Lokale sider Stavanger april Fjell og Vidde

Page 1

Til medlemmene av

DIN MEDLEMSFORENING KLART FOR

FOLKEVANDRING

FOTO: KJELL HELLE-OLSEN

PÅ 7-NUTSTUREN

HØYT OPPE: Ung energi på Dalsnuten. 7-nutsturen handler om mestring og turglede – uansett alder.

ÅPNER TURLØYPE FRA RUTEN TIL DALSNUTEN. Når startskuddet går for 7-nutsturen i Sandnes 31. mai, innvies en splitter ny turløype fra Sandnes sentrum til Sandnesmarkå øst for Gandsfjorden. Bli med på friluftsfesten, og få en turopplevelse helt utenom det vanlige.

VÅRSKIMEKKAET JONSTØLEN

KLIMAVENNLIG FERIE

KOMLER I SOLNEDGANG

Magiske Snønuten. Turen til Suldals store stolhet er enda flottere i vårsol. Side 5

44 turisthytter er verdens beste grunn til å velge krone- og klimavennlig i år. Side 7

Stranddalshytta har de aller beste komlene og den aller vakreste solnedgangen. Side 7

Lokalsidene er laget av Stavanger Turistforening. Layout: Papirfly


NÅ NYE HØYDER - OPPLEV 7-NUTSTUREN I NY TRASÉ Sett av siste søndag i mai og bli med på friluftsårets største folkevandring gjennom herlige Sandnesmarkå. Nytt av året er start og målgang i Sandnes sentrum - dette blir tidenes friluftsfolkefest! TEKST: SIGURD RØNNINGEN

Huskelista er herlig kort på 7-nutsturen: Meld deg på, kle deg etter været, og fyll sekken med god niste. Så er det bare å nyte dagen i selskap med tusenvis av deltakere. PUST I BAKKEN Godt merket løype og heiagjeng på hver nut gjør rundturen gjennom Nord-Jærens suverent mest populære turområde til en pangstart på tursesongen. Husk forresten lommepenger til å belønne deg selv med pølse, drikke og velfortjent pust i bakken på herlige Gramstad – da gjenstår bare sjarmøretappen tilbake til Sandnes! ILLUSTRASJON: STÅLE ÅDLAND

18 kilometer til fots. 7 nuter og snaut 1000 høydemeter. Og likevel er du aller mest sliten i smilemuskulaturen når du rusler sjarmøretappen inn i Sandnes sentrum: 7nutsturen siste helg i mai er turopplevelsen du aldri kommer til å glemme. Folkevandringen gjennom den bynære Sandnesmarkå er friluftslivets eget svar på Nordsjørittet – bare blottet for tidspress, kramper og spisse albuer. På fotturen er det fellesskapet, naturopplevelsene og herlige øyeblikk som er drivkraft og belønning underveis – og de mange høydepunktene ligger bokstavelig talt tett!

DE SYV BYBLÅNER: Den lengste løypa er innom 7 nuter i marka øst for Gandsfjorden. Mest kjent er nok Dalsnuten. Her får du i tillegg sjansen til å stifte bekjentskap med flere flotte topper som ligger like utenfor bykjernen.


FOTO: INGRID LYCKE AUSTBØ

T(RE) PÅ TOPPEN: Menneskelig T på toppen av Dalsnuten – et av mange høydepunkter på 7-nutsturen.

Fra og med Friluftslivets År 2015 er start og målgang for 7-nutsturen nemlig blitt lagt midt i Sandnes sentrum, noe som gjør det mulig for deg å gjøre dagen enda grønnere: La bilen stå hjemme, ta buss eller gratis tog til Ruten, knytt skoene – og du er på vei mot de 7 blåner sammen med Sandnesgauker, siddiser og andre rogalendinger i tusentall. TURSTI #1 Hele det første strekket, som går fra sentrum til Gramstad, følger den nyanlagte Tursti#1 – ei direkterute som knytter byen og markå sammen til ett. Fra starten i Vågen går du opp Hanatrappene og vips, så er du allerede kommet til turens første utsiktspunkt og nut nummer en: Ulvanuten på Hana. Her blir du

ønsket velkommen opp av trivelige representanter fra Barnas Turlag, som klipper turkortet ditt og gjerne forteller om veien videre – både på 7-nutsturen og til deltakelse på fellesturene til Barnas Turlag. TENT TURAPPETITT Etter Ulvanuten står oppturene bokstavelig talt i kø. Langs løypa og på toppen av hver nut snubler du over artige folk, underholdende opptrinn og fantastisk natur som du ikke ante fantes rett bortenfor lyskryssene i Sandnes sentrum. Før du vet ordet av det er du blitt skrubbsulten – både på niste og på å bestige flere nuter. Siste søndag i mai kan du fråtse i begge deler – med en hel turdag og 20 varierte kilometer har du masser av tid til å

nyte alt det beste som eventyrlige Sandnesmarkå har å by på. LETT LØYPE ELLER HØY PULS Har du korte bein eller kort pust, er 3-nutsturen samme søndag et flott alternativ. I den andre enden av melkesyreskalen finner du derimot 7-nutsløpet, der et par hundre deltakere med startnummer og tidtaking kappes om å bli Kongen og Dronningen av De Syv Nuter. Riktig god tur!

7-NUTSTUREN I SANDNESMARKÅ DATO: Søndag 31.mai OPPMØTE: Sandnes sentrum TRANSPORT: Buss, tog eller bil VANSKELIGHETSGRAD: Lett terreng, middels lang tur. PÅMELDING: stf.no/7nutsturen


3 TURTIPS 1 HYTTETUR

Rogalandsvåren rommer eventyrlige turmuligheter. Her tipser vi deg om tre sesongaktuelle oppturer, tilpasset din kalender og turerfaring: En kjapp nærtur, en innholdsrik helgetur og en hyttetur.

PREIKESTOLEN FJELLSTUE

TYPE TUR: Hyttetur én time fra byen. DATO: Åpent hver dag. AKTIVITETER: Tur til Preikestolen, padling i kajakk eller kano, zip-line, klatring, rappellering, stand up-padling, tur med turleder og matlaging på bål. VANSKELIGHETSGRAD: Enkel PRIKKEN OVER STIEN: Den 350 meter lange zip-linen som kom i fjor, ligger like ovenfor Preikestolen fjellstue. Her suser du gjennom lufta over stup og tretopper!

HIMMELSKE DAGER PÅ PREIKESTOLEN FJELLSTUE Fly høyt over hverdagen og stresset ved Preikestolen fjellstue! En zip-line over tretoppene gir deg en spektakulær flyvetur på 350 meter, med utsyn til Stavanger i det fjerne.

FOTO: KRISTOFER RYDE

Verdenskjente Preikestolen trakk hele 250.000 besøkende i fjor, og flere kommer til år for år. Turen opp til fjellplatået tar cirka to timer på den

MAT MED UTSIKT: Nyt utsikten, det gode kjøkkenet, og hverandres selskap på Preikestolen fjellstue.

steinlagte Sherpastien, og belønningen er en storslagen utsikt og spenstige fotomotiv. Turen til Preikestolen er en fantastisk naturopplevelse i seg selv, men turen trenger ikke å slutte når du er tilbake til bilen. Hvorfor ikke stoppe over en natt eller to på Preikestolen fjellstue? Den betjente turisthytta ligger der stien til Preikestolen starter. I det arkitektonisk anerkjente trebygget bor du godt, med dusj og toalett på rommet, og i restauranten blir du traktert av kokker i norgestoppen. Hvis du ikke har høydeskrekk, anbefaler vi en tur i Norges nest lengste zip-line, som ligger like ved fjellstua. I terrenget ved den betjente hytta kan dere padle kano eller kajakk, klatre og utforske et vell av rødmerkede stier. DNT-medlemmer får 20 prosent rabatt på overnatting.

FOTO: TOR INGE JØSSANG

Betjent DNT-hytte


VANSKELIGHETSGRAD: Enkel Middels

Ekspert Klassisk

2 HELGETUR

VÅRSKITUR FRA JONSTØLEN

Bråtveit Jonstølen

Ka Kyr ldefje dal kjeste ll en in­

Mosvatnet

GRATULERER MED LYSERE KVELDER! Nå kommer du deg lettere ut for å snuse inn våren i skogen eller få opp pulsen og humøret med en rask, liten topptur. Forslag til nære turer på sft.no/nærturer

TIL TOPPS PÅ MAGISKE SNØNUTEN

Snønuten

Selvbetj DNT-hytte

FOTO: PÅL CHRISTENSEN

TYPE TUR: Vårskitur VARIGHET: Helg ADKOMST: Kjør Fv. 13 til Nesflaten. Ta av mot Bråtveit. Kjør til du møter snøen. VANSKELIGHETSGRAD: Klassisk HIMMELSK: Skituren til Snønuten i Suldal er en av klassikerne i Rogaland. Toppturen til Rogalands femte høyeste fjell er blitt et must for mange skiglade på tampen av vintersesongen. Den nye selvbetjeningshytta på Jonstølen som sto klar i fjor sommer, gjør turen til Snønuten mye lettere tilgjengelig. Kjør inn til bygda Bråtveit i Suldal fredag ettermiddag og ta skiene fatt i en til halvannen time opp til hytta.

3 DAGSTUR

i lag med sine firbente venner i et isolert hunderom. Toppturen til Snønuten tar 6-9 timer tur-retur, alt etter føre og fart. Fra toppen får du når det er klarvær en utsikt som overgår det meste, før nedkjøringen på 1000 høydemeter venter. Fjellsportgruppa arrangerer tinderangling rundt Jonstølen 24.-26. april.

FELLESTUR MED HELGE JOHANSON 504

SETT DIN FOT PÅ JÆRENS HØYESTE PUNKT

Nyt den vide og flotte utsikten utover land og hav fra Jærens høyeste topp, som ligger 430 moh! Friluftsjournalist Helge Johanson er turleder på Brusa­knuden fellesturen til Brusaknuten. Han har mye god 133 historie å formidle underveis. I 2002 bygde 300 Aftenblad-abonnenter varde TYPE TUR: Dagstur på Brusaknuten. Siden merket Aftenbladet en liten rundtur opp til toppen og ned, inn fra DATO: 14. juni VARIGHET: 3-4 timer Mellomstrand på fv. 504. Takket være grunneier Ola Håland, er det nå merket en litt lengre 3 timers VANSKELIGHETSrundtur til toppen. Det er denne vi skal gå. GRAD: Oppmøte ved P-plassen kl. 11 (kjør inn Middels fra Mellomstrand). Brusaknuten er et kjekt og lettgått turmål året rundt.

FOTO: NJÅL VADLA

Mellomstrand

Neste morgen våkner du i et praktfullt vinterlandskap og med perfekt utgangspunkt for en vårskitur til selve majesteten i Ryfylkeheiene. Jonstølen har sengeplasser til mange, men hytta består av to isolerte bygningskropper slik at mindre grupper bare trenger å varme opp et mindre areal. Hundeeiere kan her overnatte

Kartavatnet

FOLKSOMT FJELL: Brusaknutens varde mer enn antyder at dette er et populært turmål.


TURKALENDER

– TIDENES UNGDOMSTILBUD! Ungdommen har ikke alltid lyst til å henge med gamle trøttinger i nikkers. I DNT Ung og X-ungs turprogram er det øvre aldersgrense.

TURKALENDER

APRIL En smak av vår

Bilfritt til Gramstad Tid: 26. april Sted: Ruten, Sandnes Turkode: 1504 Bli med på å innvie Tursti #1 i Sandnes, den etterlengtede turløypa fra sentrum til Gramstad. Herfra er det bare å ta for seg av Sandnesmarkås mange fabelaktige turstier.

Vårskitur

Bli kjent med DNT Ung

Tid: 25.-26. april Sted: Ådneram Turkode: 517 Med klister under skiene og faktor 30 i fjeset går vi utenom løypene til Grautheller og Storevatn.

Tid: 29. april Sted: STF Kannik Turkode: 457 Ungdomsgruppa DNT Ung har informasjonsog årsmøte, og viser bilder og film fra årets turer. Det blir servert pizza og inspirasjon. Fra 14 år.

MAI Ta festen utenomhus

Nasjonaldagsfeiring på Norges tak Tid: 14.-17. mai Sted: Haukeli Turkode: 520 Med flagg og solkrem i sekken benytter vi langhelgen til å utforske løyper og topper rundt Haukeliseter. Nasjonaldagen markeres der utsikten er best over det landet vi elsker.

What's SUP

Unge til Preikestolen

Tid: 9. mai Sted: Kannik/Stokkavatnet Turkode: 405 X-Ung Prøv ståpadling (Stand Up Padling) på Stokkavatnet! Det er lettere enn du tror, og veldig gøy. Fellestransport fra STF i Kannik.

Tid: 16. mai Sted: Preikestolen Turkode: 459 Denne turen går til Norges mest populære turmål. Hjemturen blir luftigere enn det meste, det siste stykket tar vi nemlig den 350 meter lange zip-linen. DNT Ung/X-ung, fra 13 år.

JUNI Nyt de lange dagene

Terrengsykling for unge Tid: 4. juni Sted: Sørmarka. Turkode: 406 X-ung-arrangementet er for deg som liker terrengsykling, og for deg som aldri har prøvd. Vi stiller med sykler på P-plassen ved Ullandhaugtårnet. Påmelding på stf.no.

Klassisk til Kjerag

Jernbanevandring

Tid: 5.-7. juni Sted: Kjerag Turkode: 813 Tradisjonen tro blir det skitur til Kjerag, mens sommersolen kiler i nakken. Overnatting på Langavatn turisthytte.

Tid: 2. juni Sted: Hellvik Turkode: 725 Vi går langs det nedlagte jernbanesporet fra Hellvik til Egersund. Denne turen byr på spennende lokalhistorie i tillegg til luft i hår og lunger. STF 60 +

FLERE TURER:

SJEKK STF.NO ELLER UT.NO

Takk til friluftspartnerne, som hjelper oss med å gi deg naturopplevelser for livet!


PAJERO 4x4 Kommer helt fram

m AS Pajero f책s hos Motor Foru Varebil fra kr. 417.000,Personbil fra kr. 834.200,

Sandnes: Kv책lveien 2 tlf 51 82 78 20 Stavanger: Svanholmen 23 (Forus) tlf 51 82 78 80

ISACHSEN-KOMMUNIKASJON.NO

Mellom bakker og berg i 30 책r!


SISTENYTT

GRØNNE SANDNES I FRONT – Sandnes Turlag samarbeider godt med kommunen om å få på plass turstier der folk bor. Målet er å gjøre flest mulig brukbare også for de som ruller på tur, sier Pål Andersen.

FOTO: ODD INGE WORSØE

Sommerferie 2015: KLIMATUR TIL HYTTA DI!

KORTREIST FERIE: I Viglesdalen i Hjelmeland ligger turisthytta klar for innrykk. Denne hytta er uten proviantlager.

Illustrasjonen viser hvordan hytta vil se ut.

ÅPNING KVITLEN 23. AUGUST Kvitlen er det siste skuddet på STF-stammen. Denne selvbetjente storstua i Bjerkreimsheiene åpner under stor festivitas 23. august, og det er mange grunner til å glede seg. Disse heiene fortjener enda flere steder man kan overnatte under tak, noe Stavanger Turistforening har jobbet for å få til lenge. STF gleder sg også stort over å være byggherre for nok et stykke nyskapende arkitektur, der form og funksjonalitet forenes med kjerneverdiene til foreningen og medlemmene. Det er en 20 år gammel drøm som går i oppfyllelse når hytta snart står ferdig. Sett av dagen og bli med på turfest. Og om du ikke rekker det, fortvil ikke. Kvitlen er helårsåpen, det vil si at den familievennlig porten til Bjerkreimsheiene er tilgjengelig også i vintersesongen.

velge: På fjellet, ved sjøen, nær bilvei og offentlig transport, eller en fin fottur unna. Betjente og ubetjente, folksomme og fredelige. Bli noen dager eller gå videre til neste hytte. Kanskje er det i år du skal velge klimavennlig ferie? Oversikt over hyttene finner du på stf.no

All time high

FOTO: KjELL HELLE-OLSEN

ILLUSTRASJONSFOTO: TOTAL/WORLDCAM Woldcam:

Den dårlige nyheten er at presset mot den norske krona vedvarer. Den gode nyheten er at på hytteferie i Norge strekker pengene til, uavhengig av oljepris og valutauro. Har du ikke hytte? Det har du vel. Som medlem i Stavanger Turistforening har du 44 hytter. Det er bare å

Mange går langt for disse komlene.

TUSENMETERSKOMLER Stavanger Det finnes mange grunner til å gå til Turistforening Stranddalen og STFs betjente hytteanlegg der. Turen opp fra Øvre passerte for Moen eller Kjetilstad går gjennom første gang vakker natur, der rypa hekker og sjelden fjellflora blomstrer. Og i grytene 23.000 putrer komler, salt kjøtt og kålrabi. medlemmer Stranddalshytta har ikke komledag, ved inngangen den har komledager, og ikke mindre enn tre. Mandag, torsdag og søndag er til 2015 - vi alle dager det lønner seg dårlig å ligger an til å komme sent til middag. Fra Stranddalshytta finnes det bli enda flere mange turmål, og ørreten biter villig. i år!