__MAIN_TEXT__

Page 130

G R Y T H Y T TA N

MED ÖL I GENERNA Malin Holmstrand är bryggare i fjärde generation. Samtidigt är hon en entreprenör som byggt upp ett varumärke från grunden. Vi har gläntat på dörrarna till Grythyttans brygghus där vi möts av en sällan skådad passion för öl och ett genuint hantverk. T E X T : A N N A H A N E FA L K

N

yligen skickade Malin Holmstrand ned bryggmästaren Ulrich till Tyskland för att köpa jäst. – Det är viktigt att jästen har rätt jäststam, så jag ville inte köpa in jäst från de vanliga ställena, säger Malin. Bryggmästaren Ulrich i sin tur har pluggat fem år på universitet i Tyskland, en utbildning med mycket fysik och kemi. – Ett gott öl kan de flesta göra hemma. Men ett excellent öl kräver mycket kunskap, fortsätter Malin. Kunskap som hon inte själv har, så att anställa en bryggmästare var a och o. VI BACKAR BANDET till 1933. Malins farfars far Charles Holmstrand jobbade som snickare

130 |

| MAGA ZINE

i Kopparberg. Han såg hur svagdricka transporterades långväga därifrån med häst och vagn. Däri såg han potential att starta ett eget bryggeri på den plats dit svagdrickan annars transporterades. Sagt och gjort, Charles snickrade ihop ett bryggeri i Hällefors och började brygga svagdricka.

“Ett excellent öl kräver mycket kunskap.” – Det är i den byggnaden vårt bryggeri ligger i dag. Bryggeriet ligger på en gård tillsammans med ett bostadshus och ytterligare en byggnad. Jag och min sambo Pierre, som också jobbar på bryggeriet i dag, bor i närheten.

Bryggeriet, som då hette Hällefors Bryggeri, gick i arv till Malins farfar Elof, och sedan till hennes pappa Mats. Mats fick snurr på produktionen, bland annat var det han som började sälja vattnet Loka under 80-talet. Vid det laget hade man vuxit ur de gamla lokalerna och bryggde läsk och vatten i större lokaler utanför staden. Hällefors bryggeri såldes senare till Spendrups. TILLBAKA TILL MALIN. En tid efter att hennes farfar gick bort fick hon och hennes bror Johannes ärva gården där bryggeriet stod. I samma veva hade Malin, Johannes, Pierre och deras vän Henrik, som är krögare i Grythyttan, börjat intressera sig för öl. – Vi gjorde öl hemma i grytor. Sedan kom vi på att ”vi har ju ett bryggeri!”.

Profile for Stayhard - Mens style online

Stayhard Magazine nr 2 2015  

Stayhard Magazine nr 2 2015  

Advertisement