Page 1

BLOND E

! f e i s u l xc

Creativiteit & docenten

Top 10 Wereld grootste

evenementen

MVO ID&T Fontys ACI op volle toeren!

30% kortin g


Girl things 11-11-’11

Eindhoven in de Effenaar Van 12:00-17:00 Sushi-Photoshoot-Modeshow Tassen pimpen-Visagie-Nailart Leeftijd 15 t/m 25 jaar Entree: €25,-


Inhoudsopgave Inhoudsopgave blz. 3 Wie ben ik? blz. 4 Evenementenbranche

blz. 7

Copywritingskills blz. 8 ID&T $ MVO

Persoonlijk merkmodel

blz. 10 blz. 12

CO-IEMES blz. 14


Wie ben

0-5 jaar

Stephanie Berger:

Een lief babytje die altijd lacht. Alleen eten vond ik niet zo leuk, daarom spuugde ik het altijd uit en ging ik hard huilen. Ik was nog heel klein, maar al vaste klant bij het ziekenhuis. Dat kwam, omdat ik al drie keer mijn arm had gebroken. Oorzaken waren skien, arm tussen het schoolhek en uit bed gevallen. 5-10 jaar Een brutaaltje. schoolboeken verstoppen, flipbuien en een ander kindje geslagen omdat ik ergens niet mee eens was. Dat kind spoort niet zeiden ze tegen mij en mijn ouders. Toen moest ik naar een kinderpsychiator. Daar kwam uit dat ik erg rechtvaardig was en het sterk uitte.

10-15 jaar De puberteit. Nou werd ik pas echt lastig. Een zware periode waar veel gebeurt is: Politie, drugs en ik moest van school af. Ondanks alles heb ik nergens spijt van, want anders was ik niet zoals ik nu ben. 15-20 jaar Nieuwe start na een duistere periode. Ik kreeg een vriend die mij positief beinvloedde. Ook ging ik de opleiding Sociaal Cultureel Werk volgen. Hier heb ik mijn diploma gehaald. Bij mijn laatste stage hadden ze mij een baan aangeboden wat ik een half jaar met plezier heb gedaan.

20-25 jaar Ik ben nu 20 jaar en ik volg de opleiding CO-IEMES “Cummunicatie-International Event Music & Entertainment� op Fontys hogeschool te Tilburg. Dit doe ik met veel plezier. Deze opleiding duurt 4 jaar, dus als het goed is heb ik mijn diploma als ik 24 jaar ben.


ik?

T A K J VEILIGHEID PASSIE UITERLIJK SPONTAAN I SPEELS VRIENDSCHAP L RUST ZELFVERTROUWEN R RECHTVAARDIGHEID VRIJHEID E PLEZIER AVONTUURLIJK T ORDE GELD MAATSCHAPPELIJK EVENEMENTEN I LEREN EERLIJK U FAMILIE IMPULSIEF G ECHT NIEUWSGIERIG ENTHOUSIAST PROFESSIONALITEIT E G GEZONDHEID SCHOONHEID GEZELLIG UNIEK L FEESTEN ZELFRESPECT N LEVENSDOEL ZELFSTANDIGHEID D R

Waarden puzzel

K I V G E Z E L L I G E V I E A I E

J D E O E L E R E N E Z E R V A E I

I I V T N I E A Y P E O N E E T H Z

L E E F I T S D W V R N E I N N G E

E H I V E L U S R R L D M G S O I L

P G L S R I A U A O I H E S D P D P

P I I L E I S N R P J E N W O S R R

A D G E W C J L O L K I T U E N A E

H N H E C T H H U I I D E E L E A S

C A E P E Q N T E P S J N I G T V P

S T I S K E I N U I M S K N E S T E

T S D F A M I L I E D I E V L E H C

A F E N T H O U S I A S T F D E C T

A L Z E L F R E S P E C T O O F E R

M E V R I E N D S C H A P F D R R U

S Z D I E H N O O H C S Q Y F A P S

N E W U O R T R E V F L E Z Y Q V T


1. Thais Nieuwjaar in Bangkok 2. Carnaval in Rio de Janeiro 3. Kazantip festival in Oekra誰ne 4. Oud en Nieuw in Sydney 5. Olympische Spelen 6. EK & WK voetbal 7. De Dakar Challenge 8. Koninginnedag in Amsterdam 9. Oktoberfest in Munchen 10. Het Cinees Nieuwjaar

Wereld grootste evenementen


Evenementen branche

Evenementen zijn er zover bekend al bijna net zo lang als de mensheid zelf, van het eren van goden door de eerste volksstammen tot het naspelen van mythologieën door de Oude-Grieken. Een evenement is de bijeenkomst van een groep mensen voor een gebeurtenis. Door de jaren heen zijn, mede dankzij mobiliteit en de bevolkingsgroei, evenementen steeds grootschaliger geworden. In de afgelopen vijf jaar is er veel veranderd in de evenementen branche. De meest opmerkelijke veranderingen vonden vooral plaats bij de (grotere) muziekevenementen: 
 - BTW verhoging op podium kunsten. Deze is vanaf 1 juli 2011 verhoogd van 6% naar 19%. Dit stimuleert de huidige trend van de opvoering van de prijs van toegangskaarten bij muziekevenementen. - Stijging van de vervoerskosten door de verhoogde prijs van o.a. brandstoffen, nodig voor de bussen, vliegtuigen en vrachtwagens die gebruikt worden tijdens het vervoeren van de bands en podia(- materialen). - De verhoogde veiligheidsmaatregelen bij veel festivals. Er wordt meer geïnvesteerd in beveiligingsmensen en dranghekken(structuur). Dat heeft onder andere te maken met de aanslagen van 11 september 2001, waarna alle (soorten) grote evenementen als een potentieel doelwit van een aanslag worden beschouwd. - De verhoogde vraagprijs van artiesten voor boekingen. De reden daarvoor is dat de kaartverkoop van concerten de gemiste inkomsten door de ingestorte verkoopcijfers van singles en albums door de filesharing van muziek op mp3 op het internet moeten compenseren. - Het ontstaan van een ‘dure afsluiter (hoofdact)- trend’ bij grote festivals. Pinkpop bijvoorbeeld verbrak de laatste 2 jaar achtereen haar record van de hoogste prijs die het festival had betaald voor een band om te komen spelen. Ook internationaal groeien de vraagprijzen voor bands die grote festivals kunnen afsluiten. 
 - De trend van jaarlijkse evenementen die om 1 band of artiest draaien . De populaire jaarlijkse muziekevenementen in Nederland van de laatste 5/6 jaren draaien vaak om 1 band of artiest. En is vaak ook opgericht door deze bands of artiesten zelf. Voorbeelden hiervan zijn onder andere: Toppers in Concert, Groots Met Een Zachte ‘G’, Concert At Sea en niet te vergeten Symphonica In Rosso. Hoe de evenementen branche ontwikkelt in de komende vijf jaar is moeilijk te zeggen. Op basis van recentelijke gebeurtenissen is het wel mogelijk een inschatting te doen voor vooral de (grotere) muziekevenementen. 
BTW Verhoging
 door de verhoging van op podiumkunsten van 6% naar 19% zullen evenementen waarschijnlijk ook 13% duurder worden. Pinkpop organisator Jan Smeets had al aangekondigd dat in 2012 een dagkaart 85 euro in plaats van 75 zou gaan kosten, een tientje duurder dus.
 Veiligheid
 Een andere voorspelling is dat er gekeken zal moeten worden naar de vestigingen van tenten en andere objecten op openlucht evenementen. Dit na het drama op Pukkelpop in 2011 waarbij vijf doden vielen er 140 mensen gewond raakte omdat er tenten en bomen omwaaide door een storm.
 Naast de crisis en het slechte weer van de zomer van 2011 werd ook concurrentie als belangrijke reden opgemerkt voor de lage opkomst. 
De huidige internationale marktleider op het gebied van het organiseren van grote muziekevenementen met vooral de grote internationale artiesten is Live Nation. Het bedrijf heeft sinds zijn oprichting in 2005 een ongekende groei meegemaakt en is er in 2009 al in geslaagd om een van de voormalige Nederlandse marktleiders, Mojo Concerts, op te kopen als dochterbedrijf. In 2010 gebeurde waar critici al een tijd voor vreesde, Live Nation fuseerde met Ticketmaster en lijkt daarmee binnen zijn marktgebied een monopolypositie gevestigd te hebben. Live Nation heeft verbintenissen met o.a. U2, Madonna, Jay-Z en Nickelback en is eigenaar van grote festivals waaronder Rock Werchter en North Sea Jazz. Kortom, voor nieuwe spelers op die markt zal concurrentie met Live Nation een pittige strijdt worden en organisatoren van grote festivals zullen de eerste tijd niet om Live Nation heen kunnen als het gaat om het boeken van grote bands.


Copywriting skills De lentebloem

Het is lente. Ik kan eindelijk het bos weer in met dit mooie weer. In het bos pluk ik altijd een bloem met 6 blaadjes eraan. Als ik het bloemetje heb dan ga ik op het grote open veld staan. Op het grote open veld voel ik het zonnetje op mijn gezicht branden en de wind door mijn haren, wat een heerlijk gevoel is dat. Dan trek het eerste blaadje van de bloem eraf en gooi het in de lucht. Het blaadje waait mooi mee met de lucht. Als het blaadje in de lucht fladdert denk ik aan mijn moeder. Zij heeft mij negen maanden gedragen, gebaard en verzorgd. Dan trek ik het tweede blaadje eraf. Zodra het in de lucht fladdert denk ik aan mijn vader. Hoe streng hij ook was hij heeft mij wel op het goede pad gehouden waarvoor ik hem altijd dankbaar ben. Nou is het derde blaadje aan de beurt. Ik probeer het blaadje eraf te trekken, maar dat ging erg moeilijk. Typisch mijn zus. Zij was vroeger mijn vijand, maar nou mijn beste vriendin. Dan trek ik het vierde blaadje eruit. Deze is voor mijn vriend die de vlinders in mijn buik laat vliegen. Nog twee blaadjes over. De ene laatste is voor mijn familie. Zij steunen mij als het nodig is en ik kan altijd bij hun terecht. Het laatste blaadje is voor iedereen die het moeilijk heeft. Het is het sterkste blaadje die het langst overleeft. Dan kijk ik nog even of ze allenmaal zijn weggewaaid. En ja ze zijn allenmaal weg, mijn taak is volbracht.

Zij s te de m ekt een op d uur aan sigaret o Hij zoie e wc. . Bloe p. BA d ts M H vast ? Zijn b ij is do aan de ! Met g z m o cheu esteld. loedmo d. Mo uren, ijn hoo r Z f feite r neem ou zij oie doc sdood! met zijn d tegen d h t n moo . Miss de zaa it hebb ter wo Wie do hoofd c r k een rd? Zij hien he niet se en geda dt als v et nou e de m moord steekt w eft hij w rieus e an? De rdacht n e g Een oord o epleegd eer een el iets t verdra rechere aa mee ploss . s en? Dit mo igaret o maken idt de dog enlo m p e os, m Wie is t opho . Er wo et de u d rd de e ee extr eme slepen dader e n! Wie nog dv n k niet schu erhaal wie is Z an die wt. zelf IJ? het Het onmogelijke mogelijk maken... Stichting Skyway maakt letterlijk het onmogelijke, mogelijk. Een voorbeeld hiervan is het evenement Sencity, het wereldwijde muziekevenement voor doven, slechthorende en horende. Doven kunnen geen muziek horen, maar wel voelen, ruiken, proeven, zien en daar maakt Skyway gebruik van. Sencity heeft namelijk veel activiteiten om deze zintuigen te prikkelen. Een paar van deze activiteiten die ze gebruiken zijn videojockeys, signdancers, gebarentolken, aromajockeys, lichtkunstenaars, smaakperformers en trillingsmechanismen waardoor de vloer gaat trillen op muziek. Zoals je ziet heeft Skyway echt het onmogelijke, mogelijk gemaakt. Omdat Skyway echt iets wil betekenen voor de wereld, worden deze evenementen internationaal georganiseerd. Al in vijf verschillende landen is Sencity georganiseerd en uitgevoerd. Deze evenementen worden mede georganiseerd door vrijwilligers en studenten. De teamleider van Sencity is zelf een slechthorende. En wie kan het beter weten dan een doven zelf, hoe het is om naar zo’n evenement te gaan.


ID&T

&

MVO

ID&T In de jaren 90 was de opkomst van de Nederlandse hardcore cultuur. Tegelijkertijd was er een vriendenclub uit Landsmeer die de cultuur te heftig vond. De vriendenclub ging toen zelf een feestje organiseren in het plaatselijke jongerencentrum. Na het drukbezochte feest zijn ze op het idee gekomen om zelf een party-organisatie op te zette. De party-organisatie is genoemd naar de drie oprichters Irfan van Ewijk, Duncan Stutterheim en Theo Lelie waarbij ze de drie voorletters hebben gepakt en er ID&T van maakten. ID&T had haar eerste evenement in 1992 “The Final Exam” in de jaarbeurs Utrecht. Toen naderde al snel een reeks andere dance-feesten en werd de organisatie een stuk groter en uitgebreider. Naast evenementen begonnen zij ook een eigen radiostation “ID&T Radio” (later Slam! FM), een magazine “ID&T Magazine”, horecagelegenheden “Cineac” in Amsterdam en een strandtent in Bloemendaal. ID&T is nou een van de grootste evenementenorganisaties van dancefeesten in Nederland en België waarbij het kantoor in Amsterdam staat. Met 42 verschillende evenementen per jaar bereikt ID&T meer dan 600 000 jongeren. ID&T valt tegenwoordig onder de holding ID&Q samen met b2s en Q-dance. Evenementen ID&T - Thunderdome - Dirty Dutch - Energy - Welcome to the Future - Mystery Land - Tomorrowland - Indian Summer Festival - Sensation - Black

-----> hardcoremuziek - Jaarbeurs, RAI Amsterdam & Heineken Music Hall) -----> (housemuziek - RAI Amsterdam & Heineken Music Hall) -----> (tot 2011 bekend als Trance Energy) (trancemuziek - Jaarbeurs & Australië) -----> (technomuziek - het Twiske) -----> (platform voor alle stijlen - Floriade) -----> (dancemuziek - Boom) -----> (house - Broek op Langedijk) -----> (clubhouse - Amsterdam Arena). -----> (harder styles - Amsterdam Arena).

MVO Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen betekend dat een bedrijf of organisatie rekening houd met drie dingen; winst, milieu en de mens zelf. Een duidelijk definitie van MVO is “Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent dat een bedrijf/organisatie naast het streven naar winst (profit) rekening houdt met het effect van haar activiteiten op het milieu (planet) en daarnaast oog heeft voor menselijke aspecten binnen en buiten het bedrijf (people). MVO bestaat al heel lang, maar pas vanaf de jaren 90 staat MVO volop in de belangstelling. MVO was mede een reactie op de economische en sociale globalisering die zich na de val van de Berlijnse muur en het toenemende gebruik van internet in hoog tempo voorzette. Voordelen van MVO binnen bedrijven zijn dat de productiviteit verhoogt, meer betrokkenheid van de medewerkers, besparen op energiegebruik is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee en MVO bedrijven hebben vaak een streepje voor bij de consument. Voorbeelden van MVO zijn bijvoorbeeld een personeelsbestand zoals een nieuwsbrief. Dit verhoogt de creativiteit en zorgt voor een beter imago. Gebruik van duurzame producten of groene stroom. Afval scheiden en inzamelen. En niet te vergeten dubbelzijdig kopiëren wat veel papier en dus bomen scheelt. Uit onderzoek van MVO-Nederland blijkt dat 85% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat bedrijven aan MVO doen. Toch is slechts een kwart zich bewust van de verantwoorde afkomst van producten/diensten. Ongeveer de helft van de Nederlanders zou hier wel meer voor willen betalen.


Relatie ID&T en MVO ID&T wil het liefst dat hun bezoekers niet slechts een feest komen consumeren, maar dat zij iets bewuster weggaan dan dat zij gekomen zijn. Met die gedachte is ID&T sinds 2008 partner geworden van MVO Nederland. ID&T is erg actief bezig met MVO en maakt tevens deel uit van MVO-werkgroep van de Vereniging van Evenementen Makers. Dit houdt in dat ID&T meedenkt over MVO bij evenementen, maar ook bepalen zij mee over welke organisaties partner mogen zijn van MVO Nederland. MVO activiteiten binnen ID&T - Is gehuisvest in een duurzaam gebouw met zonnepanelen op het dak en sensoren voor het licht. - Personeel krijgt Yoga en boks lessen. - De lunch is biologisch - Er is een werkgroep actief die zowel personeel, leveranciers, locaties, en bezoekers betrekt in het MVO-traject. - MVO Jarenplan voor evenementen o.a. een bekerinzamelsysteem, recycle units voor afval, biologisch eten. - Er word intern enkel gedrukt op ongebleekt papier - Flyers en ander promotiemateriaal word enkel gedrukt op papier dat voldoet aan het FSC keurmerk - Afval word door het personeel gescheiden. - Werkt samen met Schoon Nederland met betrekking tot het tegengaan van zwerfafval buiten de evenementen - Het terugdringen van mobiliteit wordt aangepakt door het carpoolen naar events te stimuleren. - Samenwerkingsovereenkomst met het geode doel Dance4life “voorlichting over HIV in arme landen”. - Ieder jaar gaat een groepje vrijwilliger van het personeel op bezoek bij een bejaardenhuis.

Kansen/mogelijkheden voor MVO binnen ID&T ID&T houd zich voornamelijk bezig met de twee p’s profit en planet. Dit zie je vooral aan het MVO jarenplan die ze hebben. Een voorbeeld hiervan is het bekerinzamelsysteem, maar ze denken niet echt aan de mensen zelf. Ze willen wel dat mensen bewuster weggaan dan ze gekomen zijn, maar als ze dat willen bereiken moet de derde P van people verder worden ontwikkelt. Als de derde P is ontwikkeld bij de evenementen zullen de mensen bewuster weggaan, maar het ook kunnen toepassen in de praktijk/werkelijkheid. Een toevoeging van MVO activiteiten bij ID&T kunnen bijvoorbeeld zijn: - Verschillende workshops bij evenementen - Artiesten die fruit naar het publiek gooien. - Studenten betrekken bij voorbereiding/uitvoering van evenementen - Decor wat ook functioneel is en wat vaker gebruik kan worden - Meer cultuur in de evenementen brengen - ID&T steunt goede doelen, maar laat hun op een leuke manier hun goede doel promoten op het evenement - Publiek luistert naar artiesten dus dat kan gebruikt worden Conclusie De conclusie is dat er kansen/mogelijkheden voor MVO bij ID&T zijn. De kansen liggen bij de evenementen waarbij vooral gericht moet worden op de mens zelf. Je kan er veel concepten voor bedenken, maar het moet wel functioneel zijn. Het is dus een langdurig proces waarbij steeds kleine dingen worden bedacht en uitgevoerd.


CO-IIEMES CO-IEMES “Communicatie – International Event, Music & Entertainment Studies” Evenementen en entertainment, als onderdeel van de creatieve industrie, zijn (communicatie)middelen met als doel mensen te vermaken, te laten ontspannen, te informeren of ertoe te bewegen om een bepaalde dienst of product te kopen. Maar wie verzint nou eigenlijk een evenement of een entertainmentproduct, die zogenaamde creatieve content? Dat zijn de studenten van CO-IEMES (Communicatie – International Event, Music & Entertainment Studies). CO-IEMES is één van de opleidingen van Fontys hogeschool ACI (A Creative Industry). In deze opleiding houden studenten zich onder andere bezig met het bedenken van nieuwe produkten voor: - TV programma’s - computer games - bands - festivals - exposities voor een musea - beurzen - congressen - websites - evenementen voor een stad - tentoonstellingen - radio programma’s - boekenreeksen bij een uitgever - magazines - internet concepten

De studenten moeten dus creatief zijn, maar hoe zit het met de docenten van CO-IEMES? Om hier achter te komen heb ik de docenten één vraag gesteld, die gaat als volgt: Als Fontys ACI een dance event zou organiseren hoe zou deze er dan volgens u uit komen te zien? Één van de vier antwoorden was creatief. Het creatieve antwoordt kwam van de docent concepting, wat eigenlijk al te verwachten was. Wel had ik iets meer creativiteit verwacht op deze creatieve opleiding.


Intervieuw docenten CO-IEMES: Fo n t y s A C I a l s d a n c e - e v e n t Linda va “Ik den n Hout (c ka onceptin tussen m an grote stoel g) en (Fon ensen k ty unnen len, gro abseilen s denkt groter te theat ) waar/bunge ra de artie e jumpe stenople le steltlopers a n/tokke lla Cirq iding o op trap ue du S p St eze oleil va opleidin s en in doeken appegoor, gro n te Circu g op Sta v sacts ppegoor an studenten min va v n Buren , an de C , samen grote DJ’s zoa Rockac ls Tiesto ircusmet gro ademie en Arot m gestrea md op g et échte instru talent van AC I en de menten rote sch Braban ermen, erbij. Al t. Verde de webs l r biologi ite en O es live sche coc heerlijk zonni mroep g weer e ktails d het duu n grote ie fraai rzame d zonnig worden ecor da e geetale t de Life erd in stylers g aan on twerpen !

John Verhoeven (Muziek) “Ik zou gaan voor een ouderwetse ‘Op volle toeren avond’ niks geen dance maar lekker inhaken op Wolter Kroes, Danny Christiaan en Ronnie Tober..”

ia design) an indie ssen (med e ri D ie n ud meer v o o h Le , ls a iv al zou fest r een festiv de dance o n o v a v e tj o z a t ie alpla n duide“Ik ben n ets met ee ar als tota I a t. M . m k e d ie a z t van het er (rock) mu de lay-ou at echt sfe w in e n t k ie r z e w ts e ie itg ering en d ik graag l goed is u rogramm e p e e h d t , a n g w u t in p van een lo e aankled lijk conce g. En iets sterk in d in l v e e le h e le koffies) , b d te ie o geb ies (specia één gr ff l: o k ij w ie te e f o O ok nooit ele g reclame. tuurlijk o waar je h a r n a b is n s) e k e c aags festibu gehoek en een meerd zoals star r e o r tj o e v e b ts ( ie n eer om wakke kan krijge isschien m odig hebt n m is ie t ff o a k d r n weg. Maa s eerst eve s’ochtend je r ” a e a tj h w c l, a va rt n na een ko te worden

Els “Ik z Kersten ( ie he Comm tS unica me... dus m olar Wee kend tie theorie issch maa Festiv ) ien n r qua al vo ie s erg b or ij IEM tijl en sfee t zo creat i r vin ES pa d ik h ef, ssen” et he el


Combineer u zonvakantie in Brazilie met wereld grootste carnaval evenement in Rio de Janeiro. Boek voor 1 juni en u ontvangt 30% korting.

Wees er snel bij, want vol=vol. www.flytobrazil.com

BLOND  

Magazine school

Advertisement