Meewerken Kerstmagazine 2022

Page 1

Wandelen met Kim De uitstromers van Meewerken Meewerker uitgelicht Creatieve middag Overvraging bij autisme IN DIT MAGAZINE: MEEWERKEN EEN UITGAVE VAN MEEWERKEN DECEMBER 2022 magazine MEEWERKEN.COM ONTWIKKELING EN DAGBESTEDING MEEWERKEN.COM ONTWIKKELING EN DAGBESTEDING
Inhoudsopgave 6 4 3 10 12 3 Voorwoord 4-5 Wandelen me Kim 6-7-8 De uitsromers van Meewerken 9 Meewerker uitgelicht 10-11 Creatieve middag 12-13 Overvraging bij autisme 9 MEEWERKEN.COM ONTWIKKELING EN DAGBESTEDING MEEWERKEN.COM ONTWIKKELING EN DAGBESTEDING MEEWERKEN.COM ONTWIKKELING EN DAGBESTEDING

Voorwoord

Einde van het jaar en we sluiten een prachtig jaar met elkaar af. Op de valreep is onze groep voor de jongeren nog opgestart en alle drie de vestigingen draaien lekker. Gelukkig hebben we geen probleem om personeel te vinden maar willen mensen graag hier werken, en daar zijn we heel blij mee. Wel merken we dat een steeds grotere organisatie andere vaardigheden vraagt en onze taken verder verschuiven.

Natuurlijk hebben we nog volop wensen voor het nieuwe jaar. Een van die wensen is dat de starheid van de participatie ladder verdwijnt. Vrijwilligerswerk staat boven dagbesteding, maar bij ons een cursus doen, werknemers vaardigheden aanleren en sociale vaardigheden laten zien is toch echt een stapje lastiger dan koffie schenken of “oude” spullen uitzoeken. En dat ons aller belastinggeld nog steeds ontzettend in schotten wordt verdeeld waardoor mensen in dagbesteding geen erkende opleiding mogen volgen is ook niet meer van deze tijd. Wel mag men naar een werkervaringsplek, maar deze is vaak op laag niveau, ongeschoolde arbeid. En zonder erkend diploma werkt iemand over 20 jaar nog op dat niveau, want naast werken ook nog leren is voor cliënten echt te veel. Ook zijn onze cliënten vaak in uren minder belastbaar en worden ze dus veroordeeld tot leven op de armoedegrens, want ze komen niet boven bijstandsniveau. Terwijl nu een klein bedrag investeren in een studie die ze binnen onze vertrouwde omgeving aankunnen, ze op de lange termijn een kans geeft boven dit niveau uit te komen zodat ze ook met een parttimebaan rond kunnen komen. Vaak lijkt het beleid nu penny wise maar pound foolisch. De lange termijnvisie is ondergeschikt aan de huidige budgetten. En dat is jammer en zeker niet duurzaam of in het belang van onze cliënten. Maar nu eerst een weekje vakantie en terugkijken op een fijn jaar, waarbij veel cliënten zijn gekomen en ook zijn doorgegaan naar opleiding of (vrijwilligers) werk. In dit magazine treft u van vier van hen het verhaal.

Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen en een stralend begin van 2023!

Dennis

Magazine Meewerken.com I 3

Wandelen met Kim

Elke donderdag rond 11.30 uur maken we een wandeling van ongeveer een uur met een groepje mensen van Meewerken en Brianna de hond naar de korte duinen in Soest. Door wekelijks deze wandeling te maken zie je de natuur steeds veranderen, wat erg leuk is om te zien. Tot nu toe zijn wij bijna altijd wekelijks gaan wandelen, omdat het weer erg mee zat. Wanneer het erg hard regent, blijven wij op Meewerken en gaan wij bijvoorbeeld sjoelen. “Ik vind het wandelen zelf leuk, omdat het goed voor me is en ik dan niet hoef te werken. Tijdens het wandelen voeren sommige mensen van het groepje gesprekken. Ik zelf doe dat niet maar luister wel wat er verteld word. Gelukkig dat daar de ruimte voor is. Ik zou andere mensen het maken van de wandeling zeker aanraden, omdat het goed is voor je en je dan even niet hoeft te werken.”

Quintus.

4 I Magazine Meewerken.com

De uitstomers van Meewerken

Mijn naam is Ruben van Klooster en na vier jaar bij Meewerken ga ik door naar werk. In november 2018 begon ik hier op de IT afdeling en leerde ik programmeren met de cursussen van Udemy. Na een tijdje gebruikte ik deze kennis om websites te maken en te onderhouden voor opdrachtgevers die contact hebben met Meewerken. Ik heb Meewerken veel zien veranderen en groeien door de jaren heen en ik heb hier veel leuke mensen leren kennen.

Dit laatste jaar vond ik het tijd om de stap naar betaald werk te zetten, Ik ging dus op zoek naar vacatures die mij interessant leken. Met voorkeur zocht ik natuurlijk naar een baan in de IT of specifieker iets in webdevelopment. Voor de meeste banen in deze richting vragen ze voor diploma’s die ik niet heb (MBO of HBO), dus de meeste vacatures waar ik op solliciteerde waren banen in andere richtingen. Een van die vacatures was voor de functie “assistent monteur” bij het bedrijf Stedin.

Stedin beheert het transport van elektriciteit en gas voor een groot deel van het land. In januari zal ik er beginnen met werken. Het is in combinatie met een opleiding aldus ga ik er twee dagen leren en twee dagen werken. We starten om 7:45, vroeg opstaan dus! Ik begin met werkzaamheden zoals installatiekasten in elkaar zetten en in het magazijn helpen. Hoe meer dingen ik leer hoe meer werkzaamheden ik kan uitvoeren, later zal ik dan ook met een busje op pad gaan om bijvoorbeeld kabels in de grond te leggen of vervangen. Het lijkt mij Leuk werk waarbij ik veel dingen kan leren, de variatie van het werk ligt mij ook goed. Ik heb veel dank aan meewerken met name aan Monica, Dennis en de coaches die mij geholpen hebben. Verder wens ik alle meewerkers nog veel succes met het leren en werken.

6 I Magazine Meewerken.com

Het is alweer een flinke tijd dat ik hier bij Meewerken zit, meer dan 4 jaar als ik het goed herinner. Ik heb veel geleerd over mijzelf in die tijd, een hoop mensen zien komen en gaan, en nu is het mijn beurt! Ik ga vrijwilligen in het honden en katten asiel in Soest. En hoewel ik daar zeer blij mee ben is het nog steeds niet helemaal binnengekomen dat ik weg ga bij Meewerken en alle leuke mensen die hier zijn. Dat zal ook hetgene zijn wat ik het meeste ga missen, de interessante en soms prettig gestoorde gesprekken in de pauze. Bedankt iedereen!

Als ik terugkijk op de periode hier, kan ik niet anders dan waardering opbrengen voor het geduld wat er voor mij is geweest. Ondanks dat er meestal geen problemen waren kan ik af en toe toch behoorlijk lastig zijn, en ondanks dat ik daar aan probeer te werken is het niet altijd even goed gegaan, maar het is altijd goed gekomen. Ik ben erg dankbaar aan de leiding en de mensen die mijn coaches zijn geweest over de jaren heen.

Ik wens iedereen veel succes, en ik zal zeker nog even langskomen op de koffie!

groeten en tot ziens, Patrick Dickens

Magazine Meewerken.com I 7
Hartelijke

De uitstomers van Meewerken

Ik ben bezig met uitstromen naar een werkervaringsplek. Dat is eigenlijk een soort stageplek aangeboden via de gemeente, waar de werkgevers iets meer ruimte hebben voor beperkingen.

Ik werk nu één dag in de week bij stichting Integratiewerk, die helpen vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben met huisvesting en inburgering. Ik doe voornamelijk administratieve dingen, zoals documenten inscannen en in de klantendossiers zetten en papieren ordenen. Het is fijn werk, omdat je voortgang goed te zien is: de stapel met papieren die je aan het begin van de dag kreeg, wordt steeds kleiner. Omdat het een werkervaringsplek is heb ik de ruimte om aan te geven wanneer ik overprikkeld ben en kan ik alle vragen stellen die voor mij nodig zijn om mijn taken volledig te begrijpen. Dat is een groot verschil met een gewone stageplek. Ik ga langzaam opbouwen bij de werkervaringsplek, en langzaam afbouwen bij de dagbesteding. Ik vind het erg fijn dat dit mogelijk is, dan kan ik wennen aan de nieuwe plek en ook nog gedeeltelijk bij Meewerken op mijn vertrouwde plek blijven.

Salomé

Na ongeveer twee jaar bij Meewerken te hebben gelopen ga ik nu naar een volgende stap toe. Ik ga aan het werk (onbetaald) in de logistiek. In de twee jaar dat ik hier heb gezeten heb ik veel gehad aan dat hier dezelfde doelgroep is. Ook was het fijn om de gezelligheid van de D&D groep te ervaren. Ik heb hier aan een aantal cursussen mogen werken, zoals Photoshop en Excel. Het is fijn dat er een plek is waar je cursussen kan volgen en jezelf kan ontwikkelen waar je dan maar behoefte aan hebt.

Met vriendelijke groet, Karen Westein

8 I Magazine Meewerken.com

Meewerker uitgelicht

Hallo allemaal ik ben Bart Kroon en ik wil wat schrijven over meewerken. Ik heb vandaag meegedaan aan sjoelen. Normaal wordt er op de donderdag gewandeld, maar vandaag was het erg slecht weer dus werd daarom sjoelen als een leuk alternatief bedacht. Het was erg leuk om met ze alle te sjoelen en was erg gezellig!

Ik wil ook wat vertellen over mijn ervaring bij meewerken zelf. Ik ben hier begonnen in oktober na een lange periode thuis te hebben gezeten. In deze korte maanden dat ik hier ben heeft meewerken ervoor gezorgd dat ik weer beter structuur in mijn leven heb. Mijn dag-nachtritme is veel beter dan het was toen ik alleen nog maar thuis zat. Verder geeft meewerken mij doel om aan me zelf te werken en cursus te volgen die mij nieuwe vaardigheden leren voor de toekomst. Meewerken biedt vooral voor mij een hele fijne en veilige omgeving om aan mij zelf te werken.

Groetjes, Bart

Magazine Meewerken.com I 9

Creatieve middag

Na al dat harde werken hier, is het elke woensdagmiddag even tijd om creatief te zijn. Deze keer gingen we buiten zoeken naar blaadjes, eikels en kastanjes om leuke creaties mee te maken. Zo hebben vele met de eikels en kastanjes mannetjes gemaakt. Ook hebben we met de blaadjes vissen gemaakt en op papier geplakt. Een creatie sprong er echt uit! Dat was de eekhoorn die gemaakt is door Nikki. Deze zie je ook op de foto. Het is echt zo leuk om alle creativiteit van iedereen te zien. Iedereen heeft altijd een leuke eigen draai aan hun werkjes en dat maakt samen knutselen en creatief zijn ook zo leuk.

10 I Magazine Meewerken.com

Overvraging bij Autisme

Overvraging bij autisme is een veel voorkomend probleem, en vaak als mensen bij ons op de dagbesteding komen is ditl jarenlang het geval geweest. Veel jongeren met ASS en een normale tot hoge begaafdheid kunnen gebruik maken van sociaal compensatiegedrag. (het (on)bewust verhullen van ASS-symptomen) waardoor ze té sociaal lijken om het stellen van ASS te overwegen. Jongens en mannen kunnen ASS-problemen compenseren (bijvoorbeeld door sociale beredenering te gebruiken in plaats van sociaal aanvoelen) of camoufleren (naar de neusbrug kijken in plaats van echt oogcontact), zeker wanneer zij een goede intelligentie hebben. Echter, meisjes en vrouwen lijken hier nog verder in te gaan. Dit kan te maken hebben met socialisatie: meisjes worden meer gestimuleerd tot het aangaan van sociaal contact.

Meisjes en vrouwen bij wie de ASS-diagnose gemist wordt, imponeren socialer, communicatiever en minder rigide. Ze vertonen meer sociale interesse en zijn expressiever. Hun sociaal gedrag is echter wel erg oppervlakkig. Er is geregeld sprake van ‘sociale echolalie’ (kopiëren van sociaal gedrag van anderen, dat egosyntoon lijkt, maar waarbij dieper begrip van sociale relaties ontbreekt) en ‘sociale preoccupatie’ (excessief verzamelen van informatie over mensen en sociale processen, in tegenstelling tot over dingen en mechanische processen, zoals treinen, heelal en dinosaurussen). Daardoor kunnen meisjes met ASS, naarmate de tijd vordert, steeds socialer en dus minder autistisch overkomen. Hun (vrouwelijke vorm van) autisme (sociale echolalie en sociale preoccupatie) maakt ze ogenschijnlijk minder autistisch. Het steeds aanpassen aan anderen, als een kameleon, kan echter leiden tot minderwaardigheidsgevoelens, een identiteitscrisis en zelfs een burn-out. Het compenseren en camoufleren kan de mannen en vrouwen ver brengen, maar kost dagelijks veel energie. Daarnaast kan het leiden tot overschatting en overvraging door de omgeving.

12 I Magazine Meewerken.com

Dit alles kan secundaire chronische problematiek veroorzaken, zoals somberheids- en angstklachten. Ook kan overvraging van het cognitieve profiel ook leiden tot forse woedebuien, gevolgd door het ontwikkelen van een negatief zelfbeeld, als dit langdurig onopgemerkt doorgaat. De behandeling die erop volgt, hangt uiteraard af van de diagnose en is afhankelijk van waar de meeste last ervaren wordt. Door de lange wachttijden in de GGZ duurt het vaak lang voor dat deze problemen worden aangepakt en kan dit leiden tot verdere achteruitgang, isolatie en eenzaamheid.

Probleem bij de hulpvraag van deze groep jongens en meisjes is dat zij op goed niveau gefunctioneerd hebben. De verwachting is ook dat zij uiteindelijk weer op dat niveau terug zullen keren. En daarmee worden ze opnieuw overvraagd, want onze ervaring is dat dit vaak niet het geval is. En verstandig is het ook niet want op dat niveau functioneren heeft dus geleid tot de problematiek. Het ooit hebben behaald van een diploma biedt voor deze groep zeker geen garantie op werk-fit zijn in de toekomst. En het ooit gewerkt hebben betekent niet dat dit in de toekomst weer mogelijk is. Dit leidt bij de doelgroep zelf tot teleurstelling en een rouwproces en zo ook bij hun directe omgeving. Dit heeft tijd nodig om een plekje te geven. Daarna kan er pas gekeken worden wat er wel mogelijk is en welke doelen er gesteld kunnen worden. Wij werken daarom zonder tijdsdruk aan ontwikkeling. Gebleken is dat deze overvraagde cliënten door tijdsdruk en verwachtingen van anderen dusdanig onder druk komen te staan dat dit hun ontwikkeling volledig remt. Vertrouwen bieden, kleine stapjes maken en streven naar geluk ipv positie maken groei mogelijk. Wij hopen dat ook bij anderen betrokkenen het geduld aanwezig is om het tempo van onze cliënten aan te houden. Reken er in ieder geval op dat een traject bij Meewerken meerdere jaren duurt. Dat er dan mooie ontwikkelingen plaatsvinden kunt u verder in dit magazine lezen.

Bronnen: www.depsychiater.nl op 13-12-2014

Tijdschrift Kinder- & Jeugdpsychotherapie 3 2020

Magazine Meewerken.com I 13
MEEWERKEN WENST U NIETS DAN GOEDS EN EEN GEZOND 2023! MEEWERKEN.COM ONTWIKKELING EN DAGBESTEDING MEEWERKEN.COM ONTWIKKELING EN DAGBESTEDING MEEWERKEN.COM ONTWIKKELING EN DAGBESTEDING