Page 1

this portfolio contains the design work of

s

t

e

p

h

a

n

i

e

CUEVAS


STEPHANIECUEVAS.BAEZ@GMAIL.COM NEW YORK, NY | 315.744.8429 SANTO DOMINGO, DR | 809.482.8589


i

n

d

e

x

REVOLVE HIP BUT ROUGH CROSSINGS CENTRIPETAL FRAMING THE URBAN BRIDGE OF HOUSES: QUEENSWAY PROPOSAL URBAN STEPS


R E V O L V E [Fall 2017-Abroad] [Studio 408] [Prof. Angie Co] [Programs] Health and Wellness Center/ Nutrition Center/ Urban Farm [Site] Gowanus, Brooklyn In collaboration with Jessica Casero Lopez REVOLVE focuses on experiential programs focusing on healthy life cycles at different stages and different ages. It offers year long active programs targeting all surrounding demographics, including free youth and elders programs and a community farm. The placement of programs is approached as a mixing of bands in order to create unique experiences in between them. These bands are interrupted by mixing and circulation chambers that enhance particular experiences through use of lighting and different plants. Different kinds of green infrastructures have been created to reduce the amount of storm water run off and thus activation of CSOs along the canal.


COMMUNITY FARM & NUTRITION CENTER

HEALTH & WELLNESS CENTER

PRIVATE URBAN FARM


BAND

STREET EXTENSION

GREEN INFRASTRUCTURE


hip

but

rough

[Spring 2017-Abroad] [Studio 408] [Programs] Brewery+Museum/ Intergenerational Apt. Units with Facilities [Site] Rye Lane, Peckham, London In collaboration with Nivedita Keshri and Benedykt Ezlakowski An expanding population coupled with speculators looking at property as an investment instead of a home, has lead to a disruption of established London neighborhoods. This process of gentrification is characterized by middle income families and individuals that move into previously “undesirable� spaces. Looking at this cycle of rehabilitation, we focused on Peckham. The project aims to understand how gentrification plays out at the community scale by speeding up this gradual process. Our objective is to find a space that can provide a productive relationship that could come from the gentrification process. The Peckham Multistory Car Park is located in the neighborhood of Peckham. It acts as a buffer zone in between two conditions: the residential area and the commercial area. The commercial edge is indicated by Rye Lane, a popular commercial street, while residential townhouses can be found on the blocks on the other side of the car park.


PLOT WITH NO STREET

STREET WITH NO PLOT


Sectional Perspective 0

0.7

1.4

2.8

7

15.4


c r o s s i n g s [Spring 2016] [Studio 208] [Prof. Janette Kim] [Programs] WeWork/New York Public Library This project aims to replicate the crossings in between the urban fabric and the green matter that occur at different heights throughout the city of New York. Some of these crossings include, but are not limited to, pocket parks, parks, rooftops, balconies, etc. Additionally, it creates a symbiotic relationship in between the We Work and the public library branch, where the hierarchy changes from floor to floor. The objective with this condition is to give equal importance to both the public of the city and the users of the We Work spaces.


CENTRIPETAL [Fall 2015] [Studio 207] [Prof. Joseph Godlewski] [Programs] Theatre + Green House [Site] NY State Fairgrounds, Syracuse


BACKSTAGE

STAGE

SEATING

LOBBY

GREENHOUSE


CENTRIPETAL [Fall 2015] [Studio 207] [Prof. Joseph Godlewski] [Programs] Theatre + Green House [Site] NY State Fairgrounds, Syracuse This project aims to replicate the crossings in between the urban fabric and the green matter that occur at different heights throughout the city of New York. Some of these crossings include, but are not limited to, pocket parks, parks, rooftops, balconies, etc. Additionally, it creates a symbiotic relationship in between the We Work and the public library branch, where the hierarchy changes from floor to floor. The objective with this condition is to give equal importance to both the public of the city and the users of the We Work spaces.

STRUCTURE

CIRCULATION


Bridge of houses: Queensway [Fall 2017- Abroad] [Never Built New York Seminar] [Sam J. Lubell, Greg Goldin] In collaboration with Xiaobai Zhao From Holl’s original proposal, the project keeps the residential houses but they are not longer specific to a single occupant but they are one to two family residential since this is what exists in the surrounding neighborhood of Ozone Park. Additional to the residential spaces new commercial programs are proposed since small businesses are highly appreciated by the local communities. In Holl’s original proposal the houses serve as bridges themselves by each having an elevated central space that acts as public courtyard and thus creating a raised continuous public courtyard. This public courtyard came to be from his studies of a new spatial solution in between the public bridge and the private object above it. Similarly, the new design pushes for an open public space that would be accessible by the locals going to the commercial spaces or strolling through the promenade.


R E V O L V E [Spring 2015] [Studio 108] [Prof. Maya Alam] [Programs] Apartments + Cafe [Site] West Village, New York


Massing Studies 1

Urban Analysis

2

3D Program

3

Circulation

A

Event Space

A

Elevator and Staircases

B

Residences

B

Floor Plates

C

Cafe

C

Hallways

D

Exterior Circulation

E

Entrances

A

B

3

C E

D

A

t.

th S

0 W. 1

B 2

C

1

Gre

enw

ich

Ave .


Vented Parapet Flashing Batt Insulation Roof Drain and Overflow Rigid Insulation

Glu Lam Beam

Pipe Column

Wood Siding Light Fixture

Aluminum Window System Solid Surface Countertop 3/4� Plywood

Recess Slab Raised Flooring System

In collaboration with Holly Metzger


Stephanie Cuevas Portfolio S18  
Stephanie Cuevas Portfolio S18  
Advertisement