Page 1

De ce să ne facem blog?

Moda sau

Trofeu “Eu resping realitatea voastra si o inlocuiesc cu a mea.” Adam Savage

Totul despre blog O

c a r t e

s c r i s a

d e

S t e e L


De ce ne facem blog?

Este o întrebare foarte bună, de ce ne facem blog? Mulţi ar spune că este la modă sa ne facem un blog iar alţii ar răspunde că doresc să câştige bani din aşa ceva. Există şi alţii care răspund că le place a scrie. Blogul este defapt un jurnal online, mai intim în care scri despre ce îti place şi despre ce ai chef. Majoritatea dau o fugă pe Wordpress sau pe Blogspot îşi fac un blog, scriu 3 articole şi aruncă AdSense pentru că aşa au auzit de la prieteni că se câştigă bani. Dupaia vor fi banaţi de Google pentru self click, pentru că nu s-au informat înainte, se vor trezii la realitate şi vor folosi Google pentru a se informa. Sugestia mea este ca atunci când doriţi să vă apucaţi de blogging, să vă documentaţi puţin şi să aflaţi ce umblă prin blogosferă, ce face un blogger. Înainte de a vă deschide un cont Google şi să îl puneţi pe site, iar după 2 luni vedeţi că ăţi strâns doar 5$, veţi renunţa automat. Câştigurile din blog pot fi cât un salariu bun, poate o afacere de succes sau chiar banii de buzunar. Fiecare cum tratează problema.


Cartea unui blogger Această carte este predestinată bloggerilor români care doresc să se apuce de blogging. Câteva noţiuni de bază, trickuri şi tips uri care vă vor ajuta cu siguranţă în carieră. Cartea este gratuită şi nu se comercializează, iar conţinutul este creat de SteeL şi nu este permisă copierea fară permisiune. Dacă doriţi să luaţi legătură cu autorul trimite-ţi un email la home@aioclub.com sau vizitaţi blogul personal : http://steel.aioclub.com

Cartea unui blogger


Lecţii de SEO

Cum să scrii articole În scrierea unui articol trebuie să luam în aspect câteva amănunte care sunt mai mult sau mai puţin importante. Pentru poziţionarea mai bună în motoarele de căutare trebuie să te foloseşti de optimizare care este tradusă ca şi SEO.

•Foloseşte tagul headings. Headings este un tag HTML, acesta este folosit pentru a scoate în evidenţă un titlu. Tagurile headings sunt h1,h2,h3,h4,h5 şi h6. Exemplu: <h1>Titlul principal</h1> <h2>Un sub-heading</h2> <p>Textul</p> <h2>Alt sub-heading</h2>

• Folosirea cuvintelor cheie Cuvintele cheie ajută foarte mult în indexarea motoarelor de căutare şi trebuie folosite ca şi din titlu. De exemplu dacă titlul articolului se numeşte BMW atunci ca şi cuvânt cheie trebuie pus BMW&Co. Este indicat ca un cuvânt cheie să fie incadrat în headings dar să nu se abuzeze. Este foarte bine dacă repeţi cuvintele cheie în articol, dar nu abuzând de această facilitate deoarece va deranja cititorul şi nu motorul de căutare. Este recomandat să scri doar 5% din totalul cuvintelor să fie cuvintele cheie.

• Folosirea functiilor Bold si Italics Funcţia Bold şi Italics sporeşte poziţionarea în motoarele de căutare.

• Optimizeaza fraze acolo unde concurenta este prea mare Să luăm ca exemplu că vrei să creezi un blog despre Michael Jackson, cum concurenţa este uriaşă ai mici posibilităţi să ajungi pe prima pagină aşa că trebuie să folosim cuvinte cheie de genul Michael Jackson is dead, Michael Jackson in jail, Michael Jackson new music albume.


Cum ajungem blogger de succes Dacă ai impresia că cu o poză de pe Google sau cu un clip de pe YouTube arătat prietenilor vei ajunge un blogger succes, te înşeli. În primul rând trebuie să investeşti timp, cunoştiinţe şi bani. Va voi arăta 10 metode cum poţi să te îmbunătăţeşti.

1. Înţelegerea ideii de blog. Mai toţi ştim ce e ala un blog, dar puţin îl înţeleg în întregime şi cum se promovează. Blogul a fost creat pentru a comunica şi a menţine legături strânse cu publicul. Odată cu creşterea blogului tău în importanţă vei cunoaste bloggeri importanţi din blogosfera, îţi vei găsi noi prieteni şi alţi bloggeri vor vedea blogul tău un blog de referinţă. 2. Conţinut de valoare. Aici este o mică, mare problemă pentru ca puţini reuşesc să creeze un conţinut de valoare, mulţi dau copy/paste de pe siteurile de jurnalism. Dacă nu reuşeşti să îţi creezi conţinut de valoare, vei da motive vizitatorilor să numai revină la tine. Asta însemnând că conţinutul trebuie să fie principala concetrare în blogging. 3. Nou conţinut, analizare. Pentru cititori nu este important să preiei o ştire şi să o pui şi la tine pe blog, este important să o analizezi şi să îţi exprimi părerea faţa de acea ştire. Este important să ai o părerea a ta mereu şi să arăţi publicului că îţi place să le spui adevărul în faţă. Aici luam ca exemplu pe zoso, care analizează şi îşi exprimă părerea mereu. 4. Păstrează un tempo. Atunci când creezi un blog, trebuie să ţi aminte că blogul este ca un animal, care are nevoie de mult timp. Dacă nu arăţi cititorilor lucruri noi şi interesante zilnic, atunci vei pierde foarte mulţi oameni. De preferabil este să scri 2-3 articole zilnic pentru a îţi păstra nişte cititori fideli. 5. Relaţie cu publicul. Majoritatea sunteţi înebuniţi după comentarii dar asta este mai puţin important. Pe ce ne vom baza este pe relaţia cu publicul, care trebuie să fie ţinută în strânsă legătură. Dacă ai un coment răspundei vizitatorului, nu ezita să ţineţi legătura. 6. Guest posting Caută bloguri de referinţă care scriu pe aceaşi temă cu tine, dacă tu vei scrie despre Telefonie mobilă, caută bloguri pe aceaşi temă şi comentează articole, aşa vei atrage atenţia şi vei capăta noi cititori. 7. Se scrie despre tine? Dacă există bloguri care scriu despre tine, este bine mereu să comentezi şi să fii în centrul atenţiei, nu evita tema, răspunde mereu şi vei avea de câştigat. 8. Critic Atunci când eşti stăpân pe o discuţie nu evita să critici şi să te opui contrariu. Dacă crezi că nu şti de cauză, mai bine rămâi în banca ta pentru că rişti să fi arătat cu degetul şi vei pierde din credibilitate. 9. Interviu Time! I-a interviu altor bloggeri şi postează interviul la tine pe blog. Astfel vei atrage atenţie şi vei primi linkuri şi vizite de la cel pe care lai intervievat. 10. Promovează-ti blogul! Există multe metode de promovare, de la cele ale marketingului viral, până la recenzii plătite cum ar fi concursurile interactive cu premii. Paginile următoare voi vorbi în special despre promovare.


Modalităţi de a te promova Întrebarea tuturor este cum mă pot promova. Alţii acuză că deţin prea puţine persoane la contact, iar alţii cred că nu vor avea şanse în promovare cea ce este greşit. Pentru promovarea blogurilor în limba engleză este mult mai uşor decât cea în limba română dar pe noi ne interesează limba română.

1. Conţinutul de calitate, este un generator de trafic bogat. Toate căutările din Google, care vor indexa către tine, îţi vor fi un ajutor în plus, aşa că profită de conţinutul bogat şi de calitate, cuvintele cheie joacă şi ele un rol important.

2. Feed ul este foarte important, pe indexul blogului tău crează un link către RSS Feed ul blogului tău pentru foarte multă lume citeşte şi prin RSS.

3. Prietenii în blogosferă ajută la rândul lor, crează-ti câţi mai mulţi prieteni în blogosferă.Vă puteţi crea un mic grupuleţ care va practica promovare între voi. Adică o persoană din grup poate promova blogul lu’ X, iar Y poate promova blogul lu’ Z şi tot aşa. Promovarea reciprocă aduce trafic bun, deoarece mereu vor intra oameni noi, din partea fiecaruia.

4. Crează-ţi un brand. Când te gândeşti cum sună îţi spui că sari peste acest pas. Pasul acesta este important şi uşor de folosit. În primul rând trebuie să te extinzi. Îţi voi da ca exemplu AIOClub.com care deţine un site de tutoriale, un blog personal, un blog sponsorizat, un studio digital, o revistă online, 2 cărţi. Asta a fost un simplu exemplu dar există foarte multe alte metode de branding.

5. Postează comentarii pe alte bloguri, fară să sari de la subiect sau să baţi câmpii. Alegeţi bloguri similare şi comentează-le, celălalte guri vor accesa şi blogul tău pentru că, cu toţii suntem curioşi.

6. Fii activ pe forumuri, acolo unde îţi este permis pune semnătură către blogul tău şi un avatar semnificativ. Un forum bun pentru majoritatea blogerilor este Blogoree.ro

7. Trimite linkuri principale de pe linkuri secundare. Acest sistem este folosit de Yahoo 360!, MSN Space, Blogger , Wordpress, micro-blogging prin Twitter şi aşa mai departe.

8. Link exchange sau schimb de linkuri, constă printr-o sursă bogată de trafic generator. Caută bloguri similare şi propunele un schimb de linkuri. În 90% din cazuri, vor accepta.

9. Dacă mai ai alte domenii care nu le mai foloseşti dar încă mai este trafic pe ele, redirecţionează-le direct către linkul tău principal către blog.

10. Citeşte toate cărţile creat de mine constant.


Bani din blog? Este o intrebare pe care o auzim din ce in ce mai des in blogosfera. Raspunsul este DA. Se castiga si din blogurile in limba romana dar cel mai bine din cele in engleza. Metodele de monetizare sunt multiple pentru blogurile scrise in limba engleza. Totusi as vrea sa raman pe subiectul “bloguri in romana”.

BaniCum se castiga pe blogurile in limba romana? Sau mai bine ce se castiga pe blogurile romanesti? In primul rand se castiga reputatie, iar in al doilea rand ceva bani. Posibilitatile de a obtine bani sunt destul de limitate. Acestea se reduc la Google Adsense, care a ofera reclame targetate si pentru Romania si poate ceva reclama CPM. Insa este putin probabil ca blogul vostru sa fie acceptat intr-o retea de publicitate online gen Arbomedia. Pentru asta aveti nevoie de foarte multe afisari.

Dar ar mai fi o varianta alternativa - pay per post. Am auzit mult discutandu-se despre aceasta metoda de a castiga bani. Unii o fac, dar nu recunosc. Altii ar vrea sa o faca dar nu au cui sa vanda posturi. La un moment dat am incercat sa aflu niste persoane care fac “pay per post” in blogurile lor. Am tot primit raspunsuri gen: “Nu pot sa iti spun, fiindca acele persoane si-ar pierde reputatia.” Eu nu pot sa inteleg chestia asta. Adica se ocupa de pay per post si in acelasi timp se ascund. La urma urmei un om care se ocupa de blogging si de bani pe net la modul serios se poate prinde ca pe un blog a fost facuta reclama mascata sau chiar directa. Si care ar fi problema?

Tot pe aceasta idee va recomand blogul lui John Chow, care face reviews platite si fara sa se ascunda. Ba chiar lanseaza si campanii gen link exchange prin intermediul posturilor. Mie mi se pare o super idee. De ce sa te ascunzi, daca asta faci? In fond ce vrem toti din blogurile astea? Raspunsul e simplu: reputatie si bani.

De ce blog şi nu Website? Discutam cu cineva aseara despre bloguri si despre website-uri. Una din intrebari a fost: “De ce as folosi un blog si nu un site obisnuit pentru compania mea?” Discutia incepuse pe tema blogului de companie, asa numitul blog de afaceri. Ca sa raspund la intrebarea de mai sus as vrea sa fac putina istorie. Site-ul static face parte dintr-o epoca Web 1.0. cand internetul era la inceput. Astazi experimentam Web 2.0 si prin intermediul blogurilor, dar si prin intermediul retelelor de social bookmarking cum este Digg, Stumbleupon, Netscape etc. Totusi voi ramane asupra blogului. Web 2.0 presupune participarea activa a utilizatorilor de internet sau asa-zisul fenomen read/write web. Folosind acest standard al internetului, utilizatorii pot interactiona, pot crea comunitati. Argumente pentru a folosi un blog si nu un website: 1. Blogul ofera interactivitate. Spre deosebire de website-ul static, blogul ofera cititorului posibilitatea de a se exprima prin mesaje, de a se abona la feed. Blogul poate crea o comunitate. Blogul este o cale rapida de a interactiona online. 2. Blogul este usor de intretinut si fara sa fie nevoie sa aveti cunostiinte tehnice. Pentru blogging exista platforme gratuite care fac toata treaba unui administrator. Va ramane doar sa cosmetizati blogul si sa scrieti articole. 3. Blogul reprezinta o modalitate de dialog, datorita stilului in care a fost conceput. Blogul a fost conceput ca un jurnal online. Apoi a fost vazut ca blog de afaceri. Insa si intr-un blog de companie, articolele sunt scrise de o persoana si drept urmare au un stil personal, comunica ceva cititorului. 4. Blogul se indexeaza rapid in motoarele de cautare, fara a fi nevoie sa consumi timp si bani pentru SEO. Blogul se indexeaza mult mai rapid decat un website static fiindca atunci cand postezi un articol este trimis un ping catre botii motorului de cautare. Acestia vin pe pagina si citesc continutul articolului. 5. Blogul este o forma de marketing viral. De exemplu folosirea in articole a unor imagini, filmulete care vor fi promovate viral (probabil primiti mass message cu diverse linkuri sau mailuri cu filmulete care fac trimitere spre un anumit link).

Ar mai multe de spus despre blogul de companie si despre paginile web statice, dar ma voi opri aici. Ramane un subiect interesant la care voi reveni.


Autor : SteeL http://steel.aioclub.com home@aioclub.com

Moda sau trofeu  

Tips & Tricks about blogging

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you