Page 1

Issue

Auteur & ontwerp:

01

Stefan de Leng

A r t music ratie ontwerp beeld creatie

inspi

thinka h Cos ing

Illustratie credits: myself


Advertentie:

r Voor alle ideale momenten

C os


page20 McBess

page13 Rock ‘n Roll lives

Find it

Inhoud vanhet magazine

Cracking Egg:

16. Design 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Voorblad Advertentie Inhoud Kick-off ““ Intro to Cracking Egg ““

8. Rare stuff

rat

9. Rick Meyerowitz ‘schilderij’ 10. Video-mapping 11. Fraai intérieur

ins

12. Music

13. Rad stoner of the moment 14. Electronica / pop

pi

15. Interessante nieuwe band

ie

Chaos

17. Verenigd design 18. 8-bit strategie 19. Jean Sole 20. Mcbess

21. Raymond Lemstra 22. Beeldschoon design 23. Grails 24. Eigen merk 25. Logo schetsen 26. Proces realisatie 27. Uiteindelijke logo 28. Visitekaartje 29. Poster 30. Mood board 31. ““ 32. Foto mood board 33. ““

” “

34. Recensie ‘I pod i phone I am’

Je bent eigenlijk verplicht om mee te gaan, om deel te nemen aan de samenleving

page21 Wiki

page9 Rick Meyerowitz


4

e u s s I t 1s magae t s r e e Mijn je hier n u k t a zine, w n vinden? li allemaa gg zorgt gE Crackin nspiratie i dat jouw akt! ra nooit op

k c i K f f O

Recourses 01 Fotografie: Stefan de Leng 02 Tekst: Stefan de Leng


” “

5

Het ei wordt gekraakt

01

Cracking

the egg.. Het ei wil ik kraken met dit magazine. De huisstijl, kleuren en sfeer van het merk, kun je in dit magazine proeven. Ten eerste staat ‘Cracking Egg’ voor het creëren van iets nieuws. Iets dat wordt geboren. In het magazine kun je opvallende, vreemde en vernieuwende dingen vinden. Of het nou om technologie, kunst of cultuur gaat, je kunt het allemaal aantreffen in ‘Cracking Egg‘. In dit nummer vind je bijvoorbeeld een nieuwe technolgie over ‘video-maping‘ (kijk snel op bladzijde 10). Veel progressieve en frisse muziek kun je hier vinden. Naast muziek ook bijzondere illustratie en design. Hier vind je artiesten die je direct op moet gaan zoeken om te gaan checken! Zoek je even afleiding tussendoor, blader even door ‘Cracking Egg‘ en laat je inspireren. Ik heb het hier niet alleen over designers, maar ook

over mensen die ideeën nodig hebben om hun huis opnieuw in te richten, als ik een voorbeeld moet noemen. Je kunt dus ontzettend grote variatie aan inspiratie vinden in ‘Cracking Egg‘.Van veel materiaal in dit magazine zullen je ogen even moeten wennen aan bizzare elementen die je tegen komt. Natuurlijk kom je overal in dit magazine genoeg werk van mijzelf tegen. Hier en daar fotografie, een moodboard of illustratie. Naast grafisch ook geschreven teksten van het vak ‘Wiki‘. Ik wens je veel plezier en laat je inspireren.


6


7

Vormt dapper beeld


8

e r Ra ar voor a l k e j Maak rre en a z i b t s de mee te dingen ds opvallen tijd.. e van dez

f f u t s 01


9

Rick

Meyerowitz bewerkte de Mona Lisa op een brutale manier. Zelf had ik liever gewild dat deze versie van de Mona Lisa zo beroemd was geworden. Wat is nu boeiender om te zien: een vrouw met een glimlach of een gorilla in een jurk met diezelfde glimlach?


10

Recourses 01 rickmeyerowitz.com/ 02 themacula.com/index. php?/projection/hybernia/ 03 theselby.com/8_3_08_ matthew_e/index.html

02

Video

mapping, een nieuwe overweldigende techniek. Een sprekend voorbeeld van video-mapping is uitgeprobeerd op het gebouw ‘Hybernia‘ in het centrum van Praag. De naam video-mapping zegt alles eigenlijk al, er wordt een digitale kaart van het gebouw gemaakt waar video-effecten op geprojecteerd worden. Dit gebeurd zeer exact, zodat je bijna geen verschil meer ziet tussen de projectie en het gebouw. Misschien een nieuw ideetje voor gaming


11

Ooit

zo’n interieur gezien? Matthew Eikelberger richt met alle passie zijn huis in. Matthew is, winkel manager, kunstenaar en muzikant en laat zien dat je van een normale kamer een persoonlijk kunstwerkje kan maken. Je kunt er niet zo makkelijk een stijltje aan koppelen, wel laat Matthew zien dat je ook met klassieke meubelen een modern sfeertje kan creÍren.

03


12

d a R

ressant t n i e d n Wat zij kjes van dit ie ste muz t? momen

c i s u M


13

Radest stoner

/metal of the moment

Deze maand is ‘The Hunter‘ van Mastodon onze ‘radest stoner/metal‘. De groep met 4 leden hebben een nieuwe mastodon uit de grond gestampt. Na een ontwikkeling van brullende sludge naar progressieve rock, zijn ze nog verder gaan groeien en hebben ze alle vorige ‘sounds‘ in één album gegooid. Maar dan met een gevoeligheid voor pop. Mastodon heeft ongetwijfeld al een grote naam neergezet op de metal (-en rock)wereld, door beesten van guitaar en drumwerk. Nu op spotify te beluisteren!


14

Vliegende electronica/pop De meest intrigerende electronica plaat van dit moment is ‘Cosmogramma’ van Flying Lotus. Steve Ellison (a.k.a. Flying Lotus) is een ongelovelijke man met beats op spacende instrumentale hiphop. Met deze hoogstaande plaat krijgt Steve het voor elkaar free jazz in psychedelisch snelle hip-hop te verwerken. 17 nummer s vol met geëxperimenteerd materiaal waar zelfs een nummer met een ping-pong beat in voorkomt.


15

Interesting new band of the moment Caravan Palace, een bandje die aan de slag gaat met onder andere ouderwetse klezmer/jazz en het omvormt tot hapbare dansmuziek. Het doet een beetje denken aan Kraak & Smaak, die ook snelle funk omsmelt in dansbare electronicapop.


16

/ N G I S DE met t h c kra

ie t a r t s illu

ar voor a l k e j Maak rre en a z i b t s de mee te dingen ds opvallen tijd.. e van dez

Recourses 01 http://images.fastcompany.com/upload/FC-cover-159-1.jpg 02 http://www.puppygames. net/revenge-of-the-titans/ 03 http://pinterest.com/ pin/32165847/ 01


17

Verenigd design De redactie van Fast Company vroeg aan 3 grafische hall-of-fame artiesten en ĂŠĂŠn onbekende artiest om een voorkant te ontwerpen met het onderwerp van het nummer. Gail Anderson en Jeff Rogers ontworpen deze ontzettend dynamisch- en stijlvolle voorkant.


http://www.puppygames.net /revenge-of-the-titans/

18

8-bit strategie

Na het merkwaardige ‘Mindcraft‘, zijn er meer 8-bit geïnspireerde games gekomen. Revenge of the titans gaan verder met deze stijl, wat het altijd leuk maakt voor de nostalgen onder ons. Waarschijnlijk is het concept leuker dan de uitwerking,. 8 bit monsters die je 8 bit bases belagen. Uiteindelijk doe je niet veel meer dan je basis te beschermen. Wel is het grafisch in een erg leuk nostalgisch jasje gegoten. Games kunnen grafisch alleen al de moeite waard zijn.

02


19

03

In de muil

van de wolf, zo kan de illustratie van Jean Sole in paar woorden beschreven worden. Onzettend detail volle tekening van Jean Sole, waar je roodstrikje aan de tanden van de wolf schommelt. Dit is


20

Mcbess

een erg actieve illustrator, weet indrukwekkend unieke illustratie te maken. Oh dear.. Another busy day of the office. Zijn stijl is duidelijk te herkennen: ‘zwart wit’, vreemde figuren met lange ledematen en veel rock ‘n roll. Het mooie vind ik aan Mcbess, naast dat hij een compleet eigen stijl heeft, altijd ontzettend detailvol illustreert. Wat het aantrekkelijk maakt om er in weg te dromen. Zou het uitlopen tot een goedaardige droom of tot een hypnotiserende nachtmerrie?

Recourses

01

01 thefoxisblack.com/ dwpimages/mcbess1680x1050.jpg 02 http://www.raymondlemstra.nl/#600297/ TOTEM


21

Deze totem

is ge誰llustreerd door Raymond Lemstra, deze illustrator maakt van een soort schets-stijl die erg goed uitpakt. Je ziet veel indiaanse elementen terugkomen in het werk van Lemstra. Het lijkt er een beetje op dat hij zich laat inspireren door oeroude kunst van de indianen. Misschien voelt hij zich zelf ook wel een indiaan, maar dan achter een computer.

02


22

Beeldschone

reclame folder, met de kern van design waar het Unilever logo mee begonnen is. Door de vorm en grootte van de voorwerpen vormt het een letter, waarbij de voorwerpen zelf wat zeggen over het bedrijf of project. Tegenwoordig zie je overal wel deze stijl terug


23

Donker dat

het oogt, sterk dat de impact is. De band Grails geeft wel om een fraaie voorkant. Door alleen al een bepaald gebruik van kleuren geeft deze hoes een eigenzinigge duistere sfeer. Grails maakt experimentele/psychedelische rock, met - je raad het al - een subtiel duister randje.


24

l j i t s s i u h

/ n e g i E n t logo e e h s i e Ho stand t o t l j i t s de huis van Crackn gekome ? ing Egg

S E I T A E CR

+


25

Voordat het

logo van Cracking Egg tot stand kwam, is er eerst het een en ander gebeurd. Ik merkte al snel dat ik een logo wilde met een eigen typografie, zodat het een herkenbaar en eigenzinnig logo werd. Een uitdaging om uit te werken natuurlijk.

Met deze schetsen ben ik uiteindelijk verder gegaan om (met variaties) uit te werken in vector.


a

26

j

Cr

s

j Eerst kijken met welk lettertype ik het best aan de slag kan gaan..

cracking egg cracking egg cracking egg cracking egg

Letter voor

letter bewerkte ik

het tot mijn eigen lettertype.. Bovenaan vind je een stukje proces van het vormen van de letters in het logo. Steeds een stukje dichterbij naar het resultaat..


27

En toen was

het logo geboren! Wel kwam er een beeldmerk van het kraakvormige ei bij en het scheurtje kwam in de ‘e‘ in plaats van de ‘c‘ aan het begin.

ontwerp beeld creatie


28

Stefan de Leng Digita al vormgever

0674628309 egg@cracking.com Eggystreet 3 6800 Arnhem

De huisstijl

volgende vanzelf.. Ik wilde de ‘cleane’ en speelse stijl doorvoeren in de huisstijl, de strepen zorgen voor een cleane maar speelse benadering. De rest van de lay-out van het visitekaartje strak en simpel, het lettertype maakt het wat speelser.


29

De poster

zorgde voor de nieuwsgierigheid die het logo ook met zich meebrengt. Wat zou er nou in dat ei zitten? Even op mijn iPhone kijken.. (de website is nog fictief overigens).

Wat zou er in het zitten? www.crackingegg.nl

ontwerp beeld creatie


30

Mood

board, in een sfeer mijn persoon. Objecten, vormen en kleuren die bij mij als persoon past. Duidelijk de muziek en ontwerp/illustratie passie die naar voren komt. Het groene staat vooral voor natuur, frisheid en de wereldbol staat voor reizen naar facinerende plekken. Wel wilde ik dat het abstract genoeg blijft.


31


32

Mood

board van foto’s in onze school omgeving. Ook al loop je elke dag langs hetzelfde stukje, je kunt datzelfde stukje altijd vanuit een ander oogpunt bekijken. Met deze boodschap in onze achterhoofd zijn wij in het rond gaan fotograferen (met een vrij matige camera). Dit fraaie mood board is uiteindelijk tot stand gekomen..


33


34

01

e u s s I t 1s

k ik op a a m t Wa chool S e g o de H egen? m j i N / m Arnhe en ik b k j i l e Voornam ontwerp, et bezig m n conne schrijve denken. be cepten n in mijn pe Ontwer komt ook jd eigen ti or. vo genoeg

N E IG

Ecreaties Recourses

01 Fotografie: Stefan de Leng


-

” “

35

Bij VPRO vinden ze dat er te veel wordt gedeeld

Recensie:

Het gevaar van online delen. VPRO maakt een documentaire ‘I pod I phone I am’ over het digitale leven dat we tegenwoordig leven, Kritisch wordt gekeken naaar de gevaren van het sociale internet. De vraagstelling van deze documentaire is: hoe kan het dat draagbare apparatuur en sociale media zo belangrijk geworden is vandaag de dag? Dit wordt behandeld door onder andere meningen van jongeren met hun ervaringen en een communicatiewetenschapper die het gebied onderzoekt. Duidelijk wordt laten zien, dat er steeds meer naar de gevaren van sociale media wordt toegewerkt. Het begint met de eerste draagbare apparatuur, de iPod. Deze (eerste echt populaire) mediaspeler gaf iedereen een eigen wereldje, doordat je zo gemakkelijk je eigen muziek op dit apparaatje kan zetten. Je geeft jouw dag een soundtrack door met eigen deuntjes op je iPod op pad te gaan. Al snel werd het muziek luistergedrag uitgebreid met het verspreiden van eigen informatie. De iPod wordt vervangen door de iPhone, wat een ontzettend grote en nieuwe stap is voor de moderne mens. Ineens was er de mogelijkheid om alles met iedereen te delen en dat allemaal veilig achter de iPhone of computer..

Het gevaar van te veel met het internet delen, komt al snel aan bod. Het wordt steeds lastiger om je digitale identiteit niet op het web te verspreiden. “Je bent eigenlijk verplicht om mee te gaan, om deel te nemen aan de samenleving”. Op gegeven moment laten ze zien wat er nu mogelijk is, met o.a. Augmented Reality, waarbij de computer direct reageert op de reële omgeving. Het digitale komt aldoor dichterbij de realiteit te staan. Steeds meer komen de negatieve punten van social media naar voren, het is wel duidelijk dat ze bij VPRO vinden dat er teveel wordt gedeeld op het web. Het eindigt zelfs met een alsmaar groeiend web van bijna psychotische termen uit het digitale leven, waar bijna de waanbeelden van opgeroepen worden. Een beetje overdreven is het ‘uithalen’ naar sociale media wel, maar er zit wel een kern van waarheid in en deze documentaire schud je wakker uit de digitale wereld.


ontwerp beeld creatie

Auteur & ontwerp:

Stefan de Leng

Cracking Egg: Magazine  
Cracking Egg: Magazine  

Cracking Egg het magazine, in volle glorie.

Advertisement