Page 1

ONAFHANKELIJK MAGAZINE OVER ARMOEDE IN BREDA EN OMSTREKEN MEI /JUNI 2015 - NO.3 I € 1,95

ARMOEDE IN

BREDA ARIE ‘DE

GRIJ ZE D AKDU IF’

Stichting Barka - Opening Mondiaal Centrum Breda - Mijn Kraam.nl - Ons Geeren-Zuid Pandhuizen: Nieuwe wetgeving 2014 - Leven in Armoede deel 2 - André Opa Neut Gratis sporten via het Jeugdsportfonds en Breda Pas - Recht of Onrecht Opening opvangcentrum Straatrakker - Buurtcentrum Stichting Geeren-Noord Sociale Raadslieden Breda - Sterk Netwerk - Sociale Recherche - Voordeelpas MMM

HEBBEN & HOUDEN KRINGLOOPWINKELS

Foto: Susanne van Loo


Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Restaurant BAKKERIJ

ANDALUSIA Den Boerenstamppot

3-Gangenmenu vanaf € 8,50

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

BESPAREN? Dat doe je lekker zelf met de KORTINGCOUPONS*

Schoolstraat 3 4811 WB Breda Nederland

Je hebt tot wel 44% korting op onze producten! Print uit, neem mee en profiteer nu tijdelijk van deze aanbiedingen.

076-5140162

*In alle deelnemende restaurants. Zo lang de voorraad strekt. Niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen.

Meermet Minder

Meermet Minder

LUNCH AANBIEDING VAN 11.00-13.00 UUR (ZELF SAMENSTELLEN)

VRIJDAG

P.P.

elke vrijdag 12.00 uur Gemaakt door leerlingen Liduinaschool

ANTILLIAANS ETEN

Evert Spoorwaterstraat 41, 4827 LL Breda, info@onsingeeren-zuid.nl (076) 587 19 93

Evert Spoorwaterstraat 41, 4827 LL Breda, info@onsingeeren-zuid.nl (076) 587 19 93

LUNCHCAFÉ

P.P.

Meermet Minder

Hendrik Berlagestraat 102 Breda

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Ontbijt voor

Ontbijtproduct + drankje

1.00 P.P.

Kom lekker ontbijten bij IKEA!

Maak van je ontbijtproduct een combi door er een drankje bij te kiezen. Je kunt kiezen uit onze Warme Dranken, Jus d’Orange, Appelsap, Melk of Innocent®. Voor €1,- extra krijg je er nog een ontbijtproduct of drankje naar keuze bij (m.u.v. Pancakes en Scrambled Eggs). Dat is lekker opstarten bij McDonald’s.

3.00

LUNCH voor

DINER+ VOOR of NAGERECHT

3.50

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

l leuker”

niet maken we

Zie pagina 28

DINSDAG - WOENSDAG - DONDERDAG

VANAF

kunnen wij het

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

1.00

Meermet Minder

“Makkelijker

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Meermeetr Mind

VOORDEELPAS

€€

Meermet Minder

Meermet Minder

1.95 P.P.

*Ontbijtproducten worden tot 11.00 u. geserveerd.

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Bij HEMA kun je ’s morgens terecht voor een heerlijk ontbijtje voor maar 1.00. Een vers kopje koffie met een croissant, jam en een broodje ei. Je kunt het ontbijt tot 10.00 uur krijgen in de HEMA winkels met een restaurant. Twee plakjes warme bacon kun je apart bestellen voor 0,25 cent. En wil je nog wat vitamines bij je ontbijt: tot 10.00 u. is er ook nog jus d’orange voor maar 0.50 euro.

U krijgt het GRATIS mee !

voor slechts

1 euro

Van ma. t/m zat. van 09.00 tot 10.30 uur in ons restaurant.

Meermet Minder

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

‘Vers is ook echt vers’ Product met de datum van vandaag?

Ontbijt incl. cappuccino, thee of koffie (tweede kopje gratis)

2.95

Ontbijten bij Intratuin

P.P.

Een luxe ontbijtje voor slechts € 2.95 p.p Begin de dag goed met een verse pistolet en croissant, beleg (ham/kaas/zoet), gekookt eitje en koffie of thee. Het ontbijt kun je tot 11:00 uur bestellen.

“Makkelijker kunne wij het niet maken wel leuker”

Heb je leuke tips voor deze rubriek

‘Meer Met Minder” MAIL DIT NAAR:

redactie@armoedeinbreda.nl


In dit nummer o.a.:

ARMOEDE IN

BREDA ONAFHANKELIJK MAGAZINE OVER ARMOEDE IN BREDA EN OMSTREKEN

www.armoedeinbreda.nl

Beste lezer, Een klein half jaar geleden, bij de voorbereidingen van het 1e nummer van dit blad, zei ik tegen diverse mensen “al moet ik het blad breien, het blad komt er”. En het kwam er en ik ging door, met het streven naar 4 nummers per jaar. Nu is dat aantal definitief verhoogd naar 5 nummers per jaar. Soms vraag ik mijzelf af “waar ben ik aan begonnen?” Het is iedere keer weer een race tegen de klok om toch enigzins op tijd uit te komen. Maar het aantal abonnementen groeit, zo ook de met name positieve reacties en de vragen en daarmee groeit ook mijn energie om van dit blad iedere keer weer iets moois te maken. Zonder onze vaste adverteerders, nieuwe adverteerders en abonnees zou dit alles niet mogelijk zijn. Wij danken hen heel hartelijk voor hun bijdragen. Ook gaat onze dank uit naar de donateurs en de Sociaal Maatschappelijk Betrokken Ondernemers die meedoen met de Meer met Minder Voordeelpas. Dankzij deze mensen hebben wij deze pas kunnen realiseren. Donaties en ondernemers blijven welkom om deze pas te handhaven. Donaties zijn ook nodig om nieuwe akties te organiseren waarmee we de minima onder ons nog meer kunnen helpen en om op 17 oktober

2015 (Wereldarmoededag) extra aandacht voor deze groep te kunnen vragen. In dit nummer weer veel artikelen om over na te denken en te discussiëren. Hoe gaan we om met onze ouderen en hoe staan we tegenover onze dakloze Polen, wat zijn de gevolgen van de nieuwe WMO? Allemaal punten die de gemoederen op de redactie in ieder geval druk bezig hielden. Wij zijn heel benieuwd naar jullie reacties. Een kleine teleurstelling was het dat we ook in deze editie vanuit de politiek alleen een bijdrage hebben ontvangen van de SP, terwijl alle partijen het vorige nummer toch echt ontvangen hebben. Wij nodigen hen dan ook van harte uit om te reageren en ons initiatief te steunen. Ook zouden we graag bijdragen (redactioneel/ advertertenties) ontvangen van de hulpverlenende instanties o.a. aangesloten bij Sterk Netwerk.

NL24 INGB 0006 735 656

ARIE DE GRIJZE DAKDUIF

7

OPENING STRAATRAKKERS

8

GRATIS SPORTEN bij B2tG

9

GRATIS TROUWJURKEN

10 STICHTING BARKA 12

ATD VIERDE WERELD

13

ANDRE OPA NEUT

13

MIJN LEVEN IN ARMOEDE

14

MONDIAAL CENTRUM

19 SOCIAL BUDDIES BREDA 20 PANDJESHUIZEN 23 ONS IN GEEREN -ZUID 24 MOETEN WILLEN KUNNEN 27 RECHT OF ONRECHT

Graag wil ik positief afsluiten en onze nieuwe burgemeester Paul Depla bedanken voor zijn toezegging om dit jaar nog een redactionele bijdrage aan ons blad leveren.

28 VOORDEELPAS M-M-M

Rest mij nog u veel leesplezier te wensen. Susanne van Loo

31

Abonnement ? Voor slechts € 17,50 per jaar ontvangt u vijf nummers van Armoedeinbreda Mail naar: abonnement@armoedeinbreda.nl

4

30 SOCIALE RAADSLIEDEN MIJN KRAAM.NL

33 SOCIALE RECHERCHE 34 STERK NETWERK 35 HEBBEN & HOUDEN 36 A DOG'S LIFE

t.a.v. Armoedeinbreda

Colofon: ArmoedeinBreda is een uitgave van SporteninBreda. De oplage is 3.500 exemplaren en verschijnt 5x per jaar. De verspreiding geschiedt via stichtingen, gemeentelijke instanties, scholen, horeca en leestafels in wachtruimtes medische en maatschappelijke instanties. Ook is Armoedeinbreda verkrijgbaar via een abonnement. Voor slechts 17,50 per jaar ontvangt u ArmoedeinBreda 5x per jaar. Mail naar: abonnement@armoedeinbreda.nl. ArmoedeinBreda No.4 verschijnt eind juli 2015: Kopij en advertenties aanleveren voor 5 juli. Partners: Sporteninbreda, MWK-Breda - Realisatie:/opmaak ArmoedeinBreda - Fotografie: Susanne van Loo, Sporteninbreda.nl


Arie – “De We schreven al eens eerder over hem in het eerste nummer. Hij was die man die iedereen kende, maar niet bestond, de heer A.D. Vooijs. Inmiddels bestaat hij gelukkig wel, maar daar is een heel drama aan vooraf gegaan. Ik heb veel met Arie gesproken en ook veel brieven en gedichten van hem ontvangen. Nog steeds is het moeilijk om een duidelijk lijn in het verhaal te krijgen, maar ik zal proberen een klein stukje van ‘zijn vroeger’ proberen te vertellen.


e Grijze Dakduif” Arie werd geboren op 29 juli 1944 te Voorschoten. In augustus datzelfde jaar ‘verdwaalde’ een VI en ontplofte in de tuin, warin hij in een kinderwagen lag te slapen. Geen zichtbare schade opgelopen. Groot geworden in een gezin met veel na-oorlogse problemen. Scholing door veel ‘pech’niet voltooid. Op slechts 10-jarige leeftijd (1954) was hij al aktief voor het Rode Kruis en met 16 jaar ging hij bij de wilde vaart (KNSM Amsterdam). Hij maakte twee reizen van 4 a 5 maanden. Beroepskeuze was moeilijk zonder diploma’s en woningnood liet hem in de bouw belanden.

bij een van mijn bezoeken aan Rahal Lamlih (zie no. 2-Armoede in Breda). Een vitale man (altijd op de fiets), die ondanks zijn eigen misere graag andere mensen helpt en dus het eten wat hij her en der krijgt ook weer rondbrengt en uitdeelt aan mensen die dat goed kunnen gebruiken. We raken aan de praat en ik kom niet meer weg. Dit zal me steeds weer gebeuren, want als Arie begint te praten, houd hij niet meer op. Hij zegt mij dat ik gewoon weg moet gaan, maar het kost me maanden om dat ook daadwerkelijk te doen, en nog steeds heb ik daar moeite mee.

Voor het Rode Kruis, kolonne Rijnland in Duitsland, had hij contacten gelegd met de gemeente Rijnsburg en Geisweid (nu Siegen). Daardoor in hij in 1967 in Siegen gebleven en aldaar getracht een leven op te bouwen. Na een ongeluk werd hij voor vrijwel alle werk ongeschikt, maar hij wilde daar niet aan toegeven. Door allerlei omstandigheden die in strijd zijn met recht en wet verhuisde hij naar Emmerich. Aldaar ging het eigenlijk nog slechter. Een collega moest zelfs het leven laten, omdat hij luidkeels verkondigde teveel te weten en daardoor werd Arie zelf ook weer slachtoffer. Na geweldpleging door politie, in opdracht van een jurist in staat van dienst, overleed zijn dochtertje en was ook de rest van het gezin niet meer veilig. Op 17 augustus 1984 liep de kwestie dermate uit de hand, dat Arie zich genoodzaakt zag om zijn gezin in ‘veiligheid’te brengen door zijn gezin te verlaten. Vanaf dat moment niets dan geweld, vooral tegen vrouw en kinderen. De kinderen konden hierdoor ook niet naar school. Meerdere schijnprocedures volgde, allen door de heer Vooijs ‘gewonnen’, echter geen juiste conclusies daaruit. SVB-2013 Nog steeds leeft Arie gescheiden van zijn gezin en weet hij niet waar zijn vrouw en kinderen zich bevinden. In mei 2013 melde hij zich bij de SVB voor het aanvragen van zijn pensioen. Ook hier ging het weer mis en werd onder bedreiging van een hoogzwangere medewerkster van SVB zijn geboortedatum veranderd. Ondanks aktie en protest daartegen wordt dit niet hersteld. Volgens medewerker Marco is aan de hand van die foute gegevens een groot bedrag overgemaakt op een rekening bij ABN-AMRO. SVB gevraagd om maatregelen, maar tot dusverre geen spoor daarvan. “Dader” mw. Matze: “Vooijs staat op recht, daaraan gaan we niet voldoen”, aldus Arie. Door deze fout raakt hij zonder inkomen en daardoor ook dakloos. Dakloos – 2013-2015 Ergens in de zomer van 2014 ontmoet ik (red.) Arie

Bemoeizorg zijn ID en zijn ziekefonds heeft geregeld en bezig is met zijn pensioen, mooi werk dus.... Arie kan de medische zorg krijgen die hij nodig heeft. Ziekenhuiscontrole – Kanker Het wordt maart 2015, ik ontvang een telefoontje van Arda van Bemoeizorg. Arie heeft gevraagd aan haar om mij te bellen dat hij weer in het ziekenhuis ligt. Arie was daar voor een controle-afspraak, maar omdat er ook weer bloed bij de urine zat, moest hij blijven voor verder onderzoek. Maar liefst 20 kilo is hij afgevallen en waar we allemaal voor vreesden werd bevestigd door de arts: ‘de heer Vooijs heeft prostaatkanker met uitzaaiingen naar het bot en naar de blaas’. Ze kunnen hem wel behandelen, hormoon-therapie om de kanker te stabiliseren en bestralingen, maar genezing zit er niet in. Het komt hard aan en als we vervolgens te horen krijgen dat hij een paar dagen later naar ‘huis’ mag omdat ze op dat moment in het ziekenhuis niets meer voor hem kunnen doen, wordt ik boos. Wat nou naar huis, naar huis is naar het park, of onder de brug. Willen jullie dat daar de trombosedienst komt en dat hij met zijn koffer vol medicijnen over straat zwerft. Mag hij zijn boterhammetje in het park gaan smeren. “Kunnen jullie dan geen indicatie aanvragen, waarmee hij naar een zorginstelling kan?”, was mijn vraag. “Mijnheer kan zelfstandig naar de rookruimte van het ziekenhuis lopen, dus hij is zelfraadzaam”, dat waren letterlijk de woorden die tegen mij gesproken werden door de arts. Volgens Marianne van Bemoeizorg bestond het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg) niet meer en moesten we voor deze vraag bij de Gemeente zijn. Maar ik had alles al uitgezocht. Het CIZ bestaat wel, zei ik. Ik heb de website bezocht en gebeld met ze. “Naar mijn weten bestaat het CIZ niet meer”, aldus Marianne.

Annahuis – herfst 2014 Het wordt herfst, ik spreek af met Arie bij de Grote Kerk om even bij te praten. Hij vertelt mij dat het niet zo goed gaat met hem. Hij heeft namelijk een kateter en die ziet er niet goed uit zegt hij. Zelf maakt hij zich niet zo druk, maar hij heeft wel nieuwe zakken nodig en weet niet hoe daar aan te komen. Zoals ik al eerder had gevraagd, vraag ik ook nu of hij naar het Annahuis wil komen. “Daar kunnen ze je helpen met de kateter-zakken en misschien ook wel met je ID dat nog steeds niet klopt”. Hij twijfelt, maar gaat een paar dagen later toch naar het Annahuis. En hij wordt daar geholpen. Annahuis schakelt ook Bemoeizorg in en die gaan voor hem aan de slag om zijn ID, uitkering en ziektekostenverzekering te regelen. Ik laat de zorg even een beetje los. Tot in december, dan krijg ik een telefoontje van Corrie dat Arie is aangereden door een auto en naar het ziekenhuis moet. Vanaf dat moment maak ik me weer echte zorgen. Tussendoor had ik van Arie begrepen dat e.e.a. liep en dat Bemoeizorg overal mee naar toe ging met hem, dus dat zat wel goed. Arie vertelt mij dat Marianne van

Oke, wat nu. Arie heeft dat weekend doorgebracht bij zijn goede vriend Bert en zijn vrouw Lenie. Maar eerst zijn we met Arie naar zijn huisarts gegaan om te vragen of hij wilde helpen bij het aanvragen van een ZZP4-indicatie (zorgzwaartepakket 4) bij het CIZ. En deze uiterst vriendelijke, zorgzame en vakbekwame arts, dhr. Muskee van huisartsenpraktijk Belcurm heeft ons hierbij geholpen. Gelijk die dinsdag daarna hadden we een afspraak met wederom een heel vriendelijke dame van het CIZ en twee dagen later kreeg Arie zijn indicatie ZZP7 voor onbepaalde tijd. Nu konden we op zoek naar een permanente plaats voor hem. En die hebben we gevonden bij het Elisabeth, nu nog op locatie Overakker maar hopelijk spoedig op locatie Leuvenaarstraat, dan zit Arie dichter bij zijn sociale netwerk. Enige wat nu nog geregeld moet worden zijn de problemen met de SVB (pensioen met terugwerkende kracht) en zodra hij op de Leuvelnaarstraat zit zijn inschrijving in het GBA. Dan kan hij zelf weer zijn post ontvangen, die gaat nu nog naar Centraal Onthaal en van daaruit naar Bemoeizorg en dan pas naar Arie. Ook kan hij dan zelf weer over zijn bankpas en bankpapieren beschikken, wel zo handig lijkt me.

(wordt vervolgd)


Roti Express Breda Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

Baliendijk 38 4816 GE Breda

076-8882223

www.roti-express-breda.nl

Openingstijden: Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

15:00 - 22:00 GESLOTEN 15:00 - 22:00 15:00 - 22:00 15:00 - 22:00 15:00 - 22:00 15:00 - 22:00

ARMOEDE IN MEER MET

BREDA MINDER

Uitgave Formaat Frequentie Oplage

SporteninBreda

Postbus 7076, 4800 GB Breda www.armoedeinbreda.nl redactie@armoedeinbreda.nl A4 5x per jaar 3.500 exemplaren

1/1 pagina 1/2 pagina 1/3 pagina 1/4 pagina 1/8 pagina Binnenkant cover 1/1 pagina Achterpagina 1/1 pagina Abonnement 5 nummers per jaar inclusief verzendkosten

Tarieven (exclusief btw)

ArmoedeinBreda No.4 verschijnt op

€ € € € € € € €

350,00 185,00 130,00 95,00 50,00 395,00 500,00 15,00

Eind Juli 2015. Redactie, tips en advertenties aanleveren uiterlijk 5 juli. Mail naar: redactie@armoedeinbreda.nl Wilt u een abonnement van 5 nummers voor slechts € 17,50 mail dan naar: abonnement@armoedeinbreda.nl

Simpele herstellingen ! ‘s morgens gebracht - ‘s middags klaar (bijvoorbeeld broek korter maken)

� KLEDING �

REPARATIE/VERMAKEN/VERANDEREN (bijvoorbeeld innemen, uitleggen, korter maken, langer maken, nieuwe rits inzetten etc.)

� STOMERIJ / CLEANING� � GORDIJNEN � Vermaking van (over)gordijnen eventueel thuis opgemeten

STOMERIJ CLEANING CENTRUM Heksenakker 116, Breda, 076-5418578 (winkelcentrum Heksenwiel) Openingstijden: Maandag van 13.00-1800 uur Dinsdag t/m vrijdag van 09.00-18.00 uur Zaterdag van 09.00-16.00 uur

Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”


M U R T N E C OPVANG r e k k a r t Straa N E R U E D E D openT 29 april 2015 door Roos B.

baasje de hond kan ophalen en brengen, deze worden bij de intake duidelijk.

BREDA – De hondenopvang Straatrakker is donderdag geopend. Dit is een opvang voor de honden van o.a. daklozen en gedetineerden.

De hondenopvang werd geopend in de aanwezigheid van wethouder Patrick van Lunteren. De opvang vindt plaats bij Villa Boerebont, Frankenthalerstraat 14. De opvang is niet helemaal voor niks, het kost 3 euro per dag. In de toekomst willen de opvang ook andere dieren opvangen. De opvang heeft nog behoefte aan onder meer voer, mandjes en speeltjes voor de honden en aan vrijwilligers.

Straatrakker is een initiatief van de Straatraad, die bestaat uit (ex)dak- en thuislozen die wekelijks samenkomen in het Annahuis. Het idee kwam van Mike Mulder, die als dakloze met zijn hond niet welkom was in de nachtopvang. Omdat hij zijn hond, zijn enige maatje, niet wilde opgeven, koos Mike ervoor te blijven zwerven. ”Met mijn vorige hond heb ik 14 jaar in het park gezeten. Ik kon geen nachtopvang in want mijn hond kon dan niet met mij mee”, aldus Mike Mulder tegen BredaNu. Mede-initiatiefnemer Ingeborg is van mening dat door deze opvang veel problemen gaan wegvallen. De opvang is gericht op de honden van baasjes die, door omstandigheden, tijdelijke niet voor hun hond kunnen zorgen.Hier bij is te denken aan het ingaan ingaan van een traject voor dak en/thuislozen,detentie of opnamen bij Novadic-Kentron of GGZ. Veel hondeneigenaren vinden het erg lastig als zij door omstandigheden tijdelijk geen zorg kunnen dragen voor hun hond. Soms worden honden opgevangen bij familie of vrienden, maar vaak moet er afstand gedaan worden van het beestje. Bij STRAATRAKKER blijft het baasje eigenaar van de hond en hoeft dus geen afstand te doen.Daarnaast is er de mogelijkheid om de hond zoveel mogelijk zelf te verzorgen.Er zijn vaste tijden opgesteld waarop het

Uitlaatservice Op termijn wil Straatrakker ook een hondenuitlaatservice beginnen om daarmee een deel van de kosten van de opvang te dekken. Hiervoor is Straatrakker nog op zoek naar vrijwilligers. Voor informatie: https://www.facebook.com/straatrakker of mail naar: straatrakker@Gmail.com


Kom je in aanmerking voor:

Het JEUGDSPORTFONDS

DAN KAN JE BIJ ONS GELIJK GAAN SPORTEN !!!! Je hoeft dan niets meer bij te betalen voor de contributie !

Beschik je over de BredaPas dan komen wij je ook tegemoet in de contributiekosten, vraag naar onze voorwaarden! Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

S

Sportcentrum

E L F E O R P S I T A VOLG EEN GR

FRANSE AKKER 21A-B, 4824 AL BREDA - TELEFOON 076-5427706

WWW.BACK2THEGYM.NL INFO@BACK2THEGYM.NL

MA. T/M VR. GEOPEND VAN 09.00-21.30 u. ZAT. TOT 13.30 - ZON. GESLOTEN

FUNBOKSEN - CARDIO KICKBOKSEN - THAI/KICKBOKSEN -CLUBJOY POWER - BOKSEN PUSH YOUR LIMIT - H I I T-PENCAK SILAT - PERSONAL TRAINING - WORKSHOPS - CLINICS GROEPSLESSEN VOOR JEUGD VANAF 4 JAAR, VOLWASSENEN, SENOREN EN VROUWEN ONLY OVERDAG EN S’AVONDS!


Gratis trouwjurken voor mensen met een kleine beurs:

“Looks of Love”!

Leen je trouwkleding ....... Het huwelijk op de dag van de armoede op 17 oktober 2014 werd mede mogelijk gemaakt door het project “Gratis trouwjurken voor mensen met een kleine beurs”. Geheel belangenloos stelde het project gratis twee trouwjurken (alle accessoires) en een trouwpak beschikbaar voor het bruidspaar op deze dag. Want het credo van gratis trouwjurken is “Iedereen moet kunnen schitteren op zijn trouwdag”. Hoogste tijd om eens kennis te maken met dit project! Sinds 2009 is het project “gratistrouwjurken” actief in Breda. Bianca van den Berg is de bedenker van het project. Het doel was simnpel: leen vrouwen een droomjurk op hun trouwdag. Toen Bianca vanwege gezondheidsredenen moest stoppen heeft Denise Schuurmans het stokje overgenomen. Het doel van het project is gewoon hetzelfde gebleven, namelijk vrouwen met een minimum inkomen (een kleine beurs) een droomjurk lenen om te kunnen schitteren op de mooiste dag van hun leven, aldus Denise Schuurmans. We zijn er voor iedereen die niet de middelen heeft om een trouwjurk aan te schaffen. 100 trouwjurken Toen ik het project van Bianca overnam kreeg ik van haar 25 jurken. Inmiddels is de collectie uitgegroeid tot zo’n 100 trouwjurken in de maten 34 tot en met 60. Ook is er een ruime keus in accessoires zoals, schoenen, sluiers, panty’s, juwelen en stola’s. Alle jurken worden geheel belangenloos geschonken aan het project. Iedereen heeft daar zo zijn eigen redenen voor. Veel vrouwen gunnen anderen gewoon ook een hele mooie trouwdag, net als zij zelf heeft gehad. Ze vinden het dan zonde om de jurk te laten verstoffen in de kast. Soms zijn er ook mindere leuke verhalen verbonden aan een

jurk, maar het belangrijkste is de trouwjurk krijgt een tweede kans. De geschonken trouwjurk krijgt altijd de naam van de vrouw die de jurk heeft geschonken, zo blijft deze ook altijd “haar jurk”. Inmiddels zijn er ook al een aantal trouwpakken geschonken, zodat ook de heren geholpen kunnen worden. Sinds de verbouwing van het buurthuis Geeren-Zuid, nu wijkatelier ONS, is gratis trouwjurken daar gevestigd. Het was niet meer mogelijk om vanuit huis te werken, aldus Denise. Dus ben ik op zoek gegaan naar een andere locatie. Het wijkatelier ONS leek mij een prima plek om vanuit te werken. Helaas is eigenlijk ook het wijkatelier al weer te klein geworden! Er is bijvoorbeeld geen ruimte om al de jurken te laten zien. Dus als iemand nog iets weet of wil helpen neem aub contact met me op. Door een beroep te doen op “Looks of Love” kan de aanstaande bruid een trouwjurk inclusief alle accessoires lenen bij het project! Vooraf wordt enkel een bijdrage gevraagd voor de reinigingskosten van de jurk van € 50,-. We vragen geen borg maar zetten de afspraken wel even op papier, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Voor meer informatie of het doneren van een trouwjurk:

Wijkatelier ONS Evert Spoorwaterstraat 41, 4827 LL Breda

gratistrouwjurken.webklik.nl gratistrouwjurken@hotmail.com

Abonnement ?

voor slechts €17,50 per jaar ontvangt u vijf nummers van Armoedeinbreda Mail naar: abonnement@armoedeinbreda.nl

NL24 INGB 0006 735 656 t.a.v. Armoedeinbreda

ARMOEDE IN

BREDA ONAFHANKELIJK MAGAZINE OVER ARMOEDE IN BREDA EN OMSTREKEN

www.armoedeinbreda.nl


Barka NL:

een inspirerende organisatie Op woensdag 10 december 2014, ontmoet ik Marzena van Barka bij de Straatraad in het Annahuis. Barka NL is aangesloten bij Stichting Barka, 26 jaar geleden (1989) opgericht in Polen door twee psychologen, Barbara en Tomasz Sadowski. Barka richt zich op daklozen en alcohol- en drugsverslaafden uit Midden- en Oost-Europa. Het zijn vooral mannen tussen de 40 en 50 jaar. De meesten komen uit Polen om hier te werken en geld te verdienen voor hun familie. Een aantal heeft hiervoor zelfs geld geleend. Als ze hier zijn en geen werk meer hebben, glijden ze snel af. Ze schamen zich voor hun familie en vrienden. Deze schaamte vormt een belangrijke drempel voor hun terugkeer. Barka is speciaal door de gemeente Breda gevraagd om hulp te bieden aan Poolse daklozen. Ze wil graag aansluiting bij het Annahuis om elkaars expertise te delen. In Utrecht heeft Barka een sociaal-economisch centrum waar ze mensen opvangt en een training aanbiedt om hun weg naar werk te vinden. In Breda is daarvoor geen geld beschikbaar. De passie en overtuiging van Marzena over haar werk en dat van Barka was voor mij aanleiding om met haar in contact te blijven. We hebben een paar vervolgafspraken gehad en op dinsdag 21 april jongstleden vertrok ik voor een reportage naar Utrecht. Utrecht is gekozen omdat daar op dit moment

meer werk wordt verricht en meer collega’s te bereiken zijn dan in Breda en we dus een beter beeld kunnen vormen van Barka. Ik wordt opgehaald op het Centraal Station Utrecht door Marzena en Leszek. We wandelen door Utrecht richting de dagopvang voor daklozen. Het is er druk. Tegen een kleine vergoeding kunnen de mensen er iets te eten en te drinken krijgen en zelfs sokken, ondergoed en scheermesjes zijn verkrijgbaar. We zijn er te kort om echt met de mensen in gesprek te raken, laat staan foto’s te maken. Wanneer ik nog snel een foto van het prijslijst-bordje wil maken, begint een man te mopperen. Niet op mij, maar wel over het feit dat dat bordje niet belangrijk is. “De mensen hier zijn belangrijk, die moeten eten en een dak boven hun hoofd. Sommige hebben niet eens fatsoenlijke schoenen of een jas.” Hij moppert nog even verder en laat mij dan de foto maken. Ik begrijp hem wel, het is een probleem van velen in ons “rijke” Nederland. We vertrekken richting het Social Economy Center van Barka, maar gaan eerst nog even koffie op een terrasje drinken. Daar is het rustiger dan in het Center, vertelt Marzena. Bij Barka wordt altijd gewerkt in teams van twee personen, een leider en een assistent. Leszek is een leider. Leiders zijn altijd ervaringsdeskundige die zelf dakloos en/of verslaafd zijn geweest. Zij weten hoe ze de doelgroep kunnen bereiken, waar ze zich bevinden en hoe ze het gesprek moeten aangaan. Marzena is een assistent, assistenten spreken de taal van het land waarin ze werkzaam zijn en onderhouden veel contact met gemeenten en andere instanties. Leszek spreekt alleen maar Pools, dus Marzena vertaalt. Vandaag in het engels omdat ze die taal toch net iets beter beheerst dan het nederlands. Leszek is al 15 jaar betrokken bij Barka en ooit zelf jarenlang dakloos en ook verslaafd geweest. “Op een gegeven moment raak je gewend aan het straatleven, misschien zelfs verslaafd. Ik wilde

mijn vrijheid niet opgeven, vond het fijn om geen verantwoordelijkheden te hebben. Ik denk dat dat voor veel mensen zo is, die al jarenlang dakloos zijn”, vertelt hij. Uiteindelijk kwam hij 15 jaar geleden in contact met Barka, is hij afgekickt en woont en werkt bij Barka. Hij heeft er ook zijn vrouw leren kennen. Barka wordt opgericht door het echtpaar Tomasz en Barbara Sadowski in 1989, het jaar van de val van het communisme. Ze begonnen echt precies op tijd. De overheid steunde het bedrijfsleven niet meer, waardoor veel bedrijven failliet gingen en mensen hun baan en huis verloren. Vijfendertig procent van de bevolking was werkloos. Barbara en Tomasz besloten deze mensen, die ook sociaal werden buiten gesloten op te vangen in hun huis in het West-Poolse Wladyslawowo,


Ook al probeert Barka mensen terug te laten keren naar Polen, het is niet hun eerste doel. Het eerste doel is de mensen helpen om weer een waardig bestaan op te bouwen. Als iemand perse in Nederland, of een ander land wil blijven, dan helpt Barka met het vinden van werk, huisvesting en opleiding. Wel is het voor Barka makkelijker om de mensen in het land van herkomst te helpen. Velen spreken alleen maar Pools en dan is het moeilijk om in Nederland hulpverlening te vinden en bijvoorbeeld af te kicken. Ik denk dat Nederland veel kan leren van de manier van werken bij Barka. Zowel in de hulpverlening aan immigranten en asielzoekers als in de hulpverlening aan de nederlandse dak- en thuislozen zelf. Het creeren van communities, waar de mensen kunnen leren, werken, wonen is een concept dat blijkt te werken. Bij Barka is er ook geen tijd aan verbonden. Mensen mogen er zo lang blijven als ze willen, ze mogen ook vertrekken en weer terugkomen. Die vrijheid motiveert de mensen, er is geen tijdsdruk zoals hier. In Nederland wordt verwacht dat je binnen een bepaald tijdsbestek je leven weer op de rails hebt, je financien, je woonruimte, je werk, etc. bij Poznan. De cliënten en hun begeleiders werken en wonen daar. Het is net één grote familie. De gemeenschap voorziet in de eigen behoeften door onder meer het verbouwen van groenten, het hakken van brandhout en met opbrengsten uit een eigen timmerfabriek. Al snel woonde er 25-30 mensen bij hen en ze beseften dat ze meer mensen wilden helpen. Er werden nieuwe locaties gezocht en gevonden. Er worden nog zes gemeenschappen gesticht, hoewel een legale status dan nog ontbreekt. Die komt in 2004, het jaar waarin Polen toetreedt tot de Europese Unie. Veel Poolse gelukzoekers vertrekken naar landen als Engeland, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Inmiddels zijn er 20 communities in Polen waar de mensen samen werken en samen leven. In Chudopczyce is de grootste communitie,

er leven 70 mensen waaronder ook mensen die teruggekeerd zijn. Er is een ecologische boerderij van 500 ha. Ze houden er varkens, schapen en geiten. Dit levert ze kaas, melk, vlees en leer. Ook worden er groenten en fruit geteeld. Een deel van deze goederen is voor eigen gebruik, maar het overgrote deel is voor de verkoop. Middels workshops en opleidingen leren de mensen een vak. Iedereen is altijd vrij om Barka te verlaten en elders te gaan wonen en werken, maar de deur van Barka blijft altijd open voor ze. Een krachtig instrument mijn inziens. Op geen enkele manier wordt er dwang uitgeoefend. Mensen krijgen er echt de tijd om te herstellen. Er is wel een verbod, geen alcohol- of drugsgebruik. Maar mocht iemand een keer een terugval hebben dan wordt hij/zij niet op straat gezet, maar opnieuw geholpen met afkicken.

In Breda krijgen veel jongeren bijvoorbeeld maar 9 maanden begeleid wonen en daarna belanden ze weer op straat. En bij de voesdselbank verwacht men dat je na 3 jaar weer ver genoeg bent om zonder de voedselbank te kunnen. Terwijl een schuldsanering weliswaar 3 jaar duurt, maar het proces voorafgaand en de afwikkeling van de schuldsanering wordt niet meegeteld. En de minnelijke schuldsanering duurt soms wel 5 jaar of langer.


ATD Vierde Wereld ATD Vierde Wereld is een door de Franse priester Joseph Wresinski in 1957 opgerichte internationale beweging tegen armoede en uitsluiting in de wereld. ATD Vierde Wereld heeft vestigingen in 26 landen in Azië, Europa, Afrika, en Amerika. ATD staat voor Agir Tous pour la Dignité (vrij vertaald: allen samen in de weer voor waardigheid). In 1971 werd de Belgische vestiging van ATD Vierde Wereld gesticht en in het jaar daarop de Nederlandse vestiging. Een belangrijke rol bij de oprichting van beide vestigingen speelde mevrouw Alwine barones de Vos van Steenwijk; zij was jarenlang de voorzitter van de internationale beweging ATD Vierde Wereld. De naam “vierde wereld” is gekozen naar analogie van de “derde wereld” (de ontwikkelingslanden). Met “vierde wereld” wordt hier bedoeld alle armen in zowel de rijke als in de ontwikkelingslanden.

Eind jaren zestig ontdekte Joseph Wresinski een klein boekje, voor het eerst uitgegeven in 1789 (herziene druk 1967) geschreven in het begin van de franse revolutie door de parlementariër Dufourny de Villiers, getiteld : Cahiers du Quatrième Ordre. Cahiers du quatrième ordre, celui des pauvres journaliers, des infirmes, des indigens, l’orde sacré des infortunés ou Correspondance philantropique entre les infortunés, les hommes sensibles, et les États généraux door M. Dufourny de Villiers. gepubliceerd in 1967 door Éditions d’histoire sociale in Parijs. Deze Dufourny vocht in die tijd voor de vertegenwoordiging van de armsten die in 1789 afwezig waren binnen de Tiers d’État (een belangrijke vergadering van vertegenwoordigers van districten van waaruit de parlementariërs gekozen werden).

ATD Vierde wereld heeft een raadgevende status bij de Verenigde Naties, de ILO en de Raad van Europa. De beweging slaagde erin om 17 oktober uit te laten roepen tot Internationale dag voor de uitroeiing van armoede (ook: Werelddag van verzet tegen extreme armoede), een dag die in 1992 erkend werd door de Verenigde Naties. Een van de presidenten van de organisatie was de invloedrijke Franse verzetsstrijdster Geneviève de Gaulle-Anthonioz, een nichtje van Charles de Gaulle en overlevende van Ravensbrück.

Geschiedenis van het begrip ATD en Vierde Wereld ATD staat voor “All Together in Dignity” (Allen samen in waardigheid). Oorspronkelijk is het de afkorting van Aide à Tout Détresse (Hulp in alle nood). Net als in andere landen was het in Nederland vaak moeilijk om deze franse afkorting uit te leggen. Er wordt immers gesuggereerd dat de beweging directe hulp of ondersteuning biedt, waarbij dan meestal aan materiële ondersteuning wordt gedacht. In verschillende Engelstalige landen werd al langere tijd de oorspronkelijke betekenis van de afkorting omgevormd tot “All Together in Dignity”omdat het beter uitdrukt waar de beweging voor wil staan. Nu heeft het internationale bestuur statutair deze nieuwe betekenis wereldwijd bekrachtigd en is, behalve in de geschiedenisboeken, alleen nog sprake van “All together in Dignity”.(In het frans nu « Agir Tous pour la Dignité » ) Het begrip ‘Vierde Wereld’ is eind jaren zestig uitgevonden door de grondlegger van de beweging: Joseph Wresinski en heeft een dubbele oorsprong. In 1952 gebruikte ene Afred Sauvy voor het eerst het begrip “Derde Wereld” waarmee hij de armste landen benoemde die streden voor hun onafhankelijkheid naast de twee blokken die elkaar in de koude oorlog het leven te na stonden. Afhankelijkheid en gebrek aan mogelijkheden om je stem te laten horen kende Joseph Wresinski ook vanuit zijn jeugd en van mensen die in armoede leven. Hij zocht al langer naar een manier om de armsten in elke samenleving, in welk land dan ook, een ‘geuzennaam’ te geven, een naam die uitdrukking gaf aan hun strijd voor onafhankelijkheid, erkenning en vertegenwoordiging.

Hij noemde deze niet-vertegenwoordigde groep de ‘Quatrième Ordre’ (de Vierde Stand). Dit waren dus de mensen die in erbarmelijke omstandigheden leefden. Uitgaande van de slogan van de Franse Revolutie ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap had Dufourny de Villiers opgemerkt dat deze waarden voornamelijk golden voor de drie officiële standen: de geestelijken, de adel en de burgerij. Een groot deel van het volk, en hun levensomstandigheden lieten deze standen in grote mate onverschillig. Als parlementariër trachtte Dufourny de armsten te vertegenwoordigen en ontketende een ware mobilisatie bij de burgerij om de armsten op te zoeken, hen om hun mening te vragen en deze op schrift te stellen. Dufourny heeft het allemaal niet mee mogen maken, zijn vierde stand kwam er niet en de armsten zouden nog lang op stemrecht moeten wachten. Joseph Wresinski heeft zijn beweging de Vierde Wereld genoemd, geïnspireerd door het begrip derde wereld en de mobilisatie van Dufourny. Sindsdien staat Vierde Wereld voor de strijd van de armsten in elke samenleving. In veel landen hebben de armsten stemrecht en zijn vaak erkend als burgers. Joseph Wresinski stelde daarentegen ten overstaan van de Commissie van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties dat de armsten vandaag de dag nog steeds niet de middelen hebben om van hun rechten gebruik te maken. De ‘Vierde wereld’ heeft het woordenboek gehaald, maar krijgt ook negatieve bijklanken. Zullen we van naam verande-

ren ? ’ Nee toch’, zegt iemand als dit ter sprake komt tijdens een ontmoeting. ‘Niet de naam is het probleem, wel dat het gaat om mensen die met misprijzen bekeken worden. Ook een nieuwe naam zal ingehaald worden door het negatieve etiket dat mensen in armoede dragen’. Wat rest ons dan? Blijven hameren op de waardigheid van elke mens ! (M.T. Poppe uit België in 2008)

Doel De beweging ATD-Vierde Wereld wil een samenleving helpen opbouwen waarin niemand wordt uitgesloten en waarin ieder volwaardig medeburger kan zijn. ATD is ervan overtuigd dat zonder het inzicht en de ervaring van de armsten extreme armoede niet bestreden kan worden. Vanwege dit inzicht kiest zij ervoor om voorrang te geven aan de allerarmsten die vaak al generaties lang in schrijnende armoede leven. Extreme armoede en sociale uitsluiting hier in Nederland en waar ook ter wereld zijn schendingen van de Rechten van de Mens. Zo heeft ATD bereikt dat binnen de algemene vergadering van de Verenigde Naties armoede wordt erkend als schending van de mensenrechten. Bij onze projecten spelen bepaalde mensenrechten een belangrijke rol zoals het recht op vertegenwoordiging. “Omdat we de mensen moeten laten zien wie we zijn, hoe we zijn. Dat we voor elkaar moeten opkomen, dat we ons niet hoeven te schamen voor wat we zijn. Dat we er voor uit moeten dur durven te komen.” Christine, Den Haag, Het is onacceptabel dat de armsten zich keer op keer minder minderwaardig moeten voelen tegenover iedereen en in alle omstandigheden. De beweging vindt dat minderwaardigheid voor nie niemand aanvaardbaar is omdat dit een vorm van discriminatie is die mensen machte machteloos maakt. De armsten zijn in hun gevoel van minderwaardigheid aan elkaar gelijk en moeten niet hun leven lang afhankelijk zijn van bijvoorbeeld voedselbanken en hulpverlening. Zij moeten niet voortdurend hoeven te lijden onder de angst voor uithuisplaatsing van hun kinderen, voor ondertoezichtstelling, voor betutteling, voor controle, voor allerlei maatregelen die hen boven het hoofd hangen, voor kortingen op uitkeringen die ze niet begrijpen. Soms zijn ze de weg kwijt in het woud van regelingen en zijn angstig voor willekeur van individuele ambtenaren. Samenwerking binnen de beweging tussen de armsten die zich bij de beweging hebben aangesloten en mensen uit alle overige lagen van de bevolking vormt voor de armsten de erkenning dat hun situatie door anderen ook onaanvaardbaar wordt gevonden. Zij doet daarom een beroep op iedereen om samen met de armsten op weg te gaan naar een wereld waar iedereen volwaardig medeburger is.

“Nee, ik ben geen hond, ik ben niet de imbeciel die van mij gemaakt is, ik weet dingen, ik ook...” ...” Marie, Noisy (een ervaringsdeskundige uit Frankrijk.) ATD kan niet accepteren dat er mensen onder ons leven die worden gezien als een opeenstapeling van problemen. Zij kan dus ook niet accepteren dat extreme armoedebestrijding dan weer vanuit huisvesting, dan weer vanuit onderwijs of inkomen, scholing of werk,... wordt benaderd. Iedereen moet begrijpen dat deze bestaanszekerheden allemaal samen nodig zijn om uit schrijnende armoede los te breken. Bron: www.atd-vierdewereld.nl


André Opa Neut Andre Opa Neut van der Neut Zijn stoel staat voor het raam. Die hebben ze daar neergezet. En in een hoekje van de kamer, waar eerst de kast stond, staat nu een bed en ,o ja, dat is waar, er staat ook nog een rollator klaar. Hij heeft een kastje om zijn nek, met knopjes waar hij op kan duwen. Als hij dat doet, klinkt er een stem uit de speaker aan de wand: “Kunnen wij iets voor u doen, meneer, wat is er aan de hand?” “Ik moet naar het toilet mevrouw, maar ‘t lukt me niet om te gaan staan. Mijn ouwe botten protesteren, is er wellicht iemand die mee kan gaan?” “Helaas meneer, dat kunnen wij ons niet meer permitteren, die luier went wel hoor, dat is iets wat u zult moeten accepteren.” En drie keer op een dag komt er een levend iemand langs, die snel, omdat de minuten tellen, haar werkzaamheden afrondt. Ze wast zijn billen, maakt zijn brood, en ruimt wat rommel van de grond. Ze wil wel meer doen, maar dan komt ze bij haar andere cliënten niet meer rond. En eenzaam zit hij voor het raam, het kastje veilig om zijn nek. 3 keer per dag word hij gecontroleerd, dat vindt onze regering helemaal niet verkeerd. Hij wil zo graag terug naar dat gebouw, waar hij enige tijd mocht revalideren, en af en toe nog een kaartje leggen kon met andere ouwe heren. Hij is alleen, helaas, nog veel te goed, hij kan nog redelijk zelfstandig denken. Niemand wordt immers meer bediend op z’n wenken. Ook al telt hij 86 jaren en heeft hij zijn hele leven hard gewerkt om de zorg die hij nu zo hard nodig heeft te kunnen betalen. De kamer waar hij in dat andere gebouw verbleef, staat verder gewoon nog altijd leeg. Zo zijn wij hier in ons “beschaafde”land de rechten van onze ouderen aan het verkrachten. Ze introduceerden hiervoor zelfs het nieuwe woord, Je bedenkt het niet!: “WENSWACHTEN”.

Mijn leven in armoede (Het verhaal van Kelly, deel 2)

‘Het is begonnen met mijn scheiding. Toen moest ik helemaal opnieuw beginnen, sowieso al emotioneel - want het hakt er flink in - maar ook in materieel opzicht. Ik moest echt mijn hele huisraad opnieuw aanschaffen. Met een bijstandsuitkering zit je dan al gauw in de schulden. En voordat je dan eindelijk die stap durft te zetten naar de schuldhulpverlening”. Aan het woord is Kelly, die vorig jaar voor het eerst haar ervaringen deelde met de lezers van dit magazine. Er is inmiddels veel gebeurd. “Vorige keer toen ik mijn verhaal deed, ging ik nog naar de Voedselbank. Maar ze hebben me eruit gegooid. Je mag er sowieso maar drie jaar gebruik van maken, want men gaat ervan uit dat je dan uit de geldproblemen bent. Maar ik zit wel met een hoge huur van €720 en ik moet het doen met een uitkering van €1150 per maand. Daar gaan de vaste lasten vanaf: Ziggo, water, verzekeringen, gas en licht, telefoon. Gemiddeld hou ik €50 à €60 per maand over om mijn boodschappen van te doen. Nu ik niet meer naar de Voedselbank kan, is het toch wel moeilijk. Maar we hebben er goede moed in! Ik mag gerust zeggen dat het een stuk beter gaat met mijn financiën, want eerst hield ik maar €30 per maand over. Het gaat vooruit!

aan de mensen die bij hem komen eten. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het geld op straat ligt, als je maar weet wát de mogelijkheden zijn. Als je heel arm bent, word je vindingrijk. Je wordt goed in het zoeken en vinden van creatieve oplossingen. Ik heb natuurlijk naast voeding ook weleens andere dingen nodig zoals huisraad. Dan ruil ik met iemand anders. Pas geleden kwam het zo uit dat iemand een kast had waar hij op uitgekeken was en ik had dat bij mij thuis precies hetzelfde. Toevallig vonden we elkaars wandkast leuk. Ze zeggen weleens: van ruilen komt huilen, maar dat is beslist niet waar! Verder krijg ik zakken vol kleding. Daar haal ik uit wat ik kan gebruiken. De rest zet ik op een plankje in de gang. Een kennis van mij, die een huissleutel heeft, haalt een keer per dag spullen op die zij op haar beurt weer kan gebruiken. Pas geleden zat daar een erwtensoeppakket bij. Ze kookt ook vaak voor de Soepbus. Dus... ondanks de armoede komen er veel fijne mensen en goede dingen op mijn pad. En dat houdt mij op de been!”

Mensen vragen weleens aan mij: ’Hoe dat je dat dan: leven van zo’n klein bedrag?’ Nou, dat is heel simpel: in mijn omgeving zijn er een hoop lieve mensen die me weleens brood, melk, thee, vlees enzovoort toestoppen. Anders zou ik het echt niet redden. Drie keer in de week ga ik naar de Soepbus ofwel de Herbergbus aan de Slingerweg. Het blijft niet bij soep alleen: brood, melk, een kopje thee of koffie krijg je daar ook. En het is fijn om een praatje te maken met lotgenoten. Ik zal niet snel vereenzamen! Het prettige aan de Herbergbus is, dat er geen voorwaarden worden gesteld, dit in tegenstelling tot de Voedselbank. Hetzelfde geldt (geen voorwaarden dus) voor Resto du Coeur van Rahal Lamlih, waar ik elke dag, behalve zondag, terecht kan. Ook hij geeft extra levensmiddelen

NL24 INGB 0006 735 656 t.a.v. Armoedeinbreda Kvk Breda 58167153


Stichting Mondiaal Centrum Breda Het is mooi dat dromen uit kunnen komen in het leven. Vijf jaar geleden was ik al gegrepen door het Huis van de Wereld, een initiatief in Tilburg dat een kloppend hart was in een bankgebouw. Uiteindelijk is het dat Huis van de Wereld niet geworden wat als doelstelling nagestreefd werd, maar werd er wel als Missionair Centrum Tilburg een huis betrokken dat gelegen is naast de fraters van Tilburg, wat nu het kloppend hart van Tilburg is. Misschien is het wel niet toevallig dat ook hier een congregatie aan het begin van het werk in de wijk en de stad gestaan heeft Een dergelijk kloppend hart willen we ook hier gaan realiseren, waar wijkbewoners, bewoners van de stad en mensen die van verre komen een ontmoetingsplek hebben, een luisterend oor, een cursus geven of volgen, een advies geven of een spiegel voorgehouden worden of kunnen exposeren, toneel of muziekspelen, meditatieve en stiltemomenten kunnen ondergaan.

Kortom het moet een bruisend centrum worden waar voor elk wat wils te vinden is. Het is een lange weg geweest. Eerst was ons oog nog gericht op het klooster van de Kapucijnen, maar toen dat niet haalbaar bleek kwam vanuit de werkgroep Bed, Bad en Brood van de Stichting Ongedocumenteerden Breda e.o. het initiatief om in september 2013 op zoek te gaan naar huisvesting voor mensen in noodsituaties. Al vrij snel kwamen we er achter dat er een gebouw van de Broeders van Huijbergen in de Roland Holsstraat twee jaar leeg stond en slechts bewoond werd door twee personen die de anti-kraakwacht vormden. Geleidelijk aan hebben we en dan noem ik de bestuursleden met name Dick de Lange, secretaris, Jan Reinen penningmeester , Bram Heringa bestuurslid en sinds kort Eric Bakker, maar ook de tientallen vrijwilligers meegedacht hebben en vooral ook meegewerkt om het Centrum zover te krijgen zoals we er nu voor staan. Er zijn goede contacten met een groot aantal wijkbewoners, die spontaan hun diensten hebben aangeboden, er zijn

goede contacten gelegd met name door Bram Heringa met de wijkraad, er zijn betrokken mensen uit de stad Breda, die het belangrijk vinden dat er verbindingen gelegd worden door mensen vanuit verschillende achtergronden, maar waarbij ontmoeting en presentie centraal staan. Vanaf november vorig jaar toen we de eerste gesprekken hadden met het bestuur van de congregatie van Huybergen is alles in een stroomversnelling geraakt. Er werd ons financiĂŤle ondersteuning aangeboden van een fonds dat in de Marge heet, het meubilair wat U hier ziet komt van de zusters Franciscanessen van Bergen op Zoom. Er werd een stichtingsbestuur gevormd met de naam Stichting Mondiaal Centrum Breda. De eerste bijeenkomst met tien geĂŻnteresseerde vrijwilligers is op donderdag 3 april 2014 ten huize van de huidige secretaris gehouden. Zowel op 3 april als op 1 mei hebben de tien vrijwilligers uitvoerig over de doelstelling gesproken. Leidraad werden de begrippen Vrijheid, Gerechtigheid en Solidariteit. Op vrijdag 2 mei heeft no-


taris R. Claassen te Breda de oprichtingsakte opgemaakt. Met de ondertekening was de oprichting een feit. Diezelfde dag is de stichting ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.. Er word een bruikleenovereenkomst getekend met de Broeders dat de Stichting voor 5 jaar het pand om niet mag gebruiken, maar dat de Stichting wel de exploitatielasten moet opbrengen via fondsen, subsidies en donaties.

Waarom een Mondiaal Centrum in Breda Breda noemt zich graag een gastvrije stad. Ze gaat er prat op, tot meest gastvrije stad van Nederland te zijn gekozen. Aan wie deze gastvrijheid nader beziet, valt het op dat het vooral gastvrijheid is voor wie dat kan betalen. Winkels, horeca, culturele evenementen, ze trekken veel mensen aan, bieden veel goeds, maar zonder geld kom je in Breda niet ver. Voor veel bevolkingsgroepen – kansarme(re) minderheden, buitenlandse vluchtelingen – is de stad, de stedelijke gemeenschap, niet zo uitnodigend. In de stad worden weliswaar grootschalige activiteiten gehouden, muziekfestivals als Breda Barst, Jazzfestival en muziekfestivals die specifiek op jongeren gericht zijn, en het (eenmalige) Glazen Huis. Uit Breda ’s evenementenkalender blijkt echter dat het sterk vasthoudt aan zijn eigen cultuurhistorie - waarin de Nassaus centraal staan – en haar bourgondische traditie(s), waarvoor ook geldt dat die sterk op autochtone Nederlanders is gericht. Naast veel nieuwe Nederlanders zijn er in Breda en omstreken anderen, die buiten de gangbare categorieën vallen. Er zijn werknemers uit de nieuwe EU-landen, die weinig hebben om zich thuis te voelen en dikwijls geen opvang hebben als ze werkloos raken, er zijn dak- en thuislozen. Met de laatsten houdt Centraal Onthaal zich bezig, maar bereikt niet allen. Asielzoekers worden opgevangen door de overheid en het COA, VluchtelingenWerk en S.T.O.B. houdt zich met hen bezig, en dan zijn er nog heel wat die buiten de boot vallen: uitgeprocedeerden, ongedocumenteerden. De gemeente Breda weet niet hoeveel het er zijn, want ze worden niet geregistreerd. Maar ze zijn er wel: heel wat mensen die aan het randje van de schijnbaar gastvrije stad leven. In het verleden was er VluchtBed, voor directe noodopvang. Dat is echter toen de Gemeente Breda

de subsidie introk moeten stoppen. Daarom is er nu in Breda geen enkele specifieke opvang voor mensen die een beroep kunnen doen op Bed, bad en brood. De expertise van Vluchtbed dat 12 jaar in Breda heeft bestaan is gelukkig nog bij ons aanwezig en daar willen wij gaarne gebruik van gaan maken evenals de deskundigheid die Vluchtelingenwerk aanwezig heeft met name voor het juridisch gedeelte Het gaat ons uitdrukkelijk niet om de opvang van daklozen en verslaafden. Deze gespecialiseerde zorg is in handen van de Stichting Maatschappelijke Opvang, het SMO. Het gaat ons erom handen en voeten te geven aan de Bed, Bad en Brood functie onder professionele begeleiding en voor een bepaalde duur zoals deze in bijna alle grote steden van Nederland voorhanden is. Ik noem slechts als voorbeelden Vluchtelingen in de Knel in Eindhoven en de Stichting Gast in Eindhoven, maar alle andere grote steden zoals Rotterdam, Utrecht Groningen, Amsterdam en Maastricht hebben ook al deze noodopvang Eindelijk is het nu zover dat we vandaag de benedenverdieping in gebruik kunnen gaan nemen. Dat doen we met een Open Inloop voor wijkbewoners elke maandag en vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur. We doen dat op de dagen omdat er op andere dagen in de week alle Open Inlopen in de stad zijn, maar daarnaast zal er ook een commissie aan de gang gaan met de inrichting en gebruik van de aula/oud kapel, er is al een tuingroep die hard gewerkt heeft zoals U dadelijk kunt zien. Dat kan ook nog alle kanten op van stadslandbouw tot tuin met bloemen, er komt een stilteruimte, waar gelegenheid is

tot meditatie en op woensdagmiddag komen er mogelijkheden voor kinderactiviteiten, en een hulp en verwijsbalie. Dit alles moet nog ontwikkeld worden ,maar met het potentieel dat in de wijk zit, moet dat lukken. U kunt zich bij Tracey en Gerda en Janny melden als U zich wilt aanmelden als vrijwilliger of via info@mondiaalcentrum.nl Vrijdag 24 april is begonnen met de laagdrempelige Inloop voor buurtbewoners en mensen uit de stad vanaf 10.00 uur…als eerste activiteit die door het MCB opgezet is vanuit het begrip van de presentietheorie van Andries baart, gewoon goed luisteren en empathie en aandacht voor elkaar hebben. Dank in ieder geval aan allen die het ons mogelijk gemaakt hebben om zover te komen. Ik heb de belangrijkste personen en instellingen al genoemd, maar wil toch ook hier dit college van B. en W. en de ambtenaren toch bedanken voor de steun die wij tot nog toe hebben ervaren met het realiseren van onze doelstellingen en hopen deze ook in de toekomst te verkrijgen. Breda 13 april 2015. Jan Hopman voorzitter.


Hebben & Houden: Breda-Oosterhout-Tilburg Met een groot aanbod tweedehands spullen vind je bij Kringloopwinkel Hebben & Houden in Breda en in Oosterhout altijd iets leuks voor in jouw woning. Of je nu op zoek bent naar een meubelstuk, kleding, boeken of platen, curiosa, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, etc. bij Hebben en Houden komen iedere dag nieuwe spullen binnen. Hebben ze het vandaag niet, dan hebben ze het morgen misschien wel. Je kunt ook doorgeven waar je naar op zoek ben en dan krijg je een telefoontje als ze iets hebben binnen gekregen. Hebben & Houden zet zich in voor de armoedebestrijding in Nederland. De opbrengst

van spullen die zij verkopen in de winkel gaan naar de minder bedeelden in Nederland. Je vindt er dan ook altijd mooie meubelen tegen absolute bodemprijzen. Aanbod De kringloopwinkel is er ĂŠĂŠn die zo moet zijn; gezellig, rommelig en toch overzichtelijk. In de ruim opgezette showroom vind je een groot assortiment tweedehands spullen welke bijna dagelijks wisselt. Je vindt hier van alles; bankstellen, kasten, meubilair, kleding, boeken, spelletjes, snuisterijen en nog veel meer. Spullen over? Heb je veel, misschien wel teveel, in je huis staan? Wil je hier eigenlijk wel vanaf maar vind je het zonde om het weg te gooien? Dan kan Hebben en Houden er vast weer iemand blij mee maken. Is er iemand overleden of moet je plotseling verhuizen? Vertrek je naar het buitenland en weet je niet wat je met al jouw spullen moet die je achterlaat? Neem dan direct contact op met Kringloopwinkel Hebben & Houden. Jouw spullen worden geheel gratis thuis bij je opgehaald. Na controle en een grondige reiniging worden ze in de showroom geplaatst voor verkoop.

Oranjeboomstraat 330 4812 EN Breda Tel: 06-45820051 Dr. Janssenslaan 5-7 4902 XA Oosterhout Tel: 06-45820051 Boomstraat 117 5038 GP Tilburg Tel: 06-45820051 www.kringloopwinkelhebbenenhouden.nl


Stichting Geeren-Noord dicht? In juni 2016 loopt het convenant, dat Stichting Geeren-Noord met de gemeente heeft, af. Betekent dit het einde van Stichting Geeren-Noord en de sloop van het buurthuis? Geen subsidie meer voor buurthuizen in Breda. Wel voor brede scholen zoals Noorderlicht in Geeren-Noord. Stokpaardjes misschien? Wel subsidies voor grote organisaties zoals Surplus, Wij, Breda Actief, met als koploper Stichting Nieuwe Veste (€ 10.362.715,- in 2014). Buurthuizen zijn uitgelezen de plaatsen waar buurtbewoners binnen kunnen lopen om een praatje met andere buurtbewoners te maken of om zomaar een kop koffie te drinken. Allemaal heel laagdrempelig en zeer bevorderlijk voor de sociale samenhang binnen een woonwijk. Het buurthuis van de toekomst moet het voortaan gaan worden. De top 12 subsidies in 2014 gingen om een bedrag van € 39.376.853,-. Let wel: Er is in totaal aan een groter aantal organisaties subsidie toegekend in 2014. Het ironische aan dit alles is dat (in het kader van eigen broek ophouden en bezuinigingen) subsidies, waarmee buurt- en gemeenschapshuizen de deuren open kunnen houden en hiermee een laagdrempelig ankerpunt in een woonwijk vormen, niet meer worden toegekend. Hoezo eigen broek ophouden? Het Chassé

Theater heeft nog geen geld om een eigen broek te kopen. De totale subsidie om de buurthuizen, welke nog open waren in Breda, vorig jaar draaiend te houden was (gehoord in de wandelgangen) ongeveer € 1.500.000,-. Dit is een schijntje en staat in schril contrast met het totaal aan toegekende subsidies van de hierboven genoemde organisaties. Organisaties waar het gros van de wijkbewoners totaal niets mee heeft. Zelfs € 50.000,- voor de exploitatiekosten van Stichting Geeren-Noord is te veel gevraagd. Van WonenBreburg valt ook niks te verwachten. Sterker nog; Breburg zou maar al te graag de grond willen hebben om er te bouwen. Nu ben ik niet enthousiast over ONS in Geeren-Zuid, maar hier doet Singelveste tenminste nog iets voor de wijk, i.p.v. alleen maar huizen bouwen (al ben ik het niet helemaal eens met de manier waarop).

fronteerd met drinkende bezoekers van de dan wel bijzonder gezellige “huiskamer”, waar ook nog biljarts komen te staan? Naarmate het langer licht blijft, des te langer blijven de kinderen buiten voetballen en dan heb ik het nog niet over eventuele buitenactiviteiten na schooltijd in de zomermaanden.

HET IS WEL EEN SCHOOL HOOR, GEACHT GEMEENTEBESTUUR!! Stichting Geeren-Noord dicht?

– 12 biljartverenigingen op straat.

Gevolg: Vele senioren achter de geraniums. Veel van de biljartverenigingen biljarten bij Stichting Geeren-Noord omdat zij elders, vanwege de hoge prijzen, zijn weggegaan.

Wordt Stichting Geeren-Noord door de gemeente doelbewust aan het kruis genageld om stokpaardje Noorderlicht, tegen beter weten in toch maar het voordeel van de twijfel te geven? Wie zal het zeggen.

– – – –

De dartvereniging komt op straat te staan. Het naaiclubje komt op straat te staan. De kookclub komt op straat te staan. Stichting Marokkanen Breda komt op straat te staan.

Een wetenswaardigheidje misschien: Het “huiskamergedeelte” van Noorderlicht heeft een horecavergunning (er mag dus bier e.d. worden geschonken). Deze “huiskamer” is dan weliswaar na 17:00 uur pas open, maar ik voorspel dat komend voorjaar en zomer er problemen gaan ontstaan als er op het trapveldje kinderen en ouders aan het sporten zijn en worden gecon-

Met het verdwijnen van Stichting Marokkanen Breda uit de wijk wordt de kans weer groter dat de overlast met jongeren weer toe gaat nemen. Het toezicht vanuit Stichting Marokkanen Breda is met het verdwijnen hiervan immers ook weg.

Waar moet iedereen nu naartoe ??


Social Buddies: eerste rij van links naar rechts:Corrie, Arie, Lenie, tweede rij van links naar rechts: Susanne, Bert en Frans

Armoede in Breda zoekt:

Social Buddies Al geruime tijd draait nu het project Social Buddies®. Social Buddies® zijn mensen zoals jij en ik, die graag een ander willen helpen. Iedereen kan wel eens een steuntje in de rug gebruiken, of een schouder om op uit te huilen. Als Social Buddie ga je soms echter een stapje verder, je blijft iemand zijn Buddie totdat hij of zij aangeeft het niet meer nodig te hebben. Het gaat vaak om mensen die dakloos zijn of dakloos dreigen te worden of mensen die problemen hebben met het UWV of de Sociale Dienst/Atea en de Gemeente. Een Social Buddie kan helpen met orde op zaken te stellen door bijvoorbeeld de papieren te ordenen, te helpen met formulieren en/of brieven. Hij/Zij kan ook telefoontjes plegen of meegaan naar instanties

®

waar de hulpvrager moeite mee heeft.

Wat vragen wij van een Social Buddie® Wij komen graag in contact met mensen die de nodige levenservaring hebben, zich kunnen inleven in verschillende situaties en emoties en het liefst enige basiskennis hebben van de sociale kaart van Breda. Daarnaast zijn wij speciaal op zoek naar mensen met juridische kennis of kennis van belastingzaken, zodat de andere Social Buddies® hierop terug kunnen vallen. Als Social Buddie® ben je vrijwilliger en kun je zelf aangeven hoeveel tijd je wilt besteden aan het project. Vrijwillig betekend echter niet vrijblijvend, wij gaan er vanuit dat wanneer je afspraken maakt met ons en met een client dat

je deze afspraken ook na komt. Ook verwachten we dat je met alle gegevens zorgvuldig omgaat zodat de client er van op aan kan dat hij/zij jou kan vertrouwen.

Wil je meer weten over het project Social Buddies®, heb je zelf een hulpvraag of wil je jezelf aanmelden? Stuur dan een berichtje naar: hulp@armoedeinbreda.nl

NL24 INGB 0006 735 656 t.a.v. Armoedeinbreda


Velen van ons kennen de Amerikaanse tv-series waarin allerhande voorwerpen verpand worden bij een pandjeshuis, met als doel het krijgen van een lening. Wordt die lening afbetaald (inclusief rente uiteraard), dan krijgt de geldlener zijn voorwerp terug. Dit artikel gaat over het pandjeshuis (pandhuis) en wat de Nederlandse wetgeving zegt over het pandjeshuis dat in Nederland gevestigd is. Hoe moet te werk worden gegaan, wat mag het pandjeshuis wel en wat niet? Wij leggen het uit.

- Of de overeenkomst kan worden verlengd en zo ja, wat de voorwaarden daarbij zijn; - Het feit dat de lener bij terugbetaling op elk moment binnen de termijn zijn goederen terug kan krijgen; - Eventuele andere voorwaarden die het pandjeshuis van toepassing wil laten zijn.

Pandbelening bij pandjeshuis Verpanding bij het pandjeshuis wordt juridisch gezien ‘pandbelening’ genoemd. De lener krijgt tijdelijk de beschikking over een som geld, het pandjeshuis krijgt ter zekerheid een roerende zaak (een horloge, een duur boek, een tv, et cetera).

Hoogte van de vergoeding aan het pandjeshuis De hoogte van de vergoeding die pandjeshuizen voor overeenkomsten die voor 1 juli 2015 worden gesloten mogen berekenen, is 9% per maand. Dat komt neer op een samengesteld rentepercentage (=rente op rente) van 181% per jaar.

Per 1 juli 2014 is er nieuwe wetgeving rondom pandbelening bij het pandjeshuis van kracht. Deze nieuwe wet vervangt de meer dan 100 jaar oude Pandhuiswet 1910. In dit artikel gaan we uit van een particuliere lener en een beroepsmatige uitlener (pandjeshuis).

De hoogte van de vergoeding die pandjeshuizen vanaf 1 juli 2015 mogen afspreken is 4,5% per maand. Dat houdt een rentepercentage van 69,5% per jaar in.

Overeenkomst van pandbelening Bij het pandjeshuis, wordt een overeenkomst van pandbelening opgemaakt voor elke transactie. De overeenkomst van pandbelening is een overeenkomst die op papier of op een ‘duurzame drager’ wordt aangegaan. Beide partijen krijgen een exemplaar van de overeenkomst.

Vreemd genoeg, is het percentage aan vergoeding dat pandjeshuizen in rekening mogen brengen nog steeds aanzienlijk hoger dan het maximumpercentage (afhankelijk van de rentestand meestal tussen de 10 en 15%) per jaar dat aanbieders van consumentenkredieten mogen vragen (denk ook aan de aanbieders van flitskrediet, die daarvoor eerder flink op de vingers werden getikt).

In die overeenkomst wordt afgesproken, dat de lener zijn zaak terugkrijgt wanneer hij de geldsom en pandbelenersvergoeding (rente) volledig heeft terugbetaald binnen de gestelde termijn. In de overeenkomst wordt verder genoemd: - Identiteit en adres van beide partijen; - Omschrijving van het goed; - De hoogte van de geldsom die het pandjeshuis ter beschikking stelt; - De lengte van de termijn (minimaal twee maanden!) - De rente/vergoeding per maand in procenten; - Het totale bedrag dat betaald moet worden;

Verdere regelgeving verpanding aan pandjeshuis Hoewel de ‘verpanding’ aan het pandjeshuis wellicht geen échte verpanding is, zijn wel een aantal (niet allemaal!) regels rondom het pandrecht van overeenkomstige toepassing indien het eigendom over wordt gedragen nadat de lener niet op tijd heeft betaald (in tegenstelling tot de variant waarin het eigendom direct wordt overgedragen en weer terug

wordt overgedragen indien wel op tijd wordt betaald). Het is verstandig om in dergelijke gevallen een jurist te raadplegen voor advies op maat. Afwijken van deze regels Er zijn pandjeshuizen die afwijken van bovenstaande regels en die hogere rentepercentages vragen of kortere termijnen hanteren. Dat is echter niet toegestaan, ook niet als dat in de overeenkomst van pandlening wordt afgesproken. De bovenstaande regels zijn zogenaamd ‘dwingend recht’. Staan toch andere bepalingen in de overeenkomst? Dan zijn die nietig (ongeldig). Ook het omzeilen van deze regels door de overeenkomst anders te noemen is niet mogelijk. Heeft u een conflict met een pandjeshuis? Er ontstaan regelmatig conflicten bij pandjeshuizen, niet enkel op tv, maar ook in het pandjeshuis op de hoek. Wanneer een conflict ontstaat en wanneer u er niet uitkomt, is het verstandig om contact op te nemen met een jurist. Een jurist kan u adviseren, kan eventueel in contact treden met het pandjeshuis om tot een oplossing te komen of kan een procedure starten indien dat nodig is. Verpanding bij pandjeshuis (Conclusie) Verpanding bij een pandjeshuis komt meer voor in Nederland dan dat men zou denken. De wet geeft er een aantal specifieke regels voor, die hierboven grotendeels zijn weergegeven. Mochten er geschillen met het pandjeshuis ontstaan rondom de pandbelening, dan is het verstandig om een jurist in te schakelen die verstand heeft van dit onderwerp. Hoe eerder u dat doet, hoe beter de kans op een gunstige uitkomst. Bron: http://www.wetrecht.nl/verpanding-bij-pandjeshuis/

In ArmoedeinBreda No. 4 een reportage over Pandjeshuizen in Breda Deel uw ervaring met ons: redactie@armoedeinbreda.nl


I Officieel Sikkens Dealer I Advies op maat I Hoge Kortingen I I Mengmachine met méér dan 10.000 kleuren I

30-70%

BELCRUMWEG 30, 4815 HB BREDA - TEL. 076-5875217

www.bredaverfhuys.nl

Bezoek onze webshop: Openingstijden: Ma-di-wo.: 07.30-18.00 u. I Do-vr: 07.30-20.00 I Zat. 08.30-17.00 u. GRATIS PARKEREN (wij zijn gevestigd tegenover de Jumbo en Aldi)

Low Budget

Garage Sterken � � � � �

Laag uurtarief Prijsopgave vooraf Uitsluitend gebruik van A-kwaliteit materiaal Garantie op werkzaamheden en materiaal Leenauto in overleg beschikbaar

Openingstijden: 08.30-17.30 u (zaterdag op afspraak)

076-5320585/06-54958399

Ramshoorn 25, 4824 AG Breda (Haagse Beemden) www.garage-sterken.nl - garagesterken@kpnmail.nl

II 22 II Mei 2015 I No.3 I ArmoedeinBreda II


Eten, vergaderen, feesten, werken en leren doe je bij ONS in Geeren-Zuid ONS Cooperatief Onder de vlag van ONS Coöperatief is het bewonersbedrijf voor ONS Restaurant, Catering Amira en het beheer van ONS gestart. Doelstelling is dat ONS Coöperatief uiteindelijk zelfvoorzienend is. In Geeren-Zuid was een groep vrouwen al een tijdje op eenvoudige wijze bezig met cateringactiviteiten. Dit heeft geleid tot hun wens om een collectief kleinschalig bedrijf te starten. Samen met deze vrouwen zijn diverse organisaties waaronder AlleeWonen, vrouwenstudio Maxima, stichting Tientjes, Werk aan de Wijk, gemeente Breda en WonenBreburg aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een concept voor een bewonerscoöperatie. Cordaid heeft adviseurs geregeld die geholpen hebben bij het opstellen van een business plan en de oprichting van de cooperaties. De gemeente Breda heeft ervoor gezorgd dat het concept van de cooperaties aansluiting vond bij de sociale wetgeving. Op 6 no-

vember 2013 is ONS Cooperatief officieel opgericht. Deze bestaat uit bewoners van Geeren en verzorgt het beheer, wijkrestaurant en catering bij ONS.

Voor wie is de coöperatie? Vooral mensen die eerst een uitkering hadden of (gedeeltelijk) nog hebben komen in aanmerking evenals mensen die een slecht vooruitzicht hebben om op eigen kracht aan een baan te komen, of een zinvolle dagbesteding nodig hebben. Door deel te nemen in de coöperatie kunnen zij - met behoud van uitkering - door te werken naar vermogen een deel van hun uitkering terugverdienen of een eigen reïntegratiebudget bij elkaar sparen om een vervolgstap in hun eigen groeitraject te zetten. Door een laagdrempelige instroom in de coöperatie en het aanbieden van scholing, training, begeleiding, ondersteuning en kansen om werkervaring op te doen, kunnen ze van uitkering naar financiële zelfstandigheid groeien. De coöperatie is er van en voor de deelnemers zelf, maar ook voor de buurt, hun omgeving, de stad. De bedoeling is dat de coöperatie iets teruggeeft aan de

wijk op het gebied van veiligheid en leefbaarheid en dat het een bijdrage levert aan de civil society.

Ondersteuning en coaching Voor de begeleiding van deelnemers gaan we uit van de eigen kracht van mensen. Begeleiding op de werkvloer gebeurt door talentvolle medewerkers, die al wat verder zijn in hun ontwikkeling: ‘bewoners helpen bewoners’. In de implementatiefase is een professional beschikbaar voor ondersteuning en coaching. ATEA is huurder van een ruimte in het buurthuis en zal van daaruit mensen - die met een uitkering thuis zitten - naar activeringsplekken en werk begeleiden. Dit zal veelal in een van de bewonersbedrijven zijn. Multifunctionele ruimtes en buurttuin bij ONS Bij ONS zijn diverse multifunctionele ruimtes en een buurttuin die te gebruiken zijn voor verschillende doeleinden en door verschillende partijen en bewoners. De diverse multifunctionele ruimtes (van ca. 45 m2 tot 130 m2) en de tuin zijn te gebruiken voor allerlei bewonersactiviteiten en vrij in te vullen voor en door bewoners. Voorbeelden van activiteiten die kunnen


Multi Functioneel Centrum voor lokale activiteiten voor kinderen en volwassenen, verhuur van zalen en kantoorruimten, gelegenheid voor koffie en thee.In het centrum is onder andere een jongerenruimte ondergebracht en vindt een wekelijks spreekuur met de wijkagent(en), gemeente Breda, WonenBreburg en Alleewonen plaats. Het centrum is voorzien van een aantal (vergader)lokalen die permanent of in dagdelen gehuurd kunnen worden en een bar/restaurant. In de sportzaal worden door diverse (sport)organisaties sporten aangeboden zoals seniorengymnastiek, Muay Thai en Zumba lessen. Verder richt het centrum zich op het bijdragen aan de leefkwaliteit in de wijk Haagpoort.

Scheldestraat 1, 4812 VJ Breda, Telefoon 076-514 5874 www.scheldestraatbreda.nl / info@scheldestraatbreda.nl

Moeten Willen Kunnen Waar een wil is, is een weg!

Begeleiding aan huis (Sociaal Pedagogische) begeleiding Schoolkinderen, pubers en jongeren Basisverzorging Hulp bij de dagelijkse levensverrichtingen Werken aan zelfvertrouwen en weerbaarheid Dagbesteding Een passend aanbod Bevorderen van de zelfredzaamheid Lichamelijke en/of verstandelijke beperking? Sociale, emotionele en/of psychische problemen? Ziekten en/of stoornissen? Aantrekkelijke tarieven Mogelijkheid tot een onafhankelijke klachtenregeling Intakegesprek gratis Stage- en huiswerkbegeleiding Werken aan doelen Kleine stappen, wel vooruitgang Laagdrempelige hulp Samenwerking

M WK

HULPVERLENING & ONDERSTEUNING OP MAA MAAT

www.mwk-breda.nl Mail: stevie@mwk-breda.nl

Postbus 7076, 4800 GB Breda


plaats plaatsvinden: huis huiswerkklas, musicalmusical school, cursus EHBO, Tai chi, Yoga, vrouwengroevrouwengroe pen, kapper, nagelstudio, mamacafé, taallessen, computerlessen en theorielessen rijbewijs. Ook is er een professionele keuken die gehuurd kan worden voor kookworkshops. Mocht u interesse hebben in het huren van een ruimte mail dan naar info@ onsingeeren-zuid.nl.

Wijkschool bij ONS Er is een wijkschool waar jongeren door ROC dicht bij huis opgeleid worden. Bij ONS is het mogelijk ondersteuning te krijgen op gebied van opleiding en werk bij het Start College. Deze kleinschalige wijkschool is opgezet door Kellebeek AKA Nova, een opleiding van het ROC West Brabant. De wijkschool is bedoeld voor jongeren vanaf 16 jaar, die door verschillende oorzaken de aansluiting missen in het reguliere onderwijs; jonge moeders die zijn aangewezen op kinderoppas in de nabije omgeving; wijkbewoners, die de basisvaardigheden zoals Nederlandse en Engelse taal en rekenen willen bijspijkeren. De wijkschool biedt onderwijs op minimaal MBO niveau 1 en heeft ruimte voor twee klassen van circa 15 leerlingen. Er is ruimte voor maatwerk, maar randvoorwaarde is altijd dat toegewerkt wordt naar een erkend diploma. Kern van de

opleiding is: De leerlingen worden geworven via de samenwerkingspartners in de wijk: Get Started, Werk aan de Wijk en de Grote Broers. Een vaste coördinator is de spil voor de jongeren, de (structurele)stageplekken, die zoveel mogelijk in de wijk worden geregeld, de school en de ondersteunen-

de partijen. De coördinator wordt mede gefinancierd door het Oranjefonds.

Get Started Get Started is er voor jongeren van 16 tot 27 jaar uit o.a. Geeren-Zuid en andere buurten uit Hoge Vucht, Doornbos en Linie. Get Started is er voor jongeren die op dit moment niet op school zitten, geen werk hebben of op zoek zijn naar een stageplek. ONS Wijkrestaurant In ONS restaurant kunnen bewoners van Geeren-Zuid elkaar ontmoeten, met elkaar wat drinken en eten, er komen flexwerkplekken waar wijkprofessionals met elkaar kunnen werken. Bewoners kunnen opgeleid worden voor in ONS wijkrestaurant ONS restaurant zorgt voor gastvrijheid en creërt een ontmoetingsplek waar verschillende doelgroepen komen. Tegelijkertijd is het een plek om jongeren en vrouwen op te leiden en hun diploma te laten halen. ONS restaurant vormt de verbindende schakel tussen de verschillende onderdelen van ONS. Samen met de stadslandbouw is ONS restaurant een trekpleister voor de bewoners van Geeren-Zuid, maar ook voor andere bewoners van de omliggende buurten en wellicht ook voor de rest van de stad. Cateringsbedrijf Vrouwen in de buurt zijn al jaren actief om zichzelf te ontwikkelen o.a. via kooklessen. De afgelopen tijd heeft het cate-

ringsbedrijf verder vorm gekregen en is al volop in bedrijf geweest. Door een professionele keuken bij ONS restaurant als het aanleren van beroepsvaardigheden kunnen diverse vrouwen doorgroeien naar echt ondernemerschap in de cateringbranche. Met een intensief leerprogramma (zowel algemene vaardigheden, beroepsinhoudelijk als ondernemerschap) kan het cateringbedrijf uitgroeien tot parel van de coöperatie. The Colour Kitchen zal de

vrouwen gaan coachen in hun verdere professionalisering. Belangrijke bijkomstigheid is dat via de catering contact met buurtbewoners ontstaat waarbij meer hulpvragen spelen die via de coöperatie (Witte Werkster) kunnen worden opgelost.

Plek voor Grote Broers Het Grote Broerproject krijgt een vaste plek in het buurthuis. Het project wil toekomstperspectief bieden aan jongeren voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Gezamenlijk ontdekken wat de talenten en competenties zijn, zodat zij deze trots voorbenutten en als voor beeld geven aan de wijk. Jongeren zetten zich in leefbaarom de leefbaar heid in de wijk te verbeteren en tegelijk wordt ze een sociaal vangnet en oefenmaatschappelijke oefen ruimte geboden. Door hen activiteiten, trainingen en stages aan te bieden worden jongeren gemotiveerd, ondersteund en opgeleid. Tegelijk ontfermen zij zich over hun ‘jongere broertjes’ in de wijk. Wijkwinkel met naaiatelier Een groep vrouwen uit de wijk is gestart met een kleding- en naaiatelier met tweedehands kleding. Met de verkoop van vintage kleding, het aanpassen en herstel van deze kleding en de verkoop van eigengemaakte kleding en accessoires willen de vrouwen zich verder ontplooien, geld verdienen en zorg dragen voor mooie kleding tegen een betaalbare prijs. Ook is er een verhuurpunt van (gebruikte) bruidsjurken voor bewoners met een kleine beurs. Het kledingatelier biedt naast ruimte voor ondernemerschap ook activeringsplekken en werkervaringplekken voor jongeren en met name vrouwen uit de wijk. Het atelier is ook een ontmoetingsplek voor vrouwen uit de wijk en andere delen van de stad. Vrouwenstudio Amalia en het naaien kledingatelier hadden al een voorlopige plek in het buurthuis. In het vernieuwde buurthuis hebben zij een vaste nieuwe stek. Multifunctionele ruimtes Deelnemers van ONS Cooperatief regelen de verhuur van ruimtes en zalen, schoonmaken, verzorgen het groenonderhoud en zijn gastvrouw voor het hele gebouw. Afgelopen jaar zijn diverse vrouwen uit de buurt hiermee al voortvarend aan de slag gegaan en hebben erg hard gewerkt. Bijna ieder weekend is er ruimte verhuurd en door de week zijn er bijna dagelijks activiteiten geweest. Het zelfbeheer is ondergebracht in ONS Cooperatief en is een combinatie van vrijwilligerswerk, activeringsplekken en leer-/werkplekken. Bron: http://www.alleewonen.nl/In_de_wijk/Breda/Geeren_Zuid/ONS_in_Geeren_Zuid en http://www.onsingeerenzuid.nl


Autobedrijf De Krogten Regenbeemd 19, 4825 AS Breda, 076-8795263

www.autobedrijfdekrogten.nl - info@autobedrijfdekrogten.nl

Openingstijden: ma. t/vr. van 09.00-19.00 uur. Zat. van 09.00-18.00 uur. Zon. gesloten

Occasions Auto inkoop APK erkend Bandenservice Financiering

HEKEL AAN SCHUREN, SCHILDEREN?

n e k k u r d e b Textiel, ? n e r u d r en bo

WIJ NIET ! Rob Vlemmix Schilders

06-2269 3554

Nijverheidsweg 3, 4854 MT Bavel telefoon 0161-432 990

Al 30 jaar de beste !

info@robvlemmixschilders.nl


Recht of Onrecht?

"We worden er langzaam ingeluisd" Helena Delissen Sirius 36 4907 CK Oosterhout Oosterhout 10-12-2014

Geachte heer A.J.B. Gabriels, Ondanks uw ontmoediging opmerking in uw schrijven over juridische stappen ondernemen, ben ik toch zo vrij mijn bezwaar mee te delen: Bij deze teken ik dan ook bezwaar tegen de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) die in 2015 in gaat en wel omtrent hulp in de huishouding. Het is nu 10 december 2014 en nog steeds is er geen concreet beleid. Thebe is onbereikbaar en de afdeling WMO laat telkens hetzelfde geluidsbandje horen. Er is maar een woord voor dit handelen uwerzijds en dat is: SCHANDELIJK! Verder wil ik beoordeeld worden op mijn kunnen (Conditie) en niet op mijn financiële status. Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet. Helena Delissen

Onlangs heb ik bij mijn gemeente (in Oosterhout) bezwaar ingediend omtrent het feit dat mensen met een beperking, waaronder ook ik, worden beoordeeld op hun financieel inkomen en spaargelden en niet op hun conditie. Het gaat in dit geval over het wel of niet toekennen van huishoudelijke hulp. Volgens wetenschappers zijn er de laatste 50 jaar veel meer chronische zieken bij gekomen. Men heeft dan ook vele jaren oogluikend toegezien dat dieren, planten en rivieren ernstig vervuild zijn met de vele ziektegevolgen die zich nu openbaren. Tot op heden hebben huidige politiek leiders maar één belang en dat is de economie. Het welzijn van mens, dier en de natuur staat onder aan de lijst. De nasleep van de financiele gevolgen van bovengenoemd misbeleid is dan ook altijd in het nadeel van de burger. Op dit moment zijn het de ouderen, gehandicapten en langdurige zieken waar men het geld vandaan wil halen. Slim bedacht van onze beleidsmakers: Deze groep mensen heeft immers geen energie meer om te gaan protesteren, een gemakkelijke prooi dus! Op een sluwe manier word genoemde groepering erin geluisd en blijven dan ook indirect medeplichtig. Een van de vele voorbeelden. Door de zogehete bezuinigingen, vaak wanbeleid, worden vele hulpverleners die al jaren in dienst zijn van inrichtingen en thuisorganisaties ontslagen. Om deze mensen dan toch aan het werk te laten, zodat zij niet in een bijstand uitkering terecht komen, worden zij tewerk gesteld bij voornamelijk de vele hedendaagse ouderen. Tot zover een goede zaak, zij het niet dat het salaris

is verlaagt tot het minimum loon en soms nog minder. Volgt men nu het concern V&D en/of andere bedrijven? En wat is de volgende stap, dat iedereen die buiten zijn wil werkloos word een wederdienst moet vervullen voor een lager of geen vaste uitkering? Als dit de toekomst is, maken we met z’n alle de hele economie kapot voor ons nageslacht. Tenzij de toekomstige jonge mensen het slavenbestaan prettig vinden. De tijd zal het leren…! Voor allen is het bekend dat de zorg veel duurder is geworden. De oplopende premies van de zorgpolissen liegen er niet om. Toch komt men, volgens onze verzekeraars, nog steeds geld tekort. Of we dit klakkeloos moeten aannemen laat ik in het midden, gezien de vette bonissen die worden toegekend aan het zogenaamd hoger personeel in verschillende sectoren. Wat zal de volgende aderlating zijn, vraag ik mij af? Nog meer huurverhoging, nog meer zorgkosten, nog meer belastingen? Aan een dergelijke participatie, wens ik liever niet mee te werken? Daarvoor heeft onze generatie in het verleden te hard gevochten voor een betere toekomst en vooral voor een rechtvaardig bestaan. Ik heb gezegd Lenie Delissen


Meermet Minder

“Makkelijker kunnen wij het niet maken wel leuker”

M er Mind

er aken wel leuk

wij het niet m

VOORDEELPAS

r kunnen “Makkelijke

BREDA

het niet maken

IJK MAGA ZINE

EN OMST REKEN EDE IN BREDA OVER ARMO

l

einbreda.n www.armoed ONAFH ANKEL

wel leuker”

nder hebbnier dan ook mi het op welke ma die ngspas. a rti ed ko Br ze n de va k ers oo a wil de inwon gazine is er nu ma t he en ite ArmoedeinBred bs ven. Naast de we ben een stem ge rnemers erse lokale onde je korting bij div website jg ze kri s on pa ek ze de n bezo Op vertoon van rden en adresse ngen, voorwaa rti ko ele tu nl ac a. Voor de oedeinbred

kunnen wij “Makkelijker

t e m r e Me er Mind

ARMOEDE IN

eermet

www.arm

Meer Met Minder Voordeelpas

ArmoedeinBreda wil de inwoners van Breda die het op welke manier dan ook minder hebben een stem geven. Naast de website en het magazine is er nu ook deze kortingspas. Op vertoon van deze pas krijg je korting bij diverse lokale ondernemers. Kijk voor meer informatie op www.armoedeinbreda.nl

Voordelen voor de ondernemers: - Sociale betrokkenheid bij inwoners van Breda - Gèèn kosten aan verbonden aan deelname van dit project - Extra omzet generen op daluren of op dagen die wat minder zijn - De acties kunnen wekelijks worden bijgesteld

Doelgroep: Deze Voordeelpas is uitsluitend bedoeld voor mensen woonachtig in Breda en omstreken die onder het bestaansminimum leven (110% van het bijstandsniveau).

Voordelen pashouder - Geen ingewikkelde spaarsysteem van pasjes maar directe kassakorting - Acties op Food, Nonfood en diensten van de lokale winkeliers

Sociaal Betrokken Ondernemers Breda: Met de Meer Met Minder Voordeelpas wil ArmoedeinBreda lokale ondernemers (MKB) betrekken bij de inwoners van Breda die het wat minder hebben. Er is bewust gekozen voor de ‘kleine’ ondernemers omdat deze eerder sociaal betrokken zijn bij inwoners van Breda.

Hoe en waar? Iedere week verschijnt er op de website een actuele lijst de deelnemende ondernemers. Alle pashouders worden middels een nieuwsbrief wekelijks op de hoogte gesteld van de laatste acties van de sociaal betrokken ondernemende bedrijven.

Verkrijgbaar bij: De Meer Met Minder Voordeelpas kunt u bestellen via onze website. U kunt dan de keuze maken om de pas naar uw huisadres te laten sturen (€ 1,50 extra voor verzend- en verwerkingskosten.)

Aanmelden ondernemers: Wilt u, als lokaal, sociaal betrokken ondernemer deelnemen aan deze voor u geheel kosteloze actie?

U kunt, na bestelling de pas ook ophalen bij: Hebben en Houden - Oranjeboomstraat 330 - Breda Annahuis - Haagweg 3 - Breda (alleen woensdagochtend) Stichting Sociaal Breda - Buitenerf 43 – Breda Cafe de Vulling - Grote Markt 16 - Breda (u ontvangt een uitnodiging) Sportcentrum Back2thegym - Franse Akker 21a, 4824 AL Breda Roti Xpress - Baliendijk 38, Breda

Neem dan contact met ons op en mail naar: susanne@armoedeinbreda.nl of bel 06-83180614 of vul de bon in. Wij sturen u dan een bevestigingsmail en nemen u op in onze lijst.

Makkelijker kunnen wij het niet maken, wel leuker................... Ralf Wendells Barbershop

Rob Vlemmix Schilders

06-2269 3554

STOMERIJ CLEANING CENTRUM


Bel voor een afspraak en ss op werkdagen tu r uu 09.00-17.00

076-5240820

Sociale Raadslieden: ‘Vertrouwelijk en onpartijdig’ Organisatie en werkwijze Sociaal raadslieden geven informatie en advies op een breed sociaal juridisch terrein. De nadruk ligt op dienstverlening aan de meest kwetsbare burgers. Dat zijn vooral mensen met weinig opleiding, laag inkomen en weinig zelfredzaamheid. De sociaal-juridische dienstverlening bestaat uit informatie en advies en concrete dienstverlening, zoals hulp bij het schrijven van brieven en bezwaarschriften. De gebieden waarop het grootste deel van de dienstverlening betrekking heeft zijn: belastingen (inclusief huur- en zorgtoeslag), sociale zekerheid en wonen: kortom, de primaire bestaansvoorwaarden.

mogelijk trachten sociaal raadslieden cliënten vaardigheden aan te leren, zodat ze in de toekomst zelf actie kunnen ondernemen. Het gaat daarbij ondermeer om de volgende activiteiten: - Formulieren invullen - Brieven schrijven - Bemiddelen naar instanties - Verwijzen naar andere hulp- of dienstverlening - Bezwaar- en beroepsprocedures

Sociaal raadslieden hebben een lage drempel voor hun doelgroep en zijn kosteloos toegankelijk.

Signalering Een derde kernfunctie van sociaal raadslieden is signalering. Sociaal Raadslieden hebben voortdurend te maken met de effecten van wet- en regelgeving op het dagelijks bestaan van hun cliënten. Soms leidt wet- en regelgeving tot onbedoelde (negatieve) effecten, soms sluiten regels niet goed op elkaar aan, soms is de uitvoering niet in overeenstemming met de bedoeling van de regeling. Sociaal raadslieden merken dit soort onvolkomenheden snel op en kaarten die aan bij de verantwoordelijke instanties. Veel signalen vinden hun oorsprong in problemen van (groepen) cliënten, soms worden effecten systematisch geïnventariseerd.

Vanuit zo’n 80 instellingen vinden jaarlijks gemiddeld 400.000 contacten met cliënten plaats die totaal ruim 500.000 vragen stellen. Landelijk zijn de sociaal raadslieden georganiseerd in het Landelijk Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR), dat is ondergebracht bij de MOgroep.

Het gaat bij signaleren niet om een beoordeling van de inhoud van wet- en regelgeving. Het gaat om leemtes, tegenstrijdigheden en onbedoelde gevolgen voor de doelgroep. Ook problemen in de uitvoering, gebrekkige dienstverlening en het ontstaan van risicogroepen worden gesignaleerd.

De kernfuncties van het sociaal raadsliedenwerk zijn: Informatie en advies Sociaal raadslieden geven Informatie over wet- en regelgeving en hoe deze regelgeving uitwerkt in de situatie van de cliënt. Ze kennen de werkwijze van uitvoeringsorganen. Ze geven advies aan de cliënt hoe hij zijn rechten kan verwezenlijken. Sociaal raadslieden sluiten in hun communicatie aan op de mogelijkheden en belevingswereld van de cliënt.

Sociaal raadslieden signaleren op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Sociaal raadslieden houden zich ook bezig met het signaleren van structurele problematiek en ondernemen daar actie op. Leemtes in wet- en regelgeving of ongewenste gevolgen van regelgeving worden bij de verantwoordelijke instanties aangekaart.

Cliëntondersteuning Sommige cliënten missen de vaardigheden om zelf de juiste actie te ondernemen. Sociaal Raadslieden ondersteunen deze cliënten door het verrichten van concrete diensten. Waar

Sociaal Raadslieden nemen deel aan plaatselijke overlegstructuren en gebruiken hun netwerk om lokale signalen aan de orde te stellen. In de regionale overleggen van Sociaal Raadslieden zijn signaleringen een vast agendapunt. De landelijke signaleringscommissie houdt zich bezig met landelijke signaleringen.

Sociaal raadsliedenwerk Sociaal raadslieden weten alles over wetten en regels die voor u belangrijk zijn. Bijvoorbeeld over de Wet Werk en

Bijstand, over Zorg- en Huurtoeslag en over uw rechten als huurder. Ze weten ook hoe instanties werken en hoe u kunt krijgen waar u recht op heeft. Hulp van de sociaal raadslieden kost u geen geld.

Wat kunnen sociaal raadslieden voor u doen? U kunt bij de sociaal raadslieden terecht als u informatie en advies wilt. Bijvoorbeeld over uitkeringen, belastingen, wonen, werken, onderwijs, consumentenzaken of uw rechten ten opzichte van de overheid. Ook kunnen sociaal raadslieden u helpen met het invullen van een formulier, het opstellen van een brief of het schrijven van een bezwaarschrift. Als dat nodig is, verwijzen sociaal raadslieden u naar een andere instelling, die uw probleem beter op kan lossen. Als u er zelf met een instantie, bijvoorbeeld het UWV of de Belastingdienst, niet uitkomt, kunnen sociaal raadslieden bemiddelen. Zij nemen dan contact op om uw zaak toe te lichten of om duidelijkheid te krijgen.

Vragen over regelingen of voorzieningen? Dan kunt u contact opnemen met het sociaal raadsliedenwerk. Sociaal raadslieden zijn deskundig op het gebied van wetten en regelingen die voor u belangrijk zijn. Bijvoorbeeld over de Wet Werk en Bijstand, zorg- en huurtoeslag en verblijfsvergunningen. Sociaal raadslieden weten ook hoe instanties werken en hoe u kunt krijgen waar u recht op hebt. U kunt een beroep doen op het sociaal raadsliedenwerk als u in de gemeente Breda woont. Daar hoeft u niet voor te betalen.

Informatie en advies Heeft u vragen of problemen? Dan bekijken de sociaal raadslieden samen met u of er oplossingen zijn. Zij zetten met u de voor- en nadelen op een rijtje zodat u weet wat u het beste kunt doen. Sociaal raadslieden kunnen u helpen met het invullen van een formulier en met het schrijven van een brief of een bezwaarschrift aan instanties. Als het nodig is, bemiddelen zij.


IM U R N E N E M O K IN E J T O O R G VER P! O N E L L U P S E IG L L O T R E V O E J AL

Als de sociaal raadslieden uw vraag niet kunnen beantwoorden en een andere persoon of instantie u beter kan helpen, dan hoort u hoe u daarmee in contact komt.

Papieren Heeft u formulieren of brieven die met uw vraag te maken hebben? Neemt u die dan mee. Vertrouwelijk en onpartijdig Sociaal raadslieden hebben geheimhoudingsplicht. Zij werken volgens de afspraken uit het privacyreglement van het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn Breda. Sociaal raadslieden zijn onafhankelijk. Dit betekent dat zij onpartijdig zijn. Veelgestelde vragen - Voor welke uitkering of voorziening kom ik in aanmerking? - Ik moet mijn huurtoeslag terugbetalen. Klopt dat? - Kunt u mij helpen bij het invullen van dit formulier (bijvoorbeeld voor een aanvraag WW, bijstand, voor een verblijfsvergunning) - Kan ik kwijtschelding krijgen van gemeentelijke belastingen? - De rekening van mijn energieleverancier klopt niet. Wat kan ik nu doen? Kan ik bezwaar maken tegen deze boete? Op afspraak De sociaal raadslieden werken op afspraak. Om een afspraak te maken bij u in de buurt: belt u op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur met 076 – 524 08 20, of mailt u: srw@imwbreda.nl Zet in deze mail wat uw vraag is en vermeld uw naam, adres en uw telefoonnummer. Deze gegevens hebben wij nodig om voor u een afspraak te maken. U kunt ook binnenlopen op een van de locaties. Bij ‘adressen bij u in de buurt’ kunt u zien wanneer er op de verschillende locaties iemand aanwezig is. Kunt u overdag niet? Een afspraak voor donderdag tussen 17.30 en 19.00 uur is ook mogelijk.

Mijn Kraam.nl Hoe werkt het? -

-

Je huurt een kraam voor één of meerdere weken. De kosten per kraam zijn € 25,00 per week. Je huurt 1 of meerdere kramen welk uit 2 etages bestaat van 100 cm breed en 60 cm diep met een hangrek voor uw kleding Je krijgt stickers met je persoonlijke barcode voor op je producten. Je zet de prijs op de stickers wat u denkt wat je product waard is, voor het verkoop van uw kleding kunt u gebruik maken van onze kledinghangers. Gedurende de huurperiode mag je zo vaak als je wilt jouw kraam komen bijvullen. Als je een kraam langer dan een week huurt. kan je die steeds een week voor het aflopen van de huurtermijn verlengen. De volledige opbrengst van jouw verkochte spullen worden wekelijks naar jouw bankrekening overgemaakt. De huur kan elke dag van de week ingaan. Je richt zelf de kraam in en prijst je eigen spullen.

: OPENINGSTIJDEN

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

13.00-18.00 uur 10.00-18.00 uur 10.00-18.00 uur 10.00-18.00 uur 10.00-18.00 uur 10.00-17.00 uur

Een kopje koffie staat altijd voor u klaar en voor de kinderen is er een speelhoek aanwezig

Mijn Kraam-Breda Tramsingel 74 4814 AD Breda

06-47208094 www.mijnkraam-breda.nl


Slaap onder een kartonnen doos en help een zwerfjongere eronder vandaan

Een groot deel van de opbrengst van Le-Clochard gaat naar Stichting Zwerfjongeren Nederland

Voor meer informatie:

www.snurkbeddengoed.nl


Sociale Recherche:

”… Het menselijke aspect is verdwenen, de knop gaat om” STRAATRAAD - 25 maart 2015 Dorothé verwelkomt dhr. Jill Verstrepen, rechercheur en coördinator bij de Sociale Recherche. Vanaf 1 januari is de Participatiewet van kracht, die de wet Werk en Bijstand vervangt. De Sociale Recherche moet o.a. toezien op de woonkostendelersnorm. Mooi woord dat te maken heeft met hoeveel mensen onder één dak een bijstandsuitkering ontvangen. Mensen die met meerdere personen op een adres wonen en misschien te maken krijgen met woonkostendeling, krijgen een brief daarover. Als je die brief niet terugstuurt, word je uitkering stopgezet! De burger heeft een informatieplicht en de Sociale Recherche heeft een onderzoeksplicht!

Jil: ”De Participatiewet legt meer verantwoordelijkheid bij de burger zelf. Als je verhuist, maak dan duidelijk WIE op WELK adres woont. Als je je niet inschrijft word je niet uitgeschreven op je oude adres en krijg je dus post op een verkeerd adres! Dan reageer je dus niet en dan krijg je een herinnering die dan weer naar het verkeerde adres gaat en zo kom je in de problemen.” Laci: ”Mijn huurders zijn vertrokken. Ik heb zelf gecontroleerd bij de GBA of ze waren uitgeschreven en toch krijg ik een brief vanwege woonkostendeling. Die mensen lopen op straat en kunnen zichzelf niet uitschrijven!” Jil: ”Regels uit Den Haag zijn, dat ook al hebben wij, als bevoegd Sociaal Rechercheur, vastgesteld dat er niemand meer woont, de gemeente zelf ook nog een onderzoek moet doen en dat

duurt wel 3 tot 6 maanden..” De Sociale Recherche werkt vanuit feiten en omstandigheden. En die kunnen alleen beoordeeld worden met een huisbezoek. De bevindingen van een huisbezoek worden gemeld aan de klantmanager.

Jil: “We mogen onaangekondigd op bezoek komen, maar je bent niet verplicht ons binnen te laten. Als je de deur niet open doet, maken we daar een aantekening van.” Ingeborg: ”Toen mijn bijstandsuitkering van start ging, stond de andere dag de Sociale Recherche op de stoep. Ik was hier op het Annahuis en kon dus niet open doen. Ik heb gebeld en gevraagd of ik een afspraak kon maken met de Sociale Recherche en toen werd er gezegd, nee mevrouw, zo werken we niet!. Jil: ”Van 2800 bijstandsaanvragen in 2014 hebben we 600 gecontroleerd en daarvan bleken er 150 niet geldig. Elke uitkering kost de gemeente 13.000 euro per jaar per persoon. Gemeentes krijgen een zak geld van de overheid. Als die zak op is, moet er geld bij. Heeft de gemeente zijn boekhouding niet goed op orde dan kan de gemeente zelf naar de bank om geld te lenen..” De STRAATRAAD vraagt hoe hij dit werk volhoudt, Jil: ”Door alle regels en wetten is het menselijke aspect verdwenen… de knop gaat om.” Op de vraag waarom Jil dit werk is gaan doen, reageert hij: ”Ik wil onrecht en fraude bestrijden.” Jan vertelt zijn verhaal over zijn verhuizing van Baarle-Nassau naar Breda: ”Ik had niks, alleen een tafel en een stoel. Ik sliep op het beton. De Sociale Recherche geloofde niet dat ik er woonde en toen is mijn uitkering stopgezet.” Dorothé: ”Jullie staan heel snel op de stoep. Jan had niet eens de kans iets aan te schaffen. Wie dak/ thuisloos is, heeft geen spullen! De uitkering moet nog gaan lopen dus iemand heeft ook geen geld om spullen te kopen“. Jil: ”We baseren ons op feiten en omstandigheden. Als je niet meldt dat je geen spullen hebt, gaat de Sociale Recherche af op wat ze zien. De klantmanager moet dan ook op de hoogte zijn, want de beslissing om een uitkering toe te kennen, ligt bij de klantmanager. De klant kan ook altijd bezwaar maken en via de sociale raadslieden een voorlopige voorziening aanvragen. Je kunt dan binnen 2 weken de uitspraak van de rechter verwachten.”

Dorothé: ”Het gaat hier om een speciale doelgroep van het Stedelijk Kompas: de dak-en thuislozen. Hoe kun je meer rekening houden met deze doelgroep? Daar zou een andere norm voor moeten gelden. Sommige daklozen zijn gewend om op “beton“ te slapen en hebben nu eenmaal geen spullen. Op het aanvraagformulier voor de bijstand zouden ze kunnen invullen dat extra hulp nodig is voor een bed, voor spullen om je in te richten. Binnen de gemeente Breda zou er een betere communicatie moeten zijn tussen Centraal Onthaal, Sociale Recherche en ATEA.” Jil geeft aan wat belangrijk is op je nieuwe adres: dat er op zijn minst een luchtbed en wat kleren moeten liggen en ook heel belangrijk: zorg dat er op

dat adres POST ligt, gericht aan jou op DAT ADRES!. . Zoekend naar een oplossing heeft Susanne een goed voorstel dat Dorothé met Centraal Onthaal zal bespreken: Zo gauw iemand een kamer vindt kan CO twee brieven meegeven: één brief om aan de Sociale Rechercheur te geven met de mededeling dat diegene uit de doelgroep van het Stedelijk Kompas is en dus geen spullen heeft om een kamer in te richten. En een brief met een aanvraag van bijzondere bijstand voor noodzakelijke spullen om de kamer in te richten in samenwerking met Francien Kivits van Stichting Help ons Helpen. Die brief met de aanvraag kan dan bij het eerste gesprek met ATEA afgegeven worden. Dorothé bedankt Jil voor zijn bezoek. Nadat Jil is vertrokken, komen er reacties los. Twan: ”Het contrast is groot tussen de feitelijke situatie en de handhaving. De Sociale Recherhe is zó uit op fraude! Ik vind het ook erg dat Jil zelf zegt dat het menselijke aspect niet meer bestaat.” Stef: ”Volgens mij ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen.” Het idee wordt gelanceerd om het team van de Sociale Recherche een STRAATTOUR aan te bieden. Gratis! Het was een enerverende STRAATRAAD! Bron: http://www.straatkrantbreda.nl/?p=5242


Humanitas Breda www.humanitas.nl/afdeling/breda / Heemskerkstraat 55 (076) 561 46 93 Projecten variërend van maatjescontacten bij inburgering tot het doorbreken van eenzaamheid, van opvoedingsondersteuning tot rouwverwerking.

Lokaal

Gemeente Breda www.breda.nl www.breda.nl/bredapas www.breda.nl/armoedebestrijding www.breda.nl/hulpbijschulden www.breda.nl/centraal-onthaal

Inloop Clement, Haagse Beemden www.margeinbeeld2.nl / Kindcentrum Olympia Vlierenbroek 30 / 06 51 50 45 95 Het gehele jaar geopend op dinsdag van 9.30 uur tot 11.30 uur. Er is gratis koffie en een luisterend oor. Elk jaar wordt een kerstbrunch en paasbrunch voorbereid.

Stichting Theehuis Heuvel www.margeinbeeld2.nl / Rijpstraat 15 / 4812 TB Breda 06 17 02 86 43 Naast gratis juridisch spreekuur op maandagmiddag van ATEA-groep 13.30-15.30 uur is er een gevarieerd cursusaanbod, van www.ateagroep.nl / Riethil 11 / (076) 578 51 00 ATEA is het leerwerkbedrijf van Breda en staat voor Activering naailes, bakles, en fietsles tot taalles. Alles tegen een kleine Training en Arbeidsbemiddeling. Doel is om mensen zonder vergoeding. Om participatie, integratie en zelfredzaamheid te bevorderen onder allochtonen en autochtonen. werk weer een plek te geven op de arbeidsmarkt. IMW (Instituut voor Maatschappelijk Welzijn) www.imwbreda.nl / Willemstraat 20 / (076) 530 58 88 Informatie, advies, begeleiding bij ‘dreigende’ schulden. Inloopspreekuren op één van de bureaus. Ook huisbezoeken mogelijk. De aanmelding voor het voedselpakket verloopt via het IMW. Bezoekadres voor indicaties voedselpakket: Zustersveld 26, 4816 JA Breda. Sociale Raadslieden www.imwbreda.nl / (076) 530 58 88 Hulp bij het invullen van formulieren of bij de toepassing van een regeling. Inloopspreekuren op één van de bureaus. HIBO www.hibo-breda.nl / hibo.breda@gmail.com Voor hulp bij acute financiële nood door bijzondere problemen en/of omstandigheden kan de hulpverlening zoals bijvoorbeeld IMW, SMO, Annahuis een beroep doen op HIBO door een aanvraag in te dienen voor haar cliënten woonachtig in Breda. Kredietbank West-Brabant www.kredietbankwestbrabant.nl / Stadskantoor / telefoon: 14 076 Hulp bij schulden. De hulp kan bestaan uit het geven van een advies, hulp bij het treffen van betalingsregelingen, hulp bij het beheren van de financiën (budgetbeheer of budgetcursus) of het aanvragen van een schuldregelingstraject. Aanmelden voor een gesprek via het aanmeldformulier op de website of op te halen bij de balie in het Stadskantoor. Na ontvangst van het ingevulde formulier ontvangt u binnen twee weken een uitnodiging voor een gesprek. MargeinBeeld2 www.margeinbeeld2.nl Netwerk van vrijwilligersorganisaties die zich inzet voor mensen die in de marge leven in armoede. Doel is armoede en uitsluiting te voorkomen en te bestrijden.

0004_14

Het Annahuis www.annahuis.nl / Haagweg 3 / (076) 521 79 64 Ondersteuning voor mensen als het gaat om onrecht en uitsluiting, mensen die in de knoop zitten of lotgenotencontact. Open op maandag t/m donderdag van 9.30-12.30 uur voor de inloopochtend en op afspraak van 13.00-16.00 uur. STRAATRAAD elke woensdagmorgen. Inloopatelier elke donderdagmiddag. Mogelijkheid tot douchen bij de GGD.

Inloop Voor Elkaar www.margeinbeeld2.nl / gemeenschapshuis de Biesdonk Belgieplein 8 / (076) 587 18 20 Het gehele jaar iedere woensdag open van 10.00 uur tot 12.00 uur. Er is gratis koffie en een luisterend oor. Maatschappelijk werk en een counselor zijn aanwezig. Er is yoga van 10.30 uur tot 11.30 uur. Ieder jaar wordt er een Kerst- en paasbrunch, en uitstapje georganiseerd. De Voedselbank www.voedselbankbreda.nl / Koele Mei 2 (afhaaladres) Zustersveld 26 (aanmelding) / (076) 571 54 58 Gratis voedselpakket voor mensen die tijdelijk niet voldoende geld hebben om eten te kopen. Op vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur is er bij de Voedselbank een maatschappelijk werker aanwezig van het IMW. De aanmelding voor het voedselpakket verloopt via het IMW. Bezoekadres voor indicaties: Zustersveld 26, 4816 JA Breda. STOB: Steunpunt ongedocumenteerden Breda e.o. www.stichtinglos.nl / Adriaan van Bergenstraat 230 06 23 69 21 69 (tijdens spreekuren) Begeleiding, doorverwijzing, advisering over rechten van mensen zonder verblijfsvergunning. Spreekuren: maandagmiddag 14:00-16:00 uur; donderdagmorgen 10:00-12:00 uur KBO Kring Breda www.kbo-brabant.nl / (073) 644 40 66 Vereniging voor senioren vanaf 50 jaar. Senioren ontmoeten elkaar, doen samen aan ontspanning en sport, nemen deel aan culturele- en zingevingactiviteiten. Daarnaast worden hun individuele en collectieve belangen behartigd. Stichting WW Help ons Helpen www.swwhoh.nl / Gieterijstraat 10 / 06 28 82 32 24 Helpt mensen met een laag inkomen met tweedehands spullen voor een zeer lage prijs. Ook hulp en advies aan mensen bij het inrichten van hun woning op praktisch gebied. Emmaus Breda www.emmaus-langeweg.nl / Veilingkade 7 / (076) 572 99 90 Haagdijk 264 / (076) 514 42 50 Kringloopwinkel Veilingkade: Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur. Kringloopwinkel Haagdijk: Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 13.30-17.00 uur en op zaterdag 13.30- 16.00 uur.

Stichting Tientjes www.tientjesbreda.nl NLP-opleidingen en empowerment-trainingen. U krijgt een opleiding en doet er iets moois voor terug in de maatschappij Vincentius Vereniging Breda of in overleg met Sociale dienst of UWV. www.vincentiusbreda.nl / Koele Mei 2 / (076) 521 50 36 Deelname kost een tientje per jaar. De Vincentius Vereniging, bestaande uit alleen maar vrijwilStichting Leergeld ligers, zet zich in voor mensen in (tijdelijke) nood, zowel www.leergeld.nl / Postbus 8736 / 4820 BA Breda materieel als financieel. Voor mensen, die tussen wal en (076) 565 27 20 schip vallen en waar een snelle oplossing noodzakelijk is. Materiële en/of financiële hulp voor ouders/verzorgers van De Vincentius Vereniging krijgt gebruikte goederen schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar voor wat aangeboden, zoals kleding, huishoudelijke spullen, boeken, betreft deelname aan schoolse en buitenschoolse activiteiten meubels e.d. van particulieren en bedrijven. De opbrengst (bijvoorbeeld tweedehands fiets, schoolkosten). van de kringloopwinkel “De Vince” wordt gebruikt voor de

hulpverlening. Op verzoek komen de vrijwilligers overtollige goederen bij u ophalen. Kringloopwinkel. Openingstijden: woensdag van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 11.00-16.00 uur. For You Mauritsstraat 10 / (076) 522 60 10 Kringloopwinkel. Openingstijden: maandag t/m donderdag van 10.00-16.00 uur. Vindingrijk www.vindingrijkkringloop.nl / Riethil 6 / (076) 578 53 85 Kringloopwinkel. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur. Terre des Hommes www.terredeshommes.nl/winkels / Hooghout 54 (076) 513 84 45 Kringloopwinkel. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00-16.30 uur. Straatraad www.straatkrantbreda.nl / Haagweg 3 / (076) 521 79 64 Elke woensdagochtend van 9.30-11.30 uur vergadert de Straatraad in het Annahuis. Dak- en thuislozen zitten wekelijks om tafel met beleidsmakers, hulpverleners en geïnteresseerden. Diaconie Protestantse gemeente Breda www.protestantsegemeentebreda.nl / 06 48 76 43 55 Een luisterend oor en ondersteuning voor mensen die in de marge van de maatschappij zijn geraakt. Stedelijk Diaconaal Beraad Breda www.margeinbeeld2.nl / (076) 541 36 17 Is een breed overlegplatform van parochiële diaconale werkgroepen. Stichting loketbegeleiding Bavel en Ulvenhout www.loketbegeleiding.nl / (0161) 43 71 40 of (0161) 43 70 58 Zij geven advies en helpen zo nodig met het invullen van formulieren bij zaken als belastingaangifte, belasting terugvragen, aanvragen voor huur- en zorgtoeslag, (bijzondere) bijstand, schuldhulpverlening. Ook bij voorzieningen als deeltaxi, scootmobiel, thuiszorg , woningaanpassing. Aanmelden bij de contactpersonen. Alleen voor bewoners in Bavel en Ulvenhout. Leger des Heils www.ldh-breda.nl / (076) 587 09 42 of (076) 887 18 36 Elke zondag is er om 10.30 uur een dienst. Na afloop is er gelegenheid voor een gesprek en is er koffie. Daarnaast is er een creaclub, computerclub, Raad en Daad balie en zijn er nog veel meer activiteiten. Werk aan de Wijk www.werkaandewijk.nl / (076) 578 09 60 Voor bijna alle klussen in en om het huis kunt u tegen een laag uurtarief, gebruik maken van de dienstenservice van Werk aan de wijk. De diensten worden uitgevoerd door o.a. wijkbewoners.

Landelijk Nibud www.nibud.nl voor informatie over omgaan met geld en tips over het aanvragen van tegemoetkomingen. Bereken Uw recht www.nibud.nl/berekenuwrecht voor meer informatie over landelijke tegemoetkomingen. Toeslagen belastingdienst www.toeslagen.nl voor meer informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. Werk en uitkering www.werk.nl Voor het zoeken naar werk en het aanvragen van een uitkering.


Hebben & Houden

Kringloopwinkel - 2e HANDS SPULLEN - KLEDING - TOTALE HUISINRICHTING - AUDIO - INKOOP/VERKOOP - SPEELGOED

-

RUILHANDEL PARTIJVERKOOP VERHUIZINGEN ONTRUIMEN VAN PANDEN - OPHALEN VAN INBOEDELS

N I S G N A L M O K S L E K N I W E Z N O Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag: 10.00-18.00 uur Zaterdag: 11.00-17.00 uur

kringloopwinkelhebbenenhouden.nl Oranjeboomstraat 330, Breda Dr. Janssenslaan 5-7, Oosterhout Boomstraat 117, Tilburg

Voor informatie: 06-45820051 (gratis ophalen inboedel)


A Dog’s Life Foto: Susanne van Loo

Armoede in Breda no. 3  
Armoede in Breda no. 3  
Advertisement