Page 1

Dit is een bijlage van Nieuwsblad Stedendriehoek


ingenieurswerk mensenwerk

witteveenbos.nl

Grote verhalen beginnen klein

ZET JIJ JOUW HUIS TE KOOP OF GA JE HET VERKOPEN

Zo snel en goed mogelijk uw huis verkopen. Dat vraagt om een Garantiemakelaar. Een Garantiemakelaar gaat namelijk een stap verder. Niet alleen zorgt hij ervoor dat jouw woning zo goed mogelijk gepresenteerd wordt. Dankzij zijn ervaring in de lokale markt is hij specialist en kan hij je voorzien van advies op maat. Zo wordt jouw woning voor een reĂŤle prijs in de markt gezet en zet hij de juiste middelen en kanalen in om potentiĂŤle kopers te bereiken. Uiteraard houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkeling en is hij altijd voor jou bereikbaar. Ook je huis verkopen? Kijk voor meer informatie op www.egginkmaalderinkzutphen.nl of bel ons op 0575 514124.

Eggink Maalderink Zutphen Stationsplein 61 7201 MH Zutphen 0575-514124 zutphen@egginkmaalderink.nl www.egginkmaalderinkzutphen.nl

stoutvooru.nu Van een Garantiemakelaar mag je meer verwachten.


U heeft de krant van het IJsselfestival opengeslagen. De krant met een oplage van 40.000 exemplaren staat weer boordevol met informatie. Dat is niet voor niks. Er is namelijk weer van alles te doen tijdens de 5e editie van het IJsselfestival op zondag 2 juli 2017.

De streek in Zutphen

• Een boerenstreekmarkt met streekproducten, ‘Gaon Etten’,’, diverse boerenambachten, een modeshow en volksdansen op het mooie ‘s Gravenhof. • Tour de Élégance van oude tractoren door de binnenstad (vertrek vanaf 12u in de Laarstraat richting ’s Gravenhof). • Schepen aan de kade met o.a. de Road- en Vlootshow van de Koninklijke Marine. De Road- en Vlootshow is ook al te bezoeken op zaterdag 1 juli a.s. • Lounge, wine, bubbels and fingerfood met o.a. champagne, kreeftjes, oesters, amuses verzorgd door exclusieve horecabedrijven uit Zutphen op de Groenmarkt. • Een zeer gevarieerde kunstmarkt. • Een gezellige braderie bij de fontein op de Zaadmarkt. • Locatie Waterwerk IJsselkade: Een piratenplein voor de kleinsten, schminken,, op de foto als Piraat, met de piratensloep mee van de fluisterbootschippers, ander kindervermaak.

Geen IJsselkade, wel ’s Gravenhof

• Op zaterdagavond 1 juli is de Summernight Cruise.

Wat doe je als je een festival organiseert waarbij onze prachtige rivier centraal staat terwijl de IJsselkade niet toegankelijk is? Voor die uitdaging stond de organisatie en ze zijn er in geslaagd om met creativiteit een oplossing te vinden. Dit jaar wijkt Stichting IJsselfestival uit naar het ’s Gravenhof. Er wordt namelijk hard gewerkt aan de metamorfose van de IJsselkade. Op dit moment worden de damwanden aangepakt. Volgend jaar rond deze tijd zal de kade er compleet anders uitzien. De IJsselkade wordt prachtig en een ware aanwinst voor de stad.

In deze krant vindt u per onderdeel een toelichting en een plattegrond van het festival.

Geniet!

• Shanty- en piratenkoren op de IJsselkade. • Oude ambachten, diverse visrokers. • Vishandel Hoekstra voor gebakken vis, kibbeling en de zoute haring. • Diverse rondvaarten. • Klimwand en shipsimulator Koninklijke Marine. • Vlootschouw Klassieke pleziervaart (afhankelijk van de waterstand). Artwork en vormgeving Stout Communicatie Creatie Redactie Stout Communicatie Creatie Druk Stedendriehoek Meer informatie www.hetijsselfestival.nl

Elk jaar kiest Stichting IJsselfestival een nieuw thema voor het festival dat vernoemd is naar onze prachtige rivier. Dit jaar beleeft u de Achterhoek in Zutphen. Er is een boeren streekmarkt, een show met klederdracht van Achterhoekse boeren uit 1900, optredens met boerendansen en een dialectkoor. Hebt u zin in varken aan spit, bier uit de Achterhoek, Achterhoekse wijnen of streekproducten? Laat u dan verrassen door het pop-up restaurant op het ’s Gravenhof. Uiteraard is ook op vele andere plekken in de stad en op het water het nodige te doen. Zo is onder andere de Koninklijke Marine weer van de partij. Dat is bijzonder. De Marine krijgt honderden verzoeken uit het land en ook dit jaar komen onze zeestrijdkrachten weer naar Zutphen. Ze komen met een duikvaartuig. Niet te verwarren met een duikboot. Het is een boot waarmee de Marine operaties met duikers uitvoert.

Wij danken de gemeente Zutphen, de SOBZ en onze trouwe sponsoren en wensen u wederom een gezellig IJsselfestival toe.

Graag bedank ik Stichting IJsselfestival Zutphen en alle mensen die zich inzetten voor het festival. U verdient een groot compliment. Zeker vanwege uw creativiteit en flexibiliteit. We kunnen gaan aftellen naar zondag 2 juli. Het wordt een spetterende festivaldag. Ik wens u veel plezier! Rene Sueters Wethouder Cultuur, gemeente Zutphen.

Frans Manders, Anton Menkveld, Marian van Oortmarssen en Genie van Vught.


Dat wordt smullen tijdens het 5e IJsselfestival! • Lekkerbekjes, kibbeling, zoute haring en gerookte paling bij de Koninklijke Marine aan de IJsselkade. • Amuses, champagne, cocktails, kreeft en oesters op de Groenmarkt. • Diverse kleine hapstandjes rond de fontein op de Houtmarkt. • Varken aan het spit, Achterhoeks bier, streekwijnen, boeren pannenkoeken en diverse verse streekproducten op het ‘Gaon Etten’ terras op het ‘s Gravenhof. • Laat u verrassen op de terrassen van Hampshire en het Schultenhues.

foodtruckfestival ca. 25 foodtrucks & live muziek

Houtwal Zutphen 28 - 29 - 30 juli 2017 gratis entree www.foodwallzutphen.nl

Resort Zutphen

Dynamisch Klantgericht Deskundig

Dat is wat ons kenmerkt. In grote projecten, maar ook kleine zoals het eenvoudigweg vervangen van uw meterkast of stopcontact. Een persoonlijk antwoord op uw persoonlijke elektrotechnische vraagstukken, is wat BWR u geeft. We beschikken over een eigen 24 uurs-storingsdienst.

T 05712 61517 Bonenkampsweg 2. 7383 RR Bussloo (Voorst). bwrinstallatiebedrijf.nl

Sponsor Shanty-

en Piratenkoren


Op zondag 2 juli van 12.00 uur tot 18.00 uur a.s. organiseren wij op het ‘s Gravenhof in Zutphen een boerenstreekmarkt met: • Straattheater met o.a. de wasvrouwen en de smid • ‘Gaon Etten’; met het enige echte Goan Bier en een varken aan het spit • Heerlijke streekproducten (o.a. De Aardappeldraaier, Dommerholt ijs, Chocolaterie, Arretjes cake, Imker Honing, Achterhoekse wijnen)

• Oude ambachten • Boerendansers • Een dialectkoor • Vele kramen met streekproducten • Klederdrachtshow / modeshow • Oude tractoren • Brommers Kiek’n met prachtige exemplaren van Massink uit Baak

Uit de vele evenementen en festivals die Nederland rijk is heeft de Koninklijke Marine het IJsselfestival in Zutphen uitgekozen om met hun prachtige Road- en Vlootshow naar Zutphen te komen op zaterdag 1 en zondag 2 juli 2017! Kom kijken naar de Koninklijke Marine! • Duikvaartuig van de Cerberusklasse • Klimwand • Brugsimulator • Informatiestand Ook dit jaar is er een diversiteit aan kunst te bewonderen tijdens het IJsselfestival. De kunstmarkt vindt plaats in de Marspoortstraat van 12.00 tot 18.00 uur. U kunt o.a. genieten van schilderwerk, sieraden van glas, acrylschilderijen, leren tassen, kaarten enz. Laat u inspireren!

Het Piratenplein voor kinderen bij het Waterwerk op de IJsselkade staat he-le-maal vol met leuke activiteiten voor de kleintjes. En er lopen ook nog eens échte piraten rond!

Spanning en sensatie op het Piratenplein: • Zet jezelf op de foto als piraat in de fotostudio • Maak een ritje in de hele grote draaimolen • Laat je schminken of neem een airbrush-tattoo • Zweef rondjes in de vrolijke zweefmolen • Ga op spannende piratentocht met de Fluisterbootschippers • Leer knopen maken door Zeilmakerij van Doorn


Houtmarkt Houtmarkt Houtmarkt 71Houtmarkt 71Houtmarkt www.uffies.nl 71 71 www.uffies.nl www.uffies.nl 0575-473153 0575-473153 0575-473153 Houtmarkt 71 www.uffies.nl 71 www.uffies.nl www.uffies.nl 0575-473153 0575-473153 0575-473153 Houtmarkt 71 www.uffies.nl 0575-473153 0575-473153 Houtmarkt 71 www.uffies.nl

Ook electronische Ook voor electronische Ook voor voor electronische Ook voor electronische sigaretten en Post.nl en sigaretten en sigaretten en Post.nl en ... ... en sigaretten en Post.nl Post.nl en ... ... Ook voorOok electronische voor electronische sigaretten en Post.nl en ... en ... sigaretten en Post.nl

Meer danMeer 70 cadeaukaarten, dan 70 cadeaukaarten, Meer dan 70 cadeaukaarten, Meer dan 70 cadeaukaarten, enkele voorbeelden; enkele voorbeelden; enkele Meer voorbeelden; danenkele 70Meer cadeaukaarten, voorbeelden; dan 70 cadeaukaarten, enkele voorbeelden; Fashioncheque enkele voorbeelden;

Fashioncheque Dé modecadeaukaart Fashioncheque Dé modecadeaukaart Fashioncheque

Fashioncheque van Nederland. Fashioncheque Dé modecadeaukaart Nederland. Dé modecadeaukaart Dé modecadeaukaart van van Nederland. Dé modecadeaukaart van Nederland. van Nederland. van Nederland.

Bioscoopcadeau

Bioscoopcadeau Bioscoopcadeau Geef een avond bioscoop Bioscoopcadeau Bioscoopcadeau Geef een avond bioscoop Geef een avond bioscoop Bioscoopcadeau Geef een avond bioscoop cadeau voor € 9,95. Geef een avond bioscoop cadeau voor € 9,95. Geef een avond bioscoop cadeau voor € 9,95. cadeau voor € 9,95. cadeau voor € 9,95. cadeau voor € 9,95.

Weekendjeweg.nl Weekendjeweg.nl Weekendjeweg.nl Hotel Cadeau Card Weekendjeweg.nl Hotel Cadeau Card Hotel Cadeau Card Keuze uit meer dan 2.000 Weekendjeweg.nl Hotel Cadeau Card Keuze uit meer dan 2.000 Weekendjeweg.nl hotels 550meer bungalowparken Keuze uit dan 2.000 HotelenCadeau Card hotels 550meer bungalowparken Keuze uit dan 2.000 HotelenCadeau Card in binnen- en buitenland. hotels en 550 in binnenen buitenland. Keuze uit meerbungalowparken dan 2.000

hotels en 550 Keuze uit meerbungalowparken dan 2.000 in binnenen buitenland. hotels en 550 bungalowparken in binnenen buitenland. hotels en 550 bungalowparken in binnen- en buitenland. in binnen- en buitenland.

PRIMERA ZUTPHEN PRIMERA ZUTPHEN KORTE HOFSTRAAT 7 HOFSTRAAT 7 KORTE 7201 KH ZUTPHEN PRIMERA ZUTPHEN 7201 KH ZUTPHEN

www.primera.nlwww.primera.nl

ww.primera.nl www.primera.nl ww.primera.nl www.primera.nl

PRIMERA ZUTPHEN PRIMERA ZUTPHEN HOFSTRAAT 7 ZUTPHEN PRIMERA KORTE KORTE HOFSTRAAT ...even naar Primera7 Primera KORTE HOFSTRAAT 7 ...even naar 7201 KH ZUTPHEN KORTE HOFSTRAAT 7201 KH ZUTPHEN7 7201 KH ZUTPHEN 7201 KH ZUTPHEN

...even naar Primera ...even naar Primera ...even naar Primera ...even naar Primera

BROODJE GEZONDGEZOND + + BROODJE VERSE VERSE JUS D’ORANGE JUS D’ORANGE

525 525

LUNCHROOM BUFKES ZUTPHEN LUNCHROOM BUFKES ZUTPHEN Groenmarkt 27 Groenmarkt 27


3153

Optredens shantyen piratenkoren Optredens shantyen piratenkoren

NET&MIA NET&MIA DIT JAAR IS R A JA DIT Kyra&Ko, Summum, TOT 5E Kyra&Ko, Juffrouw Summum,Jansen, Zilch, IS ENVE RK 5E T TO OZEN L VAN VERKOZ KE IN W Juffrouw Jansen, Zilch, E N ST VA LE KEL INUK Sylver, Fresh, Le Comte, D. LEUKSTE W Sylver, Fresh, Le Maraboutee, Comte, NEDERLAN D. N LA La Fee ER NED La Fee Maraboutee,

Bandolera, B.yu. Schoeisel Bandolera, B.yu. o.a. CHASchoeisel en LEV.01. o.a. CHA en LEV.01.

Open: Ma 13.00-17.30, di t/m do 10.00-17.30, Open: Mavr13.00-17.30, do 10.00-17.30, 10.00-19.00,dizat/m 10.00-18.00. vr 10.00-19.00, za 10.00-18.00.

Turfstraat 17, 7201 KE Zutphen Turfstraat0575 17, 7201 - 543KE 779,Zutphen info@netmia.nl 0575 - 543www.netmia.nl, 779, info@netmia.nl facebook.com/ www.netmia.nl, facebook.com/

Bylandt Bylandt CruiseCruise

t p ce re s on t p is ce el p re s m si on o is Z el p m si Zo

Eenvoud is het uitgangspunt van Driekant. Dagelijks Eenvoud is het uitgangspunt van Driekant. Dagelijks vers vers met uitsluitend gebruik van biologisch verbouwde met uitsluitend gebruik van biologisch verbouwde grondstoffen, ambachtelijk verwerkt, puur van en smaak en ambachtelijk verwerkt, puur van smaak B I O L O G I S C H grondstoffen, E B I O L O G IBSACKHKEE R I J karakter. Met aandacht en liefde als basisingrediënten. karakter. Met aandacht en liefde als basisingrediënten.

driekant driekant BAKKERIJ

AMBACHTSCENTRUM Lange Hofstraat 23-25 - 7201 HT Zutphen AMBACHTSCENTRUM Lange Hofstraat 23-25 - 7201 HT Zutphen BROOD & KOFFIE Lijmerij 23 - 7202 AZ Zutphen BROOD & KOFFIE Lijmerij 23 - 7202 AZ Zutphen

T 0575-515142 T 0575-515142 www.driekant.nl www.driekant.nl

Alle Alle zondagen zondagen open open


Plezier voor jong en oud: Waar u zeker moet zijn tijdens het 5e IJsselfestival is het ’s Gravenhof. Vanaf 12.45 uur barst hier het spektakel los. Rond die tijd arriveert een opvallende stoet van tractoren

en wordt het lustrumfestival officieel geopend door wethouder Sueters. Daarna bent u van harte welkom op de boerenmarkt. Alsof de tijd heeft stil gestaan!


Kom naar de boerenmarkt! OUDE TRACTOREN

of

KINDERBOERDERIJ

hof

rav

enh

aven

‘s Gr

‘s G

BROMMERS KIEK’N

Gr

av

en

Sint Walburgiskerk

ho

Ke

f

rkh

of

‘s G rav

en

ho

f

‘s

Gesponserd door:

POP-UP RESTAURANT

Hét pop-up restaurant van de Achterhoek Ook aan de inwendige mens is gedacht. Bij de Pancake Saloon kunt u smullen van heerlijke boerenpannenkoeken. En wat zou een boerenmarkt zijn zonder palingroker? Het varken aan het spit wordt verzorgd door ‘Gaon Etten’; het lekkerste pop-up restaurant van de Achterhoek!

Diverse boerenambachten Mandenvlechters, stoelenmatters, glasblazers, boekbinders, wolspinners, tollenmakers, pottenbakkers, beeldhouwers, imkers en nog veel meer: u kijkt uw ogen uit. Demonstraties van de smid en de wasvrouwen Laat u verrassen door de vele demonstraties. Zo zijn er de wasvrouwen, die laten zien hoe de was vroeger werd gedaan. De smid van de Kameleon uit Terherne maakt met ferme mokerslagen op het aambeeld mooie werktuigen en sierijzers.

Van streekproducten tot kinderboerderij: welkom! Maar dat is nog lang niet alles. Voor de Walburgiskerk zijn volop kramen met streekproducten. U kunt ‘brommers kiek’n’; leuk met uw partner! Voor de kinderen is er een heuse kinderboerderij. De meeste winkeliers uit de Lange Hofstraat openen speciaal tijdens het IJsselfestival hun deuren voor u. Waar wacht u nog op?

Optredens in de pagodetent Liever genieten van een optreden? Dat kan! In het midden van de parkeerplaats staat de pagodetent met voorstellingen van boerendansgroepen, dialectkoren en een heuse modeshow. Op deze pagina leest u het volledige programma.

- -

Programma ‘s Gravenhof Vanaf 12u staat een stoet van tractoren opgesteld in de Laarstraat. Zij trekken feestelijk door de stad richting ’s Gravenhof, waar ze rond 12.45 uur aankomen.

É

+ + + + + +

-- -


& LucĂ­a Uitvaartzorg Zutphen e.o.

www.yarden-lucia.nl

Dikkertje Dap www.kinderopvangdikkertjedap.nl

www.kinderopvangdikkertjedap.nl


Het Shantykoor ‘De Trossen Los’ uit Twello en het Piratenkoor ‘De Melbuuln’ uit Borne komen dit jaar naar het IJsselfestival en zullen zorgen voor gezellige optredens in het muziekprieel. Haak in en Ahoy! Optredens shanty- en piratenkoren: • 13.15 - 14.00 uur Shantykoor ‘De Trossen Los’ • 14.15 - 15.00 uur Piratenkoor ‘De Melbuuln’ • 15.15 - 16.00 uur Shantykoor ‘De Trossen Los’ • 16.15 - 17.00 uur Piratenkoor ‘De Melbuuln’ Gesponserd door:

Zien en beleven in de Walburgiskerk

Tijdens het IJsselfestival kunt u genieten van een gevarieerd programma in de Walburgiskerk. Het thema ‘Hanze en Gilden’ staat centraal. U bent van harte welkom! • 10.00 uur – Feestelijke dienst Dominee Irma Pijpers-Hoogendoorn gaat voor in een bijzondere en feestelijke dienst voor de hele stad. Wees welkom!

• 12.00-15.00 uur (elk uur) – Torenbeklimming Op het plein voor de kerk is ook van alles te zien en te doen. Wilt u het spektakel op het ’s Gravenhof ook van historische hoogte bekijken? Dat kan. Tussen 12 en 15 uur is er elk uur de torenbeklimming. mogelijkheid deel te nemen aan een torenbeklimmin

• 12.00-16.00 uur (doorlopend) – De Librije en expositie Stap terug in de tijd van de Hanze…De Librije is de Middeleeuwse unieke kettingbibliotheek in de Walburgiskerk. Van 3 tot 9 juli is er in de kerk een mini-expositie van Oscar de Wit (LeBlanc Design) te zien. Hij heeft een serie foto’s gemaakt, waarin de betovering van de Librije bijna zichtbaar wordt. De tijd lijkt er in stil te staan... Natuurlijk is de Librije tijdens het IJsselfestival zelf ook geopend.

• 11.30-15.30 uur (doorlopend) – Workshop kalligrafie Wilt u leren schrijven zoals de monniken dat vroeger deden? Neem dan deel aan de workshop ‘kalligrafie’ die gedurende de dag gegeven wordt.

• 12.00 – 16.00 uur (doorlopend) – Demonstraties Walhallab De hele dag vertonen ook de ‘moderne gilden’ hun kunsten: jonge houttalenten onder begeleiding van Walhallab geven demonstraties, waarbij jongeren van harte uitgenodigd zijn om zelf mee te doen.

• 12.00 – 16.00 uur (doorlopend) – Rondleidingen en gesprekken U kunt in de Walburgiskerk ook deelnemen aan een flitsrondleiding of in gesprek gaan met de programmamanager en predikant in de kerk.

• 16.00 uur – Orgelconcert en lezing Als afsluiting van de middag vindt in de kerk een orgelconcert plaats, georganiseerd door de Baderstichting. Dichteres/NRC-columniste Marjoleine de Vos leest haar gedichten voor, Klaas Stok improviseert op orgel.


Ijsselfestival 2017  
Advertisement