Page 1

hytteTUR

STAVANGER TURISTFORENING SOMMER/HØST 2014

INNKL UDER www.sft.no T KOMP LETT HYTTE GUIDE

39

TURIS THYTT ER!

FINN

HYTTEDRØMMEN I ROGALAND

NATUROPPLEVELSER FOR LIVET

! T E H NY PÅ SENG K O BO JENT T E B V SEL ! HYTTE


Foto: Odd Inge Worsøe

STEM FRAM DIN FAVORITTHYTTE!

HYTTEDRØMMEN: Bleskestadmoen er styreleder Per Hanasands favoritthytte – har du funnet din?

Melder du deg inn i turistforeningen, er du fra i sommer medeier i 500 hytter! Milepælen markeres ved at ut.no og DNT kårer hele Norges favoritthytter i 10 kategorier. Du finner dem i Ryfylkeheiene! La patriotismen og fornuften gjøre felles front - og stem fram din favoritthytte blant Stavanger Turistforenings 39 hytteperler! Har du ikke funnet hyttedrømmen ennå er dette magasinet en ypperlig start – på de neste sidene viser vi vei til hele det fantastiske hyttenettverket alle rogalendinger har rett utenfor døra.

Er du av dem som liker mat med utsikt, har du sikkert sirklet inn kjøkkenet på Preikestolen og Haukeliseter fjellstue? Eller du har blinket deg ut splitter nye og svært komfortable Jonstølen som ditt springbrett inn i friluftslivet – en halvtime fra bilvei? Selv har jeg en egen dragning mot Bleskestadmoen, en flott restaurert sjarmklump beliggende i et fantastisk stølsområde i Suldal med snaufjell rundt. Attpåtil den aller første turistforeningshytten jeg gikk til. Jeg glemmer det aldri

Trives du aller best på historiske perler som heiberghyttene Storevatn eller Grautheller? Kanskje har du for lengst blinket deg ut året-rundtperlen Stranddalshytta som topptureldorado? Eller har yndig oppussede Flørli turiststasjon med egen kafé på brygga og lekestue på loftet vunnet både deg og barna?

I disse dager starter kåringen på ut.no – hyttedrømmen finner du i dette magasinet. Riktig god hyttetur!

HYTTETUR: Utgis av Stavanger Turistforening.

REDAKSJON: Sigurd Rønningen - redaktør Torgunn Skrudland

Per Hanasand Styreleder Stavanger Turistforening

FORSIDEFOTO: Knut Anders Sannes

FORM: Isachsen Kommunikasjon

TRYKK: Ålgård Offset

KONTAKT: www.stf.no Telf: 51 84 02 00

3


4


TURGLEDER I SOMMER OG HØST FJELLETS MATKAMMER

HYTTE FOR FREMTIDEN

HØSTENS FARGEPALETT

Soppen strutter, fisken vaker og bæra bugner! Dra til fjells på ettersommeren og fyll opp bøtter og spann til vinterens matforråd. Med overnatting på ei fjellhytte er det kort vei til matfatet og moltemyra!

Besøk Jonstølen i sommer - Suldals storstue! En halv time fra Mostøl finner du vår nyeste og mest moderne selvbetjeningshytte. Liggende på et platå med en gavlvegg som strekker seg over trekronene, er hytta et syn for øyet. Må bare oppleves!

Dra til fjells når naturen har tatt høstkåpa på. Sprakende, gnistrende og flammende farger under blå himmel er et syn for guder. Ligg fast på en av våre hytter i jakten på det rette fotomotivet.

KOM DEG UT!

PÅ TUR MED BARNEBARNET!

ONSDAG = HVERDAGSTUR

Søndag 7. september er dagen hvor hele Norge går på tur. Med over 150 arrangementer og 35 000 personer på tur i fjor, venter vi samme oppslutning i år. I Rogaland arrangeres det Kom deg ut-dag i flere steder i fylket. Følg med på www.stf.no

28.september er dagen da alle som kan krype og gå tar turen rundt Mosvatnet. Denne søndagen blir du tatt med inn i nostalgiens verden med leker fra «før i tiå», gamle iddiser og historiske glimt, hoppetaulaging, pil og bue og pinnebrødspising.

Ikke alle turer trenger være hytteturer! Ta med venner og familie som er på besøk i sommer på en «hverdagstur med turleder». Hver onsdag går vi på kryss og tvers gjennom Stavangers gater og grøntdrag – en flott måte å bli kjent i byen.

BADESTAMP UNDER STJERNENE

HOPP I DET! BLI MED I X-UNG!

BILLIGFERIE

Flammende bjørkeved, stjerneklar himmel og frisk luft! Både Preikestolen fjellstue og Haukeliseter fjellstue byr på det optimale øyeblikket etter en lang tur med svett kropp og støle muskler.

Tidenes fritidstilbud for 12-16 år går som en farsott i ungdomsmiljøet. Padling, klatring, toppturer, GPS-spill, kiting, hyttetur og fjellfiske trekker ungdommen vekk fra PC-en og ut på tur. Sjekk ut turprogrammet på www.stf.no/xung eller Facebook.

Finnes noe billigere, mer eksotisk og sjarmerende enn et opphold på selvbetjent hytte i fjellet? For to voksne og to barn over 12 år (barn 0-12 år bor gratis) koster en natt kr 660 for medlemmer (for ikke medlemmer kr 980). Pakk unger og voksne inn i bilen og dra til fjells!

5


LEN A D AND STR ENT

J BET T TE HY

OPPDAGELSESTUR TIL PERLEN I RYFYLKEHEIENE Lette som sommerfugler flyr Tuva og Daniel (begge 9 år) opp bakkene mot Stranddalen. Selv har jeg sommerfugler i magen. Endelig er årets høydepunkt her, fjelltur med barnebarna til fantastiske Stranddalen!

ELDORADOET STRANDDALEN. Stolte ser vi oss tilbake. Vi har gått den lange bakken uten å merke det en gang! Dette er tredje året Tuva og Daniel er med morfar og bestemor til Stranddalen. Turen inn til hytta er et eldorado for små nysgjerrigperer. Kalkholdige bergarter gir næring til en enestående flora og fauna 1000 meter over havet. Jeg viser Tuva og Daniel en sjeldenhet som vokser nettopp her vi sitter, nemlig Søterot. Sammen med Kvann var dette den mest brukte medisinplanten vi hadde i Norge før i tiden. Mange mener navnet Søterot er valgt for å skjule at roten er svært bitter, og at de måtte røre planten ut i honning og melk for å klare å drikke medisinen. Barnebarna liker historien, men grøsser ved tanken på å spise en blomst.

6

PANNEKAKESTEINEN. Saftflaska skrus igjen, Tuva og Daniel er ivrige. Neste stopp er nemlig pannekakesteinen! - Da skal du vel steike pannekaker bestemor, spør de forventningsfullt. Mens Tuva og Daniel klatrer over, rundt og gjennom en sprekk i steinhelleren, finner jeg fram stormkjøkkenet og heller røre i panna. De oppdagelsesreisende er med ujevne mellomrom innom matstasjonen, stapper i seg en, to og tre pannekaker. Så er det på tide å få utløp for kreftene igjen. - Tror dere Stranddalsgubben venter på oss, spør morfar. - Ja!, svarer turfølget i kor. Men tenk om gubben ikke er der? Eller om han har falt ned og blitt ødelagt! Det kiler i magen. - Framme!


SOMMERÅPNING I FJELLET Lørdag 28. juni åpner Turistforenings-Norge sommerfjellet! Alle våre 39 hytter er superklare for besøk, og denne spesielle dagen lokker Stranddalen, Preikestolen fjellstue, Haukeliseter fjellstue og Lysefjorden turisthytte med kjekke aktiviteter og ekstra god mat. Bli med på fjellfest! Stranddalshytta • Mesterkokk Morten Sjøvik lager festmat til lørdagskvelden • Hesteskokasting-konkurranse • Trekkspill og sang, gratis kaffe og lapper16 Haukeliseter fjellstue • Kåring av årets tøffeste fjellbader i Ståvatnet • Grilling av pinnebrød i lavvoen, god lokalmat i kafeen Barna flirer og peker. Med hatten godt ned i pannen, den krumme nesen og sneipen i munnviken skuer Stranddalsgubben mot hytta. I ekspressfart runder vi vannet, og står snart på trappa til Solfrid Moen. - Velkommen til Stranddalen, sier bestyrerinnen og tar Tuva og Daniel i hånda. - Neste gang skal Frøya og Niklas også være med, og da skal vi være her i seks netter, svarer barnebarna. Vi ler godt. Det første er sant, men seks netter? Vi lover ingen ting, men skjønner barnas resonnement. Forventningene gir sommerfugler i magen og fantasien tar overhånd - som det alltid gjør når en besøker Stranddalen.

Preikestolen fjellstue • Zip-line (NYHET!) • SUP (stående padling på brett), kano- og kajakkpadling • Klatring og rappellering • Lavvokos og natursti for de minste Lysefjorden turisthytte • Krokket- og dartkonkurranser (uteleker/spill) • Basehopping med landing på plenen (hvis været tillater) • Grillfest, hjemmelaget og god lokalmat i restauranten For mer informasjon se www.stf.no

Tekst: Torgunn Skrudland

7


N ALE D S LE VIG ENT

TJ UBEYT TE H

MORMOR OG DE 18 UNGENE Noen klager over ungdommen. Andre tar barnebarna med p책 hyttetur.

8


BESTEMORTUR Melodi: Pål sine høner Opp bakkar og berg gjennom elvar å vade, legg me i veg både gamal og ung. Skjever i sekken med ost og sjokade, motet på topp sjølv om sekken er tung. Bestemor framfor ei endelaus rekke – Ein etter ein går barnebarn kjekke – Passar kvarandre så ingen blir vekke Derfor meg alle fortene rein song

Viglesdalen turisthytte, første søndag i ferien. På kjøkkengulvet ligger bestemor Johanna Østerhus (64) rett ut. Sover hun? Har hun fått et illebefinnende? Det knirker i loftstrappa, så marsjerer 18 bustete troll inn på kjøkkengulvet. - Da er vel klokka blitt åtte, kommer det opplagt fra bestemor på gulvet: - De har fått beskjed om ikke å komme ned før. Nå er det frokost! UTEN MAT OG DRIKKE. Seks bestemødre i intens smørejobb ved kjøkkenbenken. Leverpostei! Syltetøy! Ost! 18 bunnløse mager å mette. - I fjor år Heine 10 brødskiver på én frokost, kvitrer en fem år gammel sidekommentator. I år har visst magemålet vokst ytterligere. - I all verden, hvor har det blitt av all maten? Vi hadde med oss 50 pølser og 10 brød, nå er det knapt nok igjen til niste, undres bestemor Audny Dagmar Henriksen. Ingen bekymret mine er å se. I stedet stemmer 18 struper i den selvtitulerte bestemorsangen, tonsatt av «Pål sine høner». Utover smellvakre Viglesdalen toner avslutningsstrofen: «No blir det godt å komme heim åt ho mor!» STÅL I BEIN OG ARMER. De harde fakta: Fem timers gange unna bilvei. Ubetjent turisthytte. Vann i bekken, utedo på tunet. Null mobildekning. Seks bestemødre, den eldste 72 år. 18 barnebarn, de yngste så vidt fire år. Null problem. - Vi har stålkontroll. Foreldrene misunner oss den, smiler Haldis Leverskjær (61) Noen kjære bestemor er det ikke snakk om: Hver vår ligger barna i trening, fem etasjers trappeløping er obligatorisk. Det samme er allmøtet der bestemors fjellvettregler gjennomgås: Oppførsel, alle samles ved fløytelyd, alltid gå på rekke, gi beskjed når du skal på do. Men ærlig talt. Fire år? - Vi teller unger hele tiden, smiler mormor Anna H. Sandvik. Selv har hun med seks barnebarn. FJELL VS FLATSKJERM. I Viglesdalshytta råder det komplette kaos. Hvor er sokken min? Hvor er sekken min? Jeg er sikker på jeg hadde den i går... Hæler skal plastres, sekker på 3-4 kilo pakkes, regnklær tas på. Så spinner hele banden på dør for tannpuss i bekken. - Engasjementet vårt ligger i å gi barna noen grunnleggende verdier. I dag kan alt kjøpes, men å gå i fjellet må en gjøre selv, og det er gratis. Vi vil gi barna noen verdier som ikke er materielle, men som har betydd enormt for oss selv. Ungene knytter varige vennskapsbånd både til hverandre og til friluftslivet, sier bestemor Halldis, og kikker ut av vinduet der 18 små og litt større løper, klatrer, ruller og går på snørra i eventyrlig vestlandsnatur: - Vi besteforeldre er en motvekt til PCen. Tekst og foto: Sigurd Rønningen

9


10


KOM STF- PLET T GUI DE

39

TUR ISTH YT T ER!

DINE HYTTER SJARMKLUMPEN FLØRLI

SPLITTER NY STORSTUE

JONSTØLEN SIDE 15

LYSEFJORDEN TURISTHYTTE SIDE 27

FLØRLI TURISTHYTTE SIDE 28

Foto: Odd Inge Worsøe

VELKOMMEN TIL FJORDS

11


12


13


14

Foto: Odd Inge Worsøe


15


16


17

Foto: Odd Inge Worsøe

Foto: Odd Inge Worsøe


18


19


20


21


22


23


24

Foto: Odd Inge Worsøe


25


26

Foto: Anne Katrine Lycke


27


28


29


30


31


PAJERO 4x4 kommer helt fram

AS Pajero f책s hos Motor Forum Varebil fra kr. 417.000,,Personbil fra kr. 834.200

Sandnes: Kv책lveien 2 tlf 51 82 78 20 Stavanger: Svanholmen 23 (Forus) tlf 51 82 78 80

ISACHSEN-KOMMUNIKASJON.NO

Mellom bakker og berg i 30 책r!


SMÅNYTT STAVANGER TURISTFORENING ÅRETS LUFTIGSTE NYHET! Zip-line i form av stålwire på hele 350 meter er montert rett ovenfor Preikestolen fjellstue. En av Norges absolutt lengste og luftigste zip-liner! Med utsikt mot Stavanger, fjord og hei suser du i klatresele høyt over stup, tretopper og gjennom skogen. Startpunktet ligger like ved stien til Preikestolen - så her kommer du raskt hjem igjen! Pris: Per person per tur: kr. 250,-, medlem kr 215,. Billett kan kjøpes ved startpunkt (kun bankkort) og i kiosk ved parkering.

TS Å RE T ! E NY H BOOKING AV SENG PÅ SELVBETJENT HYTTE Endelig! Turistforeningen lanserer nå et svært etterspurt tilbud: Alle som ønsker å reservere sengeplass på selvbetjent hytte ei natt eller noen dager kan nå booke seg inn på utvalgte hytter før avreise! Prøveordningen gjelder på: • Splitter nye Jonstølen • Fiskerike Nilsebu • Barneeldoradoene Sandsa og Grautheller • Trivelige Taumevatn • Vestlandseventyret Viglesdalen • Bynære Sandvatn • Frodige Blåfjellenden. Bookingen er allerede åpen, og gjelder fra 29. juni og ut høsten. Du må være framme på hytten innen kl 19 for å beholde sengen du har reservert, og ha med utskrift av bookingen i sekken. Til deg som kommer fram til hyttene uten å reservere seng: Kun en del av kapasiteten på hver hytte er åpnet for reservasjon, resten av sengplassene er åpne for alle som kommer innom – så det er alltid plass også for deg og dine. For booking og mer informasjon om tilbudet: www.stf.no God tur!

DITT LOKALE TURLAG Hverdagsturer, kveldsturer, nabolagsturer, toppturer og trilleturer for deg - der du bor! Bli med lokallaget på tur og trekk inn den friske lufta, oppdag skjulte naturperler, få et vidsyn, kjenn på det gode humøret og tørk svetten i oppoverbakker. Ditt lokale turlag jobber for et sosialt og inkluderende friluftsliv og for bedre folkehelse og naturbevissthet. Her er turlagene der du bor: Strand og Forsand turlag • Hjelmeland turlag • Dalane turlag • Suldal turlag • Sandnes turlag • Jæren turlag Starte et nytt turlag? Brenner du for at det skal være et turlag der du også bor? Ta kontakt med Anne Katrine Lycke på annekatrine@stf.no Turlaget er et lokallag under Stavanger Turistforening. Mer informasjon på www.stf.no/turlag

Spesialtilbud:

Mett og svimmel Lunsj på Preikestolen fjellstue og enkeltur med zip-line: kr 390,-, medlem kr 340,-. For mer informasjon på: www.preikestolenfjellstue.no

33


… OG FÅ ALL DENNE MOROA PÅ KJØPET:

TURGLEDE:

Medlemspris på over 400 fellesturer og arrangementer i regi av STF.

ÅNDELIG PÅFYLL:

Spesialpris på Fjellfilmfestivalen, Snøfilmfest, Vinjerock, Peer Gyntstemnet og Førdefestivalen

HYTTEDRØM:

Du er medeier i 500 DNT-hytter med unik beliggenhet i indrefileten av norsk natur. Rabatt på mat og overnatting får du på alle sammen. Lev ut hyttedrømmen!

STORT HJERTE:

STF-medlemmer har tilgang til et enormt variert turtilbud gjennom året, garantert helseeffekt uansett om du går hverdagsturer i byen eller hytteturer på fjellet. Som STF-medlem støtter du masse gode saker! Kontingenten din bidrar til å opprettholde et unikt breddetilbud som gir enorme helseeffekter for langt flere enn 23.000 medlemmer.

GRATISPASSASJER: Barn under 12 år overnatter gratis på alle selvog ubetjente hytter. FISKELYKKE:

Gratis fiske for medlemmer i nesten alt ferskvann langs STFs hytte- og rutenett.

TURGLEDE:

Ungdom opp til 27 år får halv pris på rimeligste overnatting på alle DNTs hytter

TURUTSTYR:

Minst 15 prosent rabatt på alle varer i Tursenteret (til STF).

VALGETS KVAL:

15 prosent rabatt på alle 63 Thon-hoteller i Norge

STÅL I BEIN OG ARMER:

15 prosent rabatt på alt sportsutstyr hos Hetland Sport (Sandnes) og Steensland Sport, Intersport og Løplabbet (Stavanger).

TURGLEDE:

Uansett alder: På Turistforeningens fellesturer og arrangementer finner du garantert turvenner.

TURVEILEDNING:

STF Tursenter gir deg oppdatert informasjon om hytter, ruter og føreforhold seks dager i uken.

PENGENE TILBAKE:

Inntil 18 prosent rabatt på all skadeforsikring hos Gjensidige, og redusert egenandel på bilforsikringen. 5 prosent rabatt på innboforsikring. I sum kan du mer enn spare inn medlemskontingenten fra dag én!

INSPIRASJON:

Magasinet ”Fjell og vidde” gratis seks ganger årlig – med åtte sider lokale turtips i hver utgave. Gratis årbøker fra Stavanger Turistforening og DNT Medlemsrabatt på kart, turguider og praktbøker i Tursenteret (til STF)

Tegn medlemskap på www.stf.no

34


35


ELLEVILT FRITIDSTILBUD FOR HALVTAM UNGDOM Hopp i det! Tidenes friskeste fritidstilbud for ungdomsskoleelever er født på Nord-Jæren: X-Ung er perfekt for deg som vil utforske sprelske aktiviteter i vilter natur – og bli kjent med deg selv og jevn-aldrende på veien. Kajakk, kiting, sykling, klatring, surfing, hytter, GPS-spill, fridykking, coasteering, basecamp og mye mer. Følg DNT Ung Stavanger på facebook – garantert action!

www.stf.no/xung

Smakebiter: 30/6-4/7: Sommercamp på Haukeliseter. Vi skal bli våte i kajakk, møkkete på terrengsykkel, teste ut rulleski og nyte friluftslivet i villmarks-spa! 5/8-8/8: Sommercamp på Preikestolen. Overnatting i vannkanten, fjellveggen og oppe i trærne! Kano, kajakk, klatring, rappellering, bål og bading. 19/9 - 21/9: Drømmehelg på Fjøløy med kajakk, coasteering og fridykking - Kjersti fra NRKs Drømmetur inviterer til ei supersosial og søkkvåt helg!

HytteTUR sommer høst 2014  

Komplett veiviser til Stavanger Turistforenings 39 fjellhytter - inkludert fire betjente hytteanlegg. Riktig god tur!

Advertisement