{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

THIS BOOK IS A SELECTION OF WORKS OF S T E F A N O C AG L I O N I UPDATED IN SPRING 17


Urban design # 1 . CV TOWN . # 2 . URBAN SETTLEMENT . Milan # 3 . MIXED-USE DEVELOPMENT . Hubei

Architecture # 3 . STUDENT HOUSING . Milan # 5 . MUSEUM EXTENSION . Helsinki

Interior design # 6 . APARTMENT RENOVATION . Milan # 7 . LOFT HOUSE . Milan # 8 . VILLA RENOVATION . Beijing # 9 . AFTER-SALES OFFICE . Beijing # 10. CO-WORKING OFFICE A . Beijing # 11. CO-WORKING OFFICE B . Beijing # 12. HQ OFFICE . Beijing

c

2017 stefano caglioni


#1 CV TOWN . A personal curriculum is like a growing city. Your education defines a block, a new working experience is like another building in the skyline. Every skill you learn is a new ship entering the harbour. Your details are in a specific parking lot. What if you change your phone number? Simple, a new car will get its space.


2 5th YEAR STUDIO

Milan

Porto di Mare Milan, Italy Key 01 02 03 04

general plan south area civic center_1st floor main library

01

The plan intends to create an urban settlement in an area of the city of Milan called “Porto di Mare�. Its function, in the past, should be that of a commercial harbour, receiving goods coming from the Adriatic sea through the Po river and an intricate system of canals. The area was abandoned and has not been developed since. This plan aims to accomodate 8000 people in a sustainable way of residence. Therefore it is not a monofunctional development but that of a small city which proposes similar characteristics of a historical urban centre. Residential buildings, sport facilities,offices,public buildings and social spaces are organized in different parts of the plan. The main architectural reference is the Detroit Lafayette Park planned by L. Hilberseimer and M. Van der Rohe, with particular attention paid to the relationships between tall and small buildings, between private and public spaces, and with the application of a proportional grid to organize the sectors of the settlement

02

03

04


#2 URBAN SETTLEMENT . Milan The plan intends to create an urban settlement in an area of the city of Milan called “Porto di Mare�. Its function, in the past, should be that of a commercial harbor, receiving goods coming from the Adriatic sea through the Po river and an advanced system of canals. The area was abandoned and has not been developed since. Capable of accommodating 8000 people in a sustainable way of residence, the leading architectural reference of this project is the Detroit Lafayette Park, planned by L. Hilberseimer and M. Van der Rohe. Particular attention is paid to the relationships between tall and small buildings, between private and public spaces, with the application of a proportional grid to organize the different sectors of the settlement .


#3 MIXED-USE . Hubei The project is located along a railway, in an ex-industrial area, on a multiple levels site, representing at the same time a threat and a design opportunity. The development facing the main road has a commercial destination and the one facing the mountains residential. The proposed ground floor suits the natural slope with terraces that bear the buildings and house the parking. The overall design wants to express the identity of this area, with shapes and materials referring to the industrial language, in order to create a connection between the contemporary Jinmen and the old one. The concept can be seen as a respectful message addressed to the previous generation of Chinese citizens working here making this city wealthy and prosperous .


1 ARCHITECTURE COMPETITION

Milan

Student Building Milan, Italy

01

Key 01 02 03 04 05 06 07 08 09

vert. section of the complex horiz. section south elevation north elevation east elevation floor plan typical residential plan general plan photo of the site

The building is part of an urban renewal strategy of an area that contained factories of industrial vehicles in the past. Since one of the “structural� problems of the city of Milan is the lack of student housing, the project intends to solve this critical state with the creation of a student building and a swimming centre. The building consists of two independent structures linked through a connective element housing two elevators and the main staircase. The idea is to interrupt the large facade of the building with a vertical element, utilizing the staircase in a compositive way. The building, with a central corridor, contains single rooms on the south side and double rooms or small apartments on the north side. The variety of solutions addresses the various necessities of the new inhabitants: undergraduate students as well as an older demographic pursuing post graduate education in Milan.

02

03

04

05

06

07

08

09


#4 STUDENT BUILDING . Milan The building is part of an urban renewal strategy of an area that contained factories of industrial vehicles in the past. Since one of the “structural� problems of the city of Milan is the lack of student housing, the project intends to solve this critical state with the creation of a student building and a swimming centre. The building consists of two independent structures linked through a connective element housing two elevators and the main staircase. The internal circulation works with a central corridor, in this way single rooms are located on the south side and double rooms or small apartments on the north side. The variety of solutions addresses the various necessities of the new inhabitants: undergraduate students as well as an older demographic pursuing post graduate education in Milan .


#5 MUSEUM EXTENSION . Helsinki The project is the extension of the “Gosta Serlachius Museum”, housing the artworks of a private collection. The committee was asking the designers to realize a project able to work as a museum and able to create a link between the building itself and the natural surroundings. In this way the design concept is a “gentle” architecture, composed of curved volumes generated from all the influences of the site. The main idea is that of a tree of life made from the different functional requirements of the museum extension. Three functional areas combined as they were roots and branches .


N

on

01

02 service exhibition

public

03

on of eum�, rivate

g the t able ble to the atural

04

te we lines, the f the the

pt is mporated e site. ea, m the ments

areas and 05


Key 01 02 03 04

01

sections birdview south west museum plaza night view from south east

02

The new extension building has been designed with a system of branches connecting and integrating the sorrounding landscape. The building experience does not end inside but with a serie of vertical and horizontal connections, is possible for the visitor to extend the visiting experience to the whole site. Building acts as a bridge to several lansdcape areas and different locations. Statues and pieces of art can be exhibited also in the landscape area and will create a new path for the visitors. The design aim is to give new strenght also to the existing situation, here the manor plaza acquires a strategic importance as a new vital center of the museum experience.

03

04


01

Key 01 02 03 04

museum entrance view of the exhibition spaces view of the foyer/lobby photo of the scale model south west view 05 photo of the scale model east view 02

03

04

05


5 rest EP SLE ss dre

Milan

store OFF com ICE pu te lib rar y

APARTMENT RENOVATION

g

cha t LIVI NG ente rtain lounge

o

6th floor

tv

ss dre E RAG STO g ironin

5%

rtain ente NG I DIN at e

s s

15%

k

bre

25%

EX T

l

sh wa H BAT relax

ath e sun +GY M play sport

20%

s

d

Apt. renovation

cook KITC sna HEN en ck ter tai n

10%

e

5th floor

Milan, Italy

01

02

03

04

Key 01 circulation diagram 02 programmatic arrangement (% of programmatic change in sqm from old to new) 03 04 05 06 07

living room 3D study model kitchen 3D study model constr. phase_upper floor constr. phase_staircase constr. phase_kitchen

05

The apartment is at the top level of the building and the client was asking to re-think its spaces, horizontally and vertically. In particular the requests of the family living here were related to a need of more storage space, a bigger office area and more playlife facilities. The project gives an answer to each point, creating a dress room and other hidden storage spaces, converting the upper floor into a studio, placing a gym in a previously unused space under the roof. 06

07


#6 APARTMENT RENOVATION . Milan The apartment is a penthouse renovation; the client was asking to re-think its spaces, horizontally and vertically. In particular, the requests of the family living here were related to a need of more storage space, a bigger office area and more after work facilities. The project gives an answer to each point, creating a dressing room and other hidden storage spaces, converting the upper floor into a studio, placing a gym in a previously unused space under the roof. The staircase in the living room is a system of horizontal planes in oak wood, connecting the different floors and providing the family additional planes where placing plants and books .


02

Key 01 02 03 04

m liv up vie fro 05 kit 06 ki on

01

03

04

The s is a s in o differ famil plant Since creat throu hidde impre elem The island fully The red w a natu 05

06


01

02

Key 01 02 03 04 05

03

05

04

upper floor studio corridor bathroom n.1 bathroom n.2 gym


#7 LOFT HOUSE . Milan This project represents a typical Milanese intervention where a manufacturing laboratory in an old courtyard has been turned into a residential loft. The double height of the space gives the opportunity to organize the new house on two levels. The first floor is designed as a unique environment, conceived as a sequence of “micro� spaces: entrance, living, dining area, kitchen, bathroom. The upper one is composed of a bedroom and a studio, visually connected to the lower one through the use of some transparent glass-floor panels .


store OFF com ICE pu te lib rar y

rest EP SLE ss dre

s st

cha t NG ente rtain lounge

tv

ss dre E RAG STO g ironin

LIVI

o

2nd floor

b 5%

rtain ente NG I DIN at e

k st

cook KITC sna HEN en ck ter tai n

10% 15% 20%

d

ath e sun +GY M play sport

25%

bre

EX T

l

sh wa H BAT relax

1st floor

210

125 130

SCALA 1:100 125 130

125 130

ent nization view

02

SCALA 1:100

SCALA 1:100

01

33

93

L L

210

61

65

C L

L

80 210

03

C

L

L C L C C

80 210

63 74 71

PIANO SOPPALCO _ MAGLIA STRUTTURALE

80 210

PIANO SOPPALCO _ PROGETTO AL FINITO

336

PIANO SOPPALCO _ LASTRE IN LEGNO E LASTRE IN CRISTALLO

L 87

03

pical ere a n an urned

space anize s. as a ved aces: area,

main solar east ature atural habice to of a 04


02

Key 01 02 03 04 05

staircase detail living area metal structure detail bathroom bedroom area

01

03

04

A main transversal wall has been partially demolished, in order to create a visual and functional communication between the front and the back part of the loft. Along this wall, hidden from the entrance, the staircase has been located. The second floor, composed of a bedroom and a little studio facing the living area, is supported by a structure of steel beams creating a dynamic contrast with the old ones of the building. This choice tries to underline the history of this old milanese space where the contemporary intervention does not intend to delete the past but establishing a respectful dialogue with it. 05


7 VILLA RENOVATION

Beijing

Villa renovation Beijing, China Key 01 02 03 04 05

sketch design_main office B2 plan B1 plan 1F plan 2F plan

01

2BF

BF

06 3F plan 07 programmatic arrangement (% of programmatic change in sqm from old to new)

02

GF

1F

04

ch LIVI at NG en

store

OF

rest

d

2F

com FICE pu te lib rar y

05

EP SLE ss re

tv

ss

E RAG STO g in on

dre

terta in lounge

ir

5%

rtain ente

D

cook

10%

G ININ t ea

KITC

sna

ck

15%

HEN

06

play sport

EXT

+GY M

bre ath e sun

20% 25%

sh wa H BAT relax

The renovation of the villa is a schematic design to provide the client enough “information� before entering a deeper design phase. The purpose of this intervention is to create a flexible environment where working functions can dialogue with the main residential one. The client, a very busy entrpreneur, asked to design a villa where at the same time he can work and spend some daily hours with his family. The project intends to merge the functions addressing some levels to working activities, others to residential ones, others to both. A great attention is invested in the design of timber separations, able to divide the space but guaranteeing the passage of natural light.

03

07


#8 VILLA RENOVATION . Beijing The renovation of the villa is a schematic design to provide the client enough “information� before entering a deeper design phase. The purpose of this intervention is to create a flexible environment where working functions can dialogue with the main residential one. The client, a very busy entrepreneur, asked to design a villa where at the same time he could work and spend some daily hours with his family. The project intends to merge the functions, addressing some levels to working activities, others to residential ones, others to both. Great attention is invested in the design of timber separations, able to divide the space but guaranteeing the passage of natural light .


#9 AFTER-SALES OFFICE . Beijing A German top-brand in the automotive industry had to relocate the after-sales team in a different floor of the same building. Their first envision was to give their office not just a better look but also a reflection of the after-sales business. During the schematic-phase there has been a request of the management team to have more spaces for brainstorming activities. The final-proposal has consisted of a partial re-organization of the office layout, achieving a “smarter� use of some areas, and a visual decoration in cooperation with the communication-team .


1.1

entrance . concept-view

e . technology

e . brand-focus


#10 CO-WORKING OFFICE A . Beijing Due to the growing number of small startups in China, the client, a multi-investment company, asked to design an office space in Beijing where people could work individually but in an environment suggesting a strong idea of community. Since the company long-term plan was to open three coworking offices in the first year, this experience has been not only a “pure� architectural one but a cooperation with a team of professionals of different fields, in order to ensure a strong connection between the visual identity of the brand and the design itself. Great attention has been paid to the site supervision and the construction methodology .


#11 CO-WORKING OFFICE B . Beijing The main challenge in designing the second office has been to express the same concept in a space radically different from the previous one. Here each L-shaped plan of the building has been organized on two levels, with a balance between open office areas, clusters, and proper rooms. Another primary task when conceiving this space has been the use of flexibility, in order to face two main issues: the different sizes of the companies, the possibility for each company to expand its business and consequently to increase the number of desks in the same space .


2 external

3 selected areas

phase b . 283 P

phase a . 188 P

1 internal

meeting


#12 HQ OFFICE . Beijing A fast-growing IT-company was requesting an efficient working space addressed to three very specific needs. First of all, a young “population”, considering a median employee age of 25, wishing to work in a pleasant environment, dynamic and encouraging social interactions. Secondly, a management team, willing to stay in a quiet area, with the possibility to lead their departments and work closely. Third, the company-plan of increasing significantly in two years the number of employees, The design solution is a tailor made office where open spaces can be changed according to the furniture, closed rooms are visually connected to the “outdoor” environment, facilities located in a common area .


Profile for Stefano Caglioni

portfolio stefano caglioni  

portfolio stefano caglioni  

Advertisement