Page 1


Special Effects Residence 469 Ulysses/ 3668 N. Glenalbyn, Cypress Park, CA Spring 2017

Architectural Design Fundamentals

Justin Sasada

Based on a concept of constant organic transformation, this residence was designed specifically for a special effects artist. The starting point of the design consisted of taking basic geometric shapes and aggregate, substract, superimpose in animated manners, thus creating spaces and moments that contribute to constant physical and experiential transformations. Sliding walls allow for flexibility in the program and create new spaces that allow the resident to customize the layout according to specific needs. Transformation between indoor and outdoor spaces plays a stellar role in this project as well; small gardens are constantly acting as a green screening element that combines exterior and interior scenes in a manner that intensifies the visual experience.

N.

yn

alb

n Gle

Dr

Software: Hand cutting /modeling, Illustrator, Photoshop, Rhinoceros.

es St

Ulyss

2

ft

Site Plan


1

2

3

4

5

6

1 2 3 4 5 6

Concept Transformation Gardens Gallery Circulation Mass Distribution

Special Effects Residence


A

5

3

4

1

2

6

7

Entry Level Floor Plan A'

1

ft


A

1 2

Foyer Living Room (Flexible Program)

3

Dining Room

4

Kitchen Restroom Gallery Studio Master Bedroom Closet Bathroom Flexible Program Laundry Kinetic Walls (Flexible Program)

5 6 7 8 9 10 11 12

10

12

9

11 8

A'

Second Level Floor Plan 1

ft

Concrete Columns Aluminum Frame Clear Glass Panel Aluminum Pedestal Concrete Slabs Hollow Wall Gallery Detail

Concrete Slabs

Sliding Panel

Metal Rail Kinetic Wall Detail Special Effects Residence


Living Area Roof Garderns Wood Brise Soleil Kinetic Walls Vertical Circulation

Gallery Glass Roof Vertical Circulation

Studio Roof Kinetic Walls

Exploded Axonometric


South Elevation 2

ft

East Elevation 2

ft

Perspective Section A-A' 1

ft

Special Effects Residence


Lex Pavilion 1570 E Colorado Blvd, Pasadena, CA Spring 2017 Visual Communications II Gregory A. Zamora

Located in the Pasadena City College campus, the Lex Pavilion is a structure based on a system of pixel-like pieces fixed inside of a steel frame. The final result is a highly sculptural pixelated grid that creates a play of shadow and light due to the geometry and materiality of the units. The program consists of a lounge/ dining area and an events area that holds space for audience and stage. As a way to identify each section, different materials are used: wood for the events and a translucent plastic for the lounge/ dining area. A few pieces made of an aquamarine translucent plastic are embedded in both areas to add variation to the effect of the light coming through. The nature of the units allows for versatility in their use; they can be used as seats, tables, planter boxes, while the frames can be easily connceted to each other, making possible an infinite number of configurations to the geometry of the pavilion and promoting the interaction between the pavilion and its users. Software: Illustrator, Photoshop, Rhinoceros, Grasshopper, Rhino Render, Maxwell Render.

Hill Ave

Colorado Blvd

A

B

Campus Circulation Primary Path Secondary Path Tertiary Path

Unit Assembly


1 A box is built with a 4 ft. dimension on all sides.

2

B

The box is divided into 8 equal smaller boxes. (2x2x2 ft)

3

A Events Area B Lounge/ Dining Area

Pipe Connection (2-way)

Scale each box by a factor of 4. One box on each side should be longer than 2 ft. to prevent it from falling off the rail.

4 Build a frame to hold the geometry with 3 1/4" thick pipes. Pipe Connection (4-way)

A

5 Assemble the geometries inside of the frames.

Floor Plan 2

ft

Lex Pavilion


Interior Render (Rhinoceros + Photoshop)


Exterior Render (Maxwell + Photoshop)

South Elevation 2

ft

Lex Pavilion


The Wave 532 Olive St, Los Angeles, CA Spring 2017 Visual Communications II Gregory A. Zamora

A skyscraper situated on Pershing Square in Downtown Los Angeles, the project takes the basic architectural elements of a tall building such as floor, structure, openings, skin, and develops them at a conceptual level in Grasshopper. The Wave's main purpose is to serve as a conglomerate of different sectors such as residential, commercial and public thus creating a space that is user-friendly and open to everyone. The Wave was designed around the concept of formation of waves; the tower presents a demure exterior skin, however, on the inside a wave-like void crosses through the building laterally and vertically through the hotel, commercial and residential areas creating an atrium that serves as a connection between floors and between the interior and exterior space. Each area has an incorporated sky lobby and an observation deck on the top floor, providing visitors with panoramic views of the city. The see-through quality provided by the atrium attempts to be reminiscent of the wind hitting the water and creating a wave that loops and comes back to a rest.

Sun Path Metro Bus Route Metro Subway RL Metro Subway PL Site Metro Bus Stop

Software: Illustrator, Photoshop, Rhinoceros, Grasshopper, Elk, Maxwell Render.

t

6th S

Olive

St

Hill S

t

5th

St

Analysis Diagram


Observation Deck Elevators

Stairs

Residential

Mechanical Floor 39th Level/ Sky Lobby EL. +635'-0"

Sky Lobby

Connecting Bridge Elevators

Commercial

Stairs Mechanical Floor Sky Lobby Connecting Bridge Elevators

Hotel

Stairs Mechanical Floor Sky Lobby

12th Level EL. +180'-0"

Elevators

Office Space Stairs

Perspective Section A - A' The Wave


Opp. page Upper: Exterior Render Bottom: Ground level Render

A'

4

1

A

3

2

2

Gym Shopping/ Retail

3

Events

4

Food Court Reception Open Offices Private Offices Employee Lounge Meeting Room

1

5 6 7 8 9

39th Level Floor Plan 6

ft

7

A' 6

9

8 5

A

12th Level Floor Plan 6

ft


The Wave


Clark Art Center: Precedent Analysis Design by: Tadao Ando 225 South Street, Williamstown, MA Fall 2017

Architectural Design

Michael Cranfill

Focused on the Clark Art Center by Tadao Ando, this precedent study intends to show Ando's methodology as well as use of materiality and natural elements. Program, Circulation and structure diagrams seek to analyze the composition of the building and a study model was built in order to further comprehend Ando's intent and objective.

Sketch by Tadao Ando

Software: Hand cutting /modeling, Illustrator, Rhinoceros. Project partner: Natalie Lao Duties: 3D Model, Diagrams, Physical Model assembly.

Clark Art Center: Section Model

Clark Art Center: Section Model


Program and Circulation Public Circulation Private

Structure and Water Water Structure

Clark Art Center Images (online) Clark Art Center: Precedent Analysis


Caltech Gateway Community Center 1200 E California Blvd, Pasadena, CA Fall 2017

Architectural Design

Michael Cranfill

Located in the Caltech Campus, the Gateway Community Center is a building inspired by Tadao Ando's Clarke Art Center. The Community Center uses three materials: water, glass and concrete, focusing the attention to the design and the landscape. Circulation acts as a central axis and is connected to each building. The program was laid out as a set of pavilions that are either rotated 90 or 120 degrees, addressing traffic on adjacent streets and guiding visitors towards the site. Glass panels run from top to bottom, merging with the water and creating the illusion of continuity, giving the project an ethereal ambiance. Software: Hand Rendering, Hand cutting /modeling, Illustrator, Photoshop, AutoCAD, Rhinoceros, V-Ray. Project partner: Natalie Lao Duties: Drawings (floor plans, sections, axonometric, massing), Hand Renderings, Massing Physical Model, partial assembly of final physical model.


Community Center Physical Model Gateway Community Center


Upper Left: Massing Top View Upper Right: West Elevation Bottom Left: North Elevation


Olive Trees

Engelmann Oak Trees

California Sycamore Trees

Coast Live Oak Trees

Eucalyptus Trees

Jacaranda Trees

Massing Physical Model Gateway Community Center


6

1 2 3

Green House

4

8

Gallery Demonstration Workshop Reception Housing Units Livivng Room

9

Break Out

5 6 7

1

Dining Room Conference

9 2

3 10

4

12

11

5

Second Level Floor Plan 5

ft

Section A - A' 5

ft


7 15

10 11 12 13 14 15 16 17

Research Performance Administration Performance Gallery Exhibition Administration Book store Performance Administration Performance

8

13

17

16

14

Entry Level Floor Plan 5

ft

Underground Level Floor Plan 5

ft

Section B - B' 5

ft

Gateway Community Center


A

B

Opp. page Upper: View from point A Bottom: View from point B

Axonometric with Hand-rendered Views


Gateway Community Center


Carre Residence 54 Av. Monarca, Club Altozano, Morelia, MICH

1 2 3 4 5

Fall 2014

Basic Design II

Jorge Aguilar

6 7 8 9

This project was created for a family of four members: parents and two children. The project's site is Altozano, a gated community in Michoacan, with a 16m x 18m lot, a set back of 1.5m per side and a 6m offset in the front for garage space. An austere and contrasting approach was taken for the design of this project; a box creates the overall geometry with carvings on opposite sides of the top and bottom floors to create balance. The South facade displays a playful arrangement of windows, contrasting with the North facade, which showcases three perfectly aligned windows. The third level (not shown) functions as a guest room/ loft with access to the panoramic terrace.

10

Foyer Office Living/ Dining Room Kitchen Laundry Living Room Bedroom Bedroom Master Bedroom Guest Loft

Software: Hand drawing and hand cutting/modeling.

Physical Model


A

B

D

C

E

16 m 1.5 m

1.5 m

13 m

1.5 m

8m

5m

1.5 m

1 3m

3m

2 3.5 m

7

8

3 9m 18 m

5.5 m

6

9

South Elevation

4

6m

6m

5

Second Level Floor Plan

A

B

C

D

E

16 m 1.5 m 1.5 m

1.5 m

13 m 8m

5m

1.5 m

1 3m

3m

North Elevation 2

5

6m

3

4 9m 18 m

2

3m

1

3

4

10

6m

6m

5

Entry Level Floor Plan

East Elevation Carre Residence


Hoop Residence Paseo Eucaliptos 114, Morelia, MICH Spring 2015

Basic Design II

Jorge Aguilar

South Elevation

Hoop Residence follows a design that creates looping motions around two cylinders in opposite sides of the site. The project seeks to convey fluidity, graceful movement and smooth transitions among its curved walls. The nature of its form and the vast use of glass on the surfaces allow for a strong connection between the interior and exterior spaces; the walls seamlessly transform from glass to concrete and back to glass, deepening the experience. A 1,000 square meters site with dimensions of 50m x 20m is the occupiable space, with a 1.5m setback on each side and an 8m offset at the front for garage space. In the back, a 15m x 20m area was used as garden and pool. Software: Hand drawing.

North Elevation

1.5

m

West Elevation


6

5

4

8 3 7

2

1

10

Entry Level Floor Plan 3

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Foyer Theater Kitchen Office Bedroom Living Room Library Bedroom Laundry Room Bedroom Nursery Bedroom

11

m

12

9

Second Level Floor Plan 3

m

Hoop Residence


2

Man-made & the Natural 1570 E Colorado Blvd, Pasadena, CA Fall 2016

Architectural Design Fundamentals

Duane Mclemore 3

The project starts with a photograph of Henry Moore's "Mother and Child" sculpture accentuating the contrast between shadow and light and the object's tactile qualities. The image is converted to black and white and subsequently divided in strips of various widths that are arranged on 8 1/2" x 11" boards. Through the combination and juxtaposition of the six boards, a 26" x 36" poster emphasizing the repetition, contrast of tonality and different rythms is designed. The artwork of the collage is deconstructed and separated according to a grayscale of 7 tones; it is then reconstructed as a digital image in order to simplify the original collage but still maintaining the essence of the latter.

4

Software: Hand cutting /modeling, Illustrator, Photoshop, AutoCAD.

1

5

6


1

Original natural image (8.5" x 11")

2

Original black and white image

3

Original image cut in 1/2" wide strips Order: B1, A1, B2, A2, B3, A3, etc.

4

Original image cut in 1/4" wide strips Order: B1. A1, B2, A2, B3, A3, etc.

5

Original image cut in 1/4" wide strips Order: A1, B1, B1, A2, B2, B2, A3, B3, B3, etc.

6

Original image cut in 1/4" wide strips Order: B1, A1, A1, B2, A2, A2, B3, A3, A3, etc.

7

24" x 36" collage made from 8 1/2" x 11" boards.

8

24" x 36" digital representation of original collage.

0% -1/3"

17% 0"

7

8

34% 1/3"

50% 2/3"

67% 1"

84% 1 1/3"

100% 1 2/3"

24" x 36" physical model of a simplified version of the digital collage (8).. A height is assigned to each color; as the grayscale approaches white (0%) the height increases. Shown on each side of the collage are the elevations after color and height are assigned.

Man-made & the Natural


Synthetic Landscape 1570 E Colorado Blvd, Pasadena, CA Fall 2016

Architectural Design Fundamentals

Duane Mclemore

Taking "The Man-made & the natural" last piece of artwork and recomoposing it as an environment, the goal for this project was to create a multi-level pavilion for human-scale use. The six plates from the physical model were rearranged and stacked vertically; alternating right-side up and up-side down, a unique interior space between them was crafted. The program includes a gallery space underground, gathering area on the entry level and observation area on the second level. Design-wise the project was crafted with the original image and collage in mind; the spiral stairs were a way to reference the original image of "Mother and Child" by creating an embracing effect on the top view as well as a repetitive spiraling motion in the sections. Software: Hand cutting /modeling, Illustrator, AutoCAD, Rhinoceros.

Isometric View of Plates

Physical Model with Plates laid out.


B

B

B

A

A'

B'

B'

Second Level Floor Plan (Obseravtion Area)

B'

Entry Level Floor Plan (Gathering Area)

Underground Level Floor Plan (Gallery)

North Section A - A'

NORTH SECTION A-A SCALE: 1/2’’ = 1’ - 0’’

West Section B - B'

WEST SECTION B-B SCALE: 1/2’’ = 1’ - 0’’

Isometric view of final Pavilion.

WEST SECTION B-B SCALE: 1/2’’ = 1’ - 0’’

Synthetic Landscape


Observational Drawing


Observational Drawing

Stephanie Barragan - Architecture Undergraduate Portfolio  
Stephanie Barragan - Architecture Undergraduate Portfolio  
Advertisement