Page 1

ΜΑΘΗΤΟΚΟΣΜΟΣ Η Εφημερίδα της Δ1 τάξης του 13ου Δημ. Σχ. Σταυρούπολης Περίοδος: Μάιος-Ιούνιος Σχολική Χρονιά: 2012-2013 Αρχισυντάκτης: Aμαραντίδου Σ. Δασκάλα Δ1 τάξης Εκδότης: Στεργίου Δημήτριος ΠΕ19-Πληροφορικής

Η Δημοσιογραφική ομάδα: Μανταλένα, Μιχάλης, Βίκυ, Μαρία, Αντώνης, Πάολο, Μαρία, Βάσω, Θωμάς, Αλέξανδρος, Μαρία, Χάιδω, Δημήτρης, Τάσος, Κωνσταντίνα, Ελένη, Αλίκη, Ναταλία ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΙΟΘ (ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΑΘΛΗΣΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΖΩΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ... ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΜΕ


ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ Μ'ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ 2oς Μαραθώνιος Ανάγνωσης: “Ο συναρπαστικός κόσμος της εικονογράφησης” Φέτος η τάξη μας συμμετείχε στο 2ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης, που πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε συνεργασία με το Ε.Κ.Β.Ι (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου). Επιλέξαμε να διαβάσουμε τη σειρά Ομήρου Οδύσσεια σε μορφή graphic novel του Τάσου Αποστολίδη και του Γιώργου Ακοκαλίδη. Μέσα από τη συναρπαστική εμπειρία της ανάγνωσης σε συνδυασμό με την εικονογράφηση “ταξιδέψαμε” στους Κίκονες, στους Λωτοφάγους, στους Κύκλωπες, στους Λαιστρυγόνες... Θαυμάσαμε τις μαντικές ικανότητες της Κίρκης και γνωρίσαμε πολλές από τις συνήθειες και τα τελετουργικά έθιμα των αρχάιων Ελλήνων.

Η συμμετοχή μας μας δικαίωσε με την ανάδειξη του συμμαθητή μας Θωμά Π. ως έναν από τους νικητές και τυχερούς αυτού του διαγωνισμού.

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ Η απόφαση να πάρεις ένα ζωάκι δεν πρέπει να είναι ούτε παρορμητική ούτε βιαστική. Αν δεν έχεις σκεφτεί από πριν τις ανάγκες για την φροντίδα του ζώου στη συνέχεια ίσως δυσκολευτείς πολύ. Το ζωάκι το παίρνουμε για να το φροντίζουμε εμείς και να νιώθει σιγουριά μαζί μας. Πριν πάρεις ένα ζώο σκέψου: 1. Το μέγεθος του σπιτιού σου, γιατί αν μείνεις σ' ένα μικρό διαμέρισμα καλό είναι να επιλέξεις ένα μικρό ή μεσαίου μεγέθους ζώο, όπως γάτα, μικρό ή μεσαίο σκυλί, πτηνό. Ιδιαίτερα οι μεγάλοι σκύλοι χρειάζονται χώρο για να κινούνται ελεύθερα και θα πρέπει να διαθέτουν αρκετό χώρο για τη βόλτα τους. 2. Αν μένει στον κήπο και όχι μέσα στο σπίτι, τότε είναι καλύτερα να αποφύγεις τα μικρά σκυλάκια, γιατί φοβούνται να μείνουν μόνα έξω.


3. Να είσαι σίγουρος, -η ότι θα του φερθείς καλά κι όχι άγαρμπα.

*Στην Ισλανδία κάποτε απαγορευόταν δια νόμου να έχεις κατοικίδιο σκυλάκι.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΙΟΘ (ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) ΚΩΠΗΛΑΤΩΝΤΑΣ.... ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ Οι ακτές της χώρας μας έχουν μήκος μεγαλύτερο από 15.000 χιλιόμετρα, μ' άλλα λόγια την πιο εκτεταμένη ακτογραμμή απ' όλες τις χώρες της Μεσογείου. Εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια θεωρούμαστε ένας σπουδαίος ναυτικός λαός. Στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 1933 ο ΙΟΘ (Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης) με σκοπό να φέρει οσο το δυνατό περισσότερο κόσμο και ιδιαίτερα εμάς τα παιδιά σ'επαφή με τ'αγωνίσματα θαλάσσης, όπως ιστιοπλοΐα, κωπηλασία και κανόε-καγιάκ.

Είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε στις 15 Μαϊου τις εγκαταστάσεις του Ομίλου, να γνωρίσουμε


θεωρητικά τα αθλήματα με βιντεοπροβολές, να συνομιλήσουμε με προπονητές και Έλληνες πρωταθλητές και να γνωρίσουμε διάφορους τύπους σκαφών.

Στο τέλος πήραμε μια “γεύση” από τις προπονήσεις αθλητές..."κωπηλατώντας" προς το παρόν στη στεριά!!!

που

κάνουν

οι

νεαροί

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ Η 18η Μαϊου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα και Νύχτα Μουσείων. Τα μουσεία αποτελούν φορείς πολιτισμού, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και συμβάλλουν στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των λαών. Τη Διεθνή Μέρα και Νύχτα Μουσείων γιορτάζουν όλα τα Μουσεία του κόσμου διοργανώνοντας πολλές εκδηλώσεις όπως ξεναγήσεις, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις κ.α. Τιμώμενο Μουσείο για φέτος στη χώρα μας ειναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.


ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ...ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Μουσείο Αθλητισμού Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1998 και αργότερα το 2008 μετονομάστηκε Ολυμπιακό Μουσείο. Προκείται για ενα χώρο “ζωντανό” που με το ύφος του σε φέρνει άμεσα σε επαφή με την ιστορία και το κόσμο του αθλητισμού. Μάθαμε για τα ολυμπιακά αγωνίσματα στην Αρχαία Ελλάδα και για το ολυμπιακό πνεύμα του “ευ αγωνίζεσθαι”. Γνωρίσαμε μέσα από τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου την εξέλιξη των ολυμπιακών αθλημάτων από την πρώτη αναβίωσή των Ολυμπιακών Αγώνων (τέλη του 19ου αιώνα από το Γάλλο βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν) ως τις μέρες μας. Έτσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά εκτός από τις χρονιές εκείνες που πλήττονταν η ανθρωπότητα από τους Παγκόσμιους Πολέμους. Μας εντυπωσίασαν τα προσωπικά αντικείμενα των Ελλήνων και ξένων ολυμπιονικών που εκτίθενται καθώς και οι δάδες, οι αφίσες των αγώνων, τα μετάλλια και οι μασκότ. Η συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες” μας έδωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.

ΑΘΛΗΣΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ Έλλειψη σωματικής άσκησης και παχύσαρκα παιδιά Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σωματική άσκηση αποτελεί κλειδί για την υγεία της καρδιάς. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μόνο 1 στα 10 παιδιά ασκείται ικανοποιητικά , ενώ αντίθετα αυξάνονται αυτά που προτιμούν τα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση για να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι για τα παιδιά και τα νεαρά άτομα απαιτείται φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα και το λιγότερο δύο φορές την εβδομάδα η άσκηση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις που βελτιώνουν την υγεία των οστών και την ευελιξία. Δυστυχώς τα ελληνόπουλα είναι τα πιό παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.


Ο ρόλος του πρωινού στη διατροφή του μαθητή

Το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας ειδικά για εμάς τα παιδιά επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο ανάπτυξης. Ο οργανισμό μας έχει ανάγκη από πλούσια θρεπτικά συστατικά τόσο για τη σωματική ΄'οσο και για την πνευματική μας υγεία. Τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Επιπλέον παρουσιάζουν υψηλότερη επίδοση στο σχολέιο, γιατί η κατανάλωση πρωινού βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση. Το πρωινό μπορεί να αποτελείται από ένα ποτήρι γάλα, ψωμί με βούτυρο και μέλι ή από ένα μπολ γάλα με δημητριακά και φρούτο ή φρέσκο χυμό. Επίσης ένα τόστ ή ένα βραστό αβγό και μία φέτα τυρί, συνοδευόμενα από ένα ποτήρι φρέσκο χυμό.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΖΩΗ 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 1. Σβήνουμε τα φώτα 2. Ανακυκλώνουμε 3. Φυτεύουμε λουλούδια και δέντρα 4. Δε σπαταλάμε νερό 5. Πετάμε τα σκουπιδια μόνο στους κάδους


απορριμάτων 6. Σεβόμαστε την άγρια ζωή (άλλα ζώα) 7. Προστατεύουμε τις θάλασσες ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ

Οδηγιες για... “πέταμα”: Ρίχνουμε στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης: Πλαστικές συσκευασίες από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, γιαούρτι, βούτυρο, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, σακούλες. Γυάλινες συσκευασίες από ποτά, νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, βαζάκια τροφίμων. Χάρτινες συσκευασίες από γάλα, χυμούς, μπισκότα, δημητριακά, απορρυπαντικά, χαρτοκιβώτια. Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες από μπύρες, αναψυκτικά, κονσέρβες, καφέ, γάλα εβαπορέ, λάδι.

ΔΕΝ ρίχνουμε στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης:

Υπολείμματα τροφών, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, υφάσματα, δέρμα, αντικείμενα από ξύλο, οικοδομικά υλικά.


ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ... Ορισμένοι σολομοί μπορούν να διανύσουν 4.800 χιλιόμετρα για να αναπαραχθούν.

Τα δελφίνια φτάνουν την ταχύτητα των 60 χλμ. την ώρα.

Το Έβερεστ ψηλώνει 4 χιλιοστά το χρόνο.


Το βόλεϊ ξεκίνησε το 1895 στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.

Ο εγκέφαλος ενός ελέφαντα ζυγίζει πάνω από 5 κιλά.

'Eνα γραμμάριο δηλητηρίου από τη βασιλική κόμπρα μπορεί να θανατώσει μέχρι και 150 ανθρώπους.


Το 70% του γλυκού νερού του πλανήτη μας είναι συγκεντρωμένο στους πάγους της Ανταρκτικής, το πάχος των οποίων ξεπερνάει τα 4,5χλ

Ο καρχαρίας είναι από τα αρχαιότερα πλάσματα που ζουν στον πλανήτη μας περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΜΕ 1.►Ποιό ή ποιά από τα υπογραμμισμένα σύμβολα που βρίσκονται στην κάτω σείρα δεν υπάρχουν στο ορθογώνιο;

‫ٸڀۉظ‬


2.►Αντικαταστήστε τα ερωτηματικά με τα ψηφία 1,2,3,4,5 και 6, ώστε να είναι σωστό το παρακάτο άθροισμα (κάντε το πρώτα στο πρόχειρο και μετά διορθώστε τα ερωτηματικά): 5;;; +8 7 4 3 1;35;

3.►AΚΡΟΣΤΟΙΧΙΔΑ

Δ___ Ι ____ Α____ Κ_______ Ο______ Π________ Ε___ Σ_____

1. To χαρίζουν...

2. Μυθικός Ήρωας

3. Πρωτεύουσα της Ελλάδας

4. Σύμπλεγμα νησιών

5. Το βουνό των θεών

6. Αυτοί οι λίθοι είναι...

7. Αιωνόβιο δέντρο

8. Υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ Κάτω από κόκκινα μαδέρια κάθονται άσπρα περιστέρια Απάντηση: Τα δόντια Έχω μητέρα κόκκινη κι εγώ γεννιέμαι μαύρο, φτερά δεν έχω μα πετώ, τα σύννεφα για να βρώ


Απάντηση: Το όνειρο ΑΝΕΚΔΟΤΑ *Κάποτε μέσα σε ένα αεροπλάνο υπήρχε ένα παιδί με μια σχολική τσάντα, ένας πολίτης και ένας παπάς. Το αεροπλάνο στη διαδρομή συγκρούστηκε με ένα βουνό. Ο πολίτης πήρε το ένα αλεξίπτωτο και έφυγε. Ο παπάς είπε στο παιδί να πάρει το τελευταίο αλεξίπτωτο και να φύγει. Τότε λέει το παιδί στον παπά πως θα σωθεί και αυτός.Ο πολίτης πήρε την τσάντα μου. *Ο Δάσκαλος βάζει τους μαθητές του να γράψουν έκθεση με θέμα: "Τι σκέφτομαι καθώς έρχομαι στο σχολείο". Ο Τοτός έγραψε: "Εγώ δεν προλαβαίνω να σκεφτώ τίποτα γιατί το σπίτι μου είναι δίπλα στο σχολείο!"

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!

ΜΑΘΗΤΟΚΟΣΜΟΣ  

Η εφημερίδα της Δ1 τάξης