Page 1

Nieuwsbrief 57 - december 2013

Beste lezer, Hierbij ontvangt u namens Stichting Focus Nieuwsbrief 57, december 2013. In deze editie o.a. aandacht voor De Focus Verwendag, een verslag van het Ketencafé in november, het GGZ Nieuws en de activiteiten van Focus op Kleding. Vragen of aanmeldingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? U kunt ons bereiken op nieuwsbrief@focuszwolle.nl Wij wensen u veel leesplezier.

De Focus Verwendag

Maandag 9 december kun je bij wijkcentrum ‘De Vlasakkers’ terecht voor de jaarlijke Verwendag van Stichting Focus. Van 11:00 tot 16:00 kun jij je professioneel laten verwennen! Wil je een nieuw kapsel of een behandeling ondergan bij een pedicure, de masseur, de stoelmasseuse, noem maar op: dat kan! Vanaf 11:00 is iedereen welkom aan Vlasakkers 10. Er zijn minimale kosten aan deze verwennerij verbonden en inschrijven kan vanaf 10:45 diezelfde dag. Voor meer informatie kunt u bellen met Rudger, 038-452 58 02

Agenda december 2013

Speciale activiteiten 9 december

11:00 - 16:00

De Focus Verwendag

Vlasakkers 10

22 december 13:00 - 17:00 Kerstactie bij Focus op Kleding Diezerplein 22

Eetcafés Elke maandag en woensdag Resto VanHarte 17:30 uur De Terp, Radewijnstraat 1 Laatste vrijdag v/d maand Eethuis Stadshagen 17:30 uur Nijenhuislaan 175 Oneven weken op donderdag Keuken van Zuid 17:30 uur De Pol, Gelijkheid 1 Dinsdag, woensdag, vrijdag Lunchroom 12:00 - 13:30 Zerboltstraat 63a

Buurtcentrum ‘de Vlasakker’


Verslag Ketencafé november

Verslag Ketencafé november

- door Annelien Blom-Ziengs Het Ketencafé sloot afgelopen 28 november het jaar af met een onverwacht drukbezochte editie. De thema-avond over ‘Wat levert wijkgericht werken in de praktijk op?’ trok meer dan 70 bezoekers. Dit thema sluit goed aan op de overheidsplannen om de hulpverlening te decentraliseren in 2015. Deskundigen moeten in 2014 hun werkwijze aanpassen. Vanavond merk ik onder aanwezigen onrust over deze ontwikkelingen. De organisatie van het Ketencafé hoopt met deze lezing bij te dragen aan netwerk- en kennisvergroting van hulpverleners.

Het verhaal van mevrouw Liesting maakt veel reacties los bij de bezoekers. Men vraagt zich af hoeveel clubs en verenigingen betrokken zijn? Hoe motiveer je deze om met kwetsbare cliënten te werken? Liesting meent dat het verantwoordelijkheidsgevoel voor de wijk de doorslag zal geven. Er wordt overgegaan tot het laatste deel: de groepsopdracht. “Wat kan iemand in deze zaal bijdragen aan jouw werk?”. Een deel van de bezoekers praat verder met Liesting, terwijl de rest met elkaar in gesprek gaat. Het Ketencafé eindigt zo met dezelfde dynamische setting als waarmee het begon.

Vandaag heeft de lezing een interactief; het publiek krijgt een korte opdracht waarin zij met het thema aan de slag gaat. Eerst luisteren we naar twee gastsprekers over hun betrokkenheid met ‘wijkgericht werken’:

Hoe hebben de bezoekers deze avond ervaren? Ik vraag het aan twee deeltijd studenten SPH van Windesheim: Christaan Kempen (Sociotherapeut bij FPC Veldzicht) kende het concept ‘wijkgericht werken’ nog niet zo goed, maar de lezing vanavond beantwoordde de verwachtingen die hij erover had. De werkwijze vindt hij erg geschikt voor vrijetijdsbesteding en resocialiseren. En Priscilla (begeleidster bij JP van den Bent) vindt de lezing ook interessant en een aanvulling op wat ze al wist. Ze miste alleen de uitleg rondom de organisatie van ‘Welzijn op recept’ (financiën, organigram). De inzet van vrijwilligers bij ‘Wor’ ziet ze niet als meerwaarde, nemen die werk over van professionals?

Beleidsadviseur van de Gemeente Zwolle, Marc Stevens, legt uit hoe de Gemeente sinds januari 2013 bezig is te anticiperen op de nieuwe participatiewet en jeugdwet. Stevens zet 5 wijkteams op, gebaseerd op 5 stadsdelen, die daar de individuele begeleiding, welzijn, huishoudelijke en maatschappelijke hulp gaan uitvoeren. Deze teams zijn een samenwerking van diverse organisaties en gebaseerd op de sociale samenstelling in de wijk. Bij elk plan staat de hulpvraag van de cliënt centraal. Stevens wil dat in 2015 deze sociale wijkteams gaan samenwerken met Jeugdzorg. Kortom, Zwolle gaat uit van de mogelijkheden in de directe omgeving van de burger. Hierna spreekt Dineke Liesting over ‘Welzijn op Recept’, een praktijkvoorbeeld van ´wijkgericht werken´ in Zwolle. Dit initiatief zorgt voor een directe link tussen eerstelijns zorg en welzijn, wanneer de zorg niet geheel door eerstelijns ingevuld kan worden en lichte ondersteuning nodig is. De handleiding is landelijk beschikbaar (via website van Trimbos) en in Zwolle hanteren WIJZ en Gezondheidshuis Stadshagen deze. Liestimng, teamleider van WIJZ Zwolle, legt uit wat bereikt is met ´Welzijn op Recept´ bij 38 cliënten. Welzijns-werkers van WIJZ ondersteunen deze mensen die zijn doorverwezen via huisarts, fysiotherapeut of maatschappelijk werker. 80% van deze eerstelijns cliënten kampt met psychische problemen, zoals eenzaamheid, rouw of sociale kwetsbaarheid. WIJZ helpt vooral veel ouderen en (jong) gehandicapten. De welzijnswerker laat deze cliënt resocialiseren bij vrijwilligerswerk, (sport)clubs of verenigingen in zijn/haar eigen wijk.

Ook spreek ik twee dames die erg bekend zijn met de methode: Gemmy Wezenberg (Buurtzorg) ziet de decentralisatie als een goed iets. Ze is voor visie bijeenkomsten en dat meerdere disciplines uit de wijk om de tafel zitten. Deze brede hulpverlening zal de cliënt ten goede komen, waar er nu nog “kokervisie” heerst. Haar organisatie, Buurtzorg, werkt samen met WIJZ in een gelijksoortig project ‘De draad oppakken’. De lezing sprak haar erg aan, maar het is niet helemaal duidelijk hoe de gemeente ‘wijkgericht werken’ oppakt. Ook over ´Welzijn op recept´ vroeg ze aanvullende informatie bij Dineke. Fleur Vlietstra (Andersom Thuisbegeleiding) ziet het samenwerken als een keten, als het antwoord tegen decentralisatie, vindt Fleur, is het samenwerken als een keten. Zij ziet in haar werk geregeld overbelaste mantelzorgers. Zij hoopt dat zorgafnemers en diens netwerk de hulpverleners gaan vinden in het nieuwe stelsel. Zij ziet graag dat wijkinitiatieven beter bekend raken, casuïstiek gedeeld wordt en dat men leert van elkaar. De lezing vond ze geen duidelijkheid geven hoe ´wijkgericht werken´ plaatselijk ingevoerd.


GGz Nieuws

GGz Nieuws

Nieuw handboek over positieve psychologie

Week van de Psychiatrie ‘Baas in eigen leven?!’

Op 11 november is op het eerste landelijke congres over positieve psychologie het nieuwe Handboek Positieve Psychologie – Theorie, Onderzoek, Toepassingen – gepresenteerd aan het publiek. Uit handen van Barbara Fredrickson, gerenommeerd onderzoeker op het gebied van positieve emoties aan de University of North Carolina, ontvingen de redacteurs het eerste exemplaar.

De Week van de Psychiatrie is komend jaar van 24 tot en met 30 maart 2014. Deze 40e editie heeft als thema ‘Baas in eigen leven?!’. Uitgangspunt is dat personen met psychische problematiek zoveel als mogelijk regie kunnen (blijven) voeren over hun eigen leven.

De positieve psychologie is een snelgroeiende stroming in de psychologie, die is gericht op veerkracht, optimaal functioneren en positieve gezondheid. Het is een stroming die nieuwe mogelijkheden biedt voor toepassingen in de geestelijke en algemene gezondheidszorg, het onderwijs en arbeidsorganisaties. De positieve psychologie zoals de auteurs van dit handboek die voorstaan, richt zich op het versterken van de mogelijkheden van de mens om een plezierig, zinvol en (op de ander) betrokken leven te leiden. Het biedt een aanvulling op het medische model door zich, naast de aandacht voor ziekte en problemen, ook te richten op sterke punten en mogelijkheden bij mensen. Het handboek biedt professionals die positieve psychologie willen toepassen in hun werk, een overzicht van de wetenschappelijke onderbouwing en praktische toepassingen van belangrijke thema’s in de positieve psychologie, zoals: positieve emoties, talentontwikkeling, posttraumatische groei, hoop, waardenontwikkeling en positieve relaties. Daarnaast bevat het veel praktische oefeningen. Het handboek is ook zeer geschikt voor toepassing in het onderwijs aan studenten psychologie. Het Handboek Positieve Psychologie is een co-productie van de Universiteit Twente en het Trimbos-instituut. Neem voor een recensie-exemplaar contact op met Uitgeverij Boom, Kristel Dumoulin, k.dumoulin@uitgeverijboom.nl, 0205200127. Wilt u een interview met Ernst Bohlmeijer of Jan Walburg over het nieuwe handboek en de betekenis van de positieve psychologie, dan kunt u dit aanvragen via Martine van Hillegersberg van de Universiteit Twente. Bohlmeijer, E., Bolier, L., Westerhof, G., & Walburg, J.A. (2013). Handboek Positieve Psychologie – Theorie, Onderzoek, Toepassingen. Amsterdam: Uitgeverij Boom. Een bewerkte versie van het eerste hoofdstuk van het boek is verschenen als artikel in De Psycholoog van november. Bron: trimbos.nl

Onderliggende vraag daarbij is wat deze personen zelf kunnen doen om (weer) baas over hun leven te worden. Wat kunnen zij zelf doen om hun maatschappelijke verantwoordelijkheden en rol(len) op te pakken en als volwaardig burger mee te doen. Herstellen doe je in principe zelf, maar veelal in samenwerking met anderen. En dat leidt tot de vraag welke faciliterende rol kunnen/moeten anderen daarbij spelen: familie, mantelzorgers, hulpverleners, welzijnswerkers, buurtgenoten, wooncorporaties, politie, huisartsen, gemeenten, zorgverzekeraars. De Week van de Psychiatrie 2014 richt zich dan ook uitdrukkelijk op deze groep. Dit alles binnen de context van de veranderingen binnen en rondom de zorg en de door de overheid gepropageerde ‘participatiesamenleving’. Nadere informatie over het thema en de Week 2014 volgt over enkele weken. Dan zal ook de vooraankondiging de deur uit gaan. Begin volgend jaar wordt de uitnodiging met het programma van de Breingeindag verstuurd. Zie voor meer informatie over de Week van de Psychiatrie ook ons dossier: www.loc.nl/wvdp. Of kijk op www.weekvandepsychiatrie.nl Bron: loc.nl

Toneelvoorstelling

over

psychiatrie

‘ZOT!’

Van vrijdag 27 t/m zondag 29 december speelt de interactieve locatievoorstelling ZOT! in museum Het Dolhuys in Haarlem. Een voorstelling voor mensen die normaal denken te zijn én voor mensen die dat beeld al lang hebben laten varen. Kaarten zijn online te bestellen via: www.zotoplocatie.nl


Kerstactie Focus op Kleding

Focus op Kleding grijpt de zondag voor Kerst aan voor een leuke kerstactie! Sowieso kun je bij Focus op Kleding terecht voor dames- en herenkleding, vintage en 2e hands. Koopzondag 22 december is onze kledingwinkel open van 13:00 tot 17:00 uur. Kom langs voor 50% korting op alle jassen en schoenen. Op het pleintje (Diezerplein) voor de winkel zullen we staan met soep en glühwein. Ook zal er een bandje spelen om extra sfeer te geven aan deze middag. Komt dus 22 december genieten van voordeel, versnaperingen en live-muziek bij Focus op Kleding!

Focus op Kleding in het Zonnehuis

- een verslag door Sanne en Arjanne Nadat Sanne een lange periode kleding en schoenen voor ‘ de bejaarden’ heeft opgespaard, was het donderdag 21 november dan eindelijk zover om naar het bejaardencentrum Het Zonnehuis in Stadshagen te gaan. Aan het begin van de middag zijn we met een overvolle Apewagen richting het Zonnehuis vertrokken. Daar werden we vriendelijk ontvangen door de medewerkers die een ruime zaal voor ons beschikbaar hadden gesteld. De zaal werd gevuld met kledingrekken, paskamers, tafels met broeken, schoenen, tassen en riemen. Voor het sociale aspect stonden er tafeltjes met koffie en thee klaar. Nadat de laatste prijskaartjes waren opgehangen was het tijd om de winkel te openen. Binnen een kwartier stroomde het vol met bejaarden met rollators en rolstoelen, begeleiders, vrijwilligers en andere medewerkers die even een kijkje wilden nemen in de winkel. In anderhalf uur tijd waren er meer bezoekers dan op een hele dag bij de winkel van Focus op Kleding. Dat hadden we van te voren nooit gedacht. Kortom het idee om naar het bejaardenhuis te gaan is geslaagd! Voor de bejaarden was het een leuk uitje en zeker voor herhaling vatbaar. In de toekomst zullen we dan ook vaker te zien zijn bij Het Zonnehuis.

Focus op Kleding Diezerplein 22 8021 CV Zwolle

Openingstijden: dinsdag 10:00 - 18:00 woensdag 10:00 - 18:00 donderdag 10:00 - 18:00 vrijdag 10:00 - 18:00 zaterdag 12:00 -17:00 038 - 4551613 focusopkleding@focuszwolle.nl


Contact Stichting Focus - algemeen Diezerplein 22 8021 CV Zwolle 038 – 4525802 info@focuszwolle.nl www.focuszwolle.nl

Contact

Directeur, Hanneke Nolet en beleidsmedewerkers Diezerplein 22 8021 CV Zwolle

focusopvoorlichting@focuszwolle.nl ggz-voorlichtingspool@focuszwolle.nl erik@focuszwolle.nl

Focus op Kwartiermaken Diezerplein 22 8021 CV Zwolle

Focus op Meedoen Zerboltstraat 63a 8022 RW Zwolle 06 – 52047540

focusopkwartiermaken@focuszwolle.nl

focusopmeedoen@focuszwolle.nl jaapmeeuwsen@focuszolle.nl

Focus op Huisdieren Diezerplein 22 8021 CV Zwolle 06 – 20947416

Focus op Kleding Diezerplein 22 8021 CV Zwolle 038 - 4551613 focusopkleding@focuszwolle.nl truusmeerman@focuszwolle.nl

focusopuitweg@focuszwolle.nl rudgervancalker@focuszwolle.nl Focus op Info en Focus op Voorlichting Zerboltstraat 63a 8022 RW Zwolle

hanneke.nolet@focuszwolle.nl roelsuidgeest@focuszwolle.nl m.peresdossantos@focuszwolle.nl

focusophuisdieren@focuszwolle.nl lottezielman@focuszwolle.nl

Focus op Uitweg Zerboltstraat 63a 8022 RW Zwolle 038 – 4525802

Focus op Bezoek Zerboltstraat 63a 8022 RW Zwolle 06 – 58973661 focusopbezoek@focuszwolle.nl paulakarssing@focuszwolle.nl

Focus op Kunst, Kunstuitleen en Ateliers Kamperstraat 3 8011 LJ Zwolle 038 – 4525802

coordinatie@focusopkunst.com www.focusopkunst.com

Nieuwsbrief 57 December 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you