Page 1

S T E L L A

W I D J A Y A

S T E L L A

W I D J A Y A


T A B L E O F C O N T E N T

01

P A R T T O W H O L E

02

L I B R A R Y A S R E F U G E

03

S U R F A C E R E C Y C L E

04

B A L O K K A Y U

05

D I S K E T T E P A V I L I O N

MEASURED DRAWINGS

DISKETTE

Modular sitting units are created through molding and shaping plywo then assembled in a perpendicular fashion to generate a sense of con is attached onto vertical wooden panels that act as structural support radial formation of the pavillion and allowing sitting units to As a result, flexible interactions are offered for users as the surfac

1/2” = 1’ - 0”


STUDY OF JOINERY

STUDY OF SHAMISEN

1st floor

P. 929-422-5293

The design of the family dwelling revolves around the study of Rakugo, which is a traditional Japanese storytelling technique that the grandfather performs. The analysis of a musical instrument that the grandfather plays as a part of his performance, a shamisen, revealed a joinery condition in its construction. Shamisen is made up of several smaller parts joined together to create a whole. This translates to the idea of a home with different areas that should connect spatially in a way that allows individual to puruse their own interest but somehow still maintain connections to each other as their activities overlap. The idea of joints are created and made visible at the corners where spaces meet in order to express the notion of connection tectonically and metaphorically. Through the apertures that the joints create, not only are the physical spaces connected, but the family members as well, allowing connections to each other no matter what activities they are engaged in different spaces throughout the home.

A. 200 Willoughby Ave, Brooklyn

W H O L E

E. stella.widjaya@yahoo.com

2nd floor

T O

D W E L L I N G

W I D J A Y A

U R B A N

S T E L L A

P A R T


CHARETTE: STUDY OF POSTURE

SPATIAL TRANSLATIONS spatial flow

possible activities

chit-chat pit

accesible entrance

e-book zone

NIC main entrance

connecting reading chamber [1st floor] with open study area [mezzanine]

mezzanine

1st floor

NIC

A. 200 Willoughby Ave, Brooklyn

The space is organized by studying the building’s exposure to natural light. Reading areas are designed in intimate private sheltered nooks to maximize southern light exposure, and bleachers are oriented facing southward to maximize views and daylight. Engaging the existing building structure, the new design builds off of thick load-bearing walls that adds to the existing mass but creates new lightweight boundaries at the interior. The design integrates and responds directly to a language that creates small-scaled sheltered spaces that accommodate a variety of programs. The library becomes a secure place for teens to feel welcome anytime they are seeking information and a safe refuge where they can have a sense of belonging.

P. 929-422-5293

The number of teen libraries is growing, providing them their own area so they can feel a sense of ownership in the library. Over the past century, the Bedford Branch of the Brooklyn Public Library has undergone numerous alterations and restorations, which have contributed to its suffering from loss of identity as a classical revival design and functional negligence as significant boundaries were removed. The fact that the existing library does not have clear distinctions between program areas prevents teens from feeling comfortable without a space of their own. This inspired the idea of bringing back a sense of boundaries to provide privacy by creating a variety of sheltered spaces so they can feel a sense of place and security.

E. stella.widjaya@yahoo.com

VARIETY OF PROGRAM SPACES

L I B R A R Y

R E F U G E

W I D J A Y A

T E E N

A S

S T E L L A

L I B R A R Y


The product of complete geometry and offset layering are implemented on an existing rule known as ‘punnet spuare’, in which resulted in a very specific sense of spatial organization, both vertically and horizontally, forming boundaries and circulation flow within the space. It perceives various depths that leads to the idea of generating a notion of constant growth throughout the whole space. The three different levels are proportionally divided through the action of offsetting a surface plane in a constant sequence, which represent the three Housing Works’ missions that complete one another. The negative space created is then utilized for other significancy, just like how the idea of thriftshop is in order to resell used products so they do not go to waste.

DE

AB

BAG ANALYSIS BC

structural layering

alternate layering

exterior elevation

HHOOUUSSIINN GG W HHOOUUSSIINN WOORRKKSS GG WWOORRKK SS

EXTERIOR ELEVATION ELEVATION EXTERIOR EXTERIOR EXTERIOR ELEVATION ELEVATION

tranversal section

SECTION AA SECTION SECTION SECTION AA

constant growth

offset layering

complete geometry

interior elevations

INTERIOR ELEVATION ELEVATION INTERIOR INTERIOR INTERIOR ELEVATION ELEVATION

longitudinal section

SECTION BB SECTION SECTION SECTION BB

AC

EF

DF

A. 200 Willoughby Ave, Brooklyn

W O R K S

P. 929-422-5293

H O U S I N G

E. stella.widjaya@yahoo.com

S P A C E :

APPLICATION OF ‘PUNNET SQUARE’

W I D J A Y A

R E T A I L

R E C Y C L E

S T E L L A

S U R F A C E


B A L O K

F U R N I T U R E

K A Y U

D E S I G N

W I D J A Y A

E. stella.widjaya@yahoo.com

P. 929-422-5293

A. 200 Willoughby Ave, Brooklyn

The characteristic of the design was initially inspired by Bjarke Ingel’s 8 House on how he experimented with a lot of sharp angels and bold lines. The framework fulfills this bulky characteristic to expose the raw quality of the solidwood as a protective layer of the exterior. The design gets more elegant and softer towards the interior as it gets closer to the user. This is achievd through the tapered front legs, compressed thin plywood that follows the curvature of one’s bottom, and flexibility achieved by the backrest with the use of thin plywood.

S T E L L A

DESIGN ITERATIONS


O U T D O O R

MEASURED DRAWINGS

P A V I L I O NDISKETTE

PAVILLION

Modular sitting units are created through molding and shaping plywood pieces into tangential curvature, which then assembled in a perpendicular fashion to generate a sense of continuous singularity. Arched railing system is attached onto vertical wooden panels that act as structural support for the pavillion’s ceiling, constructing radial formation of the pavillion and allowing sitting units to rest and move along the railing framework. As a result, flexible interactions are offered for users as the surface works for sitting, resting, and working.

P A V I L I O N

1/2” = 1’ - 0”

Modular sitting units are created through molding and shaping COURTYARD BETWEEN COURTYARD BETWEEN which then assembled in plywood pieces into tangential curvature, STUDIOS STEUBEN PRATT STUDIOSa &&sense STEUBEN a perpendicular fashion PRATT to generate of continuity. Arched railing system is attached onto vertical wooden panels that act as structural suport for the pavilion’s ceiling, constructing radial formation of the pavilion and allowing sitting units to rest and move along the railing framework. As a result, flexible interactions are offered for users as the continuous surface of the module works COURTYARD BETWEEN for 3 functions: sitting, resting, and working. PRATT STUDIOS & STEUBEN

PROXIMITY

PROCESS SKETCHES

Modu then is atta r As a r

PROCESS SKETCHES

MEASURED DRAWINGS 1/2” = 1’ - 0”

MEASURED DRAWINGS 1/2” = 1’ - 0”

SECTION SECTION

PROXIMITY

PLAN

movable modular units

COURTYARD BETWEEN PRATT STUDIOS & STEUBEN

PROXIMITY

alternating

multiple ways of usage

COURTYARD BETWEEN PRATT STUDIOS & STEUBEN

PROCESS SKETCHES

PROCESS SKETCHES

section

PROXIMITY

COURTYARD BETWEEN PRATT STUDIOS & STEUBEN

SECTION

PROCESS SKETCHES interactive

PLAN

SECTION

ELEVATION

SECTION

ELEVATION

P. 929-422-5293

PLAN

E. stella.widjaya@yahoo.com

ELEVATION

W I D J A Y A

floor plan

A. 200 Willoughby Ave, Brooklyn

SECTION

S T E L L A

TY

D I S K E T T E


Work Samples  
Work Samples  
Advertisement