Issuu on Google+

Musicfactory Student en geld

Oss Muziek Stad

Huub van Loon ´Hard werken is belangrijker dan talent´

Muziek ‘kunst of commercieel product?


2


Inhoud ls

: ‘aniks’ n o Lo el

n je vrijw a v ub rdien

Huzikant ve mu

vol

end

a: 5

Pag

in

Pag

Oss

Mu

am

ina

d: m e e r v udere m gaat

Oss l samen met an ‘spee en’ zikant

ziek

van

:7

bra

sta

ban

t’

:9

e

Festival c

‘ga voorb

heck-list:

ereid naa

r festivals

Pagina 10

pagina

d: ‘d

CO-IEMES: ‘Alles over

mijn ervaringen’ pagina 11

t als r e m ‘ e ist t r a t e gi

: lues

erbde best f f o D liner d hea ld’ e wer

: 15 a n i pag

Muziek is geen wedstrijd : ‘D

voor muz

e afkeer ijden’

iekwedstr

pagina 17


Uit het leven van:

Huub van Loon Huub van Loon is sessie muzikant bij verschillende artiesten zoals Ben Saunders, Lisa Lois, Barry Hay en Sean Mac. Ook beleeft hij veel succes met zijn eigen band Dearworld. Een electro/rock formatie uit Oss. Met deze band stond hij al op verschillende grote podia zoals Solar en Paradiso. Ook is hij muziek docent op Rock City instituut. En geeft daar het van producing en toetsen.

Opleiding: ‘ik ben begonnen in Tilburg aan het conservatorium. Daar studeerde ik het genre jazz. Tijdens mijn auditie ben ik aangenomen op mijn talent. Ik was theoretisch niet sterk genoeg en had moeite om iedereen bij te houden. Dit nam het plezier in muziek maken weg. Dit heb ik twee jaar volgehouden en ben ik gestopt met het conservatorium. Ik ben toen gaan studeren in Rotterdam aan het conservatorium Popmuziek. Wat in mijn ogen ook een betere conservatorium is. Begin 2012 ben ik afgestudeerd in de Groene-Engel in Oss’. 5

Welke eigenschappen heb je nodig om een goede muzikant te worden?

‘Het is heel belangrijk dat je een goede instelling hebt. Je moet er vol voor gaan. Dit vind ik misschien wel belangrijker dan talent. Je hebt natuurlijk een verschil tussen goede muzikanten en succesvolle muzikanten. Er zullen waarschijnlijk een boel muzikanten of toetsenisten zijn die beter zijn dan ik maar wel graag willen doen wat ik doe. Het is ook erg belangrijk om als muzikant functioneel te zijn in plaats virtuoos. En vriendelijk zijn naar iedereen, het is een heel klein wereldje en mensen lullen graag. En als er eenmaal slecht over je gepraat wordt omdat je bijvoorbeeld niet op tijd komt dan houd het snel op’.

Hoe meer je speelt hoe meer mensen je zullen zien. Afgelopen jaar heb ik met Bobby Kimball een tour gehad. Bobby Kimball is de zanger van een van mijn favoriete bands genaamd TOTO. Vroeger kon ik alleen maar dromen dat ik met hem op tour zou mogen gaan’.

Eerste optreden:

‘Mijn aller eerste optreden was op mijn middelbare school in Oss. Het mondriaancollege gaf een talentenshow waar je, jezelf voor kon opgeven. Toen ben ik met wat muzikanten gaan optreden op het hoofdpodium. Samen met de drummer van Dearworld stonden we samen voor het eerst op het podium. Mijn rol was niet op keyboard maar als zanger. Ik ben denk ik nog nooit zo zenuwachtig geweest voor een optreden maar dat viel al snel van me af. Toen ik de eerste zin van het nummer had ingezet begon het publiek al te juichen. Dat is misschien wel het mooiste moment uit mijn hele muziek carrière’.

‘Het is een klein wereldje waar mensen graag lullen’

Hoe settle je, jezelf binnen de muziekindustrie?

‘Het is eigenlijk stapje voor stapje opbouwen. Voor mij is het eigenlijk begonnen Hoe verdiend een muzikant toen ik meedeed aan de talentenshow Rocknation dat uitgezonden werd op rtl 4. zijn geld? Ik heb mezelf op die manier naar buiten ‘Mijn inkomsten haal ik voornamelijk uit kunnen brengen en mij aan het grote pu- optredens. Zowel als sessie muzikant als bliek kunnen laten zien. Ook keken er veel toetsenist bij Dearworld. Eigenlijk vermede muziekanten naar dat programma dient een muzikant vrijwel niks. Ik vind dus je werd al snel herkent door collega’s. het al prachtig dat ik muziek kan maken en er van kan leven. Dat is toch wat ik altijd Na dat programma werd ik gevraagd als sessie muzikant voor een Engelse Label van geroepen heb, van mijn hobby mijn beroep maken. Ook werk ik als leraar op Rock City EMI. Dat was mijn eerste klus, en sinds dien ben ik mensen gaan leren kennen. En Instituut in Eindhoven. Ik geef daar het vak zo gaat het balletje rollen. Het is belangrijk producing, wanneer een toetsen collega uitvalt geef ik ook colleges toetsen’. dat je goed je netwerk bijhoud. 6


Oss Muziek stad Met een kleine 80.000 inwoners is de muzikanten dichtheid wel erg hoog. Verschillende bands stormen Nederland binnen. Zoals Dearworld die al op de grotere festivals staat zoals Paaspop en Solar, en niet te vergeten een gig in Paradiso. The Sidekicks heeft afgelopen Pasen een gig gehad op Paaspop. Samen met Rattle Snake Shake heeft Oss al aan het begin van het festival seizoen een stempel gedrukt op de Nederlandse muziekscene. Met artiesten als The Gathering, The Liszt, Niels Duffhuës, Astrosoniq, The Gooch, Dearworld, Gifter mag je zeggen dat Oss goed vertegenwoordigd is in de Nederlandse muziekscene. Buiten proportioneel misschien zelfs als je kijkt naar de aantal inwoners binnen Oss. Volgens de Osse muzikant Serge Romme (zanger, The Gooch) ‘er wordt niks bijzonders gedaan binnen Oss aan muziek maar stimuleren en inspireren de muzikanten elkaar en iedereen kent iedereen’. De Osse muziek kent een trend met jonge bandjes (18-30 jaar). Deze jonge bandjes zijn niet meer die leuke plaatselijke coverband maar gaan echt voor het grote succes met eigen nummers. The Gooch, Dearworld, Echoes, The Sidekicks, Gifter, The Felemonds, Captain Fairwall, enkele jonge bands die hun eigen nummers creëren. Dearworld is op dit moment het meest succesvol, met hun vernieuwende house rock trekken ze publiek uit het hele land. De mannen van Dearworld maken de weg vrij voor de jongere volgelingen. Kenmerkend is wel dat alle band een eigen ‘sound’ hebben en niet in het zelfde genre zitten. Dit zorgt ervoor dat de concurrentie wordt gezien als partner. niet in het zelfde genre zitten. Dit zorgt ervoor dat de concurrentie wordt gezien als partner. De rede van deze trend zijn toch de oudere inspirerende personen die vroeger een succesvolle band hadden en nu actief zijn binnen Oss. Richard Severijns is een van die succesvolle muzikanten. Gitarist van Blue Blot en heeft als sessie muzikant gespeeld bij bands zoals TOTO. Richard Severijns is initiatief nemer van de maandelijkse Jamsessie in de Groene Engel. 7

Dit bied jonge bandjes de kans om podium ervaring op te doen. Bijna elke muzikant uit Oss heeft ooit deelgenomen aan de maandelijkse jamsessie. Ook speelt de wat oudere band Radio Blackout een grote rol voor de jongere bandjes. Zo neemt Radio Blackout de band Gifter regelmatig mee voor optredens door heel het land.

De rede van deze trend zijn toch de oudere inspirerende personen die vroeger een succesvolle band hadden en nu actief zijn binnen Oss. Richard Severijns is een van die succesvolle muzikanten. Gitarist van Blue Blot en heeft als sessie muzikant gespeeld bij bands zoals TOTO. Richard Severijns is initiatief nemer van de maandelijkse Jamsessie in de Groene Engel. Dit bied jonge bandjes de kans om podium ervaring op te doen. Bijna elke muzikant uit Oss heeft ooit deelgenomen aan de maandelijkse jamsessie. Ook speelt de wat oudere band Radio Blackout een grote rol voor de jongere bandjes. Zo neemt Radio Blackout de band Gifter regelmatig mee voor optredens door heel het land.

In Clash of the coverbands heeft Oss ook haar sporen achtergelaten, zo heeft Oss in de laatste 5 jaar 3 finalisten geleverd. Rattle Snake Shake, Strike-2 en Underduck waren de finalisten. Dit alles laat zien dat Oss een nadrukkelijke stempel drukt in de Nederlandse muziek scene. Je kan wel zeggen dat Oss de Volendam van Brabant is.

8


Festival Check list

Oss Gaat Vreemd Op zaterdag 23 juni vindt weer het jaar-

Iedere festival bezoeker kent het wel. De grote angst dat je iets belangrijks vergeten bent en natuurlijk het stress bij het inpakken van de tas. Met deze lijst is dat verleden tijd.

lijkse muziekspektakel ‘Oss gaat Vreemd’ plaats. Muzikanten uit Oss en omgeving die nog niet eerder met elkaar speelden, krijgen één middag de tijd en de ruimte om te repeteren. Diezelfde avond treden de bands op in Groene Engel.

Belangrijk

De beat = kloppend hart Oss Gaat Vreemd is een spannende en leuke dag voor iedereen die muziek maakt. Van rock tot jazz, dance of hiphop en van beginner tot ervaren podiumbeest! Het thema van dit jaar is de ‘beat’, het kloppend hart van de popmuziek, dus drummers en beatmakers opgelet! Bloedserieus? Nee. Competitie? Nee. Deelname is gratis en staat garant voor een leuke dag, een gezellig etentje en een spannend optreden.

Inschrijven: Muzikanten, zangers, rappers en producers uit Oss en omgeving schrijven zich onafhankelijk van elkaar in. Een loting bepaalt de bandindeling en iedere band krijgt één middag de tijd om te oefenen.

Inschrijven kan via www.popkollektiefoss.nl

9

Ook belan

- Feest sigaretjes (voor de hippi’s onder ons) - Wc Rollen (voor erg veel situaties nuttig) - Paracetamol (doet het ’s ochtends vooral erg goed) - Oordopjes (voorkomt het gepiep in je oor na een optreden) - extra paar schoenen (voor als het een modderfestijn is) - Zonnebrand (Anders wordt het een schaduw-loop festival voor je) - Zonnebril (je ziet er sowieso knapper uit met een zonnebril) - Haringen (niet relaxt als je tent weg waait) - anti muggen spul - Een eigen stoel ( erg fijn om even op uit te rusten) - Nood voorraadje alcohol (mocht er een after party zijn dan kun jij indruk maken met jouw alcoholische bijdrage)

grijk

Popkollektief Regio Oss en Muzelinck verzorgen de oefenruimtes en aan het einde van de dag presenteren de formaties zich op het podium van de Groene Engel. Inschrijving staat open voor alle leeftijden, niveaus en instrumenten.

- Telefoon + Lader - Schone kleding + ondergoed (heeeeel belangrijk, ook voor de mede festivalgangers) - Nood rantsoen, water/alcohol en wat brood. (handig voor de wachtrij of nog een avond snack na het stappen) - Zakgeld (let op! Niet teveel, je kan het ook makkelijk kwijtraken in een dronken bui) - Slaapzak - Tent (tip: Test de tent thuis nog even of die waterdicht is. Dit voorkomt nare situaties) - Luchtbed (Je slaap is erg belangrijk tijdens een zwaar festival, dus zorg voor een lekker bed) - Condooms (Mocht je een erotische liefde tegenkomen dan voorkomt dit nare gevolgen) - Suikers ( mocht je trip niet goed gaan dan kun je altijd wat suikers pakken om te herstellen, werkt voor bijna elke drugs) - Deodorant (mocht je met z’n 2e in één tent slapen dan maak je de ander erg gelukkig met dagelijks een kleine hoeveelheid deodorant)

Wanneer je heel dit lijstje af kan vinken en je hebt vrienden die mee gaan dan is de kans erg groot dat je festival bezoek een groot succes wordt. Wij zijn niet aansprakelijk voor falende festivals. Zorg dat jij het feest bent en maakt.

10


e-semester-Tilburg-ACI-Gaming-Fontys-Respect-Lijn 11-Media design- Concepting -Projectgroep-En

M IE

k-Creatief-zelfstandig-music-communicatie-

O C

S E

-Gaming-Fontys-Respect-Lijn 11-Media design- Concepting -Projectgroep-Entertainment-Iemes wee

tertainment-Iemes week-Creatief-zelfstandig-music-communicatie-semester-Tilburg-ACI

Creatief-zelfstandig-music-communicati

CO-IEMES is een HBO opleiding van het Fontys. CO-IEMES staat voor Communicatie – International Event Music Entertainment studies. Naast deze branche vakken en de communicatie vakken krijgen we ook les in concepting. Het bedenken van concepten en we worden getraind om ‘out of the box’ te denken.

11

H

et 1e jaar is snel voorbij gegaan. Heb veel geleerd en veel gedaan. Voor dat ik begon aan deze opleiding, had ik een totaal ander beeld bij deze opleiding. Het is positief uitgevallen en vind het alleen maar leuker dan ik had verwacht. Een aantal vakken en lessen zijn mij erg bijgebleven. Door het jaar heen krijgen we 4 verschillende branche vakken. Muziek, Gaming, Event en Entertainment. De eerste periode was nog alles nieuw en kregen we het vak Gaming. Dit waren geweldigen lessen, ik ben geen gamer maar die lessen inspireerde me wel. De leraar die het vak geeft is zelf erg succesvol binnen deze branche en wist alle ‘saaie’ lesstof om te draaien in een inspirerend verhaal. Na periode 1 wist ik zeker dat ik het juiste had

Doordat ik zo in het diepe werd gegooid heb ik erg veel geleerd in een korte tijd. Het eerste project is met succes afgesloten en had een persoonlijke cijfer van een 7,5.

Een ander vak die ik direct al leuk vond is concepting. Het bedenken van concepten en lekker creatief doen. Niks gaat te ver voor dit vak en vaak zijn de slechtste ideeën, de beste ideeën. Het werken in groepsverband om tot ideeën te komen vind ik fantastisch. Door filosoferen op elkaars ideeën en die ideeën tot één concept vormen. Leraar Chris Gribling begeleid ons hier erg goed in. Zodra je vast loopt met je ideeën weet hij altijd wel een methode om daar uit te komen.

Door heel het jaar hebben we 2 grote projecten gehad. We begonnen in het eerste semester met de opdracht om een echt event te organiseren voor ouders, vrienden en kennissen waarin wij op een creatieve manier onze opleiding tot in de puntjes uitlegde. Dit was ook gelijk een goede manier om in groepsverband te werken. Ik zelf kom van havo af en daar was het minder van toepassing om Door heel het jaar hebben we 2 grote projec- in groepsverband te werken. De eerste weken ten gehad. We begonnen in het eerste semes- had ik het ook erg zwaar. Ik wist niet eens wat ‘notulen’ waren. Doordat ik zo in het ter met de opdracht om een echt event te organiseren voor ouders, vrienden en kennis- diepe werd gegooid heb ik erg veel geleerd in sen waarin wij op een creatieve manier onze een korte tijd. Het eerste project is met succes opleiding tot in de puntjes uitlegde. Dit was afgesloten en had een persoonlijke cijfer van een 7,5. ook gelijk een goede manier om in groepsverband te werken. Ik zelf kom van havo af en daar was het minder van toepassing om in groepsverband te werken. De eerste weken had ik het ook erg zwaar. Ik wist niet eens wat ‘notulen’ waren.

12


ie bit Am

mb it

n ntplooi Am b

D

en -

o

o

ng A

ont pl

b me

-Dr om en-

tieDro

oo

-D

ie bit Am

a

keuze

ontplooing-Ambitie-Dromen-ontpl enoingA om m bi Dr n-ontpl tie-Dromenieme i n bit gAm A tplooing-Ambitie-Dromen-on bitie-Drom nit tpl en-on -ie -Am bi o o m o D m oing ing r o l o m - r oing -oAntp tplo ietni-eo Ambitie-Dromen -on n t en pl o om go Dr ing-Ambitie-Dromen-oinngtp ie-Aloo bit oo m m nbginAgooi iti Ambitie plo e D tpl r o -ont Dr men-ontploo on ing-Ambitie-Dromen o m en on tplo

ge

n m ij n

Wat ik later wil worden is bij mij nog niet helemaal bekend. Het lijkt me fantastische om via deze opleiding bij een platenlabel te werken. Ook lijkt het me fantastische om in de organisatie te zitten van een groot festival. Maar mijn grote droom is toch om met mijn muziek band mijn geld te verdienen. Deze opleiding is een perfecte verbinding tussen mijn droom en mijn ambitie.

Am

om Dr ie-

ij ha dv

In het tweede jaar zullen er branche vakken gekozen moeten worden. 2 branche vakken mag je kiezen. Mijn keuze gaat uit naar Muziek en live-Entertainment. Ik ben zelf een groot liefhebber van muziek. Muziek speelt een rode draait in mijn leven. Zo heb ik een band genaamd ‘The Gooch’ waar ik wekelijks een optreden mee heb. Live-entertainment lijkt mij interessant omdat ik niet alleen geïnteresseerd ben in live muziek acts maar ook andere vormen van entertainment zoals TV en Theater.

ng -

non tpl oo in g-

o

oing A m bitie-Dromen-ont

Nooit s p

t

Ik wist niet eens wat notulen waren

Wat me altijd zal bijblijven aan mijn 1e jaar CO IEMES zijn de mensen die ik heb ontmoet. Zowel de leerlingen als leraren. Ik heb bijzondere en spraakmakende mensen ontmoet die de zelfde interesses hebben. Dit maakt het studeren ook leuker. Ook vond ik het erg fascinerend dat er zoveel mensen zijn gestopt met de opleiding. We begonnen met 32 personen in de klas en we eindigen dit jaar met ongeveer 20 personen. Dat is wel typerend. Persoonlijk vind ik de lat ook erg hoog liggen. Zo moet je 56 van 60 studiepunten halen om naar jaar 2 te mogen. Dat betekend dat je van alle toetsbare opdrachten die je krijgt, dat je er 2 mag laten vallen en mee mag nemen naar jaar 2.

ro m en o n t pl t ie oo bi i n gA m oi bi t -D i e oi D r o menromen-ontplo ntplo

In het tweede semester begonnen we met een nieuw project voor een echte opdrachtgever. Dat was natuurlijk best wel eng met mijn ervaring. Vooral toen ik werd aangewezen als projectleider met 6 projectleden. De opdracht was voor Dans Huis Station Zuid. De opdracht was om een communicatie plan te schrijven voor de mobiele danshuis die op festival Mundial staat. De eerste weken had ik veel moeite om mijn project groep te sturen en echt de leiding te nemen. In de loop van de tijd kwamen er wat problemen met aanwezigheid bij sommige leden. Toen was het een noodzaak dat ik er wat aan deed als projectleider. Doordat ik projectleider werd heb ik erg veel geleerd om mensen te sturen. Met de 0 ervaring die ik daarin had, ben ik daar sterk in gegroeid. Dat merk ik zowel bij andere vakken als in mijn privéleven.

Am bit ieDr om e

oin g

14


e

m

De 14e editie van Dofferblues

Met als headliner Ryan McGarvey.

De skilss

an

Cl ap to

n

en d

s te

n va

Ga

re oo ry M

15

v

16

Wat kan die gast spelen. Als luisteraar van hem vond ik het een mix van Gary Moore die gitaar speelde als de vernieuwde Jimi Hendrix. Anderhalf uur speelde hij voor z’n 500 man. De ‘ouwe’ blues liefhebbers stonden kwijlend vooraan te genieten. De vrouwen daar in tegen vermaakte zich prima aan de bar. Maar waarom is Ryan Mc Garvey werelds beste gitarist? Ryan Mc Garvey: Als de gitaarsnaren producent Ernie Ball een competitie uitschrijft met als hoofdprijs een plekkie op het Crossroads festival schrijven

De trouwe bezoekers van Dofferblues waren blij verrast toen zij zagen dat werelds beste gitarist op het podium zou komen. Het aanbod van bands ten opzichte van de vorige editie is verdubbeld. Zo heeft de organisatie een extra podium waar kleinere formatie zich kunnen storten in de muziek. UitgeroeAls eerste band was pen tot beste Down&Dirty. Deze blues formatie zijn al blues gitarist zo’n 20 jaar bij elkaar ter wereld. en ze staan er met veel plezier op het podium. zich wereldwijd maar liefst Zo speelden ze eigennum4000!! Gitaristen in. Na aanmers die in het thema van dringen van een aantal fans Stevie Ray Vaughn te plaatschrijft Ryan zich in en wint. sen is. Na de openingsact Hij wint een endorsement kwamen de jonge mannen deal met Ernie Ball, mag van The Gooch. Een 5 mans voor $ 5000,00 shoppen formatie die wel van wanin een gitaarwinkel, maar ten weten. Het uurtje dat zij het absolute hoogtepunt is speelde was het een grote natuurlijk, je muziek laten rock/funk festijn. Ze speelde horen voor 75.000 muzieeigen werk en stopte bekliefhebbers. staande nummers in een Met nog maar 23 jaar heeft ander jasje. deze in Albuquerque, New Ryan Mc Garvey, begon Mexico geboren en getogen na The Gooch te spelen. gitarist in een korte tijd een De man waar iedereen z’n flinke fanbase gecreëerd, kaartje voor kocht. Deze 24 zowel in Amerika als daarjarige gitarist/zanger speelbuiten. Maar niet alleen van de de sterren van de hemel. fans krijgt hij respect maar

inmiddels ook van zijn persoonlijke idolen. De afgelopen jaren heeft Ryan de eer en het plezier gehad het podium te mogen delen met top acts; zoals : Blue Oyster Cult, Shemekia Copeland, Shannon Curfman, Chris Duarte, Ian Moore, John Hammond Jr., Joe Bonamassa, Back Door Slam, Gov’t Mule, The Fabulous Thunderbirds, en vele vele meer. Zijn debuut CD “ Forward in reverse” bereikte onlangs plek 20 (van 200.000 Artiesten en Cd’s) op de bestsellerlijst van CDbaby.com (wereld’s grootste onafhankelijke distrbiteur). Geweldige recensies vielen hem ten deel en complimeteren hem met zijn felle gitaarwerkkunsten, zijn Delta slide werk , zijn hard rock riffs, zijn unieke stemgeluid, of zijn volwassen songwriterskills.


17

Idols,xfactor en soort gelijke programma’s zijn slecht voor de muziekscène.

In 2001 was de eerste editie van Idols. Een zangwedstrijd waar iedereen aan mee kon doen. Zij werden beoordeeld door een jury van 4 personen. Nadat een zangact door de auditie kwam, kwam het in een theater ronde waar ze weer een nummer moesten zingen en werden vergeleken met de andere kandidaten. Vervolgens mochten ze naar de liveshow waar het publiek mocht bepalen wie de beste zanger/zangeres was.

Een misvatting bij het grote kijk publiek is dat een programma zoals Idols niet gemaakt is om de muziekscène positief te beïnvloeden maar het is ge-

maakt om groot geld te verdienen door het publiek bij het programma te betrekken, door bijvoorbeeld audities en het stemmen in de liveshow. Zangers en zangeressen moeten een contract ondertekenen bij de auditie waarin staat dat ze na de deelname van een Idols of Xfactor geen album met eigen nummers mogen uitbrengen. Dit geld voor 4 jaar nadat het contract is ondertekend.

De goedbetaalde jury is zich er zeer van bewust dat zij de kandidaten moeten kiezen op basis van uiterlijk. Bij elke deelnemer, hoe goed zij ook kunnen zingen, speelt de vraag: ‘Is de uitstraling/gedrag verkoopbaar aan het grote publiek’. Dit is niet de juiste vraagstelling, al vele artiesten hebben bewezen dat je oerlelijk kan zijn maar erg succesvol. Ik bedoel Freddy Mercury was niet de knapste zanger. Maar vele zangers beschouwen hem als beste zanger ooit.

Muziek is een kunstvorm en daar kan je niet over twisten wie beter is. Muziek is een uiting van gevoel en emotie. Gevoel en emotie zijn niet meetbaar. Muziek is het uiten van gevoelens en emoties doormiddel van een eigen geschreven nummer en dat kan zowel met teksten als instrumentaal. Wat je bij Idols en dergelijke programma’s ziet, is dat de deelnemers coveren tot aan de finale. Zo kunnen de muzikanten zich niet optimaal uiten. Bovendien wordt het finale nummer niet door

Ui te r

li jk

de muzikant zelf geschreven maar door een producer die samenwerkt met het programma. Zo is de winnaar uiteindelijk een speelbal voor de producers. Zij schrijven en de winnaar mag het uitvoeren. Dit valt niet bij mij onder het kopje ‘muziek maken’.

van een artiest spe el

Rol

Muziek is geen wedstrijd

e t een ‘te’ g rot

18Musicfactory