Page 1

Nieuwsbrief 28 – januari 2011

2010

Beste lezer, Allereerst wensen wij u een prachtig 2011 toe. Wij hopen voor ieder dat het een gezond en zorgeloos jaar wordt. In deze nieuwsbrief doen wij een korte terugblik naar het jaar 2010 en kijken wij alvast weer even vooruit in 2011, naar o.a. het fusiefeest van de stichtingen Focus en Uitweg.

Hieronder kunt u over een aantal hoogtepunten lezen en zodoende een indruk krijgen van het 2010 van Focus:

Agenda januari 2011 Lunch Lunch Soep Lunch Lunch

Vaste activiteiten bij Rembrandtien Dinsdag 13:00 Vrouwengroep Dinsdag 18:00 Eetcafé

€ 1,00 € 3,95

Speciale activiteiten 17 januari 28 januari 19:30-23:00

Uitweg Uitweg

Verwendag Swingavond

Openingstijden Stichting Focus / Uitweg Inloop Maandag t/m vrijdag Zaterdag en zondag

Ook hebben we de samenwerking met stichting Uitweg intensiever gemaakt en zijn we klaar voor de fusie. Onder andere door deze samenwerking is er weer een serie verhuizingen in gang gezet en hebben we van de oude inloop een fantastische winkel gemaakt.

Wij wensen u veel leesplezier toe.

Vaste activiteiten bij Uitweg Maandag 12:00 – 12:30 Dinsdag 12:00 – 12:30 Woensdag 12:00 – 12:30 Donderdag 12:00 – 12:30 Vrijdag 12:00 – 13:00

Stichting Focus heeft in 2010 wederom veel voor elkaar gekregen. Met zijn allen hebben we veel werk verzet om nuttige projecten en activiteiten op te zetten en al bestaande voort te zetten.

Zerboltstraat 10:00 – 14:00 uur 13:30 – 16:30 uur

(1e zondag van de maand is Uitweg gesloten en De Bres geopend)

Voor activiteiten: zie website Infopunt Zerboltstraat Maandag t/m woensdag op afspraak donderdag 10:00 – 13:00 uur Vrijdag (Formulierenbrigade) 09:30 – 11:30 uur Voor een volledig overzicht: zie website Ateliers Kamperstraat Maandag t/m vrijdag 13:00 – 16:00 uur Voor specials, zoals workshop: zie website

Ervaringskamer september t/m december De première was in de Week van de Verbinding. Burgemeester en Wethouders gingen de stad in om diverse organisaties te leren kennen. Speciaal hiervoor had Stichting Focus een Ervaringskamer ingericht. In deze ruimte stapte je kort in de belevingswereld van de bewoner. Even was men zelf de hoofdrolspeler van een ander leven. “Beangstigend, beklemmend en indrukwekkend”, was de reactie van B&W. Dankzij Delta Wonen konden we de woning tot Kerst blijven gebruiken. We zijn gaan uitnodigen en uiteindelijk hebben we tussen de 150 en 200 mensen mogen ontvangen. Een aantal reacties: “Het was voor het eerst dat ik dingen écht binnen liet komen. Ik stond er middenin, dit heeft wel wat losgemaakt. En dat zoiets simpels als aanbellen al zoveel spanning kan geven… dat had ik niet verwacht.” (hulpverlener in opleiding) “Heel verhelderend; hierdoor kon ik mij veel beter inleven in situaties die je tegenkomt” (medewerker woningbouwvereniging) “Ik heb het wel eens gezien dat iemand zo in de troep leeft, nog wel erger zelfs, maar heb nooit echt meegemaakt hoe iemand de dingen die je in een woning ziet en hoort kan ervaren. Ik schrok wel een beetje, stond zelfs even verstijfd.” (hulpverlener) Al met al is het een groot succes geweest. We zijn ervan overtuigd dat we wezenlijk hebben bijdragen aan de beeldvorming rondom psychiatrie.

Kunstuitleen Kamperstraat Maandag gesloten Dins-, woens-, vrijdag 12:00 – 18:00 uur Donderdag 12:00 – 21:00 uur Zaterdag 12:00 – 17:00 uur Voor specials, zoals workshop: zie website

Stichting Focus - Nieuwsbrief 28 jaargang 4

januari 2011


2010 (vervolg)

2010 (vervolg) Focus op Huisdieren v.a. 4 oktober Op 4 oktober was het zover: het officiĂŤle startschot van Focus op Huisdieren. Met dit project willen we huisdiereigenaren die opgenomen moeten worden helpen. Vreemd genoeg was er hiervoor voor de doelgroep weinig hulp als het om opvang van huisdieren ging. De keuze was: - Opvang regelen in eigen sociale netwerk. - Opvang regelen in regulier pension. - Afstaan van het dier. Probleem is echter dat relatief veel mensen uit de doelgroep een beperkt sociaal netwerk hebben (dus geen opvang in eigen kring kunnen vinden), weinig te besteden hebben (dus niet voor langere tijd een pension kunnen betalen) en er niet aan moeten denken om hun kameraadje te moeten afstaan en na de opname alleen thuis te komen. Focus op huisdieren is op Dierendag begonnen en heeft in het laatste kwartaal van 2010 meteen een aantal klanten wezenlijk kunnen helpen met de opvang en verzorging van hun huisdier(en). We zijn trots dat we 2011 met dit project ingaan. Op http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=116257 vindt u een korte verslaglegging van de opening

(Meer weten? Kijk op www.focuszwolle.nl) Focus, Uitweg en verhuizingen

heel 2010

In november 2009 is er een samenwerking begonnen tussen Stichting Focus en Uitweg. In mei 2010 was de samenwerking dermate ver dat de inloop van het Diezerplein naar Uitweg is verhuisd. Het Infopunt volgde na de zomervakantie, in september. Ook de ateliers zijn verhuisd. Deze zijn van het Diezerplein naar de kunstuitleen aan de Kamperstraat gegaan. Kantoren van directie en Kwartiermakers zijn weer naar het Diezerplein gegaan. Bij Uitweg heeft het hele interieur een inhaalslag gemaakt, o.a. dankzij een prachtige waardecheque van IKEA. De tuin die naast Uitweg ligt is ook grondig aangepakt en omgetoverd tot een groente-, kruiden- en bloementuin met een groot zonnig terras in het midden. Stukje over de Ervaringskamer in Diezerpoorter

Stichting Focus - Nieuwsbrief 28 jaargang 4

januari 2011


2010 (vervolg) Focus op Kleding v.a. 22 december De meesten zullen nog niet weten wat dit project inhoudt, verderop in deze nieuwsbrief vindt u daarom een uitgebreide omschrijving.

Workshops Focus op Kunst in 2011 Net als in 2010 is er ook in 2011 weer een breed aanbod workshops van Focus op Kunst, Kamperstraat 3 in Zwolle:

Na weken van schilderen, sorteren, prijzen, strijken, vouwen, nog meer schilderen en nog meer sorteren was het 22 december zover: De proefopening van Focus op Kleding, het nieuwste project van Stichting Focus. Hier vindt u o.a. 2e hands kleding, gepimpte kleding, particuliere kledinglijnen, accessoires en een strijkservice. Wij hebben hierdoor een aantal interessante en leuke werkervaringplekken in onze winkel en het atelier gecreĂŤerd. Mensen kunnen hier werken als verkoopmedewerker, ateliermedewerker, herstelmedewerker, maar ook als etaleur of administrateur. De opening was zonder toeters en bellen en zonder uitnodigingen, een soort testrit zou je kunnen zeggen. Focus op Kleding begint eind januari officieel,dus houdt de website www.focuszwolle.nl in de gaten voor nieuws hierover.

Week van de Psychiatrie 22-28 maart Tijdens de Week van de Psychiatrie heeft Stichting Focus geprobeerd nieuwe mensen te bereiken als het gaat om beeldvorming rondom psychiatrie. Toneel, debat, diner, kijkboxen, geluidscollages, kunst, ontmoeting en muziek waren dit jaar de rode draad om serieuze zaken onder de aandacht te brengen. O.a. door een fijne samenwerking met Borrels ’n Bites werd dit zeer geslaagd!

Voor meer informatie: www.focusopkunst.com

Stichting Focus - Nieuwsbrief 28 jaargang 4

januari 2011


Focus op Kleding

Focus op Kleding (vervolg)

Focus op Kleding

Doneer uw kleding! Voor het project Focus op Kleding zijn wij volop op zoek naar kleding. Het project zet zich in vóór en met mensen met een psychiatrische achtergrond.

De winkel en het atelier Focus op Kleding is een 2e hands kledingwinkel met daarnaast een atelier waar kleding herstelt en gepimpd wordt. Daarnaast hebben we een strijkservice en hebben wij particuliere kledinglijnen in consignatie. 2e hands kleding Wij richten ons op de hippere en betere 2e hands kleding. Onze kleding is niet nieuw, maar wel in zeer goede staat! Pimpen Laat u verrassen! U kunt uw (oude) kleding naar ons brengen en dit laten pimpen. In ons atelier wordt dit op creatieve manier omgetoverd naar eigenzinnige en unieke kledingstukken. U hoeft niet bang te zijn dat iemand anders met hetzelfde kledingstuk rondloopt; oplage: 1! Kledingherstel Uw broek te lang? Geen knopen meer aan uw favoriete blouse? Geen punt, breng het naar ons! In ons atelier wordt al uw kleding hersteld of ingekort. Strijkservice Drukke dag gehad en dan een stapel schone maar kreukelige kleding aantreffen… Gelukkig kunt u dit naar het Diezerplein brengen waar dit voor u gestreken wordt. Kleding in consignatie Particuliere kledinglijnen Waar ga je heen als je eigen kleding maakt en die wilt verkopen? Waar ga je heen als je genoeg van alle winkelketens hebt en nu wel eens originele kleding wilt kopen? Bij Focus op Kleding hebben wij een apart hoekje ingericht voor kledinglijnen in consignatie: particuliere kledinglijnen, gemaakt door talent uit de regio. Verkoop in consignatie Uitgekeken op uw kleding? Bij ons kunt u ook uw kleding in consignatie laten verkopen. Vraag aan een medewerker naar de voorwaarden. Accessoires Ook vindt u bij ons accessoires zoals tassen bij ons in de winkel. Veel is eigen makelij uit onze ateliers. Werkervaring In onze winkel en atelier kunnen mensen werkervaring op doen. Dit kan zijn als bijvoorbeeld winkelmedewerker of ateliermedewerker.

Stichting Focus - Nieuwsbrief 28 jaargang 4

Hoe kunt u uw kleding doneren? - Wij komen het halen: U belt, wij komen – 038-4551613 - U komt het brengen: Tijdens openingstijden van de winkel kunt u uw kleding afgeven bij een winkelmedewerker. Verkoop in consignatie Bij ons kunt u ook uw kleding in consignatie laten verkopen. Vraag aan een medewerker naar de voorwaarden. Goed doel Kleding die niet verkocht wordt gaan altijd naar een goed doel. Niets gaat dus verloren.

Fusie Focus en Uitweg Na een jaar van intensieve onderhandelingen is de fusie tussen de stichtingen Focus en Uitweg een feit. Om dit te vieren is er een feest op donderdag 27 januari 2011. Iedereen is welkom bij locatie “Focus op Uitweg”, Zerboltstraat 63-a in Zwolle. Aanvang 16:00 uur. Hieronder het officiële persbericht van de gemeente Zwolle: De Zwolse inloophuizen Focus en Uitweg (beide in Dieze) gaan fuseren. Doel van deze fusie is om zo een krachtiger organisatie te laten ontstaan die de integratie en participatie van mensen met een psychische handicap in de samenleving bevordert. De beide inloophuizen werken sinds 2009 al veelvuldig samen. De gemeente Zwolle verzocht dit naar aanleiding van de vorig jaar opgestelde ‘startnotitie toekomstvisie inloophuizen’ en het hieruit voortvloeiende actieplan dat de gemeente begin dit jaar samen met de inloophuizen, GGZ instellingen en cliëntenraden opstelde. Hierin werden acties benoemd voor het verbeteren van de participatie van burgers met een psychische handicap. Een van de acties was ‘Het versterken van het specifiek welzijnsaanbod voor burgers met een psychische handicap’. Een fusie tussen de inloophuizen Uitweg en Focus draagt bij aan versterking van het welzijnsaanbod. De beschikbare middelen, mensen en gebouwen kunnen zo efficiënter worden ingezet waardoor er ruimte ontstaat om de dienstverlening te verbeteren. De nieuwe organisatie heeft de volgende functies: een laagdrempelige ontmoetingsplek, verstrekken van informatie en advies, aanbieden van recreatieve activiteiten en activeren. Om de fusie te realiseren stelt de gemeente eenmalig € 17.725,beschikbaar. Het streven is dat de inloophuizen per 1 januari 2011 gefuseerd zijn, in ieder geval zal de organisatie vanaf deze datum functioneren als een feitelijk gefuseerde instelling. Ook de nieuwe organisatie blijft lid van de Landelijke federatie van ongebonden schilvoorzieningen (LFOS), waarmee de cliëntgestuurdheid, conform de wens van de raad, geborgd blijft.

januari 2011


contact Diezerplein

contact Diezerplein

Stichting Focus - algemeen

Focus op Kleding

Diezerplein 22 8021 CV Zwolle

Diezerplein 22 8021 CV Zwolle

038 – 4525802

038 – 4551613

info@focuszwolle.nl www.focuszwolle.nl

focusopkleding@focuszwolle.nl

Zerboltstraat Directeur, Hanneke Nolet Diezerplein 22, 8021 CV Zwolle 038 – 4551411 hanneke.nolet@focuszwolle.nl

Inloop locatie Uitweg Zerboltstraat 63a 8022 RW Zwolle 038 – 4214836 dirkjanvandijk@focuszwolle.nl

Kwartiermakers Diezerplein 22, 8021 CV Zwolle 038 – 4549558 (algemeen) Irene van Rijs 06 - 209 47 558 (Stadshagen en Zwolle-Zuid) Cindy Boerema 06 - 209 47 657 (Holtenbroek en Dieze-Oost)

Infopunt Zerboltstraat 63a 8022 RW Zwolle 038 – 4214836 info@focuszwolle.nl

kwartiermakers@focuszwolle.nl

Kamperstraat Focus op Huisdieren Diezerplein 22, 8021 CV Zwolle 06 - 20947416 focusophuisdieren@focuszwolle.nl

Focus op Kunst Kunstuitleen en Ateliers Kamperstraat 3 8011 LJ Zwolle 038 – 4549535 coordinatie@focusopkunt.com www.focusopkunst.com

Stichting Focus - Nieuwsbrief 28 jaargang 4

januari 2011

Nieuwsbrief 28 - januari 2011  
Nieuwsbrief 28 - januari 2011  

Stichting Focus - Nieuwsbrief 28 - januari 2011

Advertisement