Page 4

Rubriek van alles en nog wat TipOff

SLAM DUNKS! NIEUW BOEK VAN FRED ROGGEN Journalist/publicist Fred Roggen heeft een nieuw basketballboek uitgegeven. In ‘Vervlogen Tijden’ gaat hij terug naar de tijd dat het Nederlands basketball internationaal iets voorstelde: de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Roggen duikt graag in het verleden van het nationale basketball en heeft op dit gebied al een aantal boeken en tal van publicaties op websites op zijn naam staan.

VIJFTIEN LIEFHEBBERS VOOR WK-WILD CARD Vijftien landen, waaronder acht uit Europa hebben zich bij FIBA gemeld voor één van de vier wild cards voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Spanje. Eind november werpt het centrale bestuur van de wereldbond een blik op de lijst en kijkt dan welke landen aan de gestelde voorwaarden voldoen. Die voorwaarden betreffen ondermeer sportieve en promotionele aspecten, zoals de populariteit van basketball in het betreffende land en eerdere resultaten. Ook wordt gekeken naar economische aspecten. De commerciële belangen van FIBA spelen daarbij een grote rol. Tenslotte is ook de steun van de overheid van belang. De beslissing valt in het weekeinde van 1 en 2 februari volgend jaar tijdens een vergadering in Barcelona.

Vervlogen Tijden bevat een verzameling verhalen met spelers en coaches uit het Nederlandse basketball, die in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw tot de Nederlandse basketball top behoorden. Terwijl in het buitenland allerlei ontwikkelingen aan de gang waren op het gebied van sponsoring en trainingsmethodes, gebeurde er in Nederland vrijwel niets. Tegen het einde van de jaren zestig begon er langzaam een kentering te komen. Deze spelers en coaches hebben dit alles meegemaakt. Kampioenschappen, vele winstpartijen maar ook natuurlijk teleurstellingen, want zo zit de sport nu eenmaal in elkaar. Het kan natuurlijk niet altijd hosanna zijn. Mensen hebben de gewoonte vlug te vergeten en tegenwoordig kent niemand van de huidige generatie de namen van deze spelers en coaches meer, terwijl juist zij de fundamenten hebben gelegd voor de latere bloeiperiode van het Nederlandse basketball. ‘Vervlogen tijden’ (170 pagina’s, ISBN: 9789491439421) is gepubliceerd door www.Eigenboekuitgeven.com en is onder andere te koop bij www.Eigenboekuitgeven. com, de boekhandels en bol.com. Prijs: € 18,50.

De vijftien landen, die zich niet kwalificeerden, maar hopen op een wild card zijn: Nigeria, Brazilië, Canada, Venezuela, China, Qatar, Bosnia en Herzegovina, Finland, Duitsland, Griekenland, Israël, Italië, Polen, Rusland en Turkije. Twintig landen zijn reeds geplaatst. Dat zijn gastland Spanje, Olympisch kampioen de Verenigde Staten, uit Afrika: Angola, Egypte en Senegal; uit de America’s: Mexico, Puerto Rico, Argentinië en de Dominicaanse Republiek; uit Azië: Iran, Filipijnen en Zuid-Korea; uit Europa: Frankrijk, Litouwen, Kroatië, Slovenië, Oekraïne en Servië; en uit Oceanië: Australië en Nieuw Zeeland. Het wereldkampioenschap wordt gespeeld van 30 augustus tot en met 14 september 2014 in de volgende zes steden: Barcelona, Bilbao, Granada, Las Palmas, Madrid en Sevilla. Meer informatie op: www.fiba.com/spain2014

ADVERTEREN ? KLIK HIER! 4

Profile for Stichting American Sports

REBOUND no12  

Het enige digitale basketball magazine december 2013

REBOUND no12  

Het enige digitale basketball magazine december 2013

Advertisement