Page 1

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI Architecture


CURRICULUM VITAE

I am Stefano Di Vietri and I got a Master’s Graduation in Architecture for Sustainable Design at the Politecnico of Turin. I have many interests and travelling is the thing I love the most. Even in Torino I really like to join vernissages and shows held by design studios and architects as well as guided tours of my own city. I also have a passion for photography. I am an enterprise person who works with enthusiasm, pays attention to details and likes working in team.

Name and Surname Fiscal Code Gender

DVTSFN93D17F335H Male

Date of birth

17/04/1993

Place of birth

Moncalieri (TO)

Nationality

EDUCATION AND TRAINING

Stefano DI VIETRI UNIVERSITY EDUCATION Dates Course

26/08/2015 - 24/07/2018 Master’s Degree in Architecture for Sustainable Design

Italian

(2 years) Legal Residence

Via L. Einaudi, 34 10020 - Cambiano (TO) Italia

Telephone

+ 39 011.944.19.24 + 39 334.93.26.012

E-mail

steodivi@hotmail.it

Campus Grade

Dates Course

Politecnico of Turin 105/110

17/09/2012 - 20/07/2015 Bachelor’s Degree in Architecture (3 years)

Campus Grade

Politecnico of Turin 102/110


EDUCATION AND TRAINING TRAINING Dates Studio

PERSONAL SKILLS LANGUAGES

06/04/2015 - 19/06/2015

Mother Tongue

Italian

bmquadro architetti Corso Massimo D’Azeglio, 8 - Turin

Other Languages

English IELTS - 6.0 06/05/2015

Dates Studio

22/05/2017 - 22/07/2017

French

Settanta7 Studio Associato Corso Principe Eugenio, 2 - Turin SOFTWARES

HIGHER EDUCATION Date

Microsoft Office Word Microsoft Office Excel

2012

Diploma

Classical High School Diploma

Adobe Photoshop

Campus

High School “Vittorio Alfieri”

Adobe Illustrator

Corso Dante, 80 - Turin

Adobe Indesign

Grade

98/100 Autocad

WORK EXPERIENCE Dates

Cinema 4D

July - August 2016

Sketchup

July 2017 Studio

Archiloco Studio Associato Via Paolo Sacchi, 40 - Turin

Task

IT SKILLS

Editing

Professional partnership for design and rendering of primary and high Schools

Rendering

DRIVING LICENCE

B


PALAZZO DEL LAVORO Turin Photo credit: Stefano Di Vietri


CONTENTS PRIVATE HOUSE Carignano (TO)

EPICENTRO pag. 6

CERAMICS MUSEUM Caltagirone (CT)

Carmagnola (TO)

pag. 16

TO SHARE Turin

pag. 18

pag. 8

RENDERS IN & OUT Turin

pag. 10

L’AMORE SUI CUBI Scenic Design Teatro Regio - Turin

Private House

pag. 22

Epicentro

pag. 26

TO Share

pag. 30

Studio Settanta7 pag. 12

THE SPONGE Turin

University projects

Valtournenche (AO)

pag. 32

Moretta (CN)

pag. 34

Padova

pag. 35

Private House pag. 14

Pecetto Torinese (TO)

pag. 36


PRIVATE HOUSE Project Year Location

Interior Design - Private flat restoration

The project is about realizing a new flat from two adjacent flats of a

2014/2015

1800’s building.

10041 - Carignano (TO)

The aim was to make new spaces with an attentive study of perspective.

Italy

So we chose not to use only orthogonal walls but to introduce a new shape to characterize the entrance and then the living room and the kitchen. The importance of the curve is recognizable thanks to the walls 8

7

4 5

2

6

1

3

9

1

Entry

2

Living room

3

Kitchen - Dining room

projected to meet the specifications of the person who commissioned

4

Boy’s bedroom

it, so every hobby or need of the family who lives the flat have been

5

Guest bathroom

translated in architecture. Like we chose the orange for the walls of

6

Parents’ bedroom

7

Walk-in wardrobe

8

Bathroom

play videogames because he is a basketball player. The mother loves

9

Storage room

botany, cooking and gardening, so we built a functional kitchen with

10 Terrace

12 Storage room

greenhouse in the terrace. For the father, a freelancer, we made a comfortable studio over the living room. All our work is based on the

12 11

needs of the family that we tried to transform in something functional 15

Studio 13 Hanging net 14 Entertainment room 15

PORTFOLIO

the room of the boy, we also designed an hanging net to chill and

small boxes to keep spices and small plants, then we designed a

11 Greenhouse

10

and the colours of the floors. Every room of the house is studied and

STEFANO DI VIETRI

13

14

and new. An other important aspect of the project regards the light. Indeed, we analyzed all the light requirements and tried to meet them with interesting solutions.

6


Sections

Custom-made funiture

Chandeliers

Kitchen

Boy’s bedroom

2 Living Room

13 Studio

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

4 Boy’s bedroom

Living room

Dining room

Flos

Flos

Taraxacum 88 s1

Fucsia 1

LED lamp

LED lamp

6 Parents’ bedroom

7


CERAMICS MUSEUM Project Year Location

Interior Design - Museum exhibition

The restoration of the Regional Museum of Ceramics of Caltagirone

2014/2015

involved five rooms: the Entrance, the Pharmacy room, the Holy room,

10041 - Carignano (TO)

the room called “Sala delle Botteghe” and the “Corridoio dei figurini”.

Italy

The project took place in a very famous place regarding Ceramics, so we wanted to value this art and all the different kinds of vases and similar. I’ll focus my attention on the Entrance, the Holy room and then the 4

“Botteghe” room.

1

5

3

The Entrance We made the Entrance a place that would arouse visitors curiosity and

2

fascinate them. So we used some hanging backlit panels to describe the history of the town and explain the production of ceramics. Then,

1

thanks to a mirror, we created a play of reflections which brings the visitor to the Black Corridor, when the visit starts with some information

PORTFOLIO

1

Wall of panels for introduction and info

about the Museum and important people who worked for that, just like

2

Ticket desk

the prof. Ragona.

3

Mirror that shows the start of the visit

4

Doors to the garden

5

Statue of prof. Ragona

STEFANO DI VIETRI

8


The Holy room The exhibition in this room aims to create an holy atmosphere in order

1

to show religious ceramics: it wants to remind the spiritual journey of believer towards the Virgin Mary, who represents the heaven. The project is characterized by a visual cone which shows to the visitors

2

the statue of the Virgin Mary during the whole exhibition itinerary in this room. During this “spiritual journey” visitors can watch ceramic fonts and read informative panels.

1

Ceramic urns

2

Statue of Virgin Mary

3

Ceramic tiles

3

Informative panel: 70 x 100

La Sala del Sacro Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer nec varius ante. Suspendisse eget mauris molestie, convallis risus quis, pulvinar lacus. Vivamus at sem quis leo pellentesque finibus. Donec convallis porta eros in convallis. Donec massa massa, ullamcorper sed felis sit amet, egestas venenatis massa. Nunc ut malesuada leo. Ut bibendum interdum erat. Donec et risus fermentum, commodo urna et, gravida eros. Etiam vitae semper ante, at sodales lectus. Curabitur malesuada lacus at lacus sagittis, ultricies bibendum est commodo. Mauris eget accumsan diam, faucibus vestibulum neque. Quisque iaculis risus vitae tristique feugiat.lacinia ligula. Etiam vitae semper ante, at sodales lectus. Curabitur malesuada lacus at lacus sagittis, ultricies bibendum est commodo.

Fedra Sans Pro

The “Botteghe” room This room is called “Sala delle Botteghe”, which means the place where artisans were used to work and make their products. Here ceramics are the main characters of the room. To celebrate them, we chose to match ceramics with fashion, so we proposed to expose some clothes of Dolce&Gabbana which have images and colours of the famous ceramics of Caltagirone. To make spectator the simple visitator of the museum, we projected a staircase to recreate the atmosphere of a runway show. Projecting this room, we did our best to reuse the old showcases, so we wedged some of them in the staircase or we designed them again.

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

9


IN & OUT Project Year Location

Redevelopment of a factory

“In & Out” is a project about redeveloping an abandoned factory in

2015/2016

the suburbs of Turin, in an area characterized by many transormations.

Corso Novara, 12

The aim was to convert the whole project in an intervention of

10138 - Turin

reactivation and social catalyst of the area.

Italy A large part of the exsistent structure of the building has been preserved but, at the same time, many passages to the interior courtyard have RESTAURANT + BAR

SOCIAL HOUSING

COWORKING

STUDY HALL

LIBRARY

CAFÉ

been opened, in order to increase the permeability of the lot. The new interior square is sorrounded by the old factory buildings, where new activities take place, and it’s closed by a new residential building along the principal road (Corso Novara).

The variety of activities covers the necessities of a large target of people, in order to convert this place in a nucleus of the area. So this place can be lived during all the day by different types of people. This new complex is characterized by an high permeability without compromising the privacy and the search of quiteness of the new inhabitants.

COVERED MARKET

PORTFOLIO

SHOPS

PARKING

BOOKSHOP

STEFANO DI VIETRI

OLD-AGE HOME

GYM

10


Groundfloor Plant

Facade via Perugia

Longitudinal Section

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

11


L’AMORE SUI CUBI Project Year Location

Scenic design for the opera “The Elixir of Love”

This workshop deals with designing a scenic design for the opera

2015/2016

“Elixir of Love”, written by Gaetano Donizetti.

Teatro Regio

The basic idea is to elaborate simple and geometrical forms, instead

10138 - Turin

of recreate the setting described in the Opera.

Italy So on stage there are three layers of cubes with different dimensions, the smallest in the fron row and the higher behind, which represent the building of the village and the bucolic sorroudings. We have also designed the parapet for these cubes: it is made up of wood cross-bonded sticks and it wants to represent trees and bushes. Some of these cubes are movable so the scenic design can be tranformed for the various acts and situations described in the Opera.

We also deigned the costumes for each character: every costume has a different colour in order to represent the personality and the role of the character it is designed for.

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

12


Act I - Scene 1

Costumes

Adina “Quanto è bella, quanto è cara! / Più la vedo e più mi piace... Ma in quel cor non son capace, / lieve affetto ad inspirar”

Nemorino

Belcore

Dulcamara

Giannetta

Soprano

Tenore

Baritono

Basso

Soprano

Main character

Main character

Antagonist

Barker

Paesant

Nemorino, Atto I - Scena 1

Act II - Scene 3

Scenic items

“Tu non sai qual cor sta sotto / a quest’umile vestito quel che a me tal somma vale / non potresti immaginar” Nemorino, Atto II - Scena 3

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

Fixed items

Moving items on wheels

Moving Items on rails

13


THE SPONGE Project

Urban renewal in a quarter of Turin

The quarter of Mirafiori Sud is located in the suburbs of Turin. The

Year

2015/2016

analysis we conducted on this area show that this quarter is made up

Location

Mirafiori Sud

of many dense blocks, similar for

10138 - Turin

dimensions but various for types of buildings.

Italy

For this reason we have identified many different areas, the operable spaces, where is possible to intervene with a redevelopment project in order to transform the use of this spaces. To achieve this aim we have reinterpreted the urban public weave and we have extended it into the blocks, developing urban porosity: here is born the name “The Sponge�.

This intervention is possible thanks to many little volumetric increase, made into the blocks or on their limits. The new spaces realized in this areas have residential and commercial uses. These new buildings are realized and menaged by public and private costumers.

We defined the rules which have to be followed to redesign each operable space.

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

14


Operable spaces Abandoned mechanics

Empty houses

Garages

Public gardens OFFICINE STRADE

Streets lungo sangone e pista ciclabile parchi

Riverside ORTI parchi

Vegetable lungo sangone gardens e pista ciclabile

SPAZI OPERABILI POSSIBILI INTERVENTI

Renewal of Mirafiori Sud - Riverside Redevelop

Rebuild

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

15


EPICENTRO Project Year Location

Urban renewal and restoration of the S.Anna Church

This academic project is about the renewal of the marketplaces of

2015/2016

Carmagnola, a small city in the Metropolitan area of Turin, connected

Old town centre

with the restoration of the S.Anna Church, located in one of this squares.

10022 - Carmagnola (TO)

The areas we have focused our attention are Piazza Mazzini and

Italy

Piazza IV Martiri.

CO V E R E D

PUBLIC

PAR KING

MARKET

T OI L E T S

( EX IT )

P E D E ST R I A N T R A CK

PA R K I N G

SOCIAL

G R EEN

PAR KING

PARTER R E

( ENTR ANCE)

G ATH ER ING S

OP EN AIR

PAL CE

TH EAT R E

First of all we made many surveys and a mapping of this squares with different measuring instruments. After that, a new system of shelds, together with the redefinition of the urban flooring and the construction of a cafè and an auditorium/ exposition hall, creates a new suggested route throughtout the city. The insipration for this project is the Fibonacci’s spiral and it can be found in the design of the “market way”, which creates a new connection between the two squares and design different spaces, where people can walk, buy or just stay.

Piazza IV Martiri has a new theatre where concerts, theatrical performances or any other kind of show can take place. At the same time a new auditorium is earmarked for temporary expositions, GREEN

GREEN

PA RT E R R E

G R EEN

PART E R R E

PART ER R E

B A R - P UB

PORTFOLIO

COV ER ED

STEFANO DI VIETRI

conferences and cinema.

MAR KET

P EDEST R IAN

P U BL IC

P EDESTR IAN

T R ACK - EX IT

TOIL ETS

T R ACK - ENTR ANCE

16


Piazza Mazzini

Pedestrian tracks

Buildings

Green areas

Pedestrian tracks

Buildings

Green areas

Piazza IV Martiri

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

17


TO SHARE Project Year Location

Superelevation of a residential complex

The design concept focuses on the creation of a simple but unusual

2015/2016

architecture, which can offer, at the same time, a different composite

Via Pietro Cossa, 280

solution and a different way of life in Turin.

10138 - Turin

The project provides for the superelevation of six buildings af a

Italy

residential complex in the susburbs of Turin, and also their energetic retrofit.

The concept is based oh three different ideas: Village, Nature and Sharing. Nature is very important because it takes up much space in this project and contributes to create a “locus amoenus�, a relaxed place in the city. Also the idea of sharing is important because of the function of the new building, which is a Cohousing for 40 new families. The structure of the building is a wood framework, which ensures lightness and an excellent thermal insulation.

Then we have also designed a masterplan, characterized by some interventions in order to improve the area with new pedestrian tracks and many new green spaces, intended not only for relax but also for orchard, greenhouses and vegetable gardens.

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

18


Superelevation plant

Building technology

South facade

1

External wall - 44,5 cm U=0,12 W/m2K

2

Gable roof - 51,5 cm U=0,11 W/m2K

3

Internal slab - 50 cm

4

g Flat roof - 47 cm U=0,14 W/m2K

5

Groundfloor - 61,5 cm U=0,11 W/m2K

6

Internal wall - 33 cm

2

1

3

4

6

5

Living room - Private flats

PORTFOLIO

Dining room - Communal areas

STEFANO DI VIETRI

19


BOSCO VERTICALE Milan Photo credit: Stefano Di Vietri


RENDERS


University projects Project Year Location

Interior Design - Private flat restoration 2014/2015 10041 - Carignano (TO) Italy

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

22


PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

23


Project Year Location

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

24


PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

25


Project Year Location

Urban renewal and restoration of the S.Anna Church 2015/2016 Old town centre 10022 - Carmagnola (TO) Italy

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

26


PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

27


Project Year Location

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

28


PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

29


Project Year Location

Superelevation of a residential complex 2015/2016 Via Pietro Cossa, 280 10138 - Turin Italy

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

30


PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

31


Studio Settanta7 Project Year Location

Renovation of an old theatre 2017 11028 - Valtournenche (TO) Italy

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

32


PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

33


Project Year Location

New school canteen 2017 12033 - Moretta (CN) Italy

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

34


Project Year Location

New school canteen 2017 35100 - Padova Italy

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

35


Private House Project Year Location

Render for a new private house 2015 10020 - Pecetto Torinese (TO) Italy

PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

36


PORTFOLIO

STEFANO DI VIETRI

37


Thank you for your attention

/divie93

steodivi@hotmail.it

/stefano.d.vietri

Portfolio - Stefano Di Vietri  

Architecture Portfolio

Portfolio - Stefano Di Vietri  

Architecture Portfolio

Advertisement