Page 1

december 2008 - januari / februari 2009 I www.despil.be

Roubaix/Nord Pas De Calais In navolging van de toeristische uitwisseling Roeselare/Roubaix gaat Cultuurcentrum De Spil een eerste samenwerking aan met Nord Pas de Calais, die tot uiting komt in twee culturele manifestaties. De retrospectieve tentoonstelling Walter Carone is een samenwerking met Maison de la Photographie te Rijsel/Lille. Met de dansvoorstelling ‘Hidden’ is het Centre Choréographique Roubaix onder artistieke leiding van Carolyn Carlson voor het eerst in De Spil te gast.

Catherine Deneuve, janvier 1963 © Walter Carone

TENTOONSTELLING WALTER CARONE Retrospectieve

DANSVOORSTELLING Za

13/12 25/01 t.e.m.

Walter Carone was hoofd van de fotoafdeling en later adjunct-hoofdredacteur van het bekende tijdschrift Paris-Match. Nadien richtte hij het tijdschrift Photo op en vervolgens Photo Journal, waarin hij zijn talent en ervaring ten dienste stelde van liefhebbersfotografen. Walter Carone leerde het beroep van zijn vader, een Italiaan die naar Cannes emigreerde en vooral huwelijksreportages maakte. In 1945 trok hij naar Parijs, gewapend met een camera en enkele filmrolletjes. Carone kwam recht uit de Italiaanse film. Uit de cinema van de straat. Hij bewoog zich gemakkelijk tussen de filmsterren en vedetten. Hij circuleerde met een air van vertrouwen, vrijheid, vriendschap. Walter en enkele collega’s van Paris-Match hadden een nieuwe aristocratie gecreëerd. Hij had een nieuwe stijl uitgevonden en verspreid. Regenjas, geen das, ’s avonds een vest. De rijken en beroemden omhelzend, kwam zijn uitstraling van zijn Leica, die hij als een trofee op zich droeg. Hij fotografeerde onophoudelijk. En volgens het toeval: jonge schoonheden, criminelen, artiesten, hoeren, beroemde bruiden ... Gedurende 15 jaar fotografeerde hij als een bezetene het feest van de actualiteit. Alles kwam door hem tot leven. Hij gaf zijn bloed, zijn hartslag. Misschien daarom stierf hij te vroeg. Hij gaf te veel en leefde te snel voor zijn beroep. Vernissage: zaterdag 13 december om 18 uur in De Spil I.s.m. Maison de la Photographie Lille en TransPhotographiques Open: maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 20.30 uur, zaterdag van 10 tot 12 uur, zondag gesloten. (op za en zo ook open bij voorstellingen)

13/12

HIDDEN van CENTRE CHORÉOGRAPHIQUE NATIONAL ROUBAIX Belgische première in De Spil. Choreografie van Carolyn Carlson.

Zo

Foto’s van fotograaf Walter Carone maken deel uit van de collectie van ‘Maison de la Photographie’ in Lille. Deze foto’s worden gedurende een maand in De Spil tentoongesteld.

Za

(c) Anna Solé

Sinds 2004 is Carolyn Carlson artistiek leider van het Centre Choréographique National van Roubaix.

Toen ze in 1971 naar Parijs kwam, was Carlson een invloedrijke dame in de eerste stroming van de hedendaagse dans in Frankrijk. Ze drukte haar stempel met creaties voor de Opéra de Paris, het Théâtre de la Ville, het Festival d’Avignon. Als buitengewone danseres en choreografe leidde haar parcours tot in Teatro La Fenice in Venetië, het Culberg Ballet in Stockholm en het Finnish National Ballet. Ze werd als gastchoreografe uitgenodigd door de meest uitgelezen internationale danscompagnies: het Nederlands Dans Theater, het Ballet van de Opera van Parijs. In 2006 ontving ze de eerste Gouden Leeuw die ooit aan een choreograaf werd toegekend door de Biënnale van Venetië. Haar creaties getuigen van een indrukwekkend meesterschap. In haar dans zoekt Carolyn Carlson steeds naar poëzie en laat ze zich inspireren door haar ontmoeting met componisten als Philip Glass, René Aubry, Gavin Bryars en door dansers als Marie-Claude Pietragalle of Tero Saarinen. In de creatie ‘Hidden’ laat Carolyn Carlson zich voor de tweede maal drijven door de spirituele muziek van de Finse componiste Kaija Saariaho. Ze leidt ons binnen in een mysterieuze wereld van beweging, maskers en schaduwen en ontplooit een virtuoze dans die de fluisteringen van de ziel blootlegt. In ‘Hidden’ komt de fascinatie van de choreografe voor de Japanse cultuur tot uiting in beweging en enscenering. Als toeschouwer word je binnengeleid in een vreemd en fascinerend universum, een kosmische tuin van rust en meditatie. Gedanst door Jacky Berger (F), Yutaka Nakata (Jap), Isida Micani (Alb), Chinatsu Kosakatani (Jap) Aanvang: 20 uur - Inleiding om 19.15 uur


Den Gulden Boom in Antwerpen verbergt den duvel zeven jaren. Of hoe Mariken van Nieumeghen

‘Emmeken’ werd. Do

15/01 om 20 uur

Thuiskomen na een rustig bezoekje aan de markt. Onterecht beschuldigd worden een affaire te hebben met jouw oom. Verstoten worden door jouw familie. Jouw ziel verkopen aan de duivel en zeven jaren met hem een losbandig leven leiden. Een groot aantal mannen verleiden tot moord en doodslag en hen zo naar de hel verbannen. Jouw naam gereduceerd zien tot 1 letter. Door het duivelspact alle talen kunnen spreken en de zeven kunsten kunnen uitoefenen. Berouw tonen, een torenhoge val overleven en drie ringen rond jouw hals en armen krijgen van de paus. Jarenlang boete doen in het klooster der bekeerde zondaressen. Uiteindelijk door een engel bevrijd worden van de pauselijke boeien en volledige vergiffenis krijgen. Twee jaar later in alle rust en vrij van zonde sterven. Het is die waerachtige ende seer wonderlijcke historie van Mariken van Nieumeghen, die meer dan seven jaren metten duvel woende ende verkeerde. Het Ongerijmde brengt met ‘Emmeken’ een hedendaagse bewerking van het 16de-eeuwse mirakelspel. Het gezelschap rond Danny Timmermans (W817, Buiten de Zone) is daarmee niet aan haar proefstuk toe. Eerder bewerkten ze Julius van Shakespeare en verzamelden vier monologen van Tsjechov in de succesvolle voorstelling ‘Tsjechov in Love’.

Publiek en pers unaniem laaiend enthousiast over

Zet het nieuwe jaar Gestript en Gestroopt in met

An Nelissen

Ashton Brothers

28

29

Wo , Do en Vr telkens om 20 uur

30/01

An Nelissen staat er terug brutaal en clownesk.

met ‘Charlatans A Medicine Show’ Wo 21/01 om 20 uur De Ashton Brothers brengen een dynamische mix van clownerie, cabaret, acrobatie, slapstick en rock&roll … of zoiets. Maar bovenal zijn ze grappig en uniek. Hun vorige voorstelling ‘Ballyhoo!’ haalde zo’n niveau dat ik hun nieuwe show in november 2007 reeds ‘blind’ durfde vastleggen voor januari 2009. In Nederland zijn ze groot, het buitenland volgt. Publiek en pers zijn unaniem laaiend enthousiast over hun nieuwe voorstelling ‘Charlatans A Medicine Show’.

“In Gestript en Gestroopt zit een stuk over religie, een stuk over vijftigplussers die een nieuwe relatie beginnen, over de politiek, over de milieuhysterie … Het is natuurlijk veel veiliger om vrijblijvende humor te brengen zoals sommige collega’s doen, maar mijn voorstelling is blijkbaar toch van een puntigheid die veel mensen nog altijd kunnen waarderen. Ik kan gelukkig rekenen op het vrouwennetwerk in Vlaanderen. Dat wordt volgens mij schromelijk onderschat. Als je dingen maakt voor vrouwen – bladen, boeken, liedjes, theaterproducties – overstijg je de hokjesgeest.” An Nelissen in De Standaard

Koen Allary - programmator

“Verbluffend grappig en met allure … De Ashton Brothers zijn een exportproduct geworden om trots op te zijn. Ook Charlatans heeft de internationale allure die we van de groep gewend zijn. De voorstelling maakt de hooggespannen verwachtingen waar; de heren laten opnieuw zien hoe verbluffend grappig én vakmatig sterk ze zijn.” ***** De Volkskrant

In hun frisse speelstijl halen ze Mariken uit de middeleeuwen en katapulteren ze Emmeken naar de 21ste eeuw. Worden haar zonden nog steeds vergeven?

© Stephanie Pistel

3MA: Mali –

Marokko – Madagascar Wo 25/02 om 20.30 uur 3 belangrijke muzikanten 3 instrumenten die tot de verbeelding spreken 3 maal het spel van gespannen snaren 3 tradities in beweging Ballaké Sissoko, Driss El Maloumi en Rajery maken een muzikale reis rond Afrika als een hecht trio van ontdekkingsreizigers. Aan elkaar verknocht en verbonden door hun snarenspel.

Ballaké Sissoko stamt uit een dynastie van Malinese griotten of lofzangers. Hij bespeelt de kora, die ongelooflijke luit-harp met zijn 12 snaren uit de Mandingo-cultuur. Driss El Maloumi komt uit Marokko. Hij bespeelt de oud, een luit uit de klassieke Arabische cultuur, de voorloper van de meeste gitaren en luiten in deze wereld. Sinds mensenheugenis vertellen zijn snaren het verhaal van volkeren en wat ze met elkaar uitwisselen. Rajery uit Madagascar speelt dan weer op de valiha, die wonderlijke buisvormige bamboe-citar, muzikaal symbool van het grote rode eiland. Zijn snaren vertellen over het leven van alledag, ze bezingen de schoonheid van het land, ze begeleiden rituelen.

Deze 3 mannen besloten om met hun snaarinstrumenten onzichtbare banden te weven, van het ene gebied naar het andere, van het ene oor naar het andere. Want mondelinge tradities verdragen het zeker niet om opgesloten te leven binnen de eigen grenzen. Ze hebben een onverdroten behoefte aan beweging, voeling krijgen en uitwisseling. Dit transafrikaans avontuur is mogelijk en deze 3 muzikanten bewijzen het door het delicate samenspel van instrumenten en stem. De verschillende snaren kruisen en volgen elkaar op de voet, stemmen overeen en jagen elkaar op, stimuleren elkaar in een subtiel opbod van vindingrijkheid, muzikaliteit en onderling beluisteren. Van zodra één instrument met een meeslepende melodie op dreef lijkt, volgen de andere discreet om die innige streling niet te verstoren. Ze begeleiden maar nemen ook deel in het plezier, ze nodigen uit ten dans en wentelen

“An Nelissen en Inge Heremans alias Ilah bundelden krachten voor de nieuwe theaterproductie geregisseerd door Peter Perceval: ‘Gestript & Gestroopt’. Samen steken ze de draak met de vrouwelijke rolpatronen ... Maar wat hebben ze nog gemeenschappelijk buiten hun uitgever? “Het zorgen. Wij kunnen onze kroost niet uit ons hoofd zetten”, merkt Ilah op. En humor, zo veel is duidelijk als je bij de twee dames aan tafel schuift”. Het Belang van Limburg

zich algauw in datzelfde genot. Het geluk is tastbaar, de muziek vloeiend, sensueel, geraffineerd. Ze sprankelt fijntjes, ze straalt … badend in het vertrouwen van elke muzikant en uitgelicht door de onverstoorbare glimlach van Rajery. Deze muziek spreekt. Haar snaren trillen als die van de menselijke stem. Ze vertellen ons over de geschiedenis van de drie MA, de bestemming van drie landen, het lot van vele volkeren, de herinnering aan eindeloze reizen, de getuigenis van culturen die zich meten, die gadeslaan, elkaar waarderen en gaandeweg vertrouwen. Het muzikale Afrika kent een zeer grote culturele verscheidenheid, is het land van zang, dans, muziek op huiden, hout en snaren ... Ballaké Sissoko, Driss El Maloumi en Rajery brengen ons hier een uitzonderlijke samenvatting van. Etienne Bours - Vertaling: Martine Nijsters volledig artikel op www.despil.be 3MA bracht eerder dit jaar hun debuutalbum uit dat erg goed onthaald werd: “Het sterke aan de plaat uit zich vooral in de krachtige muzikale eenheid die de drie virtuozen weten op te roepen, onder meer in het zalige ‘Toufoula’. Voor liefhebbers van elegante en onbekende snaarmuziek”. **** De Morgen De Standaard hoorde “een zeer aangenaam klinkend en vaak boeiend snarenspel. Vooral het ontroerend simpel ‘Awal’ raakt je en laat meteen horen dat hier drie individuen aan het musiceren zijn, geen drie anonieme culturen.” *** En RifRaf ten slotte: “Een must voor kora-liefhebbers en fanaten van akoestische wereldmuziek.”


Cinema Novo

en vertoont bijzondere films uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Dit jaar ligt de focus van het festival op het land van de rijzende zon: Japan!

Voor het eerst wijkt Cinema Novo uit naar Roeselare voor een kleurrijk avondje film. Samen met Filmkus programmeert Cinema Novo op 24 februari de winnende film van di om 20 uur 2008: ‘Blind Mountain’ van Yang Li. Vóór de film word je muzikaal onthaald en na de film wordt een drankje aangeboden. Bovendien Cinema Novo is een filmfestival ontvang je een gratis uitnodiging voor het in Brugge van 12 tot 22 maart filmfestival in Brugge.

On the Road! 24/02

Cursussen en workshops herneming

Oeroude recepten van ‘la mama mia’ in een fris kleedje, met weinig maar verse ingrediënten. Interactieve workshop. Lesgever: Koen Jooris - i.s.m. Vormingplus

29/01

Djembé Wie een eigen djembé heeft, mag deze meebrengen. Je kan ook gratis een djembé gebruiken tijdens de lessen. Lesgever: Sidi Sissokho - i.s.m. vzw Jalikunda

19/01

10 maandagavonden: vanaf Uur: kinderen: van 17.30 uur tot 18.30 uur / beginners: van 18.30 uur tot 19.45 uur / halfgevorderden: van 20 uur tot 21.15 uur / gevorderden: 21.15 uur tot 22.30 uur Prijs: volwassenen € 60 / kinderen € 25

Yoga De lessen zijn geschikt voor beginners maar ook voor wie reeds de vorige of andere yogacursussen volgde. Lesgever: Rudy Vancoillie - i.s.m. Vormingplus

23/01

8 vrijdagavonden: vanaf Van 19 tot 20.15 uur of van 20.15 tot 21.30 uur Prijs: € 40 (draag loszittende kledij en breng een matje mee)

Schrijven en illustreren voor kinderen

07/03 14/03 – meer info volgt op

Za en www.despil.be

Voor alle cursussen en workshops kan met opleidingscheques betaald worden. Hierdoor betaal je maar de helft van het inschrijvingsgeld. Meer info op de website van de VDAB hierover.

17/02 van 19 uur tot 21.30 uur

Di Prijs: € 9

Er is geen bedrijf in Roeselare of omgeving waar zo hard gewerkt wordt als in De Spil! Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds heel laat, op zon- en feestdagen. Wij staan paraat om u te dienen. Overdag zitten we met ons hoofd in de wolken van de toekomst. We werken nu reeds aan een nieuwe Grote Stooringe voor september 2009, we boeken artiesten voor het voorjaar 2010 (komt Carla Bruni nu mét of zonder Sarkozy?) en zelfs voor 2011 liggen nu reeds namen vast! ’s Avonds belanden we dan terug in het programma van 2008 en blijven veel te lang nakaarten over de voorstelling. We zijn dus moe, en soms slaat die vermoeidheid zo hard toe dat we hallucineren, dingen zien die er helemaal niet zijn. We geven toe dat wat we hier de vorige keer schreven compleet verzonnen was, maar we beloven beterschap. Vanaf nu nog enkel de naakte waarheid in ‘De Spil backstage’.

Niets of niemand? Elke regel kent zijn uitzondering, en dus is er één manspersoon die bij het overschrijden van de Spil-drempel een lichte zindering door de vrouwelijke vleugel van ons gebouw laat trillen. Nog voor de man in huis is, zorgt zijn nakende komst voor innerlijke onrust, het werk blijft liggen, de concentratie is weg. Deze jonge oppergod is in staat met één blik de werking van De Spil lam te leggen.

4 donderdagavonden: vanaf van 19 tot 22 uur. Prijs voor de 4 lessen: € 80 (ingrediënten inbegrepen)

Iris Arickx, kleur- en stijlconsulente, leert je sfeerbrengende kleuren op een creatieve manier te combineren. Je leert hoe je een persoonlijk werkschema voor het hele huis opmaakt en je wordt ingewijd in de laatste trends op het vlak van interieurkleuren. i.s.m. Vormingplus

Selderkopke

Er is geen huis in Roeselare waar zoveel grote namen uit het Vlaamse en Nederlandse muziek- en theaterleven over de vloer komen als in De Spil. De lijst is lang en indrukwekkend, maar hier kijkt niemand nog op van de mededeling dat Bart Peeters in het teaterkafee een pint zit te drinken. Of Dirk Draulans nu binnenstapt, Stijn Meuris, Kamagurka of zelfs Boeijen, Hofstede en Vrienten, onze vrouwelijke personeelsleden blijven rustig doorwerken, zullen hoogstens even verstrooid opkijken om zich dan met licht gefrons terug aan de dagtaak te begeven. Niets of niemand kan deze plichtsbewuste medewerksters ook maar enigszins afleiden.

Italiaans koken

Kleur in de woning

De Spil backstage

Vooraf inschrijven voor cursussen en workshops is noodzakelijk, het aantal deelnemers is beperkt.

U zult begrijpen, aandachtige lezer van deze rubriek, dat ik als directeur hier terecht vragen moet bij stellen. Moet deze jongeling dan elk jaar opnieuw worden uitgenodigd voor een theatervoorstelling? Kan je hier nog spreken van een verantwoorde artistieke keuze? Spelen er geen andere belangen? Akkoord, hij is een bekende Vlaming, heeft een schitterende theater- en filmcarrière uitgebouwd, maar geldt dat dan niet voor al die andere artiesten? Toen ik mijn bezorgdheid te berde bracht bij mijn twee directieassistentes en daar nog aan toevoegde dat ik helemaal niet begreep wat ze nu zagen in dat broekventje, ontwaakte ik ’s anderendaags - in het HeiligHartziekenhuis - uit een coma, met een breuk aan het linkerkaakbeen en een ontwrichte schouder. De boodschap was duidelijk: ook volgend seizoen komt Michaël ‘Kulderzipken’ Pas terug naar Roeselare, of de twee dames weg! En wat is een directeur nu zonder directieassistentes? Hebben mannen dan last van hormonale aanvallen wanneer vrouwelijke comédiennes het podium van De Spil bestormen? Weten Els De Schepper, Jeanine Bischops, Ann Nelissen of Veerle Malschaert de heren technici tot oneerbaar gedrag te brengen? Stijgt het testosterongehalte onrustwekkend hoog? Neen, geachte lezer, driewerf neen, mannelijke technici hebben daar een oplossing voor, namelijk de naaktkalender. U zal begrijpen: een streng verboden oplossing. Een jaar geleden nog liet Patrick Janssens, inderdaad dé Janssens, burgemeester van Antwerpen, alle naaktkalenders uit zijn brandweerkazernes verwijderen. En onze voorzitter kan daar ook al niet mee lachen. Dus ik op zoek naar die vermaledijde plek van ontucht in de catacomben van De Spil. Dames en heren, lieve kinderen, er is geen gebouw in Roeselare met zoveel deuren als ons cultuurcentrum. Achter elke deur daar onder het podium van de schouwburg zit een andere kelder of onderaardse gang verborgen, zodat ik na een tijdje hopeloos verdwaalde en ten slotte nog net levend werd teruggevonden in de verwarmingskelder van – nog maar eens – het Heilig-Hartziekenhuis, door een wulps verpleegstertje dat daar in het geniep een sigaret kwam roken. Ik heb die naaktkalenders niet gevonden, wellicht hangen ze ergens hoog in de toneeltoren, maar wanneer dat Kulderzipken, Selderkopke, Kolderflapke van een Michaël Pas volgend jaar nog eens een voorstelling komt spelen, dan zal ik hem hoogstpersoonlijk uitnodigen voor een kleine rondleiding daar beneden …


in De Komedie om 20.30 uur

Ma

22/12 Benjamin Verdonck

Theater anno 2030

Hij speelde o.a. bij De Roovers, Dood Paard en Lampe, en maakt nu deel uit van de vaste kern van Het Toneelhuis. Verdonck zoekt als acteur en theatermaker vaak de openbare ruimte op en onderzoekt wat kunst daarin kan betekenen.

15/01 Carl Devos

Do

Ons staatsbestel anno 2030 Carl Devos is politicoloog aan Universiteit Gent. Hij is een graag geziene gast in debat- en actuaprogramma’s op radio en tv. Hij geeft er duiding bij uiteenlopende politieke gebeurtenissen.

12/02 Pascal Gielen

Do

Het culturele landschap anno 2030

Ik ben een echte zoetekauw. Iets waar maar een schilfer chocolade op zit, is niet veilig in mijn buurt. Naast de smaak, ben ik nogal verslaafd aan het gevoel van smeltende chocolade op mijn tong. Die smeuïge sensatie kan je met niets vergelijken. Mijn overgave aan het godengoedje van de Azteken is behoorlijk volledig. Er branden zelfs vanille- en chocoladekaarsen in mijn woonkamer! Een tijd geleden reisde ik regelmatig op en af naar Engeland. In de luchthaven kocht ik steevast ‘Belgian Chocolates’ voor mijn Engelse vrienden. Altijd dezelfde doos, met hetzelfde assortiment. Tot er voor de kerstdagen een nieuwe box in de rekken lag. Een scharlakenrode doos met een gouden strik beloofde me pralines die ‘nog romiger’ in mijn mond zouden smelten. Ik liet me gewillig verleiden. De eerste twee pralines waren nogal droog. Ik was wat ontgoocheld, maar besloot te volharden. Ik werd beloond met de meest onvergetelijke combinatie van smaken en prikkels. De Spaanse veroveraar Cortés moet zich in de 16de eeuw net zo gevoeld hebben toen de cacao voor het eerst recht naar zijn hersenen schoot. De stap van pralines naar theater lijkt groot. Voor mij staan ze op dezelfde lijn, zijn het twee gezonde verslavingen. Beide maken een wezenlijk deel uit van mijn leven, bezorgen me noodzakelijke prikkels, troosten, verleiden of stimuleren me. Beiden liggen soms zwaar op mijn maag of bezorgen me soms een overkill gevoel. Het fijne aan deze twee passies is dat ze me mee op avontuur nemen. Ik ontdek nieuwe smaken, nieuwe combinaties, nieuwe stukken en nieuwe verpakkingen. Oude verpakkingen krijgen een nieuwe inhoud, sommige smaken worden uit het assortiment geschrapt, andere er weer bijgehaald. Van sommige vind ik de oorspronkelijke versie beter, van andere ben ik blij dat ik de moeite nam om ze te proeven. In de theaterzalen is dat net zo. Als programmator probeer je zoveel mogelijk op voorhand te zien, te ‘proeven’. Soms ga je ook af op namen en combinaties van stukken en regisseurs. Soms worden verwachtingen niet ingelost, soms overstijgt het resultaat de verwachtingen en soms wordt een ander verhaal verteld. Daarom stap ik de zaal liever met een onbevangen blik binnen. Ik laat verwachtingen thuis en laat me mee op sleeptouw nemen. Ik word zelden bedrogen op die manier. Pas op, ook niet altijd bevredigd. Maar steeds geprikkeld. En als er al es een voorstelling blijft knagen in mijn maag, dan vul ik dat gat snel met een stuk chocolade.

Pascal Gielen doceert kunstsociologie en kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Kalender dec - jan - feb

Annelies Vancraeynest - programmator theater

i.s.m. Jeugdcentrum DieZie - Kietel © Phile Deprez

Uut mien herte Za 24/01om 20.30 uur ‘Weet gij waar Amerika ligt, vroeg een onbekende aan mij op ’t dek van de moale - zo’n keer of drie vroegt hij dat, en dan ist hij gesprongen. Hij heeft zich verdaan: van ’t schip recht de zee in.’ ‘Klap mo anders, Mongtjen, klapt Ostênds! Je wilt ABN klappen mo da ku je nie.’ De wijkbewoners van ‘De Nieuwe Stad’ in Oostende brengen een kleurrijk boeket van authentieke levensverhalen. Je mag hen ontmoeten in hun verleden, hun dromen en verlangens. Misschien kom je er jezelf wel tegen ... Zaal: de Komedie - In samenwerking met CC De Spil Spel: wijkbewoners ‘De Nieuwe Stad’ Oostende - Tekst en regie: Geertrui Daem - Productie: Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen Met medewerking van Rik Delrue en Theater aan Zee en in samenwerking met CC De Spil

Film

Do 04/12 Filip Jordens - Hommage à Brel – chanson

Vr 05 + Za 06/12 Bert Kruismans

Di 02/12 Blindsight

Wo 10/12 NTGent - Ik val … val in mijn armen

Vr 12/12 Piv Huvluv

Di 09/12 Into the wild

Do 11/12 Tempus Fugit - Corsicaanse polyfonie

Vr 26/12 Els De Schepper

Di 16/12 Meduzot / Les Méduses

Zo 14/12 Viva! Opera - opera

Za 27/12 A World of Comedy

Di 06/01 Le premier jour du reste de ta vie*

Vr 19/12 Cappella Pratensis – Renaissance polyfonie

Do 08/01 Ter bescherming van de jeugd

Di 13/01 Gomorra

Di 23/12 Sarah Bettens - pop

Wo 14/01 Schudden

Di 20/01 The Drummer

Za 10/01 Brussels Philharmonic - Nieuwjaarsconcert

Wo 28 + Do 29 + Vr 30/01 An Nelissen

Di 27/01 Vicky Cristina Barcelona*

Zo 18/01 B’Rock - barok

Vr 30/01 Veerle Malschaert

Di 03/02 Giorni e Nuvole

Za 24/01 Boogie Boy - Tribute to Ray Charles - blues

Wo 06/02 Luc Apers & Angel Ramos Sanchez

Di 10/02 The visitor*

Do 29/01 Fanfara Tirana - Balkan brass

Vr 13/02 Kamagurka

Di 17/02 Lemon Tree

Za 31/01 Zita Swoon - Dancing with the Sound Hobbyist

Vr 27/02 Vitalski

Di 24/02 Blind Mountain

Za 07/02 Scala - pop

Theater

Vr 20/02 Claire Chevallier - Poulenc en Satie Wo 25/02 Arid - pop Wo 25/02 3MA - Afrikaanse snaren Za 28/02 Bart Peeters - pop (ook op 01/03)

Familie Zo 14/12 Villanella - Mijnheertje Kokhals | 7+ Zo 21/12 Kopergietery - Satijn en Witte wijn | 9+

Ma 19/01 djembé: groep kinderen, beginners, halfgevorderen en gevorderden - 10 maandagavonden

Zo 11/01 Pantalone - Het geheim van de keel ... | 7+

Vr 23/01 yoga - 8 vrijdagavonden

Wo 18/02 DE MAAN - De jongen | 4+

Do 29/01 Italiaans koken

Za 21/02 Cirq’ulation Locale | 9+

Di 17/02 Kleur in de woning - 1 avond

Verwacht geen verhaaltje, deze voorstelling is als een schilderij met hier een plek vreugde, daar een vlekje verdriet, daar een toefje liefde. Dertien jongeren tussen 9 en 17 jaar dansen op muziek. En terwijl ze dansen brengen ze een zelfgekozen gedicht van Hans Lodeizen: over verloren liefdes en verliefd zijn. Een ontroerend mooie voorstelling.

Humor

Do 19/02 Piaf, de musical - musical

4 donderdagavonden (herneming)

Familievoorstelling voor iedereen vanaf 9 jaar

Muziek

Do 12/02 Danú - Ierse folk

Cursussen & workshops

Satijn en Witte wijn Kopergietery Zo 21/12 om 17 uur (kerstvakantie)

Zo 18/01 Piv Huvluv - Stand-up 4 kids | 8+

Zo 22/02 HetPaleis - Armandus de Zoveelste | 6+

www.creacommunication.com

Elke maand nodigen we een persoonlijkheid uit die vanuit zijn/haar vakgebied onze samenleving anno 2030 zal schetsen. In samenwerking met Vormingplus.

Bevredigd of bedrogen

Do 15/01 Het Ongerijmde - Emmeken Vr 23/01 Twijfel/Bob De Moor - De ondernemers Wo 04/02 Peter De Graef - Zoals de dingen gaan …

Dans Di 02/12 Alain Platel in CC Kortrijk Za 13/12 CCN Roubaix - Hidden Do 08/01 Atlantic Ballet Theatre of Canada - Don Juan Vr 16/01 Emio Greco | PC - Double Points: Remains-Two

* Ook in namiddagvertoning ! nieuw aanvangsuur film 20 uur Filmoverzicht onder voorbehoud. Definitieve titels vanaf december op website en aparte folder.

Circus Wo 21/01 Ashton Brothers Za 21/02 Cirq’ulation Locale

Visionairen

Vr 27/02 Lisbeth Gruwez - Birth of prey

Ma 22/12 Benjamin Verdonck

Tentoonstellingen

Do 12/02 Pascal Gielen

08/12 - 08/01 Tsippy More - fotografiecircuit 13/12 - 25/01 Walter Carone 12/01 - 05/02 Ivo Toreman - fotografiecircuit 09/02 - 12/03 Matthias De Groof - fotografiecircuit

Do 15/01 Carl Devos

Literatuur Wo 11/02 Dirk Draulans Wo 18/02 Saint Amour

Cultuurcentrum De Spil | H. Spilleboutdreef 1 | 8800 Roeselare | Tel. 051 26 57 00 | Fax 051 26 58 00 | info@despil.be Open: maandag - vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 20.30 uur | zaterdag van 10 tot 12 uur | www.despil.be

v.u. Dirk Cornelis - H. Spilleboutdreef 1 - 8800 Roeselare - illustraties: www.sabienclement.be

Visionairen

krantje met tekstje  
krantje met tekstje  

krantje met tekstje

Advertisement