Page 1

Dober StephanStephan Dober Bachelor of Science in Architecture


List of Works


Studio Work [Purify]

4 8 14 18 28 30

Autumn 2011

Pendleton Art Center Spring 2012

Ludlow Literary Center Autumn 2009

A Slice of Northside Winter 2011

Hand Skills & Photography 2008-2012

Panoramic Rendering | L’Hemisferic Winter 2012

Professional Work Coburn Residence Renovation

22 24 26

Richard Henry Behr Architects, P.C. | Scarsdale, NY

VIP Facilities Restoration Master Plan City Architecture | Cleveland, OH

UPA Exchange Street Plan, Site 12 City Architecture | Akron, OH

3


a community-integrative water treatment wetland

4


[Purify] was a response to the 2011 Arid Lands Institute Drylands Competition focused on design for water scarcity in the southwest U.S. Our studio tackled the issue working in teams of four to develop competition entries. We proposed a community-integrative wetland system outside of Fresno, CA to address Fresno’s water crisis by treating both surface water and wastewater.

water supply problem

[Purify] solution

surface water supply

Fresno faces a diminishing groundwater supply while its population continues to increase, and the current lack of treatment facilities render a majority of Fresno’s significant surface water surplus unusable. [Purify] re-directs and captures Fresno’s problematic annual flood waters and supplies the city with clean water while also recharging Fresno’s depleted aquifer.

groundwater supply

site section perspective

5


east site elevation

Starting with an extension of the regular city grid, [Purify] transforms the surrounding landscape into transitional fields that direct surface runoff into either the canyon’s filtration system or holding basins for stemming floodwaters and recharging the aquifer. The filtered water at the terminus is routed to the city for use. Modeled on natural canyon formation, [Purify] begins as a smooth depression in the north and increases in depth and complexity of architectural form over the course of the site.

interior rendering | canyon view

holding basins

stem flood + recharge aquifer

re-routed grid

land forms direct flow

ground erosion [Purify] formation

6

site phasing


concept sketches

7


Pendleton Art Center

8


building section | east-west

9


The design of the Pendleton Art Center was primarily an exercise in parametric design thinking. Our studio’s focus was to identify and overcome the challenges the art center’s unique site presented through a highly iterative and adaptive parametric process. The main challenge to building on the site was the immense disconnect on all sides from the surrounding neighborhood due to a steep topographic change on the west side, a massive parking garage for the new Horseshoe Casino that dominated the south side, and an I-71 on-ramp on the north and east sides. My design worked to mitigate these obstacles through a series of thick concrete walls that acted as spines for the building and shielded the program spaces from the undesirable views and noise pollution of the highway. The walls were positioned along the steep slope allowing navigation to the bottom through a gradual progression of interior spaces.

base coordinate grid developed off of I-71 on-ramp curve

10

program footprint is determined by square footage and a grid coordinate

when footprint coordinates are changed a new shape is created but the total square footage is maintained

building footprint laid out with relationships between program elements constant

concrete walls based on grid provide shield from highway noise pollution

final building footprint weaves program spaces through shield walls


1 2 3 4 5 6 7

Retail Public Plaza Lobby Conference Room Ramped Gallery Gallery Multi Purpose/Auditorium

4

3

7

2 1 5

5

interior rendering | floating conference room

In order to explore the prime locations to site program elements and then design the primary structural shield walls a flexible parametric framework was developed in Grasshopper for Rhino that would respond to user controlled data and variables to adapt the building shape and siting while maintaining critical program square footages and relationships. As a secondary step, the height and sectional curvature of each shield wall was then optimized in Autodesk Ecotect to provide shading and block highway noise pollution.

6

level 2 plan 11


exterior rendering | overhead

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Restrooms Secretary’s Office Director’s Office Computer Lab Library Classrooms Multi Purpose/Auditorium Workroom Storage

1

1

2 3 7

4

5

exterior rendering | south-east

6

8

6 6

9

6 6

level 1 plan exterior rendering | north-west

12


exterior rendering | south-east

increasing height increasing curvature

solar wall optimization 13


Ludlow Literary Center


The purpose of this quarter-long studio project was to design a literary center for a site situated on Ludlow Ave near the University of Cincinnati’s campus. The project was designed primarily in Autodesk Revit Architecture and rendered in 3ds Max Design. The design was generated by a study of movement through the current site and an understanding of the geometries of the two streets bounding the site and the contrast between them. This resulted in the strong gesture of a bridge through the heart of the building to start a dialogue between the opposing facades and provide for a divide between upper and lower floors reflecting their respective private and public functions.

DN

UP

DN UP

DN

ground floor plan

upper level floor plan

exterior rendering | evening

15


The southern facade of the building is very expressive and energetic: a reflection of the vibrancy and night-life of Ludlow Ave. and the surrounding community. This energy dissipates through the building emerging in a much less exuberant facade on the northern side of the building to complement rather than intrude upon the quieter residential street the building encounters there.

16

south facade


3d section

north facade

interior rendering | upper level

exploded axon

interior rendering | lower level

17


A Slice of Northside


Northside is an old industrial neighborhood in Cincinnati, OH that has recently re-surged as a vibrant place to live and work. Our project for this studio was to develop a program for the re-use of a vacant site at a key intersection in the heart of the Northside community with the added directive of designing a festival to take place on this location each year and bring the inhabitants of Northside and the greater Cincinnati community together. UP

DN DN

UP DN

floor plan | gallery and reception hall

site plan

UP

UP

floor plan | restaurant

exterior rendering | gallery courtyard

19


interior rendering | farmer’s market

20


After exploring the neighborhood and researching its history, our four-person group decided on focusing both our festival and site program around the theme of food. Food plays an important role in our culture as a unifying element and seemed the perfect passion to bring together the uniquely eclectic range of artists, students, professionals, musicians, and local business owners who had made Northside their home. Our festival name, Slice, reflected this desire to create a balanced whole out of many disparate parts just as a pizza is made from many ingredients. The main functions of our site also encouraged both a love of food and a sense of community with the program including a farmer’s market, restaurant, reception hall, art gallery, and teaching kitchen. The materials and formal language chosen for the buildings on site were meant to reference the area’s industrial history while acknowledging the community’s freshness and rebirth.

exterior rendering | restaurant

UP

floor plan | farmer’s market

exterior rendering | bird’s eye

site section | north-south

21


Coburn Residence Renovation

Richard Henry Behr Architects, P.C. | Scarsdale, NY The complete renovation of a 3,000 sf home in Scarsdale, NY. I worked on this project over the course of two three-month co-ops and was involved from the initial site visits and modelling of the existing building through to the B.A.R. approval and building permit application.


10/15/2010 5:19:04 PM

EXISTING TREE TO REMAIN A-1

REMOVE EXISTING WINDOWS AND IN-FILL WITH MATCHING BRICK

IN-FILL WALL TO MATCH EXISTING WALL CONSTRUCTION

EXISTING SHRUBS TO BE REMOVED

4

REMOVE EXISTING BRICK STEPS

PROPOSED WOODEN DECK

REMOVE EXISTING DOOR AND ASSOCIATED HARDWARE

REMOVE EXISTING DOOR AND ASSOCIATED HARDWARE

CLIE

PROPOSED DOUBLE HUNG WINDOW TO REPLACE EXISTING DOOR. HEAD, SILL, SHUTTERS, AND TRIM TO MATCH EXISTING WINDOWS

7 A-1

Co 33 Sc

EXISTING WINDOW SILL HEIGHT TO BE RAISED. NEW WINDOW IN MODIFIED EXISTING OPENING

REMOVE EXISTING PATIO AND STEPS

REMOVE EXISTING DOUBLE HUNG WINDOW

ARC 8

5

R

16' - 11 1/4" +/-

A-1

A-1

RENOVATED KITCHEN

DN

DN

DN

DN

2X6 WOOD STUDS WITH BRICK VENEER EXTERIOR AND 1/2" GYPSUM BOARD INTERIOR

EXISTING OPENING TO BE MODIFIED

UP

UP

DINING ROOM REMOVE EXISTING STAIR ENCLOSURE

ENTRY HALL

EXISTING STAIRS TO BASEMENT TO REMAIN

DINING HALL

ENTRY HALL

IN-FILL WALL TO MATCH EXISTING WALL CONSTRUCTION PROPOSED FRENCH DOORS IN MODIFIED EXISTING OPENING

REMOVE EXISTING WINDOW

NEW BLUESTONE PATIO & WALKWAY

REMOVE EXISTING BRICK PAVER PATIO & WALKWAY

6

3

A-1

A-1

FIRST FLOOR REMOVAL PLAN

C

LIVING ROOM

LIVING ROOM

1

11' - 7 1/2"

MUDROOM

EXISTING KITCHEN

2 Sc

GARAGE

GARAGE

N

2

1/8" = 1'-0"

FIRST FLOOR PROPOSED PLAN

N EXISTING WINDOW TO BE REMOVED

1/8" = 1'-0"

REMOVE EXISTING WINDOW, OPENING TO BE MODIFIED

EXISTING STEPS TO BE REMOVED

THIS D ENGIN ENVIRO AND AP ARCHIT WHEN CONST INTO T AS OF

EXISTING BASEMENT STAIR ENCLOSURE TO BE REMOVED

ANY UN BE AT SPECIF THIS D APPLIC

EXISTING DOOR AND TRANSOM TO BE REMOVED EXISTING BRICK WALL TO BE REBUILT

EXISTING 2-CAR GARAGE EXISTING 2-CAR GARAGE

5

REMOVE EXISTING PATIO AND STEPS

EXISTING NORTH ELEVATION 1/8" = 1'-0"

EXISTING DOOR AND TRANSOM TO BE REMOVED

C

2' - 3"

EXISTING BRICK STEPS TO BE REMOVED

3

EXISTING EAST ELEVATION

4

1/8" = 1'-0"

NOTE: THIS IS DOCUM BE ASC DISCLA PARTIE

FINISH FIRST FLOOR 0' - 0"

EXISTING WEST ELEVATION

PROPOSED DOOR IN MODIFIED EXISTING OPENING

1/8" = 1'-0"

NUMB

PROPOSED FRENCH DOORS IN MODIFIED EXISTING OPENING

PROJE

PROPOSED BAY WINDOW PROPOSED SLATE ROOF TO MATCH EXISTING PROPOSED SLATE ROOF TO MATCH EXISTING WEAVE SHINGLES INTO EXISTING

8

PROPOSED BRICK FACADE TO MATCH EXISTING

PROPOSED BUILT-IN GUTTER AND FASCIA DETAIL TO MATCH EXISTING

1/8" = 1'-0"

EXISTING WINDOW SILL HEIGHT TO BE RAISED, NEW DOUBLE HUNG WINDOW IN MODIFIED EXISTING OPENING

PROPOSED DOOR

PROPOSED BRICK FACADE TO MATCH EXISTING

NORTH ELEVATION

PROPOSED DOOR

SHEET

PROPOSED DOUBLE HUNG WINDOW TO REPLACE EXISTING DOOR. HEAD, SILL, SHUTTERS, AND TRIM TO MATCH EXISTING WINDOWS

3' - 6"

11' - 0" _

P:\Coburn Residence\Revit\2010.10.08 - Proposed(Recovery).rvt

BRICK INFILL TO MATCH EXISTING

NOTES

FINISH FIRST FLOOR 0' - 0" NOTE: SHADED AREAS REPRESENT PROPOSED WORK.

6 PRELIMINARY - FOR REVIEW AND DISCUSSION ONLY PROPOSED EAST ELEVATION 1/8" = 1'-0"

7

PROPOSED WEST ELEVATION 1/8" = 1'-0"

23

IT IS A VIOLATION OF STATE LAW FOR ANY PERSON, UNLESS ACTING UNDER THE DIRECTION OF THE LICENSED ARCHITECT, TO ALTER THIS DOCUMENT IN ANY WAY.

P


VIP Facilities Restoration Master Plan City Architecture | Cleveland, OH


The VIP Restoration Master Plan was a project proposal to renovate and annex a vacant warehouse to the office building next door. The proposal included updating the current office building, expanding the office space into the neighboring warehouse, and developing a comprehensive site master plan. My responsibilities on the project included 3d modeling in Sketchup, working on the site plan, developing floor plans and elevations, and creating renderings and graphics for meetings and presentations.

25


UPA Exchange Street Plan | Site 12 City Architecture | Akron, OH


During my time at City Architecture I worked on the University Park Alliance master plan for the Exchange Street area around the University of Akron’s campus. There were numerous sites and buildings involved ranging from townhouses and student housing, to mixed-use and family apartments. The design featured here is a proposal for a multi-family apartment building on site 12 of the project. My work on this design included developing the 3d model in Sketchup, creating the graphics and rendered images, and developing the floor plans and elevations in Autocad.

27


Hand Skills

28


Photography

29


Thank you for your consideration

Stephan_Dober_Portfolio  

selected works from various school and professional projects

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you