Page 1

stefano sartori pezzi | portfolio


01

02

03

Salus Iter Ars | Villa Adriana Memory

Urban Center | Mantova Memory

Urban Center | Milano Memory


04

05

06

07

Diapashome

Tiger Living

Triennale Pavilion | Milano Innovation

Auxetic Gridshell Innovation

Living


01

Piranesi Prix de Rome| Villa Adriana-Tivoli Honorable mention at Premio Piranesi ¡ Prix de Rome - 2014-2015 Pubblished on Divisare Team: C.Malavolti, E.Viesi, L.Semenzato, F.L.Pincella, S.Sartori Part: Concept, 3D modelling, Cad Drawings, Details

Within the area facing the Grande Vestibolo, which is the ancient monumental entrance of Villa Adriana, the project imagines a piece of architecture proposed as an extension of the Vestibolo itself, subverting its character: from a void into a solid.


Salus Iter Ars

figure 01_01 Collage Views; Organization of the Space in Exploded Axonometry & Functional Layout


Academic Works

figure 01_02 Layout of the Interior Spaces


Salus Iter Ars

The proposed extension presents a Pavilion of Spa and Exposition as a stereotomic volume which supports a monumental fountain placed on the roof. This reveals the complexity of the rooms below ordered along the longitudinal axis, through the articulated drawing of its shapes.

figure 01_03 Collage Views of Different Rooms Inside of the Thermal Pavilion


Academic Works

figure 01_04 Top View of the Thermal Pavilion


Salus Iter Ars


Academic Works

figure 01_05 Section of the Sauna & Main Perspect


Salus Iter Ars


Academic Works

figure 01_06 Main Section of Thermal Pavilion


02

Urban Center | Mantova Design Studio_03 2012-2013 Team: Alessando Giacomelli, Gian Marco Morigi & Stefano Sartori Part: Concept, 3D modelling, Cad Drawings. The city of Mantova is characterized by a well-defined and compact architectural condition, with a dense urban fabric. Among the few exceptions is Piazza Sordello: a void within the city built centuries ago and strategically protected during the development of its surroundings. It is a scene of heterogeneous layering of strong interest, surrounded by buildings from different ages, from the Duomo to the Gonzaga’s Ducal Palace. In 2006 excavations have brought to light a mosaic, part of an ancient domus which dates back to the Roman period. It is the rediscovery of this historical element that poses the challenge of this project: a new museum in Piazza Sordello.


Urban Center - Mantova

The project envisions a reconfiguration of the square allowing it to accommodate new functions, without altering its entirety as a public space. The intention is to provide a building with a dual identity: an open audience space for summer theatre plays with a stage located on the piazza or vice versa. In order to materialize this intent, a permeable cladding is proposed which does not obstruct the visibility and at the same time screens the light.


Academic Works

figure 02_01

figure 02_02

Planimetry of Piazza Sordello, Mantova

Conceptual Map of Piazza Sordello and Urban Analysis


Urban Center - Mantova

figure 02_03 i) Ground Floor Plan; ii) First Floor Plan; iii) Second Floor Plan


Academic Works


Urban Center - Mantova


Academic Works


Urban Center - Mantova

In carrying out the filtering function, the cladding elements become a continuos envelope, characterizing the contemporary language of the building. This choice also arises in harmony with the environment through the material. The burnished steel stripes recall the red colors of the brick facades of the buildings that are facing the square.


Academic Works

figure 02_04 Physical Maquette


03

Urban Center | Milano Design Studio_03 2012-2013 Team: Alessando Giacomelli, Gian Marco Morigi & Stefano Sartori Part: Concept, 3D modelling, Cad Drawings, Detail, Rendering The morphological complexity of the project is based on the contrast between the compactness of the surrounding facades and the irregularities of the preserved buildings within the project area following the bombing of 1942. The resulting “vacuum� thus generates tension between these contradictory realities, which intensified by the presence of two isolated elements: the Roman ruins and the Gorani tower. The conflict is further amplified by the characteristics of these two elements: the horizontality of the ruined walls becomes almost a plot, suggesting new directions and movements; whereas the tower preserved in its verticality catalyzes the forces acting on the structure, recovering its lost role of a compositional pin.


Urban Center - Milano

figure 03_01

figure 03_02

Urban Analysis of Milan, Ancient Roman Finds

Urban Analysis of Milan


Academic Works

figure 03_03

figure 03_04

Connection between Green Areas

Diagrams and concept of via Brisa Urban Center


Urban Center - Milano

The goal of the project was to reconnect the level of the city to the level of the excavated Roman ruins as currently there is no continuity between the two.

figure 03_05 Process of Shape Optimization


figure 03_06 Sections of via Brisa Urban Center


Urban Center - Milano

Architecture can provide a valid critical interpretation of the contemporary world as many fields involve the reality in which it operates. However, it is essential to recognize that it is impossible to stay outside of place and time references when they are the fundamental categories which regulate the life of human beings. The context in which the project is acting, with its morphology, results in a set of variables that contribute to the specification and modification of the structures that determine the shape.

figure 03_07 Sections of via Brisa Urban Center


figure 03_08 Axonometric View of the Floor’s Organization


Critical interpretation, becomes part of the material on which the architect operates, not just to be religiously respected and preserved, but because ruins can live in a new light, returning a part of the contemporary. In this process, the memory is a tool that allows you to decode the reality that is constantly changing, creating the fertile soil from which a comprehensive interpretation of the historical present arises.

figure 03_09 Sections of via Brisa Urban Center


Urban Center - Milano

figure 03_10 Main Perspect of via Brisa Urban Center


Academic Works

figure 03_11 Trasversal Section, and Technological Detail


04

Diapashome Building Technology Studio_01 2011-2012 Team: Matteo Rapini & Stefano Sartori Part: Concept, 3D modelling, Cad Drawings, Detail

The theme of this project is the design of a residential building inserted in a denselypopulated urban context in Amsterdam. The building typology is an “end block� house at the beginning of a private terraced complex. The main facade and the entrance are facing the main road to the North; the South facade faces the water canal and the third (and longest) facade opens towards a small public space. This dwelling is intended for a family of four people, and it also provides space for professional activities.


Diapashome

figure 04_01 Exploded Axonometry; Definition of theVolumetric Quantities


Academic Works


Diapashome

The design objective behind the Diapashome project aims at maintaining a sufficient level of privacy on the side of the street, and at the same time, at opening the view to the canal. This concept has been translated also at the horizontal dimension and can be recognized also in plan Moving through the home, from the street towards the canal, three main spaces emerge as well as three ways of living it: the space of intimacy, the space of cohabitation & the space of condivision. This spatial subdivision acts longitudinally, and at the same time also vertically.

figure 04_02 Canaal’s Facade


Academic Works


Diapashome


Academic Works

This concept is magnificently showcased on the third floor. Here, the space is designed according to the needs of a musican mimicking the creative process of music composition. This process starts at the intimate pure space where the creation is born.

figure 04_03 Main Entrance Facade


Diapashome

It continues to the central zone of conviviality where music is experienced together with the closest people. Here, the space opens in a double height patio that connects the lower floors, allowing the music to infiltrate down through the entire building.


Academic Works


Diapashome

The third space is the space of condivision where music is shared with a wider audience outside of the house. The glass facade opens to the terrace which is facing the canal in order to share the music with the people of the city. The main materials used for this project are concrete and glass. The counter-position between the thickness of the floors and the lightness of the glass facade, gives the project a lightweight appearance.

figure 04_04 Detail of Brise-soleil


Academic Works


05

Tiger 2| Milano Collaboration as Intern with Caliari Associates 2014-2015 Part: 3D modelling, Cad Drawings, Rendering

The first Tiger boat was designed in 1969, by the pioneering Italian designer Paolo Caliari. This led to a profound revolution in the world of yachting. The radical changes which followed had the clearest expression in the upheaval of the aesthetic and stylistic canons, inspired by the rapid popularization of the automobile and the advancements within the field of construction with composite materials.


Restyling Tiger

figure 05_01 Flying Bridge Layout


Academic Works


Restyling Tiger

figure 05_03 Maindeck main Layout


Academic Works

The core of the project is the restyling of the Tiger proposing a new 15 meters long yacht. Similarly to the original concept, yachting is examined from the perspective of the “popular� users, without depriving them from the feeling of exclusivity and leisure offered to sailing enthusiasts.

figure 05_04 Lateral & Back Profile


Restyling Tiger


Academic Works

Due to its minimal dimensions, the new design provides spaces that are not only functional, but also comfortable. Enclosed by the strong lines of the hull, the interior represents a microcosm written in a contemporary language, just as the evolved needs of its users.


06

Nature meets Architercure Exhibition Design and Museology 2013-2014 Pubblished on koozarch Team: Eleonora Santucci & Stefano Sartori Part: Concept, 3D modelling, Cad Drawings.

As Frank Lloyd Wrigh said “The architecture must be a combination of elements, it has to be cave and tent at the same time�. Starting from this idea, the project operates within two conflicting themes: lightness and heaviness.


Nature Meets Architecture

the chance to give shape to a space that encourages the inclusion of the individual in a common dialogue with the surroundings and a shared experience


Academic Works

The structure is shaped through the encounter with the existing nature, it ‘opens‘ when it intersects with it. We made the environment overcome the building in different parts: in that way the pavilion creates a strong relationship with the site. One is indispensable of the other.

figure 06_02 Urban Plan of the Modification of the gereen system in Parco sempione , and strategy to embed the vegetation with the pavilion


Nature Meets Architecture


Academic Works

figure 06_03 Mobility assets, and differentiation between the pavimentation


Nature Meets Architecture


Academic Works


Nature Meets Architecture

Landscape is not just a scenery, it is also felt by people and influences architecture. The goal of the project is to combine the complexity of the site with the existing nature. The pavilion modifies itself when it “meets� a different element of the context. The result is an organic structure that develops itself and grows within the landscape.

figure 06_04 Collage Views, and Transversal Section


Academic Works


Nature Meets Architecture


Academic Works

figure 06_05 Collages and Perspective Views


07

Auxetic Gridshell| Master Thesis 2015-2016 Published in Sigradi 2016, Proceedings All parts studied and developed by the author under the supervision of Arch. R.Naboni.

The advancement of contemporary computational design and fabrication techniques allows the designer to explore new forms in the construction field, and to extend the limits of technology and existing materials. This work investigates the applications of Auxetic materials which, in contrast to conventional materials, have a negative Poission’s Ratio that confers unusual geometrical and mechanical properties compared to common structures and materials.


Auxetics Gridshell


figure 07_01 Sinclastic and Anticlastic Curvature, with pattern Cp -1 & Cp +1


Auxetics Gridshell

Cp: -1

Thickening struts width

Cp: +1 (Antinclastic behavior)

Increasing of the section between 2,5 and 1,5 [cm]

(Sinclastic behavior )


Academic Works

The thesis takes the form of a research on the design techniques and construction methods of Active-Bending Auxetic Structures, starting with an analysis of the specific behavior of these materials up to the programming of their geometrical properties. Based on extensive comparative analysis, the sinusoidal pattern has been chosen for further studies as it offers an isotropic behavior, performs well in elastic bending and can be easily manufactured. Moreover, its specific layout allows for a straightforward investigation of its features and how these can be tuned finely to achieve explicit mechanical responses.


Auxetics Gridshell

An integrated system which would cover the empty parts of the grid is also investigated. The technology that is proposed consists of overlapping two GFRP panels, creating a sandwich with a textile membrane in-between. Among the possible solutions, a PVC-based material was analyzed. This material has presented a good compatibility with the resin that composes GFRP.

figure 07_02 Rendered Top view


Academic Works

0

figure 07_03 Top view Pavilion

1 2

5

10


Auxetics Gridshell

figure 07_04 Main Longitudinal Section


Academic Works

figure 07_05 Ground Level


Auxetics Gridshell

figure 07_06 Render Overlall Shape


Academic Works

figure 07_07 Trasversal Section


figure 07_08 Render Overlall Shape


THANK YOU https://issuu.com/stefanosartoripezzi or stefano.sartoripezzi@gmail.com


Stefano Sartori Architecture Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you