Page 1

Nye takster truer tømrere Af Stefan Brix Fra årsskiftet skal firmaer nu betale for hver gang, de smider affald ud på genbrugspladsen. Det kan koste håndværkere og i sidste ende kunderne dyrt. MIDDELFART: Håndværkerfirmaer må droppe de korte smutture til genbrugsstationen for at smide deres affald af træ, tegl og murbrokker.Fra årsskiftet kommer der nye takster på erhvervsaffald i Middelfart Kommune, og den nyhed falder ikke i god jord hos flere håndværkermestre, som kan blive nødt til at kræve penge fra kunder for at fjerne affaldet. - Jeg synes, det er volapyk. De kommer til at tjene en helvedes masse penge på det her. Jeg betaler i forvejen 15.000 kroner om året, og det synes jeg er rigeligt, udtaler Wilhelm Thuesen, der er tømrermester i Melfar Villabyg. Entrébetaling på genbrugspladsen Håndværkerne og alle andre erhvervsdrivende skal fra 1. januar betale per besøg og for den type affald, der ryger i containeren. Minimum 57 kroner koster et besøg for håndværksfirmaer, men beløbet kan stige til op mod 500 kroner alt efter typen af affald. Det gælder, uanset om traileren næsten er tom eller proppet til randen. Et dyrt regnestykke Wilhelm Thuesen anslår, at hans firma bruger genbrugspladsen 470 gange på et år. Fortsætter firmaet med det, løber det i bedste fald op i næsten 27.000 kroner, hvilket svarer til en stigning på 79 procent. Reelt set bliver det dog dyrere, da tømrerfirmaer ofte har affald som paller, træ og tagplader,


der hører under den dyre takst. Melfar Villabyg og de fleste tømrerfirmaer i Middelfart Kommune må nu indstille sig på at bruge genbrugspladsen langt mindre ifølge Wilhelm Thuesen. Regningen vil ende hos kunderne - I sidste ende er det kunderne, der må betale. Vi kan blive nødt til at skrive det med i vores tilbud, hvad det koster dem at vi skal fjerne affaldet, fortæller Wilhelm Thuesen, der frygter, at de nye takster også kan komme til at gøre sort arbejde mere attraktivt, da håndværkere, der arbejder sort, kan smide deres byggeaffald ud som privatpersoner og derfor gøre det væsentligt billigere. Genbrugspladsen i Middelfart bliver den første med de nye takster, og efter tre måneder bliver ordningen sat i gang i Nr. Aaby og Gelsted.

Ny affaldsordning mest solidarisk Af Stefan Brix Renovationschef erkender, at visse firmaer snart kommer til at betale langt mere for at smide affald ud end nu. Men taksterne er lavet for at gøre det billigere for flest mulige firmaer. MIDDELFART: De n+ye takster er gode nyheder for nogle firmaer og dårlige for andre. Virksomheder, der bruger genbrugspladsen lidt, står til at spare penge, mens hyppige brugere kommer til at betale mere. Det fortæller renovationschef i Middelfart Kommune, Birger Strandby Ernst, som har lavet taksterne, der betyder at alle firmaer i kommunen fra 1. januar skal


betale for hver gang, de besøger genbrugspladsen. - Vi ville finde en løsning, der var mest fornuftig for flest mulige firmaer, og vi tror på, at vi har taget det bedste valg, siger han. Den nye ordning betyder, at håndværksfirmaer kan komme til at betale dobbelt så meget som nu medmindre de begynder at skære drastisk ned på turerene til genbrugspladsen. Og det er helt urealistisk ifølge tømrermester Wilhelm Thuesen. Arbejdsplads eller genbrugsplads? For ham betyder det, at hans firma skal til at opbevare sit byggeaffald på arbejdspladsen for at undgå for mange småture til genbrugspladsen. - Så får vi en losseplads ude foran, og noget affald må ikke blive vådt og skal læsses på værkstedet. De blander sig i vores måde at drive virksomhed på, siger han. Birger Strandby Ernst mener, at firmaer som Wilhelm Thuesens må tilpasse sig situationen, og han foreslår, at håndværksfirmaerne investerer i trailere, hvor affaldet kan oplagres, ind til de er fyldt og til det kan betale sig at komme på genbrugspladsen. Og han understreger, at den nye ordning bliver en økonomisk gevinst for de fleste virksomheder i kommunen. - Selvfølgelig er der virksomheder, der vil komme til at skulle ændre adfærd. Og gør de ikke det, så kommer de til at betale mere. Man vil altid vælge en model, der kommer til at koste nogen noget og blive billigere for andre. En forsøgsperiode Det nye takster tager i følge renovationschefen mest muligt hensyn til flest firmaer, men det er Wilhelm Thuesen kritisk overfor: - Det er meget godt, at dem der bruger pladsen, er dem der betaler. Men priserne er for højt sat.


Ordningen skal evalueres efter to år og her vil Miljøstyrelsen beslutte, om den skal fortsætte, men allerede efter tre måneder vil Birger Strandby Ernst lave en brugerundersøgelse, for at se, om der skal gøre noget andet. - Ser den fornuftig ud, kører vi videre. Vi har gode medarbejdere, der snakker med virksomhederne i området, men man kan aldrig opnå 100 % tilfredshed. Men ser det helt galt ud, må vi gå i dialog med virksomhederne, slutter han.

Nyhedspakke: Nye takster truer tømrere  

Nyhedartikler om at nye affaldstakster truer tømrere alvorligt på økonomien.