Page 1

μα Ï Ο Σ ΣΤΕΓΗ 2013-14

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MAÏΟΥ 2014

ΣΥΓΓΡΟΥ 107 EΙΣΙΤΗΡΙΑ: 210 900 5 800

SGT.GR

ΜΟΥΣΙΚΗ

μαÏ-ΣΕΠ.14

MEDEA ELECTRONIQUE SOUNDSCAPES / LANDSCAPES

9.μαÏ.14

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

10.μαÏ.14

Anthony Braxton Diamond Curtain Wall Quartet

19-20.μαÏ.14

Μάνος Τσανγκάρης - DissonArt Ensemble Love and Diversity

ΘΕΑΤΡΟ 14-25.μαÏ.14

ΛΕΝΑ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ - ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ 6.μαÏ.14

Το σχολείο του αύριο - μια ανάγκη του σήμερα Κύκλος «Εκπαίδευση»

27.μαÏ.14

Μπορεί να υπάρξει αστική αναγέννηση χωρίς «χαμένους»; Κύκλος «Re-Think Athens: Αστικές προκλήσεις»

χοροσ 23.ΜΑÏ-8.ΙΟΥΝ.14 Δημήτρης Παπαϊωάννου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΣΤΗ

AΠΡ-ΙΟΥλ.14

“No Respect”: Graffiti και street art στη Στέγη

festival 27.AΠΡ-3.μαÏ.14 Rimini Protokoll Situation Rooms

2-3.μαÏ.14

ΣΤΕ ΓΗ

BERLIN theatre company Jerusalem

2-4.μαÏ.14

Michèle Anne De Mey - Jaco Van Dormael Κiss & Cry

2-11.μαÏ.14

Dries Verhoeven No Man’s Land

4-5.μαÏ.14 Rabih Mroué Pixelated Revolution

4-5.μαÏ.14 Rabih Mroué Riding on a cloud

5-6.μαÏ.14

Διεθνές Συμπόσιο Μedia, Πολιτική, Περφόρμανς


ΦΕΣΤΙΒαΛ

27.αΠΡ-6.μαÏ fAST fORWaRD fESTival Νέες τεχνολογίες, νέα μέσα, νέες φόρμες: το 1o Fast Forward Festival (FFF) μας συστήνει το θέατρο του μέλλοντος μέσω των πολυμορφικών και υβριδικών παραστάσεων που φιλοξενεί, από διεθνώς καταξιωμένες ομάδες.

RiMini pROTΟΚOll SituATiON RooMS 27 αΠΡΙΛΙΟΥ - 3 μαÏΟΥ 2014

H κορυφαία ευρωπαϊκή πρωτοποριακή ομάδα Rimini Protokoll, που διεύρυνε όσο κανείς άλλος την έννοια του θεάτρου-ντοκουμέντου, στήνει στο κέντρο της Αθήνας ένα αντισυμβατικό και άκρως πολιτικοποιημένο ζωντανό βιντεοπαιχνίδι. Μεταμορφώνει τα δωμάτια ενός κτιρίου, μέσω βίντεο, ηχητικών ντοκουμέντων και προσωπικών αντικειμένων, σε διαμερίσματα ανθρώπων που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο όπλων. Οι θεατές επισκέπτονται κάθε δωμάτιο χωριστά και, μέσω των iPod που τους δίνονται, «ζουν» για 90 λεπτά τις ζωές των «κατοίκων» τους. Η παράσταση πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος (Κτίριο 56, Είσοδος Γ’)

BERlin ΤΗΕΑTRE compAny JERUSAlEM 2-3 μαÏΟΥ 2014

Θέατρο-ντοκουμέντο, σινεμά και εγκατάσταση ή, αλλιώς, «το πορτραίτο μιας πόλης» από τη σημαντική φλαμανδική θεατρική ομάδα Berlin. Εικόνες και βίντεο από την Ιερουσαλήμ και συνεντεύξεις των κατοίκων της –Ιουδαίων, Μουσουλμάνων και Χριστιανών– προβάλλονται σε ένα δίκτυο από οθόνες, συμβολίζοντας το μωσαϊκό των τριών μεγάλων θρησκειών που ορίζει την πόλη.

MichèlE AννE DE MEy - JacO van DoRMAEl ΚiSS & cRy 2-4 μαÏΟΥ 2014

Μόνο τα δάχτυλα χορεύουν σε αυτό το χοροθέαμα σε… μικρογραφία, της σπουδαίας Βελγίδας χορογράφου και χορεύτριας Michèle Anne De Mey και του πολυβραβευμένου στις Κάννες κινηματογραφιστή Jaco Van Dormael. Σε ένα μικρόκοσμο από μινιατούρες τραίνων και χιονισμένων σταθμών, μικροκάμερες κινηματογραφούν και προβάλλουν σε οθόνη το χορό των δαχτύλων, τα οποία


«αφηγούνται» μια ιστορία αγάπης σε πέντε πράξεις: από το πρώτο ερωτικό σκίρτημα μέχρι την απώλειά της. Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 10 ετών.

DRiES vERhoEvEn No MAn’S LAND 2-11 μαÏΟΥ 2014

Ο Ολλανδός σκηνοθέτης και εικαστικός στήνει στους δρόμους της Αθήνας μια περιπατητική παράσταση / πολιτική πράξη. Είκοσι θεατές συναντιούνται με είκοσι μετανάστες. Κάθε θεατής, λαμβάνοντας πληροφορίες από ένα iPod, ακολουθεί τον «δικό» του μετανάστηοδηγό σε έναν αποκαλυπτικό περίπατο στην πόλη. Μετά την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία, η παράσταση αναπροσαρμόζεται ειδικά για την παρουσίασή της στην Αθήνα, όπου, σύμφωνα με τον Φερχούφεν, «η συνθήκη είναι τόσο επείγουσα ώστε πρέπει να δοθεί μια συγκινητική, ποιητική όσο και γεμάτη νόημα απάντηση στο τι μπορεί να σημαίνει “διαπολιτισμικό περιβάλλον”». Προτείνουμε τη χρήση άνετων ρούχων και υποδημάτων, καθώς η παράσταση πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο και προϋποθέτει περίπατο του κοινού για περίπου 40 λεπτά.

RABih MrOUé pixELATED REvolutiON 4-5 μαÏΟΥ 2014

Ένας από τους πιο καταξιωμένους και ρηξικέλευθους Λιβανέζους καλλιτέχνες μας συστήνεται με την πολύκροτη αντι-ακαδημαϊκή ομιλία του. Θέμα της, η καταγραφή –μέσω των κινητών τηλεφώνων που κρατούν αυτόπτες μάρτυρες– της εν ψυχρώ δολοφονίας άμαχων διαδηλωτών στη Συρία. Μια ομιλία-μανιφέστο για τη ματωμένη αλήθεια ενός πολέμου που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

RABih MrOUé RiDing ON A clOUD 4-5 μαÏΟΥ 2014

Ο τίτλος αυτής της ιδιοσυγκρασιακής και συγκινητικής «οικογενειακής» περφόρμανς είναι δανεισμένος από μια ποιητική συλλογή του Γιασσέρ Μρουέ, αδερφού του Ραμπί. Σε αυτή την περφόρμανς οι δύο αδερφοί συμπρωταγωνιστούν. Ο Γιασσέρ σχολιάζει με το δικό του τρόπο το συμβάν που επαναπροσδιόρισε την ύπαρξή του και τα όνειρά του, απαγγέλλοντας τα ποιήματά του. Ο Ραμπί, με τη σειρά του, απομυθοποιεί μια σειρά από κατασκευασμένες αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του πολέμου.


ΔΙΕΘνέΣ ΣΥμΠΟΣΙΟ μEDiA, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΕΡΦΟΡμαΝΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙαMEΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΔημΟΣΙΟ χΩΡΟ 5-6 μαÏΟΥ 2014

Ένα διεθνές διήμερο συνέδριο, που περιλαμβάνει ακαδημαϊκό πρόγραμμα εισηγήσεων και pecha kucha (σύντομες παρουσιάσεις διάρκειας 6 λεπτών και 40 δευτερολέπτων), εργαστήρια με καλλιτέχνες και ένα ανοιχτό φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν Έλληνες ακαδημαϊκοί και το κοινό. Για την πραγματοποίησή του έχει προηγηθεί πρόσκληση για εισηγήσεις και κατάθεση πρότζεκτ, μανιφέστων ή δραματοποιημένων παρεμβάσεων με θέμα το ρόλο της ζωντανής περφόρμανς στην παρούσα φάση των κρίσιμων μετασχηματισμών του δημόσιου χώρου.

ΕΙΚαΣΤΙΚα

αΠΡ-ΙΟΥΛ.2014 “No RESpEcT” GRAffiTi ΚαΙ STReeT arT ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ Η Στέγη διοργανώνει σε κλειστό χώρο μία έκθεσηκαταγραφή της ελληνικής graffiti & street art σκηνής, όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας. Τα σαράντα έργα που θα δημιουργηθούν επί τόπου και θα καλύψουν τους τοίχους, τις κολώνες, το δάπεδο του εκθεσιακού χώρου, αλλά και τα αυτοκίνητα που θα τοποθετηθούν μέσα σε αυτόν, ανήκουν σε ισάριθμους graffiti και street artists, οι οποίοι προέκυψαν μέσα από έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχών από καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος της Στέγης.

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙntΕΟ

μαÏ-ΣΕΠ.14 MEDΕΑ ElEcTRONiQUE SOUNDScApES / LANDScApES Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας δημιουργούν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης και καλούν σε real-time περιήγηση της πόλης. Με σημείο εκκίνησης τη Στέγη και, χάρη σε ειδικό διαδραστικό ψηφιακό χάρτη, ο θεατής περιηγείται σε πραγματικό


χρόνο στη γεμάτη μυστικά και ομορφιά γειτονιά του Νέου Κόσμου. Στο tablet ή το smartphone του επισκέπτη, η γειτονιά μεταμορφώνεται σε ένα ψηφιακό urban installation με καλλιτεχνικά έργα που χρησιμοποιούν το υλικό από την ψηφιακή χαρτογράφηση: τα κτίρια, τις επιχειρήσεις, τους δημόσιους χώρους, το Πάντειο, τους δρόμους και, πίσω και μέσα σε όλα αυτά, τους ανθρώπους, την ιστορία και το παρόν τους. Ένας οπτικοακουστικός περίπατος στην γειτονιά της Στέγης και στον άγνωστο «Νέο Κόσμο».

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

6.μαÏ ΤΟ ΣχΟΛΕΙΟ ΤΟΥ αΥΡΙΟ - μΙα αΝαΓΚΗ ΤΟΥ ΣημΕΡα ΚΥΚΛΟΣ «ΕΚΠαΙΔΕΥΣΗ»

Μπορεί το εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει πιο πρακτικό καλύπτοντας τις ανάγκες επαγγελματικής κατάρτισης και να παρέχει ταυτόχρονα ευρύτερη γενική παιδεία; Θα μπορούσε άραγε κανείς να φανταστεί νέα γνωστικά αντικείμενα στα οποία σήμερα δίνεται ελάχιστος ή καθόλου χώρος; Μπορεί επίσης να εξασφαλίσει άμβλυνση των ανισοτήτων στην πρόσβαση της γνώσης; Διανοούμενοι και ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό μάς ξεναγούν στο σχολείο του αύριο, όπως ελπίζουν ή φαντάζονται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί. Η συζήτηση αναμεταδίδεται και με live streaming μέσω του sgt.gr

ΜΟΥΣΙΚΗ

9.μαÏ ΚΡαΤΙΚΗ ΟΡχΗΣΤΡα αΘηνΩΝ Στη δεύτερη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στη Στέγη, το πρόγραμμα διατηρεί το γαλλικό χαρακτήρα της πρώτης. Πλάι στα διάσημα έργα του Κλωντ Ντεμπυσσύ και του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει ένα έργο της Χριστίνας Αθηνοδώρου από την Κύπρο, η οποία έχει σπουδάσει στη Γαλλία, καθώς και συναρπαστικά έργα σύγχρονων Γάλλων συνθετών. Με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα εμφανιστούν η εξαιρετική βιολοντσελίστα Αν Γκαστινέλ και ο έμπειρος αρχιμουσικός Πιερ-Αντρέ Βαλάντ.


ΜΟΥΣΙΚΗ

10.μαÏ Anthony BRAxTON DiAΜΟND curTAin Wall QUarTET

Καλλιτέχνης-φαινόμενο μιας τέχνης που σε αιφνιδιάζει, ακόμα κι αν περιμένεις τον αιφνιδιασμό! Ο Άντονυ Μπράξτον δεν είναι απλώς μια από τις μείζονες φυσιογνωμίες του καιρού μας, αλλά ένα καλλιτεχνικό μέγεθος ισότιμο, κατά πολλούς μελετητές, με εκείνο των Harry Partch και Charles Ives. Συνθέτης, μαέστρος, πανεπιστημιακός, μουσικολόγος, συγγραφέας, κορυφαίος αυτοσχεδιαστής και ιδιοσυγκρασιακός θεμελιωτής μιας ιδιαίτερης φιλοσοφίας, παραμένει στην αιχμή της σύγχρονης μουσικής. Ισαπέχοντας από τη διαφρικανική και διευρωπαϊκή παράδοση, άνοιξε δρόμους νέων τεχνικών και αντιλήψεων, συνεχίζοντας στην πρωτοπορία των Cage, Stockhausen, Ξενάκη, αλλά και στην τζαζ των Marsh, Coltrane, Dolphy…

ΘΕΑΤΡΟ

14-25.μαÏ ΛΕΝα ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΚΚΙNoΣΚΟΥΦΙΤΣα - ΤΟ ΠΡΩΤΟ αΙμα

«Ό,τι κι αν κάνεις θα σε φάει ο λύκος». Μια αγριεμένη περφόρμανς, μόνο για ενήλικο κοινό, με αφορμή το γνωστό παιδικό παραμύθι, από την πιο αυθεντικά καλτ Ελληνίδα δημιουργό της νεότερης γενιάς. «Κανείς δεν έζησε καλά και κανείς δεν θα ζήσει καλύτερα», επισημαίνει και μας προκαλεί σε μια από καρδίας εκδίκηση της Κοκκινοσκουφίτσας, σε μια κατάρριψη των ταμπού, των συμβάσεων και των στερεοτύπων, σε μια απομυθοποίηση των πολιτικοκοινωνικών παραμυθιών και των κίβδηλων ιστορικών αφηγήσεων που στοιχειώνουν τις ζωές μας.

ΜΟΥΣΙΚΗ

19-20.μαÏ lovE AND DivERSiTy

μαNoΣ ΤΣαΝΓΚαΡΗΣ - DiSSONarT EnSEmblE

Ένα παιχνίδι ερωτήσεων στο οποίο τα μέλη του κοινού είναι θεατές, ακροατές, αλλά και συμμέτοχοι. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δείγμα Μουσικού Θεάτρου. «Είστε καλεσμένοι να συμμετάσχετε σε κάτι που δεν γνωρίζετε! Αλλά μην ανησυχείτε: τα ρίσκα και οι παρενέργειες είναι διαχειρίσιμα, σε κάθε περίπτωση…», δηλώνει ο συνθέτης Μάνος Τσανγκάρης για το έργο του.


χΟΡΟΣ

23.μαÏ-8.ΙΟΥΝ ΔημΗΤΡΗΣ ΠαΠαϊΩαννΟΥ Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη, με τη νέα πολυαναμενόμενη δουλειά του. Από το 1986, που ίδρυσε μαζί με την Αγγελική Στελλάτου την Ομάδα Εδάφους, άρχισε μια νέα εποχή για τη σύγχρονη ελληνική χορευτική δημιουργία. Επί 27 χρόνια ο Παπαϊωάννου δεν έχει σταματήσει να εκπλήσσει, δημιουργώντας έργα απέριττης ομορφιάς και πυκνής έντασης. Στο τελευταίο του έργο, Πρώτη ύλη (2012), επέστρεψε στο σημείο όπου αρχίζουν όλα: Το σώμα. Και υπενθύμισε ότι δεν χρειάζονται πολλά για να δημιουργηθεί η μαγεία της τέχνης. Όσο για το κοινό, ακολουθεί εδώ και καιρό μαγεμένο.

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

27.μαÏ μΠΟΡΕΙ Να ΥΠαΡΞΕΙ αΣΤΙΚΗ αΝαΓΕννΗΣΗ χΩΡΙΣ «χαMENoΥΣ»; ΚΥΚΛΟΣ «RE-ΤΗink AΤΗEnS: αΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ»

Κυρίαρχο πρότυπο αστικής αναζωογόνησης κατά τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε ο λεγόμενος «εξευγενισμός» (gentrification), όπου προσελκύονται εύποροι κάτοικοι και πιο αποδοτικές δραστηριότητες, εκτοπίζοντας τους παλαιούς κατοίκους και τις προηγούμενες δραστηριότητες. Προωθώντας, ωστόσο, την αστική αναζωογόνηση με τον τρόπο αυτό,δημιουργούνται νικητές και ηττημένοι. Βασικό ερώτημα στην εκδήλωση αυτή είναι κατά πόσον οι πόλεις είναι αναγκασμένες να ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρότυπο αστικής αναζωογόνησης ή αν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές που να εξυπηρετούν ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η συζήτηση αναμεταδίδεται και με live streaming μέσω του sgt.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙαΣ & MARkΕTinG ΤμΗμα ΕΚΔΟΣΕΩΝ


SGT.GR

MAΪΟΣ 2014 ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ  

"No Respect": Graffiti και street art στη Στέγη | FFF. Rimini Protokoll: Situation Rooms | FFF. BERLIN theatre company: Jerusalem | FFF. Mi...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you