__MAIN_TEXT__

Page 1

kluswijzer

Een schotelantenne plaatsen


Een schotelantenne plaatsen

Een schotelantenne plaatsen Niet alle televisiekanalen zijn te ontvangen via de kabel of via internet. Dan wilt u wellicht uw signaal ontvangen van een satellietzender. In dat geval heeft u een schotelantenne nodig. Het plaatsen van een schotelantenne is gebonden aan een aantal voorwaarden.

Waar mag u een schotelantenne plaatsen? De hoofdregel is dat een schotelantenne overal mag worden geplaatst, als hij maar niet vanaf de straatkant, aan de voorgevel, zichtbaar is. Wij vinden dat een inbreuk op het straatbeeld. Hierop zijn twee uitzonderingen: Als u in een flatgebouw woont en aan de achterzijde geen signaal kunt ontvangen, dan mag u de schotel ook aan de voorgevel plaatsen; Sommige flatgebouwen zijn van beide zijden vanaf de straat zichtbaar; soms is onduidelijk welke de voor- en welke de achtergevel is. In dat geval plaatst u de schotel op de voor u gunstigste locatie. U mag een schotelantenne wel plaatsen op de achtergevel, op de gevel van de berging in uw achtertuin, binnen uw balkon of op een standaard in uw tuin. Het is niet toegestaan om een schotelantenne te plaatsen op het dak van een flatgebouw, van een woonhuis of van een berging. Dit vanwege de kans op schade aan dakpannen en dakbedekkingen.

1


Stek Kluswijzer

Waar moet u op letten bij het plaatsen van een schotelantenne? Uw schotelantenne mag geen hinder veroorzaken voor mensen in uw omgeving. Let er bijvoorbeeld op dat de schotel het zonlicht niet hinderlijk weerkaatst. Als u een schotel vastmaakt aan het balkonhek, zorg er dan voor dat trillingen van de schotel niet worden doorgegeven aan het hekwerk. Dit veroorzaakt gemakkelijk geluidshinder voor uw buren. Op een schotelantenne die wind vangt kunnen grote krachten komen te staan. Zorg er daarom voor dat de bevestiging bestand is tegen stormwind. Gebruik bevestigingsmateriaal van roestvrij staal, zodat het niet door roesten kan verzwakken. U mag onder geen beding in het houten, aluminium of kunststof kozijn boren om de antennekabel door te voeren. Dit kan tot aanzienlijke schade aan het kozijn leiden. Houd er rekening mee dat een vergunning van de gemeente nodig kan zijn. Bijvoorbeeld als de doorsnede van de schotel meer is dan 2 meter. Maar ook de plaats van de schotel en de schotelantenne zelf moeten voldoen aan de eisen van de gemeente.

2


Een schotelantenne plaatsen

Verzekering Als u een schotel plaatst bent u aansprakelijk voor alle schade die er het gevolg van kan zijn. Dat geldt voor schade die ontstaat aan het gebouw als gevolg van het bevestigen, of als uw schotelantenne afwaait en schade veroorzaakt. Wij adviseren u voor dit risico een verzekering af te sluiten.

Overleg is altijd handig Stek wil graag weten hoe u uw schotelantenne gaat plaatsen. Wij kunnen u vervolgens met advies bijstaan hoe u de werkzaamheden het beste kunt uitvoeren. Legt u daarom uw plannen vooraf aan ons voor. Het is ook zeker aan te bevelen om vooraf met uw buren te bespreken dat u een schotelantenne gaat plaatsen. Daarmee voorkomt u dat u achteraf moeilijkheden krijgt.

3


Stek Kluswijzer

4

december 2010


Stek Postbus 126 2160 AC Lisse T 0252 430 500 F 0252 430 505 info@stek-wonen.nl www.stek-wonen.nl

Bezoekadres Lisse Hobahostraat 90

Bezoekadres Hillegom Hoofdstraat 33

Bezoekadres Voorhout Agneshove 81

december 2010

Profile for Woonstichting Stek

Kluswijzer een schotelantenne plaatsen  

Kluswijzer een schotelantenne plaatsen