Page 1

&

Fiets Wandelbijlage

za 18 en zo 19 januari 2014

Nekkerhal Mechelen www.fietsenwandelbeursvlaanderen.be

Bijlage bij de standaard van maanDAG 13 januari 2014. Valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

In deze Fiets&Wandelbijlage 4 100 jaar 6 Langs Groote Oorlog

Waalse wegen

10 Wat valt er

te beleven op de beurs?

12 Plattegrond

en overzicht exposanten

14 Beeldverhalen en workshops

18 Wandelverhalen

en fietsverhalen


2

Vliegen is geen reizen. Vliegen is reizen overslaan.

Foto Anneke Martin

Frank Van Rijn

De wolken verdwijnen en de zon gaat weer schijnen. Langzaam komen de almen en de bergtoppen weer in ’t zonnetje te liggen. Terwijl ik rustig over de wandelweg voortschrijdt dwalen mijn gedachten af: Hoeveel bergtoppen zijn er eigenlijk wel niet in dit schoon landje? Kan je die allemaal bewandelen en zijn de bergtoppen al allemaal beklommen? Ik hoef vandaag geen bergtop te

Tirol / Het hart van de Alpen

beklimmen, ik ga liever langs een alm waar ik als kind al mee naar toe mocht. Daar ga ik nog graag heen en geniet van de rust op mijn lievelingsbank. Hebt gij ook zin gekregen? Heerlijke vakantie aanbiedingen op www.visittirol.be/aanbiedingen.

· Zo dichtbij, maar zo anders.

Breng een bezoek aan onze stand op de Fiets- en Wandelbeurs (stand E60) en ontdek de leukste nieuwtjes over Tirol!

· www.visittirol.be/aanbiedingen


Fiets en Wandelbeurs Ook fan van een frisse lentewandeling of een zomerse fietsuitstap? Liever een meerdaagse trekking in de bergen? Of een lange fietsreis? Dan begint het ongetwijfeld te kriebelen om plannen te maken. Geen betere plek om je daarbij te helpen dan de Fiets en Wandelbeurs. Meer zelfs, het is de beste plek om je plannen concreet te maken. Voor de derde keer vult de Fiets en Wandelbeurs de immense Mechelse Nekkerhal. Twee dagen lang mixen we daar de beste fiets- en wandeltips met de strafste reisverhalen. Laat je inspireren en ontdek wat toeristische diensten en reisorganisaties te bieden hebben. Test de nieuwste trekkersfietsen, ebikes en tandems uit op ons reuzefietsparcours. Vind het antwoord op de vraag of een gps nuttig is voor jou. Maar wat de Fiets en Wandelbeurs uniek maakt is de inbreng van doorwinterde fietsers en wandelaars. Zij verzorgen workshops vol praktische tips. Zij laten je proeven van vias verdes, camino’s en munro’s. Zij nemen uitgebreid de tijd om je vragen te beantwoorden. Met woorden en beelden voeren zij je mee naar alle uithoeken van de wereld. Het Dijleland, de Dolomieten of Dwars door Afrika; de Famenne, de Karpaten of de Himalaya: droombestemmingen genoeg.

3

Foto C Boer s

leukste beurs voor fietsers en wandelaars

De

Opgelet! De organisatoren van de Fiets en Wandelbeurs zijn niet verantwoordelijk wanneer je met te veel plannen uit Mechelen weerkeert. Veel lees-, fiets- en wandelplezier.

Alles is op wandelafstand als je er de tijd voor neemt. Foto Stephan

Steven Wright

1 - 2 maart 2014

Amsterdam RAI r

Colofon

De Fiets en Wandelbeurs is open op zaterdag 18 en zondag 19 januari 2014, telkens van 10u tot 17u.

Deze Fiets&Wandelbijlage is een uitgave van Holcus Buiten BV, organisator van de Fiets en Wandelbeurs. Valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

Het adres van de Nekkerhal: Nekkerspoel-Borcht 19, 2800 Mechelen

Lezers van De Standaard kunnen met deze bonnen met korting de Fiets en Wandelbeurs bezoeken.

Nekkerhal Mechelen 18 - 19 januari 2014

info@fietsenwandelbeursvlaanderen.be www.fietsenwandelsbeursvlaanderen.be Samenstelling en redactie: Peter Cristiaensen Werkten mee: Wim Vandamme, Pros Vandebroek, Stefaan Bailleur, Hilde Leemans, Guy Raskin, Luc De Corte, Marc Sedeyn, Pier Verfaillie, Chris Butnaru, Stefan Maas, Geert Van Speybroek, Bianca Foets, Tom Langmans, Karel Hons. Lezers van De Standaard vinden deze Beurskrant op 13 januari als bijlage in hun krant. Bezoekers van de beurs krijgen de krant bij de ingang van de Nekkerhal aangeboden. Aan de inhoud van deze krant is veel zorg besteed. Wijzigingen in het programma zijn echter altijd mogelijk na de deadline van deze krant.

1 - 2 maart 2014

Amsterdam RAI

KoRtINgsboN

U ontvangt 2 euro korting op de toegangsprijs bij inlevering van deze bon. Geldig voor één

s k r a n t 01 -14

De toegang bedraagt € 9,5. E-tickets in voorverkoop € 7,5. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. Honden zijn toegelaten, mits ze zijn aangelijnd en zich rustig gedragen.

persoon en niet in combinatie met andere aanbiedingen.

B eur

De Nekkerhal is bereikbaar met de trein (10 minuten wandelen van station MechelenNekkerspoel), de fiets en de auto.

V.U. Theo Jorna – Holcus Buiten BV, Weesperstraat 118-Q, 1112 AP Diemen, Nederland

U ontvangt 2 euro korting op de toegangsprijs bij inlevering van deze bon. Geldig voor één

s k r a n t 01 -14

Praktisch

KoRtINgsboN

B eur

Foto G Fasseu

persoon en niet in combinatie met andere aanbiedingen.

Nekkerhal Mechelen 18 - 19 januari 2014


4

Op stap

Wereldoorlog 1

Fietsen

langs herinneringen aan de Groote Oorlog

langs de Frontlijn Het is stil langs het Leiefront op weg van Kortrijk naar Gheer, mijn aanknopingspunt met de route. Armentières heeft zijn oorlogsimago van uitlaatklep voor frontsoldaten en meisjes van plezier van zich afgeschud. In deze vlakke streek bezaaid met bunkers steekt boven de korenvelden het Australische Cobbers-monument uit, symbool van de kameraadschap onder de Aussies tijdens de Slag bij Fromelles in juli 1916. Nabij Neuve-Chapelle draai ik af voor het Portugese kerkhof en het herdenkingsmonument voor de Indische soldaten. Sintelbergen liggen als monokini’s in het open veld. Het Canal d’Aire brengt nauwelijks afkoeling. De stevige klim naar Notre Dame de Lorette, de grootste erebegraafplaats voor gesneuvelde

Fransen, wordt gevolgd door een fel gesmaakte afdaling naar Ablain-St.-Nazaire langs de verwoeste kerk. Een stille getuige. Gifgas? Nee, het bospad bezaaid met paardendrollen kruipt langzaam de heuveltop op naar het Canadian National Vimy Memorial. De pleurante is het meest aangrijpende monument dat ik onderweg zie. Tussen de Canadese dennen, één per omgekomen soldaat, bleven tunnels en loopgraven bewaard. Ietwat uit het zicht staat het Marokkaanse monument. Inmiddels begint het te rommelen en te donderen. Neuville-St.-Vaast is beslist een ommetje waard maar het stortregent. Place des Héros in Arras biedt gelukkig onderdak.

Bijna 100 jaar geleden weerklonken de eerste geweerschoten van de Groote Oorlog en daar zal je de volgende maanden nog vaak aan herinnerd worden. Terecht, want stilstaan bij de gruwel van oorlog en de noodzaak van vrede kunnen we niet genoeg. Wandelen of fietsen langs de sporen van die dramatische gebeurtenissen is een passende manier om de nagedachtenis van de slachtoffers te eren.

Wim Vandamme

De fietsgids Fietsen langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog van Kees Swart beschrijft een fietsroute van Nieuwpoort in België naar Bazel in Zwitserland. De gids is voorzien van heldere kaarten en heel veel achtergrondinfo bij de monumenten en de kerkhoven. De route voert over rustige wegen en paden. In de Vogezen is er de keuze tussen een pittige route met veel cols en een lichter alternatief.  www.recreatief-fietsen.nl

Het Australische Cobbers-monument

Langs sporen van de

Groote Oorlog

hebber dodelijk werd getroffen. De Veltem-Beisem, wat verscholen België was in 1914 geen partij voor de overmacht van het Duitse leger. represailles waren vreselijk. Een langs de weg Leuven-Brussel, ligNa de snelle val van de forten aan groot deel van de stad werd in gen 904 Belgische gesneuvelden. de Maas vonden de eerste gevechbrand gestoken en 173 burgers Het Ursulinen-klooster van Tildonk ten in Vlaanderen plaats in de omwerden geëxecuteerd. Na het verwerd het Duitse hoofdkwartier van geving van Tienen. Daar start ook lies van Brabant trok het Belgische waaruit de aanval op de Antwerpse onze tocht. Het grootste deel van de leger zich terug achter de AntFortengordel geleid werd. Belgische slachtoffers ligt begrawerpse Fortengordel, al deed het Ook Leuven bleef niet gespaard. In ven op het militair kerkhof van Sintnog wel enkele uitvallen. de voorgevel van tientallen huizen Margriete-Houtem en in de NecroOnze tocht gaat verder naar in het Leuvense stadscentrum zien pool van Grimde, een tot Tildonk. In de moerassige Dijlewe gedenkstenen. Het zijn huizen begraafplaats verbouwd kerkje. vlakte leed het Belgisch leger bij die heropgebouwd werden nadat de Van Orsmaal wandelen we via Zouteen tweede uitval uit Antwerpen Duitsers de stad op 25 augustus leeuw en Kortenaken naar Halen. zware verliezen. Op het kerkhof van 1914 in brand staken. Hierbij ging Onderweg liggen de ook de universiteitsbibliotheek in kasseiwegen er af en vlammen op. Wereldwijd werd het toe bij zoals in 1914. verloren gaan van oude boeken en Hier moesten de Belmanuscripten een symbool van de gische soldaten zich Duitse barbarij. Onze tocht door het op een snikhete dag Hageland en Dijleland eindigt op naar Halen reppen om het Martelarenplein bij het station, de Duitse aanval mee waar tientallen Leuvense burgers op te vangen. De Slag geëxecuteerd werden. der Zilveren Helmen was de laatste in de Pros Vandebroek Europese geschiedenis waarbij de Duitse Leuvense gedenksteen cavalarie met de blanLAN GS SPO REN ke sabel chargeerde. VAN DE GRO OTE OO RLO G Het was tevens de enige overwinIn de themagids Langs Sporen van de ning die het Belgisch leger op eigen Groote Oorlog presenteert Grote Routekracht behaalde. Het plaatselijke paden drie meerdaagse wandeltochten museum is zeker een bezoek langs enkele minder bekende strijdtowaard. nelen en hun merkpunten in het landeVan Halen gaat het via Diest naar lijke én stedelijke landschap. Na het ‘martelarenstad’ Aarschot. Op 19 Hageland en het Dijleland volgt de Foraugustus trokken de Duitsers na tengordel van Dendermonde tot Broezware Belgische weerstand de stad chem en tenslotte de Westhoek. binnen. ’s Avonds kwam het op de  www.groteroutepaden.be Grote Markt tot een wilde schiet Stand F.70 partij tussen Duitse soldaten onderling, waarbij de Duitse bevelWANDEL G I D S

DOOR HET HAGELAND EN HET DIJLELAND 128KM | LANGS DE ANTWERPSE FORTENGORDEL 117KM | DE GROOTE OORLOG IN DE WESTHOEK 181KM

Foto Wim Vandamme


Actief in Vlaanderen Nog meer Eerste Wereldoorlog

 www.1418herdacht.be

 www.toerismeprovincieantwerpen.be

Het noorden van Frankrijk werd vier jaar lang doormidden gesneden door het oorlogsfront. Wegen van herdenking is een project met tal van themaroutes langs monumenten, musea en gedenkplaatsen in de regio Nord-Pas de Calais. Zo is er bijvoorbeeld een wandeltocht ontwikkeld rond de Britse war poet Wilfred Owen. Er is ook een smartphone-app.

Nieuwe fietskaart

 w w w.wegenvanherdenk ingnoordfrankrijk.com

Fiets en Wandelbox

In een periode dat elektriciteit nog nauwelijks bekend was bij de mensen, bouwde de Duitse bezetter een elektrische versperring op de Belgisch-Nederlandse grens, bedoeld om vluchtelingen, verzetslui en spionnen tegen te houden. Vandaag kan je in de provincie Antwerpen fietsen en wandelen langs de resten van deze dodendraad.  www.dodendraad.org  www.antwerpen14-18.be De Mijnenslag van 1917, de Ieperboog en Nooit meer Oorlog zijn maar enkele van de thematische fietstochten in de Westhoek.  www.flandersfields.be

Passchendaele Vandaag brengt een zomertocht van de Drevetrotters ons naar de omgeving van Zonnebeke en Passendale. Veel zomers is er in de vroege ochtend niet aan, want we gaan van start onder een grijsgekleurde hemel. In het kasteelpark van Zonnebeke belanden we meteen in het levensverhaal van enkele Britse soldaten, net zoals wij op weg naar the bloody Fields of Flanders.

Een fietstocht met een hoog Pallietergehalte in en om Lier? Een trip door het purperen landschap van de Kalmthoutse Heide? Of een dagje fietsen langs de zilveren meren in Mol? In het najaar van 2013 kreeg het fietsknooppuntennetwerk in de Antwerpse Kempen een grondige controlebeurt. Een gloednieuwe fietskaart geeft een up-to-date overzicht van ruim 2000 kilometer routes in de regio.  www.antwerpsekempen.be

Stand E.20

Limburg

Voor de zevende keer op rij verkozen worden tot Fietsprovincie van het Jaar, een verrassing was het niet. Maar er komt nog meer beleving op de Limburgse fietswegen. De Limburgers hebben zopas hun ‘Favoriete Plekjes’ op het fietsroutenetwerk prijsgegeven. Voorjaar 2014 krijgen die een aanduiding op het netwerk en op een geactualiseerde fietskaart. Maar de krenten in de Limburgse pap zit in twee boxen. De fietsversie bundelt 7 themafietskaarten met daarop 28 knooppuntenroutes. De wandelversie bevat 8 kaarten, goed voor 33 afwisselende wandelbelevingen. Bovendien verrassen 416 logiesuitbaters je op een gratis Vakantiepas met daarop € 260 aan voordelen en kortingen.  www.toerismelimburg.be

Stand D.25

Oost-Vlaanderen

Vernieuwde StapAf Met een frisse look en enkele nieuwe rubrieken wil het gratis magazine StapAf nog meer inspiratie bieden voor uitstappen in de provincie. Naast fietsen krijgt ook wandelen voortaan de volle aandacht, zowel in de reportages als in het uitneembare routekatern. Het eerste nummer trekt onder andere naar het Stropersbos in Stekene en naar markante Oost-Vlaamse oorlogslocaties.

Fietsnetwerkbox De nieuwe Fietsnetwerkbox bundelt de zes fietsnetwerkkaarten van de provincie: Meetjesland, Leiestreek Oost, Gent & omgeving, Waasland, Vlaamse Ardennen en Scheldeland langs Schelde en Dender. Ze sluiten naadloos op elkaar aan zodat Oost-Vlaanderen nu helemaal aan je wielen ligt.  www.tov.be

beschieting met 4,2 miljoen obussen veranderde het slagveld in een ontoegankelijke modderpoel bezaaid met lijken en verzonken materiaal. Een dozijn dorpen werd volledig verwoest. De terugweg van onze tocht loopt via het Canadian Memorial en Tyne Cot, een begraafplaats waar de meeste graven geen namen dragen.

Vlaams-Brabant

Wandelnetwerk Pajottenland Met 500 km wandelwegen extra is het wandelnetwerk Pajottenland nu het grootste van Vlaanderen. Keuze genoeg dus om er de ganse dag op uit te trekken of gewoon een uurtje te zondagskuieren. Het decor kies je zelf: door de tuin van een statig kasteel, langs velden met trekpaarden of in het stiltegebied rond de Congoberg. De kaart van het netwerk zal beschikbaar zijn vanaf juni.

Noord-Hageland

Ook in 2014 zullen tal van georganiseerde wandeltochten in het kader staan van de herdenking van de Groote Oorlog.

Tien landschapswandelingen brengen je recht naar het hart van de Hagelandse natuur. Trek zeker je stapschoenen of laarzen aan want je wandelt meestal over onverharde paadjes door delicate natuurgebieden. De routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd en hebben een lange en een korte variant.

 www.marching.be

 www.toerismevlaamsbrabant.be

Stefaan BailleurStand D.82

Stand D.39

LANDSCHApSWANDeLiNgeN NOORD-HAGELAND PROVINCIE VLAAMS-BRABANT

Antw

180 KM WANDeLpLezieR

Onze gids naar het front is de oude spoorweglijn Ieper-Roeselare, vandaag een fleurig wandel- en fietspad. Terwijl we oprukken naar de hoogte van ’s Graventafel, vanwaar de Duitsers een ideaal zicht hadden op het strijdtoneel van ondergelopen loopgraven, begint het

te roffelen en donderen. Net op tijd bereiken we de dorpskern van het kaasdorpje Passendale, want de hemel vuurt nu een regen van weerlichten en bliksemschichten af. Gelukkig vinden we toevlucht in de kerk voor een expo en in het cultureel centrum voor een geurende koffie. Passchendaele is een internationaal symbool geworden voor oorlogsgeweld in zijn meest gruwelijke vorm. In 1917 werden hier in honderd dagen meer dan 400.000 militairen ‘buiten gevecht gesteld’, en dat voor een terreinwinst van enkele kilometer. Het doel van the Battle of Passchen­ daele was de verovering van Oostende en Zeebrugge, de uitvalsbasis voor Duitse duikboten en zeppelins. De voorafgaandelijke

Tussen grens en groen

Zes regio’s, meer bepaald de Westhoek, Komen-Waasten en de Franse departementen Nord, Pas de Calais, Somme en Aisne hebben een grensoverschrijdende kaart uitgegeven die een overzicht geeft van de belangrijkste begraafplaatsen, musea en wandelroutes met betrekking tot de Groote Oorlog.

 tourisme-pays-verdunois.eu,  www.toerisme-maas.com

Foto Aktivia

Antwerpen

In 2013 werd ‘Gevangen tussen grens en groen’ verkozen tot wandeling van het jaar in de provincie Antwerpen. Het decor is de voormalige landloperskolonie in Wortel, binnenkort misschien Unesco Werelderfgoed. Verder op deze wandeling: eindeloze dreven, fotogenieke vennen, de ontroerende begraafplaats van de landlopers en het uitbundige groen van de Belgisch-Nederlandse grensstreek. Starten doe je bij bezoekerscentrum De Klapekster.

Het gebied rond Verdun is door de vele authentieke oorlogsresten erkend als werelderfgoed. Tussen de granaatinslagen en loopgraven is het nu veilig en heerlijk fietsen. Foto iStockphoto

5

Amsterdam Antwerpen E19

Londerzeel Kapelle-op-den-Bos

BELGIË

Gent Oostende E40

Zemst

Brabantse Kouters

OostVlaanderen

Opwijk

Meise

Merchtem

Grimbergen

GROENE GORDEL Wemmel

Asse

Affligem

Boortmeerb

Kampe Vilvoorde Steenokkerzeel

Machelen Zaventem

Liedekerke

Dilbeek Roosdaal

Brussel Bruxelles

Kraainem Wezembeek-Oppem Tervuren

Lennik

Hainaut

D

Drogenbos Sint-Pieters-Leeuw

Gooik

Pajottenland en Zennevallei Galmaarden Pepingen w w w.t O E R i s m E v L A A m s b R A b A N t. b E Halle Herne Bever

9 EURO

Kortenb

Ternat

Linkebeek Beersel Sint-Genesius-Rode

Hoeilaart

Overijse

E411 Namu Luxemb

E19 Mons Paris

9 789490

156152

Stand E.29


6

Actief in Wallonië

Bienvenue Vélo in de Famenne

Foto Land van de Valleien

Condroz, de naam zweeft nog ergens in mijn geheugen, ongetwijfeld van een les aardrijkskunde lang gelden. Famenne kennen we van het stadje Marche-en-Famenne. En Bienvenue Vélo, dat spreekt voor zich. Hoog tijd om de proef op de som te nemen.

Starten doen we in Ciney, de hoofdplaats van de Condroz. Sinds de storm van 2010 is de kerk zijn torenspits kwijt, maar het plein met muziektent blijft gezellig. Aan de rand van de stad vinden we onze geasfalteerde gids voor de eerste 15 km: ‘Ligne 126’. Deze voormalige spoorlijn is nu een RAVeL en dus voorbehouden aan fietsers, wandelaars en skaters. Overal waar vroeger een stationnetje stond, staan nu educatieve panelen in de vorm van treinbanken, met oude postkaarten en anekdotes die het be-

lang van de trein voor de regio aantonen. Wie over een smartphone beschikt kan een QR-code inscannen en nog meer info beluisteren. Alleen het geluid van een fluitende trein ontbreekt om je in een vorige eeuw te wanen. De omgeving mag er trouwens ook zijn. Nu eens dwars door kalksteenrotsen, dan weer door bossen golven we lichtjes via Hamois naar Havelange.

Knooppunten Ter hoogte van Petit-Avin verlaten

Henegouwen

ne, Hotton, Durbuy, Nassogne, Rochefort en Somme-Leuze. Chardeneux ligt op een kam boven de Ourthevallei, dus kunnen we ons lekker naar beneden laten bollen tot ons Bienvenue Vélo hotel in Palenge.

Ze bevinden zich maximum 5 km van een Ravel of een knooppunt, er is een overdekte en beveiligde fietsenstalling met reparatiemateriaal en materiaal om je fiets proper te maken, er zijn fietskaarten beBois-en-Borsu

Het hele knooppuntennetwerk is uitgerust met digitale bakens zodat je met smartphone je geolocatie kan opzoeken en via QR-codes nog meer kan leren over de regio. Wij houden het bij de papieren versie van de netwerkkaart en ontdekken dat Famenne à Vélo maar liefst 350 km groene, autoluwe wegen telt in de gemeenten Marche-en-Famen-

Foto Hilde leemans

 www.botteduhainaut.com

Na Famenne is Waals Picardië de volgende regio die zal uitpakken met fietsknooppunten. Het netwerk in westelijk Henegouwen (van Komen tot Enghien) zal in gebruik worden genomen in de loop van 2014 en zal aansluiten op de bestaande fietsknooppunten van de Leiestreek. Een aantal restaurants en brasseries dragen ook hier het label ‘Fiets Welkom’.  www.visitwapi.be Stand B.39

Boshutten Vanaf 2014 zullen in de bossen rond Chimay voor de avontuurlijke trekker naast gastenkamers ook boshutten en bosverblijven ter beschikking staan. Er is keuze volgens graad van comfort en dosis avontuur. Een ideale manier om

Stand B.27

Steenbergen De steenbergen in het Land van Charleroi bieden een uitzicht dat ergens halverwege bergen en woestijn ligt. Een bezoek is een reis door de tijd, oog in oog met een boeiend universum van mineralen.  www.paysdecharleroi.be Luxemburg

Vallei van de Attert De regio rond Aarlen heeft fietsers en wandelaars meer te bieden dan de lekkerste gerookte hesp. Nieuw is DécouVerte, een fietsroute van 45km door de vallei van de Attert langs oude en nieuwe energiebronnen. E-bikes zijn te huur.

Foto A Genart

Stand B.26

 www.arlon-tourisme.be Stand B.35

Uitgelezen routes Foto P Willems

Fietsers Welkom

de uitgestrekte bossen en de 150 km bewegwijzerde GRpaden te ontdekken.

Nog fietsknooppunten

we de RAVeL om aansluiting te zoeken met het spaaksplinternieuwe knooppuntennetwerk Famenne à Vélo. Via Bois-et-Borsu en fantastische vergezichten bereiken we Chardeneux, verkozen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië. De smalle straatjes zijn afgezoomd met statige huizen, opgetrokken in grijze kalksteen uit de streek en overvloedig versierd met bloemfonteinen aan ramen en deuren. We nijpen onze remmen dicht, want na het zwoegen op de heuvels is dit de ideale plek om te verpozen.

De helft van de oppervlakte van de provincie Luxemburg bestaat uit bossen. Reken daar nog de prachtige valleien van de Ourthe, Semois en Lesse bij en je hebt redenen ge-

noeg om je wandelschoenen aan te trekken of de bandendruk van je fiets na te gaan. Een nieuwe brochure bevat een verzameling uitgelezen routes voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en zelfs kajakkers.  www.ftlb.be

Stand B.37

Woud van Anlier Behalve wandelen kan je in het uitgestrekte woud van Anlier ook fietsen op de bewegwijzerde circuits Tarpan en Cyruse. Een nieuwe kaart is beschikbaar. Geen fiets bij? E-bikes, MTB’s en gewone fietsen kan je huren.  www.foret-anlier-tourisme.be

Stand B.35


Actief in Wallonië schikbaar, je mag gratis je bidon met water vullen en de eigenaars zien jou en je fiets graag komen. Tot zover de criteria voor gastenkamers, vakantieverblijven, hotels, campings, restaurants, cafés en bistrots de terroir die een bordje ‘Bienvenue Vélo’ aan hun deur hebben hangen, een initiatief van de toeristische diensten van CondrozFamenne, Pays Huy-Meuse-Condroz en Vallées de la Burdinale et Mehaigne. Na een heerlijk ontbijt rijden we het dal uit om verder af te dalen naar Durbuy. Het kleinste stadje ter wereld is ons niet onbekend, maar een bezoek per fiets is nieuw. Wij laveren vlot tussen de auto’s en door de kleine straatjes en genieten meer dan twee uur van de gezelligheid. Daarna hervatten we onze tocht langs knooppunten richting Hotton. De heuvels links en rechts van de Ourthe zijn best pittig, maar eenmaal boven zijn de hoogteverschillen gering en genieten we volop van de weidsheid van de Ardennen. Ook pittoreske dorpsgezichten zoals dat van Melreux kunnen ons bekoren. De honger begint te knagen, maar de streekproducten van een bistrot de terroir in Hotton zijn daar een oplossing voor.

Versterkte stad Nog even trappen en de cirkel is bijna rond. Onze laatste stop is Marche, gelegen tussen de valleien van de Lesse en de Ourthe. In de autovrije straten van het centrum is het heerlijk flaneren te midden van prachtige architectuur. De stad heeft zijn historisch erfgoed op een merkwaardige wijze gerenoveerd, met behoud van de getuigenissen van het verleden. Ook de laatste belleman, le Grand Georges, schreeuwt het uit. Een voormalige Jezuïetenkerk, omgebouwd tot Bienvenue Vélo restaurant, is de ideale kers op deze fietstweedaagse.

7

Fietsen op de Vennbahn Het begon met de Pruisen, die in 1882 de eerste dwarsliggers legden voor een treinverbinding tussen de koolmijnen van Aken en de Luxemburgse staalbedrijven. De Vennbahn was echter niet geschikt voor snellere treinen, waardoor een roemloos verval wachtte. Daaraan is nu een einde gekomen. Of liever: een nieuw begin. Met dank aan – je raadt het al – een fietspad. 125 km lang! Onze ‘treinrit’ vertrekt net over de grens aan het Akense treinstation Rothe Erde. Al snel krijgen we zicht op een heuvelachtig weidelandschap met beekvalleien. Het fietspad stijgt zachtjes en loopt via verschillende viaducten alsmaar dieper het Eifellandschap in. We steken een eerste

Plezierwandelingen Tal van riviertjes en beken ontspringen in de Hoge Venen en banen zich een weg doorheen het landschap, net alsof het levensaders zijn. Nu eens licht kabbelend in een zacht glooiend open landschap, dan weer wild en stormachtig doorheen door rotsen gevormde kloven. Het water achterna is een brochure met 14 dagwandelingen langs de Warche, de Hill, de Vesder, de Our en talrijke andere waterlopen. In de brochure Panorama’s en heuvelkammen vind je 11 tochten met de mooiste uitzichtpunten van de Oostkantons.

keer – heel even – de Belgische grens over, voor een lus door het Hertogenwoud. Daar vinden we een heerlijk plekje om te picknicken. We passeren hoge statige sparren en opnieuw enkele Duitse dorpjes, tot we uiteindelijk boven het diepe dal van het beekje de Laufenbach fietsen.

Laatste getuigen Prinsheerlijk slingert de Vennbahn zich boven het Rurdal. In Kalterherberg duikt hij voor de zoveelste keer België binnen, nu voor echt. Hier luidde de naam van de Vennbahn ‘Bimmelbahn’. Heel toepasselijk, want door de vele overgangswegen naar de turfwinningen moest de treinbestuurder regelmatig de bel luiden. Omdat een trein nooit een steile helling opklimt, is de maximale stijgingsgraad maximum 2%. Uitgestrekte weiden in de vallei blijven elkaar afwisselen met imposante wouden op de hellingen. Wat verder stoppen we bij de overblijfselen van een draaischijf die locomotieven moest omkeren. Samen met enkele verlaten wagons en wat afgedankte signalisatie zijn het de laatste stille getuigen van een roemrijk verleden. Lang staan we er niet bij stil. In Sankt-Vith zoeken én vinden we een café en klinken we op de geslaagde doorsteek van de Ardennen.

Terminus Troisvierges

Door de vallei van de Braunlauf fietsen, is kennismaken met een landschap van donkere bossen, drassige weiden en wilde bloemen. Een chaotische wildernis, die eindigt bij de samenvloeiing in de Our. Vanop de Vennbahn hebben we een fantastisch zicht op de gemeente Burg Reuland en zijn burcht, een van de grootste en mooiste ruïnes van de Ardennen. Omdat de Lengelertunnel vleermuizengebied is, passeren we de Luxemburgse grens via een omleiding. We dalen af naar de vallei van de Woltz richting Terminus. Guy Raskin  www.vennbahn.eu, www.eastbelgium.com

Stand D.23

De Vennbahn in Sourbrodt

Hilde Leemans  www.famenne-a-velo.be

Foto Oostkantons

Stand C.27

Waals-Brabant

RAVeL 2014. Die leidt je niet alleen langs de mooiste trage wegen, maar nodigt je ook uit om nu en dan een zijweg in te slaan.

Bos en abdij Villers-la-Ville pakt uit met een nieuwe brochure met wandel- en fietstochten in de omgeving. Ontdek de fraaie landschappen en de rust van het bos en profiteer van je passage om de abdij van Villers te bezoeken.

 www.landvandevalleien.be

 www.brabantwallon.be, www.paysdevillers-tourisme.be

Met deze gratis app kan je wandelingen downloaden om het prachtige natuurlandschap en het architectonisch erfgoed van Beauraing, Houyet en Rochefort te ontdekken. Downloadbaar via Google Play Store en Apple Store.

Stand C.21

Luik

E-bike

Stand C.29

Explore Val de Lesse

 www.valdelesse.be

Op zes toeristische locaties in de provincie Luik kan je ebikes huren: aan het Museum van het Waalse Leven (in het centrum van de stad Luik), aan het Provinciaal Domein van Wégimont, aan de Blegny-Mijn, aan het Domein van Palogne (Ferrières), aan het kasteel van Harzé en aan het Natuurpark Hoge Venen-Eifel (Robertville). Je krijgt ook suggesties van lusvormige routes.  www.liegetourisme.be

Stand B.21

Namen

RAVeL-netwerk Zowel fietsers, wandelaars als ruiters vinden ongetwijfeld wat ze zoeken in de nieuwe brochure van het Routenetwerk

Stand C.25

En verder

mers en campings op boerderijen. Maar nu kan je het landelijke erfgoed en de vele streekproducten ook ontdekken via fiets- en wandeltochten. Je kan ze downloaden op gps of smartphone.  www.accueilchampetre.be

Stand C.23

Chemins du Rail Deze stichting zet zich sinds 1996 in voor de opwaardering van voormalige spoorlijnen tot groene wegen voor voetgangers, fietsers, ruiters, skaters en mensen met een beperking. De stichting moedigt ook het behoud van het spoorwegerfgoed aan, zoals seinen, signalen, tunnels en stations.  www.chemindurail.be

Stand C.24

Tourisme gps De vijf Waalse provincies hebben de handen in elkaar geslagen om de gpx-tracks van meer dan 200 routes voor wandelaars, fietsers, ruiters en auto’s gratis ter beschikking te stellen. Op de website kan je zoeken op provincie, op moeilijkheidsgraad, op categorie, enz…  www.tourismegps.be

Stand B.29

Accueil Champêtre In het landelijke Wallonië kan je logeren in gîtes, gastenka-

Foto A Genart


+

Gratis

proefexemplaar aan de ingang van de Fiets- en Wandelbeurs!

€17 Vandaag is uw wereld groter dan ooit. Dat vraagt om een klare kijk. En net dat wil Plus Magazine u bieden, op alle mogelijke vlakken: gezondheid, recht en geld, cultuur, reizen, welzijn, familiaal leven, lifestyle, ... Al dat boeiends bundelt Plus Magazine speciaal voor u tot 150 pagina’s vol nuttige maar ook leuke lectuur, elke maand opnieuw.

Een ontdekkingsaanbod voor een magazine om te ontdekken.

5 NUMMERS VOOR SLECHTS €17* Surf naar http://promotie.abonnementen.be en vul de code 10A14XBA in of bel 078/353 313 en vermeld de code 14XBA.

*Aanbod enkel geldig voor nieuwe abonnees in België.

Een klare kijk op de wereld van 50-plussers. gezondheid

recht en geld

samenleving

lifestyle

vrije tijd

803_10_073_Ad_5num_NL.indd 1

17/12/13 13:59

uro et e 1 Nu g op h an v in kort azine

rmaguari a s a P jan

4,95 € . v 5 i.p. !

n € 3n,k9el via dezleadbhoandel en bij e

b ndel e dag beter d Boekha e d ➔ in tandaar S

hét blad voor dicht-bij-huis toerisme meest gelezen vrijetijdsblad van Vlaanderen maandelijks gratis fiets- en wandelfiches reportages over reizen, wandelen, fietsen, kamperen & culturele uitstappen

KORTINGSBON

-1 euro

bij aankoop van je Pasarmagazine van januari Gegevens van de handelaar (stempel of naam + adres)

Klantnummer Betapress

Dit aanbod is geldig tot 31 januari 2014 (voor Pasar nr. 1-januari). Er mag maar 1 bon per aankoop gebruikt worden. Deze bon is enkel geldig bij je dagbladhandelaar, niet in de supermarkt. Bericht aan de persverkoper: gelieve deze bon te retourneren aan Betapress nv, Parklaan 20, 2300 Turnhout.

Abonneren doe je via www.pasar.be/promotie www.pasar.be/promotie.


Beursprogramma

9

48 beeldreportages

Meer dan 200 exposanten

die je meenemen naar de mooiste bestemmingen

toeristische diensten, reisorganisaties, outdoorspecialisten en fietsfabrikanten

60 informanten die hun passie doorgeven op de wandel- en fietsinformatiemarkt en in het pelgrimspaviljoen

18 workshops die je op weg zetten naar je eigen fiets- of wandelvakantie

1 megafietsparcours om trekkersfietsen, e-bikes, tandems en tricycles uit te testen

Beursfoto’s Robert Boons

Eindeloos veel om te ontdekken, te vragen, te testen, te leren, te proeven of te winnen

Zetten hun schouders mee onder deze beurs: De Vakantiefietser is een vereniging die het fietsreizen wil aanmoedigen door fietsers te informeren en samen te brengen.  www.vakantiefietser.be

Grote Routepaden is een vereniging die het langeafstandswandelen en –fietsen wil promoten via het beheren van GR-paden en LF-routes in Vlaanderen en het informeren van wandelaars en fietsers.

Wandelsport Vlaanderen is de koepel van de drie Vlaamse wandelsportfederaties VWF, VVRS en AKTIVIA. Wekelijks organiseren aangesloten wandelclubs tochten in heel Vlaanderen.

 www.groteroutepaden.be

 www.wandelsportvlaanderen.be

Het Vlaams Compostelagenootschap wil kandidaat-pelgrims op weg helpen en iedereen die geboeid is door het pelgrimeren informeren en samenbrengen.  www.compostelagenootschap.be


10

Beursprogramma

Beurswegwijzer Er valt weer enorm veel te …

ONTDEKKEN Lekker dichtbij. De lente komt er aan, niets boven een fiets- of wandeluitstap in eigen streek. Behalve de Vlaamse provincies komen ook enkele gemeenten en het Nationaal Park Hoge Kempen (D.28) hun wandel- en fietsinitiatieven zelf voorstellen. Over de taalgrens. Ook in Wallonië is het zalig fietsen en wandelen. Er zijn maar liefst vijfentwintig (!) ‘Maisons du Tourisme’ die de troeven van hun regio komen presenteren, van De Laars van Henegouwen tot het Woud van Anlier, van Aarlen tot Waals Picardië (B.21-39 en C.20-29). Behalve de eindeloze wandelmogelijkheden springt men in Wallonië ook volop op de kar van de fietsknooppunten. Op dat vlak waren de Oostkantons (D.23) een voorloper. Georganiseerd op stap. Vlaanderen telt honderden wandelclubs met wekelijks tientallen goed georganiseerde tochten overal te velde. Je komt er alles over te weten in het Paviljoen van de Wandelsport, waar ook enkele grote wandelevenementen je graag verleiden tot een ‘stapje in de wereld’… (D.8089)

Voor het goede doel. Ook met het hart op de juiste plaats kan je op de beurs terecht. Broederlijk Delen fietst Dwars door België (E.28), Wereldfoundation naar de top van de Galibier (D.53) en wandelaars kunnen best beginnen trainen voor de Oxfam-Trailwalker (E.27).

VRAGEN Fietsers informeren Fietsers. Fietsers informeren Fietsers. Is de klim niet te steil? De afdaling niet te gevaarlijk? Op de fietsinformatiemarkt beantwoorden tientallen doorwinterde Vakantiefietsers met plezier al je vragen over hun geliefde fietsregio’s. Profiteer ervan, voor je het weet ligt je volgende fietsbestemming vast… (A.71, B.70 en B.71).

De

Wandelaars informeren Wandelaars. Hetzelfde aan de andere kant van de hal, op de wandelinformatiemarkt. Ook daar vertellen tientallen ervaren wandelaars van Grote Routepaden honderduit over hun eigen ervaringen. Fotoboeken, laptops en routekaarten liggen in de aanslag. Vragen staat vrij, meer dan ooit! (F.75-76).

op het juiste track, met de hulp van Garmin (E.92) en GPS4rent (B.85). Of… Een beurs is ook altijd een uitgelezen plek om nieuwe ontdekkingen te doen. Zoals fietskussentjes (Verta, E.51), innovatieve regenkledij (Rainmates, D.90) of een heupdrager voor je fototoestel (B-grip, E.82.b).

Accomodaties. Nog je keuze niet gemaakt? Op de beurs staan ook een hele reeks B&B’s, casa’s, jeugdherbergen, hotels, vakantieparken, berghutten of kampeerterreinen die fiets- en wandelliefhebbers heel graag extra in de watten leggen met allerlei faciliteiten. Zo graag dat ze zichzelf komen presenteren op de beurs.

Pelgrims informeren pelgrims. Steeds meer mensen gaan op pelgrimstocht. De klok van het gewone leven even stilzetten en op stap gaan. In het Pelgrimspaviljoen vertellen vrijwilligers van het Vlaams Compostelagenootschap je alles wat je wil weten over tochten naar Compostela of Rome, te voet of met de fiets (C.80-89).

Vaarvakantie. Mag het eens wat anders zijn? Een combinatie van fietsen en varen bijvoorbeeld? Ga zeker langs bij Boat Bike Tours (C.64) of bij Actieve Vaarvakanties (C.76.b).

TESTEN Nieuwe fiets nodig? Nieuwe fiets nodig? Er zijn fietswinkels of –merken met een breed aanbod, zoals L’Avenir/Gazelle (B.90) en Fiets! (F.80). En er zijn de topmerken uit de trekkersbranche. Zo presenteert Santos (D.98) zijn nieuwe Travelmaster 2.9, een vakantiefiets met 29”” wielen, geschikt voor verre reizen, en een 4.29 mountainbike met Rohloffnaaf en riemaandrijving. Bij Vlerick Fietsen (E.94) vind je op maat gebouwde randonneurfietsen, fietstassen, Brompton vouwfietsen en lederen zadels van Brooks. De Specht (C.94) biedt trekking- en vakantiefietsen, o.a. modellen met een rohloffnaaf. Fietsen Koen (C.96) presenteert fietsen met een Pinion naafversnelling. Verschillende topmerken vakantiefietsen en ook een ruim assortiment fietstassen vind je bij iBike (D.97). E-bikes. Vanzelfsprekend zal er ook veel aandacht gaan naar de fiets in opmars: de elektrische. Met Amazing Wheels (C.98) en iBike (D.97) zal er een ruime keuze zijn. Fietsparcours. De beurs is de ideale gelegenheid om wat uit te testen: een elektrische fiets, een bakfiets, een ligfiets,… Of waarom niet, een tandem! Begin alvast maar te discussiëren wie vooraan en wie achteraan mag… Outdoor. Ook voor deskundige uitleg over wandelschoenen en trekkersmateriaal kan je op de Fiets en Wandelbeurs terecht. Kijk onder meer uit naar de stands van K2/De Kampeerder (B.80), Jongejans (D.92), Mammut (C.90) en Hanwag (E.90). Gps. Navigeren is ‘in’ bij wandelaars en fietsers. De Fiets en Wandelbeurs zet je graag

verpand aan één welbepaalde regio. Zo kom je bij Outline Travel (E.44) of Mozaïek Reizen (C.76.d) alles te weten over Tsjechië en zet Annahiking (B.54) Griekenland weer positief op de kaart. En wat dacht je van bestemmingen als Macedonië (B.56), Ierland (E.82.d) of Lesbos (E.80)?

ONTDEKKEN Europa. Europa. Natuur, cultuur, routes en overnachtingsmogelijkheden, heel wat toeristische diensten gooien al hun fiets- en wandeltroeven op tafel. In de eerste plaats een hele reeks provincies, regio’s en steden in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Maar ook Luxemburg (E.30), Yorkshire (D.75), Tirol (E.60) en het Zillertal (F.50) zijn van de partij. En wie het graag meer zuidelijk wil, kan gaan luisteren bij de stands van Spanje (D.43), Catalonië (D.48), La Palma (C.51), de Azoren (E.47) en Trentino (B.62) . Professioneel advies. Niemand beter om je op het juiste pad te zetten dan ervaren reisorganisaties. Het specifieke fiets- en wandelaanbod is veel groter en diverser dan je ooit kon vermoeden: Anders Reizen (E.59), EigenWijze Reizen (D.76), Joker (E.59), SNP Natuurreizen (D.34), Te Voet (E.40), HT Wandelreizen (E.82.c), VOS-travel (B.69), Belgian Biking (E.40),… Ook tal van verenigingen in Vlaanderen presenteren hun uitgebreid reisaanbod, zoals Pasar-Govaka (B.40) of Okra (E.41). Voor advies rond het ‘moeilijkere werk’ zijn er de Klim en Bergsportfederatie (C.54), Outdoorschool (A.32) of Het Berghuis (C.60). Specialisten. Sommige kleinere reisorganisaties vind je alleen maar op internet en … op de Fiets en Wandelbeurs. Ze hebben hun hart

Niets boven een degelijke reisgids. In boekvorm welteverstaan… Handig voor onderweg, net zoals die kaart. Of vertrouw jij blindelings op je gps en neem je liever enkele boeiende reisverhalen mee? In alle gevallen kan je terecht op de stands van Alta Via (F.32) of Benjaminse Uitgeverij (B.53).

LEREN Fietsworkshops. Wat neem ik mee en hoe ‘pak’ ik mijn fiets? Hoe krijg ik hem veilig in en uit een vliegtuig? En wat kan ik allemaal leren van Mario, de fietsendokter? 101 praktische tips krijg je mee tijdens verschillende workshops. Het uitgebreide aanbod vind je p 15. (A.50-55, B.50-52). Wandelworkshops. Hoe bereid ik me voor op een wandeltocht? Hoe pak ik mijn rugzak? Welk materiaal heb ik nodig? Op deze en andere vragen krijg je een antwoord op de twee pleinen waar de wandelworkshops plaatsvinden. (E.70 en E.72).

WINNEN Wedstrijden. Op de beurs kan je de mooiste reisfoto’s van lezers van De Vakantiefietser (A.50) bewonderen. Geef je top drie door en maak kans op een mooie prijs. Bij Grote Routepaden (F.70) kan je meedoen voor een wandelreis naar Spanje. Geraak je in de winning mood? Trek verder op ontdekking. Want ook op tal van andere standen schenken exposanten waardevolle prijzen weg.

leukste beurs voor fietsers en wandelaars


Door het dal van de Sieg

In het Groene Hart van Nederland

Ooit al gehoord van…

ONTDEKKEN Ver, verder, verst. Natte dromen van verre landen of hoge bergen? Met Djoser (E.89) of Fly and Bike (E.57) ben je - voor je het weet - Europa uit. Het Grote Fiets- of Wandelavontuur tegemoet. Pareltjes. Ook hier zijn bij de kleinere stands enkele pareltjes te ontdekken. Of wat dacht je van een avontuur in Marokko (B.55; E.82.d), een ecotoer in Kirgizië (C.70) of een trekking in Nepal (D.77).

Kaiserstuhl? Tussen de Vogezen en het Zwarte Woud, in het Rijndal, ligt een klein berggebied met de naam Kaiserstuhl. Tussen de wijnranken van dit kleine paradijs liggen wandelpaden, fiets- en mountainbikeroutes klaar om ontdekt te worden. Met de e-bike mag ook. (D.71) Genieten in Kaiserstuhl

Heinsberg? Vertrek aan de bron van de Roer vlakbij Botrange, steek de Duitse grens over in de buurt van Monschau en volg de Rur langs het Roeroeverpad richting Roermond in Nederland. Vlak voor de Nederlandse grens kom je in het wondermooie Heinsberg. Op dit populaire wandelpad kan je combinaties maken met boot of kano. (D.54)

Spanje? Of het nu gaat om het unieke, wereldberoemde langeafstandspad naar Santiago de Compostela of de talloze kleine natuurpaden, in Spanje wandel en fiets je in een aangenaam klimaat. (D.43)

Yorkshire? Het Engelse graafschap Yorkshire is heel makkelijk te bereiken met de ferry vanuit Zeebrugge. Eens voet (en eventueel fiets) aan wal gezet kan je starten op uitgelezen wandelpaden zoals de Cleveland Way of prachtige fietsroutes zoals de Yorkshire Wolds Cycle Route of de Way of the Roses. Pittig detail: begin juli start de Tour de France 2014 in de streek. (D.75)

Tirol?

PROEVEN Zuid-Franse lekkernijen. Verschillende standhouders van de regio Provence-Alpes Maritimes-Côte d’Azur (D.42) hebben streekproducten meegebracht. Bij La Provence à vélo kan je rond de middag nouga en Berlingots proeven, typisch Provencaalse zoetigheden, en ook wijn. De mensen van de vallei van de Ubaye halen zaterdag om 14u génépi (een digestiefje), frambozentaartjes en Mexicaanse chips uit. Dat laatste omdat de vallei een gezamenlijke geschiedenis heeft met Mexico. De toeristische dienst van het Pays Mer Estérel tenslotte heeft lokale producten zoals olijventapenades en chutneys mee. Zaterdag en zondag rond de middag kan je die proeven.

TOT SLOT Wie durft? Voor echte durvers is er opnieuw de ‘tuimelwagen’ van de wegpolitie Antwerpen. Kwestie van nooit meer te vergeten je gordel vast te klikken. In één moeite frist de politie je kennis van de verkeersregels op. Handig ook voor onderweg op de fiets. Daarnaast komt Flamio met een speciale auto voor kinderen en uitleg over brandpreventie. Via computerspelletjes leren ze waar je op moet letten om brand en brandwonden te voorkomen. Honger of dorst? De Brasserie (A.20), het Restaurant (F.40) en het café (A.80) bieden ongetwijfeld een oplossing. Genoeg rondgelopen? Blader door naar pagina 14, rep je naar één van de vier lezingzalen en laat je drie kwartier lang meeslepen door een beklijvende beeldreportage.

Natuurlijk heb je al gehoord van Tirol. Mountainbiken daar is een droom, maar er zijn die vele hoogtemeters. Daar is nu een oplossing voor. Met een meerdaagse liftkaart kan je in de zomer 18 kabelbanen in de streek nemen, samen met je mountainbike. (E.60)

Lure? Is een berg opfietsen niets voor jou? Toch wel. Aan de voet van de Montagne de Lure – bekend van Parijs-Nice – staan elektrische fietsen te wachten. Een unieke belevenis voor niet-wielrenners. In diezelde regio Alpes-de-Haute-Provence kan je vanuit Digne-les-Bains elektrische mountainbikes huren voor nog meer avontuur. (D.42)

Omringd door Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht ligt een groen gebied waar je echt kan uitwaaien. Mensenhanden vormden hier het landschap door veen te ontginnen en moerassen droog te leggen. De wind- en watermolens begonnen de industriële revolutie. En ook in de groene revolutie spelen windmolens een grote rol. Geschiedenis en toekomst gaan hier hand in hand. (C.30) Op stap in Saksen

De Veluwe? Op zoek naar een bestemming om met kinderen te fietsen? De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland met uitgestrekte bossen, eindeloze heidevelden en pittoreske dorpjes. (C.30) Zicht op de Brenta Dolomieten

Saksen? De deelstaat Saksen in het voormalige Oost-Duitsland gaat prat op enkele uitzonderlijk mooie routes. Wat dacht je van de Elberadweg, de meest populaire fietsroute van het land dwars door het nationale park Sächsische Schweiz en de cultuurmetropool Dresden. Liever te voet? De Kammweg is een 289 km lang pad door het Ertsgebergte, langs bergstadjes en bosgebieden. (D.50)

Twente? Voor rust, gastvrijheid en een gevarieerd coulisselandschap moet je bij de Tukkers (Twentenaren) zijn. Via één van de talloze thematische fietsroutes kan je het rijke culturele, religieuze en industriële erfgoed ontdekken. (C.30)

WaterReijk?

Misschien ken je de streek van de Bordeauxwijnen. Maar wist je dat het ook een van de eerste Franse regio’s was met een fietsroutenetwerk? Meer dan 700 km fietspaden en -wegen liggen op jou te wachten. Langs de Atlantische kust, door bossen, duinen en wijngaarden. (D.40)

Groene Hart?

Halverwege tussen Keulen en Frankfurt ligt een groene parel waar het heerlijk fietsen is. Het gaat wel eens bergop en bergaf in het Westerwald, maar geen nood, de e-bikes staan te wachten. (D.68)

Het landschap rond de stad Xanten is vlak en ideaal voor wie door een prachtige natuur met bossen, meertjes en kleine pittoreske dorpjes wil fietsen. Deze ‘sterritten’ beginnen telkens in Xanten aan de Rijn. (D.62)

Gironde?

In Bonn ga je op zoek naar een rivier die er in de Rijn uitmondt. Vervolgens wandel je stroomopwaarts, soms langs de oever, soms de hellingen op. Wat volgt is een 115 km lang wandelpad over historische wegen door een uitzonderlijk natuurgebied: de Natursteig Sieg. Met de trein kan je het pad makkelijk opdelen in etappes. (D.59)

Westerwald?

Xanten?

In het noordwesten van de Nederlandse provincie Overijssel ligt de regio WaterReijk, de thuishaven van het Nationaal Park Weerribben-Wieden en van leuke plekjes zoals Giethoorn of Blokzijl. Hier moet je zijn om langs en over het water te fietsen of te wandelen. (C.30)

Sieg?

Rijnroute?

Brenta? Je kan er prachtige dagtochten en vie ferrate doen. Je kan er te voet (of met de kabelbaan) naar de top van de Paganella waar je een adembenemend zicht hebt op het Gardameer. Je kan er dagenlang mountainbiken. Enig idee waar je zit? Juist, in de Brenta Dolomieten, een uitzonderlijk mooi massief in de NoordItaliaanse regio Trentino. (B.62)

Op zoek naar een fietstocht vol afwisseling? In de Duitse deelstaat NoordrijnWestfalen kan je de Rijn volgen langs historische steden, industriële cultuur en oeverlandschappen. (D.56)

Drenthe? Kinderroutes met verhaalpalen, zandverstuivingen, een speelbos, Nordic Walking wandelroutes, enz… Dat krijg je in de Nederlandse provincie Drenthe bovenop een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsknooppunten. (C.30)


Beursprogramma

12

Deelnemers

Een hal vol fiets- en wandelinfo TOERISTISCHE DIENSTEN Vlaanderen

C.27 Condroz-Famenne

D.42 Gréoux-les-Bains

C.28 Couvin

D.42 Aix en Provence et Pays d’Aix

B.48 Afya

E.48.b Epinal

B.48 Gezinsvakantie-Familiatours

B.54 AnnaHiking Griekenland

C.29 Provincie Namen

C.12 Bocholt

D.23 Oostkantons

D.20 Heusden-Zolder

Nederland

D.25 Provincie Limburg

Reisorganisaties

D.42 Pays Mer Esterel

A.30 Govaka&Pasar Vakanties

Duitsland

B.55 Avontuur in Marokko

B.44 Noord- en Midden Limburg

B.60 Werratal

C.30 Rivierenland

D.47 Saksen-Anhalt

C.30 Achterhoek

D.47 Magdeburg

C.30 Arnhem-Nijmegen

D.50 Saksen

C.55 Lupa Planet

E.29 Provincie Vlaams-Brabant

C.30 De Veluwe

C.59 Van Paridon Natuurtochten

C.30 WaterReijk

D.54 Heinsberg

D.56 Nederrijn

C.60 Het berghuis

D.28 Nationaal Park Hoge Kempen D.29 Roeselare D.39 Oost-Vlaanderen E.20 Provincie Antwerpen Wallonië

B.56 Macedonia Experience B.67 Organización Royal B.69 VOS-travel

B.21 Provincie Luik

C.30 Drenthe

B.22 Ourthe-Amblève

C.30 Zeeland

B.25 Burdinale-Mehaigne

C.30 Vechtdal

D.60 Eifel-Moezelland

B.26 Charleroi

C.30 Salland

D.62 Xanten

B.27 Laars van Henegouwen

C.30 Groene Hart

D.64 Saarland

C.74 Pelgrimsroutes.nl

B.29 Provincie Henegouwen

C.30 Twente

D.68 Westerwald

C.74.a Soetens Transport

B.31 Maison de la Randonnée

E.43 Happen & Trappen

C.74.b In Balans op weg

D.70 Duitse Dienst voor Toerisme

B.32 Vielsalm-Gouvy B.32 Houffalize-La Roche

D.71 Kaiserstuhl

C.75 Verhoeven Busreizen

D.30 Nord - Pas-de-Calais

B.32 Bastenaken

D.40 Atout France

B.35 Aarlen

D.40 Champagne-Ardennen

Andere regio’s

B.35 Woud van Anlier

D.40 Gironde

B.62 Dolomiti Paganella

B.36 Ourthe-Aisne

D.40 Savoie Mont-Blanc

C.51 La Palma

C.76.g Canal Du Midi Fietsvakanties

B.37 Provincie Luxemburg

D.40 Corsica

D.43 Spanje

D.34 SNP Natuurreizen

B.39 Waals-Picardië

D.40 Le Havre

D.42 Les stages du soleil

D.42 Provence Alpes Côte d’Azur

D.48 Catalonië

C.09 Viroinval C.11 Natuurcentrum Botrange

D.42 Saint Martin Vésubie

C.20 Wallonië-Brussel Toerisme

D.42 Provence Val d’Azur

C.21 Villers-la-Ville

D.42 Alpes de Haute- Provence

E.47 Azoren

C.22 Brabants Haspengouw

D.42 Hautes Alpes

E.60 Tirol

D.76 Eigen-Wijze Reizen

C.25 Vallei van de Lesse

D.42 Vallée de l’Ubaye

F.50 Zillertal

D.77.a Ganesh Trekking

D.24

D.29

D.28

D.25

C.76.d Mozaïek Reizen

D.42 Destination Merveilles

D.75 Yorkshire

D.42 La Provence à vélo

E.30 Groothertogdom Luxemburg

D.42 Vélo Loisir en Luberon D.56 2-LAND Reizen

Zillertal

E.28

D.30 D.32 D.39 D.35

E.31 E.38

E.40

E.36

D.40

D.34

E.43 E.48a-k

D.42

Atout France

SNP

E.41

E.42

E.30

Provence et Côte d'Azur

E.51

E.44 E.46 E.47

D.48

D.43

D.47

E.52

F.60

E.53 E.54

E.59

D.50 D.51 D.53

D.59 D.57 D.56

F.70

F.62

Grote Routepaden

E.60

E.70

Tirol

E.57

Duitsland

D.23

C.76.c Cycle Trips Holland

D.54

E.27

Vlaanderen D.20

C.76.b Actieve Vaarvakanties

F.50

E.26

E.24

C.76.a Eye4cycling

F.32

E.25 E.29

E.22

C.70 Ecotour-Kyrgyzstan

D.79 Geheim over de grens

Luxemburg

C.14-19 C.12

E.20

C.69 Berggidsen Namaste

D.60 D.62 D.68 D.64

E.72

D.70 D.71 D.72

D.74 D.75

D.79 D.78 D.77a-e D.76

E.80 E.89

D.80

D.8

C.11 C.21 C.22 C.23 C.24

C.50 C.51 C.53 C.54

C.30

Holland Paviljoen

C.29 C.28 C.27 C.26 C.25

C.59

C.20

C.58

C.56 C.55

C.60 C.69 C.67

C.61 C.64 C.66

INFO ZUIL

C.70

C.72

C.76a-g

C.73

C.75

Wallonië

C.08

B.21 B.22 B.25

B.31 B.32 B.35

C.07

B.29 B.27 B.26

B.39

B.37

B.36

C.10 C.09

e-tickets

ZUIL

Antwerpen

INFO

C.66 Lauwers Reizen

Duitsland

Frankrijk

F.30

C.64 Boat Bike Tours

D.59 Sieg

C.74

C.08 Hamont-Achel

C.26 Dinant

B.42 B.49

B.40

B.41

B.44

B.48

B.45

B.53

B.54-67

B.68

B.69

B.70

B.50-52 B.71

INFO ZUIL

A.30

Pasar

A.32a

A.32b

A.40

A.50-55

A.71

Pelgr


D.77.b Xplore the Himalaya

D.87 Nationale Wandeldag VVRS

D.42 Village Vacances Le Chadenas (Fr)

E.82.b B-Grip

E.40 Belgian Biking

D.88 Nationale Wandeldag Aktivia

D.42 Camping Saint James Les Pins (Fr)

E.87 Fiets!-app

E.40 Te Voet

D.89 Nationale Wandeldag VWF

D.47 Bike & Breakfast (D)

E.90 Hanwag

E.44 Outline Travel

E.27 Oxfam Trailwalker

D.83 Sunshine Hotel (Oost)

E.90 Hike a Way

E.57 FLY and BiKE

E.28 Broederlijk Delen

E.22 Logeren in Vlaanderen Vakantieland

E.92 Garmin Belux

E.59 Anders Reizen

E.41 OKRA-Sport

E.48.a Hotel Thomas (Fr)

E.94 Vlerick Fietsen

E.59 Joker

E.48.d Frankrijk in Beeld

E.48.c Vacances sur Mer (Fr)

E.97 Forty Bike Special Products

E.80 Lopen op Lesbos

E.85 Garmin Academy Belux

E.48.e Le Tournesol (Fr)

E.99 4Bikes

E.82.a Wandelvakantie Ierland

F.30 Landschap vzw

E.48.f L’Espinet (Fr)

F.80 Fiets!

E.82.c HT Wandelreizen

F.60 Vlaamse Wandel- en Omnisportfederatie

E.48.g La Grange de Bronzeau (Fr)

E.82.d M’Hidi Travel E.82.j Dades Reizen

F.70 Grote Routepaden

E.82.k Foresteria Valsesia (It)

E.82.k Ponas Travel

Accommodaties

F.62 Vlaamse Jeugdherbergen (B)

E.84 Siegurd.nl

B.68 Fietsen moet kunnen

B.29 Gps-tourisme

E.82.f One Day Walks

B.49 Stichting Vrienden op de Fiets (NL)

B.58 GPS4rent.be

E.82.g Bergen Magazine

A.30 Pasar

B.57 Hotel Sojka (Slovakije)

B.80 K2/Kampeerder

F.32 Alta Via

A.32 Outdoorschool

B.59.a Hof van Dalfsen (D)

B.90 L’Avenir / Gazelle

A.50 De Vakantiefietser

B.59.b Hotel de Lindehoeve (NL)

C.90 Mammut

Andere

B.48 Gezinsssportfederatie

B.61 Landferienhaus Linde (D)

C.94 De Specht

E.36 Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

B.48 Gezinsbond

B.63 Quinta Do Salgueiro (Port)

C.95 Lifecode

E.42 Netty-ginseng

C.10 Natuurpunt

B.64 Casa Bela Moura (Port)

C.96 Fietsen Koen

F.21 Tuimelwagen

C.24 Chemins du Rail

B.65 Las Navillas (Sp)

C.98 Dutch ID E-Bikes

A.40 Fietsmadammen

C.53 Alpy

C.23 Accueil champêtre (B)

D.90 Rainmates

A.71, B.70, B.71 Informatiemarkt Fietsen

C.54 Klim- en Bergsportfederatie

C.30 De Papillon (Nl)

D.91 Fietslab

F.75, F.76 Informatiemarkt Wandelen

C.89 Vlaams Compostelagenootschap

C.30 Molke (Nl)

D.92 Jongejans Trading

C.80-89

Pelgrimspaviljoen

D.35 De Natuurvrienden

C.50 Van der Valk Hotels (NL)

D.95 Continental

D.80-89

Paviljoen van de Wandelsport

Verenigingen

Fietsen en outdoor

E.53 Wandelkrant

B.41 Hotel Zonneheuvel (NL)

E.54 VIA Urlaub-Service

D.53 Wereldfoundation

D.24 Different Hotels (B)

D.97 iBike

A.50-55, B.50-52 Workshops Fietsen

D.77.e Boris-Trekkers

D.32 Florealgroup (B)

D.97 La Maison Du Vélo

E.70, E.72 Workshops Wandelen

D.80 Tweedaagse Blankenberge

D.98 Santos Bikes

A.90 Lezingzaal 1

D.81 Vierdaagse Ijzer

D.42 Hôtel Vacanciel-Roquebrune sur Argens (Fr)

E.100 Tandempaviljoen

A.100 Lezingzaal 2

D.82 Tochten Groote Oorlog

D.42 Hôtel La Lauzetane (Fr)

E.46 Nutrimed

F.90 Lezingzaal 3

D.85 Wandelsport Vlaanderen

D.42 Hôtel Carina Logis (Fr)

E.51 Verta V.O.F.

F.100 Lezingzaal 4

E.85

D.87

E.92

D.85

D.91 D.92

C.80-89

E.93

E.94

Mammut

E.99

E.100

E.97 D.96

D.95 E.96

D.97

INFO

D.98

E.101

D.100

ZUIL

Santos Bikes

C.100 C.101

C.94

C.95

C.96

C.98 B.80

(wandelen)

E.95

C.90

imspaviljoen

Zaal 4

F.92

Flamio Mobiel

E.90

Garmin

Aktivia

(wandelen)

Hanwag

D.90

0 D.81 D.82 D.83

Zaal 3

Fiets.be

D.99

E.82a-k

F.100

F.90

F.80

F.76

E.91

F.75

D.88

B.53 Benjaminse Uitgeverij

89

Lectuur

B.40 Stichting Natuurkampeerterreinen (Nl)

E.89 Djoser

E.88 E.87

E.48.k Gîte Le Pilhon (Fr)

Amazing Wheels

K2 / Kampeerder

C.102 C.103

B.100

B.90

Gazelle

A.90

Zaal 1 (fietsen)

A.100

Zaal 2 (fietsen)


14

Programma

Beeldreportages

Programma voor zowel zaterdag als zondag. Fietslezingen Zaal 1 A.90

Fietslezingen Zaal 2 A.100

Wandellezingen Zaal 3 F.90

Wandellezingen Zaal 4 F.100

11u Mark Pauwels Tandemreis door het onmetelijke land van Dzjengis Khan

11u Ronny Van Hee Fietsen in Vorarlberg, Tirol en Zuid-Tirol

11u Willem Vandoorne Dwars door de wildernis van ZuidGroenland

11u Freddy Du Seuil Pelgrimeren naar Santiago

Als er één land is waarop het woord ‘onmetelijk’ van toepassing is, dan wel Mongolië.

12u Yves Vanvlasselaer Van Kapelle naar Kaap Agulhas in kleur

De mooiste trajecten van het fietsroutenetwerk van Zuid-Tirol: een mix van Oostenrijkse Gemütlichkeit en Italiaanse flair, gedrenkt in een onweerstaanbaar natuurschoon.

Een lange solotocht langs de kolkende rivieren en met ijsschotsen beladen fjorden van Zuid-Groenland.

12u Gaëtan Muyldermans en Ingrid Stoop Op citytrip met de fiets: van Madrid naar Andalusië

12u Ignace Fermont Van de Monte Rosa naar de Middellandse Zee

Langs bossen, velden en boomgaarden fietsen we naar de Andalusische trekpleisters Granada, Cordoba en Sevilla.

Relaas van een tocht langs de GTA, van fiere Occitaanse dorpjes over ruige Maritieme Alpen naar de Midellandse Zee.

13u Luc Laisnez en Carine Schauvliege Dushanbe - Bishkek (Tadjikistan - Kirgizië)

13u Compostelagenootschap Pelgrimeren met de fiets

13u Pros Vandebroek (zat), Gie Beirnaert (zo) Verrassende sporen van de Groote Oorlog

Bergen zijn er alom, goede wegen eerder zeldzaam. Maar tegenover de geleverde inspanning staat eindeloos veel natuurschoon en een zeer gastvrije bevolking.

Minder ervaren fietsreizigers worden meegenomen langs alle uitdagingen van een fietsreis naar Compostela.

Op stap langs minder bekende strijdtonelen uit de Eerste Wereldoorlog en de merkpunten die ze in het landschap achterlieten.

14u Ward Van Loock en Julien Vuerstaek Fietsrondrit in Bretagne

14u Jonathan Vandevoorde De Eerste Wereldoorlog in de Dolomieten

Voormalige spoorwegen en oude jaagpaden werden omgetoverd tot ‘voies vertes’, waardoor Bretagne zich stilaan ontpopt tot een ideale fietsbestemming.

Al wandelend of klauterend trekken we naar de sporen van de strijd tussen Oostenrijkse en Italiaanse troepen.

Yves trok de deur achter zich dicht om 1 jaar en 19.828 km later in Zuid-Afrika te belanden. Relaas van een tocht die de ervaring van zijn leven werd (tot de volgende komt aankloppen…).

14u Ragnar Vandommele en Vicky Lo Van Bangkok tot Cape Town Van Bangkok tot Dubai en van Nairobi tot Kaapstad: het verhaal van twee zeer verschillende fietsbelevenissen in twee zeer verschillende continenten.

15u Wim Allegaert en Tine Vanhee Van Manali naar Leh, op het kleinste verzet door de Himalaya Deze ‘highway’ hoog in de Himalaya is enkel toegankelijk tijdens de zomermaanden. Gelukkig werd elke klim beloond met het meest onvergetelijke kampeerplekje.

16u Dirk Huyghe De Suntrip, fietsen met de zon als partner

15u Clemens Sweerman Fietsen naar Compostela De auteur van vele fietsgidsen vertelt in woord en beeld over nieuwe ontwikkelingen op de Sint-Jacobsfietsroute.

Zuid-Amerika zoals je het nog nooit zag: op verkenning in onbekende gebieden in Patagonia, Peru en Colombia.

16u Eric Vanhooren en Dorine Sinnaeve Marrakech en de zuidelijke oases

16u Bart Teugels Munro’s, de hoogste bergtoppen van Schotland.

Relaas van een fietstrektocht langs rustige wegen door rotsachtige steen- en zandwoestijnen en schitterende kloven.

Van Ieper naar Astana op een zonnefiets: een tocht van 9.080 km waarbij de technische problemen vervagen en de toffe ontmoetingen bijblijven.

Hoe ver je reist, heeft niets met afstand te maken.

Auteur onbekend

Foto E. Fasseur

15u Steve Behaeghel Andean Dreams

De Highlands zijn soms ruig en ontoegankelijk, maar altijd adembenemend mooi. En bereikbaar voor elke wandelaar!

Welke routes bestaan er en hoe pak je een pelgrimstocht best aan? Met basisinformatie over routes, overnachtingen en tochtgenoten.

12u Jurn Verschraegen & Nick Meynen Nepal / Himalaya in woord én beeld Waarom wil bijna iedereen na een eerste kennismaking met Nepal terugkeren? Een eerlijk verhaal over een complex land vol prikkels.

13u Debbie Sanders Onbekende parels van Oost-Europa Op verkenning in Bosnië-Herzegovina, Albanië, Bulgarije en Georgië: bergmassieven, zomerboerderijen en een bevolking die de koeien nog met de hand melkt.

14u Familie Derdelinckx-Cornelis Israël, stappen tussen culturen en religies Een tocht van 1000 km van noord naar zuid werd een kennismaking met tal van culturen, religies en landschappen.

15u Nick Meynen Wandelen = kinderspel? Met muziek ondersteunde beelden van zijn trektochten door de Pyreneeën met zijn dochtertje Flora in de draagzak.

16u Yanick Bos Mullerthal, riviertjes en kloven in KleinZwitserland Op tocht in de mooiste uithoek van Luxemburg met zijn kloven, beken en bosrijke heuvelflanken.


Workshops

Workshops

Informatief en interactief! Fietsworkshops

Wandelworkshops

Doorlopend, van 10u tot 17u: A.50-55, B.50-52

Telkens een half uur per workshop, interactief en met ruimte voor extra vragen.

Fietsbepakking en –vervoer In de workshopstraat stallen we alles uit wat je meeneemt op

Plein 1 E.70

fietsreis, als standaarduitrusting maar ook in een lichtge-

11u Debbie Sanders

wichtversie. Netjes per fietstas geschikt. Iets verder leer je je

Waar vind ik mooie wandelgebieden?

fiets klaar te maken voor vervoer met het vliegtuig.

Europa bulkt van de wandelroutes, maar hoe vind je ze?

Fietsen met kinderen

12u Geert Van Speybroek

Enkele jonge koppels geven je alle informatie om er met de

Welke kledij en schoenen doe ik aan?

kids een onvergetelijke fietsreis van te maken. Van fietskar-

In de bergen is het vaak een stuk frisser dan beneden in het dal. Maar van de inspanning krijg je het snel te warm. Wat doe je dan best aan?

Plein 2 E.72

We bouwen een minicamping waar je live ervaart wat en hoe

13u Willem Vandoorne

Hoe bereid ik mijn wandeltocht praktisch voor?

je kookt naast je tent terwijl er een wasje droogt.

Hoe ga ik kamperen in de bergen?

Elektronica onderweg

Liever niet in een berghut of een hotelletje? Een tentje is een fantastisch alternatief, maar hoe pak je dat aan?

Hoe deel je je route op in etappes? Waar kan je overnachten? Is er bevoorrading mogelijk? Waar vind je al die informatie?

ren over spelletjes onderweg tot rustig kamperen.

Kamperen, koken, wassen

Even skypen, bloggen of facebookpagina updaten om het

14u Geert Van Speybroek

Waar batterijen opladen? Enkele tips.

Hoe oriënteer ik me in de bergen?

Gezondheid onderweg

Een boom is gerooid, een paaltje is verdwenen of de wit-rode verf is afgebladderd. Dan is het wel handig om een kaart te kunnen lezen.

op reis en voorkom kwaaltjes onderweg.

Fietsherstelling Mario De Vellis, die andere ‘fietsdokter’, leert je die andere pech onderweg te verhelpen: een gebroken spaak, een vastgelopen ketting, enz… Met speciale aandacht voor remmen (11u)

15u Tjeu Tijskens

Alles wat je wilde weten over het zoeken naar schatten met een gps-toestel.

13u30 Freddy Baeyens Wat doe ik in geval van een ongeval? Een voet verstuikt of gevallen: wat doe je als je niet meer verder kan? En wat neem je mee in je EHBO-kit?

Wat neem ik mee in mijn rugzak?

14u30 Chris Butnaru

Op een meerdaagse tocht wil je geen vijftien kilo meetorsen, maar een minimum is nodig om comfortabel én veilig op stap te gaan. Wat heb je nu écht nodig?

Waarom wandelen of fietsen met gps?

trapaandrijving (12u)

16u Roland de Brabander en Luc Hosters

ketting (14u)

Op stap langs de camino: een praktische leidraad

derailleur (15u)

Langs welke weg? Alleen of met tochtgenoten? Hoe kan ik me voorbereiden? Een antwoord op al je pelgrimsvragen.

wielen (16u)

15u Garmin Academy Geoaching

thuisfront op de hoogte te houden? Wat neem je best mee?

Loop even langs bij onze ‘dokter op de fiets’, vertrek gezond

11u30 Albert Ydens

Kaart, kompas en hoogtemeter worden steeds vaker vervangen door een gps. Maar wat is de toegevoegde waarde van een gps voor je wandeltocht?

15u30 Peter Gielen Hoe bereid ik een trip voor met gps? Praktijkvoorbeelden van routes en tracks. Want een goed voorbereide gps-gebruiker is er twee waard.

De wereld is een boek. Wie niet reist, leest maar één pagina.

Foto H Dillen

Augustinus


16

Beursprogramma

Beeldreportages Een preview

minstens 3000 voe nro’s (bergtoppen van Schotland telt 283 Mu top wil staan. e elk is iemand die op m) en een munrobagger Bart Teugels, Zaal 3, 16u

t of 914,4

cht in de Italiaan Een spor tieve to e ig m m Opgelet: so se Dolomieten. or et ge schikt vo ni jn zi beelden s! ee vr ogte mensen met ho u oorde, Zaal 3, 14 Jonathan Vandev

leven zijn, daarna kan geen mijnen achtergeb Eerst informeren of er . nde Bosnische bergen nieten van adembeneme 13u Debbie Sanders, Zaal 4,

st istische cultuur tussen de toer st ra nt co t he In Andalusië is s. nnenland immen dorpen in het bi oop, Zaal 2, 12u mans en Ingrid St Gaëtan Muylder

eden en de deso

je ge-

late

door de ont zich een weg an ba h Le u en i en Manal nhee, Zaal 1, 15 ord-Indiase sted gaer t en Tine Va No le Al de im en W ss tu ’ De ‘highway malaya.  herbergzame Hi


17

Het onmetelijke Mongolië is geen klassieke fietsbestemming, maar leverde wel een onvergetelijke tocht op vol uitdagingen. Mark Pauwels, Zaal 1, 11u

Geen kilometers vreten, maar diep in de zijdalen doordringen, tussen muren van bergen. Tot op het punt waar je met de fiets niet verder kan.

Met bergpassen boven 4000 m is fietsen in Tadzjikistan en Kirgizië niet makkelijk. Maar ook voor zestigplussers bleek het mogelijk. Luc Laisnez en Carine Schauvliege, Zaal 1, 13u

Ronny Van Hee, Zaal 2, 11u

ietwanden e verticale gr an st og ho de p, de ijska ren recht van Kolkende rivie d. an nl oe in Gr wereld, welkom e, Zaal 3, 11u Willem Vandoorn

In 60 etappes door de Ignace Fermont, Zaal 3,

bergen van Piemonte: 12u

een schitterende tocht

door een authentiek stu

k Alpen.

er Jeruzalem Golanhoogte ov Te voet van de n de Rode Zee. woestijn tot aa naar de Negev g. het nog nooit za Israël zoal s je al 4, 14u ck x-Cornelis, Za Familie Derdelin

Ook in Zuid-Amerika is het absoluut de moeit Steve Behaeghel, Zaal 3, 15u

e de begaande paden links te laten liggen en

ongekende gebieden te verkennen.

ter


18

Fiets- en wandelverhalen

Op pelgrimstocht Via GR-paden en pelgrimswegen stapten Luc, Marc en Pier in drie maanden naar Compostela. Fragmenten uit hun verslag laten zien waar pelgrimeren echt om draait. Stapdag 5. We lopen richting Thuin en komen de eerste heuvels tegen. De terrils van de Borinage. Rond de middag zijn we in Binche, een mooie locatie om een stempeltje te halen voor ons gele boekje. Even buiten Binche vinden we een camping. Normaal aanvaardt de uitbater geen tentjes. Wanneer hij onze Sint-Jacobsschelp bemerkt geeft hij plots toestemming om gratis te kamperen. Stapdag 18. Mevrouw Jacqueminet vertelt honderduit over de vele pelgrims die ze al gelogeerd heeft. Ze vertelt ook met tranen in de ogen dat in haar dorp van ongeveer 400 zielen abnormaal veel mensen sterven aan kanker. Jonge en oude mensen. Zij is er zeker van dat het komt door de pesticiden van de wijngaarden. Zelf verloor ze haar echtgenoot, een kind en veel vrienden en vriendinnen. Ze wil hoegenaamd niet betaald worden voor ons logement: “C’est ma façon de participer”. Stapdag 42. Net op tijd de losbladige gids van het pelgrimspad naar Vézelay gekocht, want de bewegwijzering is zwakjes. Rond de middag komen we in Gargilesse, een juweeltje van een dorp, bewoond door vele kunstenaars. Het is hier prachtig. De crypte van de kerk heeft goed bewaarde muurschilderingen uit de middeleeuwen.

Stapdag 54. Vanaf de rand van de Périgueux gaat het meteen steil omhoog. Chancelade is een dorp dat rustig verscholen ligt tussen het groen. Hier staan de resten van een oude abdij uit de 12de eeuw. We wandelen de kapel binnen en bewonderen de schoonheid en rust van deze religieuze plaats. Pier neemt zijn mondharmonica en speelt een stukje. Het is met geen woorden te beschrijven hoe mooi dit klinkt op deze plaats. Stapdag 61. Dit was één van onze slechtste nachten. Druk verkeer en de kerkklokken die traag en duidelijk elk uur sloegen. En twee minuten later nog eens om zeker te zijn dat je ze gehoord hebt! We blijven koppig liggen tot klokslag half zeven. Voor € 7 krijgen we maar een

karig ontbijt. Vlug weg van deze plek. Stapdag 68. Een zware etappe over de Route Napoleon, een weg om snel naar het zuiden te kunnen oprukken. We zijn goed getraind en steken de ene na de andere pelgrim voorbij. We verbazen ons over hun uitrusting. Sommigen lopen op tennisschoenen en hebben rugzakken met bungelende matjes. Pelgrims uit Brazilië, Canada, Australië, Japan, Ieren, Finnen, Denen … het is niet te geloven. Het parcours is ronduit schitterend. De wolken blijven achter in Frankrijk. Een grenssteen vertelt ons dat we in Navarra zijn. Stapdag 72. In Ayegui passeren we het complex van het wijnhuis Irache. Er zijn twee kranen: uit de rechtse komt fris water, uit de linkse rode wijn. Veel pelgrims vullen hun drinkbus met wijn, wij houden het op proeven! We stappen door tot Los Arcos. De hospitaleros Lieve en Gilbert zijn Vlamingen. Na

Nieuwe Sint-Jacobsroute Dwars door Noord-Frankrijk wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een nieuwe pelgrimsroute. Het is een Scheldevariant, die voert van Doornik via St. Amand les Eaux en de mijnsite van Wallers naar de vroegere aartsbisschoppelijke stad Cambrai. Langs de Abdij van Vaucelles, een Cisterciënzerabdij uit 1131 met de grootste kapittelzaal van Europa, gaat het naar St Quentin. In de steden zijn metalen schelpen op de grond aangebracht en op het platteland wegwijzers. In de toeristische diensten van St. Amand en Cambrai kunnen pelgrims een stempel krijgen.  www.compostelle-nord.fr

Stand D.30

Fisterra.

1750 km de eerste Vlamingen die we ontmoeten…

kerkdienst. Dan maar eerst ons diploma ophalen.

Stapdag 82. Na het avondeten wordt het op de binnenkoer gezellig gemaakt. Een Duitse pelgrim zingt heimatliederen. Pier speelt mondharmonica en gitaar, een Amerikaan zingt Desperado en een Spaanse zingt een flamencolied. We genieten allemaal samen van de universele taal bij uitstek: muziek.

Stapdag 96. Kilometerpaal 0,00! Iets verder staat de vuurtoren van Fisterra, het meest westelijke punt van Spanje. Op een rots staat een bronzen schoen. We maken een vuurtje en verbranden één voor één onze spullen. Pier speelt op zijn mondharmonica Danny Boy, een Ierse folksong. Het is onwezenlijk mooi: we kijken richting Amerika, kijken naar het smeulende vuur en blijven kijken zonder één woord te zeggen: een heilig moment.

Stapdag 91. De voorstad van Santiago is niet zo mooi, maar via de kleine straatjes van de binnenstad staan we plots op het grote plein. Wat een gevoel! Het is ons gelukt! Maar wat een drukte. Honderden pelgrims en nog veel meer toeristen. We willen onmiddellijk binnen in de kathedraal maar er begint een

Luc De Corte, Marc Sedeyn, Pier Verfaillie  www.compostelagenootschap.be

stand C.80-89

Het ABC van geocachen Zoek je een extra uitdaging voor je wandeltochten? Een manier om je kinderen te motiveren om te wandelen? Dan is geocaching zeker een aanrader. Het enige wat je nodig hebt is een gps of een smartphone met gpsfunctie. Toen in mei 2000 de Amerikanen de selective availability uit het gpssignaal haalden, werd het ook voor niet-militaire ontvangers mogelijk een correcte plaatsbepaling te verkrijgen. Twee dagen later werd de eerste cache verstopt en werden de coördinaten op het internet gezet. Het geocachen kon beginnen. Sindsdien is een wereldwijde community van geocachers ontstaan.

Van trad tot mistery Een cache is gewoonlijk een kleine, waterdichte doos, door iemand weggestopt en voorzien van een logboek en een ‘schat’. Eens je de coördinaten op internet gevonden hebt, kan je met een gps op schattenjacht. De tocht brengt je naar mooie plekjes waar je anders nooit zou belanden en je leert op een speelse manier je gps gebruiken. Er zijn verschillende types van

caches: • een trad (traditional): de eindlocatie wordt meteen gegeven • een multi: je krijgt enkel een tussenpunt van waaruit je verder moet zoeken • een mistery: je moet eerst een opdracht of puzzel oplossen om de juiste locatie te vinden • een earth cache brengt je bij een geologisch verschijnsel

Opgepast voor muggels De doos die je aantreft op de stash (eindlocatie) kan groot, klein of zelfs nano (minder dan een centimeter diameter) zijn. In het logboek mag je met je nickname een boodschap achterlaten. Soms zitten er ook goodies in de doos, meestal kleinigheden die kinderen kunnen omruilen. Daarnaast kan de cache

Foto geocaching travelbugs of geocoins bevatten. Dit zijn voorwerpen of munten die een uniek identificatienummer hebben. Het is de bedoeling dat de vinder die meeneemt en op zijn beurt in een andere cache verstopt. Travelbugs en geocoins hebben vaak een bepaald doel meegekre-

gen, bijvoorbeeld zoveel mogelijk landen bezoeken of op een bepaalde plaats geraken.

de website kan je een cache merken als ‘gevonden’ of als ‘DNF’ (did not find).

Vanzelfsprekend is het de bedoeling de schat weer op precies dezelfde plek en manier terug te leggen zonder dat muggels (pottenkijkers) je gezien hebben. Op

Interesse? www.geocaching.be Chris Butnaru  www.garminacademy.be

Stand E.85


Fiets- en wandelverhalen

19

Summit to sea in Catalonië Catalonië is veel meer dan Costa Brava en Barcelona. In de Pyreneeën ligt een vrijwel ongerept gebied met honderden kilometers aan uitdagende trails voor mountainbikers. Voor de echte zon-zeeliefhebber houdt Catalonië op bij de Costa Brava, voor de mountainbikefanaat begint het daar. De ruige Catalaanse Pyreneeën en het voorgebergte ervan vormen een prachtig speelterrein voor wie grind, stenen en stof verkiest boven glad asfalt. In het binnenland zien we al snel het ‘andere gezicht’ van Catalonië: verstilde dorpjes met romaanse kerken en kronkelende smalle wegen waar vrijwel geen verkeer is.

door de bewolking en onthult een fantastisch panorama. Groene bergen zover het oog reikt. Je kan hier honderden kilometers trails rijden zonder iemand tegen te komen.

Gps-trails Na een overnachting in het uitgestorven wintersportdorp La Molina gooit de gids glimlachend een nieuwe kaart op tafel: de koninginnenrit. Allerlei trails heeft hij op een

complexe manier in zijn gps aan elkaar geknoopt. In de frisse ochtend pedaleren we door een landschap van stilstaande kabelbanen en hooggelegen weides. Doornige struiken bekrassen onze benen als straf voor een stuurfoutje. Ook dat hoort erbij. In het dal roept de gids dat er nog 700 hoogtemeters te overwinnen zijn. 700? Dat is te overzien. Maar een deel gaat over een traject dat alleen door toppers fietsend is af te leggen. Opnieuw te voet naar boven. Maar een straf of vernedering is het hoegenaamd niet. Juist dan geniet je nog meer van de zonovergoten uitzichten, maak je contact met een toevallige passerende Catalaan en vind je de

tijd voor het maken van een foto.

Stoïcijnse koeien In de afdaling ruikt de gids zijn stal. Dit is zijn geboortestreek, waar hij elke graspol, steen en struik kent. En bovendien ligt de finish in zijn geboorteplaats Camprodón, bekend om zijn 12de-eeuwse stenen brug over de Riu Ter. We suizen langs witgekleurde koeien die nauwelijks onder de indruk zijn en stoïcijns blijven herkauwen. Neen, niet aan de remmen komen, de fiets laten lopen. Snelheid houden. Ja, ja. Die tips aan mezelf hebben weinig effect. Gelukkig wordt er steeds gewacht door mijn fietskameraden. De meest heftige beklimmingen

liggen achter ons, nog 120 km tot Roses. Maar eerst willen we de slapende vulkanen van Catalonië zien. Een daarvan, de Croscat, biedt ons een kijkje in zijn binnenste. In Figueres is het contrast met de afgelopen dagen groot: duizenden mensen flaneren ‘s avonds in de winkelstraten. Finishen doen we symbolisch op het strand. Einde van een heerlijke mix van uitdagende trails, bergpanorama’s, cultuur en goede cuisine. Stefan Maas In Catalonië vind je 18 mountainbike-centra:  www.act.cat

Stand F.45

Vierdaagse tocht Kan Catalonië zich op mountainbikegebied meten met andere bergstreken? We nemen de proef op de som met een vierdaagse tocht van de Pyreneeën tot aan de kust. 225 kilometer over voornamelijk achterafbergweggetjes, trails en ‘geitenpaden’. Bagagevervoer is inbegrepen. Aan onze gehuurde, volgeveerde bikes zal het in ieder geval niet liggen. Het zijn lichtgewicht topfietsen. De gids had ons een pittig eerste tochtje beloofd. Aan de rand van het natuurpark El Cadí-Moixeró stappen we uit zijn busje. Enkele minuten later worden we ondergedompeld in de Catalaanse mountainbike-ervaring. Eerst door naaldwouden, dan langs bergweides. De hellingsgraad in combinatie met de stenige ondergrond wordt ons uiteindelijk te veel. Een voor een capituleren we tijdens de beklimming van de Col de Joveil en duwen we hijgend onze ‘fullies’ naar boven. Maar de beloning volgt op de top van de pas. De zon breekt

De toekomst is E!

Foto Stefan Maas

Bezoekers van de Fiets en Wandelbeurs krijgen net als vorig jaar een exemplaar van E! uitgereikt, een gratis beursspecial boordevol informatie, tips en reportages over elektrisch fietsen. In Vlaanderen is de elektrische fiets definitief doorgebroken. Dealers melden sterk stijgende verkoopaantallen en steeds meer fietsliefhebbers overwegen de overstap te maken naar elektrisch. Daar komt de volgende jaren waarschijnlijk nog een grote groep bij: mensen die een e-fiets kopen voor het woon-werkverkeer. Zeker voor wie binnen een straal van 25 kilometer van de werkplek woont, is de elektrische fiets een efficiënt vervoermiddel. Geen overvolle snelwegen of treinvertragingen meer, maar glimlachend peddelen naar het werk met een eeuwige wind in de rug.

ION en Bosch

Foto Fiets en Wandelbeurs

De fietsindustrie speelt natuurlijk in op deze ontwikkelingen met nieuwe modellen e-fietsen en steeds betere accu’s, motoren en aandrijvingssystemen. Tegelijker-

tijd ziet de consument door de welbekende bomen het bos niet meer. E! nam bij fietsfabrikant Koga twee gereputeerde aandrijvingsystemen onder de loep: de ION-technologie en het Bosch Electric Drive System. Twee systemen die een ‘natuurlijke’ ondersteuning bieden die lijkt op gewoon fietsen, maar daarnaast ook sterk verschillen.

Gazelle Ultimate Aandacht is er ook voor een nieuwe lijn van Gazelle: Ultimate. De Nederlandse marktleider op fietsgebied koppelt met deze hoogwaardige collectie kwaliteit aan sportiviteit, snelheid en comfort. Dit klinkt veelbelovend, maar hoe pakt dit in de praktijk uit? E! onderwierp een van de elektrische paradepaardjes van Ultimate, de slechts 18,5 kilo zware T3i met carbon frame, aan een test.

E-fietsen op vakantie

Voor de 2014-editie reisde E! ook vele malen de grens over. Steeds meer mensen nemen de elektrische fiets mee naar hun vakantieadres. En met wat extra power zijn ook de lastigste heuvels en bergen in het vakantieland makkelijk te bedwingen. In de Auvergne in Frankrijk reed de redactie rond op gehuurde e-mountainbikes in de Chaîne des Puys, waar maar liefst tachtig slapende vulkanen op een rijtje liggen.

Het Driemerengebied in ‘Flyerland’ Zwitserland is eveneens een heerlijke e-fietsbestemming. Relatief vlakke wegen, weidse uitzichten over de meren en fietsroutes die zo duidelijk staan aangegeven dat je ze alleen met je ogen toe kunt missen. Ook richt E! de spotlights op het bergachtige Tirol. Voorheen een regio die alleen voor de fitte en getrainde fietser van toepassing was, nu een gebied dat iedereen met de elektrische fiets kan ontdekken. E! kan je ook downloaden via  www.fietsenwandelbeursvlaanderen.be


20

Fiets- en wandelverhalen

Nationale Wandeldag we aan het kanaal dat de Mechelaars de Leuvense Vaart en de Leuvenaars de Mechelse Vaart noemen. In Hofstade hebben we 10 km in de benen en is het tijd voor een pauze. Wie zoals wij voor de langste wandelafstand

Aan de overkant van de Nekker sturen de wandelclubs Opsinjoorke Mechelen en De Slak uit Leest ons meteen een eerste vettige weg in. Maar het Mechels Broek, een nat en open moeras dat vroeger tot het overstromingsgebied van de Dijle behoorde, is een waar natuurparadijs. Een vlucht wilde ganzen scheert rakelings over onze hoofden en een blauwborstje brengt een vroege lenteserenade. Wanneer we een bermpje opklauteren lopen we langs de Dijle. Via de Muizenbrug trekken we naar een tweede natuurgebied. De Barebeekvallei is een foerageergebied voor heel wat trekvogels. In de vochtige weiden zien we grote groepen eenden en ganzen, maar ook een visarend op de terugweg naar zijn broedgebied in het Hoge Noorden. Juffrouw Ooievaar maakt een sierlijke bocht boven onze hoofden en nodigt ons uit voor een toertje Planckendael. Langs een tunneltje komen we bij het dierenpark. Aan de overkant staat neushoorn Zulma wat te pruilen bij een vijvertje om ons dan ostentatief haar gepantserde achterwerk te laten zien. De roze flamingo’s lijken wel uitgelaten tieners en de ezeltjes Jef en Juuleke geven ons een aubade ten beste. Via een achterpoortje verlaten we het park en komen

infos sur plus

ELING de 2000 MARC EN in 2014 HES en 2014

Marching 2014 is een complete wandelgids met een volledige wandelWandelen… gewoon doen ! kalender en alle nuttige informatie over meer dan 2.000 wandeltochten die in de loop van 2014 worden georganiseerd. Naast een opsomming van alle tochten vind je er informatie over parcours, afstanden en bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

2014

Vroeg in de ochtend trek ik richting Mechelen voor de belangrijkste wandeldag van het jaar: de Nationale Wandeldag.

M ARCH ING

De meest com Le calendrier deplete wandelkalender marche le plus Alle info over complet Toutes les meer dan 2000 WAND

kiest, trekt verder langs de geurige dennenbossen en de hagelwitte berken van de Zemste Heide. Een veldwegje zet ons af bij de Zenne. We doorploegen enkele slijkerige veldwegen en draaien rond een boerderij met

€17

stoere Brabantse trekpaarden naar een laatste natuurgebied. Het Vriezenbroek is een aangename aaneenschakeling van bosjes en weiden. We groeten wat verbaasd kijkende Galloway runderen en vatten de terugweg aan langs de Barebeek. Als kers op de taart volgt een stadswandeling langs de mooiste Mechelse gebouwen en monumenten. Een Gouden Carolus is een waardige afsluiter voor een prachtige wandeldag! Stefaan Bailleur De volgende Nationale Wandeldag heeft plaats op zondag 23 februari 2014. Er zijn vijf startplaatsen: Opwijk, Ieper, Deinze, SintLenaarts (Brecht) en Lummen. Meer info:  www.nationalewandeldag.be  www.aktivia.be  www.vwf.be

Foto Aktivia

Stand D.88-89

Het belang van goede schoenen 20 tot 30.000 stappen op een onverharde ondergrond vol keien en plassen, bergop en bergaf. Wil je dat je voeten het einde van een stevige wandeldag halen, dan zit er maar één ding op: investeren in degelijke wandelschoenen. Een schoen moet grip bieden, dempen, beschermen, water afstoten, transpiratie doorlaten en uiteindelijk zo licht mogelijk zijn. Of we last krijgen van blaren, verstuikingen, oververhitte of onderkoelde voeten bepalen we dus op het moment dat we in de winkel een beslissing nemen. Grofweg worden schoenen ingedeeld in vier hoofdgroepen volgens de stugheid van de zool en de soepelheid van het buitenwerk. Soms heb je ook tussencategorieën zoals AB of BC. Een lichte wandelschoen heeft een zool die niet veel stugger is dan een joggingschoen terwijl een alpiene schoen volledig stijgijzervast moet zijn en de zool dus absoluut niet mag plooien.

Vraag en antwoord Waarvoor wil je de schoen gebruiken? Op welke ondergrond? Voor dagtochten of voor meerdaagse trekkings? In welke klimatologische omstandigheden? Ben je zwaarlijvig of heb je kwetsbare gewrichten? Zweet je gemakkelijk of heb je snel koude voeten? Het antwoord op al die vragen bepalen je keuze. Een asfaltwandelaar heeft

weinig meer nodig dan een soepele lage schoen met vooral een goede veerkracht om de schokken op te vangen. Terwijl een bergwandelaar met volle rugzak op rotsachtige paden best kiest voor een moeilijk buigbare zool die de voetzool en voetspieren ontlast. Houd je vooral van dagwandelingen op harde of licht verharde ondergrond dan kan je kiezen voor een lage A-schoen. Ga je vaak naar de Ardennen, dan kies je voor een lichte B-schoen. Recreatieve bergwandelaars kiezen best voor een stijve B- of een soepele C-schoen. Voor het echte zware werk koop je een echte Cschoen.

Het buitenwerk Leder is van nature ademend, biedt steun, is duurzaam en blijft meerdere uren tamelijk waterdicht. Enig nadeel: leder droogt traag, dus indien je vaak meerdaagse wandelingen maakt in vochtige omstandigheden, dan heb je zeker baat bij een schoen met waterdichte membranen zoals Gore-tex®, Sympatex® of Novadry®. Het nadeel daarvan is het verminderde ademend vermo-

Foto Outdoorschool

Pastips ●● ●● ●● ●● ●● ●● ●● ●●

Iedereen heeft andere voeten, waardoor de ‘beste schoen’ voor iedereen verschilt. Voorzie voldoende tijd. Ga niet te vroeg op de dag, want je voeten zwellen nog lichtjes. Ga naar een gespecialiseerde zaak voor deskundig advies. Leg uit op welk terrein je gaat stappen. Neem de wandelsokken mee die je gaat dragen. De tenen moeten zich helemaal vrij kunnen bewegen, zonder dat de voet naar voor kan schuiven. Passen, passen en nog eens passen. Pas ook eens een maatje groter of kleiner om te vergelijken. Doe de veters los, schuif je voet helemaal naar voor en zorg ervoor dat er nog een vinger achter je hiel kan. Loop je schoenen binnenhuis in, dan kan je ze indien nodig na enkele dagen nog terugbrengen.

Nog veel meer tips lees je in het boek Hoe word ik bergwandelaar? van Debbie Sanders en Geert Van Speybroek, uitgegeven door Lannoo. Te koop op de stand van Outdoorschool (A.32).

gen. Wandelaars die snel last hebben van zweetvoeten – waardoor de kans op blaarvorming vergroot! – moeten zich dus afvragen of ze zo’n membraan kunnen vermijden. Maar omgekeerd kunnen zij die snel last hebben van koude voeten door het membraan genieten van een betere isolatie. Jammer genoeg is de keuze aan wandelschoenen zonder membraan in de meeste winkels beperkt.

Het belang van sokken Met de verkeerde sokken kan je in je beste schoenen toch nog blaren lopen. Draag nooit katoen en draag nooit te dunne sokken. Een sok moet vooral voor comfort zorgen door de holten tussen je voet en schoen maximaal op te vullen. Een goede wandelsok is dus altijd een dikke sok. In de zomer kies je best voor 100% kunstvezel, in de winter verhoog je het percentage wol voor extra isolatie. Zelf draag ik zomer en winter sokken met een percentage Merinowol. Aangezien die wol zeer antimicrobieel werkt, krijg je veel minder last van slechte geurtjes. Geert Van Speybroek


Fiets- en wandelverhalen

21

Racen op zonnestralen

Foto Dirk Huyghe

Voorbije zomer namen drie Vlamingen deel aan The Sun Trip, een internationale race voor elektrische fietsen op zonne-energie. De opdracht: vanuit Frankrijk op eigen kracht – en die van de zon! – in de Kazachse hoofdstad Astana geraken. Na 38 dagen en 7.500 kilometer trappen kwam Raf Van Hulle als eerste toe. Samen met Dirk ­Huyghe doet hij zijn relaas. Zielsverwanten “De sfeer onder de deelnemers was van bij de start heel ontspannen. Het deed me wat om te zien hoe iedereen zijn solar-concept met veel zorg had uitgewerkt. Tussen al die zielsverwanten voelde ik me niet langer een wereldvreemde zonderling met ecologische idealen.” Terwijl Raf een mooie solar-prestatie wilde neerzetten, speelde het wedstrijdelement voor Dirk geen enkele rol: “Aankomen in Astana was mijn enige streefdoel. Daarom had mijn fiets slechts twee zonnepanelen, die van Raf vier. Voor mij telden de contacten met de andere deelnemers, de route, het landschap en de ontmoetingen. Zo vond ik het bijzonder verrijkend om een tijdje samen te reizen met Thomas Papay, de enige handbiker in het gezelschap. Jammer genoeg heeft hij ondanks zijn ongelooflijk doorzettingsvermogen de eindstreep niet gehaald.”

200 km per dag Vanaf dag drie fietste Raf op kop en focuste hij zich op de overwinning. “Ik maakte vooral de eerste week lange dagen om een voorsprong uit te bouwen en mijn achterliggers ook psychologisch terug te slaan. Dat werkte, behalve bij de Fransman Jorge Moïta. Zijn adem heb ik tot in Kazachstan in mijn nek gevoeld.” Ondanks een hulpmotor op zonneenergie moest Raf nog steeds zelf instaan voor 60 à 70% van de nodige energie. Fysiek was de tocht dus behoorlijk zwaar. Hij eindigde met een daggemiddelde van 200 km. Ook mentaal was het een hele beproeving. “Vooraleer je de Kazachse hoofdstad bereikt, moet je een eindeloos monotone steppe door, waar een krachtige tegenwind, een gebrek aan voorzieningen en bijzonder slechte wegen het leven van een fietser behoorlijk moeilijk maken.” Zijn overwinning vierde hij drie dagen voor het bereiken van de finish, gewoon in zijn eentje, met een frisse pint in een super de luxe hotel! De officiële aankomst in Astana was dan weer een mediacircus. “De laatste 70 km moest ik mijn vrijheid inruilen voor een politie-escorte om Astana, een kunstmatige stad met Las Vegas-buildings, binnen te rijden. Bovendien snapten de Kazachen niets van het ecologische opzet van The Sun Trip.”

Coffee break “Vrijwel overal ontmoette ik gastvrije mensen en werd ik overladen met voedsel en drank”, zegt Dirk. “In Oekraïne kwam een groepje sympathisanten op het idee om iedereen uit te nodigen. Telkens ze op de website zagen dat een deelnemer hun woonplaats naderde, stonden ze met een bordje Raf Van Hulle kwam als eerste toe

‘coffee break’ langs de kant!” “Als teken van gastvrijheid werd mij soms zelfs een vrouw aangeboden”, bekent Raf lachend. “Maar als je een race wil winnen, heb je je energie ergens anders voor nodig…”

De dag dat Raf de zege binnenhaalde, dacht Dirk dat ook voor hem The Sun Trip voorbij was. Bij het uitvoeren van een herstelling zorgde een kortsluiting voor een felle brand. Gelukkig slaagde hij erin om tijdig zijn fiets en zijn bagage van de trailer los te koppelen. Zo’n 1.000 km legde hij af op spierkracht tot hij een door Raf opgestuurde batterij kon monteren. “Ik zette alles op alles om tegen 17 augustus de eindstreep te halen. Op die dag was er een feestje gepland voor de suntrippers die al waren toegekomen. De ontlading was groot toen dat lukte, na 60 dagen fietsen.”

Bianca Foets

Het volledige artikel kan je lezen in het januarinummer van De Vakantiefietser.  www.ridethesolarwind.be (Raf)  www.bikeandtrek.com (Dirk)  www.solarbiketour.com (Grégory)

Fiets-app Sinds het pionierswerk van de provincie Limburg hebben fietsknooppunten zich als een olievlek uitgebreid over Nederland, Vlaanderen en delen van Wallonië en Duitsland. Ideaal, want ze lenen zich perfect als leidraad voor mooie fietsroutes. Met een steeds meer digitaal wordende samenleving ontstaan tegenwoordig veel elektronische routeplanners die gebruik maken van deze fietsknooppunten. Een van de bekendste op dit moment is de Fiets!-app. Fiets! is een mobiele fietsroute-applicatie voor iPhone of Android-smartphones. Met meer dan 150.00 downloads is deze app, ontwikkeld door Stoneroos, marktleider onder de fietsrouteplanners. Logisch, want tijdens het gebruik van de app wordt al snel duidelijk dat de app prettig te gebruiken is, altijd werkt en zeer gebruiksvriendelijk is. De kracht van Fiets! zit hem niet alleen in de sterke app, maar ook in de ondersteuning door de website routeplein.nl. Daarop kunnen gebruikers hun routes plaatsen en delen met andere fietsers. Ook is het mogelijk om vanaf routeplein.nl bestaande routes te downloaden naar de mobiele telefoon, zodat ze meteen gefietst kunnen worden. De Fiets!-app is te vinden in de Appstore en gratis in de Google PlayStore en is zowel voor Vlaanderen als Nederland beschikbaar.  www.fietsapp.be

Stand E.87

Stand A.50 en lezing Zaal 1 16u


Provence Door de Gorges du Verdon 22

GR 4 is ongetwijfeld een topper onder de Franse langeafstandspaden. Vertrekkend in Grasse doorkruist het pad de Provence om 1450 km verderop aan de Atlantische Oceaan te eindigen. Voor een zesdaagse trekking kozen wij voor de topper onder de toppers: de bekende Gorges du Verdon. Castellane mag dan wel geen metropool zijn, vrachtwagens volgeladen met kajaks en kano’s razen door de hoofdstraat richting rivier. In de winkelstraatjes is het gezelliger. Kleine boetiekjes verkopen snuisterijen, vriendelijke kruideniers prijzen hun groenten en fruit aan. Met een kilootje verse kersen en een bus fris water zetten we ons aan de oever van de Verdon.

Chasteuil Over rotsige paden zwoegen we ons puffend en zwetend naar boven. Na elke linkse bocht staan we even stil bij het panorama. Castellane lijkt een azuurblauwe kronkelende staart te hebben. In het kleine pittoreske Chasteuil snellen we naar de dorpspomp. Voorbij de laatste bomen worden we plots verrast door heidegebied en graslandschap. Er groeien kruiden en aroma’s van rozemarijn, tijm en anijs geven de juiste richting aan. Als we aan de Barre de Catalan het laatste houten poortje sluiten, lopen we een weiland vol schaapjes in.

Koninginne-etappe In Rougon wonen pakweg 130 mensen op een rots, samen met een ferme kolonie gieren.

Het dorp is zeer geliefd bij wandelaars, hier vertrekt het traject door de Gorges du Verdon. De start is veelbelovend. Vanop het uitzichtpunt aan de herberg Point Sublime kijken we in de diepte. De ongetemde Verdon raast woest langs de stenen en baant zich een weg tussen oprijzende rotswanden. We dalen af en moeten bijna onmiddellijk onze hoofdlampjes uit de rugzak vissen. De 650 m lange Trescairetunnel telt slechts twee openingen die wat licht toelaten. Verderop is een pad uitgehouwen in de rotsen. Soms lopen we hoog boven de rivier, soms naderen we het water tot op enkele meters. Aan de Brèche d’Imbert mogen we 225 traptreden opklauteren. Uren en kilometers lang genieten we van dit natuurwonder.

Foto Tom Langmans

Bau Béni nemen we afscheid en stappen we door bosrijk gebied richting Lac de Sainte Croix. Met een verrekijker turen we over het blauwe water. Surfers en zeilers genieten van de opgestoken wind. In het Forêt Domaniale du Montdenier vluchten enkele reeën het bos

in. Wanneer we vlakbij in het struikgewas geritsel horen hopen we een everzwijn te kunnen zien. Jammer, maar het slimme dier is ons te slim af. Tom Langmans

Stand D.42

Op de top van de Kackar

Na een zware zigzagklim komen we toe in Chalet de la Maline. Wanneer we dorstig naar de bar snellen, krijgen we een waar berghutgevoel. Lange tafels, beddenbakken en een groepsmaaltijd met rijst in grote schalen: het perfecte kader om te genieten van het unieke panorama op de Gorges du Verdon.

Lac de Sainte Croix Daags nadien volgen we verder de kronkels van de rivier. Ter hoogte van de Belvedère de Foto Joker

VROEGBOEKACTIE Boek de goedkoopste vliegtickets van 02/01 tot 31/01/14 Vertrek tot najaar 2014 Ook kortingen op hotels en huurwagens, reizen in internationale groep en individuele Joker-reizen

Alle info op www.joker.be/vluchten

Ooit gehoord van de Pontische Alpen? Zoek ze vooral niet in de buurt van Zwitserland of Oostenrijk. Deze bergketen vormt een langgerekte barrière tussen het kustgebied van de Zwarte Zee (Pontus) en het Turkse binnenland (Anatolië). Het is een vrij onbekend gebied dat wandelaars heel wat te bieden heeft. Vanuit het drukke Trabzon – in België bekend sinds Jean-Marie Pfaff hier voetbalde – rijden we de bergen in. Onderweg nemen we even de tijd om het intrigerende Grieks-Orthodoxe Sumelaklooster te bezoeken. Het dateert van het jaar 386 en bevindt zich in een steile bergwand op een hoogte van 1200 m, vanwaar we uitkijken over de prachtige vallei van Altindere en het gelijknamige nationale park. In het dorpje Ayder start onze achtdaagse trekking echt. Een dagrugzak dragen we zelf, de rest laadt onze gids en zijn team op lastdieren. De eerste kennismaking met de streek is alvast veelbelovend: prachtig groene bossen en bergweiden vol inheemse bloemensoorten betoveren ons.

Dupeduzu en Dilberduzu

Onze reisexpertise krijg je er gratis bij! 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0

S a a i ë o o ië d al da ru al ka nia nd am V frik ore i a a a a or ië a ia sië an ië nia w isi kk ic ib an ep n Pe neg Lan za aila etn -A -K ië ië ia lië ja da il in bi ic ub d op an nd e ap an e ala le ro ex m el N ega Se Sri Tan Th Vi id uid in ral liv zi od na Ch Ch om ta R C cua thi Gh I don J Jord K M Ma Ma M Na -Ze O l os Zu Z E E nt ust Bo Bra mb Ca w n o e I u a C g A C C ie Ar N

Onze medewerkers bezochten samen 135 landen, waaronder…

en indrukwekkend zicht op de hele bergketen. In de verte zien we zelfs de legendarische berg Ararat.

Zijderoute Op de terugweg naar beneden is het tijd voor wat lokale cultuur. In het dorpje Yaylalar verblijven we in een klein pensionnetje en krijgen we de kans om kennis te maken met de gastvrije bevolking. We zien onder meer hoe de dorpsvrouwen boter, yoghurt en kaas maken. Nog meer cultuur wacht ons in de eindhalte van onze tocht. Erzurum was eeuwenlang een belangrijke halte op de oude zijderoute en is ook vandaag nog steeds een belangrijk economisch en cultureel centrum in Oost-Anatolië.

Vanuit het dorpje Yukari Kavron gaat het verder omhoog via het Zwarte Zeemeer naar de Naletleme bergpas (3225 m). De panorama’s zijn adembenemend en we kamperen driemaal op bergweides met klinkende namen als Dupeduzu en Dilberduzu. De weinige dorpjes die we passeren vallen op door hun originele architectuur en oude stenen huizen. Op dag 5 vertrekken we net voor zonsopgang voor de koninginne-etappe: de beklimming van de hoogste top van de Pontische Alpen, de Kackar (3937 m). Na ongeveer twee uur wandelen op kleine bergpaadjes pauzeren we even aan het bergmeer van Deniz Gol. Het laatste stuk is er geen duidelijk pad meer en klauteren we verder over de rotsen. Maar boven op de top worden we voor al die inspanningen beloond met een overwinningsgevoel

Bij Joker kan je terecht voor een aantal verrassende wandelreizen naar Turkije. Zo kan je het overbekende maar oh zo betoverende Cappadocië combineren met het vrijwel onbekende Aladaglargebergte, waar sommige van de grootste grotten van Azië te vinden zijn. De Lycian Way aan de Turkse zuidkust is een langeafstandspad dat bergpaadjes combineert met verborgen lagunes en authentieke dorpjes, ver weg van het massatoerisme.  www.joker.be

stand E.59


Savoie Op de Chemin du Petit Bonheur in de Franse Savoie is het prettig wandelen langs pittoreske dorpen, pareltjes van barokkunst en grandioze forten. Via de Col du Mont Cenis steken we – Hannibal en Napoleon achterna – de grens met Italië over om in het mooie Susa na te genieten van onze historische Alpenoversteek. Onze tocht start in Bessans, in de Haute Maurienne. Aan de rand van het Parc National de la Vanoise volgen we de rivierpaden langs de ontstuimige Arc. Langs de Chemins du Baroque ontdekken we mooie bergdorpjes, kerken en kapelletjes met schitterende barokke retabels. De rijke geschiedenis van de Savoie weerspiegelt zich ook in de vele militaire forten, die in het begin van de 19de eeuw nabij de Mont Cenis werden gebouwd. Langs het toepasselijke Sentier des Bâtisseurs komen we aan bij het vijfhoekige fort Marie-Christine en na een bezoek aan Avrieux klimmen we naar het enorme fort Victor Emmanuel. De kasseiweg ernaartoe werd speciaal voor het kanonnentransport aangelegd.

Keizerlijke weg Vanop op de Col du Mont Cenis wandelen we langs de flanken van de Signal du Grand Mont

23

Bij Te Voet kan je vanaf 15 juni tot 15 september dagelijks de tocht ‘Van Savoie naar Piemonte’ starten. Het is een gemakkelijke wandeltocht waarvoor een minimum aan wandelervaring vereist is. Je stapt gemiddeld 4 à 5 uur, verblijft in comfortabele hotels en je bagage wordt vervoerd.

Foto Te Voet

Een culturele Alpentocht Cenis (3377 m) met zijn adembenemende gletsjers. In de voetsporen van Napoleon volgen we het fantastische Sentier des deux Mille waarlangs we de grens met Italië oversteken. Onder ons ligt het stuwmeer in een aangenaam bergdecor. Door alpenweiden klimmen we naar het fort van Ronce en naar het ondergrondse fort van Variselle.

De smaak van Italië De volgende dag volgen we de tunnels van de Fellspoorlijn om na stevig klauterwerk door een veld van rotsblokken op een breed militair pad te komen. We stoppen even bij een pittoresk brugje en genieten van de Italiaanse Alpenzichten. Aan het meer van Arpon steken we de grens over. Vanaf nu is het dalen, in Novalesa steken we de middeleeuwse brug naar de benedictijnerabdij over en in de late namiddag stappen we Susa binnen. Daar genieten we aan het standbeeld van Augustus

van een prachtig uitzicht op deze stad vol Italiaanse charme.

Het is een van de vele individuele arrangementen van Te Voet uit een ruime keuze van ontspannen wandelingen tot sportieve trektochten. Ook wie er graag in groep op uit trekt, kan bij Te Voet terecht. Er is een uitgebreid aanbod aan wandelbestemmingen wereldwijd, onder deskundige begeleiding en steeds in kleine groepen van maximum 12 deelnemers.  www.tevoet.be

Stand E.40

Karel Hons

Tour de Bourgogne Het zuidelijke Bourgogne is het land van stille kloosters en rijke tafels. Je fietst heerlijk door de beroemde wijngaarden van de Côte de Beaune en rijgt daarna de landelijke dorpjes aan elkaar richting de imposante abdij van Cluny en het unieke fietsmuseum van Tournus. Daarna gaat het verder langs de Saône naar het middeleeuwse Chalon en via het Canal du Centre terug naar Beaune. Deze unieke Tour de Bourgogne kan je dagelijks aanvangen van 28 maart tot en met 31 oktober. Het parcours is afwisselend vlak tot licht heuvelig. Je verblijft in comfortabele en charmante 3-sterren hotels en wij zorgen voor het vervoer van je bagage. Belgian Biking biedt meer dan 150 fietsvakanties aan, zowel recreatief als sportief, familiereizen, fietsen en varen en fietscitytrips.  www.belgianbiking.be

Stand E.40

het reishuis voor de actieve reiziger

’t ZuiDERHuiS Antwerpen Melkmarkt 23 2000 Antwerpen ’t ZuiDERHuiS Gent Kortedagsteeg 13-15 9000 Gent

ONTDEK ons ruim aanbod originele wandelreizen in groep of individueel

tevoet.be

ONTDEK onze recreatieve en sportieve fietsvakanties UNIEK ook citytrips met de fiets!

belgianbiking.be


Vennbahn - meer dan gewoon leuk fietsen! Kijk uit naar een echte Europese fietsbelevenis op een steenworp van Vlaanderen! 125 km fietspad op een oude spoorwegbedding doorheen betoverende cultuur- en natuurlandschappen, langs pittoreske stadjes en dorpen. Ga op zoek naar de talrijke verhalen rondom deze historierijke spoorverbinding, aangevuld met anecdotes en eigenheden van de streek. Ontdek het zelf en surf naar

www.vennbahn.eu

Aachen

D

Monschau

D

Hoge Venen

B

B端tgenbach

B

Ourdal

L

Met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De Europese Commissie investeert in uw toekomst.

Bijlage Fiets en Wandelbeurs Mechelen 2014  

Met de ins en outs van de beurs, het lezingenprogramma, reisverhalen, trends, tips & meer...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you