Page 1

NR.1

PARADIGMA PREVIEW De eerste bladzijde uit de roman van nieuw talentvol schrijfster Steffi Anderson

VERDER

Wat nu als we eens binnen de box blijven denken?

SIX WORD STORIES Een verhaal vertellen met enkel en alleen 6 woorden.

• Extreme fan • Recensies • ‘Andersom’ leven • Fotoreportage mini’s • Column • MOSREDNA

2


INHOUD 04

1

ANDEREN OVER MIJ Hoe moeilijk is het om jezelf te beschrijven?! Vandaar dat ik mijn omgeving heb gevraagd hoe zij mij zien.

06

PREVIEW:

08

PARADIGMA ‘Out of the box thinking’ is dat tegenwoordig nog wel zo creatief als dat men denkt?

VERLEDEN VERHUISD NIET!

Wij hebben de eerste blz. uit de nieuwe roman van jong talent: Steffi Anderson.

10

EXTREME FAN Koi-boy Erik Snoek verteld over zijn uit de hand gelopen hobby.

14

RECENSIES Communicatieve middelen als boeken en blogs zijn door ons onder de loep gelegd. Welke sprongen er bovenuit?

16

SIX WORD STORIES Vertel het met maar 6 woorden!

19

GEEF EEN DRAAI CREATIVITEIT

20

ANDERSOM LEVEN Hoe zou ons leven eruit zien wanneer we deze ‘Andersom’ leven?

22

FOTOREPORTAGE: MINI’S Alledaagse producten maar dan vele malen kleiner. Hoe zien deze eruit in een situatie van normaal formaat?

28

COLUMN Doe maar gek, dan doe je al gewoon genoeg!

30 31

MOODSWING VOLGENDE EDITIE + COLOFON

ANDERSOM

AAN

ZWAKTES OMZETTEN NAAR STERKTES: ANDERSOM!

Anderson

, nog steeds niet de beste achternaam die je kan hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik ben erg trots op mijn naam en zou nu niet anders meer willen heten. Maar wanneer ik ga tellen hoe vaak er wel niet een grap om deze naam gemaakt wordt, heb ik aan 2 handen niet genoeg. De verbastering ‘Andersom’ op mijn naam: Anderson, draait overuren in de gedachten van mensen die origineel denken te zijn met deze “grap”. Dus waarom hier geen gebruik van maken? Communicatie heeft mij namelijk mede geleerd om je zwake punten om proberen te buigen naar sterke punten. In dit geval staat mijn achternaam voor de creativiteit die het blad bevat. . Hoevaak er tegenwoordig wel niet gezegd wordt om ‘outside the box’ te denken... Daar heb ik zo mijn bedenkingen over. Natuurlijk bestaat creatieviteit deels uit het bedenken van ‘nieuwe’ dingen. Maar waarom niet creatief hergebruiken wat al bewezen heeft te werken. GEWOON ANDERS DAN ANDEREN. GEWOON ANDERSOM

Liefs, Steffi Anderson


ANDEREN OVER MIJ

DOELGERICHT GEDREVEN SPONTAAN

'Als er één ding moeilijk is, dan is dat wel het beschrijven van jezelf! '

CREATIEF GEZELLIG OPRECHT STREBER

STEFFI IS... Reflectie schrijven, je beste kanten opnoemen en kwaliteiten van jezelf omschrijven... 3 situaties waarbij mij het zweet spontaan vanonder mijn oksels vandaan komt. Als er één ding moeilijk is, dan is dat wel het beschrijven van jezelf. Waar begin je, wat is benoemens waardig? Een simpele, maar misschien niet positief uitpakkende, oplossing: laat anderen jou beschrijven!

4

ANDERSOM

TACTVOL GELIEFD HUMOR

MOSREDNA

2


“IKWACHT HOOR IETS

PREVIEW

Voorzichtig sluipt ze langs de immens grote kasten die parallel aan elkaar staan opgesteld. Haar pupillen vlogen heen en weer. Angst was het niet, ze zocht naar bevestiging van haar waargenomen geluid. “Weet je zeker dat je iets hoorde?” fluisterde ze zacht. “Ja ik weet het bijna zeker! Het kwam daar vandaan.” Ze wees naar een stel opgestapelde boeken in de hoek. Voor de stapel lag een groot opengeslagen boek. Ze liepen er beiden, op het voorste van hun tenen, naar toe. Vlak voordat ze het boek binnen armlengte hadden, zag een van de 2 een flits in haar ooghoek. “Daar, daar! Jij zag het toch ook?” zei ze. Enkele seconden later hoorden ze beiden luid en duidelijk een deur dicht slaan. Vragend keken ze elkaar aan. “Het zal toch niet? Nee, dat kan niet! Dat mag niet!” schreeuwden ze beiden.

VERLEDEN VERHUISD NIET! Steffi Anderson (21), een talentvolle, jonge schrijfster van Thriller Romans. Ze staat aan het begin van een mooie carrière. Na verschillende boekenbeurzen, presentaties en publicaties is eindelijk haar eerste boek verschenen. Wij hebben voor u een voorproefje uit haar eerste roman: “Verleden verhuist niet”.

1

ANDERSOM

Vol verbazing liepen ze terug naar de stapel boeken. Het leek alsof het gevallen boek iets mankeerde. Beide dichterbij gekomen, kwamen ze tot de conclusie dat het boek bewerkt was. Ze hielden het boek tegen het licht in. “Kijk!” riep ze. Ze stootte haar partner aan en bewoog langzaam het boek op en neer. Het licht scheen over de kaft van het boek en gaf zo het reliëf weer. “Er is iets in de kaft gekrast!” Een voor een werden de letters zichtbaar........

Aangekomen bij ‘t nieuwe adres stapte Anne voorzichtig uit de inmiddels stilstaande auto. Ze keek bedenkelijk in de rondte. In tegenstelling tot haar oude buurt was er geen een persoon op straat of in de buurt te verkennen. Rustig slenterde Anne richting voordeur. Eerder deze dag had Anne nog afscheid moeten nemen van haar twee beste vrienden Joris en Steef. Na een hartverscheurend vaarwel was het toch echt tijd te vertrekken naar het volgens Anne zogenaamde ‘middle of nowhere’.

Aangekomen bij de deuropening van haar nieuwe verblijf leek het alsof iets of iemand haar tegen wilde houden om naar binnen te treden. Ze kon het geluid niet goed definiëren. Het was vast de vermoeidheid dacht Anne. Een 5 uur durende autorit was tenslotte niet niks. Anne hoorde in de verte haar moeder roepen: “Zoek je even je kamer uit, dan kunnen we de spullen alvast naar die ruimte verplaatsen!”. Zo gezegd zo gedaan. Anne liep via de nogal krakende trap naar boven en verbazingwekkend meteen de volgens haar mooiste kamer in. Het had een enorm mooi uitzicht en was erg groot. Het voelde alsof de kamer speciaal voor haar gemaakt was. Tevreden plofte ze neer op het bed wat de vorige bewoners blijkbaar hadden achtergelaten. Op het moment dat haar gewicht neerviel op het bed gebeurde er iets vreemds...

MOSREDNA

7


WAT NOU ALS WE EENS BINNEN DIE BOX BLIJVEN? P A R A D I G M A . . . In de oren van de creatieve een bekend woord. Maar voor de leek: ? In een paar woorden te beschrijven als: breken met vooronderstellingen. Het gewone simpelweg doorbreken. Breder denken dan je lief is. Neem het creatieve op zich. Tegenwoordig wordt er uitgegaan van enige vooronderstellingen als: creatieven moeten verder kunnen denken, out of the box. Maar wat nou als we dit eens niet deden. Vergt het tegenwoordig niet veel meer creativiteit om juist de ideeën binnen deze zogenaamde box te gebruiken? Zelf denk ik dat het vandaag der dag uitdagender is om standaard ideeën te gebruiken. Zo wordt juist ingegaan tegen het alsmaar verdere, geen grens kennende, zogenaamde creatieve denken van tegenwoordig. Het toont lef, iets waar mensen in de creatieve branche niet bang voor horen te zijn. Simpel, kort en krachtig zo blijft een idee of concept het beste hangen bij je publiek. Dus waarom geen standaard idee gebruiken om zo je doelgroep zo effectief mogelijk te benaderen. Tegenwoordig trek je juist hiermee de aandacht tussen alle moeilijke, ingewikkelde concepten van de huidige reclamewereld. •S

1

ANDERSOM

MOSREDNA

9


TOY GEEN

Vissen, voor Erik Snoek(33) geen vleesvervangers maar een pure passie. Koi zijn voor Erik meer dan een hobby.

‘Het is een soort: way of life!’ vermeld hij. Dit is dan ook letterlijk terug te zien in alle aspecten van zijn dagelijks leven. Voor ons meer dan genoeg reden om een kijkje te nemen. Vanaf zijn kinderjaren wordt Erik Snoek al geconfronteerd met vissen. Zijn vader heeft altijd al een vijver gehad met “gewone vijvervissen”. De tuincentra in zijn buurt werden vaak door hem bezocht om zo zijn kennis over verschillende soorten vissen uit te breiden. Hij merkte dat hij zelf erg gefascin eerd raakte door één bepaald soort vis: de Japanse Koi, ook wel Karper genoemd. “Gewone vissen zijn niet speciaal genoeg voor mij.” aldus Snoek. Wat maakt koi zo speciaal? Een vraag waar hij niet lang over hoeft na te denken. “Het bijzondere van Koi is de kleurenpracht.” Het is geweldig mooi om al die verschillende soorten kleur vissen bij elkaar te zien zwemmen. Voor mij is het veel meer dan een hobby. Ik kan er mijn rust in vinden, ik kan er uren naar kijken en zo compleet de tijd vergeten.”

WEETJE... Meeste onervaren

mensen in deze wereld zeggen vaak Koikarper tegen deze soort vissen. Echter is Koi, Japans voor karper in dit geval zeg je dus het woord dubbel.

10

MAAR

EXTREME FAN

KOIBOY ' Koi, zijn gewoon een soort ‘ way of life’ voor mij! '”

MOOIKOI EISEN Koi groeien niet aan de boom. Om een vijver vol mooie karpers te creëren koop je ze in bij een Koi dealer. Maar waar moet je nu op letten bij het aankopen van zo’n Japanse vis? Erik let bij het aankopen van zijn koi op de volgende dingen. - Kleur: “Omdat ik juist bepaalde kleuren wil toevoegen aan mijn collectie. Ik wil hiermee de kleurenpracht in mijn vijver optimaliseren.” - Bouw: “De bouw van een vis laat indirect de potentie zien die hij/zij in zich heeft.“ Een vis moet volgens Erik potentie hebben om te groeien naar een mooi formaat. “Ik wil geen schrale vis!” voegt hij toe.

- Patroon: “Een patroon moet mij direct aanspreken, wanneer ik hem zie! Deze moet ook passen bij de collectie die ik al heb. Je kan het vergelijken met de keuze in kleding: je trekt geen rode broek met daarboven een roze shirt aan!” Toch komt het niet zo heel nauw in zijn keuze. “Het belangrijkste is dat de patronen uiteindelijk samen een eenheid vormen!” aldus Snoek. - Prijs: Ook een niet geheel onbelangrijke factor. Erik: “Een vis moet niet duurder zijn dan een x bedrag. Dat maakt de hobby gewoonweg minder leuk. Het is voor mij de kunst om een mooie vis te scoren voor een, in mijn ogen, mooie prijs. Dat is wat de zoektocht naar een perfecte vis speciaal maakt voor mij.

Snoek: “Je zegt toch ook niet wat een lieve Doghond!”

ANDERSOM

>>

2


KOI, EEN SOORT WAY OF LIFE! Dat Koi voor Erik een bepaalde manier van leven is, is al snel terug te zien in een paar dagelijkse aspecten. Hij heeft niet alleen van zijn hobby zijn werk mogen maken maar hij heeft zelfs zowel zijn buiten als binnen interieur een soort Koi-draai gegeven. En alsof dat nog niet genoeg is heeft hij zijn passie voor Koi met inkt laten vereeuwigen op zijn lichaam.

MPkoi Erik koopt al langer zijn Koi bij deze eigen genoemde ‘Japanse Koi specialist’. Wegens uitbreiding kwam Martijn Pelders, de baas, een mannetje te kort. Snoek: “Via zijn website www.mpkoi.nl heb ik gereageerd op deze open staande vacature. Al snel heeft hij mij benaderd voor een uitgebreid kennismakingsgesprek.” Na een 2de gesprek met Pelders heeft Erik te horen gekregen dat de baan voor hem was. Tegenwoordig werkt hij onder parttimercontract 2 dagen in de week als stagiaire. “Omdat je het vak eigenlijk nergens specifiek kunt leren is dit een goede start van mijn toekomstige echt baan.” meldt onze Koi fan. Deze eerste 3 maanden leert Erik veel bij over het verkopen van vijvergerelateerde artikelen. Ook wordt zijn kennis over het medische gedeelte van het vak bijgespijkerd. Zo leert hij hoe bepaalde ziekten zijn vast te stellen en welke medicatie hij voor behandeling mee kan geven aan potentiële klanten. Ook waterbehandelingen zijn van belang in dit vak. “Zo leer ik tijdens mijn stage hoe ik bepaalde waardes uit het water kan halen om de kwaliteit van het water te meten.”

“' Wie wil nu niet van zijn hobby zijn werk maken? '” Kortom leert deze Koi fan enorm veel bij tijdens zijn eerste maanden werk bij MPkoi. Maar heeft hij er ook plezier in? “Plezier heb ik zeker! Wie wil er nou niet van zijn hobby zijn werk maken?” ANDERSOM

Leven tussen de vissen Zelfs het interieur van deze fan gelooft aan zijn ware passie. Geen hoek van zijn huis zonder beelden van deze Japanse vissen. Een kralengordijn hier en een collectie Japanse schilderkunsten daar. Buiten zijn knap geconstrueerde vijver in de tuin zijn dit eyecatchers wanneer zijn huis wordt betreden. Passie vereeuwigd Tegenwoordig niet meer weg te denken van zijn huid. Erik had al overige tatoeages op zijn lichaam. Maar sinds kort heeft hij ook zijn passie, vanaf zijn schouder tot aan zijn elleboog, laten vereeuwigen . Op zijn rechterbovenarm bevind zich, sinds een paar jaar, een tatoeage van een Koi omringd door Japanse watergolven, esdoornblaadjes en kersenbloesem. “Een waardige toevoeging aan mijn collectie tatoeages.” zo zegt hij trots. Modernisatie hobby Sinds een paar maanden heeft Erik een community op, het sociale netwerk, Facebook opgezet: ‘Koibook’. “Het leek me leuk om met meerdere mensen ervaringen uit te wisselen over Koi,” zegt hij. Inmiddels heeft de pagina al bijna 250 leden die allen stuk voor stuk intensief bezig zijn met Koi. “De leden variëren van Amerika tot Azië. Je zou dus kunnen zeggen dat mijn ‘KoiBook’ wereldwijd gaat.” “Om mijn passie aan zoveel mogelijk mensen te laten zien heb ik een website gebouwd. http://members.chello.nl/ e.snoek7/. Op deze website laat ik mijn vijver en de opbouw hiervan zien.” Verder staat zijn gehele collectie vissen met fotobeeld op deze site vermeld. Snoek:“Mensen mogen zien dat ik een grootse passie heb!” •S

MOSREDNA

13


ECENSIES COMMUNICATIE je kunt er niet omheen, al had je het graag. Tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende mogelijkheden om je te kunnen uiten. Zo kan je via spraak, print of zelfs digitaal je mening delen met anderen. Maar wat is de leukste, creatiefste manier?

Digitalisering heeft ervoor gezorgd dat er in de afgelopen 20 jaar ernorm veel mogelijkheden van communiceren bij zijn gekomen.

COMMUNICATIEF G E W A A R D E E R D E B O E K E N:

Door de opkomst van digitalisering bestaan er nu ook digtale middelen om te communiceren. Zo is social media in de afgelopen jaren een enorme trend geworden. Daarnaast bestaat er ook nog een andere manier van jezelf uiten via de digitale wegen: bloggen. Elke blog is anders, de ene serieus de andere wat satirischer. Maar wat maakt een blog nou aantrekkelijk. Ik heb voor jullie een blog gevonden die volgens mij aan perfecte normen voldoet.

FEMALE

BUDGETLIFE

Tussen alle fancy lifestyle bloggers van tegenwoordig is daar gelukkig de Budgetlife blog. Een super aantrekkelijk geschreven blog die inspeelt op de kijk van de “gewone” vrouw. De vrouw die alles wil, maar helaas maar een klein deel daarvan kan vervullen.

1

ANDERSOM

- Een boek vol alledaags gebruikte begrippen die door schrijfster Paulien Cornelisse grondig onder de loep worden gehouden.

- Een oplossing voor alle creatieve doodlopende wegen. Het boek neemt je op fantastische wijze mee in een proces van het ontwikkelen van creativiteit op zich, en het optimaal benutten hiervan. Een optimaal boek voor creatieven die nog vooral binnen de zogenaamde ‘box’ blijven denken. MOSREDNA

15


“NORMAAL GEZIEN GEWOONWEG ANDERS DAN ANDERS”

“ HAAR

GESLOTEN

OGEN

OPENDE

NIEUWE

PERSPECTIEVEN

“ VOORUIT

STREVEND KIJK IK

“OMDAT VANDAAG MORGEN GISTEREN ZAL ZIJN”

TERUG OP

VANDAAG ” “RECHT VOOR ZIJN RAAP, DAARDOOR ONDERSTEBOVEN”

“ DAAR ZIT IK

NAAST

OVERAL

1

ONDERMEER BOVENOP ” ANDERSOM

X WORD STORIES... MOSREDNA

17


MOODSWING

18

ANDERSOM

MOSREDNA

2


21 1

Al wel eens aan gedacht wat er gebeurt als je achterstevoren zou leven? Lijkt me veel leuker. Om te beginnen sta je op uit de dood, een spectaculair begin... Als je uit de kist stapt word je verwelkomd door je familie en beste vrienden, die hoef je dus niet meer uit te zoeken en ze hebben allemaal een bloemetje meegenomen. Dan mag je een jaar of 20 lekker doen waar je zin in hebt, kaarten, tuinieren, af en toe een uitstapje voor de halve prijs, iedere dag een paar borrels en elke maand kassa kassa...pensioen. Op een dag staat er ineens een vent voor je deur met een gouden horloge. Die biedt je meteen een goed betaalde job. Naarmate de jaren voorbijgaan, krijg je ook steeds meer zin om

Facinerend hoe het leven alleen al anders kan worden door het enkel en alleen om te draaien. In 2008 is er een film geproduceerd die het verhaal van hierboven prachtig verbeeld. ‘The curious case of Benjamin Button’. Een langdurige film met prachtige elementen. “Het verhaal is zo goed uitgedacht dat het gewoon allemaal klopt!” meld internet.

OMMEDRAAI

LEVEN te werken, je voelt je ook steeds beter, je kan zoveel roken als je wil, want je longen worden steeds schoner. Je kan drinken wat je wil, de katers worden steeds kleiner. Je raakt je buik kwijt zonder dat je er iets voor hoeft te doen. In het begin heb je maar 1 keer sex per jaar, maar op ‘t laatst 10 keer per week. Op een gegeven moment moet je naar school maar je weet alles al, dus je doet geen flikker. En de laatste jaren van je leven kan je lekker in de zandbak spelen, zeuren en vervelend zijn, en je kan snoepen wat je maar wil want al je tanden ben je toch weer kwijt. Dan nog een paar maanden aan een vrouwenborst sabbelen, nog 9 maanden in de warme moederschoot,en daarna verdwijn je in één allesverzwelgend, gelukzalig orgasme

Het verhaal gaat over Benjamin, die geboren wordt met rimpels en eindigt in een kinderlichaam. In het begin een erg ingewikkelde en langdradige film. Gedurende de film ga je je helemaal inleven in het karakter en er zitten voor de dames ook heerlijk veel trannentrekkermomenten in. Ik zeg een “must have seen!”

ANDERSOM


FOTOREPORTAGE

Zoals elke Albert Heijn actie die in ogen van kinderen een must have zijn, zijn ook de mini’s van deze winkel een groot succes. Door het simpelste onderwerp te pakken en deze verhoudingen om te draaien heeft ook Albert Heijn creativiteit in haar reclames. Neem nou de mini’s hoe simpel het concept van deze campagne ook is, het werkt! Allerdaagse producten maar dan precies op maat voor de kleintjes onder ons. Door het originele idee om gewone producten te verkleinen naar een mini formaat richt Albert Heijn zich erg goed op de doelgroep kinderen. Uit eigen ervaring zie ik elk weekend hoe populair deze kleine stukjes plastic zijn. Zo staan er bij elk kassa einde wel 2 of 3 kinderen te wachten tot ze die ene zin mogen uitspreken: “Meneer/mevrouw, heeft u mini’s?” Wanneer klanten zo vriendelijk mogelijk deze kinderen teleurstellen door te zeggen dat ze sparen voor hun eigen (klein)kinderen, zie je snel de gezichten van deze kleintje van blij naar teleurgesteld vertrekken. Als cassiere achter de kassa heb je geen moment van medelijde met deze kinderen. “Kinderen van tegenwoordig zijn zó hebberig. De meeste die bij onze kassa’s staan te bedelen hebben thuis al dozen vol met mini’s, en nog staan ze elke middag zo’n 2 à 3 uur te bedelen. Niet alleen voor ons een last, ook voor de mensen die dachten lekker “rustig” boodschappen te kunnen doen.” •S

INI’S MOSREDNA

22


25

AH MINI’S, GROOT Mini’s, nee dan heb ik het niet over die kleine auto’tjes maar over de mini boodschappen van Albert Heijn. Totaal uit verhouding, maar super leuk voor de kleintjes onder ons. Nu wil ik natuurlijk de volwassenen (waaronder mijzelf), die deze kleine stukjes plastic ook erg aandoenlijk

vinden, niet uitsluiten. Citroenen zo groot als een tennisbal en nutella potjes nog kleiner dan een gum. De variatie in deze mini producten is erg uitgebreid. De mini’s zijn voor kinderen nog enigzins in verhouding. Maar wat nu als we eens de “levensgrote”

SUCCES bijbehorende voorwerpen naast deze kleine producten van Albert Heijn neerzetten. In deze fotoreportage zijn een paar mini’s uit de serie van AH naar voren gebracht. Door ze te plaatsen in een voor ons “normale situatie” lijken deze mini’s nog mini’er.

ANDERSOM

MOSREDNA

24


27

ANDERSOM

AH MAAKT VIA DEZE ACTIE OOK GELIJK RECLAME VOOR EIGEN MERK

MEER WETEN OVER DE FOTOGRAFE, DEZE PRODUCTEN OF DE ACTIE VAN AH? Ga dan voor meer informatie naar de website www.andersom.nl/reportage of neem contact op met de fotografe Steffi Anderson via steffi.anderson@hotmail.com of via telefoonnummer: 00316 24 150 271 MOSREDNA

26


MOSREDNA

2

DOE MAAR GEK,

COLUMN

DAN DOE JE AL NORMAAL GENOEG! Als creatieveling besef ik mij sinds een korte tijd dat kinderen een enorme gave voor creativiteit hebben. Maar waarom zet deze creativiteit niet door? Waarom moet iedereen maar ‘de kudde’ volgen. Is het niet veel beter om kinderen hun gang te laten gaan, hun eigen weg te laten volgen en zich via deze wegen zo creatief mogelijk te laten ontwikkelen?

Vanaf je allereerste moment op aarde wordt je al geleerd om ‘gewoon’ te doen. Je hebt je ogen nog niet open of je wordt afgeleerd om je ongegeneerd te uiten via een aaneenvolging van trillingen: krijsen. In de loop der jaren probeer je alles uit wat mag en vooral wat niet mag. Door nieuwe dingen te proberen openen er nieuwe perspectieven voor jezelf. Als klein kind sta je er niet bij stil. Al vanaf je kinderjaren wordt je onbewust geremd in je creativiteit. Je uiten op ‘ongewone’ manieren wordt meteen in de kiem gesmoord en er wordt van je verwacht dit geen tweede keer te doen. Vanaf je jonge jaren wil je overal alles vanaf weten en vraag je raak bij alles en iedereen. Maar vaak wordt dit afgebroken omdat het asociaal zou zijn. Het zelfde geldt voor het aankijken van andere mensen. Kinderen kunnen lekker ongegeneerd staren. In de loop der jaren wordt dit afgeleerd omdat dit ook asociaal zou zijn. Maar waarom deze dingen afleren? Deze acties kunnen juist helpen bij de ontwikkeling van het kind.

29

Het staren voor een beter beeld van de mensheid en het vragen naar onduidelijkheden voor de algemene ontwikkeling.

' Kinderen hebben een referentiekader dat nog niet “"aangetast" is! '’ Fantasie Daarnaast worden fantasieën van kinderen niet serieus genomen. Maar wat als we dit wel doen? Kinderen bekijken alles via een soort heldere blik. Hierbij verzinnen ze eigen betekenissen en fantasie-rijke overige elementen. Ze zien alles met een nog niet aangetast referentiekader. Breder referentiekader Volwassenen houden zich voornamelijk bij de algemene regels die betekenissen geven aan bijvoorbeeld voorwerpen. Bij kinderen zijn deze regels echter nog niet bekend. Zij hebben nog geen enkel besef van normen en/of waarden. Daardoor zijn de referentiekaders van kinderen een enorm stuk groter. Hierdoor kunnen zij vaak breder denken dan de meeste volwassenen.

Als creatieveling vraag ik mij af waarom kinderen zo vroeg al geleerd wordt om ‘gewoon’ te doen. In mijn ogen is dit enkel en alleen een belemmering van de creativiteit die in jonge kinderen schuilt. Door het afleren van bepaalde hersenspinsels wordt het denkvermogen van jonge kinderen gestremd. Zo wordt er een denkwijze gecreeërd waardoor het kind ‘gewoon’ functioneerd. Echter wanneer dit kind later een (creatieve) baan ambieerd zal het weer geleerd worden om op een geheel andere manier te denken. Het ‘out of the box’ denken is tegenwoordig overal gewenst. Dus waarom het denkvermogen van kinderen proberen te beinvloeden? In mijn ogen zou de wereld een heleboel creatievelingen rijker zijn wanneer kinderen de kans krijgen om hun denkvermogen de vrije loop te laten. Daarentegen weet ik niet hoe ik hierover zal denken wanneer de tijd rijp is voor mijn eigen opvoedkunsten. •S

ANDERSOM


STUNTAANBIEDING!

VOLGENDE EDITIE OP REIS

1x

VOORUITBLIK

COLOFON Magazine ‘Andersom’ is een uitgave van Steffi Anderson Publications B.V. ---------------------------Redactieadres Steffi Anderson Bergen op zoomstr. 1 5652 KA Eindhoven tel: 00316 24 150 271 mail: steffi.anderson@ hotmail.com ---------------------------Uitgever Steffi Anderson Hoofdredacteur Steffi Anderson

‘FULLTIME’

+

Eindredacteur Steffi Anderson Ontwerp / vorm Steffi Anderson ---------------------------Productie Steffi Anderson

MAGAZINE

DOORZETTER - CONTROLEUR - CREATIEF FANTASIEVOL - RUSTIG - SOCIAAL - CONTROLEUR SOCIAAL - CREATIEF - FANTASIEVOL - RUSTIG DOORZETTER - CONTROLEUR - SOCIAAL - CREATIEF FANTASIEVOL - RUSTIG - DOORZETTER - CONTROLEUR SOCIAAL CREATIEF - FANTASIEVOL - RUSTIG - DOOR ZETTER - CONTROLEUR - CREATIEF - SOCIAAL - FAN TASIEVOL - RUSTIG - DOORZETTER - CONTROLEUR SOCIAAL - CREATIEF - FANTASIEVOL - RUSTIG - DOOR ZETTER - CONTROLEUR - SOCIAAL - CREATIEF - SOCIA

NU TE KOOP VOOR EEN DEGELIJK SALARIS PER MAAND 31

Advertenties Steffi Anderson Verkoopster Steffi Anderson Marketing Steffi Anderson ---------------------------Abonnementen administratie Tegen maandelijkse betaling van een degelijk salaris onvangt u ‘Andersom’ elke maand. Het abonnement is enkel fulltime te bestellen. ---------------------------Overname artikelen

Toerist uithangen of plekken ontdekken?

Europese geheimen?

Studentenleven: ‘Ik heb afgelopen jaar 4 buitenlandse steden bezocht!’ aldus Steffi A.

De inhoud kan door ontwikkelingen in de actualiteit worden aangepast en/of afwijken. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan bovenstaande informatie. Magazine ‘Andersom’ steld zich niet verantwoordelijk voor enige misvatting over de inhoud in een komende editie van het blad. Voor meer informatie ga na: www.magazine-andersom.nl/aansprakelijkheid.

Artikelen mogen in geen geval overgenomen worden. Er rust copyright op de gehele inhoud van dit magazine. Wanneer u uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever heeft, mag u in overleg met de uitgever informatie overnemen. Ondanks uiterste zorgvuldigheid kunnen enkele gegevens achterhaald of anderszins niet volledig juist zijn. Magazine ‘Andersom’ aanvaardt hiervoor geen enkele aansprakelijkheid.

MELD JE AAN VIA STEFFI.ANDERSON@HOTMAIL.COM OF BEL 00316 24 150 271

30

ANDERSOM


OKTOBER 2012 ADVIESPRIJS: MAANDSALARIS

Andersom  

Ja, Andersom zien. Want soms is dat nodig om je even anders te laten kijken. Doe maar, draai je hoofd maar om, zie je wat wij bedoelen?

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you