Issuu on Google+

Steven Ohlhaber Portfolio 2014 - Select Projects


NOTE: For best viewing, please go to ‘View’ in the menu bar and v ‘Page Display’ and ‘Two-up’ from the pull down menu. For printing, use 11x17 or Tabloid setting for paper. My full body of work can be viewed at: www.sostudios.wordpress.com


Ghirardelli Square Historic Rehabilitation/ Seismic Retrofit/ Adaptive Reuse/ Hospitality Project Location: San Francisco, CA Project Size: 135,000 sf / 54 Unit Hotel Architect: Hornberger + Worstell General Contractor: Webcor Project Role: Project Manager/ Architect As the day-to-day project lead, I managed and coordinated our architectural team with three structural engineering consultants, interior designers, historic consultants, lighting consultants, acoustic consultants, color consultants, contractors, hotel operators, city review boards and our developer client. The project posed numerous challenges as a property on the national historic register and one that required seismic strengthening. Built at the height of the real estate boom, cost control required innovative design solutions to maximize unit amenities, create luxurious common areas and maintain standards of a 5-star hotel. The property was originally conceived for fractional unit residences, however it has found success as a 5-star hotel. The Fairmont Hotel at Ghirardelli Square consistently receives 4 plus star ratings from numerous review sites and has been called the best hotel in San Francisco.


Two Bedroom Plan

Three Bedroom Plan

Site Plan - Level 4

Fairmont Heritage Place San Francisco, CA

Ghirardelli Square


Chicago Office

Razorfish Chicago, IL


Razorfish

Project Location: Chicago, IL Project Size: 62,000 RSF Architect: Torchia/ Nelson General Contractor: Clune Construction Engineer: Advanced Consulting and Design International Project Role: Co-Designer/ Project Architect Consolidating their offices on a single floor to create greater community and inter-office collaboration within the large Merchandise Mart footprint was the goal of Razorfish. The design team adopted urban planning principles in conceptualizing the project. The idea centered on creating a “downtown” district with large avenues of circulation that would connect and collect the neighborhoods of bordering office areas. Two gracious hallways running perpendicular act as the primary boulevards for circulation and provide views across the office. Communal spaces, such as the lunchroom, game room, main conferencing rooms and reception are placed at these crossroads to draw employees together. Internal light courts and open planning concepts with low horizon lines allow for natural light to flow freely throughout. Vibrant colors are used against a calm, neutral palette to create “way finding” and define boundaries and functions of the different spaces. The overall feel is an open and unified space that gives employees a sense of place and purpose.


Corporate Headquarters

Thermos Schaumburg, IL


Thermos Corporate Headquarters Project Location: Schaumburg, IL Project Size: 25,000 RSF Architect: Torchia Associates (now Nelson) Engineer: Advanced Consulting Group International Contractor: Leopardo Companies Project Role: Co-Designer/ Project Architect Thermos and its brand of products is known by anyone who ever brought a lunch box to school. The headquarters were an opportunity to celebrate this brand and the history of its well crafted and designed products. Thermos bottles, caps and lunch boxes were refashioned into installation art pieces throughout the office. The inspiration blended backwards to the architecture as the reception desk takes cues from Thermos bottles with stainless steel accents and rubber coated faces. Awards: Association of Licensed Architects Silver Medal - Interior Architecture 2012


Starcom Project Location: Chicago, IL Project Size: 125,850 RSF total 25,170 RSF per floor Architect: Torchia Associates Engineer: ESD Contractor: Leopardo Companies Project Role: Co-Designer/ Project Manager Starcom and its parent company, Starcom Mediavest Group, real estate goal at 30 West Wacker was to increase density on their floors while providing their employees with a space that was light, open and supported their collaborative environment. Their decision to stay in the Burnett Building required a rebranding of their floors to differentiate them from the other companies in the Publicis Worldwide Network that are located on adjacent floors.

Corporate Headquarters Chicago, IL

Starcom

The plan removed fifty percent of the offices on the perimeter to allow more exterior light into the floor plate. Ceilings were removed on the interior, but kept at the exterior to help reflect more light inwards. New workstation standards were created to increase efficiency and density on each floor. Conferencing and collaborating hubs were created off of the main elevator bank on each floor with other supporting meeting and cafe spaces distributed throughout. Colorful and bright graphics were introduced to accent the space and reinforce their newly redefined brand image.

Floor 11

Floor 10

Floor 09

Floor 08

Floor 07


VIEW 01 12.05.2011 VIEW 03 12.05.2011

VIEW 02 12.05.2011

option 01 12.05.2011

Starcom - Lobby Concepts Chicago, IL

VIEW 04 12.05.2011


Project Size: 10,700 RSF Project Role: Co-Designer/ Project Architect

Architect: Torchia Associates Engineer: Advanced Design Consulting International General Contractor: Riis Borg

Interfaith Youth Core Chicago, IL

On a limited budget, IFYC was looking to create an office that would attract new talent, promote their mission statement, create a sense of pride, and send a signal to supporters that they are a leading nonprofit agency in Chicago. The solution was to re-configure the outdated workstations to an open, collaborative, benching workstation solution, re-brand the space with new color palettes, carpeting and appliquĂŠs, and provide new multimedia resources and technology for meeting areas.


LEGEND

ARCHITECTURE ▪ INTERIORS ▪ DESIGN ▪ IDENTITY

STAINED CONCRETE

Brightstar Brightstar

Project Location: Libertyville, IL Project Size: 48,737 RSF

VCT1 C1

Midwest Headquarters

C2

www.torchia.com

C3

Libertyville, IL

C4 C5

Architect: Torchia Engineer: Advanced Design Consulting International, Inc Project Role: Co-Designer

Brightstar is one of the leading supply chain cell phone providers situated in the northwestern suburbs of Chicago. Experiencing unprecedented growth and outgrowing their existing facilit RSF in an adjacent building in their office park. Under a tight deadline and budget restrictions, they looked to create a new updated and youthful environment that could attract young tech suburban location. STORAGE

STORAGE

COATS

VEST CONFERENCE F

COPY

JANITOR CLOSET/ SUPPLY

COPY

IDF CONFERENCE A

NOT IN CONTRACT

CONFERENCE E

EXISTING FLOOR FINISH TO REMAIN

MEN ELEC CONFERENCE J

SERVER ROOM

CONFERENCE I

EXISTING FLOOR FINISH TO REMAIN MEN

WOMEN VEST

MAIL

STORAGE

JANITOR CLOSET

STORAGE IDF STORAGE

850 Technology Way Libertyville, Illinois 60048

CONFERENCE L

BRIGHTSTAR

Flexible workplace strategies were offered as a solution to help Brightstar increase density to allow for future growth, provide greater collaboration, increase interaction between departmen culture. The design plan creates nodes of neighbourhoods to break up the large floor plate. Benching style work spaces, neighbourhood cafes, and collaboration areas on circulation hubs design. Technology and infrastructure was designed to support employee choices of work style and to commit to creating a relaxed and open thinking culture. The team looked to take the environmentally sensitive. The existing ceiling, lighting, walls and most MEP systems were kept in place to minimize demolition and landfill waste. Spaces were primarily defined using r to give the space an eclectic residential but energized feel. A finish palette using low VOC, green and recyclable materials completed the design.

CONFERENCE M

COATS MENS

PHONE BOOTH PHONE BOOTH

COPY

JANITOR CLOSET

STORAGE

EXISTING FLOOR ELEC FINISH TO REMAIN

COATS

CONFERENCE K

DESIGN DEVELOPMENT PRESENTATION

IT HELP DESK

WOMEN

COPY/STORAGE

EXISTING FLOOR FINISH TO REMAIN

ELEC

CONFERENCE G

CONFERENCE B

CONFERENCE D WOMEN

COPY

NOT IN CONTRACT

CONFERENCE N

CONFERENCE H CONFERENCE O

Floor Finish Plan SCALE:

1/16" = 1'-0"

PHONE BOOTH

PHONE BOOTH

"A" OFFICE

CONFERENCE C IT STORAGE


ty, Brightstar leased 48,737 h talent to work in their

nts and define a new “open� s were overlaid into the e project further and make it reclaimed wood and fixtures

Reception

Preliminary Concept Sketches

Circulation

Open Office

Cafe/ Lounge


Boulevard Cinemas Theater Square

A. Boulevard Cinemas B. Theater Square C. Parking Garage D. Waterfront Office E. Residential F. Town Center

Theater Square Petaluma, CA


BOULEVARD CINEMA

BOULEVARD CINEMA Project Information: • 47,720 square foot remodel with 22,130 sf addition. • 12 auditoriums • Existing Building: Historic Masonry Walls and Wood Truss Roof • Addition: Tilt Concrete Panels with Steel Truss Roof

This project originated as a solution to the last cinema in Petaluma, CA being closed and an effort to bring business and activity back into the downtown area. A development district called the Theater District was created. We worked with the developer and community to use best practices to solve for parking and infrastructure while creating a central cornerstone that the city could use as a gathering point.


Cradle-to-Cradle

Competition for Regenerative Housing Design Roanoke, VA


The San Antonio Botanical Gardens Bird Houses Exhibit San Antonio, TX

1

Structural plates are created to define the exterior shape and provide a framework for the hay bales and skin.

Artist: Susan Ohlhaber Architectural Designer: Steven Ohlhaber This conceptual structure, “Egg Nest” was accepted as a submission by the San Antonio Botanical Gardens for their open request for artwork. The theme for the exhibition was “Bird Houses”. The project will be constructed and displayed on the grounds for three months. The concept of the art piece is to call the emotion of “loss” and “rescue” and use it as a metaphor for the work that needs to be done to save endangered bird species. The structure calls to mind a bird’s egg that is lost from the nest. The egg is proportioned to human scale and designed for visitors to enter. As one enters the “lost egg”, they experience an interior that is made of hay bales, yarn, twig, and bits of found material. The visitor realizes that they are back inside the nest and “rescued” through this fallen object. Upon leaving the comfort of the interior, they again are in the presence of the lost egg. To save the nest, requires saving the egg, and saving the egg requires saving the species. The experience of a bird is captured further through light and color. The windows are painted primary colors (red, yellow, and blue). The filtered light comes into the nest, overlapping and mixing throughout the day, creating secondary and tertiary colors. The feeling is reminiscent of the abundance of cones in a bird’s eye which allows it to see color far more sensitive than the human eye. Glass crystals are suspended from the oculus to catch and scatter light, further embellishing the bird’s extraordinary ability to see the ultraviolet light spectrum. The structure is to be built with reclaimed wood, windows and hale bale construction. The shingles will be reclaimed milk cartons, plastic bottles and paper products. The project will be disassembled and recycled at the end of the exhibit.

EGG NEST SAN ANTONIO, TX 3/29/2014 - 6/29/2014

2

Hay bales are infilled and windows and trim plates are created for the openings.

3

Lathe is installed between the structural plates and the skin is layered over the lathe.


Steven Ohlhaber : Portfolio 2014