Page 1

Nieuwsbrief 33 – juni 2011 Beste lezer, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van Stichting Focus. In deze editie o.a. aandacht voor nieuws van Focus op Uitweg en Focus op Kunst, GGz-nieuws en de activiteiten in Wijkcentrum Holtenbroek Wij wensen u veel leesplezier toe.

Agenda juni 2011 Eetcafé’s Elke dinsdag 18:00 uur Laatste vrijdag vd maand 17:30 uur Oneven weken donderdag 17:30 uur

Eetcafé Rembrandtien

Sinds kort zijn wij elke maandag en donderdag speciaal geopend voor iedereen die zich wil oriënteren op vrijwilligerswerk binnen de Stichting. De inloop is dan gesloten. U kunt een afspraak maken om met een medewerker uw interesses, vaardigheden en wensen te inventariseren. Daarna kijken we samen wat er binnen Stichting Focus aan mogelijkheden voor u is. We helpen u ook graag op weg op weg naar vrijwilligerswerk buiten Focus. Op andere werkdagen is Focus op Uitweg van 09:30 – 13:30 uur geopend voor ontmoeting. In de weekenden is dit van 13:30 – 16:30 uur.

Rembrandtlaan 10, Dieze

Eethuis Stadshagen Nijenhuislaan 175, Stadshagen

De Pollepel Gelijkheid 1 Zwolle-Zuid

Speciale activiteiten 02 juni gehele dag Focus gesloten 13 juni gehele dag Focus gesloten 14 juni opening expositie Focus op Kunst Nooterhof 18 juni start 19.15 4 mijl lopen Binnenstad 24 juni 19.30 – 23.00 Swingavond* Zerboltstraat * 24 juni is het afscheidsfeest van de stagiaires Marieke, Daphne en Rudger en dit wordt gevierd met een karaoke-swing.

Openingstijden Stichting Focus / Uitweg Inloop Dinsdag, woensdag, vrijdag Zaterdag en zondag

Focus op Uitweg

Zerboltstraat 09:30 – 13:30 uur 13:30 – 16:30 uur

(1e zondag van de maand is Uitweg gesloten en De Bres geopend)

Infopunt Maandag t/m woensdag Donderdag Vrijdag (Formulierenbrigade)

Zerboltstraat op afspraak 10:00 – 13:00 uur 09:30 – 11:30 uur

Ateliers Maandag t/m vrijdag

Kamperstraat 13:00 – 16:00 uur

Kunstuitleen Maandag Dins-, woens-, vrijdag Donderdag Zaterdag

Kamperstraat gesloten 12:00 – 18:00 uur 12:00 – 21:00 uur 12:00 – 17:00 uur

Focus op Kleding Dinsdag t/m zaterdag

Diezerplein 10:00 – 17:00 uur

Voor een volledig en actueel overzicht van activiteiten en tijden: zie website www.focuszwolle.nl

Gedichten van Ivar Wakker Als ik liep Tussen de massa Viel ik niet op Gunde niemand Mij een blik waardig Nu, Getekend Door ongeluk Staren velen Mij toch na De prijs van metaal Is gelijk gebleven Maar ik weet Dat een blik Meer waarde kent Als het Een etiket heeft Waarop dan De inhoud staat --Een uitweg Is meestal niet De volgende afslag Maar soms Een nieuwe route Over braakliggend pad http://wakkersgedichten.web-log.nl

Stichting Focus - Nieuwsbrief 33 jaargang 4

juni 2011


Op bezoek bij Wijkcentrum Holtenbroek. Door: Ellen de Groot Het mooie nieuwe Wijkcentrum Holtenbroek ligt prachtig gesitueerd tegenover het nieuwe winkelcentrum en is makkelijk bereikbaar met buslijn 2, de bushalte is namelijk vlak voor het Wijkcentrum. Ik had daar een informatief gesprek met Petra Staas, sociaal cultureel werker in het wijkcentrum en zij heeft mij uitgelegd en laten zien wat er allemaal aan aktiviteiten plaatsvindt.

Op bezoek bij Wijkcentrum Holtenbroek. Soms is er ook gewoon ‘discussie’ over artikelen uit de krant en eens in de 5 weken is er samen koken. Het hoeft natuurlijk geen betoog dat je op die manier in aanraking komt met heerlijk eten uit allerlei culturen. Hiervoor is er speciaal een mooie keuken met moderne fornuizen en een eetgedeelte. Keuken

Men komt binnen in de ontmoetingsruimte, een gezellige ‘open’ ruimte waarin een informatiestand, een leeshoek met allerlei kranten, een kantine met een aktieve medewerker waar koffie, thee, koek of iets hartigs te bestellen valt. Er staan ook twee biljarts waar een balletje gestoten kan worden. Iedereen kan gewoon binnenwandelen. Ik zag bijvoorbeeld een vrouw die met haar vriendinnen had afgesproken, en mensen op de bank lezen. Infostand in de ontmoetingsruimte

In de 55+ groep wordt ook gezamenlijk bedacht wat ze gaan doen. Vaak is het knutselen en dan worden er dingen gemaakt die aansluiten bij de tijd van het jaar of bepaalde feesten. Het worden meestal vrolijk gekleurde werkstukken. Deelnemers kunnen rekenen op een warm onthaal en pure tropische gezelligheid. Als er geknutseld wordt dan wordt er een kleine bijdrage gevraagd voor de materiaalkosten. De computergroep is puur om de basisvaardigheden met de computer te leren, zoals aanzetten, met de muis leren klikken en zo steeds verder tot je zelfstandig thuis kan e-mailen en surfen op internet. Het naaiatelier is vanwege de vrijwilligers overwegend Arabisch sprekend, dus wanneer je Arabisch spreekt… Naast deze ontmoetingsruimte zijn er specifieke aktiviteiten. Zo is er op dinsdagochtend een vrouwencafé en op dinsdagmiddag een 55+ groep. Verder is er een naaiatelier op maandagmiddag en een computergroep op donderdagmorgen. Ook is er nog een taaloefenwerkplaats voor alle vrouwen die zich willen bekwamen in het spreken van de Nederlandse taal.

Computergroep

In het interview kwam naar voren dat Holtenbroek vooral een multiculturele wijk is en dat de aktiviteiten van bv. de vrouwengroep en 55+ multicultureel zijn; vooral Surinaams, Arubaans, Turks en Marokkaans. De voertaal is gewoon Nederlands en iedereen is natuurlijk hartelijk welkom. In het vrouwencafé wordt met thema’s gewerkt en deze worden met en door de groep besloten. Zo is een keer aandacht geweest voor ouderen. Met de groep is toen op excursie gegaan naar ‘Fermaete ouderenzorg’ om te kijken hoe dat in de praktijk er aan toegaat. Het kan ook zijn dat een thema opvoeding van kinderen is, dit is helemaal afhankelijk van de samenstelling van de groep en waar de belangstelling naar uit gaat.

Stichting Focus - Nieuwsbrief 33 jaargang 4

Je kunt gewoon een keer vrijblijvend binnenwandelen en eens kijken of het wat voor je is. Het Wijkcentrum is door de week overdag gewoon geopend dus kom gerust eens binnen wippen om de sfeer op te snuiven.

juni 2011


Diezerpoort ben ik !?

Samen over de streep Het project ‘Samen over de streep’ is vorig jaar voor het eerst van start gegaan. Het doel van het project is om mensen met en zonder psychiatrische achtergrond met elkaar in contact te brengen en samen naar een doel toe te werken.

Zoals velen van jullie misschien wel weten wordt in de wijk Diezerpoort grondig gewerkt aan de verbetering van woningen. Er vindt grondige renovatie plaats, met als gevolg dat veel wijkbewoners een verbeterde wooncomfort krijgen. Maar wooncomfort in de vorm van betere isolatie, ventilatie, CV, dubbele beglazing, etc. is natuurlijk niet alles. De wijkwerkers werken de komende jaren met name ook aan de verbetering van de leefbaarheid in de Diezerpoort. Er wordt veel energie gestoken in het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. En daarvoor willen de wijkorganisaties horen van de bewoners van Dieze wat zij willen. Want wat maakt nu dat je prettig woont in een wijk? Wat heb je nodig van je buurman of buurvrouw? Wat voor activiteiten mis je en zou je graag willen zien? Wat vind je van de bestaande activiteiten in je wijk, moeten deze anders? Ik wil daarom, als kwartiermaker in de Diezerpoort, graag van jullie horen wat jullie vinden van jullie wijk. Misschien kan je wezenlijk een verandering teweeg brengen in jouw omgeving. Met name voor Dieze West, de Bollebieste en voor Dieze Oost ben ik op zoek naar wijkbewoners met ideeën en plannen. Voor vragen of aanmelden, kwartiermakercindy@focuszwolle.nl of 06-20947657.

Diezerpoort: Recente sloop oude flat Geert Grotestraat / Heemerkenstraat

Omdat Bert de Groote, één van de initiatiefnemers van het project, zelf een hardloop liefhebber is, werd het idee geboren om samen te gaan hardlopen. Omdat hardlopen een sport is die goed is voor je lichamelijke gezondheid én je geestelijk welbevinden, werd het doel om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor deze sport en samen de 4 Mijl van Zwolle te gaan lopen. Elke dinsdagavond wordt er getraind in het Weezenlandenpark door een gemixte groep hardlopers, zowel beginners als mensen die al langer hardlopen. Door elkaar aangemoedigd zijn we vorig jaar allemaal over de streep gekomen en men vond het zelfs zo leuk dat er doorgetraind is voor de Berkumloop. Diverse onderlinge contacten die ontstaan zijn uit de hardloopgroep hebben positieve gevolgen gehad, zoals het lid worden bij de atletiekvereniging, het doen van vrijwilligerswerk binnen Stichting Focus en, niet onbelangrijk, een tweede aftrap van het project ‘Samen over de Streep’. Ook dit jaar is het de bedoeling om samen de 4 Engelse Mijl te lopen. Deze wordt gehouden op zaterdag 18 juni. Lijkt het je leuk om mee te trainen, kom dan gerust op dinsdagavond om 19:30 naar het Weezenlandenpark. We verzamelen onder het afdak van het Provinciehuis. Ook als je gewoon een keer wilt komen kijken of mee wilt rennen zonder de 4 Mijl te lopen op 18 juni, ben je natuurlijk van harte welkom. Vind je het fijn om van tevoren even contact te hebben met één van de lopers, dan kun je bellen met Bert de Groote: 038-4609160 of mailen naar: groo8122@planet.nl. Hopelijk tot ziens! Kijk voor meer informatie over de Zwolse halve marathon en de 4 Engelse Mijl op: http://www.halvemarathonzwolle.nl/nieuws.php

Nieuwsbrieven Focus ook online Sinds mei 2011 zijn alle (digitale) nieuwsbrieven van Stichting Focus ook online te lezen. Dit kan op http://issuu.com/stichtingfocus. In maart 2008 is de Nieuwsbrief overgegaan van een papieren krantje naar de digitale nieuwsbrief zoals we hem nu nog steeds hebben. Alle edities sindsdien staan nu in dit archief. Dus: mocht u iets gemist hebben of bent u sinds kort geïnteresseerd geraakt in Stichting Focus? Bekijk dan eens onze oude nieuwsbrieven.

Stichting Focus - Nieuwsbrief 33 jaargang 4

juni 2011


GGz nieuws

Zomerfeest voor jonge mantelzorgers

Snuif depressie weg met neusspray

Meld je aan!

Een neusspray belooft de nieuwste manier om depressie en angst aan te pakken. De spray werkt beter in op de hersengebieden dan de klassieke antidepressiva. Binnen de twee uur al kan het goedje zijn werk doen.

Speciaal voor Zwolse jonge mantelzorgers tussen de twaalf en achttien jaar wordt er vrijdag 17 juni het Zomerfeest georganiseerd. De jongeren gaan onder andere barbecueën en klimmen. De activiteit maakt onderdeel uit van de campagne Mantelzorg doen we samen! van de gemeente Zwolle.

De vloeistof, gebaseerd op een natuurlijke stof in de hersenen, wordt aan de bovenkant van de neus vrijgegeven en is ontworpen om de hersengebieden dieper binnen te dringen die de stemming bevorderen. Verder klinisch onderzoek aan de Mount Sinai School of Medicine in New York is wel nog aan de gang om de haalbaarheid van de behandeling te achterhalen. Volgens de vorsers kunnen ook heel wat patiënten met andere psychiatrische stoornissen als posttraumatische stress, er wel bij varen. Lees verder op hln.be

Agis cliëntvriendelijkste zorgverzekeraar ggz Vandaag ontvangt zorgverzekeraar Agis de LPGGz-Ster voor de cliëntvriendelijkste zorgverzekeraar ggz. De kwaliteit van de zorg wordt in toenemende mate bepaald door de kwaliteit van de zorginkoop. Het LPGGz beoordeelt daarom de zorgverzekeraars. ‘Juist nu is het belangrijk dat het budget voor de ggz zo doelmatig mogelijk wordt gebruikt. Dat kan alleen als er goed naar cliënten geluisterd wordt. De zorgverzekeraars die dat serieus aanpakken zijn prima bezig’, aldus Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform GGz. Bron: www.ggznieuws.nl

NVP waarschuwt patiënten voor niet geregistreerde therapeuten Patiënten met geestelijke problemen moeten er bij de keuze van een behandelaar altijd op letten of deze ingeschreven is in het BIG-register. Dat is het dringende advies van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP). Patiënten worden regelmatig op het verkeerde been gezet als een therapeut hen vertelt dat hij of zij bij uitstek de juiste persoon is om hun problemen op te lossen. Media berichten regelmatig over deze wantoestanden en de gezondheidsschade die hiervan het gevolg is.

Jonge mantelzorgers zorgen thuis voor een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid. Zij kunnen zich aanmelden en kosteloos deelnemen. De activiteit is bedoeld om deze jongeren de kans te geven zich even lekker te ontspannen en niet met het zorgen thuis bezig te zijn, maar ook om andere jongeren met een vergelijkbare thuissituatie te ontmoeten. Aanmelden Het Zomerfeest voor jonge mantelzorgers is op vrijdag 17 juni vanaf 16.00 uur in jongerencentrum Rezet in Zwolle. Meer informatie is te vinden op http://jmzzwolle.hyves.nl. Voor een gratis Zomerfeestticket is aanmelden nodig bij Steunpunt Informele Zorg (038) 422 52 00 of per mail naar info@informelezorgzwolle.nl. Campagne Mantelzorg doen we samen! Het Zomerfeest wordt georganiseerd door jonge mantelzorgers, het Jongerenwerk van Travers Welzijn, de afdeling Preventie van Dimence, Steunpunt Informele Zorg en de gemeente Zwolle. Het Zomerfeest is een van de activiteiten die wordt georganiseerd in het kader van de campagne Mantelzorg doen we samen! De betekenis van mantelzorg voor de samenleving is groot. De gemeente Zwolle is daarom samen met andere organisaties de campagne gestart. Om met extra voorlichting en publiciteit meer bekendheid te geven aan mantelzorg en al die mantelzorgers jong en oud te herkennen, erkennen en te waarderen. Meer informatie over mantelzorg en de campagne www.zwolle.nl/mantelzorg en www.informelezorgzwolle.nl.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie/ medicalfacts.nl

Stichting Focus - Nieuwsbrief 33 jaargang 4

juni 2011


Focus op Kunst nieuws

Focus op Kunst nieuws (vervolg)

Expositie in het Nooterhof Bert Dijkink: Acryl en olieverf schilderijen Focus op Kunst organiseert vanaf 14 juni een expositie in het Nooterhof met een selectie van onze collectie. Marjolie van Heijst zal ook creatieve workshops voor kinderen geven in een nader te bepalen datum.

Focus op Kunst gaat een Raad van Advies opzetten Focus op kunst gaat binnenkort opzoek naar sociaal betrokken ondernemers dat de Kunstuitleen kunnen helpen om zijn commerciĂŤle activiteiten te versterken. Gezien dat het subsidie van de Gemeente Zwolle eind 2012 eindigt onderzoekt Focus op Kunst andere mogelijkheden om zijn activiteiten op reactivering, dagbesteding en re-integratie van de doelgroep te kunnen voortzetten.

Dimence locatie Eerdelaan is nieuw abonnee Dimence locatie Eerdelaan in Stadshagen heeft vier werken van onze collectie voor zes maanden gehuurd. Het werk is tentoongesteld dichtbij de receptie.

Marieke Kroeskop: Gemengde techniek

Nieuwe kunstenaars bij Focus op Kunst Bernard Akkerman (Brilslang): acryl schilderijen

Jan Adamse: acryl en olieverfschilderijen

Hennie Schippers: Keramiek

Stichting Focus - Nieuwsbrief 33 jaargang 4

juni 2011


contact

contact

Diezerplein

Diezerplein

Stichting Focus - algemeen

Focus op Kleding

Diezerplein 22 8021 CV Zwolle

Diezerplein 22 8021 CV Zwolle

038 – 4525802

038 – 4551613

info@focuszwolle.nl www.focuszwolle.nl

focusopkleding@focuszwolle.nl

Zerboltstraat Directeur, Hanneke Nolet Diezerplein 22, 8021 CV Zwolle 038 – 4551411 hanneke.nolet@focuszwolle.nl

Inloop Focus op Uitweg Zerboltstraat 63a 8022 RW Zwolle 038 – 4214836 focusopuitweg@focuszwolle.nl

Kwartiermakers Diezerplein 22, 8021 CV Zwolle

Infopunt

038 – 4549558 (algemeen) Irene van Rijs 06 - 209 47 558 kwartiermakerirene@focuszwolle.nl (Stadshagen en Zwolle-Zuid)

038 – 4214836

Zerboltstraat 63a 8022 RW Zwolle

info@focuszwolle.nl Cindy Boerema 06 - 209 47 657 kwartiermakercindy@focuszwolle.nl (Holtenbroek en Dieze-Oost) kwartiermakers@focuszwolle.nl Netwerktafel Dieze-Oost Willeke Geerts 06 – 231 56 077 netwerktafelzwolle@gmail.com

Focus op Huisdieren Diezerplein 22, 8021 CV Zwolle 06 - 20947416

Kamperstraat

Focus op Kunst Kunstuitleen en Ateliers Kamperstraat 3 8011 LJ Zwolle 038 – 4549535 coordinatie@focusopkunst.com www.focusopkunst.com

focusophuisdieren@focuszwolle.nl

Stichting Focus - Nieuwsbrief 33 jaargang 4

juni 2011

Nieuwsbrief 33 - juni 2011  

Niuewsbrief 33 - juni 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you