Page 37

D e ouderen onder ons kunnen het zich ongetwijfeld nog herinneren, die move van de legendarische Kareem Abdul-

Jabbar. Ontelbare keren kreeg de 2.18 meter lange center van de Los Angeles Lakers de bal op de lage post aangespeeld. Met zijn rug naar het bord en naar zijn verdediger maakte hij een fake naar rechts, maar stapte daarna met zijn linkerbeen met een grote stap naar links, met zijn lichaam tussen bal en tegenstander. Daarna volgde zijn handelsmerk: de beroemde, en voor tegenstanders beruchte sky hook. Swish, hoorde je als het netje werd geschroeid. Eén en al souplesse en elegantie. De sky hook bestaat niet meer. Is inmiddels vervangen door de jumphook.

Column Charis Sideris speelde in de eredivisie en het nationale team, was coach in Nederland en België en is een hartstochtelijk schrijver over zijn sport in De Telegraaf en uiteraard ook in dit magazine.

‘‘ De skyhook bestaat niet meer “

Het verdwijnen van die sky hook mag als een metafoor worden beschouwd voor de veranderingen in het moderne basketball. Ooit won je wedstrijden door goed aan te vallen. Daar werden systemen, trainingen en de jeugdopleidingen op gebaseerd. Zo’n 80 procent van de trainingen werd besteed aan de aanval, zowel individueel als voor het team. Dat is tegenwoordig volledig omgeslagen, met verdedigen en rebounden win je wedstrijden. In de door terugvallende verdedigers overbevolkte bucket is het voor centers nu veel moeilijker om die zo belangrijke stap met die linkervoet te maken die de sky hook actie op gang moet brengen. De jumphook heeft daarentegen bijna geen ruimte nodig. Je hoeft immers alleen maar je linkerschouder naar je tegenstander te draaien, en vervolgens met beide benen tegelijk af te zetten terwijl je met je rechterarm een kort hook schotje over je hoofd afvuurt. Die verandering van aanvallende naar verdedigende oriëntatie is in Nederland ingezet door onze eigen Ton Boot. Allereerst schafte Boot de aanvalssystemen af. Gedachtig aan zijn zo vanzelfsprekende, maar o zo moeilijk toe te passen credo dat iedereen altijd, onder alle omstandigheden voor 100 procent zijn best moet doen, werd de nadruk gelegd op verdedigen en rebounden. Het idee was even simpel als revolutionair: als je keihard daarop trainde, werden je spelers gedwongen om zich ook in de aanval sneller te ontwikkelen. En als je de nadruk legde op de individuele actie als startpunt van je aanval had je ook geen systemen nodig om die aanvallers vrij te spelen. Verdedigen en rebounden is de sleutel tot succes geworden, of we dat nou leuk vinden of niet. Met enige nostalgie moeten we constateren dat de sky hook een schot uit vroeger tijden is geworden. We zullen ons genoegen moeten halen uit de jumphook, een symbool voor efficiency, kracht, en power. 37

Profile for Stichting American Sports

REBOUND no12  

Het enige digitale basketball magazine december 2013

REBOUND no12  

Het enige digitale basketball magazine december 2013

Advertisement