Page 1

FILM NOUVEAU EEN UITGAVE VAN 1E-JAARS FILMSTUDENTEN VAN DE HKU

DE

N O S TA L G I E / N I E U W EDITIE 1


I N D E Z E U I T G AV E 17 3.

Van de redactie

Het nieuwe Eye Malu Keijzer 18

4.

Nieuwe Lichting / Oude Garde

Modern Day Times with a Vintage Feel Serena Croes

Caroline Keman 20 6

Het nieuwe Eye

Artikel zonder naam nummer 1 Lotte Konijn

Malu Keijzer 22. 8

Modern Day Times with a Vintage Feel

Het gras is groener... Sterre de Jong

Serena Croes 24. 10.

Artikel zonder naam nummer 1 Lotte Konijn 12.

Het gras is groener... Sterre de Jong 14.

3D of ‘O! Nee’? Serena Croes & Isabel Grootho 15.

Nieuwe Lichting / Oude Garde Caroline Keman

2

3D of ‘O! Nee’? Serena Croes & Isabel Groothof


VA N D E R E DAC T I E Dit is een test test il lange woorden typen lange teksten en dat doen we zo wel vaker. Dit is toch maar een vultektstje. Etc. Dan doen we het even zo. Met lange woorden, Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit est praesent. Trenz pruca beynocguon doas nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof trenzur sala ent dusgrubuguon. Offoctivo immoriatoly, hawrgasi pwicos asi sirucor. Thas sirutciun applios tyu thuso itoms ghuso pwicos gosi sirucor in mixent gosi sirucor ic mixent ples cak ontisi sowios uf Zerm hawr rwivos. Unte af phen neige pheings atoot Prexs eis phat eit sakem eit vory gast te Plok peish ba useing phen roxas. Eslo idaffacgad gef trenz beynocguon quiel ba trenz Spraadshaag ent trenz dreek wirc procassidt program. Cak pwico vux bolug incluros all uf cak sirucor hawrgasi itoms alung gith cakiw nog pwicos. Het EYE was tot 2011 gehuisvestigd in het Vondelpark in Amsterdam. Maar mede dankzij het EYE was tot 2011 gehuisvestigd in het Vondelpark in Amsterdam. Maar mede dankzij de populariteit van het museum en de toenemende collectie films begon in 2009 de bouw van een nieuw gebouw aan het IJ in Amsterdam.

Malu Keijzer

Malu Keijzer

Sterre de Jong

Caroline Keman

Lotte Konijn

Isabel Groothof

Serena Croes


De filmlook met slechts één druk op de knop Door: Caroline Keman We kennen ze allemaal wel, de apps voor mobiele telefoons en tablets. Om maar een paar voorbeelden te geven: Hipstamatic, Instagram, Retro Camera, Magic Bullet Movie Looks HD en iSupr8. Voor wie ze niet kent, met deze apps kun je je foto of filmpje een totale metamorfose geven en daarmee het filmpje tientallen jaren ouder laten lijken. Allemaal leuk en aardig. Maar in hoeverre zijn deze apps te vergelijken in de manier waarop de look tot stand komt en het uiteindelijke resultaat? We lijken er geen genoeg van te krijgen. Facebook en Twitter raken overstroomt met foto’s en filmpjes die gedeeld worden met vrienden d.m.v. gebruik van de verschillende apps. De ‘Instagram’app is nu zelfs geïntegreerd in de relatief nieuwe ‘Facebook Timeline’. Als je dus je Facebookaccount linkt aan deze app maakt Facebook automatisch een mapje aan waar je ‘Instagram’foto’s in bewaard worden. Ik zal in dit artikel vooral de focus leggen op iSupr8 en Magic Bullet Movie Looks HD, omdat de

4

andere apps vooral gespecialiseerd zijn in ‘analoge’ fotografie. iSupr8 en Magic Bullet Movie Looks HD zijn daarentegen gespecialiseerd in film. Je kunt de apps downloaden op je mobiel of tablet voor slechts een paar euro. De apps zijn altijd en overal beschikbaar, mits je beschikt over een smartphone of tablet natuurlijk! Op verschillende fora gaat de ronde dat o.a. de app ‘iSupr8’ is bedacht om oude tijden te doen herleven. Om op die manier de nieuwe generatie bewust te maken van het feit dat dit medium in de vergetelheid geraakt is. iSupr8 gebruikt een andere benadering dan Magic Bullet Movie Looks HD. Al weet je bij beiden pas wat het eindresultaat is na het filmen. Iets wat natuurlijk bij het draaien op film ook het geval is. Voordat je kunt monteren, moet het eerst ontwikkeld worden. Bij iSuper8 gaat het veel meer om het gevoel dat het lijkt alsof je met een echte Super8-camera aan het filmen bent en gefilmd hebt. Je doorloopt namelijk precies de stappen die je ook bij echt Super8materiaal doorloopt (van het kijken door je viewfinder tot het ontwikkelen van de film).


graden d.m.v. het toepassen van al vooraf opgestelde presets. Je kunt kiezen uit 40 verschillende stijlen. Helaas kun je deze presets nauwelijks aanpassen naar eigen smaak. Alleen de ‘strength’ en ‘brightness’ kun je veranderen. In hoeverre deze apps overeenkomen met de echte filmlook? Als je het mij vraagt zijn het leuke speeltjes, maar niet meer dan dat. De makers van de apps zijn namelijk niet in staat gebleken om de beeldonstabiliteit die juist bij het draaien op Super8 zo typerend is, goed na te bootsen. Daarbij is het hele beeld haarscherp bij het toepassen van de iSupr8. Iets wat bij Super8 eigenlijk nooit het geval is. Bovendien komt de manier waarop kleuren weergegeven worden niet overeen met de werkelijke Super8film. In werkelijkheid zijn de kleuren namelijk veel beter te onderscheiden.

Dit proces duurt ook wel redelijk lang voor een kort filmpje. Iets wat typerend is voor de manier van werken bij echt filmmateriaal. Namelijk de tijd die het kost om film te laten ontwikkelen Voor de rest kun je achteraf vrij weinig aan de stijl van het toegevoegde effect/filter veranderen. Dit in tegenstelling tot de ‘Magic Bullet Movie Looks HD’-app. Bij deze app begint het hier juist mee. Met deze app kun je color

Het EYE was tot 2011 gehuisvestigd in het Vondelpark in Amsterdam. Maar mede dankzij de populariteit van het museum en de toenemende collectie films begon in 2009 de bouw van een nieuw gebouw aan het IJ in Amsterdam. Ontworpen door Architect en architect blinkt het gebouw aan de horizon als men bij Centraal Station richting het water loopt. Het EYE was tot 2011 gehuisvestigd in het Vondelpark in Amsterdam.

Het beoogde doel van de makers, namelijk om Super8 te doen herleven (in het geval van iSuper8) is een goed streven maar of het gelukt is óf dat de app slechts een eendagsvlieg is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Want wie weet welke app er volgende week weer in de mode is.


! VIDEO, HD, 3D...

Of toch de vertrouwde film?

Door: Caroline Keman We beschikken over de nieuwste middelen, maar toch ontbreekt het de nieuwste stomme film ‘The Artist’ niet aan publiek. Hoe komt het toch dat de oude film blijft bestaan. Wat is het dat het zo speciaal maakt? Onlangs is ‘The Artist’ uitgekomen, een stomme film van regisseur Michel Hazanavicius. Onlangs is misschien een verkeerde term aangezien het ‘alweer’ een jaar geleden is sinds de film in Frankrijk in premiere ging. In een tijd waarin alles snel moet gaan en er constant nieuwe technologische ontwikkelingen zijn is het moeilijk bij de tijd te blijven. Zo is ook Frank Bruinsma van mening. Sinds mei 2000 heeft Frank zijn eigen bedrijf, genaamd ‘Super8 Reversal Lab’, gevestigd in Den Haag. Dit lab ontwikkelt film en in het bijzonder

6

Super8 filmstock. Dit doet hijvoor zowel amateurs als professionals. Dit lab is één van de weinige bedrijven die deze dienst nog aanbiedt. Ook monteert hij handmatig filmmateriaal en verhuurt hij filmcamera’s en bijbehorende accessoires. Hij verkoopt zelfs nog vele verschillende soorten filmrollen. Frank is afgestudeerd in de ‘Beeldende Kunst’ aan de AKI, de kunstacademie in Enschede. Hij vertelde mij dat op het moment dat hij studeerde iedereen wilde filmen met de nieuwste techniek, wat destijds Hi8 (video) was. Hij ging tegen die tendens in en begon te experimenteren met het filmen op Super8. En daar is vrije tijd hij eigenlijk nooit meer mee gestopt. In zijn doet hij het nog. Hij vindt dan ook dat elke filmstudent een keer een analoge film zou moeten maken. “Het doet zoveel goed voor je gedachtegang, ordening en voor je bewustwording van wat film werkelijk inhoudt.


En bovendien bereik je met draaien op film altijd een stijl die verassend is.” Zo weet je nooit of je het goed belicht hebt of goed hebt scherp gesteld. En zelfs als het dan eenmaal gefilmd is ben je nog niet zeker van een goed resultaat, want ook het ontwikkelen van de film speelt een grote factor op het uiteindelijke eindresultaat. Het voordeel van het draaien op film is dat het hem beter leert kijken naar hetgeen je precies wilt filmen (qua inhoud en compositie). “Het Super8 medium is voor mij dwingend in de manier vanhoe ik tegen dingen aankijk en hoe ik met dingen omga. Dit pas ik ook toe in gewone dingen, bijvoorbeeld in hoe ik mijn bedrijf run”, zegt Frank. Super8 geeft hem gedwongen rust. Het materiaal moet namelijk eerst ontwikkeld worden en dus kun je niet gelijk monteren of zelfs het materiaal ongemonteerd op Youtube of Vimeo plaatsen.

‘The Artist’. Hij zei dat het een film is die door mensen gemaakt is die van wanten weten op het gebied van filmgeschiedenis. ‘The Artist’ gaat namelijk over de komst van de geluidsfilm. Iets wat dramatische gevolgen had voor de acteurs van de stomme film destijds. Zo zie je maar, zelfs in die tijd was er sprake van technologische vernieuwing. Al ging het toen geleidelijk aan. En zo komen we terug op het punt van het begin, de technologie haalt ons in. Terwijl soms die middelen van vroeger nog zo slecht niet zijn. Het kan zelfs helpen om je benadering ten opzichte van het film maken te veranderen.

Ik vroeg hem hoe hij denkt over het lijken te herleven van de oude stomme film in de vorm van

Frank Bruinsma aan de Super8 montage-tafel


Mooie dingen een interview met Johan Kalee Door: Lotte Konijn

Als ik op zaterdagmiddag een smalle, nauwe winkel in stap. Hoor ik Johan al druk bezig met een klant. De oude film spoelen en camera’s glinsteren om je heen en het gevoel van nostalgie wordt alleen al geaccentueerd op het moment dat je één stap over de drempel zet. Johan Kalee, heeft als een van de enigste nog een filmzaak in Amsterdam die gespecialiseerd is in oude film. Iedereen die nog interesse heeft in oude film kent de zaak van Johan en er komen daarom ook heel wat mensen over de vloer. Johan is geïnteresseerd aan het luisteren naar de verhalen van zijn klant, die verteld over zijn vader die uit Duitsland kwam, maar die naar Nederland moest vluchtte in de Tweede Wereld Oorlog. Zijn vader filmde graag, maar door de Tweede Wereld Oorlog waren veel van zijn films verloren gegaan. Er waren nog wel een paar films bewaard gebleven en de man wilde deze graag eens bekijken. Johan luisterde aandachtig naar de man en verteld op zijn beurt een enthousiast verhaal over camera’s uit die tijd.

8

Als ik rond kijk in de winkel zie ik kleine spoeltjes in doosjes liggen met geschreven teksten zoals ‘de bruiloft’ erop staan. En een reeks met grotere spoelen waar zo te zien speelfilms in zitten zoals ‘King Kong’ en ‘Ben-Hur’. Daarboven hangt een grote filmposter met naakte vrouwen erop, waar er meer in de winkel van te vinden zijn, naast alle andere filmspullen die in elke hoek van de winkel te vinden zijn. Als Johan klaar is met zijn klant begint hij heftig te vertellen over zijn cabaret periode. Hij verteld over voorstellingen die hij vroeger gaf met een vriend. De voorstellingen waren onder andere genaamd ‘Royalty’s and tits’ waar ze spoeltjes gebruikte met meisjes die in hun charatels om hulp vroegen aan voorbijgangers. Door de films heen hield Johan dan zijn cabaretvoorstellingen en het publiek was er dol op, de zaal zat altijd vol zei hij. Er werden ook films uit de tijd van de DDR gedraaid, de Duitse Democratische Republiek oftewel Oost-Duitsland, bij één werd een huisvrouw verteld hoe ze moest schoonmaken. “Eerst zie je een huisvrouw die heel slordig is.


Ze zit heel wanhopig te kijken naar een gigantische puinhoop in de keuken. Dan komt er een schema voorbij, over hoe je precies moet schoonmaken. En daarna krijg je een keurige huisvrouw te zien, die alles voor elkaar heeft, dan ziet alles er weer netjes uit. Die filmpjes zijn hoog komisch,’ ’ zegt Johan lachend. Naast de films liet Johan ook homevideo’s van mensen tijdens zijn voorstellingen zien, die ook in zijn winkel terug te vinden zijn. Hij verteld over een filmpje van drie jongens: ‘’Dat waren jongens die waren behangen met goud, dat type. En met matjes in hun nek. Het was dan wel de jaren zeventig, maar dat type dus. En die filmde razend snel, alles moest op film komen, want zo’n film duurde maar drie minuten en twintig seconden. En dat waren meiden die ze filmde. En dan zoveel mogelijk als ze maar tegen kwamen. En ze waren zo bloedgeil als een gek, dus ze gingen niet rustig zo’n meisje wat langs liep filmen, dat kan namelijk heel mooi zijn. Maar nee ‘whoem whoem, zoom, zoom, zoom,’ daar wordt je knettergek van. Ik heb toen tien minuten gedraaid en mensen in de pauze vertelde dat ze er letterlijk misselijk van

werden.’ ’ Maar meestal zijn de homevideo’s een beetje saai zegt Johan. Het zijn bijzondere momenten waarop mensen vroeger filmde en zo leer je ze nooit echt kennen. Maar hij kijkt wel alle films die binnen komen. Hij heeft alle hoeken van de Eiffeltoren gezien en duizenden bergen voorbij zien komen. Hoe homevideo’s er nu uitzien heeft Johan geen idee van, mensen schieten vast kilometers vol, zegt hij. Maar hij houdt zich liever niet te veel bezig met de digitale wereld. Op internet zit hij heel af en toe voor zijn website en televisie vindt hij bewegend behang, wat bagger is. Hij houdt zich liever bezig met zijn winkel en de inkoop van spullen, waarvoor hij kilometers afreist om filmprojectoren op te halen uit garages van oma’s en andere plekken waar mensen oude filmrommel hebben staan, Johan vindt het fantastisch. Hij is van fotograaf naar edelsmid gegaan, van edelsmid naar rommelmarktverkoper en vanuit daar naar de film, maar de film blijft het wel, zegt hij. En dat kan ik mij goed voorstellen met zoveel in en uit loop in zijn winkel.


Het nieuwe eye

Door: Malu Keijzer

Het nieuwe EYE museum aan het IJ in Amsterdam is geopend en het publiek ziet het wel zitten. Tijdens de spectaculare opening verscheen menig beroemdheid op de rode loper. Wij waren er niet bij, maar bezochten het EYE nu het open is voor het publiek. Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit est praesent. Trenz pruca beynocguon doas nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof 10

trenzur sala ent dusgr ubuguon. Offoctivo immoriatoly, hawrgasi pwicos asi sirucor. Thas sirutciun applios tyu thuso itoms ghuso pwicos gosi sirucor in mixent gosi sirucor ic mixent ples cak ontisi sowios uf Zerm hawr rwivos. Unte af phen neige pheings atoot Prexs eis phat eit sakem eit vory gast te Plok peish ba useing phen roxas. Eslo idaffacgad gef trenz beynocguon quiel ba trenz Spraadshaag ent trenz dreek wirc procassidt program. Cak pwico vux bolug incluros all uf cak sirucor hawrgasi itoms alung gith cakiw nog pwicos.


Het nieuwe EYE museum aan het IJ in Amsterdam is geopend en het publiek ziet het wel zitten. Tijdens de spectaculare opening verscheen menig beroemdheid op de rode loper. Wij waren er niet bij, maar bezochten het EYE nu het open is voor het publiek. Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit est praesent. Trenz pruca beynocguon doas nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof trenzur sala ent dusgrubuguon. Offoctivo immoriatoly, hawrgasi pwicos asi sirucor. Thas sirutciun applios tyu thuso itoms ghuso pwicos gosi sirucor in mixent gosi sirucor ic mixent ples cak ontisi sowios uf Zerm hawr rwivos. Unte af phen neige pheings atoot Prexs eis phat eit sakem eit vory gast te Plok peish ba useing phen roxas. Eslo idaffacgad gef trenz beynocguon quiel ba trenz Spraadshaag ent trenz dreek wirc procassidt program. Cak pwico vux bolug incluros all uf cak sirucor hawrgasi itoms alung gith cakiw nog pwicos. Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit est praesent. Trenz pruca beynocguon doas nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof trenzur sala ent dusgrubuguon. Offoctivo immoriatoly, hawrgasi pwicos asi sirucor. Thas sirutciun applios tyu thuso itoms ghuso pwicos gosi sirucor in mixent gosi sirucor ic mixent ples cak ontisi sowios uf Zerm hawr rwivos. Unte af phen neige pheings atoot Prexs eis phat eit sakem eit vory gast te Plok peish ba useing phen roxas. Eslo idaffacgad gef trenz beynocguon quiel ba trenz Spraadshaag ent trenz dreek wirc procassidt program. Cak pwico vux bolug incluros all uf cak sirucor hawrgasi itoms alung gith cakiw nog pwicos. Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit est praesent. Trenz pruca beynocguon doas

nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof trenzur sala ent dusgrubuguon. Offoctivo immoriatoly, hawrgasi pwicos asi sirucor. Thas sirutciun applios tyu thuso itoms ghuso pwicos gosi sirucor in mixent gosi sirucor ic mixent ples cak ontisi sowios uf Zerm hawr rwivos. Unte af phen neige pheings atoot Prexs eis phat eit sakem eit vory gast te Plok peish ba useing phen roxas. Eslo idaffacgad gef trenz

‘Het nieuwe EYE is een kathedraal voor de film, architectuur en design. Een lust voor het oog.’ beynocguon quiel ba trenz Spraadshaag ent trenz dreek wirc procassidt program. Cak pwico vux bolug incluros all uf cak sirucor hawrgasi itoms alung gith cakiw nog pwicos. Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit est praesent. Trenz pruca beynocguon doas nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof trenzur sala ent dusgrubuguon. Offoctivo immoriatoly, hawrgasi pwicos asi sirucor. Thas sirutciun applios tyu thuso itoms ghuso pwicos gosi sirucor in mixent gosi sirucor ic mixent ples cak ontisi sowios uf Zerm hawr rwivos. Unte af phen neige pheings atoot Prexs eis phat eit sakem eit vory gast te Plok peish ba useing phen roxas. Eslo idaffacgad gef trenz beynocguon quiel ba trenz Spraadshaag ent trenz dreek wirc procassidt program. Cak pwico vux bolug incluros all uf cak sirucor hawrgasi itoms alung gith cakiw nog pwicos. Dit is een test test il lange woorden typen lange teksten en dat doen we zo wel vaker. Dit is toch maar een vultektstje. Etc. Dan doen we het even zo. Met lange woorden.


Het gras is groener... Door: Sterre de Jong Februari 2012. Op de rode loper voor het Kodak theatre in Los Angeles zwermt het van de beroemdheden, voor een muur fotografen nemen zij hun meest charmante poses aan, er flitsen zoveel camera’s dat ze in één groot spotlicht staan. Het is de avond van de 84e Academy Awards, de Oscars.Vanavond zullen er weer tientallen gouden mannen worden uitgedeeld aan deze helden uit de filmwereld. Slechts enkelen van de genomineerden zullen morgenochtend de krant halen, maar er is één ding wat hen allen bindt. Een thema lijkt het wel, een nieuwe stroming.

12

Waar voorheen films als Avatar, Black Swan en Inception een nieuwe weg insloegen op het gebied van technische en naratieve ontwikkelingen, zien we dit jaar een terugkoppeling naar het oude - nostalgie is actueler dan ooit. We zien het in Woody Allen’s Midnight in Paris, een film die focust op een man, Gill, die verlangt naar de jaren ’20 in Parijs en in zijn nachtelijke avonturen een vrouw uit het verleden ontmoet die zelf ook weer droomt van een eerdere tijdsgeest. Het romantiseren van een vervlogen historie is duidelijk het overkoepelende thema wat Woody Allen voor ogen had, zijn hoofd personage schrijft zelfs een semi-autobiografisch boek waarin het karakter in


een ‘nostalgia shop’ werkt. Gill’s verloofde en haar vrienden begrijpen deze verlangens niet. Eén van hen, de zelfingenomen hoogleraar Paul, bestempelt het zelfs als een reactie op angst: “Nostalgia is denial - denial of the painful present... The name for this denial is golden age thinking - the erroneous notion that a different time period is better than the one ones living in - its a flaw in the romantic imagination of those people who find it difficult to cope with the present.” De vraag is dan ook of een lust naar een geschiedenis werkelijk een ontkenning van het heden is, of een eerbetoon aan dat wat was? Is Gill iemand die wilt vluchten voor zijn eigen leven of is hij van mening dat zijn fantasieën nóg aantrekkelijker zijn? En wat drijft mensen om terug te kijken het oude en deze te romantiseren of juist van zich af te werpen? Dat is een vraag die ook voorkomt in Hugo, een verfilming van het boek The Invention of Hugo Cabret van Brian Selznick waar regisseur Martin Scorsese met indrukwekkende 3D technieken een verassend idyllisch en historisch sprookje schetst in jaren ’30 Parijs. Hugo, een wees-jongetje, woont in het station nadat zijn vader is overleden in een brand. Het enige wat hij nog van hem over heeft is een oude tekenmachine in de vorm van een mechanische mens die hij samen met zijn vader probeerde te repareren. Hugo’s passie om de machine te repareren leidt hem uiteindelijk tot de ontdekking van een oude beroemde filmmaker Georges Méliès die door de oorlog gedwongen al zijn filmmateriaal moest afstaan en verbitterd is geraakt door zijn ondergang. Het thema nostalgie is doordrongen in de film, bij zowel Hugo die bijna obsessief de herrinnering aan zijn vader in ere probeert te houden door het repareren van de machine als in de verhaallijn rond Georges Méliès en zijn leven als pionier op het gebied van film. Méliès, een echt bestaande filmmaker uit de eerste helft van de 20e eeuw, en zijn werk worden door

Hugo op een goud bekleed podium geplaatst. Hoewel het karakter in de film pas later weer zijn trots en passie voor het vak terugvindt, eert Scorsese het oevre van deze filmmaker regelmatig door zijn werk en films uit die tijd in het algemeen in het verhaal te idealiseren. Hugo en andere karakters komen tijdens hun pogingen om Méliès te ontdooien telkens weer in aanraking met zijn erfgoed en raken in ontroering over hoe mooi alles vroeger was. Uiteindelijk komt ook Méliès tot bezinning en herleven de tijden van de oude cinema zich wederom. Wat Scorcese met Hugo bereikt, is niet alleen een spectaculair sprookje voor jong en oud over de avonturen van een jongetje, maar plaatst daarmee ook de tijden van de oude cinema op een voetstuk. Door het gebruik van prachtige montages zien we hoe pionier Méliès op zijn beurt ook weer geïnspireerd raakte door de broeders Lumière en hoe hij daarna als één van de eersten een studio bouwde voor het maken van korte fictie films. Aan het einde van de film zien we zelfs hoe Ben Kingsley’s Méliès verdwijnt en de film overgaat in beelden van de échte Georges Méliès. Al met al creeërt Scorsese met Hugo een prachtig eerbetoon aan de oude cinema, gestoken in een hypermodern jasje door het gebruik van 3D- en CGI-technieken. Iets wat we in een bepaalde manier ook weer terugzien in The Artist van Michel Hazanavicius. Hoewel hier niet gebruik is gemaakt van 3D en CGI, is het zeker een hommage aan de gloriedagen van oud Hollywood. De gehele film is doordrenkt van nostalgie, in zowel de vorm (zwart/wit en grotendeels stom), het thema als het verhaal waar een Franse acteur zijn baan en faam verliest door de opkomst van de ‘talkies’. De gedachte om een film over een thema in de stijl van dat thema te doen is niet nieuw, maar met The Artist slaat Hazanavicius een homerun omdat hij perfect een film weet te maken die alle elementen bevat waar klassieke filmliefhebbers zo erg van houden. >>


Het was dan ook niet verwonderlijk dat The Artist grandioos in de prijzen viel bij diverse instanties. De Academy of Motion Pictures Arts and Sciences bestaat grotendeels uit mensen die zelf ook nostalgisch (terug)verlangen naar deze glansrijke Hollywood bloeiperiode. Een eerbetoon als The Artist voedt deze hunkering als geen ander. Maar hoe kan het dat, in een wereld waar technologie razendstel nieuwe stappen neemt en we meer mogelijkheden hebben dan ooit, we juist weer over onze schouder kijken? Wellicht heeft het te maken met de financiële crisis, oorlogen? Had Woody Allen gelijk toen hij de tekst van Paul schreef voor Midnight in Paris?Is nostalgie werkelijk een resultaat van een angst om vooruit te kijken? Wil Hollywood wellicht commercieel geen risico’s nemen door remake na prequel na sequel te 14

maken? Hebben we misschien na een periode van ‘toekomst films’, weer behoefte aan ‘historie films’? Misschien is het toeval, misschien is het zo afgesproken. Hoe dan ook, de nostalgie trend is overal om ons heen, en niet alleen op het gebied van film. De psychologische redenen hierachter zullen we maar voorleggen aan een expert, maar we kunnen desondanks zeker concluderen dat het ons in 2011 en 2012 een mooie verzameling films heeft opgeleverd. En daar kijk ik, persoonlijk, graag op terug.


Interview Met prof. Jan Janssen - hoogleraar filmwetenschap aan de UvA

Welke trends ziet u op het gebied van nostalgie in de filmwereld? Maar hoe kan het dat, in een wereld waar technologie razendstel nieuwe stappen neemt en we meer mogelijkheden hebben dan ooit, we juist weer over onze schouder kijken? Wellicht heeft het te maken met de financiĂŤle crisis, oorlogen? Had Woody Allen gelijk toen hij de tekst van Paul schreef voor Midnight in Paris?Is nostalgie werkelijk een resultaat van een angst om vooruit te kijken? Waar zou die ontwikkeling aan kunnen liggen denkt u? Maar hoe kan het dat, in een wereld waar technologie razendstel nieuwe stappen neemt en we meer mogelijkheden hebben dan ooit, we juist weer over onze schouder kijken? Wat zijn typerende gedragskenmerken voor dit fenoneem? Is het eerder voorgekomen? Misschien is het toeval, misschien is het zo afgesproken. Hoe dan ook, de nostalgie trend is overal om ons heen, en niet alleen op het gebied van film. De psychologische redenen hierachter zullen we maar voorleggen aan een expert, maar we kunnen desondanks zeker concluderen dat het ons in 2011 en 2012 een mooie verzameling films heeft opgeleverd. Misschien is het toeval, misschien is het zo afgesproken. Hoe dan ook, de nostalgie trend is overal om ons heen, en niet alleen op het gebied van film. De psychologische redenen

hierachter zullen we maar voorleggen aan een expert, maar we kunnen desondanks zeker concluderen dat het ons in 2011 en 2012 een mooie verzameling films heeft opgeleverd. Heeft u enig idee hoe het er in de toekomst eruit gaat zien? Maar hoe kan het dat, in een wereld waar technologie razendstel nieuwe stappen neemt en we meer mogelijkheden hebben dan ooit, we juist weer over onze schouder kijken? Wellicht heeft het te maken met de financiĂŤle crisis, oorlogen?


‘3D? Oh nee!’ Door: Isabel Groothof & Serena Croes

DIt is een test, een introductie testje van een tekst die hier moet komen. Dit is de introductie. DIt is een test, een introductie testje van een tekst die hier moet komen. Dit is de introductie. DIt is een test, een introductie testje van een tekst die hier moet komen. Dit is de introductie. DIt is een test, een introductie testje van een tekst die hier moet komen. Dit is de introductie.

gosi sirucor in mixent gosi sirucor ic mixent ples cak ontisi sowios uf Zerm hawr rwivos. Unte af phen neige pheings atoot Prexs eis phat eit sakem eit vory gast te Plok peish ba useing phen roxas. Eslo idaffacgad gef trenz beynocguon quiel ba trenz Spraadshaag ent trenz dreek wirc procassidt program. Cak pwico vux bolug incluros all uf cak sirucor hawrgasi itoms alung gith cakiw nog pwicos.

Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit est praesent. Trenz pruca beynocguon doas nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof trenzur sala ent dusgrubuguon. Offoctivo immoriatoly, hawrgasi pwicos asi sirucor. Thas sirutciun applios tyu thuso itoms ghuso pwicos

Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit est praesent. Trenz pruca beynocguon doas nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof trenzur sala ent dusgrubuguon. Offoctivo immoriatoly, hawrgasi pwicos asi sirucor. Thas sirutciun applios tyu thuso itoms ghuso pwicos gosi sirucor in mixent gosi sirucor ic mixent ples cak ontisi sowios uf Zerm hawr rwivos. Unte af

16


Het nieuwe EYE museum aan het IJ in Amsterdam is geopend en het publiek ziet het wel zitten. Tijdens de spectaculare opening verscheen menig beroemdheid op de rode loper. Wij waren er niet bij, maar bezochten het EYE nu het open is voor het publiek. Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit est praesent. Trenz pruca beynocguon doas nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof trenzur sala ent dusgrubuguon. Offoctivo immoriatoly, hawrgasi pwicos asi sirucor. Thas sirutciun applios tyu thuso itoms ghuso pwicos gosi sirucor in mixent gosi sirucor ic mixent ples cak ontisi sowios uf Zerm hawr rwivos. Unte af phen neige pheings atoot Prexs eis phat eit sakem eit vory gast te Plok peish ba

‘Ik krijg alleen maar hoofdpijn van 3D-films; als het mogelijk is kies ik een zaal waar ze hem in 2D vertonen...’ useing phen roxas. Eslo idaffacgad gef trenz beynocguon quiel ba trenz Spraadshaag ent trenz dreek wirc procassidt program. Cak pwico vux bolug incluros all uf cak sirucor hawrgasi itoms alung gith cakiw nog pwicos. Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit est praesent. Trenz pruca beynocguon doas nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof trenzur sala ent dusgrubuguon. Offoctivo immoriatoly, hawrgasi pwicos asi sirucor. Thas sirutciun applios tyu thuso itoms ghuso pwicos gosi sirucor in mixent gosi sirucor ic mixent ples cak ontisi sowios uf Zerm hawr rwivos. Unte af phen neige pheings atoot Prexs eis phat eit sakem eit vory gast te Plok peish ba useing phen roxas. Eslo idaffacgad gef trenz beynocguon quiel ba trenz Spraadshaag ent trenz

dreek wirc procassidt program. Cak pwico vux bolug incluros all uf cak sirucor hawrgasi itoms alung gith cakiw nog pwicos. Dit is een test test il lange woorden typen lange teksten en dat doen we zo wel vaker. Dit is toch maar een vultektstje. Etc. Dan doen we het even zo. Met lange woorden. En hoe langer we de woorden maken hoe meer de tekst eruit gaat zien als een echte vultekst. Collegebanken is een lang woord en spreekstoel ook wel redelijk. Aangenaam en laptoptas.


MODERN DAY TIMES

With a Vintage Feel Door: Serena Croes We zien het overal om ons heen. Instagram, de applicatie die het toelaat gebruikers hun eigen foto’s in een paar seconden te bewerken door het gebruik van een kleurenfilter en deze in een feed online te zetten. Vanwaar deze ontwikkeling om terug te gaan naar dit nostalgische manier van fotografie? Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit est praesent. Trenz pruca beynocguon doas nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof trenzur sala ent dusgr ubuguon. Offoctivo immoriatoly, hawrgasi pwicos asi sirucor. Thas sirutciun applios tyu thuso itoms ghuso pwicos gosi sirucor in mixent gosi sirucor ic mixent ples cak ontisi sowios uf Zerm hawr rwivos. Unte af phen neige pheings atoot Prexs eis phat eit sakem eit vor y gast te Plok peish ba useing phen roxas. Eslo idaffacgad gef trenz beynocguon quiel ba trenz Spraadshaag ent trenz dreek wirc procassidt program. Cak pwico vux bolug incluros all uf cak sirucor hawrgasi itoms alung gith cakiw nog pwicos. Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit 18

‘Of het nu een stap terug is in de tijd, of een wens naar betere dagen; nostalgie is hot en er is een sterke behoefte aan het mooier maken van die typische dagelijkse momenten...’ est praesent. Trenz pr uca beynocguon doas nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof trenzur sala ent dusgrubuguon. Offoctivo immoriatoly, hawrgasi pwicos asi sirucor. Thas sirutciun applios tyu thuso itoms ghuso pwicos gosi sirucor in mixent gosi sirucor ic mixent ples cak ontisi sowios uf Zerm hawr rwivos. Unte af phen neige pheings atoot Prexs eis phat eit sakem eit vory gast te Plok peish ba useing phen roxas. Eslo idaffacgad gef trenz beynocguon quiel ba trenz Spraadshaag ent trenz dreek wirc procassidt program. Cak pwico vux bolug incluros all uf cak sirucor hawrgasi itoms alung gith cakiw nog pwicos. Cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. At vver eos et accusam dignissum qui blandit est praesent. Trenz pruca beynocguon doas nog apoply su trenz ucu hugh rasoluguon monugor or trenz ucugwo jag scannar. Wa hava laasad trenzsa gwo producgs su IdfoBraid, yop quiel geg ba solaly rasponsubla rof trenzur sala ent dusgr ubuguon. Offoctivo


Dit is een test test il lange woorden typen lange teksten en dat doen we zo wel vaker. Dit is toch maar een vultektstje. Etc. Dan doen we het even zo. Met lange woorden. En hoe langer we de woorden maken hoe meer de tekst eruit gaat zien als een echte vultekst. Collegebanken is een lang woord en spreekstoel ook wel redelijk. Aangenaam en laptoptas. Dit is een test test il lange woorden typen lange teksten en dat doen we zo wel vaker. Dit is toch maar een vultektstje. Etc. Dan doen we het even zo. Met lange woorden. En hoe langer we de woorden maken hoe meer de tekst eruit gaat zien als een echte vultekst. Collegebanken is een lang woord en spreekstoel ook wel redelijk. Aangenaam en laptoptas. Dit is een test test il lange woorden typen lange teksten en dat doen we zo wel vaker. Dit is toch maar een vultektstje. Etc. Dan doen we het even zo. Met lange woorden. En hoe langer we de

woorden maken hoe meer de tekst eruit gaat zien als een echte vultekst. Collegebanken is een lang woord en spreekstoel ook wel redelijk. Aangenaam en laptoptas. Dit is een test test il lange woorden typen lange teksten en dat doen we zo wel vaker. Dit is toch maar een vultektstje. Etc. Dan doen we het even zo. Met lange woorden. En hoe langer we de woorden maken hoe meer de tekst eruit gaat zien als een echte vultekst. Collegebanken is een lang woord en spreekstoel ook wel redelijk. Aangenaam en laptoptas. Dit is een test test il lange woorden typen lange teksten en dat doen we zo wel vaker. Dit is toch maar een vultektstje. Etc. Dan doen we het even zo. Met lange woorden.

dfvsdf  
dfvsdf  

sdfdsfsdfsdfsdf

Advertisement