind al verslaafd was aan alcohol. Op mijn 11e escaleerde de thuissituatie zodanig dat mijn vader mijn koffer pakte en me naar een volwassenopvang in Waspik bracht.” Deze volwassenopvang was de enige plaats waar Rick op dat moment meteen terecht kon.

Op zijn veertiende kon Rick terecht bij Maria Rabonie, een internaat met leefgroepen. Daar is hij heel goed

Via zijn toenmalige vriendin komt hij naar het Annahuis en dan gaat het langzaam weer een beetje de goede kant op. Hier wordt naar hem geluisterd en probeert iedereen hem te helpen. Zijn vriendin en hijzelf blijven drugs gebruiken en in november komt Rick erachter dat zijn vriendin hem heeft bedrogen. Deze teleurstelling maakt hem zo boos dat hij als hij de betreffende man tegenkomt, deze te lijf gaat met een mes en in zijn arm steekt. Opnieuw zit Rick vast. Na zes maanden voorarres, komt hij op vrijdagmiddag 4 april om 16.00 uur onverwacht vrij. Hij krijgt 20 euro voor de bus en kan gaan. Daar sta je dan op vrijdag namiddag, geen instantie te bereiken, een klein beetje beltegoed en geen idee waar je heen moet. “Ik probeerde Hans te bellen, maar die was net die dag vrij, dus ben ik met de bus naar Breda gegaan en gelukkig kon ik dat weekend bij een vriend blijven slapen. Anders had ik gelijk weer op straat rond gezworven.” “De maandag daarop ben ik naar mijn broer gegaan en heb ik contact opgenomen met Hans. Nu zit alles op de rit. Wel jammer dat ik toch weer in de Doorstroom moet verblijven, tussen de verslaafden en voor de deur de dealers, dat is heel zwaar. Maar deze keer geef ik er niet aan toe, deze keer zet ik door. Ik laat het verleden rusten en ga voor mijn toekomst.”

Het was in deze opvang dat Rick begon met roken en later ook met blowen en zelfs snuiven. Hij zat tussen volwassen verslaafden die zich niet om hem bekommerde en schijnbaar had de leiding niets door of wilde er niets aan doen. Stiekem had Rick via zijn tante contact met zijn moeder, maar zijn moeder durfde hem niet te helpen uit angst voor haar man. “Uiteindelijk werd ik via Jeugdzorg naar de Lentehof, een crisisopvang voor jongeren, gebracht. Ik was verslaafd aan blowen en alcohol, maar daar werd helaas niets aan gedaan. Vaak spijbelde ik van school en ging ik naar een gamehal of gewoon op straat een beetje rondhangen en blowen.”

In 2012 heeft hij dan eindelijk weer zijn “schone lei”. Via zijn oude werkgever krijgt hij weer werk en een huisje. En dan duiken de schuldeisers uit het verleden op. Hij krijgt deurwaarders aan de deur in verband met oude schulden van telefoon, internet, huurschuld, etc. Het drankgebruik neemt hierdoor weer toe en in maart 2014 beland hij opnieuw op straat en raakt ook weer aan de drugs.

druppel die de emmer deed overlopen bij Rick. “Het werd letterlijk zwart voor mijn ogen, flashbacks uit mijn jeugd, ik draaide helemaal door en pakte een knuppel waarmee ik mijn vader heel hard op zijn hoofd sloeg.” Rick zijn vader beland in het ziekenhuis met zwaar letsel en Rick wordt veroordeeld. Hij krijgt viereneenhalf jaar TBS, waarvan hij 17 maanden in de gevangenis heeft gezeten en twee jaar in de kliniek.

Met enorme verbazing heb ik naar het verhaal van Rick geluisterd en ik voel een diep respect voor deze jonge man die, ondanks zijn ellendige jeugd, steeds opnieuw vecht om iets van zijn leven te maken. Ik heb er nu goede hoop op dat het hem deze keer gaat lukken. Rick ik wil je bedanken voor je openhartigheid en ik wens je alle geluk voor de toekomst.

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 15 I


Kredietbank Breda Welkom bij de Kredietbank West-Brabant. U kunt bij de kredietbank terecht voor diensten en producten die gericht zijn op het beheersbaar houden en oplossen van schulden, het verantwoord verstrekken van een lening en het beheren van financiën. Daarnaast zijn er activiteiten die zich richten op preventie, want de Kredietbank West-Brabant is er ook om te voorkomen dat er schulden ontstaan. De Kredietbank West-Brabant is een onderdeel van de directie Dienstverlening van de Gemeente Breda. Wij zijn lid van de NVVK, de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren en we zijn aangesloten bij Sociale Banken Nederland (SBN). De Kredietbank West-Brabant heeft een NEN-certificering voor schuldhulpverleningsorganisaties en is tevens geaudit door de branchevereniging NVVK. Schuldhulpverlening Wanneer u uw betalings- en aflossingsverplichtingen niet meer na kunt komen, is er mogelijk sprake van een problematische schuldsituatie. De Kredietbank West-Brabant kan u dan helpen om tot een oplossing te komen. Om de mogelijkheden te bespreken, kunt u een aanvraag schuldregeling indienen. Een schuldregeling aanvragen U vraagt een schuldregeling aan bij de Kredietbank West-Brabant via de gemeente waar u staat

I 16 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I

ingeschreven. Als inwoner van Breda kunt u een schuldregeling hier online aanvragen (DigiD). Lukt het u niet via dit e-formulier uw aanvraag in te dienen dan kunt u telefonisch een formulier opvragen. Hiervoor kunt u bellen met de Gemeente Breda bereikbaar via telefoonnummer 14 076. Als u niet in de gemeente Breda woont, neem dan eerst contact op met de afdeling Sociale Zaken van uw eigen gemeente. Via de eigen gemeente kan een aanvraag schuldregeling bij de Kredietbank West-Brabant worden ingediend. Afhankelijk van uw situatie kan de hulp naar aanleiding van uw aanvraag schuldregeling bestaan uit het geven van een advies, hulp bij het treffen van betalingsregelingen of het doorlopen van het minnelijk traject. Het minnelijk traject kan bestaan uit een schuldsanering of schuldbemiddeling:

Schuldsanering De Kredietbank West-Brabant saneert uw schulden. U krijgt een krediet, waarbij uw schulden geheel worden voldaan of na onderhandelingen met de schuldeisers worden afgekocht. Zo heeft u nog maar één afbetalingsverplichting, namelijk aan de Kredietbank WestBrabant. De hoogte van een saneringskrediet wordt bepaald door uw maximale financiële mogelijkheden. Over het algemeen is de looptijd 36 maanden. Schuldbemiddeling De Kredietbank West-Brabant bemiddelt tussen u en uw schuldeisers. Dit betekent, dat uw inkomen naar de Kredietbank gaat. Het voor u geldende Vrij te laten bedrag (Vtlb) wordt maandelijks aan u overgemaakt. Alles boven dit Vtlb wordt gereserveerd voor de schuldeisers en periodiek (1x per jaar) aan hen betaald. Houdt u zich gedurende de bemiddeling aan de afspraken, dan hoeft u een eventueel restant van de schuld niet meer terug te betalen. Over het algemeen is de looptijd 36 maanden. Lenen Iedereen heeft wel eens te maken met onverwachte tegenvallers. Een persoonlijke lening van de Kredietbank West-Brabant kan dan uitkomst bieden. De Kredietbank West-Brabant is aangesloten bij de NVVK (Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal


gemeente contact op. Uw gemeente kan u informeren over de mogelijkheden voor een lening.

terugkerende kosten (zoals gemeentelijke belastingen en verzekeringen) of voor onvoorziene uitgaven. U ontvangt wekelijks uw huishoudgeld.

Let op! een persoonlijke lening is niet bedoeld voor het aflossen van schulden. Heeft u schulden, dan kunt u een aanvraag schuldregeling indienen.

Combinatie met budgetbegeleiding Bij elke vorm van budgetbeheer kan er tevens sprake zijn van budgetbegeleiding. Dit is verplicht bij de vormen ‘plus’ en ‘totaal’. U wordt begeleid door een maatschappelijk werker of schuldhulpverlener van het maatschappelijk werk. Soms is dit iemand anders, bijvoorbeeld als u al contacten heeft met een andere hulpverlenende instantie.

Budgetbeheer Indien u bent opgenomen in budgetbeheer beheert de Kredietbank West-Brabant uw financiën. U kunt er vanuit gaan dat uw vaste lasten en andere financiële verplichtingen stipt worden voldaan. Dat betekent rust en zekerheid voor u. Met andere woorden: een stabiele situatie waardoor het makkelijker is om te werken aan uw financiële vaardigheden en/of uw schuldenproblematiek. Budgetbeheer is altijd tijdelijk en is er op gericht dat u uiteindleijk weer zelf uw financiële zaken kunt regelen.

bankieren). Alle daarbij aangesloten kredietverstrekkers onderschrijven de werkwijze van sociaal bankieren, te weten: - tijd en aandacht voor de klant; - zorg om zijn/haar financiële situatie. Als u een inkomen heeft tot 130% van het bruto minimumloon, of ouder bent dan 65 jaar, komt u mogelijk in aanmerking voor een persoonlijke lening via de kredietbank. Ook als u niet bij een andere bank terecht kunt, kan de kredietbank wellicht iets voor u betekenen. Bij een persoonlijke lening wordt vooraf de looptijd en de hoogte van de maandelijkse aflossing bepaald. U weet dus op voorhand precies wat u gedurende de looptijd moet betalen en komt dus niet voor onverwachte kosten te staan. Een persoonlijke lening aanvragen U vraagt een persoonlijke lening aan bij de Kredietbank West-Brabant via de gemeente waar u staat ingeschreven. Als inwoner van Breda kunt u een persoonlijke lening hier online aanvragen (DigiD). U kunt ook het aanvraagformulier hier downloaden, telefonisch (14 076) opvragen of ophalen bij de balie in het stadskantoor. Als u niet in de Gemeente Breda woont, neem dan eerst met de afdeling Sociale Zaken van uw eigen

Budgetbeheer aanvragen U vraagt budgetbeheer aan bij de Kredietbank West-Brabant via de gemeente waar u staat ingeschreven. Als inwoner van Breda kunt u budgetbeheer hier online aanvragen (DigiD). U kunt ook het aanmeldformulier hier downloaden, telefonisch (14 076) opvragen of ophalen bij de balie in het Stadskantoor. Als u niet in de Gemeente Breda woont, neem dan eerst met de afdeling Sociale Zaken van uw eigen gemeente contact op. Via de eigen gemeente kan een aanvraag budgetbeheer bij de Kredietbank WestBrabant worden ingediend.

De Kredietbank West-Brabant kent drie vormen van budgetbeheer:

1. Budgetbeheer Basis Uw inkomen gaat naar de kredietbank. Die betaalt uw vaste lasten zoals huur, energiekosten, ziektekostenverzekering en eventueel de aflossing aan de kredietbank. Het inkomen dat overblijft, wordt naar u overgemaakt. U bent zelf verantwoordelijk voor de besteding hiervan. 2. Budgetbeheer Plus Uw inkomen gaat naar de kredietbank. Die betaalt uw vaste lasten en reserveert maximaal drie andere uitgavenposten. Het inkomen dat overblijft, wordt naar u overgemaakt. U bent zelf verantwoordelijk voor de besteding hiervan. 3. Budgetbeheer Totaal Uw inkomen wordt volledig door de kredietbank beheerd. Die betaalt uw vaste lasten, lost eventuele schulden af en reserveert geld voor niet-maandelijkse

Budgetcursus Rondkomen met inkomen De cursus is er voor iedereen die moeite heeft met rondkomen. Maar bijvoorbeeld ook voor mensen die te maken hebben of krijgen met minder inkomen, en jongeren die net op eigen benen staan. Tijdens deze cursus leert u hoe u een overzicht kunt maken van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven en worden tips en trucs aangereikt om u aan dit overzicht te houden. Onderwerpen zoals bezuinigen, sociale voorzieningen, de rol van kinderen in het budget, reclame, schulden en schuldhulpverlening komen aan de orde. De cursus wordt in Breda in samenwerking met het Instituut Maatschappelijk Welzijn (IMW) georganiseerd. Aanmelden voor de cursus De cursus 'Rondkomen met inkomen' wordt het gehele jaar door gehouden. In week 38 en week 46 starten de laatste twee cursussen van 2015. Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden door uw naam, adres en telefoonnummer te mailen naar budgetcursus@breda.nl of bel 14 076. Iedereen kan meedoen. De cursus is in groepsverband. Het is daarbij wel belangrijk dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst. Na aanmelding krijgt u een uitnodiging voor een intakegesprek. De cursus wordt ook gegeven in de onderstaande gemeenten: - Etten-Leur - Halderberge - Moerdijk - Schouwen-Duiveland - Werkendam en Woudrichem (Bron: www.kredietbankwestbrabant.nl)

NL24 INGB 0006 735 656 t.a.v. Armoedeinbreda

MeerMetMinder I No.4 I augustus 2015 II 17 I


Hebben & Houden: Breda-Oosterhout-Tilburg Met een groot aanbod tweedehands spullen vind je bij Kringloopwinkel Hebben & Houden in Breda en in Oosterhout altijd iets leuks voor in jouw woning. Of je nu op zoek bent naar een meubelstuk, kleding, boeken of platen, curiosa, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, etc. bij Hebben en Houden komen iedere dag nieuwe spullen binnen. Hebben ze het vandaag niet, dan hebben ze het morgen misschien wel. Je kunt ook doorgeven waar je naar op zoek ben en dan krijg je een telefoontje als ze iets hebben binnen gekregen. Hebben & Houden zet zich in voor de armoedebestrijding in Nederland. De opbrengst

van spullen die zij verkopen in de winkel gaan naar de minder bedeelden in Nederland. Je vindt er dan ook altijd mooie meubelen tegen absolute bodemprijzen. Aanbod De kringloopwinkel is er één die zo moet zijn; gezellig, rommelig en toch overzichtelijk. In de ruim opgezette showroom vind je een groot assortiment tweedehands spullen welke bijna dagelijks wisselt. Je vindt hier van alles; bankstellen, kasten, meubilair, kleding, boeken, spelletjes, snuisterijen en nog veel meer. Spullen over? Heb je veel, misschien wel teveel, in je huis staan? Wil je hier eigenlijk wel vanaf maar vind je het zonde om het weg te gooien? Dan kan Hebben en Houden er vast weer iemand blij mee maken. Is er iemand overleden of moet je plotseling verhuizen? Vertrek je naar het buitenland en weet je niet wat je met al jouw spullen moet die je achterlaat? Neem dan direct contact op met Kringloopwinkel Hebben & Houden. Jouw spullen worden geheel gratis thuis bij je opgehaald. Na controle en een grondige reiniging worden ze in de showroom geplaatst voor verkoop.

I 18 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I

Oranjeboomstraat 330 4812 EN Breda Tel: 06-45820051 Dr. Janssenslaan 5-7 4902 XA Oosterhout Tel: 06-45820051 Boomstraat 117 5038 GP Tilburg Tel: 06-45820051 www.kringloopwinkelhebbenenhouden.nl


Happyfeetandfood in Breda Als jullie dit lezen is de website van Happyfeetandfood bijna klaar en daarna online. Maar voordat je die website een bezoek gaat brengen, vertel ik jullie eerst wie ik ben en wat ik geef aan mensen. Happyfeetandfood staat voor beweging en voeding, de basis van je gezondheid. In 1996 kwam ik de SP tegen als groep mensen en daar mee ging ik aan de slag. Ik begon vanuit het bestuur meteen met het uitdelen van een maandelijkse Nieuwsbrief voor iedereen met een laag inkomen. Die actie heb ik 7 jaar vol gehouden, iedere maand stond ik bij de brievenbus van Sociale Zaken, sprak met mensen en je kon daar vragen stellen of hulp krijgen. Wat werk betreft ging ik werken bij 't Opstapje, de huiskamer voor dak- en thuisloze mensen. Sinds die jaren ben ik altijd verbonden geweest met mensen met weinig inkomen. Na 15 jaar politiek ben ik verder gegaan met opleiding en werk, maar ik kijk nog steeds om naar mensen met weinig inkomen, die gaan voor mij altijd voor. Dat is mijn verbondenheid met anderen en dus met jou die dit leest. Er is genoeg voor iedereen, het is een kwestie van delen. Na de politiek ben ik me gaan inzetten voor anders wonen en leven én gezonde voeding en beweging. Dansen is een manier om plezier te hebben met anderen, jezelf uit te mogen proberen en te spelen met muziek. Soms kom je wat yoga tegen, meditatie maar vooral ritme en ruimte om jezelf te zijn samen met anderen. Je kan je verhaal vertellen zonder woorden, ontspannen bewegen en vooral ook veel lachen. Door te dansen, mag je ruimte innemen, laten zien dat jij er bent en spelen met je fantasie én creativiteit. Kom van

de bank af, aarzel niet meer. Steps of Joy kan je ook thuis doen, maar dan mis je het bewegen met anderen en zij met jou! En dat dansen alleen voor vrouwen is, is onzin. Bij alle dance feesten dansen mensen, want het is een bewegingsvorm voor iedereen. Mannen dansen anders dan vrouwen, dat is zo, maar laat die stevige en stoere energie maar komen, de muziek vraagt om beat and bite. Je hoeft niets te kunnen, alleen maar te komen. Kom jezelf een keer uitproberen, laat jezelf zien, dat geeft plezier en beweging. Je bent het meer dan waard. We spelen en bewegen met muziek en gaan van belemmering naar beweging. Maar wat beweegt jou? Happyfood gaat over voeding, je gezondheid en wat je daar zelf voor kan doen. Maar nu alles zo duur wordt en de gezondheidszorg steeds minder betaalbaar wordt, kan je wel altijd bij mij terecht. Voor advies en hulp, tips en trucs. Vragen hebben we allemaal en Internet zorgt naast antwoorden toch ook voor veel verwarring. Er wordt van alles beloofd, maar wat heb je aan al die beloftes? Het leven gaat over beweging en gezonde voeding. En daarvoor kan je dus bij mij terecht, zoals samen

boodschappen gaan doen. Dan vertel ik wat er in de supermarkt te vinden is en wat er op etiketten staat, want die zijn niet zomaar te begrijpen. Houd de website in de gaten, daar vind je het laatste nieuws! Ik ben volop bezig met het voorbereiden van de Sportintroductie van Breda Actief. Sport en beweging voor iedereen in Breda, dus ook voor jou! Voor maar 8,50 Euro krijg je dan wel 5 lessen van Steps of Joy, dat is bijna voor niets en met de Bredapas nog wat minder. En natuurlijk komen er nog meer activiteiten aan, zie de website voor de agenda. Of breng een bezoek aan de website voor de vele tips en trucs.

Omdat ik van Breda een dansvloer wil maken, zodat iedereen mee kan doen, vraag ik aan jullie als “oren en ogen van de stad” om me te mailen over locaties of adressen in Breda waar ik lessen kan gaan geven. Er zijn vele ruimtes in Breda waar we leuke activiteiten kunnen organiseren voor mensen, dus als je nog een adresje weet, mail me dan even. Ik wil proberen om in iedere wijk van de stad “een dansvloer” te hebben, waar je terecht kan voor plezier en ontspanning. Het email adres staat op de website. De website van Happyfeetandfood is:

www.happyfeetandfood.nl

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 19 I


“Je gaat er (bij de SMO) als Willem in e STRAATRAAD,11 mei 2015 door Annahuis Sylvia verwelkomt Monique Blommaert. Zij werkt sinds januari bij de gemeente Breda en volgt hier Jacqueline van Glabbeek op. Ze heeft een tijdelijke aanstelling als coördinator (trajectregisseur) van Centraal Onthaal en het Stedelijk Kompas. Eind dit jaar lopen de landelijke afspraken m.b.t. het Stedelijk Kompas af. Dan moet opnieuw bekeken worden hoe verder wordt gegaan.

GAST AAN TAFEL Stef vraagt zich af of er niet meer aandacht kan komen bij het Centraal Onthaal voor preventieve hulpverlening. Er wordt genoemd: • Het inschakelen van woningcorporaties, waarbij afspraken gemaakt kunnen worden over bestaande schulden. • Het voorkomen van ‘gaten’ in de uitkering waardoor ‘extra’ schulden ontstaan. • Het signaleren van huurachterstand en dit

I 20 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I

direct terugkoppelen bij maatschappelijk werk, zonder dat de privacy in het geding komt. Er is al wel een denktank Centraal Onthaal samengesteld met ervaringsdeskundigen. Er is na het eerste overleg met CO en een terugkoppeling door CO hiervan niets meer gebeurd. Wat de STRAATRAAD graag zou willen is dat vrijwilligers nieuwe mensen helpen bij de ontvangst op het CO. Nieuwe mensen weten vaak onvoldoende of geven niet de juiste gegevens. Er moet hulp


25. Monique heeft hier nog nooit een terugkoppeling over gehad, maar ze zal het navragen bij SMO. Hoe zit het met Bed, Bad en Brood? Monique vertelt dat elke situatie apart wordt bekeken, maar dat ze nog geen uitgeprocedeerde asielzoekers bij de opvang heeft gehad. De STRAATRAAD reageert: Het betreft niet alleen asielzoekers, maar geldt voor iedereen, conform de uitspraak van het Europees Comité! In een gemeentelijke brief naar Marge in Beeld 2 stond ook dat het alleen om asielzoekers ging. MiB2 bezint zich nog op een reactie. STRAATTOUR Erwin heeft een idee. Hij wil tijdens de STRAATTOURS zwerfafval opruimen. Hij wil hiermee een goed voorbeeld geven. Het idee wordt warm ontvangen, maar al snel komen er vragen. Kun je nog met je volle aandacht met anderen in gesprek gaan als je bezig bent met opruimen? Femke zegt dat het wel goed te combineren is met opruimacties in de wijk. Henk vindt dat de STRAATRAAD zich bij dat soort acties dan wel goed moet profileren. CASUS SUSANNE Susanne praat ons bij over de situatie die ze vorige week inbracht, van een man die door de GGZ op straat zou worden gezet omdat zijn indicatie te laag was voor opname. Nadat ze de behandelaar had verteld dat de man suïcidaal was en dat dit zelfs op Facebook stond, kon er toch opvang voor hem worden geregeld. De STRAATRAAD vindt het vreemd dat deze kennis niet ter plaatse beschikbaar is, maar dat het van een buitenstaander moet komen. Waar zijn al die onderzoeken en indicaties dan voor?

en komt er (als) Waus uit” op maat geboden worden. Ook kan het door de STRAATRAAD gemaakte STRAATKOMPAS worden uitgedeeld en samen doorgenomen. Dit bevordert de snelheid, voorkomt frustraties en zorgt voor meer klantvriendelijkheid! Stef merkt op dat iedere dakloze die bij het CO aanklopt automatisch wordt doorgestuurd naar de Doorstroomvoorziening. Dit is niet voor iedereen de juiste plek. Stef: “Je gaat er dan

in als Willempie en komt er (als) Waus uit.” Noël vertelt dat haar is toegezegd dat ze na vier weken zou doorstromen. Ze zit er nu al vier maanden. Hier op inhakend blijkt ze niets te weten over een herstelplan en is niet bekend wie haar cliëntmanager is. Femke gaat dit verder met Noël en Monique uitzoeken. Wat als de Doorstroom vol zit? De opvang is berekend op 15 mensen en er zijn er nu ongeveer Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 21 I


I Officieel Sikkens Dealer I Advies op maat I Hoge Kortingen I I Mengmachine met méér dan 10.000 kleuren I

30-70%

BELCRUMWEG 30, 4815 HB BREDA - TEL. 076-5875217

www.bredaverfhuys.nl

Bezoek onze webshop: Openingstijden: Ma-di-wo.: 07.30-18.00 u. I Do-vr: 07.30-20.00 I Zat. 08.30-17.00 u. GRATIS PARKEREN (wij zijn gevestigd tegenover de Jumbo en Aldi)

Low Budget

Garage Sterken � � � � �

Laag uurtarief Prijsopgave vooraf Uitsluitend gebruik van A-kwaliteit materiaal Garantie op werkzaamheden en materiaal Leenauto in overleg beschikbaar

Openingstijden: 08.30-17.30 u (Zaterdag op afspraak)

076-5320585/06-54958399

Ramshoorn 25, 4824 AG Breda (Haagse Beemden) www.garage-sterken.nl - garagesterken@kpnmail.nl

I 22 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I


Villa Boerebont Villa Boerebont is van mening en weet uit ervaring dat jongeren vanuit verschillende achtergronden, met diverse problematieken en beperkingen, elkaar kunnen verrijken, ondersteunen en stimuleren. Traditionele hulpverlening richt zich vaak op één doelgroep met een specifieke beperking of een specifiek probleem.

Villa Boerebont is een organisatie die jongeren hulp biedt die door diverse omstandigheden tussen wal en schip vallen of dreigen te vallen. Iedere bewoner bij Villa Boerebont is uniek en doorloopt een eigen, op maat gemaakt, traject. Jongvolwassenen en jongeren kunnen bij ons terecht voor begeleid wonen, individuele begeleiding en dagbesteding. Onze deur staat in principe open voor iedereen met een zorgvraag. Door de diversiteit aan locaties zit er vrijwel altijd een passende plek bij. Voor wie Villa Boerebont is er voor iedere jongere die recht op zorg heeft. Dit kan zijn vanwege een verstandelijke beperking, psychische problematiek, gedragsproblematiek of een combinatie hiervan.

Ontschotting (letterlijk de muurtjes weghalen) ziet Villa Boerebont dan ook als meerwaarde voor de jongeren. Want alle jongeren hebben hetzelfde gemeen met elkaar: ze willen dat ‘normale’ en ‘gewone’ zaken bereikbaar worden en zijn. Wij bieden de zorg om dit te bereiken.

WTZI Erkenning Villa Boerebont beschikt over een WTZI erkenning. Dit betekent dat zij door het ministerie van VWS is toegelaten als instelling die WLZ (wet langdurige zorg, voormalige AWBZ) mag leveren. Hiermee voldoen we aan de eisen die het ministerie daaraan stelt. Wij bieden jongeren hulp, zorg en (tijdelijke) woonruimte. We hebben in totaal negen locaties. Om onze jongeren optimaal te helpen werkt Villa Boerebont actief samen met ketenpartners en zoeken wij verbinding met de wijk en stad.

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 23 I


Moeten Willen Kunnen

Open Dag bij BSO Flekss

• Begeleiding (Sociaal pedagogische) begeleiding en ondersteuning aan kinderen en ouder(s)/ verzorger(s) met uiteenlopende problemen. Het kan gaan om begeleiding bij een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, sociale, emotionele en/of psychische problemen, ziekten en stoornissen.

• Verzorging Basisverzorging voor personen die niet (geheel) zelfredzaam zijn. Verzorging zoals, ADL-hulp, aan- en uitkleden, in bed leggen, uit bed halen (eventueel met tillift), hulp

bij de toiletgang, algemene verzorging, hulp bij eten/drinken, wassen op bed enzovoorts.

• Sporttraining Sporttraining gericht op vechtsport. Groepsverband of één op één, alles is mogelijk. Dit kan aangeboden worden bij het sportcentrum Back2thegym in Breda of in de thuissituatie van de cliënt. Hetzij als dagbesteding, hetzij om meer weerbaar en zelfverzekerd te worden óf om een uurtje lekker te sporten. Persoonlijke doelen staan centraal.

Samenwerking o.a. met:

M WK

HULPVERLENING & ONDERSTEUNING OP MAAT

I 24 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I

• Doelgroep De leeftijdscategorie die centraal staat binnen MWK betreft kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar. Daar waar nodig en mogelijk kan MWK ook begeleiding en verzorging bieden aan hulpvragers die buiten deze leeftijdsgroep vallen. MWK kan haar diensten zowel aanbieden voor particuliere hulpvragers als hulpvragers met een PGB. Daarnaast biedt zij haar diensten ook aan bedrijven en organisaties. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt er gekeken of er een wederzijdse klik is en of MWK daadwerkelijk iets voor u kan betekenen.

www.mwk-breda.nl stevie@mwk-breda.nl

Postbus 7076 4800 GB Breda


BUURTONDERNEMING

DE NIEUWE MEIDOORN

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 25 I


Autobedrijf De Krogten Regenbeemd 19, 4825 AS Breda, 076-8795263 www.autobedrijfdekrogten.nl - info@autobedrijfdekrogten.nl

Openingstijden: ma. t/vr. van 09.00-19.00 uur. Zat. van 09.00-18.00 uur. Zon. gesloten

I 26 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I

Occasions Auto inkoop APK erkend Bandenservice Financiering


Alleen bij de GGZ: klant is geen koning

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 27 I


Participatiewet 2015 De Participatiewet vervangt sinds 1 januari 2015 de Wet Werk en Bijstand (WWB). Bijstandsgerechtigden hebben hierdoor te maken met nieuwe bijstandsregels. Wijzigingen voor bijstandsgerechtigden De Participatiewet heeft gevolgen voor bijstandsgerechtigden. De belangrijkste wijzigingen zijn: - Gelijke arbeidsverplichtingen met verzwaarde maatregelen Sinds 1 januari 2015 hebben bijstandsgerechtigden te maken met dezelfde arbeidsverplichtingen zoals iedereen in de bijstand. De verplichtingen zijn namelijk geconcretiseerd in de wet. Zo moeten bijstandsgerechtigden aangeboden werk aanvaarden en zien te behouden. En bereid zijn om voor hun werk maximaal 3 uur per dag te reizen. Ge-

meenten moeten de bijstandsuitkering verlagen van personen die niet voldoen aan deze verplichtingen. - Kostendelersnorm in de bijstand Sinds 1 januari 2015 krijgen bijstandsgerechtigden een lagere bijstandsuitkering als zij hun woonkosten kunnen delen met huisgenoten van 21 jaar of ouder. Dit heet de kostendelersnorm. Lees meer over de kostendelersnorm in de bijstand. - Tegenprestatie bijstandsgerechtigden Sinds 1 januari 2015 moeten gemeenten in een verordening vastleggen wat voor soort tegenprestatie zij vragen voor bijstand. Duidelijk moet zijn wat de inhoud, omvang en duur is van de tegenprestatie. Bij een tegenprestatie gaat het om onbetaalde maatschappelijk nuttige activiteiten van beperkte duur en omvang. Lees meer over de tegenprestatie in de bijstand.

I 28 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I

- Zeer ernstige misdragingen bijstandsgerechtigden Sinds 1 januari 2015 mogen gemeenten de bijstandsuitkering verlagen van personen die zich ernstig misdragen tegen een gemeentelijke ambtenaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om het schoppen, slaan of duwen van iemand. Of het toebrengen van schade aan een gebouw. - Individuele inkomenstoeslag Sinds 1 januari 2015 krijgen bijstandsgerechtigden met een langdurigheidstoeslag voortaan een individuele inkomenstoeslag. Deze toeslag is bedoeld voor mensen die langdurig van een laag inkomen rond moeten komen zonder uitzicht op verbetering. Gemeenten mogen bepalen wat de hoogte van de individuele inkomenstoeslag is en wat zij verstaan onder langdurig en laag inkomen.


drag aan bijstand. Dit is de bijstandsnorm. Lees meer over de bijstandsnorm. Plichten in de bijstand Om bijstand te krijgen, moet u voldoen aan een aantal verplichtingen. Dit zijn:Arbeidsplicht voor bijstandsuitkering U moet zich voor uw bijstandsuitkering houden aan bepaalde arbeidsverplichtingen. Dit zijn: - U moet aangeboden werk aanvaarden en zien te behouden. - U moet zich op verzoek inschrijven bij een uitzendbureau. - U moet eerst actief naar werk zoeken in de gemeente, waar u naartoe wilt verhuizen. - U moet bereid zijn om maximaal 3 uur per dag reizen als dit nodig is om werk te krijgen. - U moet bereid zijn om te verhuizen als het niet mogelijk is om binnen 3 uur reizen per dag werk te vinden. Maar wel elders voor tenminste een jaar met een beloning tenminste net zo hoog als de bijstand. - U moet er alles aan doen om benodigde kennis en vaardigheden te verkrijgen en behouden. - U moet meewerken aan de ondersteuning die uw gemeente u oplegt of aanbiedt gericht op arbeidsinschakeling. - U moet ervoor zorgen dat uw kleding, persoonlijke verzorging of gedrag het krijgen van werk niet belemmert.

Voldoet u niet aan deze plichten? Dan moet uw gemeente uw bijstandsuitkering voor minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden verlagen met 100%. Als u niets te verwijten is, mag de gemeente geen verlaging toepassen. Uw gemeente moet rekening houden met uw persoonlijke omstandigheden. - Toeslag alleenstaande ouders Sinds 1 januari 2015 vallen alleenstaande ouders in een lagere bijstandsnorm. Wel krijgen zij extra kindgebonden budget. Lees meer over de bijstandsnorm. Taaleis bijstandsgerechtigden. Het kabinet gaat voorwaarden stellen aan de taalvaardigheid van mensen in de bijstand. Een taaleis moet helpen om de kans op betaald werk te vergroten. Het wetsvoorstel Wet taaleis Wet werk en bijstand is op 17 maart 2015 aangenomen in de Eerste Kamer.

- Vrijgesteld van deze arbeidsverplichtingen zijn: Alleenstaande ouders met volledige zorg voor kind(eren) jonger dan 5 jaar. Mensen die niet kunnen werken (duurzaam en volledig arbeidsongeschikten). - Re-integratieplicht voor bijstandsuitkering U moet meewerken aan uw re-integratie en zich houden aan afspraken om zo snel mogelijk weer betaald

werk te krijgen. Uw gemeente mag u bijvoorbeeld vragen om nieuwe vaardigheden te leren of om te gaan werken met behoud van uitkering. Voldoet u niet aan deze plicht? Dan mag uw gemeente uw bijstandsuitkering verlagen. - Verrichten tegenprestatie voor bijstandsuitkering U moet een tegenprestatie verrichten voor uw bijstandsuitkering als uw gemeente hierom vraagt. Uw gemeente bepaalt de inhoud, omvang en duur. Weigert u een tegenprestatie? Dan mag uw gemeente uw bijstandsuitkering verlagen. Lees meer over de tegenprestatie in de bijstand. - Correct gedragen bij de gemeente voor bijstandsuitkering U mag zich niet zeer ernstig misdragen tegen een gemeentelijke ambtenaar. Doet u dit toch? Dan mag uw gemeente uw bijstandsuitkering verlagen. Medewerkingsplicht voor bijstandsuitkering U moet meewerken als de gemeente daarom vraagt. De gemeente kan u vragen mee te werken aan bijvoorbeeld een huisbezoek. Of een onderzoek om vast te stellen of u nog recht op bijstand heeft. Werkt u niet mee? Dan mag uw gemeente uw bijstandsuitkering verlagen. - Legitimatieplicht voor bijstandsuitkering U moet zich kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs als uw gemeente hierom vraagt. Bijvoorbeeld bij de aanvraag van uw bijstandsuitkering, zodat uw gemeente kan vaststellen of uw recht op bijstand heeft. - Inlichtingenplicht voor bijstandsuitkering U moet uw gemeente alle informatie geven die nodig is om uw recht op en hoogte van de bijstand vast te stellen. Ook moet u wijzigingen doorgeven die van belang zijn voor uw bijstand. Zoals dat u gaat verhuizen of op vakantie gaat. Doet u dit niet? Dan mag uw gemeente uw bijstandsuitkering verlagen. - Wetgeving rechten en plichten bijstand Alle rechten en plichten voor mensen in de bijstand staan in de Participatiewet.

Wat zijn mijn rechten en plichten in de bijstand? Als bijstandsgerechtigde heeft u rechten en plichten. Zo heeft u recht op een minimumbedrag aan bijstand als dat nodig is. En krijgt u hulp van uw gemeente bij het vinden van betaald werk. Om bijstand te krijgen, moet u wel voldoen aan de verplichtingen. - Rechten in de bijstand U krijgt van uw gemeente een bijstandsuitkering als u voldoet aan de voorwaarden. Ook krijgt u hulp bij het vinden van werk. Als bijstandsgerechtigde heeft u recht op een minimumbe-

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 29 I


Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

M er Mind

er aken wel leuk

wij het niet m

VOORDEELPAS

r kunnen “Makkelijke

BREDA

het niet maken

IJK MAGA ZINE

EN OMST REKEN EDE IN BREDA OVER ARMO

l

einbreda.n www.armoed ONAFH ANKEL

wel leuker”

nder hebnier dan ook mi het op welke ma die ngspas. a rti ed ko Br ze n de va k ers oo a wil de inwon gazine is er nu ma t he en ite ArmoedeinBred bs ven. Naast de we ben een stem ge rnemers erse lokale onde je korting bij div website jg ze kri s on pa ek ze de n bezo Op vertoon van rden en adresse ngen, voorwaa rti ko ele tu nl ac a. Voor de oedeinbred

kunnen wij “Makkelijker

t e m r e Me er Mind

ARMOEDE IN

eermet

www.arm

Meer Met Minder Voordeelpas

ArmoedeinBreda wil de inwoners van Breda die het op welke manier dan ook minder hebben een stem geven. Naast de website en het magazine is er nu ook deze kortingspas. Op vertoon van deze pas krijg je korting bij diverse lokale ondernemers. Kijk voor meer informatie op www.armoedeinbreda.nl

Voordelen voor de ondernemers: - Sociale betrokkenheid bij inwoners van Breda - Gèèn kosten aan verbonden aan deelname van dit project - Extra omzet generen op daluren of op dagen die wat minder zijn - De acties kunnen wekelijks worden bijgesteld

Doelgroep: Deze Voordeelpas is uitsluitend bedoeld voor mensen woonachtig in Breda en omstreken die onder het bestaansminimum leven (110% van het bijstandsniveau).

Voordelen pashouder - Geen ingewikkelde spaarsysteem van pasjes maar directe kassakorting - Acties op Food, Nonfood en diensten van de lokale winkeliers

Sociaal Betrokken Ondernemers Breda: Met de Meer Met Minder Voordeelpas wil ArmoedeinBreda lokale ondernemers (MKB) betrekken bij de inwoners van Breda die het wat minder hebben. Er is bewust gekozen voor de ‘kleine’ ondernemers omdat deze eerder sociaal betrokken zijn bij inwoners van Breda.

Hoe en waar? Iedere week verschijnt er op de website een actuele lijst de deelnemende ondernemers. Alle pashouders worden middels een nieuwsbrief wekelijks op de hoogte gesteld van de laatste acties van de sociaal betrokken ondernemende bedrijven.

Verkrijgbaar bij: De Meer Met Minder Voordeelpas kunt u bestellen via onze website. U kunt dan de keuze maken om de pas naar uw huisadres te laten sturen (€ 1,50 extra voor verzend- en verwerkingskosten.)

Aanmelden ondernemers: Wilt u, als lokaal, sociaal betrokken ondernemer deelnemen aan deze voor u geheel kosteloze actie?

U kunt, na bestelling de pas ook ophalen bij: Hebben en Houden - Oranjeboomstraat 330 - Breda Annahuis - Haagweg 3 - Breda (alleen woensdagochtend) Stichting Sociaal Breda - Buitenerf 43 – Breda Sportcentrum Back2thegym - Franse Akker 21a, 4824 AL Breda Roti Xpress - Baliendijk 38, Breda

Neem dan contact met ons op en mail naar: susanne@armoedeinbreda.nl of bel 06-83180614 of vul de bon in. Wij sturen u dan een bevestigingsmail en nemen u op in onze lijst.

Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker................... STOMERIJ CLEANING CENTRUM

Rob Vlemmix Schilders

06-2269 3554

I 30 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I


M I U R N E N E M O K VERGROOT JE IN ! P O N E L L U P S E G I L L AL JE OVERTO Mijn Kraam.nl Hoe werkt het? -

Je huurt een kraam voor één of meerdere weken. De kosten per kraam zijn € 25,00 per week. Je huurt 1 of meerdere kramen welk uit 2 etages bestaat van 100 cm breed en 60 cm diep met een hangrek voor uw kleding Je krijgt stickers met je persoonlijke barcode voor op je producten. Je zet de prijs op de stickers wat u denkt wat je product waard is, voor het verkoop van uw kleding kunt u gebruik maken van onze kledinghangers. Gedurende de huurperiode mag je zo vaak als je wilt jouw kraam komen bijvullen. Als je een kraam langer dan een week huurt. kan je die steeds een week voor het aflopen van de huurtermijn verlengen. De volledige opbrengst van jouw verkochte spullen worden wekelijks naar jouw bankrekening overgemaakt. De huur kan elke dag van de week ingaan. Je richt zelf de kraam in en prijst je eigen spullen.

N: OPENINGSTIJDEuur

13.00-18.00 Maandag 10.00-18.00 uur g Dinsda .00-18.00 uur Woensdag 10 .00-18.00 uur Donderdag 10 .00-18.00 uur 10 Vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag

Mijn Kraam-Breda Tramsingel 74, 4814 AD Breda

06-47208094 www.mijnkraam-breda.nl

Een kopje koffie staat altijd voor u klaar en voor de kinderen is er een speelhoek aanwezig

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 31 I


Slaap onder een kartonnen doos en help een zwerfjongere eronder vandaan

Een groot deel van de opbrengst van Le-Clochard gaat naar Stichting Zwerfjongeren Nederland

Voor meer informatie:

www.snurkbeddengoed.nl I 32 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I


24 uur per dag, 7 da

gen per week !

Bel voor hulp

078- 645 89 45 ria@het-babyhuis

.nl

Babyhuis: 'Ook ondersteuning in thuissituatie' Het is lente en dat is te merken in het Babyhuis. De tuin wordt zomerklaar gemaakt dankzij onze sponsoren Kindergarden en Stichting BKD. Zo komt er een mooie vlonder, een zonnescherm en een houten speelhuisje.

vanuit de gemeente Rotterdam en wij hebben dan ook de ambitie daar een tweede Babyhuis te realiseren. Onze Stichting is daarvoor wel aangewezen op de benodigde financiële middelen.

Wat is er weer veel gebeurd het afgelopen kwartaal en wat maken we mooie ontwikkelingen door. Zo werken we naast het Albert Schweitzer ziekenhuis nu ook intensief samen met het Ikazia en het Maasstad ziekenhuis.

Na een periode van pionieren - als eerste Babyhuis in het land - zijn we in een andere fase gekomen en zijn we klaar voor een verdere professionaliseringsslag. Zo zal onze zeer gewaardeerde coördinator zorg (Babyhuismoeder Ria) ondersteuning krijgen van een tweede betaalde kracht die haar te allen tijde waar kan nemen. De nadruk van de coördinator zorg ligt bij de primaire zorg voor de moeders en kinderen en van de tweede kracht bij de ondersteunende processen. Alle zorg die we verlenen en de ontwikkeling van de moeders en hun kinderen wordt door het zorgteam en de coördinator zorg geregistreerd in ons cliëntvolgsysteem.

Dankzij het Babyhuis zijn meer dan twintig uithuisplaatsingen voorkomen in anderhalf jaar tijd. Hiermee konden we veel leed besparen. Moeders en hun baby’s bleven samen en wonen inmiddels zelfstandig met hun kind en het gaat goed met hen. Dat betekent overigens niet dat we de zorg en aandacht los laten; we bieden ook ondersteuning in de thuissituatie. Ons Babyhuisteam houdt contact en komt ook bij het kersverse gezin thuis. Zo blijven de lijnen kort en trekken moeders op tijd aan de bel als het even niet gaat. Het Babyhuis blijkt een voorziening die in een grote behoefte voorziet en waarop een groot beroep wordt gedaan. Het aantal aanvragen voor plaatsing in zowel het Babyhuis als de moeder-kind-units bedroeg een veelvoud van het aantal beschikbare plaatsen. Veel aanvragen komen naast onze eigen regio Drechtsteden

In ons zorgteam zitten GZ-psychologen, orthopedagogen, een kinder- fysiotherapeut en een juridisch adviseur. We zijn bezig met de ontwikkeling van meer hulpverlening voor de moeders en hun omgeving zowel intern, extern als in de vorm van nazorg en geven veel aandacht aan preventie. Hierdoor vergroten we de kracht en weerbaarheid van moeders, kinderen en hun omgeving. Ons team vrijwilligers is uitgegroeid tot een stevig, op elkaar ingespeeld team. Gedreven vrouwen die vele uren in het Babyhuis aanwezig zijn.

De ouders zijn in het Babyhuis aanwezig om zelf voor hun baby te zorgen. Iedere dag komen zij op vaste tijden, soms meerdere malen per dag. Hierdoor ontstaat er een veilige hechting tussen moeder en kind. Sinds september hebben we vier moeder-kind units die doorlopend bewoond zijn. We bieden de moeders budgetbeheersing, training in interactie en omgang met hun baby, zwangerschapsmassage en baby-yoga en babyzwemmen aan. En natuurlijk hulp bij het maken van een cv en inschrijvingen bij woningcorporaties. In een korte tijd begeleiden we hen bij het zorgdragen voor de baby en de weg naar zelfstandig wonen. Op de Babyhuisverdieping hebben we vanwege de grote behoefte twee kamers ingericht waar een moeder met haar baby kan verblijven, wanneer ze 24-uursbegeleiding nodig heeft. Denk aan hele jonge moeders die hier baat bij hebben. Op deze wijze kunnen zij op een veilige manier aan het moederschap wennen en heeft het Babyhuisteam een observerende en begeleidende taak.

Stichting Het Babyhuis Brouwersdijk 211 3314 GL Dordrecht

078 - 645 8 945

www.het-babyhuis.nl ria@het-babyhuis.nl

Meer Met Minder No.4 I augustus 2015 II 33 I


Humanitas Breda www.humanitas.nl/afdeling/breda / Heemskerkstraat 55 (076) 561 46 93 Projecten variërend van maatjescontacten bij inburgering tot het doorbreken van eenzaamheid, van opvoedingsondersteuning tot rouwverwerking.

Lokaal

Gemeente Breda www.breda.nl www.breda.nl/bredapas www.breda.nl/armoedebestrijding www.breda.nl/hulpbijschulden www.breda.nl/centraal-onthaal

Inloop Clement, Haagse Beemden www.margeinbeeld2.nl / Kindcentrum Olympia Vlierenbroek 30 / 06 51 50 45 95 Het gehele jaar geopend op dinsdag van 9.30 uur tot 11.30 uur. Er is gratis koffie en een luisterend oor. Elk jaar wordt een kerstbrunch en paasbrunch voorbereid.

Stichting Theehuis Heuvel www.margeinbeeld2.nl / Rijpstraat 15 / 4812 TB Breda 06 17 02 86 43 Naast gratis juridisch spreekuur op maandagmiddag van ATEA-groep 13.30-15.30 uur is er een gevarieerd cursusaanbod, van www.ateagroep.nl / Riethil 11 / (076) 578 51 00 ATEA is het leerwerkbedrijf van Breda en staat voor Activering naailes, bakles, en fietsles tot taalles. Alles tegen een kleine Training en Arbeidsbemiddeling. Doel is om mensen zonder vergoeding. Om participatie, integratie en zelfredzaamheid te bevorderen onder allochtonen en autochtonen. werk weer een plek te geven op de arbeidsmarkt. IMW (Instituut voor Maatschappelijk Welzijn) www.imwbreda.nl / Willemstraat 20 / (076) 530 58 88 Informatie, advies, begeleiding bij ‘dreigende’ schulden. Inloopspreekuren op één van de bureaus. Ook huisbezoeken mogelijk. De aanmelding voor het voedselpakket verloopt via het IMW. Bezoekadres voor indicaties voedselpakket: Zustersveld 26, 4816 JA Breda. Sociale Raadslieden www.imwbreda.nl / (076) 530 58 88 Hulp bij het invullen van formulieren of bij de toepassing van een regeling. Inloopspreekuren op één van de bureaus. HIBO www.hibo-breda.nl / hibo.breda@gmail.com Voor hulp bij acute financiële nood door bijzondere problemen en/of omstandigheden kan de hulpverlening zoals bijvoorbeeld IMW, SMO, Annahuis een beroep doen op HIBO door een aanvraag in te dienen voor haar cliënten woonachtig in Breda. Kredietbank West-Brabant www.kredietbankwestbrabant.nl / Stadskantoor / telefoon: 14 076 Hulp bij schulden. De hulp kan bestaan uit het geven van een advies, hulp bij het treffen van betalingsregelingen, hulp bij het beheren van de financiën (budgetbeheer of budgetcursus) of het aanvragen van een schuldregelingstraject. Aanmelden voor een gesprek via het aanmeldformulier op de website of op te halen bij de balie in het Stadskantoor. Na ontvangst van het ingevulde formulier ontvangt u binnen twee weken een uitnodiging voor een gesprek. MargeinBeeld2 www.margeinbeeld2.nl Netwerk van vrijwilligersorganisaties die zich inzet voor mensen die in de marge leven in armoede. Doel is armoede en uitsluiting te voorkomen en te bestrijden.

0004_14

Het Annahuis www.annahuis.nl / Haagweg 3 / (076) 521 79 64 Ondersteuning voor mensen als het gaat om onrecht en uitsluiting, mensen die in de knoop zitten of lotgenotencontact. Open op maandag t/m donderdag van 9.30-12.30 uur voor de inloopochtend en op afspraak van 13.00-16.00 uur. STRAATRAAD elke woensdagmorgen. Inloopatelier elke donderdagmiddag. Mogelijkheid tot douchen bij de GGD.

Inloop Voor Elkaar www.margeinbeeld2.nl / gemeenschapshuis de Biesdonk Belgieplein 8 / (076) 587 18 20 Het gehele jaar iedere woensdag open van 10.00 uur tot 12.00 uur. Er is gratis koffie en een luisterend oor. Maatschappelijk werk en een counselor zijn aanwezig. Er is yoga van 10.30 uur tot 11.30 uur. Ieder jaar wordt er een Kerst- en paasbrunch, en uitstapje georganiseerd. De Voedselbank www.voedselbankbreda.nl / Koele Mei 2 (afhaaladres) Zustersveld 26 (aanmelding) / (076) 571 54 58 Gratis voedselpakket voor mensen die tijdelijk niet voldoende geld hebben om eten te kopen. Op vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur is er bij de Voedselbank een maatschappelijk werker aanwezig van het IMW. De aanmelding voor het voedselpakket verloopt via het IMW. Bezoekadres voor indicaties: Zustersveld 26, 4816 JA Breda. STOB: Steunpunt ongedocumenteerden Breda e.o. www.stichtinglos.nl / Adriaan van Bergenstraat 230 06 23 69 21 69 (tijdens spreekuren) Begeleiding, doorverwijzing, advisering over rechten van mensen zonder verblijfsvergunning. Spreekuren: maandagmiddag 14:00-16:00 uur; donderdagmorgen 10:00-12:00 uur KBO Kring Breda www.kbo-brabant.nl / (073) 644 40 66 Vereniging voor senioren vanaf 50 jaar. Senioren ontmoeten elkaar, doen samen aan ontspanning en sport, nemen deel aan culturele- en zingevingactiviteiten. Daarnaast worden hun individuele en collectieve belangen behartigd. Stichting WW Help ons Helpen www.swwhoh.nl / Gieterijstraat 10 / 06 28 82 32 24 Helpt mensen met een laag inkomen met tweedehands spullen voor een zeer lage prijs. Ook hulp en advies aan mensen bij het inrichten van hun woning op praktisch gebied. Emmaus Breda www.emmaus-langeweg.nl / Veilingkade 7 / (076) 572 99 90 Haagdijk 264 / (076) 514 42 50 Kringloopwinkel Veilingkade: Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur. Kringloopwinkel Haagdijk: Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 13.30-17.00 uur en op zaterdag 13.30- 16.00 uur.

Stichting Tientjes www.tientjesbreda.nl NLP-opleidingen en empowerment-trainingen. U krijgt een opleiding en doet er iets moois voor terug in de maatschappij Vincentius Vereniging Breda of in overleg met Sociale dienst of UWV. www.vincentiusbreda.nl / Koele Mei 2 / (076) 521 50 36 Deelname kost een tientje per jaar. De Vincentius Vereniging, bestaande uit alleen maar vrijwilStichting Leergeld ligers, zet zich in voor mensen in (tijdelijke) nood, zowel www.leergeld.nl / Postbus 8736 / 4820 BA Breda materieel als financieel. Voor mensen, die tussen wal en (076) 565 27 20 schip vallen en waar een snelle oplossing noodzakelijk is. Materiële en/of financiële hulp voor ouders/verzorgers van De Vincentius Vereniging krijgt gebruikte goederen schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar voor wat aangeboden, zoals kleding, huishoudelijke spullen, boeken, betreft deelname aan schoolse en buitenschoolse activiteiten meubels e.d. van particulieren en bedrijven. De opbrengst (bijvoorbeeld tweedehands fiets, schoolkosten). van de kringloopwinkel “De Vince” wordt gebruikt voor de

I 34 II Meer Met Minder No.4 I Augustus 2015 I

hulpverlening. Op verzoek komen de vrijwilligers overtollige goederen bij u ophalen. Kringloopwinkel. Openingstijden: woensdag van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 11.00-16.00 uur. For You Mauritsstraat 10 / (076) 522 60 10 Kringloopwinkel. Openingstijden: maandag t/m donderdag van 10.00-16.00 uur. Vindingrijk www.vindingrijkkringloop.nl / Riethil 6 / (076) 578 53 85 Kringloopwinkel. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur. Terre des Hommes www.terredeshommes.nl/winkels / Hooghout 54 (076) 513 84 45 Kringloopwinkel. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00-16.30 uur. Straatraad www.straatkrantbreda.nl / Haagweg 3 / (076) 521 79 64 Elke woensdagochtend van 9.30-11.30 uur vergadert de Straatraad in het Annahuis. Dak- en thuislozen zitten wekelijks om tafel met beleidsmakers, hulpverleners en geïnteresseerden. Diaconie Protestantse gemeente Breda www.protestantsegemeentebreda.nl / 06 48 76 43 55 Een luisterend oor en ondersteuning voor mensen die in de marge van de maatschappij zijn geraakt. Stedelijk Diaconaal Beraad Breda www.margeinbeeld2.nl / (076) 541 36 17 Is een breed overlegplatform van parochiële diaconale werkgroepen. Stichting loketbegeleiding Bavel en Ulvenhout www.loketbegeleiding.nl / (0161) 43 71 40 of (0161) 43 70 58 Zij geven advies en helpen zo nodig met het invullen van formulieren bij zaken als belastingaangifte, belasting terugvragen, aanvragen voor huur- en zorgtoeslag, (bijzondere) bijstand, schuldhulpverlening. Ook bij voorzieningen als deeltaxi, scootmobiel, thuiszorg , woningaanpassing. Aanmelden bij de contactpersonen. Alleen voor bewoners in Bavel en Ulvenhout. Leger des Heils www.ldh-breda.nl / (076) 587 09 42 of (076) 887 18 36 Elke zondag is er om 10.30 uur een dienst. Na afloop is er gelegenheid voor een gesprek en is er koffie. Daarnaast is er een creaclub, computerclub, Raad en Daad balie en zijn er nog veel meer activiteiten. Werk aan de Wijk www.werkaandewijk.nl / (076) 578 09 60 Voor bijna alle klussen in en om het huis kunt u tegen een laag uurtarief, gebruik maken van de dienstenservice van Werk aan de wijk. De diensten worden uitgevoerd door o.a. wijkbewoners.

Landelijk Nibud www.nibud.nl voor informatie over omgaan met geld en tips over het aanvragen van tegemoetkomingen. Bereken Uw recht www.nibud.nl/berekenuwrecht voor meer informatie over landelijke tegemoetkomingen. Toeslagen belastingdienst www.toeslagen.nl voor meer informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. Werk en uitkering www.werk.nl Voor het zoeken naar werk en het aanvragen van een uitkering.


Hebben & Houden

Kringloopwinkel

- 2e HANDS SPULLEN - KLEDING - TOTALE HUISINRICHTING - AUDIO - INKOOP/VERKOOP - SPEELGOED

-

RUILHANDEL PARTIJVERKOOP VERHUIZINGEN ONTRUIMEN VAN PANDEN - OPHALEN VAN INBOEDELS

N I S G N A L M O K S L E K N I W E Z N O Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag: 10.00-18.00 uur Zaterdag: 11.00-17.00 uur

kringloopwinkelhebbenenhouden.nl Oranjeboomstraat 330, Breda Dr. Janssenslaan 5-7, Oosterhout Boomstraat 117, Tilburg

Voor informatie: 06-45820051 (gratis ophalen inboedel)


Meer met Minder Magazine no. 4  
Meer met Minder Magazine no. 4  
Advertisement