Page 1

DansLes Arbres


ΜΟΥΣΙΚΗ 15.3.2018 ΜΙΚΡΉ ΣΚΗΝΉ 21:00

Dans

Les Arbres

Με την υποστήριξη ©2017-18, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση


Φωτογραφίες © Tyler Olson

Έχοντας αναπτύξει έναν αξιοζήλευτο κώδικα επικοινωνίας, οι τέσ σ ε ρ ι ς ε υ ρ η μ α τ ι κ ο ί α υ τ ο σ χ ε δ ι α σ τ έ ς από τη Νορβηγία και τη Γαλλία συνθέτουν αυθόρμητα το ηχητικό τους σύμπαν και φτιάχνουν μουσική που δεν μ ο ι ά ζ ε ι μ ε κ α μ ί α ά λ λ η .

Σε ποιο σημείο ο ήχος μετατρέπεται σε μουσική και η μουσική σε ήχο; Πάνω σε αυτό το ερώτημα θεμελιώνουν την τέχνη τους οι Dans Les Arbres και ρίχνονται με τόλμη στην εξερεύνηση του ενδιάμεσου χώρου ανάμεσα στις δύο περιοχές. Διασχίζουν τα σύνορα που χωρίζουν τη μία από την άλλη, παρουσιάζοντας αυθόρμητες συνθέσεις λεπταίσθητης ομορφιάς.   Αποτελούμενοι από τέσσερα δραστήρια μέλη του ευρωπαϊκού ιστού της αυτοσχεδιαστικής μουσικής, οι Dans Les Arbres προετοιμάζουν και τροποποιούν τα όργανά τους με ασυνήθιστες μεθόδους και δημιουργούν πρωτότυπους συνδυασμούς αέρινων, ξύλινων και μεταλλικών ήχων. Τονίζουν συχνά την κρουστική διάσταση των οργάνων τους καλώντας μας να ακούσουμε διαφορετικά το κλαρινέτο, το πιάνο, την κιθάρα, ακόμα και τα ίδια τα κρουστά.    Οι αυτοσχεδιασμός των Dans Les Arbres γίνεται προσιτός στον ακροατή δημιουργώντας μέσα του εικόνες και αφηγήσεις. Όπως ίσως δηλώνει και το όνομά τους («μέσα στα δέντρα»), υπάρχει η αίσθηση ότι ο άνεμος διαπερνά ένα θόλο από φύλλα και κλαδιά, ενώ οι ίδιοι μοιάζουν να παίζουν αφημένοι στις βουλές της φύσης, σαν διαφορετικές χορδές μιας αιολικής άρπας.    Με το νέο τους άλμπουμ, P h o s p h o r e s c e n c e (ύστερα από δύο δίσκους για την εμβληματική ECM), αυτό το εξαιρετικό γαλλονορβηγικό σχήμα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και παρουσιάζει στη σκηνή της Στέγης μια μυσταγωγική συναυλία.

Xavier Charles: κλαρινέτο Ivar Grydeland: κιθάρα

Christian Wallumrød: πιάνο Ingar Zach: κρουστά


Xavier Charles © Tyler Olson

DANS LES ARBRES

Dans Les Arbres

Ingar Zach © Tyler Olson

Η αυτοσχεδιαστική δουλειά του Γάλλου κλαρινετίστα Ζαβιέ Σαρλ προσεγγίζει την ηλεκτροακουστική μουσική, τη noise και τη sound poetry. Έχει κυκλοφορήσει πολλούς δίσκους και έχει συνεργαστεί με τους Martin Tetrault, The Ex, Pierre Berthet, Axel Dörner, John Butcher, Lionel Marchetti κ.ά.   Ο Ίβαρ Γκρύντελαντ παίζει κιθάρες, μπάντζο και electronics με τους Hunstville, τη Hanne Hukkelberg και τους Last Heat. Έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικά άλμπουμ και έχει συνθέσει μουσική για χορό. 


Christian Wallumrød © Urban Willi

Ivar Grydeland © Tyler Olson

Ο Ίνγκαρ Ζαχ παίζει κρουστά –μαζί με τον συμπατριώτη του, Ίβαρ Γκρύντελαντ– στους Hunstville, ενώ εκτελεί αντίστοιχα χρέη και σε σχήματα όπως οι Mural, Looper, Glück, Lab Field, O3 and SNØ. Πέρα από τη σόλο του δουλειά, διατηρεί και μια συνεργασία με την ποιήτρια και περφόρμερ Caroline Bergvall. Ο πιανίστας και συνθέτης Κρίστιαν Βάλουμροντ έχει περιοδεύσει παντού τα τελευταία 25 χρόνια και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ηχογραφήσεις με καλλιτέχνες και σχήματα όπως οι Christian Wallumrød Ensemble, Brutter, Sidsel Endresen, Close Erase, Audun Kleive, Oslo Sinfonietta, Trondheim Jazzorkester. Επίσης, έχει διάφορα σόλο πρότζεκτ και γράφει μουσική για μουσικά και φωνητικά.


ΎΣΤΕΡΑ ΑΠΌ ΔΎΟ ΔΊΣΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΉ ECM, ΟΙ DAN S L E S A R B R E S ΕΜΦΑΝΊΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΏΤΗ ΦΟΡΆ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΟΥΝ ΣΤΗ ΣΚΗΝΉ ΤΗΣ ΣΤΈΓΗΣ ΜΙΑ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΚΉ ΣΥΝΑΥΛΊΑ ΜΕ ΤΟ ΝΈΟ ΤΟΥΣ ΆΛΜΠΟΥΜ, PHOS P H O R E S C E N C E .


Χορηγοί Επικοινωνίας

Χορηγός Μετακινήσεων

Με την υποστήριξη

Χορηγός Φιλοξενίας

Επίσημος Ιατρικός Υποστηρικτής


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ 19–22.4.2018 ΕΝΤΌΣ & ΕΚΤΌΣ ΣΤΈΓΗΣ

Υπάρχουν όρια στη μουσική; Πώς γίνεται να οριoθετηθεί ο ήχος, το φυσικό φαινόμενο που ταξιδεύει μέσα από στερεά, υγρή και αέρια μορφή; Με αφετηρία τα παραπάνω ερωτήματα, το Borderline μας προσκαλεί να αφεθούμε στην απεραντοσύνη του ήχου και να βιώσουμε τη ζωντανή μουσική χωρίς φραγμούς και στεγανά. Τραγούδι και θόρυβος, σύνθεση και αυτοσχεδιασμός, live dj sets, sound installations, ομιλίες και άλλες δράσεις, στην 8η έκδοση του αθηναϊκού φεστιβάλ που συνεχίζει να στηρίζει τον πειραματισμό, τις νέες συνεργασίες και πάσης φύσεως ηχητικές αναζητήσεις. Εντός και εκτός Στέγης.

DANS LES ARBRES  
DANS LES ARBRES  

Μουσική στη Στέγη | Dans Les Arbres | 15 Μαρτίου 2018 | Μικρή Σκηνή | http://www.sgt.gr/gre/SPG2021/