Page 1

Nieuwsbrief 16 – september 2009 Hierbij Focus Nieuwsbrief nr. 16, september 2009. De zomervakantie is weer achter de rug. De activiteiten zoals de Swingavond en het Groot Overleg gaan weer beginnen. Ook (zoals u ziet) is de nieuwsbrief er weer. In deze editie laten wij u o.a. weten dat onze Kunstuitleen een eigen pand krijgt! Daarnaast o.a. de activiteitenagenda, GGznieuws en een bericht over het Zondagmiddagcafé. Wij heten alle nieuwe leden welkom en wensen hen en alle andere lezers veel leesplezier toe!

Openingstijden Stichting Focus De openingstijden van Stichting Focus op een rijtje: Inloop Maandag t/m vrijdag Zaterdag en zondag

Focus op Focus Per 01 augustus 2009 heeft Stichting Focus een nieuwe teamleider Inloop, Dirk-Jan van Dijk. Hij is elke doordeweekse dag werkzaam van 09:30 – 14:00 uur. Voor al uw vragen aangaande de inloop kunt u contact met hem opnemen via 038-4525802 of dirkjanvandijk@focuszwolle.nl . Dirk-Jan, welkom! Kwartiermaker Cindy Boerma (Dieze-Oost en Holtenbroek) heeft zwangerschapsverlof. Zij wordt tot 1 december 2009 vervangen door Richard Schonewille. Ook is er weer een aantal nieuwe vrijwilligers begonnen. Dit zijn: Rutger, Mark, Chris, Bart en Eveline. Fijn dat jullie je vrijwillig voor Stichting Focus inzetten!

10:00 – 13:30 uur 13:30 – 16:30 uur

(met uitzondering van 1e zondag van de maand)

Voor speciale gelegenheden: zie website Informatiecentrum Maandag, dinsdag, vrijdag10:00 – 13:00 uur Voor een volledig overzicht: zie website Atelier Maandag t/m vrijdag

13:00 – 16:00 uur (begeleiding aanwezig) Voor specials, zoals workshops, zie website

Voorlichting Laatste donderdag 14:00 – 16:00 uur Voor een overzicht: zie website

Agenda september 2009 Speciale activiteiten 06 september 25 september 27 september

gehele dag 19:30 – 23:00 15:00 – 17:00

30 september

13:00 – 15:00

Focus gesloten (1e zondag) Swingavond i.s.m. PaRT Zondagmiddagcafé (in Café de Hetebrij) Lunch + Groot Overleg

“Focus op Kunst” gaat nieuw pand betreden! De kogel is door de kerk, het contract is ondertekend: Kunstuitleen Focus op Kunst krijgt de fysieke kunstuitleen die het verdient. Tevens op een prachtige locatie; Kamperstraat 3 in de binnenstad van Zwolle. Vanaf ongeveer oktober gaat hier de kunstuitleen de benedenruimte opknappen en inrichten. Tevens zal een aantal kantoren van Stichting Focus zich hier vestigen, waaronder de Kwartiermakers. De huidige locatie aan het Diezerplein 22 zal ook een verandering doorgaan; de 1e en 2e verdieping zullen omgetoverd worden tot 3 ateliers, allen met hun eigen discipline. Ook het huidige atelier op de begane grond van het Diezerplein blijft atelier, voor de discipline beeldhouwen. De inloop en het informatiecentrum blijven aan het Diezerplein 22 zitten. Op dit moment zijn wij druk bezig met plannen maken en voorbereiden. Wij zullen u via deze nieuwsbrief op de hoogte houden van de ontwikkelingen, datum van betrekking en datum van opening.

Wekelijkse activiteiten Zoals het er nu uitziet gaan onderstaande activiteiten in de zomerperiode gewoon door. Dit is echter wel onder voorbehoud; het kan voorkomen dat er door schaarse personeelsbezetting iets komt te vervallen. Maandag Dinsdag Woensdag Vrijdag

18:00 – 20:00 uur 12:00 – 13:00 uur 12:00 – 13:00 uur 12:00 – 13:00 uur

Eetcafé Focus (€ 3,95) Lunchroom (€ 1,00) Soep (€ 0,50) Lunchroom (€ 1,00)

Stichting Focus - Nieuwsbrief 16 jaargang 2

Kamperstraat 3, 8011 LJ Zwolle

september 2009


GGz Nieuws Hollywood misbruikt schizofrenie

GGz Nieuws (vervolg) Weinig dagactiviteiten, veel roken en niks doen

Bron: depers.nl

Bron: psy.nl

De rol die Heath Ledger vorig jaar speelde in The Dark Knight als 'The Joker' is misleidend en plaatst schizofrenie in een verkeerd daglicht, vindt een Britse psychiater.

Krap vier uur per week besteden cliënten in de Amsterdamse verblijfspsychiatrie gemiddeld aan dagactiviteiten. Dat is ver onder norm. Riante activiteitenruimtes staan het grootste deel van de week leeg. En cliënten vinden veel activiteiten ‘kinderachtig’ en ‘te weinig uitdagend’. Ze leven in een ‘ggzgetto’.

Volgens de Britse academicus Peter Byrne portretteren Hollywood-films geestelijke stoornissen te vaak als 'dom' of 'slecht'. Byrne, een consultant psychiater in Londen, schrijft dat de rol van Ledger als The Joker een dieptepunt is in de weergave van geesteszieken. Het geweld en de humor van de film zijn volledig gebaseerd op een verkeerde interpretatie van schizofrenie, aldus de expert. Incorrect "Batman beschrijft The Joker als schizofrene clown. En wanneer de tweede held van de film Harvey Dent verandert in Two Face en 'slecht' wordt, is er sprake van een stereotypering van schizofrenie", denkt Dr. Byrne "Het is in beide gevallen een incorrect stereotype, namelijk dat geestelijk zieken een meerdere-persoons-stoornis hebben en dat de tweede persoon dan altijd slecht is."

Online hulp werkt beter bij depressie Bron: hln.be

Mensen die aan een depressie lijden, zouden online begeleiding kunnen krijgen. Deze therapie werkt beter en zo zouden de lange wachttijden kunnen verdwijnen om een arts te raadplegen. Dat maakt nieuw onderzoek duidelijk. Een studie onder 300 patiënten maakt duidelijk dat cognitieve gedragstherapie (CGT) twee en een halve keer meer kans biedt om te herstellen van psychische problemen dan degenen die de reguliere zorg bij een huisarts volgden. Chatroom Eén op de zes volwassenen lijdt aan chronische depressie of angst. Online kan de hulp een alternatief bieden voor het groeiende probleem. Onderzoeker Kessler van de Universtiteit van Bristol ziet heil in het gebruik van de online instant messenger. Daarbij krijgen ze online een aantal afspraken doorgestuurd die moeten worden uitgevoerd. "Misschien helpt het om de dingen neer te schrijven omdat je zo meer moet nadenken. Het is alsof je in een chatroom zit met je therapeut". Herstel Bij het onderzoek bleken de online sessies heel wat vruchtbaarder en herstelden de patiënten na vier maanden opmerkelijk sneller. "Voordeel is dat dergelijke hulpverlening haalbaar en aantrekkelijk is. Vooral in gebieden waar de toegang tot psychologische behandeling schaars is, biedt deze gedragstherapie alleen maar voordelen".

Stichting Focus - Nieuwsbrief 16 jaargang 2

Dat blijkt uit het zojuist verschenen onderzoek Dag vol ledigheid dat in opdracht van de cliëntenraad van GGZ Buitenamstel, de latere fusieorganisatie GGZ inGeest, is uitgevoerd. Onderzoekers Mark Janssen en Wouter van de Graaf van onderzoeksbureau AdSearch bezochten gedurende zes maanden de locaties Walborg en Bocholtstraat. Zij interviewden zeventig patiënten en medewerkers over dagactiviteiten, rehabilitatie en herstel. Groepsactiviteiten Hoewel er geen acuut gebrek aan voorzieningen en personeel lijkt te bestaan, is het aantal uren dat patiënten actief besteden aan individuele- en groepsactiviteiten gering. Op locatie Walburg was dat gemiddeld 5 uur per week, bij de Bocholt 2.8 uur per week. Dat is omgerekend 67 procent minder dan waar deze patiënten volgens de Zorgzwaartepakketten GGZ recht op zouden hebben. Managers van de afdelingen kopen de dagactiviteiten in bij de dienst Dagbesteding, Arbeid, Training en Educatie (DATE). Wandelgroep opgeheven Zowel cliënten als personeel geven aan dat sinds het najaar van 2008 de georganiseerde activiteiten met ongeveer veertig procent zijn teruggelopen. Zo worden er minder festiviteiten georganiseerd en is op een van de locaties de wandelgroep opgeheven. Deed men voor die tijd gemiddeld vijf activiteiten per week, nu zijn dat er drie. Op avonden en in de weekends is er helemaal niets te doen, want de activiteitenbegeleiders werken alleen binnen kantooruren. De activiteitenruimtes zijn buiten die uren op slot. GGz-getto De schaarse dagactiviteiten worden voor het overgrote deel binnen de instelling georganiseerd. Cliënten gaan nauwelijks de deur uit. Hun enige contact met de buitenwereld is vaak de plaatselijke winkel. Een patiënt zegt: ‘Ik ben in Amsterdam geboren, maar al vijfentwintig jaar niet in de stad geweest.’ De verblijfsafdelingen vormen een soort ‘ggz-getto’, aldus de onderzoekers. In die zin wijken ze niet veel af van de vroegere instituten in de bossen en de duinen.

september 2009


GGz Nieuws (vervolg)

Kwartiermakers op wijkfeest Pierik (vervolg)

Onthutsende leeservaring De vraag dringt zich op wat patiënten dan wel de hele dag doen. De helft van de tijd slapen ze, een groot deel van de dag brengen ze door in het rookhok, waar het zo gezellig is het ook door niet-rokers wordt bezocht, die van de weeromstuit mee gaan roken. Daarnaast is er het zitten en niksdoen, de blik op oneindig. Er wordt televisie gekeken, gegeten en vooral veel muziek geluisterd. Verveling lijkt het kernbegrip. De rake en soms schrijnende observaties van Janssen en Van de Graaf maken dit rapport tot een onthutsende leeservaring.

Ruim 500 wijkbewoners hebben een bezoek gebracht aan het Fresiaplein. Men genoot van o.a. de gratis hapjes, de live muziek van BMorris, DJ Bob, een schilderworkshop “Teken je buurman!” en ga maar door. Ook was er een informatiemarkt aanwezig waar organisaties zichzelf presenteerden.

Barrières opgeworpen Er leven zeker ideeën over rehabilitatie en herstel binnen de ggz-instelling. De meeste medewerkers zijn op cursus geweest. Maar wat de onderzoekers missen is een gezamenlijke visie. Ook organisatorisch wordt er weinig gekoerst op rehabilitatie en herstel. De functie van rehabilitatieplannen is onduidelijk en herstel lijkt nog een oningevuld begrip. Er wordt weinig naar het eigen verhaal, de wensen en dromen van de patiënt geluisterd. En als het gebeurt, worden er al gauw barrières opgeworpen. ‘Nee, een huisdier is niet mogelijk, dat mag nu eenmaal niet.’ Wensen en dromen In de aanbevelingen adviseren de onderzoekers het aantal uren dagbesteding op z’n minst te verdubbelen en volgens de norm van de Zorgzwaartepakketten uit te voeren. Ook moet er veel meer individuele aandacht voor cliënten komen waarbij hun wensen en dromen centraal staan en niet de organisatorische barrières. Verminder het getto-karakter van de verblijfsafdeling door de buitenwereld naar binnen te halen (vrijwilligers, buurtgenoten) en de cliënten naar buiten te laten gaan, zo adviseren de onderzoekers. De ideeën over rehabilitatie en herstel zouden meer gemeenschappelijk gedragen moeten worden. En verpleegkundigen en behandelaars zouden zich minder moeten terugtrekken in verpleegkantoren en behandelgangen, zodat toevallige en spontane contacten met patiënten mogelijk zijn. (ML)

Vrijwillige medewerkers werden bij allerlei activiteiten ingezet. Ook hebben twee medewerkers actief meegedacht in de werkgroep van het wijkfeest. Iedereen die mee heeft gedaan vond het geweldig om te doen en heeft genoten van de gezellige sfeer. Wil jij ook een keer meedoen aan een (projectmatige) activiteit in de wijk? Informeer dan bij Stichting Focus en vraag naar één van de Kwartiermakers. Wie weet vinden wij een leuke taak die bij je past!

Gedichten Ivar Wakker Zoals iedere maand weer een aantal gedichten van Ivar Wakker. Voor meer informatie en gedichten kun je naar: http://wakkersgedichten.web-log.nl/mijn_weblog/ Het bovenste bereidt u al voor op de naderende herfst:

IN DE LATE HERFSTZON VORMEN DE TAKKEN BEWEGENDE SCHADUWEN, ZICHTBAAR DOOR DE BLADEREN. GELIJK EEN VROUWENFIGUUR DIE ZICH UITKLEEDT ACHTER EEN KAMERSCHERM VAN RIJSTPAPIER.

Lees hier het onderzoek Dag vol ledigheid (Pdf)

Kwartiermakers op wijkfeest Pierik Op woensdag 26 augustus vond er een wijkfeest plaats in de Pierik (Assendorp). Het project Kwartiermakers, dat zich inzet voor de participatie van mensen met een psychiatrische achtergrond, was medeorganisator van dit feest. Samen met welzijnsorganisatie Travers, woningcorporaties SWZ en WOB, speeltuinvereniging Assendorp, Brede school het Veldboeket en de gemeente Zwolle hebben we een knallend feest neergezet.

Stichting Focus - Nieuwsbrief 16 jaargang 2

ALS DE RECHTE LIJN VAN HORIZON WORDT ONDERBROKEN DOOR OP OF NEER DAN IS ER IETS OF JUIST NIETS ONDERWEG ER NAAR TOE

september 2009


Zondagmiddagcafé ZWOLLE – ‘De rest van de week valt het wel mee, maar op zondag voel ik me echt eenzaam’, is een opmerking die Richard Schonewille en zijn collega- Kwartiermakers vaak horen van hun doelgroep. Daarom houden zij iedere laatste zondag van de maand een ‘zondagmiddagcafé’ in café de Hetebrij. Het Zondagmiddagcafé is een ontmoetingsplek voor mensen met èn mensen zonder psychiatrische achtergrond, met als doel taboes te doorbreken en samen een gezellige middag te hebben. Het café is een onderdeel van het project Kwartiermakers, dat in Zwolle Zuid en Dieze Oost het contact tussen mensen met psychische problematiek en andere buurtbewoners wil bevorderen en zo nodig herstellen. “Mensen met een psychische problematiek staan in sociaal en maatschappelijk opzicht vaak aan de zijlijn”, vertelt medewerker Richard Schonewille. “Buitenstaanders hebben vaak veel vooroordelen en gaan contacten met hen uit de weg, waardoor onze doelgroep steeds eenzamer wordt.” Kwartiermaken betekent letterlijk ‘Het organiseren van gastvrijheid en ruimte maken voor een ander’ en dat is precies wat de Kwartiermakers voor ogen hebben. “Wij proberen in contact te komen met mensen met psychiatrische problemen en vragen hen wat zij graag zouden willen doen in hun wijk. Het is geheel aan de mensen zelf of ze iets willen organiseren, maar als ze dat willen helpen wij daaraan mee. Wij zijn overigens geen hulpverleners en willen dat ook niet uitstralen”, meldt Schonewille. “Wij werken wel heel veel met ervaringsdeskundigen, vrijwilligers die zelf problemen hebben (gehad). We merken dat mensen het prettig vinden om met lotgenoten te praten.” Het Zondagmiddagcafé wordt ook georganiseerd met behulp van vrijwilligers. Er wordt telkens een thema voorbereid, waarover gediscussieerd kan worden. Een strakke discussie is echter niet de bedoeling, want gezelligheid staat voorop. “Mensen zitten gewoon gezellig in kleine groepjes aan tafeltjes en praten daar over een aantal stellingen over een onderwerp.” Aanstaande zondag zal het gesprek over ‘vooroordelen’ gaan, een thema waar veel mensen met psychiatrische problemen dagelijks tegenaan lopen. “Mensen denken vaak dat iemand helemaal gek is ofzo, maar dat is absoluut niet het geval. Kijk maar eens om je heen, in iedere familie is wel iemand die overspannen is, een burnout heeft of andere problematiek. Maar buiten dat probleem, is diegene nog gewoon jantje, pietje of klaasje.”

Stichting Focus - Nieuwsbrief 16 jaargang 2

Zondagmiddagcafé (vervolg) Zondagmiddagcafé, iedere laatste zondag van de maand van 15.00-17.00 uur in café Hetebrij aan de Nieuwe Markt. Terugblik Kwartiermakers Zondagmiddagcafé Afgelopen zondag 30-8-2009 was het dan zover: het Zondagmiddagcafé in de Hetebrij was een succes! Met het vertoon van een humoristisch filmpje over therapie werd het ijs al snel gebroken en werd er een gemoedelijke sfeer gecreëerd. Met een bezoekersaantal van ongeveer 10 personen werd het een interessante discussiemiddag met als speerpunt gezelligheid. En dat was het zeker. De sfeer was goed en gemoedelijk. Met stellingen over “vooroordelen” werden de bezoekers geprikkeld om hun mening te geven over deze stellingen. De Zondagmiddagcafé’s worden georganiseerd door de (ervaringsdeskundige) medewerkers van project Kwartiermakers (Paula, Bert en Rutger), zonder hen was deze middag niet mogelijk geweest. Lijkt het jou ook leuk om eens mee te draaien bij een zondagmiddagcafé als medewerker? Neem dan contact op met de Kwartiermakers en vraag naar Richard of Irene van Kwartiermakers (038-4549558) Natuurlijk is het ook mogelijk om als bezoeker bij het Zondagmiddagcafé te komen. Het zondagmiddagcafé wordt elke laatste zondag van de maand gehouden in café de Hetebrij aan de Melkmarkt. 27 september is er geen zondagmiddagcafé in verband met de Kwartiermakercup (voetbaltoernooi in Utrecht) Binnenkort wordt het programma van het zondagmiddagcafé gepubliceerd op www.focuszwolle.nl.

Café de Hetebrij aan de Nieuwe Markt

september 2009


contact

Stichting Focus, Diezerplein 22, 8021 CV Zwolle

038 – 4525802 (algemeen nummer Focus) 038 – 4549535 (kunstuitleen) 038 – 4549558 (kwartiermakers) 038 – 4551411 (Hanneke Nolet, directeur)

info@focuszwolle.nl : algemene vragen, afspraken informatiecentrum dirkjanvandijk@focuszwolle.nl : inloop erik@focuszwolle.nl : informatiecentrum, week van de psychiatrie, verhuur Focus, website en voorlichting kwartiermakers@focuszwolle.nl : kwartiermakers voor de wijken Dieze Oost, Holtenbroek, Assendorp en Zwolle Zuid kunst@focuszwolle.nl : kunstuitleen en ateliers focusnieuws@hotmail.com : vragen, ideeën, inzendingen en abonnementen voor deze nieuwsbrief www.focuszwolle.nl : website van Stichting Focus met nieuws, activiteiten, openingstijden, projecten, (vrijwilligers-) vacatures

Stichting Focus - Nieuwsbrief 16 jaargang 2

september 2009

Nieuwsbrief 16 - september 2009  

Nieuwsbrief 16 - september 2009