__MAIN_TEXT__

Page 1

Nummer 1 2015 59 kr

Mode djungel och botanik trend chinos och sneakers

film hollywoodsvenskar resor fiske ger både spänning och avkoppling

catwalk vitt, vitt, vitt Sveriges största modemagasin

JASON STATHAM Från simhopp till Furious

| MagazinE | 1


2|

| Magazine


| MagazinE | 3


4|

| Magazine


| MagazinE | 5


N R 1 2015

INNEH Å LL 2 7. M e g a s t j ä r n o r i a s i e n

Vi har tittat närmare på de svenska artister som är megastjärnor i Asien men doldisar på hemmaplan.

3 4 . hol ly w ood - s v e n s k a r

Hur kommer det sig att svenskar plötsligt är så heta i Hollywoods drömfabrik? 3 7. o r i g i n a l e t Med nya Renegade lanserar Jeep sin minsta och mest flexibla modell någonsin.

46 vå rens s t ree t mode

Följ med oss till South Beach, Miami där vi plockat ihop det skönaste streetmodet.

62 psykisk ohälsa

Hur vet man att man mår dåligt egentligen? Stayhard har träffat Johan Norén, vd:n som gick från bettskena till pskykakut.

43. u ta n t v ek a n

Vi har träffat MTB Freeride-proffset Martin Söderström som siktar på att vinna världstouren.

52. ja son s tat h a m

Möt Jason Statham – actionskådisen som kör som en gammal gubbe.

80. cat wa l k t rends

Inspireras av vårens trender – mönstrat och sportiga influenser.

8 6 . i n t o t h e j u n g l e

Följ med oss in i djungeln där djur och växtliv gör avtryck i klädkod och mönsterbild.

118 . m u s c l e b e a c h

Funktionella och moderiktiga plagg för den som tränar inför beach 2015.

59 k arriär

Att jobba på en oljerigg på Nordsjön är ingen lek. Stayhard har träffat Ludwig Sterner – en roughneck som vittnar om en farofylld tillvaro.

6|

| Magazine

68

the boho man

Följ med till Topanga ranch i Kalifornien där slitna jeans, rutiga skjortor och naturnära material aldrig känts mer rätt.


| MagazinE | 7

S H OT BY A N D R E A S KOC K

wesc.com / @ wesc19 9 9 / facebook .com / superlativeconspiracy


L E DAR E

3

Favoriter

Snygga tröjor I vår får Stayhard in riktigt schysta t-shirts och tröjor från Speechless, ett svenskt varumärke med grafisk formspråk och fokus på klassiska bekväma passformar på tröjor. Trenden med så kallade ”message tees” är stor i vår och Speechless har tagit vara på det, med textbudskap hämtade från sociala forum och världens storstäder. Från 198 kr.

Vi är Stayhard.se

M

ode är så mycket mer än att bara ha något att klä på oss på morgonen. Det är ett uttryck för vår personlighet, vår livsstil och identitet. Våren är här och som så ofta när årstiderna skiftar kommer en vilja att förändra och förnya. I detta nummer av Stayhard Magazine har vi scannat av marknaden och lyft fram det mode som vi tycker speglar vår- och sommarsäsongen 2015. På stayhard.se finns det alltid något för alla, oavsett stil. Jason Statham är detta nummers omslagsperson, rykande aktuell med filmen Fast & Furious 7. Läs om hur han är som person och om hans karriär som modell och skådespelare. Är du filmintresserad ska du inte missa reportaget om Hollywoods nya favoritsvenskar, där vi berättar om svenska skådespelare som gjort sig ett namn i drömfabriken. Temaresor blir allt populärare, vi har träffat Mattias Helde som anordnar fiskeresor, något som handlar om stora naturupplevelser, spänning och gemenskap. Livet är inte alltid tipptopp, många mår dåligt av olika typer av stress. På s. 58 tittar vi närmare på psykisk ohälsa. Visste du att

8|

| Magazine

var fjärde man får en depression någon gång under sitt liv? En sak som förebygger depression är träning. Om inte det är motivation nog att gå och träna så ger PT Andreas Öhgren motivations- och träningstips på s. 133. Någon som inte har problem med motivationen är Martin Söderström, som i år satsar på att bli etta i Världstouren i MTB Slope Style. I detta nummer kan du även läsa om hur det är att jobba på oljerigg och om hur du kan tänka när du ska välja parfym. Vi hoppas att magasinet ger dig nya insikter och inspiration till vilka av vårens nyheter du ska komplettera garderoben med.

Kunglig hovleverantör Skultuna är ett anrikt företag med 400 år lång historia, specialiserat på design av mässing. Nu finns Skultunas stilrena manschettknappar och smycken att köpa på stayhard.se. Lite extra kul är att Skultuna är kunglig hovleverantör, något som man bara kan bli genom beviljande av H.M Konungen.

Trevlig läsning,

Tr ä n a m e r a ! Joakim Naumburg VD, Stayhard

Till våren utökar Stayhard utbudet av träningskläder, med bland annat kläder inom cykel och simning där du säkert känner igen varumärken som Speedo och Craft.


morris.se | MagazinE | 9


Spana in streetmode när det är som snyggast T-shirt, William Baxter, Artnr. 11269664, 198 kr

Reportaget från South Beach, Miami hittar du på sidorna 42-47.

Shorts, Dr.Denim, Artnr. 04254082, 498 kr

REDA K TIONSINFO NR 1 2015 An s v a r i g u t g i v a r e & c h e f r e d a k t ö r Joakim Naumburg Redaktör Anna Hanefalk Projektledare Martin Lindegaard & Mikaela Berntson Produktionsledare Oscar Johansson Art director Love Eneroth

Korrektur Eva Sahlström Repro Bosse Blom Ann o n s e r & m a r k n a d Anders Neck Art director inhouse Marcus Gröning P å o m s l a g e t: j a s o n s t a t h a m Foto: James Coldrey

Stayhard Magazine ges ut av Stayhard.se och produceras av Glory Days Media. Har du synpunkter på magasinets innehåll? Kontakta redaktionen på redaktionen@stayhard.se, 08–533 308 50. Annonser: anders@glorydays.se, 0760–17 66 86. Detta nummer av Stayhard Magazine ges ut i 120 000 exemplar. Redaktionen ansvarar ej för insänt, ej beställt material. Citera oss gärna, men ange källan. Stayhard reserverar sig för tryckfel, prisändringar samt att vissa produkter kan ha utgått ur sortimentet. Har du frågor angående Stayhard eller produkter som syns i magasinet? Kontakta kundservice: support@stayhard.se, 020–55 45 00. Telefontid vardagar: 09.30–16.00.

10 |

| Magazine


| MagazinE | 11


S tay

i n

t o u c h

STAY IN TOUCH Det här är sidan där vi blir lite personligare. Kika in bakom kulisserna, hör av er till oss för att få svar på frågor och funderingar, eller spana in nyheter från Stayhard.

Insändare

Handla mobilt

För ett tag sedan handlade jag för första gången på Stayhard.se. När jag skulle köpa nya jeans några veckor senare och gick in på er sida igen såg jag att ni erbjuder alla nya kunder 15 % rabatt, något jag missade när jag handlade första gången. Känns tråkigt att ha missat detta? /Peter

Du vet väl att du även kan handla från Stayhards mobilsite? Lika smidigt som på datorn. Nyligen har vi gjort en redesign som vi hoppas ska göra det ännu lite roligare att handla hos oss.

Hej Peter. Tack för ditt mejl. Nykundserbjudandet gäller en gång för alla upp till ett år efter att du har gjort ditt första köp. Så du har alltså inte missat erbjudandet när du inte använde det vid första inköpet, utan du kan använda det vid ett annat tillfälle /Stayhard Mejla oss på redaktionen@stayhard.se

Nyheter i sortimentet Nya varumärken på Stayhard under våren och sommaren: Asfvlt Pantofola d’Oro Björn Borg footwear Speechless SPana in Blench Vans samtliga Bucketfeet nyheter på Michel & Ness stayhard.se North Sails

12 |

| Magazine

Utökade tider i kundtjänst Från april utökar vi tiderna där du kan nå vår kundtjänst via chatt eller telefon. Du kan förstås även nå oss per mail. Se mer på www.stayhard.se/information.


b e h i n d

t h e

s c e n e s

Från Miami till LA 1.

Här bjuder vi på några glimtar från detta nummers modeplåtningarna. 1. Beach-plåtning på Miami Beach 2. Fotografering av Boho Man i Topanga utanför LA. 3. Inne i djungeln med fototeam och modell. 4. Uppe tidigt för det perfekta ljuset. Topanga utanför LA bjöd på magiska vyer och bilder. 5. Numrets träningsreportage plåtades på Muscle Beach i Venice, LA. 2.

3.

4.

5.


14 |

| Magazine


mouli.se | MagazinE | 15


1. Volvo Ocean Race Vart tredje år hålls Volvo Ocean Race, kappseglingstävlingen som går jorden runt under nio månader – I år är det dags igen! Tävlingen startade den 4e oktober i Alicante, Spanien, och avslutas med målgång i Volvos hemstad Göteborg runt den 21 juni i sommar. Årets race är historiskt på två fronter. Dels seglar samtliga sju lag i likadana båtar, den nya Volvo Ocean 65 och det svenska Team SCA är den första kvinnliga besättning i tävlingen sedan 2001. På herrsidan seglar Svenska Martin Strömberg med ett kinesiskt lag som heter Dongfeng Race Team.

STA RTELVA N Stayhard Magazines 11 bästa tips

En ny säsong är här och vi har plockat ut elva måsten. Från konst och snabba båtar till vårens kläder.

16 |

| Magazine

Sam Greenfield/Dongfeng Race Team/Volvo Ocean Race

s ta r t e lva n


s ta r t e lva n

2 . Tr i s s i p i k é Sommar, sol, brygghäng och … pikétröjor. Pikétröjan har länge varit ett nyckelplagg i den amerikanska preppygarderoben. De senaste säsongerna har den gjort en välförtjänt comeback på catwalken. I någon av dessa pikétröjor från Henri Lloyd är du både stilren, välklädd och avslappnad på samma gång. Bright White, Artnr. 11167089, 698 kr Morning Cloud, Artnr. 11167090, 698 kr Navy, Artnr. 11167118, 698 kr

3. Ekologiskt och snyggt Mouli slår ett slag för miljön och plockar in ekologisk bomull för delar av sin kollektion, bland annat den här t-shirten, organic tee. Du hittar den på Stayhard.se. Artnr. 11269585, 398 kr

| MagazinE | 17


s ta r t e lva n

FOTON: Affordable Art Fair Somei Chan

4. Affordable Art Fair Konst för alla – en konstmässa där skaparna ställer ut sina verk som kostar från 500 upp till 50 000 kronor. Mässan turnerar till sjutton storstäder runt om i världen och landar i Stockholm 1-4 oktober. Förutom att utforska, lära sig om konst och köpa tavlor, skulpturer, foton och litografier erbjuds du att delta i bland annat kostnadsfria aktiviteter, artistledda workshops och föredrag.

5. Provocerande snyggt Somewears t-shirt med tryck kan nog verka lätt provocerande för besserwissern. Kombinera den med jeansshortsen med rep i en skön tvätt i vanligt Somewear-manér. Rulla upp dem, släng på dem och du är helt redo för våren! T-shirt, Artnr. 08268995, 398 kr Shorts, Artnr. 04435655, 798 kr

18 |

| Magazine


s ta r t e lva n

6. Hawaii vs Lappland Vårens kanske mest twistade tryck ser vi i vårens kollektion från WeSC. Lappland möter Hawaii med tropiska blommor, snötäckta bergstoppar och tussilagon. Tar du en närmare till kan du se flakmopeder och klassiska Volvo-bilar sicksacka genom naturen. Detta är ett återkommande mönster som syns i allt från skor till kepsar och här på Hawaii Roman sweatshirt. Du hittar kollektionen på stayhard.se.

7. Världens tuffaste löpartävling? 250 km på 6 dagar. Genom Saharas öken. Du springer eller går och du bär din egen packning. Marathon des Sables är en dröm för vissa och en mardröm för de flesta. I år fyller tävlingen 30 år och går av stapeln 3-13 april i södra Marocko. Yngsta deltagaren någonsin var 16 år, äldsta 79. För att kunna genomföra detta galna race har löparna en följetrupp med allt från kameler till läkare och volontärer som sätter upp övernattningsstationer eller sköter stukade fötter och uttorkade kroppar. Cudos till alla som genomför detta race!

| MagazinE | 19


s ta r t e lva n

8. Sommarjeansen Ett säkert kort när det kommer till jeans denna säsong är modellen Ralston från Scotch & Sodas denimlinje Amsterdam Blauw (uttalas Amsterdam Blue). Kuriosa för dig som inte hört uttrycket Amsterdam Blauw förut är att det är namnet på den blå färg som användes när man målade holländskt porslin under ”the Golden Century” som varade från cirka år 1500-1750. Finns på Stayhard.se. Artnr. 04235385, 1 598 kr

20 |

| Magazine


s ta r t e lva n

10. Alen Yacht 68 Visst ser båten vid första åsyn ut att vara i storlek som en mindre sportbåt? I själva verket är det en stor lyxyacht, närmare bestämt 20,32 meter lång. Skaparna bakom skönheten är den turkiska båttillverkaren Alen Yacht i ett samarbete med den världskända arkitektfirman Foster + Partners. Resultatet – en väldigt stilig båt som tenderar att lura hjärnan.

9 . SMAL SILUETT Sommarens fräschaste jeans från Replay. Det elastiska materialet ger dig bekväma jeans med en slim passform utan att de ser stretchiga ut. De har dessutom en magisk effekt som gör att de sitter snyggt på alla typer av kroppstyper. Jeansen finns i flera olika tvättar och kollektionen stäcker sig även in på skjortavdelningen. Se fler guldkorn på stayhard.se. Artnr. 04435488, 1 298 kr

| MagazinE | 21


s ta r t e lva n

11. Nya passformer William Baxter har tagit fram nya snygga passformer på sina chinos och jeans nu till våren. Chinosmodellen Zack har en smal siluett i skön bomullsstretch. Jeansen Tim är skinny 5-ficksjeans i stretchig denim. Linne, William Baxter, Artnr. 11269668, 198 kr Jeans, William Baxter, Artnr. 13235211, 698 kr

22 |

| Magazine


OSSIAN| JACKET MagazinE | 23


24 |

| Magazine


| MagazinE | 25


TÄVLING! Ta chansen att tävla med Stayhard om biljetter till sommarens rockigaste konserter med Metallica, Foo Fighters eller Lenny Kravitz. Tävla om biljetter till önskad konsert för dig och din vän! 2 vinnare får 2 biljetter till 12 juni på ullevi

1 vinnare får 2 biljetter till 22 augusti på ullevi

2 vinnare får 2 biljetter till 4 augusti i scandinavium

KONSERTEN UTSÅLD VINN UNIKA BILJETTER!

FOO FIGHTERS

metallica

LENNY KRAvITZ

Det enda du behöver göra för att tävla om dessa eftertraktade biljetter är att:

1. Följ oss på Instagram @stayhard_official

2. Posta din bästa video eller bild från en grym konsert och tagga bilden med #stayhardmusic

3. @ din kompis som du vill gå på spelningen med och skriv vilken av konserterna du vill vinna biljetter till.

4. Du är nu med och tävlar om en rockig konsertupplevelse du sent kommer att glömma.

För att kunna vara med och tävla måste du ha en öppen profil på Instagram. Vinnarna kommer att publiceras på Instagram. Tävlingen pågår t.o.m 2015-05-27 Tävlingsvillkor: Juryn som består av medarbetare på Stayhards marknadsavdelning kommer att utse de vinnande bilder/videos som är tagna med en kreativ vinkel och en personlig prägel. Bilden/videon ska vara fotograferad/upptagen av den tävlande och får inte vara någon annan upphovsmans verk. Juryns beslut går ej att överklaga. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Anställda på Stayhard och anställdas familjemedlemmar får ej delta i tävlingen. Tävlingen pågår t.o.m 2015-05-27 och vinnarna kommer kontaktas 2015-05-29. 26 | | Magazine


m u s i k

MEGA STJÄ R NOR I ASIEN - doldisar i Sverige Te x t : A l b i n H a s s e l g r e n

De svenska artisterna Yngwie Malmsteen, Dirty Loops och Albin Myers har något gemensamt: De är alla megastjärnor i Asien men doldisar i Sverige. Och de är inte ensamma. Här berättar vi om svenskarna som är mer eller mindre okända på hemmaplan, trots miljonpublik på andra marknader.

| MagazinE | 27


m u s i k

N

är Yohio slog igenom i Melodifestivalen 2013 med låten Heartbreak Hotel blev han känd för den svenska publiken över en natt. Men faktum är att han sedan tidigare var ett stort namn i Japan där han släppt flera skivor och medverkat i tv-program inför tio miljoner tittare. 19-åringen i lolitaklänning är inte den enda svenska artisten som är relativt okänd i Sverige, men som slagit igenom stort i Asien. Den svenska dj:n Albin Myers kallas ”The Mighty Mohawk” i Indien. Anledningen är hans karakteristiska tuppkam. Under de senare åren har han, med sina egenproducerade houselåtar och populära remixer, skaffat sig många indiska fans.

“Den svenska dj:n Albin Myers kallas ”The Mighty Mohawk” i Indien” Svenska trion Dirty Loops från Stockholm upptäcktes på Youtube och har skördat stora framgångar i Asien. Bandet spelar en blandning av jazz, R&B och elektronisk dansmusik. Senaste Asienturnén innebar besök i Singapore, Thailand, Indonesien och Kina.

Japan stor marknad De asiatiska fans som tagit till sig den svenska musiken i störst utsträckning är utan tvekan japanerna. Det är något som sångerskan Meja fått uppleva. När hennes första album släpptes 1996 fick den ett svalt mottagande i Sverige. Ett år senare slog hon igenom stort i Japan där hon fick pris för årets bästa popalbum. Den svenska eurodance-sångerskan Pandora vann 1997 titeln som ”Best selling international artist” i Japan. Hennes första album sålde i över 700 000 exemplar på den japanska marknaden och hon medverkade i landets mest populära tv-program. Hårdrocken är ett särskilt viktigt bidrag till de svenska musikframgångarna i Asien. Den svenska gitarrvirtuosen Yngwie Malmsteen är ett bra exempel. I Asien är han fortfarande den gitarrgud han var på 80-talet. Särskilt i Japan, där han enligt egen utsago kastat ut ett antal tv-apparater genom hotellrumsfönster. Anledningen till hans popularitet sägs vara japanernas uppskattning för teknisk perfektion – något som Malmsteen med sin snabba spelstil och långa gitarrsolon definitivt levererar.

Korea och Thailand Även i Korea och Thailand är svenska artister populära. En svensk favorit i Korea är singer-songwritern Lasse Lindh. Hans karriär tog fart i Sydkorea efter att en av hans låtar spelats i en koreansk tv-serie. Han har nu gett ut flera skivor på den koreanska marknaden och blivit väldigt populär. I Thailand är Jonas Anderson en stor stjärna inom lookthung, en musikstil med rötter i lokal traditionell musik. Det anses vara den mest

28 |

| Magazine

karakteristiska thailändska popmusiken idag. Han har släppt åtta album och uppträtt på nationell TV.

Exotiska Sverige Det finns fler förklaringar än en till de svenska artisternas popularitet i Asien. Svenskarnas kreativitet, de kommunala musikskolorna och att många skriver texter på engelska sägs ha betydelse. Att Sverige dessutom är exotiskt i den asiatiska publikens ögon spelar också roll. En annan, något enklare, förklaring är att musiken helt enkelt är bra. Och de svenska artisterna uppskattar uppmärksamheten från de asiatiska fansen. De är nämligen ofta mer lojala och engagerade än vad vi är vana vid – och de köper faktiskt artisternas album. Att marknaden är stor gör inte saken sämre. Det är något som troligtvis gör att de svenska artisternas satsningar i Asien kommer att fortsätta. Det är kanske därför bara en tidsfråga innan asiaterna ser nästa svensk som sjunger i lolitaklänning. Eller en långhårig svensk som headbangar framför tusentals skrikande fans. Men huruvida de artisterna når oss här i Sverige återstår att se.


sm pu os ri kt

“Den svenska gitarrvirtuosen Yngwie Malmsteen är ett bra exempel. I Asien är han fortfarande den gitarrgud han var på 80-talet” | MagazinE | 29


30 |

| Magazine


www.scotch-soda.com | Tel. : +31 (0) 88 561 0000

| MagazinE | 31


SOME THINK A DARK BEER ISN’T REFRESHING.

IMPORTERAS AV GL BRANDS AB.

SOME ALSO WEAR SOCKS WITH SANDALS. THE ONE AND ONLY - NEWCASTLE BROWN ALE - 4,7% ALK.VOL 33 CL FLASKA, 16,10 SEK. ART.NR. 1538 33 CL BURK, 14,30 SEK (EXKL. PANT). ART.NR. 89661

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor. 32 |

| Magazine


m o d e

Rock ’n’ roll och stråhattar I sommar syns monokroma mönster och rockiga influenser hos Scotch & Soda. Färgerna är naturnära och materialen edgy.

S

cotch & Soda inleder sommaren med en kollision av stadens rock’n’roll och sandsträndernas mönster och paletter. Linneväv möter läder, hibiskusmönster och strandinspirerade färger. Det är lätt att utskilja de fyra spår som Scotch & Sodas skapat utifrån till sommarens kollektion.

ALOHA LONDON Föreställ dig Londons rock’n’roll-scen och Hawaiis stränder i ett. Färgerna är inspirerade av vågor som slagit upp på kritvita stränder och markeras med havsblåa toner. Här återfinns såväl ränder som blommiga mönster.

CARNABY SURF Retrotrenden möter den surfande gentlemannen i en kombination av mönstrade blazrar och stilrena snitt. Naturliga jeanstvättar kombineras med ljusa gröna och gula paletter. Lyxig bomull tillsammans med vävt linnetyg utgör en avslappnad look som kommer att sätta en frisk appeal på din sommargarderob.

SUN VALLEY TRIBE Känn dig trygg att blanda exotiska tryck med naturnära färger och retro-sportiga ränder. Siluetten tar oss tillbaka till 1950-talet med skräddarsydda skjortor och dressade shorts med en modern sport-twist.

SEÑOR RETRO Sommarens gentleman tar en resa tillbaka till Mexikos avslappnade dagar under 1950-talet. Stråhatten, den rustika korgvävda blazern och shorts i pasteller är tre viktiga element. Tillsammans med lekfulla avtryck i tryck och snitt inbjuds du till att plocka fram den avspända men stilsäkra mannen i dig.

“Linneväv möter läder, hibiskusmönster och strandinspirerade färger” | MagazinE | 33


f i l m

HOLLY WOODS N YA FAVORITSV ENSK A R Alicia Vikander som framtidsrobot, Björn Gustafsson i en spionkomedi med Jude Law och 50 Cent, och ”Nya Tider-Rebecca” tillsammans med Tom Cruise i Mission: Impossible 5. Där har ni Hollywoodfilmen anno 2015 - blågulare än någonsin tidigare. Te x t : J a k o b Å s e l l

34 |

| Magazine


“ L i t t l e g i r l s f r o m S w e d e n dream of silver screen quotations” sjöng Red Hot Chili Peppers i Californication på den tiden när en 12-årig Alicia Vikander drömde sig bort från sin spårvagn i Göteborg och en 15-årig Rebecca Ferguson fick sitt genombrott hos den svenska publiken i tv-såpan Nya Tider. Och visst väntade nya tider och ett stort genombrott på vita duken för dem båda. I år är Vikander dubbelt Hollywoodaktuell med fantasyfilmen The Seventh Son och i rollen som kvinnlig humanoid robot i Alex Garlands omtalade sci-fi Ex Machina. Samtidigt kan vi se Rebecca Ferguson spela mot Tom Cruise och sin gamla ”Nya Tider”-kollega, tillika Johan Falk-skurken Jens Hultén i Mission: Impossible 5. Och de är knappast ensamma Sverigeambassadörer i den amerikanska filmindustrin. I v å r h a r ä v e n C h i l d 4 4 svensk biopremiär. I rollerna ser vi bland andra storstjärnor som Gary Oldman och Tom Hardy men mer anmärkningsvärt ur ett blågult perspektiv är att de spelar mot Hollywoodsvenskarna Noomi Rapace och Joel Kinnaman samtidigt som Daniel Espinosa sitter i registolen. N ä r E s p i n o s a s o c h K i n n a m a n s gangsterdrama Snabba Cash petade ner storfilmen Avatar från den

Björn Gustafsson

Alicia Vikander i Seventh Son

foto: Emka74 / Shutterstock.com

“Plötsligt sköljer en ny svensk våg in över den amerikanska västkusten och stärker hoppet om en möjlig svensk storhetstid i drömfabriken”

Foto: Universal

Ä

nda sedan stumfilmens dagar då Anna Q. Nilsson och Greta Garbo lämnade Fattigsverige för att söka lyckan ”over there” har deras stjärnor på Hollywood Walk of Fame visat vägen västerut för nya generationer av filmare och skådespelare. Få har visserligen kommit i närheten av Ingrid Bergmans tre Oscarsstatyetter och fyra Golden Globes och det har allt som oftast handlat om spridda svenska framgångar. Tills nu. Plötsligt sköljer en ny svensk våg in över den amerikanska västkusten och stärker hoppet om en möjlig svensk storhetstid i drömfabriken, bortom Bondbrudar och mupparnas svenska kock.

foto: Morgan Norman

f i l m

Greta Garbo

H o l ly w o o d s v e n s k a r bakom kameran svenska biotoppen gav det ringar på vattnet som nådde ända till staterna. Sedan dess har filmens hela centrala stjärngäng fått pröva lyckan i USA. Joel Kinnaman (JW) har slagit igenom stort med dramaserien The Killing och i titelrollen i RoboCop, hårdingen Dragomir Mrsic (Mrado) skickades förra året in i framtiden i sci-fi-filmen Edge of Tomorrow och i sommar kan vi se Matias Varela (Jorge) i nyversionen av Kathryn Bigelows kultklassiker Point Break.

Paul Ottosson Långhårig ljudkille från skånska Lönsboda som vunnit tre ljudOscars för The Hurt Locker och Zero Dark Thirty.

Hoyte Van Hoytema Prisad nederländsk-svensk filmfotograf som plåtat filmer som Her, Interstellar och Låt den rätte komma in. Är bokad på nästa Bondfilm Spectre.

Per Hallberg

N o o m i R a p a c e å sin sida fick sin Hollywoodbiljett genom sin hyllade roll som Lisbeth Salander i Millenium-trilogin och har sedan dess varit ett hett namn inom industrin med roller i filmer som Prometheus och Sherlock Holmes: A Game of Shadows. Men svenskarna är inte bara eftertraktade för sitt svårmod, vilket charmtrollet Björn Gustafsson är ett levande bevis på. Kungälvskomikern har nämligen landat en roll i Bridesmaids-regissören Paul Feigs spionkomedi Spy, sida vid sida med stjärnor som Jude Law, Jason Statham och 50 Cent.

Ljudtekniker från Tryggestad på Öland som vunnit tre ljud-Oscars för Braveheart, The Bourne Ultimatum och Skyfall.

H u r u v i d a s t j ä r n s k o t t e n är där för att stanna eller ej återstår att se. Men vem vet, kanske blir det snart trångt för svenskarna på Walk of Fame. I listan hittar ni ett gäng aktiva Hollywoodsvenskar som håller till bakom kameran.

Musiker och regissör även känd som Stakka Bo, hett eftertraktad för sina reklamfilmer och musikvideos. Gör nu succé inom tv med Breaking Bad och The Walking Dead.

Lasse Hallström Vår flitigaste aktiva Hollywoodregissör som gör mer ”amerikanska” dramer än jänkarna själva genom filmer som Ciderhusreglerna, Dear John och Chocolat.

Johan Renck

| MagazinE | 35


36 |

| Magazine


M OTOR

ORIGINA LET Med nya Renegade lanserar Jeep sin minsta och mest flexibla modell någonsin. Nioväxlad automatlåda, avancerade terrängegenskaper och ny teknik gör att Jeep Renegade klarar sig lika bra i stan som i skogen.

| MagazinE | 37


M OTOR

N

amnet Jeep förknippas ofta med stora och tunga amerikanska bilar men på senare år har något hänt. Bilarna har blivit kompaktare, smartare och snyggare. Bättre, helt enkelt. Att Jeep har genomgått en förändringsprocess understryks inte minst av nya modellen Renegade som ställer många begrepp på ända och breddar Jeep-utbudet genom att ge sig in i det allt mer populära småsuvsegmentet. Med en längd på 424 centimeter är Renegade ungefär lika stor som en bil i golfklassen men har helt andra egenskaper. Jeep vågar till och med lova att Renegade har bäst terrängegenskaper av alla bilar i sin storleksklass, och de ser ut att ha torrt på fötterna. För den som så vill finns Renegade i ett bränslesnålt utförande

“Renegade är ungefär lika stor som en bil i golfklassen men har helt andra egenskaper” med framhjulsdrift och bensin- eller dieselmotor men för bättre framkomlighet finns två olika fyrhjulsdriftsystem kallade Active Drive och Active Drive Low 4X4. Det senare finns i värstingversionen Renegade Trailhawk som utöver den vanliga fyrhjulsdriften har högre markfrigång och en lågväxel som är bra när man ska dra tunga släp eller kravla sig upp för branta backar. Active Drive Low 4X4-systemet låter föraren anpassa bilen efter underlaget. Med ett knapptryck kan man välja mellan Auto, Snow, Sand, Mud och Rock och bilen anpassar då fyrhjulsdriften, motorn och växellådan för bäst framkomlighet men även bränsleförbrukning. Som extra hjälp i terrängen finns systemet Hill Descent Control som automatiskt bromsar bilen i branta nedförsbackar och gör det lättare att hålla spåret. Tack vare sin höga markfrigång kan Trailhawk-modellen vada genom nästan 50 centimeter djupt vatten. Inte bara vid sidan av, utan även på vägen övertygar Renegade tack vare påkostad individuell fjädring på alla fyra hjul med stötdämpare utvecklade av fjädringsspecialisterna Koni.

38 |

| Magazine

Renegade har g ta bety tilldelats högs ed 5 m AP C i Euro N stjärnor.


M OTOR

J e e p R e n e g a d e Tr a i l h a w k Pris: 299 900 kronor. (Renegade finns från 194.900) Motor: 4-cyl dieselmotor med turbo. 170 hk, 350 Nm. Kraftöverföring: Fyrhjulsdrift. 9-växlad automatlåda med lågväxel. Mått/vikt (cm/kg): Längd 423, bredd 180, vikt 1 548, tank 48 liter. Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 8,9 s, toppfart 201 km/h. Bränsleförbrukning: Stad 0,69, landsväg 0,51, blandad körning 0,58. CO2 155 g/km.

| MagazinE | 39


M OTOR

Jeep Grand Cherokee Summit.

Jeep Wrangler Unlimited Rubicon “Stealth” by Mopar.

Möjligheterna till terrängkörning är begränsade i Sverige men för den som vill lära känna sin Jeep finns Jeep Academy där man får lära sig vad bilen går för. Den som köper en ny Jeep blir inbjuden till en hel helg med körning både on- och offroad samt teoretisk och praktisk utbildning av Jeepinstruktörer.

“När andra världskriget rasade som allra värst behövde det amerikanska försvaret en ny och kapabel liten terrängbil.” Trots att den är mindre än alla tidigare Jeep-modeller och har en helt ny design går det att se det typiska Jeep-arvet i Renegade. Den breda fronten med stående ribbor flankeras av två runda strålkastare och är direkt ärvd från ursprungsbilen Willys Jeep som föddes ur andra världskriget. När andra världskriget rasade som allra värst behövde det amerikanska försvaret en ny och kapabel liten terrängbil. Det amerikanska

40 |

| Magazine

bilföretaget Willys Overland fick i uppgift att utveckla och serieproducera en lämplig bil och på rekordkort tid tog Willys fram en kompakt terrängbil som kallades MA (Military model A). Willys-bilen sattes genast i storproduktion och användes i hundratusental av de allierade under andra världskrigets slutskede. Det finns flera förklaringar till hur namnet Jeep uppstod. Den troligaste härstammar i den militäriska beteckningen GP (General Purpose) som slarvigt utlästes jeep. Eftersom Jeepen var den första riktigt användbara terrängbilen i modern tid kom namnet att bli närmast synonymt med terrängbilar. Som ett direkt svar på amerikanernas succé-Jeep tog britterna fram sin numera klassisk terrängbil Land Rover Defender och japanerna sin Toyota Land Cruiser. Även om delar av designen finns kvar från originalmodellen är Renegade en på alla sätt modern bil. Som en av de första bilarna på marknaden kan Renegade utrustas med en nioväxlad automatlåda. Med nio växlar, i stället för sex eller sju, blir det möjligt för motorn att i högre utsträckning köras på optimalt varvtal, vilket förbättrar accelerationen och bränsleförbrukningen. Fler hjälpmedel finns, bland annat i form av en backkamera, en adaptiv farthållare som automatiskt håller avståndet till bilen framför, kameror som håller uppsikt över döda vinkeln snett bakom bilen samt en bromsassistent som automatiskt bromsar bilen om det finns risk för en kollision. Renegade har i stort sett alla de senaste tekniska systemen som är allt för många för att rabblas här men värt att nämna är den nya taklösningen My Sky. Två stora takpaneler kan plockas bort för att öppna kupén mot himlen ovanför och som extra tillval kan den främre panelen bli elstyrd.


“We create classic shirts with a strong focus on the details.� www.savvycitizen.se

| MagazinE | 41


42 |

| Magazine


s p o r t

UTA N T V EK A N MTB Freeride är extremsporten som vuxit stort de senaste åren. En som varit med sedan sporten var ny är Martin Söderström. Efter två andraplatser siktar han i år på att vinna världstouren.

E

n tolvårig Martin Söderström trixade med sin cykel från morgon till kväll. Han kollade youtubeklipp på kvällarna och försökte härma på dagarna. När han var 15 år blev MTB Freeride ett begrepp och tävlingar började arrangeras. Martin hakade på direkt, och det gick bra på de svenska tävlingarna. I samma veva började han göra egna videos och därigenom blev han snart inbjuden till en tävling i Österrike.

Te x t : a n n a h a n e f a l k

Här reder vi ut begreppen! MTB Freeride är samlingsnamnet för alla som är ute och gör tricks med mountainbike. MTB Slopstyle är en disciplin inom MTB Freeride. Här åker man en uppbyggd bana och gör tricks. Fyra domare bedömer saker som svårighet, utförande, stil och helheten i åket.

– Hoppen där var mycket större än vad jag var van vid, men vid 16 års ålder kände jag mig odödlig så det var bara att köra. Och det gick bra. Han slutade som tvåa i kvalet och fyra i tävlingen totalt. Alla undrade vem den svenska grabben som kom från ingenstans var. Plötsligt haglade inbjudningar till tävlingar och som 17-åring var livet som professionell MTB Freerideåkare igång.

| MagazinE | 43


s p o r t

Hård träning Det kanske lät som att det gick ovanligt lätt för Martin att bli proffs, men det ligger otroligt många timmars träning bakom framgångarna. Utöver själva cyklingen krävs styrka, uthållighet och smidighet. – Axelpartiet tar mycket stryk när man ramlar, så där gäller det att bygga upp muskler som skydd. Jag gymmar en hel del för att ha den styrka som krävs för att klara cyklingen. Men det är hela tiden en balansgång, man får inte bli för bitig, då tappar man i smidighet och kan bli klumpigare på cykeln. När jag träffar Martin Söderström har han precis börjat träna igen efter sin andra skada på ett och ett halvt år. – Det är skönt att vara tillbaka. Jag var helt skadefri mina först tio år i sporten. Det längsta jag varit borta från cyklingen var två veckor. Att inte kunna cykla på nio månader, som rehabiliteringen tog vid första skadan, var en rejäl påfrestning. Utöver träning av kroppen krävs även mental träning. Varje hopp eller trick kräver 100 procent fokus. – Man får inte tvivla, en millisekunds tvekan kan avgöra om du kraschar eller inte.

“Det gäller att bygga upp muskler som skydd” MTB Freeride är en ung sport, utan stora organisationer i bakgrunden, som det finns i mer etablerade sporter. Det finns heller inga tränare. – Det är en ensam sport på det sättet, men det är också det om är tjusningen. Det finns inga regler för vad du ska göra, du kan utveckla egna hopp och tricks, det är bara din fantasi som sätter gränser. Baksidan av att det är en så pass ung sport är att det inte finns någon äldre att fråga saker om.

44 |

| Magazine

Till exempel när man skadar sig hade det varit grymt att ha en mentor, någon som varit med om samma sak och kunde peppa och ge råd.

Egen tävling

B ö r j a m e d MTB F r e e r i d e Den som vill börja med MTB Freeride behöver egentligen inget mer än en hoppanpassad mountainbike. Sedan är det bara att gå ut och köra. Sporten har inga regler, man utformar sina egna tricks och hopp. Titta på Youtube-klipp och försök härma. Numera finns även många banor, mer eller mindre professionella, runt om i landet.

Cykeln Cyklarna som används vid MTB Freeride är lägre och stabilare än vanliga mountainbikecyklar. De har bara en växel och det är enbart skivbroms bak som gäller. Som proffs har man inte flera cyklar, man har en cykel som man vårdar ömt. Varenda liten inställning är anpassad efter just sin ägare.

Men helt ensam är han såklart inte. Utöver vänner och familj har Martin en rad sponsorer som backar upp honom. En av dem är Red Bull, något som onekligen har sina fördelar. Martin nämnde vid ett tillfälle att det vore kul med en större tävling i Sverige. Det blev startskottet till Martin Söderström Invitational, en MTB Slopestyle-tävling som Red Bull sedan två år tillbaka arrangerat tillsammans med Martin i hans hemstad Uppsala. – Det har varit superkul att anordna. Vi har haft tävlingen på den plats i Uppsala där jag brukade cykla som liten, vid slottet och Botaniska trädgården. Jag minns att vaktmästaren brukade köra bort mig, han var väl rädd att jag skulle förstöra gräsmattorna. Men den här gången var jag välkommen, säger Martin med ett leende. Tyvärr har han inte kunnat delta i sin egen tävling än. – Jag har haft sådan maxad otur, första året bröt jag benet fyra veckor innan och förra året bröt jag foten tre veckor innan. Så jag har fått hålla mig på åskådarplats. För Martin har planeringen av tävlingen varit en bra sak att lägga energi på under rehabiliteringen. Att han kunnat ägna sig åt sitt största intresse, hobby och yrke även om han för tillfället inte kunnat cykla.

Revanschsugen Efter två långa skadeperioder och två andraplaceringar i världstouren är Martin supertaggad inför årets tävlingar. Mellan mars och augusti är det fem deltävlingar i touren. – Jag har just nu fullt fokus på att inte bli tvåa den här gången – jag ska vinna världstouren i år, det har jag bestämt mig för.


s p o r t

Följ världstouren! Världstouren består av cirka 20 tävlingar runt om i världen. Av dessa är cirka 15 kvaltävlingar till det som kallas Diamond Series, det vill säga de största tävlingarna. Här får de 30 bästa i världen chans att göra upp om världsmästartiteln. Alla Diamond series-tävlingar sänds live på www.redbull.com/bike: Crankworx Rotorua (Nya Zeeland) 27–29 Mars Crankworx L2A (Frankrike) 9–11 Juli Crankworx Whistler Slopestyle (Canada) 14–16 augusti Bearclaw Invitational (Canada) 21–23 augusti Redbull Rampage (USA) datum ej fastställt vid när magasinet gick till tryck.

| MagazinE | 45


South beach Style

Spana in streetmode när det är som snyggast. Vi drog till South Beach i Miami för att sätta en prägel på sommarens avkopplade kläder. Pe r N o r b e r g / J i mm y S v e n s s o n / / S t y l i s t : M i k a e l a Be r n t s o n Grooming: Karen Panoch // Model: Nick Hinman

46 |

| Magazine


Keps, WeSC, Artnr. 01372423, 348 kr Linne, Minimum, Artnr. 08268916, 298 kr Jeans, Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 04435504, 1598 kr Skor, Bucketfeet, Artnr. 09557480, 798 kr | MagazinE | 47


Keps, Franklin & Marshall, Artnr. 11269570, 298 kr T-shirt, Deeluxe, Artnr. 02364695, 298 kr Trรถja, Mouli, Artnr. 11461317, 598 kr Shorts, Gabba, Artnr. 04254132, 998 kr 48 |

| Magazine


Keps, New Era, Artnr. 05742282, 448 kr T-shirt, Resterรถds, Artnr. 08268960, 398 kr Shorts, Dr.Denim, Artnr. 04254083, 498 kr Skor, Le Coq Sportif, Artnr. 09557438, 848 kr

| MagazinE | 49


T-shirt, Adrian Hammond, Artnr. 11269523, 298 kr Jacka, Mouli, Artnr. 06546066, 998 kr Jeans, Gabba, Artnr. 04235418, 1098 kr Skor, Oill, Artnr. 09557556, 698 kr

50 |

| Magazine


Keps, WeSC, Artnr. 01372423, 348 kr Linne, Adrian Hammond, Artnr. 11269518, 348 kr Shorts, William Baxter, Artnr. 13235228, 498 kr Skor, Converse, Artnr. 11555008, 698 kr

| MagazinE | 51


Han är simhopparen som blev modell och actionskådis. Möt Jason Statham, en svärande engelsman som är som gjord för livet i actionvärlden.

JASON TATHA S Te x t : M o n i k a A g o r e l i u s

-kör som en försiktig ga

52 |

| Magazine


N AM mmal gubbe

| MagazinE | 53


j a s o n

D

et var aldrig meningen att Jason Statham skulle bli en actionstjärna. Det var inte ens meningen att han skulle bli skådespelare. – Jag har alltid varit en ambitiös tävlingsmänniska men jag har aldrig haft någon utstakad plan, förklarar han när jag träffar honom i London. Jag har aldrig riktigt tänkt på vad jag vill och hur jag ska nå dit, men när jag ger mig in i något nytt så gör jag det till hundra procent. Jasons vinnarinstinkt har varit stark sedan barnsben. Under skoltiden var han duktig i alla idrottsgrenar, framför allt gymnastik. Innan han blev skådespelare var han en högt rankad simhoppare. Under många års tid tävlade han i engelska landslaget och efter världsmästerskapen 1992 rankades han till nummer tolv i världen. Då la han av. – Jag hade helt enkelt inte råd att fortsätta, förklarar han. Det gav ingen inkomst. Simhopp är en så liten och ouppmärksammad sport, i alla fall på den tiden och det fanns ingen sponsring att få. Men jag ångrar inte min tid som simhoppare. Det var kul att tävla och att få resa till olika intressanta platser världen över. Men till slut kunde jag välja på att endera vara fattig och träna varje dag inför nästa olympiad i förhoppningen att komma med,

54 |

| Magazine

s tat h a m

eller så kunde jag hoppa av och ströjobba med allt möjligt och söka nya äventyr. Jag valde det senare. Jason sålde sportartiklar och kläder på marknader runt om i London och då och då trillade det in modelljobb för olika klädmärken, bland annat Levi’s jeans, Hilfiger och

“Jag har aldrig riktigt tänkt på vad jag vill och hur jag ska nå dit, men när jag ger mig in i något nytt så gör jag det till hundra procent” French Connection. Det var tack vare arbetet med French Connection han fick sin första filmroll. Modeföretaget var en av huvudsponsorerna till Guy Richies debutfilm Lock, Stock and Two Smoking Barrels och de tipsade Guy om den coola, charmiga, sportiga killen från södra London som skulle passa perfekt i en gangsterfilm. Filmen blev en succé och i

Guy Richies nästa film Snatch fick Jason en större roll. Efter det knackade Hollywood på dörren och han fick småroller på andra sidan Atlanten, varav den första uppmärksammade var The Italian Job och senare Transporter, som innebar det definitiva internationella genombrottet.

Som gjord för action Första gången jag träffade Jason var på inspelningsplatsen av Guy Richies Mean Machine och vi befann oss på en fotbollsplan i Londons förorter. Jason var glad och charmig och mellan tagningarna stajlade han med att göra bakåtvolter och andra akrobatiska konster som medskådisarna och filmteamet applåderade glatt åt. Med sina gymnastiska färdigheter, kaxiga attityd, gnistrande blåa ögon, vältränade kropp, skruvade humor och den genuina cockneydialekten är Jason som klippt och skuren för att spela tuffa actionroller. – Tack vare mitt tidigare liv som simhoppare hade jag ett försprång in i actionvärlden. Jag var vältränad, jag kunde göra volter och andra komplicerade rörelser i luften, vilket visade sig vara väldigt användbart. Det stora internationella genombrottet kom 2002 när han spelade huvudrollen i Transporter. Jason hade hittat hem. Han


j a s o n

s tat h a m

var från och med nu en actionstjärna som levererade det som actionfansen världen över ville ha. Han flyttade till Los Angeles, dejtade läckra modeller – bland annat engelskan Kelly Brook – och fick roll efter roll i stora actionfilmer, bland annat Crank-filmerna, Death Race, The Mechanic, Expendables-filmerna och Transporter-uppföljarna. Nu är han bioaktuell i Fast & Furious 7. – Jag avslöjar inget om handlingen, säger han. Ni får se allt när filmen kommer ut. Det är ett under att filmen över huvud taget blev färdig. Paul Walker, som spelar Brian O’Conner i de omåttligt populära Fast & Furious-filmerna, dog i november 2013, medan den bioaktuella filmen fortfarande spelades in. Paul var passagerare när hans vän racerföraren Roger Rodas körde en Porsche i mer än 160 km i timmen på en 70-väg. De kraschade in i en lyktstolpe och ett träd. Bilen exploderade och både Paul och Roger omkom.

“Det som hände Paul var fruktansvärt” Filminspelningen stannade av. Manuset skrevs om och ett halvår senare startade inspelningarna på nytt med Paul Walkers bröder Caleb och Cody som stand-ins för Pauls rollfigur så att filmen kunde bli färdig. – Det som hände Paul var fruktansvärt, säger Jason. Jag kände honom lite grann innan vi började arbeta tillsammans och han var en bra kille. Mer än så är inte Jason beredd att säga om Paul. Eller om filmen. Vi får helt enkelt vänta och se när filmen går upp på svenska biografer den 1 april.

Kör som en gubbe Jason har kört många snabba bilar på film och han har några coola bilar hemma i garaget i Los Angeles. Han är mest förtjust i klassiska brittiska bilmärken som Jaguar och Aston Martin. – Veteranbilar håller jag mig dock borta ifrån. Jag är ingen mekaniker så jag vill ha bilar som fungerar, inte bilar att meka med. – När jag var liten fantiserade jag om att bli endera Formel 1-förare eller stuntman, så på många sätt har mina barndomsdrömmar gått i uppfyllelse eftersom jag får köra snabba bilar och göra vansinniga stunts nästan varje dag i mitt arbete. Privat kör Jason oftast sin Audi S8, men någon racerfart blir det inte. – Nej. Jag lyssnar på bra musik i bilstereon och tar det lugnt i trafiken. Jag kör försiktigt som en gammal gubbe, det är säkrast så.

Modemedveten Jason flinar. Han har den ironiska brittiska humorn och verkar inte ta sig själv på alltför stort allvar. Som när han får frågan om han alltid varit modemedveten. Då skrattar han stort och berättar att hans mamma var sömmerska när han växte upp och som vuxen uppskattar och beundrar han det skickliga hantverket, men som liten hatade han att gå klädd i mammas hemsydda kläder. – Så fort jag blev gammal nog att välja mina egna kläder så blev det märkesjeans!

När man ber honom beskriva sin personliga stil kommer svaret snabbt: – En figurnära skjorta och skräddarsydd kostym slår allt. Till vardags är jag mest klädd i jeans och träningsskor, och därför känns det extra kul att sätta på mig kostymen när det är fest eller galatillställningar. Accessoarerna är viktiga, tycker Jason, men det får inte bli “för mycket”. Solglasögon har han på sig för det mesta. Dels för att han tycker att det är snyggt och för att det passar i soliga Kalifornien. I övrigt älskar han dyrbara klockor. Han har bland annat flera Rolex-klockor och en Patek Phillippe-klocka. Jason gillar en manlig avslappnad look och det finns vissa saker han aldrig någonsin skulle sätta på sig. – Du kommer aldrig att få se mig i ett par stentvättade jeans och blommig skjorta, skrattar han.

Håller sig i form för jobbet Jason fyller 48 år i sommar och han erkänner att det emellanåt känns i kroppen att spela in actionscener varje dag i flera månader i sträck. – Jag har oerhört stor respekt för stuntmän och stuntkoordinatorer. Det är tack vare deras hårda arbete och noggranna förberedelser som actionscener på film ser så äkta ut som de gör. De som jobbar bakom kulisserna med action får inte så mycket cred som de borde. Jason tränar inte på något glassigt Beverly Hills-gym utan på ett lite sunkigare gym i närheten av LAX-flygplatsen där nästan bara stuntmän tränar. – Det är kul. Jag gillar atmosfären och vi tränar, svettas och snackar stunts. Det är kul.

| MagazinE | 55


j a s o n

s tat h a m

vandlas till nya personligheter inför varje film. Haha. Jag är den jag är och så länge jag orkar med action så kör jag hårt. Det är helt okej att vara stämplad som actionskådis.

Träningen inför filmer ser olika ut beroende på vilken slags stunts och slagsmålsscener som krävs. – Jag tränar mycket boxning, judo och olika kampsporter. Det är ganska blandat. Hela grejen med hur jag slåss är att det ska se äkta ut men det får inte skada mina medskådespelare.

London och Los Angeles

Den svärande actionskådisen När man samtalar med Jason svär han nästan hela tiden och det kan ibland bli ett problem för honom. När jag träffade honom på inspelningsplatsen av den brittiska heist-filmen The Bank Job, en av de få filmroller Jason gjort som inte är actionrelaterad, skulle vi göra en tv-intervju som planerades att visas på dagtid på brittisk tv och det var viktigt att han inte svor under vårt samtal framför kameran. Det visade sig vara näst intill omöjligt. Jason fick nästan panik över att han inte kunde yttra en enda mening utan att säga ‘fuck’ minst tre gånger. Vi skrattade båda gott åt missarna och efter otaliga omtagningar och många gapskratt gick det vägen, men när kameran stängts av berättade Jason att han är väldigt lättstressad och oerhört självkritisk. – Jag vill göra rätt. Jag vill vara bäst. Så är det bara. Det är det som driver mig framåt. Samtidigt har han inga illusioner om att byta genre och bli en Oscarvinnande skådespelare i historiska dramer. Han beundrar skådespelare som Robert De Niro, som han spelade mot i Killer Elite, men han har inga planer på att konkurrera med De Niro om framtida roller. – Jag har hittat min nisch och är nöjd med den. Jag är ingen ‘method actor’ som Robert De Niro som kan för-

56 |

| Magazine

Om Jason NAMN: Jason Statham FÖDD: 26 juli 1967 FLICKVÄN: Modellen och skådespelerskan Rosie Huntington Whiteley. AKTUELL: Fast & Furious 7 går upp på svenska biografer den 1 april.

Som alla skådespelare jobbar Jason stenhårt med filmer i flera månader i taget. Dessemellan är han ledig. Tidigare passade han då på att dricka öl och strunta i att träna, men ju äldre han blir desto mer noggrann är han med kost och träning. – Jag äter nyttigt för det mesta och är måttlig med alkoholen och när det är dags att komma i form inför en filminspelning blir jag ännu mer disciplinerad. Då är det träning och protein- och grönsaksrik kost som gäller. När Jason är ledig hänger han gärna på stranden, träffar vänner och tar det lugnt. Han är bosatt i Los Angeles men har bostad även i London. När han är ledig reser han gärna hem till den brittiska huvudstaden och umgås med familj och vänner. Senare i år dyker Jason upp i actionkomedin Spy (mot bland andra 50 Cent, Jude Law och Björn Gustafsson) och nästa år dyker Mechanic 2 upp på bio, där Jason för andra gången spelar huvudrollen. Vad som händer efter det vet han inte ännu. Drömmer du om att spela den ultimata engelska actionhjälten James Bond? – Hum. Nä. Jag är killen som kör snabba bilar och vinner alla slagsmål men som inte riktigt får tjejen på slutet. Jag är nog mer den som dricker Heineken när Bond dricker champagne. Och det är inget fel med det.


BREWERY.SE

Regerande MÄSTARE... Mahou San Miguel sponsrar fotbollslagen Real Madrid, Atlético Madrid, Atlético de Bilbao, Getafe, Malaga, Granada, Sporting Gijon, Valladolid & Villarreal.

San Miguel Fresca 33 cl Alkoholhalt 4,4% Artnr: 89462 Pris 14.20 kr

San Miguel 33 cl Alkoholhalt 5,4% Artnr: 1585 Pris 15.10 kr

San Miguel Sleek can 33 cl Alkoholhalt 4,5% Artnr: 1534 Pris 10.20 kr

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor. | MagazinE | 57


I

58 |

| Magazine


k a r r i ä r

ROUGHNECK PÅ NORDSJÖN Tunga lyft och hårda arbetsdagar. Farliga kemikalier och extrema krafter. Stayhard Magazine har träffat Ludwig Sterner – en roughneck som delar med sig av hur det är att jobba på en oljerigg på öppet hav, tjugo mil utanför norska kusten, med livet som insats. T E XT : l i n n e a l i n d b l a d

| MagazinE | 59


k a r r i ä r

L

udwig Sterner jobbar på en av Norges drygt 30 oljeriggar på Nordsjön. Vissa flyter, andra är fästa med betong- eller stålstommar i havets botten, med huvuddäcket 30–50 meter över vattenytan för att stå emot de enorma krafter som råder till havs. De allra flesta är bemannade med bostäder och helikopterplattformer. Jobbar du offshore arbetar du i regel fyra av årets tolv månader och har en ingångslön på omkring 450 000 kronor om året. Fakta som speglar riskerna. På en oljerigg måste du ständigt vara uppmärksam på din omgivning. Med många tunga föremål i rörelse räcker det med ett snedsteg för att olyckan ska bli ett faktum. – Det är en ständig risk att befinna sig på en oljerigg. När vi borrar flera tusen meter ner i havets botten vill det höga trycket i jordskorpan komma upp. Skulle alla skyddsbarriärer svikta och dessa krafter komma upp till ytan så har man inte mycket att säga till om som människa, säger Ludwig Sterner. Om något underhåll behöver utföras på hög höjd eller på utsidan av oljeriggen, hissas man upp i personliftar för att utföra jobbet.

“Skulle något gå snett då så faller man cirka 25 meter innan man hamnar i det iskalla havet” – Skulle något gå snett då så faller man cirka 25 meter innan man hamnar i det iskalla havet. Man vistas dessutom bland starka kemikalier som är farliga både direkt på huden och genom inandning. Skyddskläder och krämer är otroligt viktigt för att skydda sig. Exponeras man för mycket för de giftiga ämnena kan det leda till allergi, och i värsta fall cancer, som kan göra att man inte kan arbeta på en oljerigg över huvud taget. Ludwig Sterner har klarat sig bra under åren i förhållande till riskerna, men för 1,5 år sedan fick han sin tumme krossad i en olycka. Först en timme senare satt han i en ambulanshelikopter på väg till sjukhus. Alla riggar har en så kallad Medic ombord som är specialiserad på den akutvård som krävs på en oljerigg. Men om skadan är allvarlig måste man till sjukhus så fort som möjligt – om vädret tillåter vill säga.

Från landkrabba till roughneck Under de första fyra åren av arbetslivet jobbade Ludwig Sterner bland annat med att installera inbrottslarm och andra säkerhetssystem hemma i Stockholm. Han var inte nöjd med vardagen och kände att han höll på att fastna i

60 |

| Magazine

Om Ludwig Ludwig Sterner är 26 år och bor i Stockholm. Vill du veta mer om hur det är att jobba offshore, kolla in webbplatsen - MrOffshore.se

ekorrhjulet av dåliga villkor. – Jag såg på mina äldre kollegor och tänkte, de har samma arbetsuppgifter som jag, samma antal semesterveckor och endast några tusenlappar högre lön. Det skulle inte bli min framtid. Han såg över sina alternativ och kom fram till att ett jobb på oljerigg verkade vara något för honom. Efter att ha hoppat runt på sammanlagt sju olika oljeriggar på Nordsjön har han nu fått en fast stationering på en av dem. Ludwig Sterner är vad som i branschen kallas roughneck och tillhör ett team som har hand om allt ifrån att borra samman 30 meter långa borrör som sedan ska 4 000 meter ner under havsbotten, till att smörja ventiler, pumpar, rengöra verktyg och spola rent däcket från olja och smuts.


k a r r i ä r

“Det är en ständig risk att befinna sig på en oljerigg” – Det är extremt fysiskt. Allting vi jobbar med är gjort av stål och väger mycket. Vi springer upp och ned för trappor. Slår med slägga, lyfter utrustning och klättrar i stegar. Min stegräknare visar allt ifrån 10–18 000 steg per dag. Jag äter mycket mat och har aldrig problem att somna efter skiftet. Dagarna ombord är långa och för att orka med är Ludwig Sterner mån om att ta hand om sin kropp. – Jag går upp 03.30 och tränar i gymmet som finns ombord. Jag jobbar alltid 12-timmarspass från sju till sju. Första veckan natt och andra dagskift. Under en dag har man sammanlagt 60 minuter rast. Jag jobbar i två veckor och är ledig i fyra. Men det skiljer sig beroende på företag och land. När passet är över väntar tolv timmars vila. En oljerigg står aldrig still, det är full aktivitet dygnet runt – året runt. – Jag älskar att det är så intensivt! Utöver det får vi ett stort utbud av mat i obegränsade mängder, våra kläder tvättade och hytten städad. Man behöver inte oroa sig för någonting förutom själva arbetsuppgifterna.

Att lyckas offshore Det krävs ofta stor arbetserfarenhet och utbildningar för att få jobb offshore. Ett minimumkrav från de flesta arbetsgivare är att du gått kursen Borr- och brunnteknik som finns tillgänglig på flera privatskolor runt om i Norge. Utöver den har Ludwig Sterner gått Teknisk Fagskola, Norges motsvarighet till yrkeshögskola. Utbildningen är två–tre år och kräver oftast fem års yrkeserfarenhet eller ett yrkesbevis. – Mina studiekostnader tillsammans med uppehälle i Stavanger, där jag pluggade, uppgick nästan till 200 000 kronor. Men det gick snabbt att jobba ihop pengarna igen. Det är väldigt många sökande på varje tjänst så ju högre utbildning du har desto större är dina chanser. Möjligheterna att utvecklas och göra karriär offshore är goda enligt Ludwig Sterner. – Det är ett väldigt spännande yrke och jag är stolt över att få vara delaktig i det. Du kan bo vart du vill i världen och jobba med detta. Bara man befinner sig på helikopterterminalen när det är dags att åka till jobbet.

| MagazinE | 61


u t r e d a n d e

FR Å N BETTSK ENA TILL PSY K A K UT Varför är det mer ok att säga att man har ont i ett knä än att man känner sig nere? Johan Norén hade aldrig föreställt sig att han kunde må psykiskt dåligt. Framgångsrik på jobbet och med ett rikt socialt liv hade han utåt allt. I över ett år ignorerade han alla tecken på att något var fel. Till slut var psykakuten enda alternativet. I den här texten tittar vi närmare på hur psykisk ohälsa och depressioner kan uppstå och vad vi själva kan göra för att stoppa det i tid. t e x t: a n n a h a n e fa l k / / f o t o : f r e d r i k m i k i v e r

ohan Norén gav bort alla sina pengar, skrev ett avskedsbrev och köpte allt han kunde tänkas behöva för att hänga sig i badrummet. – Som tur var lyckades jag inte. Jag hade velat dö den där dagen men insåg istället att jag ville leva, det blev vändpunkten för mig. Självmord är i Sverige den vanligaste dödsorsaken för män i åldersgruppen 15-44 år. 70 procent av alla som tar sitt liv är män. Var fjärde man får en depression någon gång under sitt liv. Det är dags att vi börjar prata om det här, att vi hjälps åt att vända statistiken.

”Det händer inte mig” Så tänker de allra flesta. Så tänkte även Johan. Innan sjukskrivningen var han vd för ett företag, försäljningschef för ett annat, delägare i ytterligare två företag samt satt med i styrelsen i sin bostadsrättsförening.

62 |

| Magazine

Te c k e n p å a t t något inte är bra: Sömnproblem. Du får små blackouter (tex glömmer hur man låser upp cykeln). Du får pirr eller domningar. Du blir irriterad och kan få vredesutbrott. Du blir likgiltig inför sådant du tidigare brytt dig om. Du dricker för mycket eller tar droger för att orka.

– Jag kunde inte säga nej, jag hade en naiv tro på att ju fler saker jag var engagerad i desto dugligare var jag. Det blev en sjuk jakt som dränerade mig inifrån. När det var som mest sökte han även helgjobb som snöskottare på SJ för att få prestera genom att använda kroppen. På kvällarna spekulerade han i aktier. – Drivet att prestera, att aldrig nöja sig, blev sjukt, men det är svårt att se det utifrån när du är mitt uppe i det. Rapport efter rapport vittnar om att många mår allt sämre psykiskt. Psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukdomar är numera den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Arbetsgivarna har ett stort ansvar, men vi som medmänniskor kan också göra en viktig insats. Men för att göra det behöver vi öka medvetenheten om varför man blir sjuk av stress och hur man kan stoppa det i tid. Ett första steg är att sluta skämmas och börja prata med varandra.


u t r e d a n d e

Verktyg för att förhindra att hamna i utmattning och depression Var ärlig med hur du känner – hur mår du egentligen? Försök identifiera varifrån stressen kommer. Är det din egen press om perfektion, är det jobbet, eller är det krav från familj och vänner? Ta reda på vad som är verkliga och vad som är upplevda krav. Träna. Träning förhindrar depression. Våga säga nej – både på jobbet och privat.

“Var fjärde man får en depression någon gång under sitt liv” Börja med att gå till dig själv. Hur reagerar du om en vän säger att han mår dåligt? Vågar du säga till dina vänner om du själv har det jobbigt? I många kretsar och sammanhang är det fortfarande mer ok att säga att man har ont i ryggen än att säga att man känner sig nere. – Många killar springer runt i ”Alfahania”, det är inte ovanligt med informella tävlingar om saker som vem som jobbar mest, tar minst semester, vilken bil man har, vilka resor man åker på och hur vältränad man är. Det man inte talar lika mycket om är hur man mår. Vissa kanske inte ens känner efter, man vill inte veta hur man mår, man trycker undan det och hoppas att det försvinner Många sätter upp en glad fasad och knyter handen i fickan. Men att trycka undan saker går bara till en viss gräns. Den gränsen är olika för olika personer, men alla har en gräns. För Johan började det med en bettskena. – Jag bet ihop käkarna så hårt att tänderna slipades ned. Lösningen på det var en bettskena. Redan här bör man egentligen ställa sig frågan varför man spänner käkarna så hårt, det är ju ett tecken på att något inte står rätt till.

Resan till helvetet och tillbaka En tid därefter fick Johan en ögonsjukdom, vätska i gula fläcken, vilket gjorde att raka linjer blev sneda när han

tittade på dem. En sjukdom som uppkommer när man har för mycket adrenalin i blodet, ofta på grund av stress. – Jag skrattade åt att jag inte kunde titta på ett excelark för att allt blev snett. Men på sjukhuset frågade de mig om jag funderat på att ändra min livssituation. Jag blev förbannad på dem, vad hade de för rätt att säga åt mig vad jag skulle göra? I efterhand inser jag ju att de försökte hjälpa mig. Johans mål var att bli miljonär, han hade aldrig tänkt existentiella frågor. Som gammal hockeyspelare var han van vid en grabbig kultur där man visade upp ett starkt och glatt yttre och körde på. – Jag var stolt över att jag aldrig tog några sjukdagar, men egentligen var det ett tecken på osundhet. Alla blir ju förkylda ibland, men det jag gjorde var att ta två Alvedon och gå till jobbet ändå. Johan ignorerade alla tecken på att något inte stod rätt till. Han fick kraftiga nattsvettningar, tappade hår, hade ett surr i händer och ben, domningar, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, var ständigt irriterad och hade morgonångest. – Jag slutade träna, blev asocial och känslomässigt avtrubbad. Jag gick runt som en robot, gjorde mitt jobb och gick hem och stirrade i taket. Snart började jag ha sena ankomster och fick sådan morgonångest att

Våga stänga av och koppla ner – du behöver inte vara ständigt tillgänglig. Ha sovrummet som en ”fredad zon” från datorer och mobiltelefon. Hjärnan måste vila. Våga ta en lunch själv ibland – att luncha med kollegorna blir ofta ingen paus från jobbet. Stress är en obalans mellan förmåga och krav. Försök att sänka förväntningarna. Det är ok att må dåligt ibland. Försök skapa en balans mellan ett rikt arbetsliv och en rik fritid.

Kom i kontakt med Johan Namn: Johan Norén Ålder: 34 år Kontakt: Jnnorre@gmail.com Instagram: Jnorrre

| MagazinE | 63


u t r e d a n d e

Johan är inte helt återställd, men livet har han fått tillbaka. Han har funnit en mening med tillvaron, i sommar gifter han sig och han har utbildat sig till stresskonsult. Träningen har varit en viktig del av Johans rehabilitering. – Depression skulle kunna liknas vid en inflammation i hjärnan, där man inte riktigt kan välja sina egna tankar. Men i den del av hjärnan som kallas hippocampus kan du nybilda hjärnceller genom träning. Med träning bevarar du också en frisk hjärna, det har massa positiva effekter. Det har gjorts forskning på deprimerade möss som sprang sig friska. Det är det jag gjort, jag har tränat mig frisk. Även om Johan i dag mår bra så blir hjärnan fortfarande lätt trött.

Johan när han mådde som sämst. jag kunde börja gråta ute på gatan. Till slut tog Johans familj tag i saken och körde honom till vårdcentralen, där han sjukskrevs och succesivt fick en rad mediciner: antidepressiva, ångestdämpande, insomningstabletter, sömntabletter och slutligen antipsykosmedicin. Medicinerna hjälpte inte. Till slut såg Johan ingen mening med det hela längre och försökte ta sitt liv. – Efter självmordsförsöket lade jag in mig på psyket och blev kvar där i fem veckor. Efter flertalet olika läkarkontakter där man försökt fastställa vad som var fel kom jag till slut i kontakt med en läkare som uteslöt psykisk diagnos. Äntligen fick jag veta vad som hänt mig. Jag hade fått något som kallas hjärnstress, vilket innebär att jag utsatt min hjärna för så mycket press att den i princip kokat sönder.

Lång rehabilitering Nu hade det vänt för Johan, men vägen tillbaka var – och är – fortfarande lång. Han ordinerades aktiv vila, med något han själv ville göra. Han ville fiska, något han snart ägnade tio timmar om dagen åt. – Jag trivdes med det, jag var själv på ett skönt sätt, kunde se ut hur som helst, och njöt

64 |

| Magazine

Johan idag.

av att titta på spöna och havet. I samband med att han började må bättre började han träna. Han hade gått upp 25 kilo under sjukperioden, både på grund av mediciner som ökar aptit och försämrar ämnesomsättning och på grund av inaktivitet och tröstätande. – Jag började gå långa promenader med mina föräldrars hund. Sedan åkte jag på träningsresa till Portugal. Sedan slutade han med medicinerna. – Jag lade av med alla mediciner från en dag till en annan och berättade inte det för någon. Jag vill dock poängtera att det inte är något jag rekommenderar då många är i stort behov av stöd vid avslutad medicinering, egentligen ska man trappa ner stegvis för att minska riskerna för biverkningar. Vid den här tiden hade jag fått upp ögonen för forskning som sade att träning kan ge samma positiva effekter som de mediciner jag tog. Så jag började träna mycket och märkte att jag mådde bra av det. Min morgonångest har jag kanaliserat genom löpning. Jag vaknar fortfarande ofta mellan tre och fyra på morgonen, men då går jag ut och springer istället för att må dåligt.

”Jag hade utsatt min hjärna för så mycket press att den i princip kokat sönder” – Gör jag för mycket saker och får för mycket stimuli för hjärnan så kan jag bli trött, tappa koncentrationen och få svårt att minnas. Så om jag ska ge ett tips till den som känner sig stressad så är det: förstå att det är allvar och ta tag i det direkt, låt det inte gå för långt. Vägen tillbaka kan vara längre än vad du någonsin kunnat föreställa dig.

Utmattningssyndrom En vanlig missuppfattning för det som kallas utmattningssyndrom är att det handlar om antalet arbetade timmar. ”Han arbetar ju bara åtta timmar om dan, hur kan han ha gått in i väggen?” är en fråga man ibland hörs ställa. Men det är så många fler faktorer som spelar in. Definitionen på negativ stress är en obalans mellan krav och förmåga. På arbetet kan negativ stress uppstå vid långa arbetsdagar, ohållbart hög arbetsbelastning, brist på positiv feedback, olösta konflikter och bristande ledarskap. Höga krav i dagens samhälle kan också ställa till det, vare sig de är verkliga eller ”bara” upplevda: Vi ska prestera på jobbet, vi ska vara snygga, ha senaste kläderna, vara vältränade, ha koll på trender, vara bra vänner, partners, föräldrar. Vi ska instagramma våra fantastiska helger med mera.


u t r e d a n d e

Deprimerade män får ofta följande symtom: Blir rastlös och beter sig inte som vanligt. Förlorar handlingskraft och beslutsförmåga. Har svårt för att komma igång på morgnarna, känner sig inte motiverad för en ny dag. Isoleringstendenser: Drar sig undan från familj och vänner.

”Jag har tränat mig frisk” Män och depression Depressioner kommer på köpet vid ett utmattningssyndrom, men kan självklart även uppstå av andra orsaker, som existentiell stress, svåra livshändelser eller psykologisk påfrestning. Om du tänker på hjärnan som en muskel eller ett organ bland andra muskler och organ i kroppen så är det kanske ganska självklart att den behöver återhämta sig för att fungera ordentligt. Blir den för belastad orkar den inte tänka positivt. Hjärnan jobbar med så kallad spårbildning, och där kan man hamna i en negativ spiral. Börjar du tänka negativa tankar, mår hjärnan ännu sämre och blir fortare utmattad. Det positiva i detta är att genom att jobba aktivt med återhämtning i form av sömn (hjärnvila) så ger du hjärnan en ärlig chans att orka vara positiv och ta beslut som är bra för dig. Depressioner tar sig olika uttryck hos olika personer. Den gängse bilden är någon som ligger och stirrar in i väggen, men det är inte hela sanningen – vissa blir utåtagerande, något som inte är helt ovanligt bland män som är deprimerade. Många män förstår inte själva att de har en depression. Tecken på manlig depression kan vara aggressivitet, irritation, att han blir mycket aktiv sexuellt, får kroppsliga smärtor, jobbar mycket eller dricker för mycket alkohol. Den amerikanska organisationen The Representation Project menar att den stereotypa manligheten sätter käppar i hjulet för många killar. Sedan barnsben får de höra saker som ”sluta gråta”, ”skärp till dig”,

”sluta gnäll”. Med andra ord har många män lärt sig de gör bäst i att hålla tillbaka sina känslor. Något som skapat en oförmåga hos många deprimerade män att förstå och verbalisera sina känslor. Om du frågar en sådan kille hur han mår, säger han förmodligen att han mår bra.

Blir lätt förvirrad, orolig och upprörd. Oförmåga att känna lust för aktiviteter. Ägnar sig åt risktagande: t.ex. farliga sporter, spelar för pengar, våghalsig bilkörning, tillfälliga sexkontakter. Ilska: ”kort stubin”, reagerar överdrivet på kritik, uppvisar aggressivitet, våld. Försummar ansvar och bryr sig inte om hur han beter sig. Förnekar depressionskänslor.

Toppen på isberget Johans historia är inte så unik som man kanske skulle kunna tro, även om han blev sjukare än de flesta eftersom han lät det gå så långt. – Det är vanligare än många tror att folk mår dåligt på olika sätt, men döljer det med en positiv fasad. Det är så många som utåt sett ser ut att må toppen som kommer till mig och berättar hur det egentligen är. Jag önskar att samhället kunde var öppnare och mer tolerant så att man slapp smyga. Johan önskar också att fler lär sig se tecken på om någon mår dåligt, för att kunna stoppa det i tid. – Märker du att en vän eller kollega förändras, till exempel har sömnproblem, är irriterad och får utbrott eller verkar likgiltig och inte vill umgås längre, så försök ta tag i det. Det kanske inte alltid är så lätt, en person som beter sig såhär kanske inte längre är sitt charmigaste jag. Men den personen är på väg in i en sjukdom och du som vän kan hjälpa till att stoppa det. Personen kanske inte alltid själv förstår att han mår dåligt, det är lite som med alkoholism, man har svårt att se sin egen situation.

Även tanke- och känslovärlden förändras: Har förlorat självförtroendet. Återkommande tankar på döden eller självmord. Talar negativt om sig själv:”jag är en misslyckad person”, ”det är mitt fel”, ”livet är inte värt att leva”. Beter sig omoget och oftast självömkande. Oroar sig för ekonomin. Upplever att han har en ändrad status inom familjen.

Källa: SPES i Stockholm

| MagazinE | 65


s tay h a r d

t i p s a r

– STAY H A RD TIPSA R – SÄ SONGENS FAVORITER

V

Mönstrat och sportiga influenser

i går mot ljusare tider, snart är vintermörkret ett minne blott. På Stayhard är våren redan här och på den här sidan vill vi dela med oss av några av vårens och sommarens tydligaste trender. Vår- och sommarmodet 2015 kommer fortsättningsvis att präglas av sportiga influenser. Ryggsäcken är en nyckelaccessoar och sneakers och textilskor dominerar både streetsmart mode och catwalks denna säsong. Skoklassiker som Vans och Superga har aldrig varit hetare och de är bara några av alla skor du kan välja bland i Stayhards sortiment. Stilguiden är ett återkommande inslag i magasinet och vårt sätt att tipsa er läsare om säsongens absoluta nyckelplagg. Den här säsongen är regnjackan ett av fenomenen – både praktisk, funktionell och helt rätt i modet.

Träningskläder I höstas lanserade vi träningskläder, något som blivit varmt välkommet bland våra kunder. Träning och motion är för många ett självklart inslag i vardagen och modet kring detta är hett. Självklart fortsätter vi därför att utveckla utbudet, och en nyhet i vår är bland annat att Stayhard tar in träningskläder för cykling och simning. Snart har du ingen ursäkt att tacka nej till ett triathlonlopp eller utmana kompisarna i multisport.

Sol och bad Inför säsongens badmode åkte vi till den amerikanska östkusten och tog tempen på Miami. Soliga South Beach med sin puls och energi avspeglas

66 |

| Magazine

på detta nummers bad- och sommarmode som är färgstarkt och modernt. På Stayhard hittar du ett brett utbud och bestämmer själv om du väljer det klassiska spåret eller det lite mer utmanande, kanske med ett färgstarkt mönster. Valmöjligheterna är många och inget kan bli fel, badshortsen är ett riktigt karaktärsplagg i sommar och om vi får tipsa ska du ha minst ett par nya i garderoben inför beach 2015.

Denim – en trendig klassiker Denimtrenden håller i sig. Bensiluetten blir allt smalare, materialen mer följsamma och bekväma och tvättarna mer genuina. Du har väl inte missat att Nudie är ett nytt varumärke på Stayhard sedan i höstas? I vår förstärker även The Blue Uniform denimfamiljen. Säsongens denimplåtning förde oss till den amerikanska vildmarken där naturen och närheten till denimens ursprungsmiljö inspirerade och satte karaktär för reportaget ”Boho Man”.

Sommarfräsch Nu är det hög tid att börja rusta huden för ljus och sol. Vi ger dig de bästa tipsen för detta och har även gjort ett urval i Stayhards sortiment, med produkter som både hjälper dig hålla fräschheten i hyn uppe och som skyddar den. Bläddra vidare för en djupdykning i några av vårens och sommarens starkaste trender.


s tay h a r d

1.

t i p s a r

2.

4.

3.

5.

6.

9.

7.

10.

11.

8.

1. Jacka, Scotch & Soda, Artnr. 05851266, 1898 kr // 2. Skinnjacka, Jofama, Artnr. 04449213, 2998 kr // 3. Tröja, Speechless, Artnr. 11269843, 348 kr 4. Skjorta, William Baxter, Artnr. 10653477, 498 kr // 5. Skjorta, Nudie, Artnr. 04254058, 1198 kr // 6. Ryggsäck, Eastpak, Artnr. 06426360, 698 kr // 7. Skor, Oill, Artnr. 09557403, 698 kr // 8. Gummistövlar, Tretorn, Artnr. 04458066, 698 kr // 9. Kompressionstights, 2XU, Artnr. 06438151, 1298 kr // 10. Trimmer, Babyliss, Artnr. 11898406, 698 kr // 11. Skäggolja, Sharper Of Sweden, Artnr. 11898400, 158 kr

| MagazinE | 67


Topanga ranch i Kalifornien, ett ställe där genuin denim, funktion, naturliga material och tvättar är vardag. Plocka fram din oborstade sida; Slitna jeans, rutiga skjortor och naturnära material har aldrig känts mer rätt. f o t o : Pe r N o r b e r g / J i mm y S v e n s s o n . S t y l i s t : M i k a e l a Be r n t s o n . G r o o m i n g : B l o n d i e / E A M G M T. Model: Craig Stickland

68 |

| Magazine


Linne, Army Of Me, Artnr. 08268956, 598 kr Trรถja, Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 07461152, 898 kr Jeans, Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 04435505, 1898 kr Skor, Dr. Martens, Artnr. 07158139, 1598 kr Halsband, Smash, Artnr. 07120176, 298 kr Armband, X Design Sweden, Artnr. 07120259, 398 kr Armband, X Design Sweden, Artnr. 07120257, 498 kr Armband, X Design Sweden, Artnr. 07120182, 398 kr | MagazinE | 69


Skjorta, Nudie, Artnr. 10653465, 898 kr Trรถja, Minimum, Artnr. 10663322, 498 kr Jeans, Nudie, Artnr. 04235406, 1698 kr Skor, Dr. Martens, Artnr. 07158139, 1598 kr Halsband, Smash, Artnr. 07120176, 298 kr Armband, X Design Sweden, Artnr. 07120259, 398 kr Armband, X Design Sweden, Artnr. 07120257, 498 kr Armband, X Design Sweden, Artnr. 07120182, 398 kr 70 |

| Magazine


Linne, Army Of Me, Artnr. 08268957, 598 kr Trรถja, Adrian Hammond, Artnr. 10653457, 798 kr Jeans, Antony Morato, Artnr. 04254094, 1198 kr

| MagazinE | 71


T-shirt, William Baxter, Artnr. 11268228, 148 kr Jacka, Nudie, Artnr. 10646103, 1498 kr Jeans, Gabba, Artnr. 04235417, 1448 kr Armband, AROCK by a&a man, Artnr. 07120152, 498 kr Armband, AROCK by a&a man, Artnr. 07120164, 398 kr 72 |

| Magazine


Linne, Dr.Denim, Artnr. 08268922, 198 kr Skjorta, WeSC, Artnr. 04254135, 698 kr Jeans, Nudie, Artnr. 04235403, 1698 kr

Linne, Minimum, Artnr. 08268912, 398 kr Skjorta, BLK DNM, Artnr. 10653461, 1498 kr Skinnjacka, ROCKANDBLUE, Artnr. 04449217, 1698 kr

Linne, Army Of Me, Artnr. 08268957, 598 kr Trรถja, Ljung, Artnr. 06462048, 998 kr Skinnjacka, ROCKANDBLUE, Artnr. 04449224, 3698 kr Halsband, Smash, Artnr. 07120176, 298 kr

T-shirt, Adrian Hammond, Artnr. 11269489, 348 kr Skinnjacka, ROCKANDBLUE, Artnr. 04449220, 1998 kr Jeans, G-Star, Artnr. 04435516, 1198 kr Skor, Frye Boots, Artnr. 07158201, 2398 kr | MagazinE | 73


s t y l i s t e n

t i p s a r

jeansskjortan Räddaren i nöden

En snygg jeansskjorta kan rädda en outfit i de flesta lägen – en klassiker du aldrig kan ha för många av.

Adrian Hammond, Artnr. 11134281, 798 kr

Replay, Artnr. 07753044, 998 kr

Just Junkies, Artnr. 04246886, 798 kr

prisvärd

Dr.Denim, Artnr. 11253148, 498 kr

Nudie, Artnr. 10653464, 1198 kr

Dr.Denim, Artnr. 11253152, 398 kr

Antony Morato, Artnr. 04254104, 998 kr

74 |

| Magazine

Lee, Artnr. 10653456, 1098 kr


s t y l i s t e n

t i p s a r

jeanssHORTSEN Sommarens måste

Ingen sommar utan ett par riktigt snygga och sköna jeansshorts, i år är de dessutom ett starkare modekort än på länge.

STYLISTENS VAL

G-Star, Artnr. 04254080, 998 kr

Gabba, Artnr. 04254133, 1098 kr

Antony Morato, Artnr. 04254100, 698 kr

Dr.Denim, Artnr. 04254084, 498 kr

William Baxter, Artnr. 13235228, 498 kr

Replay, Artnr. 02335113, 998 kr

G-Star, Artnr. 04254081, 898 kr

| MagazinE | 75


s t y l i s t e n

t i p s a r

BL ACK denim Rocksommar

Svart denim utgör ett perfekt basplagg i var mans garderob. Matcha med en accentfärg för en mer vågad look som passar lika bra på festivalen som uteserveringen.

Dr.Denim, Artnr. 04435518, 498 kr

Dr.Denim, Artnr. 04435519, 598 kr

Adrian Hammond, Artnr. 13235168, 1298 kr

Red Collar Project, Artnr. 11134310, 998 kr

superslim

Gabba, Artnr. 04235415, 1448 kr

76 |

| Magazine

William Baxter, Artnr. 13235212, 698 kr

Adrian Hammond, Artnr. 13235199, 1398 kr

Jacka, Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 04246814, 1598 kr

Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 04435497, 1198 kr


s t y l i s t e n

t i p s a r

BLUE denim Klassikern

Finns det något mer tidlöst än ett par snygga blå jeans? Med hållbart material och naturliga tvättar har du en långvarig och pålitlig vän i garderoben.

Gabba, Artnr. 04235414, 1298 kr

Diesel, Artnr. 04235408, 1498 kr

Nudie, Artnr. 04235404, 1398 kr

Nudie, Artnr. 04235405, 1298 kr

Adrian Hammond, Artnr. 13235186, 1298 kr

Adrian Hammond, Artnr. 13235188, 1298 kr

Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 04435498, 1398 kr

Antony Morato, Artnr. 04254098, 1198 kr | MagazinE | 77


m o d e

NYTT VARUMÄRKE PÅ STAYHARD i vår

design utan kompromisser Med ingenjörsteknik av toppklass och med hjälp av världens seglingselit skapar North Sails kläder för dig som endast nöjer dig med det bästa – i såväl design som funktion.

N

orth Sails grundades 1957, i San Diego Kalifornien, och har sedan dess varit det i särklass mest innovativa varumärket inom segling och på senare år även inom lifestyle. Grundaren Lowell North startade företaget med målet att tillverka segel som var snabbare än konkurrenternas. Hans känsla för material och tillverkningsprocesser applicerades senare i kläder. Tack vare skickligheten hos världens främsta seglare och segelmakare har North Sails kunnat kombinera passion, teknologi och innovation i ett, vilket bara kan resultera i en sak – oslagbara produkter! Vår- och sommarkollektionen 2015 är skapad utifrån ledorden: strikt och enkelt med funktionella inslag. För North Sails innebär

78 |

| Magazine

det ”enkla” att återgå till färger som är kopplade till de traditionella seglarkläderna. North Sails-logotypen har inför våren omtolkats för att bli mer enkel och stilren. Stars & Stripes-flaggan finns närvarande som en påminnelse om North Sails amerikanska arv. Vi kommer att kunna se svarta och vita kulörer samt royal- och marinblått som sätter en modern touch på kollektionen. Trycken har färger i olika nyanser eller glänsande och matta ytor i kontrast med varandra. På Stayhard.se kan du bland annat hitta badlakan, t-shirts och badbyxor i världsklass från North Sails senaste kollektion.


| MagazinE | 79


Catwalk trends Stayhard har valt ut de absolut starkaste trenderna från catwalken denna säsong. Här presenterar vi tre trender som inte får passera obemärkt.

ss2015 80 |

| Magazine


c at w a l k

t r e n d e r

THE BOX ER 1.

2.

3.

T-shirt, Champion, Artnr. 11269324, 148 kr Tröja, Resteröds, Artnr. 06464149, 598 kr Shorts, Champion, Artnr. 06438174, 248 kr

allaboutfashion.com

1. Tröja, Kvarn, Artnr. 11269106, 298 kr // 2. Linne, Champion, Artnr. 11269539, 198 kr // 3. Tröja, Adrian Hammond, Artnr. 11269509, 498 kr 4. Keps, Les Artists, Artnr. 05742301, 448 kr // 5. Shorts, Champion, Artnr. 06438176, 398 kr 4.

TIPS

5.

Det är inte bara bekvämt – det är superrätt! Bjud in sportiga influenser och den vida, bekväma siluetten till din look. Med tydliga tryck och sweatshirt-material är du hemma.

TOPPA STILEN MED

Fila, Artnr. 07357102, 498 kr

North Sails, Artnr. 01372482, 998 kr

Adrian Hammond, Artnr. 13155123, 148 kr

Urbanears, Artnr. 11695078, 598 kr

| MagazinE | 81


c at w a l k

t r e n d e r

BRIGHT W HITE 1.

2.

3.

T-shirt, Tiger Of Sweden Jeans, Artnr. 11268630, 398 kr Skjorta, Cause and Consequence, Artnr. 10653381, 498 kr Chinos, NN07, Artnr. 11134204, 998 kr 4.

5.

allaboutfashion.com

6.

1. Tröja, Army Of Me, Artnr. 13361269, 898 kr // 2. Jeans, G-Star, Artnr. 04435513, 1048 kr // 3. Tröja, Morris, Artnr. 11161069, 1398 kr // 4. Skjorta, William Baxter, Artnr. 10653477, 498 kr // 5. T-shirt, Adrian Hammond, Artnr. 11269662, 398 kr // 6. T-shirt, Army Of Me, Artnr. 00968344, 598 kr

TIPS Benvitt, kritvitt, gråvitt – Den monokroma vita trenden är ett säkert kort i sommar. Var inte rädd att bära samma ton från topp till tå, om du så ska ta en promenad längs stranden eller äta middag tillsammans med vännerna.

TOPPA STILEN MED

Sail Racing, Artnr. 05742312, 298 kr

82 |

| Magazine

Henri Lloyd, Artnr. 09557486, 998 kr

X Design Sweden, Artnr. 07120251, 498 kr

Fila, Artnr. 07357100, 798 kr


c at w a l k

t r e n d e r

GET A RTISTIC 1.

2.

3.

Skjorta, Cause and Consequence, Artnr. 10653381, 498 kr Tröja, Diesel, Artnr. 12962152, 1498 kr

allaboutfashion.com

1. T-shirt, Adrian Hammond, Artnr. 11269462, 348 kr // 2. T-shirt, Religion, Artnr. 04246846, 548 kr // 3. Tröja, Scotch & Soda, Artnr. 02364730, 998 kr // 4. T-shirt, Deeluxe, Artnr. 02364699, 298 kr // 5. Tröja, Deeluxe, Artnr. 02364698, 598 kr

4.

5.

TIPS Konstnärliga och grafiska element influerar modet 2015. Det här är tillfället att tänja på dina gränser och våga ta plats med allt från blommor till leopard och etnomönster. Låt fantasin flöda!

TOPPA STILEN MED

Bucketfeet, Artnr. 09557480, 798 kr

AROCK by a&a man, Artnr. 07120168, 598 kr

2-pack kalsonger, Muchachomalo, Artnr. 01372434, 398 kr

Franklin & Marshall, Artnr. 11269570, 298 kr

| MagazinE | 83


k l ä d vå r d

GA MM A LT BLIR N Y TT Felköp har vi alla gjort. För små skor, en tröja som inte sitter riktigt bra eller en tröja som kliar. Ibland tröttnar man på plagg som det egentligen inte är något fel på? Sälj det vidare – få pengar till att köpa nytt och gör miljön en tjänst. t e x t : ANNA h a n eFALK

84 |

| Magazine


k l ä d vå r d

E

tt sätt att sälja avlagda kläder och felköp är att lämna in sakerna på en second handbutik och sälja på kommission, det vill säga att man väntar någon månad och får pengar om de säljs. Ett betydligt enklare och snabbare sätt är att använda sig av någon av de större säljsajterna. Marcus Almen jobbar på Tradera, där du kan välja att sälja till fast pris eller på auktion. Han ger sina bästa tips om hur man gör för att få så mycket betalt som möjligt. – För det första gäller det att lägga upp en bra annons. Sedan spelar det in när på veckan och dygnet annonsen avslutas. Många auktioner trissas upp sista minuterna, så därför är det bra om auktionen avslutas en kväll eller helg när många är lediga och kan bevaka den. Andrahandsvärdet på din vara kan skifta. Men i allmänhet kan man säga att starka varumärken har ett bättre andrahandsvärde och oftare blir sålda.

“Märkeskläder i bra skick får du ungefär halva ursprungssumman för.” – Märkeskläder i bra skicka får du ungefär halva ursprungssumman för. Har du något unikt vintageplagg eller antik klocka eller liknande kan du få betydligt mer. Ett annat tips är att sälja utifrån säsong, en vinterjacka i maj kommer du inte få lika mycket för som om du säljer den i november. Är du osäker på vad din vara är värd kan du titta på pågående och avslutade auktioner för liknande varor. Marcus Almens säljknep är också att lägga ett utgångspris på 1 krona för att trigga igång en auktion. Vågar du inte chansa på att skinnjackan som du köpt för 5000 kronor säljs för en femtilapp kan du sätta ett hemligt så kallat reservationspris, som köparen inte kan se. Där anger du den lägsta summa du kan tänka dig sälja för. – Får du inte varan såld, prova att lägga

ut den igen. Det kostar inget att lägga upp annons på Tradera, du betalar bara för annonsen om du får varan såld. Därför kan det vara värt att lägga upp den igen. Fundera över vad som gjorde att du inte fick den såld. Var bilden inte tillräckligt bra, var texten inte tydlig nog? Var varan inte i säsong, vänta och lägg ut den när tiden är bättre. Testa dig fram så ser du vad som funkar.

En bra annons Hur du utformar din annons kan vara avgörande för vad slutpriset landar på. Här är några saker att tänka på: Bild tillsammans med rubrik är det som köparen ser när den scrollar igenom sajten. Ju bättre bild och rubrik, desto fler som klickar in på din annons. Rubriken ska tydligt beskriva vad du säljer. Är det ett starkt varumärke så nämn gärna det, kanske även storlek. Tex: Skinnjacka, Tiger, M. Tänk på att fota med ren bakgrund, bra ljus och ur flera olika vinklar. Få med detaljer på plagget, så att det unika med plagget framhävs. Annonstexten ska vara kortfattad och beskrivande. Nämn gärna eventuella slit-

ningar eller liknande så att din köpare inte får några obehagliga överraskningar. Ju mer info du ger desto tryggare upplevs du som säljare. Var tydlig med villkoren. Brukligt är att köparen betalar frakten, du anger fraktkostnad redan i annonsen. Här talar du även om hur du vill att köparen ska betala.

Betalning och betyg Sist men inte minst ska du ju få betalt för din vara. Du kan välja att få det via Klarna eller Paypal men även Swish, banköverföring eller faktura. Alternativ som Klarna och Paypal gör transaktionerna säkrare. Kontant betalning kan vara ett alternativ om köparen befinner sig på samma ort som du och vill hämta upp varan. När du sålt eller köpt en vara på Tradera får du lämna betyg. – Betygen är en viktig del i tryggheten och trovärdigheten mellan köpare och säljare, får du låga betyg kommer färre att vilja handla av dig och du får sämre betalt för dina varor. Höga betyg ger åt andra hållet goda chanser till lite extra pengar i plånboken.

| MagazinE | 85


into the jungle Den här säsongens bohemiska influenser är stora i allt från typ av plagg till detaljer och mönster. Modet för oss in i djungeln där djur- och växtlivet gör avtryck i klädkod och mönsterbild. Vill du vara mer diskret – välj linneskjortor, byxor och jackor i naturnära toner. F o t o : Pe r N o r b e r g / J i mm y S v e n s s o n . S t y l i s t : M i k a e l a Be r n t s o n . Grooming: Olivia Colacci. M o d e l : Le v i S t o c k e

86 |

| Magazine


Skjorta, Dr.Denim, Artnr. 11253150, 398 kr Kavaj, Scotch & Soda, Artnr. 10646105, 1898 kr Shorts, Minimum, Artnr. 02335115, 598 kr | MagazinE | 87


T-shirt, Adrian Hammond, Artnr. 11269491, 348 kr Jacka, Mouli, Artnr. 06546029, 998 kr Chinos, Dr.Denim, Artnr. 04435525, 598 kr 88 |

| Magazine


Skjorta, NN07, Artnr. 04254106, 1098 kr N채sduk, Tiger Of Sweden, Artnr. 02423406, 298 kr Klocka, Triwa, Artnr. 05625140, 1498 kr | MagazinE | 89


T-shirt, Adrian Hammond, Artnr. 11269488, 348 kr Chinos, William Baxter, Artnr. 13235210, 698 kr Klocka, Triwa, Artnr. 05625133, 2298 kr 90 |

| Magazine


Keps, Tiger Of Sweden, Artnr. 01372397, 498 kr Skjorta, NN07, Artnr. 04254105, 998 kr Tröja, Lacoste, Artnr. 06462042, 898 kr Shorts, Dr.Denim, Artnr. 04254086, 498 kr Ryggsäck, WeSC, Artnr. 06426367, 598 kr

Skjorta, Nudie, Artnr. 10653464, 1198 kr Jacka, G-Star, Artnr. 13346140, 1698 kr Chinos, G-Star, Artnr. 11134293, 1198 kr

Hatt, Tiger Of Sweden, Artnr. 01372395, 698 kr Skjorta, Scotch & Soda, Artnr. 04254141, 898 kr Klocka, Triwa, Artnr. 05625140, 1498 kr

Tröja, Scotch & Soda, Artnr. 02364730, 998 kr Jacka, Scotch & Soda, Artnr. 05851279, 1998 kr // Chinos, Morris, Artnr. 11134288, 998 kr // Skor, Gant Footwear, Artnr. 09557450, 798 kr | MagazinE | 91


s t y l i s t e n

t i p s a r

chinos Chinosen är tillbaka som ett måste i vår. Välj bland ett stort utbud av tvättar, passformer och kvalitéer för att hitta din personliga favorit. Du hittar fler modeller på stayhard.se

Morris, Artnr. 11134289, 998 kr

William Baxter, Artnr. 13235210, 698 kr

Morris, Artnr. 11134288, 998 kr

Dr.Denim, Artnr. 04435525, 598 kr

NN07, Artnr. 11134276, 998 kr

Velour, Artnr. 06435101, 998 kr

Dr.Denim, Artnr. 04435544, 598 kr

TIPS Chinos är lite som en kameleont – de anpassar sig till sammanhanget. Ha dem med en välstruken skjorta och finskor och du är redo för fest. Rulla upp dem och bär med sneakers och t-shirt och du är mer ledigt klädd.

92 |

| Magazine

Mouli, Artnr. 70000242, 798 kr

Scotch & Soda, Artnr. 04235387, 1298 kr


| MagazinE | 93


s t y l i s t e n

t i p s a r

sneakers Sneakers och textilskor går hand i hand med säsongens sportiga mode, oavsett vilken stil du har. En trend dina fötter kommer tacka dig för att du anammar.

Le Coq Sportif, Artnr. 09557439, 898 kr

WeSC, Artnr. 09557534, 698 kr

STYLISTENS VAL

Henri Lloyd, Artnr. 09557485, 998 kr

Pantofola D Oro, Artnr. 02357121, 1198 kr

94 |

| Magazine

Tiger Of Sweden, Artnr. 07158214, 1498 kr

Religion, Artnr. 09557476, 1098 kr


nytt m채 p책 stayhrke ard

Converse, Artnr. 11557004, 698 kr

Vans, Artnr. 02357137, 748 kr

Oill, Artnr. 09557554, 698 kr

Henri Lloyd, Artnr. 09557490, 698 kr

Gant Footwear, Artnr. 09557450, 798 kr

Gant Footwear, Artnr. 09557451, 798 kr

G-Star Footwear, Artnr. 04458061, 698 kr

G-Star Footwear, Artnr. 04458062, 898 kr

WeSC, Artnr. 09557536, 898 kr

Frank Wright, Artnr. 09557552, 898 kr

| MagazinE | 95


96 |

| Magazine


| MagazinE | 97


We´re

G O I N g to

MIAMI

Sol och sommar kräver sina badshorts. Kolla in badmodet som gäller sommaren 2015, färgstarkt och modernt. F o t o : Pe r N o r b e r g / J i mm y S v e n s s o n . S t y l i s t : M i k a e l a Be r n t s o n . Grooming: Karen Panoch. Model: Nicolas Simoes

T-shirt, Franklin & Marshall, Artnr. 13346144, 448 kr Badshorts, North Sails, Artnr. 01372481, 698 kr Solglasögon, Ray Ban, Artnr. 04253572, 1578 kr 98 |

| Magazine


| MagazinE | 99


Badshorts, Resterรถds, Artnr. 01372430, 398 kr Solglasรถgon, Ray Ban, Artnr. 04253572, 1578 kr

100 |

| Magazine


Badshorts, Frank Dandy, Artnr. 04138175, 498 kr Solglasรถgon, Ray Ban, Artnr. 04254035, 1698 kr


Adrian Hammond, Artnr. 11269513, 448 kr 102 |

| Magazine


Adrian Hammond, Artnr. 11269514, 448 kr

Badshorts, North Sails, Artnr. 01372475, 698 kr Solglasรถgon, Ray Ban, Artnr. 04254037, 1598 kr

Linne, Adrian Hammond, Artnr. 11269522, 298 kr Badshorts, Frank Dandy, Artnr. 04138176, 498 kr | MagazinE | 103


s t y l i s t e n

t i p s a r

badshorts Sommarens badshorts finns i en rad modeller, färger och mönster – tänk hellre korta än långa i år. Med dessa ledord är du trendigast på stranden i sommar.

North Sails, Artnr. 01372477, 698 kr

Frank Dandy, Artnr. 04138174, 498 kr

Adrian Hammond, Artnr. 11269517, 448 kr

Sail Racing, Artnr. 04254129, 598 kr

Frank Dandy, Artnr. 04138059, 498 kr

North Sails, Artnr. 01372480, 698 kr

North Sails, Artnr. 01372476, 698 kr

Adrian Hammond, Artnr. 11269513, 448 kr

North Sails, Artnr. 01372478, 698 kr

TIPS Ett par snygga badshorts är inte begränsade enbart till badet. De är utmärkta att använda till och från stranden, eller på båtturen. Notera dock (det här vet du säkert redan men vi vill ändå poängtera det): Kalsonger under badshorts avråder vi dig starkt ifrån.

104 |

| Magazine


m o d e

EN ANNORLUNDA VERNISsAGE Somewear är märket som gärna går ett steg längre. Från förra årets lyckade modevisning tog man i våras steget att genomföra modevisningen som en vernissage.

I

nbjudan kom i form av ett pussel. De som lyckats lägga bitarna på plats infann sig på Stora teatern i Göteborg en kväll i januari. Efter mingel i puben bakom scen var det så dags. Publiken släpptes upp på scen, där de blickade ut över salongen där kläderna visades på olika sätt; upphängda som outfits i ramar eller som snygga fotografier. Ett uppträdande av dansare iklädda delar av vårens kollektion adderade till upplevelsen. Gästerna fick även själva vara kreativa genom att måla tavlor på stafflier som stod utställda i lokalen. Ett helt klart nytt och annorlunda sätt att ha modevisning på. – Vi tycker att det är roligt att tänka nytt. Vi ville skapa en fusion av mode och konst och samla vänner, familj, samarbetspartners och kunder och dela med oss av vår vision för våren och sommaren 2015, säger Johannes Stenson på Somewear. Våren och sommaren på Somewear är en fortsättning på förra året med spännande fototryck, kloka budskap, mönstrat och ett kamouflageprogram. Basen hos Somewear är t-shirts med kreativa budskap, men Love som ansvarar för designen berättar att de enfärgade t-shirtarna som är långsmala med arbetade detaljer är minst lika populära bland Somewears kunder. – Folk kommer känna igen sig i säsongens kollektion. Den är väldigt vi, samtidigt som den bjuder på en och annan överraskning, säger Love.

| MagazinE | 105


Skjorta, Mouli, Artnr. 70000258, 798 kr Shorts, Sail Racing, Artnr. 04254125, 698 kr 106 |

| Magazine


S t i l g u i d e

2 015

CHINOSSHORTS Välklädd i shorts T E XT : a n n a h a n e f a l k / / F o t o g r a f : M i k a e l Ke n t a S t y l i s t : G a b r i e l Ge z a w

C

hino, som på spanska betyder kines, namngav de långbyxor som de spansktalande soldaterna bar under sent 1900tal på Filippinerna. De militära byxorna tillverkades av en lätt och bekväm bomullstwill från Kina och blev snart mycket populära bland män. I dag är materialet en del av shortsfamiljen, inspirerat av de brittiska Bermundashortsen som uppkom under andra världskriget. De båda shortsens gemensamma nämnare är att de är mer propra än andra shorts samt att längden aldrig går ner över knäet. Chinosshortsen är ett stort fenomen bland vårens måsten och med dem som bas kan du variera din look så att de passar vid många tillfällen. Ha dem på båtturen så kan du behålla dem på även när du lägger till vid

1.

2.

Stort fenomen bland vårens måsten den schysta hamnkrogen. Bär dem på after beachen med ett linne och sneakers för en mer avslappnad look. Eller varför inte kombinera dem med ett par loafers och en skjorta med upprullade ärmar för en mer preppy innerstadslook.

3.

1. Mouli, Artnr. 04254118, 598 kr // 2. Deeluxe, Artnr. 04254115, 598 kr // 3. Sail Racing, Artnr. 04254126, 698 kr

| MagazinE | 107


Skjorta, Minimum, Artnr. 10653460, 598 kr Regnjacka, Tretorn, Artnr. 11146139, 598 kr Shorts, Mouli, Artnr. 04254118, 598 kr

108 |

| Magazine


S t i l g u i d e

2 015

REGNJACK A N Stilren i regnrusket

D

et finns inget dåligt väder … Så inleds det gamla uttrycket vi alla hört till leda sedan barnsben. Nog finns det dåligt väder, men man behöver ju inte ha trista kläder för det! Visst känns regnrusket lite mer uthärdligt när man har en snygg regnjacka eller regnrock att dra på sig? Den gamla klassiska regnrocken i galon har fått ett uppsving med olika modeller och färger. Dess höga modegrad gör att den numera fungerar såväl på landet som till och från jobbet. En riktigt snygg regnjacka förtjänar bättre än att hänga kvar i garderoben de dagar det inte regnar. Att regnjackan är helrätt i vår gör att valmöjligheterna är stora, det finns något som passar alla. Du använder

1.

2.

Det finns inget dåligt väder den även med fördel en grå eller blåsig dag då materialet ofta inte bara skyddar mot regn utan även mot vind. Kombinera jackan med gummistövlar för en tvärsäker look. På Stayhard.se finns ett stort urval för dig att hitta just din favorit.

3.

1. Tretorn, Artnr. 11146140, 598 kr // 2. Mouli, Artnr. 06546063, 1498 kr // 3. Tretorn, Artnr. 11146138, 898 kr

| MagazinE | 109


Scotch & Soda, Artnr. 04254140, 898 kr

110 |

| Magazine


S t i l g u i d e

2 015

DEN SVA L A SK JORTA N En sommarklassiker

F

öreställ dig en av sommarens varmaste dagar och känslan av att klä på dig en sval och luftig bomulls- eller linneskjorta. Ett skönt och användbart plagg som passar utmärkt för högsommardagar. Både bomullsmixer och linnetyg är svala material. De här materialen har ofta en glesare väv, vilket innebär ett större luftintag. En skjorta i linnetyg är inte den typen av skjorta som gör sig bäst i tight passform. Dels tenderar vissa att vara lite genomskinliga, men framför allt på grund av den lösare vävstrukturen som gör att sömmarna riskerar att spricka om skjortan sitter för tight. Bär den hellre i loose fit så undviker du både svettfläckar och spruckna sömmar samtidigt som du är välklädd. Linneskjortan är däremot inget för den som vill vara välstruken eftersom materialet lätt skrynklar sig. Däremot ger den – trots rynkor – en både klädd och avslappnad look. Styla med ett par upprullade jeans

1.

2.

En både klädd och avslappnad look eller chinos och ett par loafers och du är kittad för en eftermiddag på stan. Den går även väl ihop med ett par snygga shorts eller en elegant sommarkostym. Är vädret lite kyligare är en snygg ulltröja ett säkert kort att kombinera med. Färgsättningen är oändlig, även om många nog tänker på linneskjortan som vit. Linnetyget passar väldigt bra för starka färger eftersom strukturen i tyget har en dämpande effekt.

3.

1. Dr.Denim, Artnr. 11253151, 398 kr // 2. NN07, Artnr. 04254063, 798 kr // 3. Morris, Artnr. 11153130, 1098 kr

| MagazinE | 111


S t i l g u i d e

mönstrad jacka

Mouli, Artnr. 06546065, 998 kr

2 015

Print t-shirt

BLK DNM, Artnr. 00968327, 798 kr

solglasögon

Tiger Of Sweden, Artnr. 07158213, 1498 kr

collegetröja

Här ser du vårens modemåsten För fler stiltips - stayhard.se

Nudie, Artnr. 12961332, 698 kr

keps

ryggsäck

slitna jeans

Mitchell & Ness, Artnr. 05742336, 348 kr

Oill, Artnr. 06426343, 698 kr

Le Specs, Artnr. 03629214, 598 kr

112 |

sneakers

| Magazine

Antony Morato, Artnr. 04254093, 1198 kr


TEQUILA FLAVOURED BEER 19.30:-

I UTVALDA SYSTEMBOLAG FRÅN 2 MARS Importeras av GL Brands.

Ljus lager med tequilasmak. 33 cl. 5,9 % alk.vol. Art.nr 88165

Alkohol kan skada din hälsa. | MagazinE | 113


m o d e

H Ä R Ä R DIN GA RDEROB Johan Lindeberg

Johan Lindeberg är creative director på BLK DNM och en av Sveriges mest erkända modepersonligheter. Stayhard Magazine har fått glänta på dörren till hans garderob – där vi inte helt oväntat hittar en hel del denim och läder. t e x t : ANNA h a n eFALK ohan Lindeberg blev rikskändis när han sent 90-tal lanserade egna märket J.Lindeberg. Redan innan dess hade han gjort sig ett namn när han tack vare kaxig marknadsföring gjorde Diesel till ett stort märke i Sverige. J. Lindeberg var otroligt populärt, men bar sig dessvärre inte ekonomiskt. Efter några år gick Johan Lindeberg vidare till att jobba med Justin Timberlakes märke William Rast. Sedan några år tillbaka har han jobbat med sitt passionsprojekt BLK DNM (uttalas black denim). Här gör Johan Lindeberg kläder han själv vill bära, en blandning av skräddat, jeans och skinnjackor – det är svart och rock’n’roll. Johan Lindeberg är sedan många år bosatt i New York och det är också här han hämtar sin inspiration, från den kreativa kulturen hos stadens gator och scener. Hur skulle du beskriva din klädstil? – Rock’n’roll med en dandy twist. Vilket är ditt favoritplagg? – Skinnjacka och svarta jeans. Vad skulle du aldrig sätta på dig? – Chinos. Är du hellre för uppklädd eller nedklädd? – För nedklädd. Jag gillar att gå in på ett konservativt ställe med en bikerjacka på mig. Vilket är ditt bästa köp? – Ett par tangoboots som jag sprayat i silver. Vilket är ditt sämsta köp? – Alla skor utan klack, det blir aldrig av att jag använder dem.

114 |

| Magazine

Vilket är ditt dyraste plagg? – Jag köper inga kläder, jag använder bara BLK DNM. Jag spenderar pengar på resor och kameror istället. Vilken är din favoritbutik? – Maxfield i Los Angeles och JUS i Stockholm. Vilket är ditt favoritmärke? – Alaia. Hur länge gör du dig i ordning på morgonen? – Jag är snabb – in och ut ur duschen på några minuter. Vem är din stilförebild? – Marlon Brando i Sista tangon i Paris var grym. Utöver det gillar jag Jim Morrison, och så Vincent Gallo, han har en skön stil. Har du något signaturplagg? – Ja det är bikerjackan, jag har en med silversprayade ärmar. Och min kamelrock! Hur klär du dig till fest? – Svarta jeans, silverboots, smokingkavaj och sidenscarf. Har du några stylingtips?  – Hitta några signatursaker som du adderar till din look för en mer personlig stil. Själv har jag mina sidenscarves sedan 20 år tillbaka. Vilket klädesplagg har du alltid med dig på resan? – Det blir några av mina favoritplagg; bikerjackan, svarta jeans, sidenscarves och smokingkavajen.


m o d e

BLK DNM finns att köpa på Stayhard.se

5 snabba mössa vs hatt ------------------------------ hatt kavaj vs skinnjacka ----------------- skinnjacka fluga vs slips ------------------------------ slips svart vs färg ------------------------------ svart klassiskt vs modernt ------------------- modernt

| MagazinE | 115


s t y l i s t e n

t i p s a r

DOW N UNDER Snygg ända in på huden Dags att bättra på kalsongförrådet inför våren? Stayhard.se har fyllt lagret med olika modeller, färger och mönster.

2-pack kalsonger, Salming Underwear, Artnr. 06438202, 298 kr

2-pack kalsonger, Björn Borg, Artnr. 06438165, 398 kr

2-pack kalsonger, Salming Underwear, Artnr. 06438203, 298 kr

2-pack kalsonger, Björn Borg, Artnr. 06438165, 398 kr

Kalsonger, Happy Socks, Artnr. 01372446, 198 kr

2-pack kalsonger, Kvarn, Artnr. 13072293, 198 kr

Kalsonger, Hugo Boss, Artnr. 01372254, 258 kr

Kalsonger, Adrian Hammond, Artnr. 13072289, 148 kr

2-pack kalsonger, Muchachomalo, Artnr. 01372434, 398 kr

116 |

| Magazine


m o d e

Denim á la Mouli Jeansen har funnits i Moulis sortiment sedan i höstas. En framgångsrik satsning som man fortsätter att satsa stort på – välarbetade med perfekt passform om man frågar Vemund Thorén, en av Moulis grundare.

I

Moulis vårkollektion finns allt från kamouflagemönstrade badshorts till tishor och sweats i organisk bomull. Något man satsat stenhårt på är jeanskollektionen. – När vi tagit fram jeansen har vi fokuserat på komfort, passform, kvalitét och detaljer. Folk är mer aktiva än någonsin, man reser och rör på sig och vi vill att våra jeans ska passa till alla tillfällen, säger Vemund Thorén. Alla Moulis jeansmodeller har 2 procent stretch, vilket gör att man inte behöver oroa sig för skavsår i grenen. – Sedan tycker vi själva att vi även kommit fram till den perfekta passformen, eller två passformar rättare sagt, en för den med spinkiga lår och en för den med kraftugare lår, säger Vemund. Innan Mouli själva började tillverkade jeans var man trött på att övre delen av gylfen alltid syntes. Något man löst genom att lägga den övre delen av gylfen bredare och aningen diagonalt. På så vis kan man vara säker på att dragkedjan täcks helt och hållet. – Alla trims, så som knappar och nitar är noga utvalda för att hålla bra kvalitét och även insidan av byxan är välarbetad då vi själva vet hur mycket lyckligare man blir av en fin insida.

| MagazinE | 117


muscle beach

Beach 2015 – än är det inte för sent. Satsa på funktionella och moderiktiga plagg som funkar för allt från löpning till crossfitpasset eller gymmet.

F o t o : Pe r N o r b e r g / J i mm y S v e n s s o n . S t y l i s t : M i k a e l a Be r n t s o n . G r o o m i n g : D a n i e l e P i e r s o n s / E A M G M T. Model: Andreas Eriksen

118 |

| Magazine


Trรถja, Newline, Artnr. 11269580, 898 kr Kompressionstights, Craft, Artnr. 06438192, 798 kr

| MagazinE | 119


T-shirt, Craft, Artnr. 11269601, 298 kr Shorts, Craft, Artnr. 06438195, 398 kr Byxor, Craft, Artnr. 06438193, 548 kr Aktivitetsarmband, Nike, Artnr. 05742265, 1688 kr 120 |

| Magazine


T-shirt, Craft, Artnr. 11269603, 198 kr Jacka, Under Armour, Artnr. 06546057, 648 kr Shorts, Under Armour, Artnr. 06438157, 348 kr

T-shirt, Craft, Artnr. 11269601, 298 kr Shorts, Under Armour, Artnr. 06438155, 398 kr Kompressionsstrumpor, 2XU, Artnr. 10674305, 598 kr

| MagazinE | 121


Linne, Newline, Artnr. 11269579, 348 kr Jacka, Newline, Artnr. 06546062, 698 kr Shorts, Under Armour, Artnr. 06438155, 398 kr Aktivitetsarmband, Nike, Artnr. 05742265, 1688 kr 122 |

| Magazine


Kompressionstrรถja, Craft, Artnr. 11269605, 598 kr Kompressionstights, Craft, Artnr. 06438192, 798 kr


s t y l i s t e n

t i p s a r

träning Hitta din träningsstil

Träningsplagg och accessoarer blir allt mer moderiktiga, och självklart går det trender även i träningsmodet. På Stayhard.se är vi måna om att ha ett stort utbud av stilsäkra och funktionella produkter. Vi uppdaterar ständigt sortimentet för att du ska hitta dina favoriter till träningspasset.

Shorts, Newline, Artnr. 06438189, 498 kr

T-shirt, Champion, Artnr. 11269538, 148 kr

Linne, Champion, Artnr. 11269542, 398 kr

Shorts, Speedo, Artnr. 06438199, 198 kr

Skor, Fila, Artnr. 07357103, 598 kr

124 |

| Magazine

Jacka, Craft, Artnr. 06546068, 798 kr


Shorts, Craft, Artnr. 06438196, 398 kr

Jacka, Newline, Artnr. 06546062, 698 kr

Byxor, Craft, Artnr. 06438194, 398 kr

T-shirt, Bjรถrn Borg, Artnr. 11269557, 398 kr

Jacka, Under Armour, Artnr. 06546057, 648 kr

Shorts, Bjรถrn Borg, Artnr. 06438184, 448 kr

Byxor, Bjรถrn Borg, Artnr. 06438186, 548 kr

Trรถja, Newline, Artnr. 11269677, 448 kr

Trรถja, Mouli, Artnr. 11461307, 998 kr

Jacka, Newline, Artnr. 06546060, 698 kr | MagazinE | 125


m o d e

Reparera – Återanvänd – Återvinn ”Det är lättare att vara trogen sin filosofi om den är rotad i något verkligt. För mig finns det ett samband mellan Nudie Jeans reparationsverkstäder och min fars däckverkstad. Han återvann gamla däck istället för att sälja nya. På Nudie Jeans uppmuntrar vi folk att slita sina jeans och reparera dem istället för att kasta dem och köpa nya” – Maria Erixon, grundaren av Nudie Jeans

D

et sägs att alla goda ting har ett slut, men Nudie Jeans håller inte med. Ett par slitna jeans kastar man aldrig. Är de bortom allt hopp kan de alltid användas till något annat. Återvinning minskar avfallet, sparar energi och minskar förbrukningen av råvaror. Jeans är ett av få klädesplagg som har lyxen att bli vackrare med tiden. Allt handlar om att ta hand om dem. Ärra dina jeans, skapa din egen look och laga dem på ditt eget sätt, det är en djupt rotad uppmuntran hos Nudie Jeans. De må inte längre vara nya, men de är definitivt mer unika, vackra och fulla av historier. Oavsett din livsstil har de blivit en dagbok över den tid du burit dem. Om du tänker efter har du med säkerhet flera anekdoter till alla fläckar, slitage och revor. Vi är alla olika och därmed också slitningarna på våra jeans. Alla tvättade och förbehandlade denims har en kortare livslängd jämfört med otvättade. Det beror på att bomullsfibrerna blir mjukare och tunnare ju fler gånger de behandlas. Att förlänga livslängden på dina favoriter är däremot en ganska enkel uppgift. När det gäller att reparera dina jeans finns ett par olika alternativ. Bor du i närheten av en Nudie Jeans-butik är de glada att göra det åt dig. Ett annat alternativ är att göra det själv – det kan faktiskt vara en rolig och givande uppgift. Vill du göra ett försök har Nudie Jeans en gratis reparationssats som innehåller tråd, patchar och annat du kan tänkas behöva. Om du anser att de verkligen har gjort sitt, använd dem för att förlänga livslängden på ett annat par, sy en väska eller varför inte ett par shorts. Huvudsaken är att de inte hamnar i soporna. Om du vill klippa alla band med din tvåbenta historiedokumentation, lämna in dem i en av Nudie Jeans butiker i London, Göteborg eller Stockholm och få 20 % rabatt på ett nytt par. Nudie Jeans tvättar och reparerar alla de får in och lägger tillbaka dem i butiken som begagnade varor. Dessa jeans har uppnått de svenska kraven för Bra Miljöval och eco-märkning.

126 |

| Magazine


| MagazinE | 127


GROO M ING

HITTA INTE DIN SIGNATURDOFT När det kommer till parfym kan man aldrig ha för många. I alla fall inte om man får tro doftexperten Linda Landenberg. Hon förespråkar olika parfymer för olika tillfällen, att man på samma sätt som man har en garderob med många olika typer av kläder ska ha en garderob med många olika typer av dofter. Te x t : A n n a H a n e f a l k

P

arfymer är så mycket mer än att bara lukta gott. Det vimlar av olika dofter och att hitta en man trivs i kan vara svårt. Enligt Linda Landenberg, doftexpert, så är det bättre att ha flera olika. – Många vill ha en signaturdoft och håller sig till en och samma parfym år efter år. För mig är det helt oförståeligt, det är som att alltid ha samma kläder på sig, vare sig du ska på affärsmöte, brunch, bröllop eller nyårsfest. Det har du ju inte. Dessutom har du en personlighet som ändras och utvecklas vartefter åren går. Den doft som passade när du var 20 kanske inte är rätt när du är 30.

Funfact Har du barn? Reagerade din partner på vissa dofter när hon var gravid? Kanske favoritparfymen plötsligt inte luktade gott? Det beror på alla hormonförändringar i kroppen hos den som är gravid. Östrogenet, som gör sinnen alerta och mottagliga, ökar med flera hundra procent under de här nio månaderna.

Skapa en doftgarderob Luktsinnet är vårt starkaste sinne och Linda rekommenderar att välja doft efter hur du känner dig eller vad du ska göra. På dejten vill du visa din personlighet och lukta gott för att förhoppningsvis attrahera den andra personen. Det vill du troligtvis inte på en anställningsintervju. Då vill du istället uttrycka kompetens och inge förtroende. – Med en doftgarderob kan du bejaka och leka med dina behov, tillmötesgå dagskänslan och ringa in dagens uppdrag med din doft. För att hitta rätt i parfymdjungeln gäller det att ha tålamod. Be om doftprover som du kan spraya på pappers-


GROO M ING

stickor. Vänta några sekunder och lukta sedan genom att hålla stickan en bit från näsan. Välj ut fem olika dofter, lukta på stickorna och kom därefter fram till vilken doft du är ute efter. Känn efter hur doften påverkar dig. Associerar du den med fest kanske det är en parfym du ska ha när du går ut, associerar du den med professionalitet kanske det är en doft du ska ha på jobbet. Det handlar om dig och vilken doft du vill signalera till andra, på samma sätt som med dina kläder.

ETT URVAL UR STAYHARDS PARFYMSORTIMENT

Hormoner påverkar doften Om du någon gång lånat parfym av en kompis kanske du märkt att den inte luktar riktigt likadant på dig själv som på honom. Att parfym luktar olika på olika människor beror på våra hormoner. När parfymen hamnar på huden inleds en kemisk process. Parfymen består av en blandning av naturliga och kemiska råvaror och dessa bryts

“Luktsinnet är vårt starkaste sinne och Linda rekommenderar att välja doft efter hur du känner dig eller vad du ska göra” ner olika på olika personer. Vissa ämnen försvinner snabbare och då blir lukten av andra ämnen mer framträdande. Vad vi äter och om vi medicinerar påverkar också hur parfymen doftar, eftersom det utsöndras genom huden och där kommer i kontakt med parfymen. Din hud bryter ned parfymen på sitt sätt, så hur länge en parfym sitter kvar beror på hur just din hud tar hand om den. Men en tumregel är att en eau de toilette försvinner efter två till fyra timmar. Det är alltså en god idé att ta med en flaska att spraya på vartefter om du vill lukta gott hela dagen. – Applicera parfymen med försiktighet. Att spruta på tio sprut gör inte att parfymen sitter längre, bara att du doftar väldigt mycket precis när du sprayat på dig den. Undvik att spraya någon annanstans än på

Police, Artnr. 11898155, 198 kr

Linda Landenberg. huden, kläder kan förstöras av parfym. En parfym kan hålla i princip hur länge som helst – så länge du förvarar den rätt. Parfymer ska helst inte utsättas för ljus och värme. Att ha dem framme i badrummet är alltså en mindre bra idé, förvara dem hellre i en garderob eller ett skåp.

Kultur och klimat En annan sak som påverkar hur vi upplever en parfym är klimatet. Har du någon gång köpt en parfym under solresan som sedan känts helt fel när du kommit hem till en kall vintervardag? Det kanske inte bara beror på att du var skön och avslappnad på semestern, faktum är att värme, kyla och torr eller fuktig luft påverkar doften av en parfym. Prova att plocka fram den igen till sommaren och se om du gillar den bättre då. – Klimatet påverkar absolut vårt val av doft. Olika dofter är också olika populära i olika kulturer. I Sverige gillar många fräscha och naturliga dofter, jag tror det har att göra med vårt ursprung som naturfolk, det är inte länge sedan vi var bönder. Vi tycker om att vara ute i skog och mark, jaga, fiska och åka skidor. Men även samhället och sociala strukturer påverkar. I Sverige har vi kommit långt med jämställdheten och under vissa perioder har androgyna dofter varit populära. Man kan också prata om olika doftkulturer, i många sydligare länder är det till exempel vanligt med rökelse och myrra, där använder man kanske starkare dofter och kryddigare parfymer.

Hugo Boss, Artnr. 11898179, 588 kr

David Beckham, Artnr. 11898192, 198 kr

Calvin Klein, Artnr. 11898208, 378 kr


GROO M ING

STR Å L A NDE H Y Ju ljusare och varmare dagarna blir desto mer hud visar vi. Vill du visa dig från din bästa sida redan från början – ta några minuter och läs igenom följande tips om hur du förbereder hyn inför de första solstrålarna och fixar en sommarfräsch och naturligt snygg hy.

D

e allra flesta vill visa sig från sin bästa sida. Vi tränar för att hålla kroppen i trim och vi köper snygga kläder. Men det många killar glömmer, eller inte orkar lägga tid på, är grooming, det som annars är pricken över i:et när det kommer till utseende.

Brun utan sol Innan solen hunnit färga dina pigment kanske du vill göra det själv. Men se till att scrubba dig innan du använder brun utan sol. Använd ansiktsscrub till ansiktet och kroppsscrub till kroppen. Fuska inte – du avslöjar dig direkt genom att bli orange och fläckig. För att få ett jämnt resultat kan vi tipsa om att Saint Tropez

130 |

| Magazine

har en applikatorhandske, som dessutom gör att du slipper få färg på fingrar och handflata (Artnr. 11898242).

Den härliga solen Solbrännan du får är kroppens försvar mot UV-strålning. Dessvärre kan dessa även bidra till hudtumörer och att huden åldras i förtid. Använd därför solkräm! Siffran på solskyddsfaktorn motsvarar hur mycket längre du kan vara i solen med solkräm på än om du inte smörjt in dig alls. Att solkräm skulle hindra dig från att bli brun är inte sant, tvärtom får du en jämnare solbränna som varar längre. Du har känsligare hud i ansiktet än på övriga kroppen. Ha därför alltid minst faktor 25 eller

30 här. Använd gärna solkräm som är till för ansiktet. En after sun är inte heller en dum investering. Det är som en body lotion som ska kyla och lindra solsvedd hud samtidigt som den motverkar att huden börjar fjälla. Solen torkar ut huden och en bra after sun hjälper till att återfukta. Smörj på kvällen och låt verka över natten.

Fötterna Fötter som varit instängda i kängor, skridskor och pjäxor hela vintern är ofta ingen vacker syn. Ta för vana att fila lite efter duschen och smörj med fotkräm efteråt. Sen tål dina fötter snart att visas för omvärlden.


GROO M ING

1.

2.

5.

7.

3.

4.

6.

“Att solkräm skulle hindra dig från att bli brun är inte sant” 8. 10.

9.

11.

TIPS Liten checklista för en sommarfräsch look: Scrubba ansikte och kropp – bort med döda hudceller! Fila och smörj dina fötter. Skägg eller inget skägg – bestäm innan brännan i ansiktet blivit alltför djup. Annars blir det svårt att komma ikapp. Sola försiktigt. Varken knallröd eller flagande hud är särskilt sommarfräscht.

1. Deodorant, Recipe for men, Artnr. 11898082, 168 kr // 2. Solkräm, Le Tan, Artnr. 11898055, 138 kr // 3. Ansiktsscrub, Gaia, Artnr. 11898431, 158 kr // 4. Solkräm, Nivea, Artnr. 11898322, 135 kr // 5. Appliceringsvante, St. Tropez, Artnr. 11898242, 58 kr // 6. Ansiktskräm, Bulldog, Artnr. 11898334, 148 kr // 7. Solkräm, Hawaiian Tropic, Artnr. 11898059, 98 kr // 8. Solkräm, Hawaiian Tropic, Artnr. 11898306, 138 kr // 9. After sun, Hawaiian Tropic, Artnr. 11898066, 95 kr // 10. Brun utan sol kräm, St. Tropez, Artnr. 11898239, 298 kr // 11. Saltspray, Fudge, Artnr. 11898150, 208 kr | MagazinE | 131


facebook.com/tbmakeupskonhet tradebanco.se

Sommar på flaska!

Originalet! Oljor upp till spf 20!

Alla Hawaiian Tropics produkter som innehåller SPF 15 eller högre, rekommenderas av den ideella organisationen International Skin Cancer Foundation.

Oil

132 |

Sun| Magazine Lotion

After Sun

Body Butter

Self Tan

Lip Gloss


t r ä n i n g

Hitta din

-TR Ä NINGSMOTI VATION Motivationen är ofta det som sätter käppar i hjulet för den som kommer av sig med träningen. Andreas Öhgren, PT och mental coach åt många professionella idrottare, ger här sina bästa tips för att du ska hålla motivationen uppe. T E XT : a n n a h a n e f a l k

| MagazinE | 133


t r ä n i n g

A

ndreas Öhgren skulle bli hockeyproffs. Han var en ung lovande talang, som på grund av skador tvingades av isen 21 år gammal. Han besökte specialist efter specialist utan att bli bättre. En kompis jobbade som PT och Andreas blev nyfiken på yrket. Som hockeyspelare hade han redan en del kunskaper om träning, men han ville förstå hur kroppen hänger ihop och hur man kan träna hårt och prestera på topp utan att gå sönder. Efter år av utbildning och erfarenhet vet han i dag en hel del om detta – och jobbar heltid med att hjälpa både motionärer och elitidrottare. Andreas möter upp en del klienter där de befinner sig, men oftast sker träningen på Nordic Wellness vid Odenplan i Stockholm. – Hur jag lägger upp träningen beror helt på klientens livssituation, behov och målsättning. Finns det en skada med i bilden börjar vi där, oavsett om målet är att idrotta på elitnivå eller att klara av ett skrivbordsjobb utan att ha ont.

“Alla pass som blir av är bra pass, vare sig de är 15 minuter eller 1,5 timme”

Motivation Att träning får dig att må bra vet de flesta. I den perfekta av världar skulle det vara motivation nog att träna. Men så är det sällan. På Nordic Wellness är man väl medvetna om att många tappar motivationen i perioder. För att hjälpa sina medlemmar att hålla motivationen uppe har man infört ett koncept som heter drops. Varje gång du tränar får du 100 ”droppar”. I en mobilapp kan du följa din träning och samla droppar som du sedan kan byta in mot olika belöningar. Andreas Öhgrens bästa motivationstips är att fråga dig själv vad just du går igång på. Är du en tävlingsmänniska? Då kan det funka bra att anmäla dig till någon typ av lopp, vare sig det är en svensk klassiker, Tough Viking eller någon annan utmaning på din nivå. – Att träna med en kompis är också ett bra sätt att komma iväg om du har motivationsproblem. Känner du själv för att hoppa över träningen en dag kanske du kommer iväg enbart på grund av kompisen. En annan motivationsfaktor är att försöka bli bättre på något, att till exempel styrketräna eller yoga för att få bättre resultat i den sport du håller på med.

Skador och smärta För många är skador och smärta något som hindrar träningen, när det i själva verket borde vara den största motivationen till att träna. Kanske beror det på resultatlösa besök hos olika specialister, eller på att man tycker att det är tråkigt att gå till sjukgymnasten. Här kan en duktig PT vara avgörande. – Har du ont i ett knä är det inte säkert att knäspecialisten är rätt person att gå till, det kanske inte är knäet i sig som är problemet. En duktig PT tittar på helheten i kroppen, du kanske felbelastar ditt knä på grund av något

134 |

| Magazine

strul i höften eller foten. Just det här är något Andreas Öhgren gjort till sin specialitet. Och även om han jobbat som PT i 18 år vill han hela tiden bli bättre. – Jag pluggar minst en timme varje dag. Ju mer jag läser, desto mer inser jag hur komplex kroppen är. Andreas Öhgren

A n l i t a e n PT Är du sugen på anlita en PT? Tänk först efter vilken typ av PT du vill ha, någon som är duktig på skador, en duktig mental coach, eller någon som är militäriskt hård. Gör först lite research, så att du anlitar en PT som passar ditt syfte. Vad en PT kostar kan variera mycket i pris. Det beror bland annat på vilken utbildningsnivå och erfarenhet PT:n har. På Nordic Wellness kostar en PT-timme från ca 650 kr för medlemmar och ca 800 kr för icke-medlemmar. Du får rabatt om du köper flera timmar i paket. Man kan även träna två personer med en PT, då kostar en timme ca 800 kr.

Hur ska jag tänka för att hålla igång med träningen långsiktigt? – Det gäller att ha en målsättning och sätta upp delmål. En sämre målsättning är att gå ner ett visst antal kilon, det är lätt att tappa motivationen om vågen står stilla ett tag. En bättre målsättning är att träna ett visst antal pass. Alla pass som blir av är bra pass, vare sig de är 15 minuter eller 1,5 timme. Hur gör jag om jag är en ”allt eller inget”-personlighet som tränar stenhårt i vissa perioder och lökar i andra? – Det där handlar om mental träning. Det är ganska vanligt att folk är så, och då tycker jag verkligen att man ska gå till en PT som även är mental coach. En allt eller inget-person bevisar ju gång på gång att han eller hon har energi och vilja att träna och nå nya mål, men så kommer något som avbryter detta. En mental coach kan hjälpa dig att kanalisera den här energin och få dig motiverad även på lång sikt, att inte lägga av.


t r ä n i n g

Andreas Öhgrens träningsoch motivationstips: – Träna med en kompis, ni kan sporra varandra. – Ett pass på 15 minuter är bättre än inget pass alls. – Anmäl dig till ett lopp eller en tävling, ha det som sporre att träna. – Undviker du att träna på grund av smärta eller en skada? Det mesta går att träna bort, sök hjälp hos en PT med rätt kunskaper. – Sätt upp delmål för att nå ditt slutmål, eller som sporre att träna långsiktigt. – Utövar du någon sport (fotboll, cykling, klättring), träna kompletterande för att bli bättre, t.ex. styrka, kondition eller smidighet.

| MagazinE | 135


m o d e

WeSC - 15 år av Superlative Conspiracy Pionjärerna inom svensk Streetwear, firar 15 år med print- och materialfest. Stayhard Magazine har träffat huvuddesigner, Mattias Sahlin. Vem är Mattias Sahlin? Jag har jobbat som designer i femton år, sedan ett år tillbaka är jag design- och sortimentschef på WeSC. Jag har en bakgrund inom snowboarding och surfing, WeSC har sina rötter i skateboardkulturen – vi klickade direkt. Min designprocess startar alltid med materialet. Struktur, kvalitet, funktion och känslan på kroppen är alltid i fokus. Vi har ett team av otroligt duktiga designers och produktutvecklare som jobbar med våra kollektioner; Herr, Dam, Denim, Footwear, Headphones, Eyewear. Jag sätter sortimentet och designar huvudkollektionerna. Vad händer på WeSC just nu? På design jobbar vi på för fullt med Vår/Sommar 2016, parallellt visar vi årets Höst/Vinter för våra återförsäljare samtidigt som Vår/Sommar 2015 rullar ut i butikerna. Vi har även olika Collaborations på gång som är mycket spännande. Mer om det senare i år … Var har ni hämtat inspirationen till vårens kollektion? Ledord? Inspirationsmässigt håller vi oss på hemmaplan, Stockholm som är vår hemstad och Skandinavien som är vår del av världen. Resultatet, en clean, tydlig skandinavisk urban look integrerat med vår personliga tolkning av bland annat Hawaii och Varsity. Vi firar kungen av färger - indigo, vi fokuserar som alltid på skärning och material, och vi hyllar Sareks nationalpark, som är helt unik, med säsongens Sarek Hawaii print - komplett med flakmopeder och klassiska Volvobilar. När det gäller materialen har vi jobbat mycket med marmoreringar och ytstrukturer; coatings, strukturvävt och subtila detaljer. Finns det något vi absolut inte får missa? Yes! Hawaii Roman Sweatshirt, Alastair Trenchcoat, och Brogue Blucher Lowtop i mocka. Vad har vi att se fram emot? WeSC som varumärke föddes på gatan, ur en känsla av att vi inte hittade kläderna vi ville ha i butikerna. Femton år senare finns vi i 25 länder, vi har blivit äldre men vår passion och filosofi är densamma – vi skapar de kläder vi själva vill ha – med DNA från gatan men med en tydlig och unik personlighet. Vi kommer fortsätta att fokusera på de bästa materialen, de cleanaste skärningarna, snyggaste detaljerna - och som alltid vara oss själva.

136 |

| Magazine


r e s o r

EN RESA MED HUGG Du står vid vattnet och tittar ut över den mäktiga naturen, stillheten är påtaglig. Plötsligt känner du hugget i fluglinan och allt ändras i ett slag. Adrenalinet pumpar, musklerna spänns och koncentrationen fokuseras till 100 procent på det som fastnat i linans andra ände. Häng med på fiskeresa! T E XT : a n n a h a n e f a l k

| MagazinE | 137


r e s o r

Formel 1. Är man nybörjare är det vanligt att man börjar med spinnfiske, vilket innebär att man har ett spö med drag som tyngd och en spole som man sakta vevar in linan på efter kastet. Med flugfiske har man bara en fluga i änden på linan. Tyngden ligger i själva linan och att kasta och dra in den kräver en del teknik. Innan man åker på en fiskeresa är det bra om man flugfiskat några gånger så att man inte är helt grön.

”När man får det där hugget så försvinner allt annat” – Det är en fördel om du har förkunskaper innan du åker på en resa, eftersom det inte ingår någon kastkurs i resan. Man ska klara fisket själv, även om vi så klart kan ge tips för att du ska bli bättre, säger Mattias. Vi har även kurser för nybörjare och vill man hyra en kastinstruktör på fiskeresorna så går det också bra. Mattias och Jonas resor är främst sådana där du håller dig på land eller vadar ut i en å eller älv. Ett av de ställen man ordnar resor till är Mörrumsån. Vid en resa hit bor man åtta personer i ett hus invid ån där man har en egen sträcka att fiska sin lax och havsöring vid. – Alla på de här resorna lever och andas fiske under några dagar.

E

n fiskeresa skiftar mellan total stillhet och maxad action. Här får du också uppleva den gemenskap som uppstår när en liten grupp människor bor och fiskar tillsammans. För Mattias Helde på reseföretaget Fiskeresor.nu är tjusningen med fisket just den kombinationen: att komma ut i naturen, spänningsmomentet och umgänget med andra fiskebitna. – Själva fisken är bara en bonus. Men det är klart, när man får det där hugget så försvinner allt annat. Fighten med en stor fisk går inte att beskriva, den måste upplevas.

Flugfiske vs spinnfiske Mattias Helde och hans kollega Jonas Runnberg startade företaget Fiskeresor.nu för åtta år sedan. Båda är inbitna sportfiskare med en förkärlek till flugfiske efter lax och havsöring. Mattias beskriver laxfiske som flugfiskets

138 |

| Magazine

Som fisken i vattnet

Fördelar med fiskeresor Att följa med på en fiskeresa gör att du utvecklas snabbare eftersom du hela tiden har en professionell guide med. Dessutom får du ofta en bättre sträcka att fiska på.

Mattias största intresse är fiske och i och med att han i dag jobbar med det på heltid kan man utan överdrift säga att det blivit några fiskar genom åren. Trots det är varje fisk fortfarande speciell – varje fisk fotas. Och i princip varje fisk släpps tillbaka. – Vi släpper tillbaka allt som går. Liksom de flesta inbitna sportfiskare fiskar vi inte för att få mat, utan för upplevelsen. Släpper vi tillbaka fisken håller sig beståndet av fisk bättre, de vi inte släpper tillbaka är ofta skadade.

Flugfiskets mecka River Dee i Skottland är den älv i världen där flytlinefisket en gång startades. För Mattias var fiske i River Dee länge en ouppnåelig dröm. – Ända sedan jag var en liten spinnfiskegrabb hade


r e s o r

“Jag trodde bara att det var förmögna som kunde göra det”

jag hört talas om flugfisket i Skottland, men steget att åka dit kändes stort att ta. Jag trodde bara att det var förmögna som kunde göra det. Men så är ju inte. Efter första resan till Skottland var han fast. Numera åker han dit två gånger om året och fiskar med de gruppresor han anordnar varje vår och höst. Gruppen är på max 14 personer och man bor i en stor herrgårdsliknande byggnad. Att få tag på en bra fiskesträcka på River Dee kan vara svårt, men Mattias och Jonas har genom åren etablerat bra kontakter och har numera tillgång till några riktigt bra sträckor. Varje sträcka har dessutom en egen lokal guide, en så kallad ghillie, som är expert på just den sträckan, kan varenda liten sten och kan hjälpa dig att maximera fisket. En dag vid River Dee inleds med gemensam frukost vid gårdens enorma träbord. Därefter delar man upp sig i mindre grupper, tre–fyra personer per sträcka, och så sätter fisket igång vid nio. Vid ett är det lunch och sedan fiskar man igen tills det mörknar.

Fick du mersmak? Då kan du läsa och se mer på: Fiskeresor.nu Fishmorrum.com Fiskebloggen.com: finns både som blogg och youtubekanal: www.youtube. com/ fiskebloggendotcom

– Det är magiskt, man vill aldrig sluta. Att möta våren i Skottland är något av det härligaste man kan uppleva som flugfiskare. Här börjar säsongen tidigare än i Sverige, premiären är i slutet av mars, långt innan laxarna hunnit ens komma på tanken att lämna Atlanten för att simma upp i de svenska vattendragen.

Ungefärliga kostnader för Fiskeresor.nu:s resor: – En vecka i River Dee, Skottland: ca 13 900 kr inkl. resa och boende. - Tre dagar vid Mörrum: från 3 600 kr.

| MagazinE | 139


m o d e

foton: Geja Kuiken

NYTT VARUMÄRKE PÅ STAYHARD

vilken skjorta väljer du? NILS är ett nytt svenskt skjortmärke med den ena foten i 1930-talets dressade herrmode och den andra i den moderne mannens garderob. Företaget drivs av två skjortentusiaster med passion för känsla, kvalité och passform.

M

ärket NILS grundades försommaren 2014 av Lennart Nordin, en eldssjäl med lång bakgrund inom design- och textilbranschen. Lennart hade en idé om en skjorta som han tyckte saknades på den skandinaviska marknaden, en skjorta som alla kunde bära och som var ledig men samtidigt välklädd. Det var nu NILS föddes, dressade skjortor i mjuk bomull av hög kvalité. Namnet NILS är hämtat från den ene grundarens farfar som bodde vid sjön Anten i västgötska Alingsås. Farfar Nils var verksam som droskägare under 30-talet och det är från det tidiga 30-talets dressade

140 |

| Magazine

herrmode man hämtat inspirationen till NILS-skjortans passform. De olika modellerna på skjortorna bär namnen Anten, Sjövik och Brobacka som en hyllning till NILS västgötska rötter. NILS bygger på kvalité, känsla och passform. Märket har den klassiska denimskjortan som bas och den blå färgskalan är tongivande för kollektionen. Skjortorna har en skön bomullskvalité, mjuka kragar och tryckta mönster som alla kan bära. NILS bär med sig sitt arv från dåtidens klassiska herrmode, samtidigt som märket ständigt utvecklas för att alltid kunna leverera nyheter som passar i den moderne mannens garderob.


m o d e

Se mer: www.nilsshirts.se Instagram: Nilsshirts

| MagazinE | 141


m o d e

Ett italienskt hantverk

Replay fortsätter vara innovativa och ledande inom denim. Stayhard Magazine har träffat Andreas Gustavsson, försäljningschef på Replay, för att få ta del av detaljerna. Hej Andreas, vad händer på Replay just nu? Det största just nu är en vår nya kollektion, Hyper Flex, som är helt revolutionerande bland stretch-jeans. Många denimbrands kämpar för att uppnå den magiska stretchen, Hyper Flex är tillverkat i en elestanmix som ger dubbelt upp av såväl komfort som elasticitet, men inte alls ser syntetisk. Den känns både lyxig och bekväm. Vi har dessutom lanserat ett nytt butikskoncept world wide som vi kallar för The Stage. Hela konceptet kretsar kring bio- och teaterscenen och lyfter fram våra produkter på ett nytt sätt och där våra kunder har huvudrollen. Vår nya Replay Flag Ship Store i Milano är ett resultat av detta och inom de närmsta månaderna kommer fler att öppna under samma koncept. Lägg till 1500 kvm med tillhörande restaurang och bar. Vad är inspirationskällan till vårens kollektion? Ledorden är denim, leather och cotton. Replay sommaren 15 ger dig tillfälle att uttrycka din modiga sida när kläderna omsluter den banbrytande anda som fanns i 1950- och 60-talets subkulturer. Det är

142 |

| Magazine

innovativt vad gäller kvalitéer, tvättar och detaljer. Vi går aldrig ifrån vårt DNA, Replay står för detaljrikedom och produkter som är levande. Vilka är guldkornen vi bara inte får missa? Vår modell, Anbass, som finns i allt från snälla till mer aggressiva tvättar i både denim och färgat. Stretch-kvalitén skapar en passform som är av det moderna snittet, en smal modell som passar de allra flesta kroppstyper som vill ha en smalare siluett. Stayhard.se har satsat hårt på dessa i många olika tvättar. Vad har vi att vänta i framtiden? Vi känner av att våra konsumenter vill vara unika med inte sticka ut för mycket. Därför kommer vi fortsätta jobba innovativt och det är kul att se fler våga gå utanför det traditionella. Vi kommer se mer av det till hösten 15 i en rockig kollektion men som fortfarande känns fashion. Resten blir en överraskning!


| MagazinE | 143


k r ö n i k a

Säg det med kläderna ag sitter vid en bardisk och försöker förtvivlat förklara för en gammal kompis varför det är en dum idé att börja köpa massa aktier plötsligt, bara för att han läst att börsen ”är på väg upp”. Han vägrar lyssna på något av mina argument. Någon dag senare. Samma kompis, samma bardisk. Återigen aktiediskussioner. ”Jag hörde om ett asenkelt sätt att räkna ut om en aktie kommer gå upp”, säger han. ”Det finns inget sånt, det är bara dumt”, svarar jag. ”Gör det inte? Ja, men du är ju smart, så jag lyssnar på dig.” Vad var det som hände egentligen? Ena gången fick jag inget gehör men andra litade han på min kunskap. Enda skillnaden? Gång två hade jag polotröja på mig. Jag har över 300 högskolepoäng, en civilekonomexamen, men ändå avgörs allt av en stickad ullring runt min hals. För man ser ju så SMART ut när man har polo. Detta gjorde mig givetvis irriterad, men fick mig också att fundera. Plaggen vi bär är den nya anslagstavlan – och det är oerhört kraftfullt! Har du något viktigt att förmedla? Tänker du att en Facebook-status är bästa sättet att kommunicera ditt budskap? Skriva insändare, eller en tweet? Kanske författa en krönika? Glöm det! Säg det med kläder istället. Att kläderna kan visa vem du är, det vet vi sedan länge. Men oftast menar man mer generella budskap, identiteter målade med bredare pensel. Som den smarta polotröjan. Som att luvtröja och säckiga jeans signalerar att du är en hiphopare, eller att basker, röd scarf, randig

144 |

| Magazine

tröja och vitsminkat ansikte visar att du är mimare. Däremot är det mindre känt hur specifik du kan vara – nästan allt kan uttryckas med ett visst plagg eller en särskild accessoar. Här kommer därför en liten introduktion till klädernas språk. Detta säger du med följande klädesplagg. • Hatt: ”Jag är en skön kille.” • Polotröja: ”Om det blir bråk, kan ni inte räkna med mig.” • Randig skjorta med vit krage: ”Nästa år SKA jag bara komma in på Handelshögskolan.” • T-shirt med Motorheads logga på: ”Jag gillar Motorhead.” • Duffel: ”Jag har alla klassiker i bokhyllan. Varav jag läst två. Som jag låtsas att jag uppskattade.” • Svart t-shirt: ”Jag ska börja träna. Snart.” • Långa läderskor: ”Vad ringer du med för operatör idag?” • Att inte ha byxor på sig: ”Jag har inga byxor på mig.” • Sidenboxershorts: ”Jag svär, det har aldrig hänt förut.” • Jeans: ”Oj vad rolig den här krönikan var!”

Johan Hurtig är modejournalist och stand up-komiker. Följ honom på: Twitter: @denjohanhurtig Instagram: johanhurtig


| MagazinE | 145


täv l i n g

SOMewear

kit challenge Ta chansen att vinna en outfit från Somewear. Gå in på Somewears vårnyheter på Stayhard.se. Sätt ihop ditt favoritkit och motivera varför just din kombination är skönast. Bäst kit och motivering vinner hela outfitten. Skicka din motivering samt vilka plagg du valt ut till: redaktionen@stayhard.se. Vi behöver ditt svar senast 15/5. Döp mailet till Somewear Kit Callenge. Lycka till!

TÄVLING!

146 |

| Magazine


o m

s tay h a r d

KLÄDER T-shirts - Tröjor - Jeans Underkläder och strumpor Jackor - Byxor och chinos Skjortor - Linnen - Shorts Bad & beach - Kavaj & kostym

SKOR

acces soa rer

TRÄ NINGSKLÄDER

GROOMING

Vi erbjuder fler än 170 varumärken. Sortimentet sträcker sig från väletablerade stora märken till nya spännande aktörer.

fri frakt & fri retur

snabba leveranser

30 dagars bytesrätt


BLKDNM.COM

Profile for Stayhard - Mens style online

Stayhard Magazine nr 1 2015  

Stayhard Magazine nr 1 2015  

Advertisement