Issuu on Google+

P

ORTFOLIO StĂŠphanie Behets Wydemans Intern Architect


Stéphanie Behets Wydemans Intern Architect

Objective : to obtain an experience filled graduate trainee post in an architecture office. Available from February 2017.

EDUCATION 2015-2017

2010-2015

+32 499 45 95 03

E-mail

sbehets@gmail.com

Address

rue Konkel 167 A, 1150 Bruxelles, BELGIUM

Date of birth

September 10, 1992 (24)

Nationality

Belgian

SKILLS Louvain School of Management - Université Catholique de Louvain Master (60) in Management [expected] General training to acquire a global overview of the different management professions. Final Paper: « Analyse stratégique et comparative des Business Models Canvas des bureaux d’architecture Art&Build et Montois Partners Architects » Faculty of Architecture, Architectural Engineering and Urban Planning, LOCI (Saint-Luc Bruxelles) Université catholique de Louvain Master (120) & Bachelor in Architecture Final Master’s Thesis: « Le béton architectonique comme peau du bâtiment: synthèse des pathologies, traitements et conseils à la construction durable. »

EXPERIENCE August 2014 August 2012 July 2012

Mobile

Atelier d’Architecture et d’Urbanisme de Malèves (A.A.U.M.) One-month internship in an architecture office. Global revision of the conception of a social housing project in Wavre (and which just had won a local competition then). Solar Concept One-week internship in an SME. Small tasks about electricity, heating systems, mechanical ventilation, solar panels installations and commercial monitoring (customer relationship). Club Marpen Two-weeks intensive volunteer camp in a Charentais association of local heritage conservation in order to learn and practise traditional masonry on the site of Villognon Water-Mill (dated from 18th century) nearby Nanteuil-en-Vallée. This formation also involved team work and cultural exange with young people from all around the world. One or Two-months student job as a cashier at Carrefour Planet Auderghem. (Developing some unsuspected skills e.g. multitasking, customer conflict resolution, collaboration and transmission of skills to new job-students.) Two-weeks student job as a store departement assistant at Match Stockel Square. Ten-days intensive student job as a store assistant at Les Secrets du Chef at Woluwé Shopping Center (Brussel). (Involving team work and sense of initiative.)

Summers 2011 to 2016 (exept 2014)

September 2010 December 2009

Languages French: native language English: B2 Dutch: B1 Special Softwares Autocad Photoshop InDesign Sketchup PEB Excel Hand drawing and painting Learning multiples techniques (pencil, charcoal, ink, oil painting, watercolors, pastels,...) for years before (private course) and during my architecture studies.

INTERESTS Scouting movement First, I’ve spent 11 years as a Cub and Scout to finally become myself an active organiser of a group about twenty 8 to12 years old childeren during 3 years (until 2012) with a strong learning of leadership, planning and responsabilities. Sports: Simming and skiing Travelling, reading, drawing

QUALITIES Relentless, perfectionist, curious and outgoing


R

EBECQ A station for a little tourist train line

YEAR: 1st. year of Bachelor, june 2011 DESCRIPTION The program: Design a little train station, a sheltered and opened waiting area, welcoming about thirty sat or standing people, at the beginning of the rail of Le Petit Train du Bonheur which is an old rail linking Rebecq with Rognon in the Waloon Brabant. The stop includes a point of sale of tickets, toilets and bikes racks.

A structural module

The project: The former railway is surrounded by big trees all along and by more or less thick vegetation, depending on the places. In Rebecq, at the beginning of the path, the transition from the urban part to the vegetal corridor is brutal. The architectural concept is the creation of a canopy that initiates the transition more softly by two ways: on the one hand, by its tree-like structure, and on the other hand, by its installation respecting the existing alignments and making the creation of some physical and visual connections possible. The wood is the essential material used for the platforms and the kiosque. The canopy is, by contrast, a steel structure covered by zinc (itself fixed on a wood cladding). Its stability is ensured horizontally by mutual bracing of the modules and vertically (uplift resistance) by a heavy load at the bases of the poles.

Site plan

Loaded base of a structural module Ground-level site plan


Longitudinal section (into the rails)

Cross-section (into the road)

Cross-section (parallel to the kiosque)

Diagrams of the architectural concept


A

NTWERP A new collective housing quarter in Cadix

Year: 3rd. year of Bachelor, june 2013 DESCRIPTION The program: Design about 250-300 accommodations on the former port site of Cadix in the North of Antwerp. The place is taken by old warehouses and docks at the moment. To do so, it is necessary to create a whole new neighbourood, roads included. A particular attention is paid to the urban planning ahead of the development of the accommodations themselves. The project: Given the size and the environment of the project, it is necessary to make a larger planning than one required for the 300 accommodations (the red rectangle). Henceforth, Cadix equips itself with a new pedestrian artery leading into the new blocks. These inhabit a large diversity of buildings: rows of simple apartments above shops along the roadway at the west, rows of low-rise duplexes with or without garden bordering the blocks, and towers of duplexes with a view on the pools along the docks, in the north. The juxtaposition of these typologies is made possible thanks to a game of footbridges and walkways. Moreover, the blocks are raised by half a level, enabling to not burry the car parks too deeply below in order to access them more easily from the streets, to bring light easily inside (and possibly to serve as a sheltered playground in case of rain). This project is produced by a group of three students. My task was to develop the duplexes forming the blocks.

Site plan

Ground-level site plan

Longitudinal section (into the blocks, parallel to the pedestrian artery)


3rd. floor

2nd. floor

Model: global site view

Model: global view

1st. floor

Ground-level plan of the duplexes

Model: zoom on the duplexes

Model: access to the parking


S

CHAERBEEK A secondary school in a Brussels’ district

Year: 1st year of Master, june 2014 DESCRIPTION The program: Design a secondary school for 500 students divided into about 24 classrooms. The site, on which is set up the new school, was abandoned and full of old warehouses. It is located at the limit of Brussels districts, Schaerbeek and Laeken, stuck between the railway (down below) and the F.J. Navezstreet, where the first houses of Schaerbeek are. Indeed, north and west of the area extends a large and old industrial wasteland stuck between the canal and the rails. It currently includes the morning market and the new shopping center Dock Brusxel. The legitimacy of the school program choice results from the development of many housing projects all around in order to respond to the increasing demographic pressure. From a prior masterplan lead two footbridges nearby the school: they connect the latter and the district with the changing wasteland mentioned.

Aerial view of the plot and the wasteland

Diagrams of the architectural concept

The project: The school is made of two main volumes: one, more important (including classrooms, administration and canteen around a central atrium) works as a signal near the intermodal crossroad north of the plot, the other one, a lower-rise building (including sports hall) initiates the end of the footbridges and closed the school facilities. The two volumes are linked with a glass gallery which also leads to the laboratories. The flows are designed to be fluid through the project. Site plan

Model: global view


1st. floor of the atrium

Classroom extentions

Ground-level plan

Longitudinal section

3D-detailed section in the atrium


F

ARCIENNES A renovation/rehabilitation of a municipality center nearby Charleroi - PART 1

Year: 2nd and final year of Master, 2015 DESCRIPTION The Program: Farciennes is a very poor devitalized municipality of the urban conglomeration of Charleroi. A masterplan, created with several students, aims for the integration of six projects to straighten out the situation. Five are about housing and publics or private facilities and are located along the Sambre, the local river, in order to reconnect it with the town which is turning its back. The sixth project is a new layout for the main square (the sixth project). First, each student, separately but consulting each other, is in charge of the layout of the public space adjoining his own project, which he will deal with over a second phase, and which will bring a lot of updates and modifications to the already-made work on the public area.

Current train station

The project: Farciennes owns an isolated square from the rest of its urban conglomeration because of the presence of the railway and the station. The only existing physical connection is an unsanitary narrow hallway enabling the users to change platforms. The architectural concept is to maintain this last function in addition to reconnect the two parts of Farciennes, thanks to a large ramp slipping beneath the rails. Besides, the square, the platforms, the library, the elementary school, the academy of music and the other surrounding areas are redesigned, replanned or augmented in order to give them a new dynamic and continuity.

Current site situation

Straightened connections center/river

Cross-section


Sketch: new atmosphere of the square

Ground-level plan

Longitudinal section (into the square and the railway)

Model: global view of the new station


F

ARCIENNES A renovation/rehabilitation of a municipality center nearby Charleroi - PART 2

The discovery of existing alleys running along the backyards is the center of a new reading of space, enabling to widen the overview of the project. The architectural interventions are measured considering the socio-economic context. The site treatment can be defined as an urban acupuncture to heal a worn out urban area.

Model: zoom on the academy of music

Model: zoom on the youth club

Model: global view

Ground-level plan


The new connections

Undefined strategic areas

Model: zoom on the new station

Model: zoom on the new school extention

Cross-section (parallel to the platforms)

Longitudinal section (into the square and the railway)

Cross-section (into the new alley)

1st. floor plan of the youth club and the elementary school


D

RAWINGS multiples techniques

Year: Bachelor and Master DESCRIPTION Here are several plates made with pencil at the Law Court of Brussel in third year of Bachelor degree. There is an axonometric view of a staircase along with its plan, section and elevation. Two perspectives of its details are represented too. During the Master’s degree, several sketches of naked models were made with walnut stain as part of my expression drawing class. Their executions are really fast, only a few seconds by pose.


D

RAWINGS multiples techniques

Year: Bachelor and Master DESCRIPTION In third year, as part of an event organized by the Faculty about India, we have been asked to produce two plates from watching two Bollywood movies: The music room and The Big City. In the first case, we had to recreate the plan of the palace in which the main character performs, to the extent possible. In the second one, the principle is still the same although it’s rather about the familial house. On the right opposite plate, the page layout is freely inspired by Pierre Alechinsky’s work.


StĂŠphanie Behets Wydemans Intern Architect

rue Konkel 167A, 1150 Bruxelles, BELGIUM E-mail: sbehets@gmail.com - Mobille: +32 499 45 95 03 - Porfolio created with InDesign -


Portfolio Architecture 2016