Page 1

Μία έκδοση των Κέντρων Ξένων Γλωσσών "ΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ-HUTTON"

ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ και οι πτυχές του! Editorial:

ΒΙΒΛΙΑ στο χώρο σας, onlinebooks@intertrade:

ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:

Όλα τα ονόµατα των επιτυχόντων της σχολικής χρονιάς 2010-2011

Tα αγαθά «copies» κτώνται; Photocopying:

[29] Σεπτέµβριος 2011


[

Το γράμμα του εκδότη

Ο Είναι γνωστό πλέον σε όλους μας, ότι στις τελευταίες τρεις με τέσσερις δεκαετίες ο δημόσιος τομέας μεγεθύνθηκε και επεκτάθηκε σε αριθμούς ρεκόρ, με αποτέλεσμα στην τωρινή κρίση να του φορτώνεται ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης και παράλληλα να γίνεται το επίκεντρο των επερχόμενων διαρθρωτικών αλλαγών.

02

Μειώσεις μισθών, μετατάξεις, ένας προς δέκα ο λόγος προσλήψεων προς αποχωρήσεις και ούτω καθεξής, αλλάζουν πλέον τα δεδομένα στο πόσο εφικτό είναι πλέον να βρεθεί μια δουλειά στο δημόσιο, ή ακόμη και το αν μια τέτοια δουλειά θα είναι στο μέλλον τόσο επιθυμητή, όσο ήταν στα προηγούμενα τριάντα χρόνια, ειδικά όταν ακούγονται φήμες για άρση της μονιμότητας, για συνένωση των ασφαλιστικών ταμείων, για κατάργηση του εφάπαξ και γενικότερα για «διαγραφή» ενός προς ένα όλων των ελκυστικών χαρακτηριστικών που είχε παλαιότερα μια θέση στο δημόσιο. Θα μου πει κανείς, «Μήπως θες να κάνεις πολιτική με αυτήν την εισαγωγή στο editorial ενός περιοδικού που γράφεται για λογαριασμό ενός ξενόγλωσσου σχολείου;». Η απάντηση είναι «Ασφαλώς όχι!» Όμως, ο δημόσιος τομέας υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για το πώς διαμορφώθηκε και πώς εξελίχθηκε η διαδικασία της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών και ο τρόπος της πιστοποίησης των γλωσσικών ικανοτήτων. Πρόκειται για πράγματα που τα έχω γράψει και άλλες φορές στο παρελθόν, όμως δεν θα κουραστώ να γράφω και να λέω για το πόσο πολύ αυτή η έντονη ελπίδα για μια θέση στο δημόσιο οδήγησε τους μαθητές και κυρίως του γονείς σε μία άκρατη πτυχιοθηρεία για οτιδήποτε ήταν αναγνωρισμένο από το Α.Σ.Ε.Π. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ζητάει ο μαθητής ή ο γονέας να πιστοποιήσει τις γνώσεις του με ένα ή δύο ή και περισσότερα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.

Δημόσιος

Τομέας και οι

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ


]

Το γράμμα του εκδότη

Η πιστοποίηση των γνώσεων είναι μια απολύτως θεμιτή και παγκοσμίως αναγνωρισμένη διαδικασία. Το πρόβλημα αρχίζει όταν αυτή η πιστοποίηση γίνεται αυτοσκοπός. Το πράγμα στραβώνει όταν η μαμά, που φέρνει το παιδάκι της για την εγγραφή του για πρώτη φορά σε ένα σχολείο ξένων γλωσσών, αντί να ρωτήσει «Σε πόσα χρόνια θα μπορεί το παιδί μου να συνεννοηθεί στα αγγλικά;» ή «Πότε θα μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο ή να γράψει ένα γράμμα;», ρωτάει «Σε πόσα χρόνια θα πάρει το πτυχίο;». Κι αν πάλι ένα παιδάκι έφτασε στις εξετάσεις και είχε την ατυχία να μη τα καταφέρει, - είναι απίστευτο - αλλά 9 στις 10 περιπτώσεις θα ακούσει κανείς το μπαμπά ή τη μαμά να λέει «Τόσα χρόνια και χρήματα πήγαν χαμένα!». Βεβαίως ο συγκεκριμένος μπαμπάς έχει δίκιο να θεωρεί χαμένα τα χρόνια, διότι ο στόχος του ήταν το πτυχίο, που το παιδί του δεν του έφερε, και όχι η μάθηση της γλώσσας στο επίπεδο που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Βλέπετε το δημόσιο δεν έχει τρόπο να κρίνει την γλωσσομάθεια ενός υποψήφιου δημόσιου υπάλληλου, παρά μόνον με το «χαρτί» που κυνηγούσαν τόσο πολύ, όλα αυτά τα χρόνια, γονείς και μαθητές. Κι εμείς, τα ξενόγλωσσα σχολεία, τι κάναμε γι’ αυτό; Οι περισσότεροι από μας υπέκυψαν στη ζήτηση. Άλλοι το έκαναν με όλη τους την καρδιά, άλλοι το έκαναν με βαριά καρδιά και κάποιοι σαν κι εμάς ακροβατούσαν για χρόνια ανάμεσα στα δικά τους «πιστεύω» και στα «θέλω» της αγοράς. Όπου «πιστεύω», βλέπε «διδάσκω γλώσσα, κουλτούρα και δεξιότητες χρήσιμες στον αυριανό πολίτη» και όπου «θέλω», βλέπε «θέλω να τελειώσω με το χαρτί σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρόνο». Όλοι εκείνοι οι συνάδελφοι που υπέκυψαν στη ζήτηση, δημιούργησαν μηχανισμούς παραγωγής πτυχίων. Άλλοι με ιδιαίτερη επιτυχία και άλλοι με λιγότερη.

«Ο εργοδότης, ο τουρίστας, ο αλλοδαπός εισαγωγέας δεν θα σου ζητήσει πτυχίο γλωσσομάθειας. Θα σου ζητήσει να συνεννοηθείς, να καταλάβεις καλά αυτά που σου γράφει ή που σου λέει και να γράψεις τα δικά σου κείμενα σε e-mail ή σε φαξ. Ο εργοδότης του ιδιωτικού τομέα θα σε περάσει από προσωπική συνέντευξη και θα περιμένει να του μιλήσεις στα αγγλικά.»

την κατηγορία των χιλιάδων νέων ανθρώπων οι οποίοι έχουν στα χέρια τους το πολυπόθητο – αναγνωρισμένο από το Α.Σ.Ε.Π. - χαρτί για να μπουν στο δημόσιο, χωρίς να συνοδεύεται όμως από τις απαραίτητες γνώσεις. Η διαφορά ανάμεσα σ΄αυτόν που πήρε το χαρτί δια της βεβιασμένης οδού και σε αυτόν που το πήρε με την σωστή διαδικασία θα φανεί ξεκάθαρα στην πενταετία. Ο ένας θα σου πει ότι δεν μπορεί να μιλήσει ή να γράψει, ενώ ο άλλος θα είναι σαν να τελείωσε τα μαθήματά του μόλις χθες.

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρήθηκε και εξελίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια ήταν η ύπαρξη πολλών και διαφόρων φορέων πιστοποίησης, Επιτυχία όμως σε αυτή την περίπτωση οι οποίοι στο τέλος κατάντησαν να συναγωνίζονται στο ποιος είναι σημαίνει ότι βάζεις το μυαλουδάκι ευκολότερος ή πιο οικονομικός και αυτών των παιδιών σε μια διαδικασία ποιος έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά μηχανικής μάθησης των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τις εξετάσεις. επιτυχίας. Το ίδιο συναγωνίζονταν μεταξύ τους για τα ποσοστά επιτυχίας Στοιχεία τα οποία (α) στο σύνολό και τα κέντρα ξένων γλωσσών, κάτι τους δεν δίνουν γλωσσομάθεια στο απαραίτητο επίπεδο και (β) ξεχνιούνται που έβαζε όλο και περισσότερους εύκολα, αφού η γνώση είναι μηχανική από μας στη διαδικασία της μηχανοποιημένης διδασκαλίας για το και όχι ουσιαστική. Δημιουργούν έτσι

πως να περάσεις το πτυχίο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το ερώτημα «Για ποιο πτυχίο συζητούμε;» σπανίως ένοιαζε τους γονείς ή μαθητές. Κάποιες εξετάσεις, λόγω του τρόπου με τον οποίον είναι δομημένες, είναι περισσότερο επιρρεπείς σε μηχανοποιημένη διδασκαλία και ως εκ τούτου είναι αυτές που πιο συχνά επιλέγονται ως στόχος από τους συναδέλφους ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών. Άλλες, όπως οι εξετάσεις του Cambridge, για παράδειγμα, δύσκολα μπαίνουν σε μηχανική διαδικασία μάθησης και γι’ αυτό δεν τις προτιμούν όσοι στόχο έχουν το γρήγορο πτυχίο. Η έλξη, όμως, που είχε ως τώρα ο δημόσιος τομέας χάνεται και το τοπίο εργασίας αλλάζει. Η προβλεπόμενη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και οι ελπίδες για αύξηση του ιδιωτικού τομέα, του τουρισμού, των εξαγωγών κλπ. απαιτούν πραγματική γλωσσομάθεια και όχι απλά το χαρτί. Ο εργοδότης, ο τουρίστας, ο αλλοδαπός εισαγωγέας δεν θα σου ζητήσει πτυχίο γλωσσομάθειας. Θα σου ζητήσει να συνεννοηθείς, να καταλάβεις καλά αυτά που σου γράφει ή που σου λέει και να γράψεις τα δικά σου κείμενα σε e-mail ή σε φαξ. Ο εργοδότης του ιδιωτικού τομέα θα σε περάσει από προσωπική συνέντευξη και θα περιμένει να του μιλήσεις στα αγγλικά. Κι αν ακόμη καταφέρεις να τον ξεγελάσεις, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι έχεις δεξιότητες που στην πράξη είναι μόνον στα χαρτιά, αύριο δεν θα έχει πρόβλημα να κρίνει αν ήσουν η κατάλληλη επιλογή και να σε αλλάξει με κάποιον άλλον. Έτσι λοιπόν, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που έρχονται, λογικό είναι να έλθουν και αλλαγές στους στόχους που βάζουν γονείς και μαθητές. Να έλθει, επιτέλους, η στιγμή που θα ζητηθεί από μας, τα σχολεία ξένων γλωσσών, να μάθουμε στα παιδιά γλώσσες, αντί να τους βγάλουμε πτυχία γλωσσομάθειας. Γιατί όταν κάποιος μάθει την γλώσσα στο επίπεδο που πρέπει, εύκολα θα πάρει και το πτυχίο που του αξίζει! Και όχι απλά το ευκολότερο!

Εμείς είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Καλή σχολική χρονιά Μιχάλης Ανετόπουλος

03


[

Σχολή Γονέων

Επιτυχία γένους

ΘΗΛΥΚΟΥ Διήμερο γονεϊκής γνώσης με όλα τα έξοδα καλυμμένα

Στην ιδρυτική του διακήρυξη - το 2002 - το QLS έθεσε ως σκοπό του φορέα, «... την προσφορά υπηρεσιών ποιότητας προς γενικότερο όφελος των μαθητών και σπουδαστών, των γονέων, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού των σχολείων, αλλά και εν γένει της βελτίωσης στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στην ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ελλάδα.» (απόσπασμα από την Ιδρυτική Διακήρυξη του QLS) Από την Κυριακή Κούντρια (Υπεύθυνη Διοίκησης στα σχολεία “ΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ – HUTTON”)

04

Στα πλαίσια της επίτευξης των σκοπών του QLS, (... προσφορά υπηρεσιών ποιότητας προς τους γονείς...), 25 μητέρες μαθητών μας ήταν το Νοέμβριο του 2010 καλεσμένες του QLS στην Ερέτρια της Εύβοιας, σε ένα καταπληκτικό ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, όπου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα διήμερο σεμιναρίων ειδικά για γονείς. Οι εισηγητές ήταν πανελληνίου φήμης ψυχολόγοι και ανθρώποι με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα γονιών και παιδιών.

Η ομάδα του Βόλου ταξίδεψε το πρωί του Σαββάτου και επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής με ναυλωμένο λεωφορείο, ενώ το Σαββατόβραδο δόθηκε επίσημο δείπνο για όλους τους συμμετέχοντες. Η βραδινή αυτή διασκέδαση έδωσε την ευκαιρία στις μητέρες από όλη την Ελλάδα να νιώσουν ακόμη πιο κοντά. Κατά κοινή ομολογία, όλες οι μητέρες επέστρεψαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων και με πολύ χρήσιμες γνώσεις σχετικά με τη σχέση μητέραςπαιδιού. Η ομορφότερη ίσως στιγμή ήταν στο κλείσιμο του συνεδρίου,

όπου ένα καλοφτιαγμένο video που παρουσιάστηκε έκανε όλες τις μητέρες που συμμετείχαν να δακρύσουν. Στόχος του QLS είναι να επαναλάβει την εκδήλωση στα επόμενα χρόνια, ώστε σταδιακά να μπορέσουν όλοι οι γονείς των μαθητών QLS να ζήσουν την εμπειρία αυτής της Σχολής Γονέων. Γιατί ίσως ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει κανείς καινούργια πράγματα.


]

London calling!

Εξετάσεις του CAMBRIDGE

Το ξέρατε αυτό; Επειδή ο ενημερωμένος γονιός είναι ο καλύτερος πελάτης!

05 Από το 2011 το Cambridge ESOL εφαρμόζει μία πρωτοποριακή διαδικασία την οποία καλό είναι όλοι οι γονείς και οι μαθητές να γνωρίζουν. Συγκεκριμένα μετά από μελέτες που έγιναν στο Cambridge, οι υπεύθυνοι των εξετάσεων είδαν ότι υπάρχει μια αναπόφευκτη σύμπτωση των γνώσεων που εξετάζονται σε κάθε επίπεδο. Για παράδειγμα ένας μαθητής ο οποίος μπορεί να πάρει Α! στο FCE (το γνωστό σε όλους Lower) μπορεί να δώσει με επιτυχία το CAE (Advanced επίπεδο). Με λίγα λόγια αυτό που ανακάλυψε το Cambridge είναι ότι για να πάρει κάποιος Α! σε ένα από τα πιστοποιητικά κάποιου επιπέδου θα πρέπει να έχει γνώσεις αρκετές για να περάσει το επόμενο προς τα πάνω επίπεδο. Ομοίως, κατέληξαν οι υπεύθυνοι του Cambridge, ένας υποψήφιος ο οποίος κόβεται με λίγες μονάδες διαφορά στις εξετάσεις κάποιου επιπέδου και δεν πιάνει το 60% που είναι η βάση, σίγουρα έχει γνώσεις τις γλώσσας αρκετές για να περάσει επιτυχώς το

προηγούμενο επίπεδο. Αν δούμε τα επίπεδα γλωσσομάθειας, όπως αυτά έχουν - εδώ και χρόνια - πλέον γίνει αποδεκτά σε όλη την Ευρώπη μέσω του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαίσιου Αναφοράς για τις Γλώσσες, θα διακρίνουμε τα εξής έξι. Επίπεδο Γ2 Γ1 Β2 Β1 Α2 Α1

Εξετάσεις Cambridge CPE: Το γνωστό σε όλους Proficiency CAE: Το επίπεδο ADVANCED FCE: Το γνωστό σε όλους Lower PET: Το επίπεδο πριν από το Lower KET: Το επίπεδο βασικών γνώσεων γλωσσομάθειας Το επίπεδο έναρξης γλωσσομάθειας

ΑΣΕΠ 70 μόρια 50 μόρια 30 μόρια 20 μόρια

Έτσι λοιπόν με το νέο σύστημα του Cambridge, ένας υποψήφιος που έδωσε εξετάσεις στο επίπεδο Β2 και πήρε Α! θα πάρει πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Γ1 (όχι Β2). Αν πάλι ήταν λίγες μονάδες κάτω από τη βάση, αντί να πάρει το γνωστό μέχρι σήμερα FAIL, θα πάρει πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Β1 (αντί για Β2). Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα επίπεδα. Πάνε προς τα πάνω σε πολύ καλές αποδώσεις ή πάνε προς τα κάτω σε μικρές διαφορές από τη βάση. Αυτά είναι τα νέα στην περίπτωση του Cambridge. Εμείς υποσχόμαστε να κρατούμε τους αναγνώστες μας ενήμερους σε κάθε μας έκδοση.


[

ε τ σ ί ρ Γυ σελίδα

Καινοτομίες

στον τρόπο αγοράς ξενόγλωσσων βιβλίων!

06

Τα ράφια της βιβλιοθήκης είναι για να φιλοξενούν βιβλία και όχι τις έννοιες της ποιότητας, της εξυπηρέτησης και των χαμηλών τιμών. Το «onlinebooks@intertrade» δημιουργήθηκε με σκοπό να βγάλει από το «ράφι» τις παραπάνω έννοιες, και να προσφέρει ξενόγλωσσα βιβλία μέσα από ένα μοναδικό σύστημα!

Ξεφυλλίζοντας την καινοτομία

Με τη δύναμη του QLS και την εφευρετικότητα των ανθρώπων του, δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2010 το «onlinebooks@intertrade». Ο τίτλος μπορεί να φαντάζει μακρύς, αλλά όπως θα διαβάσετε παρακάτω, σας φέρνει πιο κοντά στα οφέλη της αγοράς ξενόγλωσσων βιβλίων μέσω του Internet. Δεδομένου ότι τα έξοδα ενός τέτοιου διαδικτυακού βιβλιοπωλείου είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα ενός κανονικού βιβλιοπωλείου, ότι ο όγκος των βιβλίων που διακινούνται είναι πολύ μεγάλος και ότι πρόκειται για επιχείρηση που δεν αποσκοπεί σε σημαντικά κέρδη, το «onlinebooks@ intertrade» μπορεί να διαθέτει τα βιβλία του σε τιμές που είναι από 15 ως και 22% φθηνότερα από την προτεινόμενη τιμή πώλησης του εκδότη!

συνειδητοποιημένο αγοραστή βιβλίων, λέγοντάς του πως η έκπτωση αφορά την «προτεινόμενη» τιμή πώλησης και όχι την τιμή που έχει αποφασίσει να πουλήσει κάποιος βιβλιοπώλης. Τι σημαίνει όμως αυτό για τους συνειδητοποιημένους αγοραστές; Ότι μπορεί κάποιος μεταπωλητής να ισχυριστεί ότι διαθέτει τα βιβλία με έκπτωση 30%. Αν όμως πριν την έκπτωση έχει ανεβάσει την τιμή πώλησης κατά 30% πάνω από την προτεινόμενη τιμή, στην πράξη ο πελάτης έχει μηδέν όφελος. Στο «onlinebooks@intertrade» οι εκπτώσεις αφορούν την προτεινόμενη τιμή πώλησης του εκδότη, οπότε φαινόμενα σαν και τα παραπάνω εξαλείφονται!

Ποιότητα και αξιοπιστία

Το σύστημα παραγγελιών

Το «onlinebooks@intertrade» είναι ανοιχτό βιβλίο στα θέματα της εξυπηρέτησης και της αξιοπιστίας, γι’ αυτό και απευθύνεται άμεσα στο

Στο σχολείο μας έχουν δοθεί κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα του «onlinebooks@ intertrade» και με 3 πολύ απλές κινήσεις, το προσωπικό του σχολείου μας βρίσκει τα βιβλία που θέλει ο μαθητής. Με ένα κλικ κάνει την παραγγελία και με ένα δεύτερο εκτυπώνει την απόδειξη είσπραξης του «onlinebooks@intertrade»


για την αξία των βιβλίων. Τα βιβλία αποστέλλονται στη διεύθυνση του σχολείου μας συνοδευόμενα από προσωπικό παραστατικό στο όνομα του κάθε μαθητή. Κανένας μαθητής δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει χρήση του συστήματος. Μπορεί όμως τώρα να φύγει από το σχολείο όχι απλά με τη λίστα των βιβλίων, όπως γίνονταν για δεκαετίες, αλλά και με τις τιμές του «onlinebooks@intertrade», έτσι ώστε να γνωρίζει το στόχο κόστους που επιζητεί και να αγοράζει με τα μάτια ορθάνοιχτα, επιτυγχάνοντας μείωση στα έξοδα του Σεπτέμβρη.

ς έ µ ι τ ε µ α ί λ β ι Β υπόκλιση για

«OnlineBooks@Intertrade» για όλους!

Το QLS όχι μόνο δεν κράτησε τις υπηρεσίες του «onlinebooks@ intertrade» αποκλειστικά για τα σχολεία μέλη του, αλλά και - με πρώτη πόλη το Βόλο - ξεκινά τη λειτουργία ενός καταστήματος, απ’ όπου θα μπορούν ακόμη και μαθητές ή καθηγητές ξένων γλωσσών που προέρχονται από σχολεία που δεν έχουν συνεργασία με το σύστημα, να παραγγέλνουν τα βιβλία τους online με τις ίδιες καταπληκτικές τιμές, την ίδια εξυπηρέτηση, την ίδια ευκολία!

Η «κρίση» είναι στην κρίση σας

Αναμφισβήτητα η περίοδος που διανύουμε, είναι αρκετά δύσκολη, οδηγώντας πολλές φορές σε πρακτικές και μεθόδους που εκτός από το πρόσκαιρο και επιφανειακό κέρδος, δεν παρέχουν καμία ουσιαστική και σε βάθος χρόνου λύση στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της καθημερινότητας. Το «onlinebooks@intertrade», αποδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση, γνώση και αγάπη όχι μόνο για το αντικείμενο της γνώσης, αλλά και για όλους εκείνους που πραγματεύονται τις αξίες του, μαθητές, καθηγητές και γονείς, τότε μπορούν να υπάρξουν αξιόλογες προσπάθειες. Προσπάθειες ποιοτικές, οικονομικές και κυρίως μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας που προάγουν τον πολιτισμό και την πρόοδο. Στη σελίδα 15 διαβάστε μία από τις προεκτάσεις του θέματος και γυρίστε σελίδα ουσιαστικά και μεταφορικά στον τρόπο αγοράς ξενόγλωσσων βιβλίων. Η οικονομική κρίση είναι στην κρίση σας!

κλικ»

ο« Από τ

το

ας,

στή µ

λογι υ υπο

ο

νν!» τ

τριν στο «ν

ς.

ιού σα

δουν υ κου

λίων, σεις.

ν βιβ λωσσω

ενόγ προτά ξ ά µία! και σας ρ ο γ ο ς α ν έ ν ό η λ µ τ λ , Σ ότητα υν πο τους όµως ο αγµατικ ρ χ π ρ α ά έ υπ ώλησή ιβλίων ί µία ν π ποτελε προµήθεια β α ν e η d τ Σ την ertra

σ @int έλλον µε την books ρίσετε το µ τιστηρίων. e n i l shop, n k ν o ο ω ν o ρ γ b φ Το o α σσων online αλεί ν ει ένα ρέχει ένας οθήκη προσκ τές ξενόγλω χ έ υ ο η υ πα ν απ ίες π ; σε µαθ υργεί νίζει τις ευκολ υπηρέτηση πο µία βόλτα στη ή και χωρίς ς ο τ ι ε Πώς λ τατα, εναρµο προσωπική εξ βιβλίων. Με προσωπικού ( αλύτερες τιµέ σ ν Απλού ία και τη δια ιάθεσης τω µένου µας µείτε, στις κ όµενη τ ροτειν το δ ισ υ τ π ισ ς ιθ ρ π ν ο π α η τ ρ ε ιο τ α ξ σ υ σ κ α χώ λία πο ατικός εια του 22%βιβλία φθάνουανι οι ι α πραγµ µε τη βοήθ online τα βιβ κ ι κ α ρ ι ε µας κα αραγγέλνετ ις µέι πχανεύκολη καςι, τοι γονείς αλλεάρδίζουν και ε σ π ώ , τ ) αυτή ε εκπ ία είνα µαθητέ τιµές, κ ράς µ . Η διαδικασ ες! Έτσι, οι µοναδικές ο γ α ς τη τη τις µέρ ς από υ εκδό λίγες ίο» τιµή το ς µέσα σε σσών, εκτό ό βιβλ σα τ λω γ χ ο ι ρ ν ο ώ ω ν χ έν ι «α ών. ητές ξ e είνααι των τιµ d καθηγ ο χρόνο. a r t r nte τησης κ πολύτιµ έ ks@i

ρ o εξυπη linebo Το on έµατα της στα θ

ο!

στε τ ί λ λ υ εφ

Ξ

όλου) υνση: διεύθ κέντρο του Β η τ σ ς υ (στο λήσει & πω τωνοπούλο ς ς ε ί ρ νεχώ & Αν οφο Πληρ ταντά 130B τις 21:00 συ ι σ ρ ν χ Κω 9:00 µέ Από τις


[

Εμείς

Τι μας κάνει την

ΚΑΛYΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις τις ξένες γλώσσες, είναι εκείνος που σε διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό στην ξενόγλωσση εκπαίδευση.

Εμείς, δεν αντιμετωπίζουμε τις ξένες γλώσσες, γιατί δεν βρίσκονται απέναντι μας.

Στην πραγματικότητα δεν αποτελούν κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Συμπορευόμαστε με τις εξελίξεις, ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις, ζούμε και λειτουργούμε πάντα στο πλευρό της γνώσης. Όχι απέναντι της.

08

«Χτίζοντας» αξίες... Είμαστε στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης τα τελευταία 30 χρόνια και όλο αυτό το διάστημα στόχος μας ήταν να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Ούτε μια στιγμή δεν αφεθήκαμε σε δάφνες που υπήρχαν, ούτε μια στιγμή δεν θεωρήσαμε ότι φθάσαμε στο τέλος της προσπάθειας. Στοχεύσαμε την ουσία του «καλύτερος» και όχι το δήθεν. Παλέψαμε για πράγματα αξίας που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Επενδύσαμε σε άυλες αξίες και όχι σε επιβλητικά κτίρια. Διδάξαμε τις γλώσσες και όχι τα μυστικά επιτυχίας στις εξετάσεις. Αγαπήσαμε τα παιδιά και όχι τα δίδακτρα που μας δίνουν. Επιβραβεύσαμε την έφεση και την προσπάθεια και όχι τον παπαγαλισμό. Δημιουργήσαμε μικρούς λάτρεις τις γλώσσας και όχι πτυχιούχους που την απεχθάνονται. Κάθε πρωτοπόρα ή τεχνολογική κίνηση και επένδυση που κάναμε στόχευε στη πιο αποδοτική διδασκαλία και όχι στη δημιουργία διαφημιστικού πλεονεκτήματος.

Επιζητούμε τους ποιοτικούς ελέγχους

Ποτέ δεν μας κυρίευσε η νοοτροπία του γρήγορου κέρδους και πάντα επενδύαμε μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας - μέσω των σχολείων μας - στους μαθητές μας, στην επιμόρφωση των καθηγητών και σε ικανοποιημένους εργαζόμενους. Είχαμε και έχουμε εξαιρετικά μικρή κινητικότητα καθηγητών, που σημαίνει ότι μειώνουμε τους πειραματισμούς με τις δοκιμές καινούργιων καθηγητών, ενώ παράλληλα η επένδυση σε μετεκπαίδευση και επιμόρφωση παραμένει στο σχολείο μας και κατ’ επέκταση είναι διαθέσιμη στους μαθητές μας. Τολμήσαμε να ζητήσουμε επιθεώρηση από έναν από τους πλέον σοβαρούς οργανισμούς ποιότητας στις ξένες γλώσσες - τον ευρωπαϊκό οργανισμό EAQUALS - και έχουμε ελεγχθεί επιτυχώς 3 φορές (κάθε 3 χρόνια) από το 2003 μέχρι σήμερα, κάτι που κανένα άλλο ξενόγλωσσο σχολείο δεν τόλμησε ποτέ στο Βόλο.

Αναγνωρισμένη αξία στην ξενόγλωσση εκπαίδευση

Ήμασταν πρωτεργάτες στη δημιουργία του Πανελλήνιου Φορέα Κέντρων

Ξένων Γλωσσών Πιστοποιημένης Ποιότητας, γνωστού πλέον ως QLS, γιατί πιστέψαμε στην αναβάθμιση και την ποιοτική ανόρθωση του κλάδου. Γίναμε επιθεωρητές ποιότητας του EAQUALS και μας ανέθεσαν να επιθεωρήσουμε ξενόγλωσσα σχολεία στην Ευρώπη. Δεν ήταν τυχαίο που το 2004 το Cambridge ESOL εμπιστεύτηκε τη δημιουργία του πρώτου κλειστού εξεταστικού κέντρου του στην Ελλάδα (QLS - GR801) στον Μιχάλη Ανετόπουλο, αλλάζοντας τότε τον χάρτη των εξετάσεων γλωσσομάθειας στο πανελλήνιο. Ούτε είναι τυχαίο ότι η Σάρα Ανετοπούλου - Hutton είναι εξετάστρια προφορικών του Cambridge ESOL και του City & Guilds.

Σκεφτόμαστε σαν γονείς Δώσαμε και δίνουμε μεγάλη σημασία στη σωστή ενημέρωση γονιών και μαθητών και δεν κρατήσαμε ποτέ μυστικά και στεγανά σχετικά με τη διδασκαλία και τον τρόπο λειτουργίας μας, την πρόοδο των μαθητών και την αξία των εξετάσεων. Δεν είναι σύμπτωση ότι είμαστε το μοναδικό ξενόγλωσσο σχολείο στο Βόλο που την


]

Εμείς

ημέρα της εγγραφής δίνει στο μαθητή το “Student Handbook” (Εγχειρίδιο Λειτουργίας του σχολείου) και το “Examination Handbook” (Εγχειρίδιο Εξετάσεων) μέσα από τα οποία γονείς και μαθητές έχουν πληροφόρηση με την υπογραφή μας και όχι απλά με το «άκουσα ότι ...». Δεν είναι σύμπτωση επίσης ότι είμαστε το μοναδικό σχολείο στο Βόλο που έχει στη διάθεση των μαθητών του online INFOKIOSK, που σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε βρίσκονται να δουν την πρόοδο του παιδιού τους, τη διδακτέα ύλη του επιπέδου του, την ύλη που έχει ήδη διδαχθεί και τις εργασίες που ο μαθητής έχει για το επόμενο μάθημα. Η οργάνωση και η διαφάνεια αυτού του είδους προϋποθέτουν σοβαρή μελέτη του τι πρόκειται να διδάξεις σε αντιδιαστολή με την απλή επιλογή της κάλυψης του υλικού που περιέχεται στο βιβλίο που επέλεξες για το επίπεδο.

Όταν η

Δεν ήταν τυχαίο που το 2004 το Cambridge ESOL εμπιστεύτηκε τη δημιουργία του πρώτου κλειστού εξεταστικού κέντρου του στην Ελλάδα (QLS - GR801) στον Μιχάλη Ανετόπουλο, αλλάζοντας τότε τον χάρτη των εξετάσεων γλωσσομάθειας στο πανελλήνιο.

Θέλουμε και θέλετε το καλύτερο Αν βρείτε άλλο ξενόγλωσσο σχολείο στο οποίο οι καθηγητές του διδάσκουν καθημερινά με καταγεγραμμένο “Lesson Plan” (Σχέδιο Μαθήματος), αν βρείτε ξενόγλωσσο σχολείο που να έχει πλήρως καταγεγραμμένη διδακτέα ύλη για το κάθε επίπεδο και οδηγίες για το πώς οι καθηγητές να τη διδάξουν, αν βρείτε άλλο σχολείο στο Βόλο που έχει εκπαιδεύσει όλο το προσωπικό του για την παροχή πρώτων βοηθειών, αν βρείτε άλλο σχολείο που να έχει αναγάγει τα ιδιαίτερα μαθήματα σε αντικείμενο σοβαρής μελέτης, τότε θα δεχτούμε ότι δεν «είμαστε η καλύτερη επιλογή». Αν όμως όχι, τότε έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι είμαστε μοναδικοί και εσείς έχετε σοβαρούς λόγους να μας θεωρήσετε την «καλύτερη επιλογή».

γνώση γίνεται “παιχνιδάκι”

Όταν καταξιωμένοι συνάδελφοι στο χώρο της εκπαίδευσης σε εμπιστεύονται, αυτό σου δίνει φτερά για να γίνεις ακόμη πιο πρωτοποριακός, ακόμη πιο εφευρετικός και ακόμη πιο δραστήριος.

Στην περίπτωσή μας, οι παιδικοί σταθμοί “Babyland” και “Φατσούλες”, μας εμπιστεύθηκαν την ξενόγλωσση εκπαίδευση των μικρών μαθητών τους και τα σχολεία μας ανταποκρίθηκαν με τη δημιουργία και την προσφορά ενός εξαιρετικά πρωτοποριακού προγράμματος ειδικά για παιδάκια από 3 ως 5 ετών. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας με τους παιδικούς σταθμούς και της εξαιρετικής δουλειάς μας φάνηκαν πεντακάθαρα στα ευτυχισμένα προσωπάκια των παιδιών στο τέλος της χρονιάς και στα πλατιά χαμόγελα μαμάδων και μπαμπάδων, όταν είδαν όλα όσα τα «μωράκια» τους είχαν μάθει. Τα δικά μας χαμόγελα προέρχονταν από τη χαρά που παίρνουμε κάθε φορά που καταφέρνουμε να εμφυσήσουμε έστω και σε έναν ακόμη μαθητή την αγάπη για την ξένη γλώσσα. Στη χρονιά που μας έρχεται περισσότεροι παιδικοί σταθμοί είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί μας, ενώ ήδη έχουν γίνει προεγγραφές στα εξαιρετικά επιτυχημένα τμήματα για Pre-Juniors που τρέχουν στα σχολεία μας. Εμείς απλά σας καλούμε να ενημερωθείτε για την εξαιρετική δουλειά που κάνουμε μαζί τους.

09


[

Αποτελέσματα εξετάσεων

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Οι μαθητές χάρη σε εμάς! Αποτελέσματα εξετάσεων σχολικής χρονιάς 2010-2011

10

ΕΠΙΠΕΔΟ: Young Learners Cambridge YLE – (STARTERS)

ΕΠΙΠΕΔΟ: A2 Cambridge – (KET)

ΕΠΙΠΕΔΟ: Β2 Cambridge – (FCE)

1 ΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΜΙΧΑΗΛ 2 ΚΑΡΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 3. ΜΟΜΠΙΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ 4 ΠΕΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ-ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΑΓΓΕΛΟΥ 5 ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 6 ΡΕΠΠΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 7 ΣΤΡΙΜΠΑΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 8 ΦΕΡΧΑΤΙ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟ του ΣΚΕΛΚΙΜ

19 ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 20 ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 21 ΚΑΡΥΩΤΗ ΗΩΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 22 MAKΡΥΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ του ΙΩΑΝΝΗ 23 ΜΟΥΛΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 24 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟY 25. ΠΑΣΙΟΥΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΕΥΑΝΘΙΑ του ΜΙΛΤΙΑΔΗ 26 ΠΑΣΙΟΥΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΜΙΛΤΙΑΔΗ

39 ΑΡΙΔΗ ΖΩΗ του ΙΩΑΝΝΗ 40 ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Cambridge YLE – (MOVERS) 9 ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΟΛΓΑ του ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ 10 ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΕΣΤΟΡΑ 11 ΠΑΠΑΓΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 12 ΧΡΗΣΤΟΜΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 Cambridge YLE – (FLYERS) 13 ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ

του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 14 ΓΚΙΑΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 15 ΔΕΛΗΣΤΑΘΗ ΙΩΑΝΝΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 16 ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 17 ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 18 ΤΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΕΠΙΠΕΔΟ: B1 Cambridge – (PET) 27 ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 28 ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΜΑΡΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ 29 ΑΝΔΡΙΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 30 ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΣΤΑΥΡΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ 31 ΓΑΝΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΚΥΡΙΑΚΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 32 ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΝΝΑ του ΑΝΔΡΕΑ 33 ΜΠΕΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΣΤΕΡΓΙΟΥ 34 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ 35 ΠΙΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 36 ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 37 ΤΣΟΥΝΗ ΟΛΓΑ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ 38 ΦΑΔΑΚΗ ΜΕΛΙΝΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

41 ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

42 ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 43 ΚΟΣΚΙΝΑ ΑΝΔΡΕΑΝΝΑ του ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ 44 ΚΟΣΚΙΝΑ ΙΩΑΝΝΑ του ΦΩΤΙΟΥ 45 ΚΟΥΛΑΥΤΑΚΗ ΕΛΕΝΗ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ 46 ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ-ΣΑΜΠΡΙΝΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 47 ΛΟΜΣΑΤΖΕ ΜΠΕΚΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 48 ΜΠΕΝΤΟΥΛΛΑ ΚΡΙΣΤΙΑΝ του ΡΕΝΑΤΟ 49 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 50 ΠΑΠΠΑ ΑΡΤΕΜΙΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 51 ΠΑΡΑΣΧΑΚΗ ΕΛΕΝΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ 52 ΠΑΣΙΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΜΙΛΤΙΑΔΗ 53 ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 54 ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 55 ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 56 ΤΟΥΚΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 57 ΤΡΑΓΗ ΜΑΡΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 58 ΧΑΜΟΓΕΩΡΓΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Michigan – (ECCE) 59 ΑΡΙΔΗ ΖΩΗ του ΙΩΑΝΝΗ


]

Αποτελέσματα εξετάσεων

60 ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 61 ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ 62 ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 63 ΖΩΓΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του ΙΑΣΟΝΑ 64 ΚΟΣΚΙΝΑ ΑΝΔΡΕΑΝΝΑ του ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ 65 ΛΑΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 66 ΜΑΓΚΙΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΑΡΙΛΑΟΥ 67 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 68 ΡΑΜΑΝΤΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 69 ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 70 ΤΖΑΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ του ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ 71 ΤΣΙΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΠΙΠΕΔΟ: Γ1 Cambridge – (CAE)

Κρατικό – (ΚΠΓ)

Michigan – (ECPE) 95 ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

72 ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 73 ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΒΒΑΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ 74 ΜΥΡΤΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ City & Guilds – (ISESOL) 75 ΑΓΟΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ του ΣΤΑΥΡΟΥ 76 ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 77 ΖΥΓΟΥΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 78 ΚΑΒΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 79 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΟΦΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 80 ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΓΙΑΝΝΙΣΑ του ΔΙΟΓΕΝΗ 81 ΝΤΕΓΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 82 ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 83 ΣΤΑΘΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ City & Guilds – (IESOL) 84 ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

85 ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

86 ΚΑΤΣΙΜΠΕΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 87 ΚΟΛΟΜΕΤΣΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 88 ΛΑΓΑΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 89 ΜΑΓΑΛΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑ - ΕΙΡΗΝΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 90 ΜΙΧΑΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 91 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΕΠΙΠΕΔΟ: Γ2 Cambridge – (CPE) 92 ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 93 ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 94 ΚΙΣΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 96 ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 97 ΚΑΤΣΙΜΠΕΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 98 ΚΙΣΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 99 ΤΣΟΜΙΔΗ ΕΥΑΝΘΙΑ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 100 ΧΡΟΝΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

IELTS

(International English Language Testing System)

Microsoft Word

107 ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΜΙΛΤΙΑΔΗ 108 ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 109 ΨΑΡΟΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ Excel

110 ΑΓΟΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ

111 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

112 ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΟΦΙΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ

113 ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 114 ΓΑΝΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΚΥΡΙΑΚΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 115 ΗΛΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 116 ΚΑΛΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 117 ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 118 ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 119 ΛΑΖΑΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 120 ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΦΩΤΙΟΥ 121 ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ του ΦΩΤΙΟΥ

Access

122 ΑΓΟΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ 123 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

124 ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΟΦΙΑ

101 ΚΕΣΜΕΤΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – Βαθμός 6 102 ΝΙΚΟΥ ΡΩΞΑΝΘΗ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ – Βαθμός 6 103 ΝΤΟΒΑ ΕΛΕΝΗ του ΙΩΑΝΝΗ – Βαθμός 6

του ΧΡΗΣΤΟΥ 125 ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 126 ΚΑΛΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 127 ΛΑΖΑΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

COMPUTER EXAMS Cambridge IT Skills

Power Point Presentations

Windows XP

128 ΓΑΝΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-

104 ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

129 ΗΛΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

του ΜΙΛΤΙΑΔΗ 105 ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 106 ΨΑΡΟΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

130 ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

131 ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

11


[

Μικρά ά ρ μικ παραλειπόμενα

Κοινωνικά

Δραστηριότητες που διδάσκουν

12

Διασκέδαση, γνώση ενός παραδοσιακού αγγλικού εθίμου και βελτίωση των προφορικών δεξιοτήτων προσέφερε στους μαθητές των σχολείων μας η συμμετοχή τους στην πασχαλινή “Egg Painting” δραστηριότητα. Καθηγητές και μαθητές επιδόθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο ζωγράφισμα πασχαλινών αυγών, ένα αγγλικό πασχαλινό έθιμο. Τα παιδιά το διασκέδασαν ιδιαίτερα ενώ παράλληλα βίωσαν λίγη από την κουλτούρα της χώρας της οποίας τη γλώσσα μαθαίνουν. Την ίδια ώρα οι καθηγητές βρήκαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την ενθουσιώδη συμμετοχή των παιδιών για ένα listening και speaking μάθημα μιας και όλες οι οδηγίες και η κουβεντούλα γινόταν 100% στην Αγγλική γλώσσα. Χωρίς να φείδονται χρόνο και κόπο, οι άνθρωποι του σχολείου μας φροντίζουν να δημιουργούν διασκεδαστικές προϋποθέσεις για μάθηση, με πολλές δραστηριότητες έξω από τα στενά πλαίσια της τάξης. Έτσι το σχολείο μας κατορθώνει να κάνει πράξη την βασική του αρχή ότι ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας γίνεται μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες. Χαρούμενα προσωπάκια, παιχνίδι, γέλιο, ανακατεμένα με ζωγραφισμένα πασχαλινά αυγά, νέες κουλτούρες, συναναστροφή με τους καθηγητές και τους συμμαθητές δημιούργησαν τις συνθήκες για ένα υπέροχο, δημιουργικό και πάνω απ’ όλα αποδοτικό απόγευμα!

EGG HUNTING IN THE PARK Ο τίτλος “Κυνηγώντας αυγά στο πάρκο” μπορεί να ακούγεται αστείος, αλλά η εμπειρία που ζήσαμε μαζί με τους μαθητές μας ήταν αξέχαστη! Πρόκειται για μία ακόμη εξωσχολική δραστηριότητα που στέφθηκε με επιτυχία τη φετινή σχολική χρονιά. Έγινε στα πλαίσια της μαθητικής εκδρομούλας μας στο Ελικοδρόμιο και είχε σαν αποτέλεσμα μαθητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό, ακόμη και περαστικοί να εμπλακούν σε ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό κυνήγι κρυμμένων πασχαλινών αυγών. Αγγλικό πασχαλινό έθιμο και αυτό, ανακηρύσσει νικητή αυτόν που θα βρει τα περισσότερα κρυμμένα αυγά. Η εμπειρία από την προετοιμασία (κρύψιμο αυγών στο πάρκο) έως και την επιστροφή ήταν καταπληκτική. Οι μαθητές ξεκίνησαν μαζί με τους καθηγητές από τα σχολεία μας και ήρθαν σε ένα πάρκο σπαρμένο με κρυμμένα αυγά! Από τη στιγμή που ξεχύθηκαν για να τα βρουν άρχισε το πάρτι! Με οδηγίες και συνομιλίες που γίνονταν στα Αγγλικά, όλοι, μικροί και μεγάλοι, μπήκαν αμέσως στο πνεύμα του “κυνηγιού” και ο ανταγωνισμός ήταν έντονος. Μετά την ανακήρυξη του νικητή (ο μαθητής με τα περισσότερα αυγά), ακολούθησαν παιχνίδια, διαγωνισμοί και τραγούδια συνοδευόμενα από γλυκά, καραμέλες και γέλια χαράς που γέμισαν το πάρκο! Μία ακόμη επιτυχημένη δραστηριότητα που άφησε όμορφες αναμνήσεις και προσδοκίες για επανάληψη την επόμενη χρονιά.

BOOK MONTH (Ο μήνας του Βιβλίου) Αν και βασικό μας πιστεύω είναι ότι κάθε μήνας και κάθε μέρα είναι κατάλληλη για βιβλίο, εδώ και λίγα χρόνια έχουμε επιλέξει τον Μάρτιο σαν το μήνα του εξωσχολικού αγγλικού βιβλίου. Πρόκειται για έναν ευγενή τρόπο “εξαναγκασμού” για διάβασμα, μιας και ο μήνας τελειώνει με ένα διαγωνισμό. Όπως κάθε Μάρτιο, λοιπόν, έτσι και φέτος οι μαθητές μας διάλεξαν ένα λογοτεχνικό βιβλίο από τη δανειστική μας βιβλιοθήκη και αφού το διάβασαν, έπρεπε - ανάλογα με το επίπεδο της τάξης τους - να γράψουν μια περίληψη, να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό με το θέμα ή να σχεδιάσουν ένα εξώφυλλο για το βιβλίο που είχαν διαλέξει. Η καινοτομία στο “book of the month competition” είναι ότι τα έργα των παιδιών κρίνονται με ψηφοφορία από τους συμμαθητές τους. Η εμπλοκή αυτή όλων των μαθητών ενθαρρύνει για ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στα βιβλία. Έτσι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την αγγλική λογοτεχνία και κερδίζουν τη γνώση που τους παρέχει το διάβασμα ενός βιβλίου.


]

Κοινωνικά

Οι νικητές του διαγωνισμού είναι τρεις σε κάθε επίπεδο, ενώ όλοι οι διαγωνιζόμενοι παίρνουν ένα πιστοποιητικό συμμετοχής.

Σταγόνες Ελπίδας

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΣΚΙΝΑ & ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΜΠΙΛΟΥ Βραβεύονται από το GAWF Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι μαθητές μας με μεγάλη τους χαρά συμμετείχαν στο διαγωνισμό του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων (GAWF) και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος είχαμε νικητές από το σχολείο μας. Συγκεκριμένα, οι μαθήτριές μας, Ιωάννα Κοσκινά και Ειρήνη Μομπίλου, πήραν βραβεία με τις εργασίες τους και ήταν καλεσμένες στην τελετή απονομής που έγινε τον Μάιο που μας πέρασε.

Μια ημερίδα για τη Γιορτή της Μητέρας Την Κυριακή 8 Μαΐου 2011 - Γιορτή της Μητέρας - τα σχολεία μας διοργάνωσαν ημερίδα αφιέρωμα σε όλες τις μαμάδες. Η ημερίδα είχε διάρκεια αρκετών ωρών και πλαισιώθηκε από ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους αλλά και από ειδικούς σε θέματα περιποίησης της γυναικείας ομορφιάς, δίνοντας έτσι μια χρήσιμη και παράλληλα ευχάριστη νότα στην ημερίδα. Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ν. Ιωνίας, μητέρες μαθητών μας -και όχι μόνο - πέρασαν ένα δημιουργικό απόγευμα, παρακολουθώντας τις ομιλίες των ψυχολόγων, παίρνοντας συμβουλές από ειδικούς στην περιποίηση μαλλιών και προσώπου, αλλά και έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην πράξη με μακιγιάζ προσώπου από ειδικούς. Τέλος, η προβολή του video με τίτλο “Μαμά είναι…” ήταν μια από τις πιο όμορφες στιγμές της ημερίδας, όπου πολλές από τις μητέρες αναγνώρισαν τα παιδιά τους που τους έστελναν μηνύματα αγάπης μέσα από την οθόνη. Το πρόγραμμα της ημερίδας είχε ως εξής:

Επίσημη έναρξη ημερίδας Παρουσίαση – Ομιλία “Οι ρόλοι της σύγχρονης γυναίκας: συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” από τους ψυχολόγους Έλλη Εκμεκτζιάν & Γιάννα Καλώτα Παρουσίαση – workshop “Bad hair day? Need a Change?” Συμβουλές για ένα καθημερινό τέλειο look από τον κομμωτή Σωτήρη Μπάρδα Παρουσίαση – workshop “Τα μάτια και τα μάτια σας! Για ένα τέλειο μακιγιάζ” από την αισθητικό Άννα Λαζαρίδου Coffee break & μακιγιάζ ματιών - σε όσες μητέρες το ήθελαν Παρουσίαση – Ομιλία “Γονείς και παιδιά - Σχέσεις: Μητέρα, Πατέρας, Παιδί” από την ψυχολόγο Ελένη Λιβανίου Διοργανώσεις όπως αυτή εντάσσονται στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς των σχολείων μας για συνειδητοποιημένους γονείς και ευτυχισμένα παιδιά που γίνονται καλύτεροι δέκτες μάθησης.

Τη χρονιά που μας πέρασε, ο αγαπητός μας συνάδελφος Θανάσης Καλοδίκης από την Αθήνα έγραψε και εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο “Σταγόνες Ελπίδας”. Το βιβλίο γράφτηκε τις δύσκολες ώρες που ο Θανάσης πέρασε στο κρεβάτι του νοσοκομείου και εκδόθηκε με αποκλειστικό σκοπό να βοηθήσει παιδιά, που δίνουν τη μεγάλη μάχη για τη ζωή. Οι βασικές ιδέες και τα γνωμικά που καταγράφονται στο βιβλίο ανήκουν στον φωτισμένο π. Παΐσιο και στο σοφό Άγιο Νικόλαο τον Βελιμίροβιτς τον Σέρβο, αλλά τα ποιήματα είναι βγαλμένα από την καρδιά του ταλαντούχου συναδέλφου μας. Το σχολείο μας επέλεξε να προσφέρει σε όλους τους μαθητές του αυτό το βιβλίο αγάπης και προσφοράς και παράλληλα να ενθαρρύνει τους μαθητές του σε μια προαιρετική προσφορά για συγκέντρωση χρημάτων, που μέσω του συναδέλφου μας δόθηκαν στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», βοηθώντας έτσι το συγγραφέα να κάνει ένα ακόμα βηματάκι πιο κοντά στο να επιτύχει στην προσπάθειά του. Η προσφορά των μαθητών ήταν προαιρετική, αλλά με χαρά είδαμε ότι υπήρχε ανταπόκριση και στα ειδικά κουτιά συλλογής των χρημάτων βρέθηκε ότι οι μαθητές είχαν ρίξει από μερικά λεπτά ως και αρκετά ευρώ. Το γεγονός μας χαροποίησε ιδιαίτερα, γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι παρ’ όλη την οικονομική κρίση που λίγο πολύ όλοι περνάμε, η συμπόνια και η φιλανθρωπία είναι αξίες που μένουν σταθερές και αναλλοίωτες στην ελληνική οικογένεια.

13


[

Βήματα φιλίας & άλματα

Μαθητικό Festival

14

ΖΩΗΣ Για ακόμη μία χρονιά το QLS κατάφερε να δημιουργήσει ένα χαρούμενο, νεανικό και δυναμικό κολάζ ζωής, από μαθητές των σχολείων μελών του! Το 5th QLS Students Festival με τον χαρακτηριστικό τίτλο «5 Steps Closer», έκλεψε τις εντυπώσεις, δάνεισε τους προβληματισμούς του και χάρισε μοναδικές στιγμές σε όσους είχαν τη τύχη να το ζήσουν από κοντά! Στις 16 Απριλίου του 2011 οι μαθητές των σχολείων μελών του QLS απ’ όλη την Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν για 5η συνεχή χρονιά σε ένα μοναδικό νεανικό Festival, που διοργανώθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη. Κύριος θεματικός άξονας του Festival ήταν οι Special Olympics που φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας και οι κοινωνικές τους προεκτάσεις που αποτελούν για όλους παράδειγμα προς μίμηση. Στους μαθητές που συμμετείχαν δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να γνωρίσουν τις πολιτιστικές ομορφιές πολλών ελληνικών πόλεων, να ανταλλάξουν σκέψεις για διάφορα θέματα που τους απασχολούν, αλλά

και να ενημερωθούν από ανθρώπους που η ίδια τους η ζωή αποτελεί ένα μάθημα που επιτρέπεται και πρέπει να το αντιγράψεις. Άνθρωποι που αν και η ζωή θέλησε να τους κόψει τα φτερά, εκείνοι μπόρεσαν να πετάξουν και να αποτελούν πρότυπο για όλους μας, μίλησαν με απλή γλώσσα στο κοινό των μαθητών, κερδίζοντας επάξια το χειροκρότημα αλλά και τον σεβασμό για τη δύναμη ψυχής που επιδεικνύουν. Ανάμεσα στους διεθνώς αναγνωρισμένους ομιλητές του Festival, ήταν και η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου που μοιράστηκε με τα παιδιά τις εμπειρίες της. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσω του Link που συνέδεε τους χώρους των

Festivals σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το τέλος της ημέρας βρήκε το QLS για ακόμη μία φορά να ανταμείβεται για τις προσπάθειες που κατέβαλε όλο τον προηγούμενο καιρό για μία άρτια και ευρωπαϊκού επιπέδου διοργάνωση. Ανταμοιβή του τα χαμόγελα και ο ενθουσιασμός των μαθητών του, που η συμμετοχή τους κατάφερε να δικαιολογήσει απόλυτα τον τίτλο του 5 Steps Closer, προσφέροντας μία αξέχαστη ημέρα γεμάτη ζωή, ενέργεια και χαμόγελο. Τα Σχολεία Ξένων Γλωσσών ΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ – HUTTON έφεραν για μια ακόμη φορά το τρόπαιο των νικητών στο Βόλο, κερδίζοντας το διαγωνισμό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας στο μεγάλο επίπεδο! To ραντεβού έχει ανανεωθεί για την επόμενη σχολική χρονιά και είμαστε σίγουροι πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.


]

Καθημερινότητα

Φωτοτύπηση Βιβλίων Μήπως πρόκειται για την αρχή μιας παραβατικής συμπεριφοράς;

Ο δάσκαλος είναι δάσκαλος και το σχολείο είναι σχολείο, άσχετα με το αντικείμενο της διδασκαλίας. Είτε είναι δημόσιο σχολείο, είτε είναι σχολείο ξένων γλωσσών, είτε είναι φροντιστήριο μαθηματικών ή φυσικής κλπ., οφείλει - μαζί με τα μαθήματα που αφορούν το αντικείμενό του - να δίνει και μαθήματα αρετής και παιδείας γενικότερα, καθώς και παραδείγματα προς μίμηση.

Οι δάσκαλοι σε μεγάλο ποσοστό αντιγράφονται και γίνονται πρότυπα, ειδικά για τους μικρούς μαθητές.

Ένας δάσκαλος που ακολουθεί παραβατικές συμπεριφορές, που δίνει κακό παράδειγμα, μπορεί εύκολα να αμβλύνει στο μυαλό ενός μικρού μαθητή τα όρια μεταξύ καλού και κακού, μεταξύ επιτρεπτού και ανεπίτρεπτου, μεταξύ νόμιμου και παράνομου. Και αυτή η μικρή έστω χαλαρότητα των ορίων μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενηλίκων με παραβατικές τάσεις, με εγωιστικές συμπεριφορές και αστέρευτο ωχαδελφισμό. Με λίγα λόγια, όλα τα συμπτώματα που οδήγησαν εμάς τους Νεοέλληνες και την πατρίδα μας στην οικονομική κρίση που περνάμε. Για μια ακόμη φορά χρειάστηκα έναν μακρύ πρόλογο για να εδραιώσω τη σοβαρότητα μιας «μικρής», κατά την κρίση των περισσότερων ίσως αναγνωστών, παραβατικότητας που γίνεται συνήθως μέσα σε σχολεία και φροντιστήρια και αφορά στα βιβλία που χρησιμοποιούνται. Στο όνομα της οικονομίας πάρα πολλοί γονείς ζητούν - και πάρα πολλοί υπεύθυνοι σχολείων το επιτρέπουν – να φωτοτυπήσουν τα βιβλία που χρησιμοποιούνται. Πρόκειται για μια πράξη παράνομη και αξιόποινη γιατί αφορά την κλοπή πνευματικών

δικαιωμάτων, που ανήκουν σε αυτούς που αφιέρωσαν ατελείωτες ώρες να γράψουν το βιβλίο, σε αυτούς που το τύπωσαν, σε αυτούς που κοπίασαν να το προωθήσουν και σε αυτούς που μας προσέφεραν σεμινάρια για τη σωστή χρήση του και οπτικοακουστικό υλικό χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε να αποδώσει το 100% της εκπαιδευτικής του αξίας. Είναι πολλαπλά τα αρνητικά αποτελέσματα μια τέτοιας πράξης που γίνεται με στόχο να κερδηθούν τα 10 ή 15 ευρώ από τη διαφορά του κόστους των φωτοτυπιών με το κόστος του βιβλίου. Το πιο αρνητικό όμως στοιχείο είναι ότι το παιδί μαθαίνει από μικρή ηλικία (α) να μην σέβεται την ιδιοκτησία και τα δικαιώματα του άλλου, (β) να επιτρέπει στον εαυτό του «μικρο-παραβάσεις», καταργώντας με αυτόν τον τρόπο την έννοια της νομιμότητας και (γ) γενικότερα να θέτει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από όλα, έστω κι αν πρόκειται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των άλλων γύρω του. Ίσως σε κάποιους αυτά να φαίνονται σαν «μικρό το κακό», όμως είναι η απαρχή της χαλαρής συνείδησης και τα πρώτα βήματα προς το βωμό του εγωκεντρισμού και της αδιαφορίας για το νόμο και για τους γύρω μας. Τόσο ο δάσκαλος όσο και ο γονιός πρέπει να καθοδηγούν τους μαθητές -

από νεαρή ηλικία - προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυτήν του σεβασμού προς το νόμο και την ξένη ιδιοκτησία γενικότερα. Πρέπει να είναι, ή τουλάχιστον να φαίνονται, οι ίδιοι καλά παραδείγματα προς μίμηση.

Με το να επιτρέπεις στο μαθητή να χρησιμοποιήσει προϊόν παραβατικής ενέργειας, σε πρώτη φάση τον κάνεις συμμέτοχο στην πράξη και σε δεύτερη τον ετοιμάζεις να επαναλάβει στο μέλλον αυτή ή άλλη παρόμοια πράξη.

Προφανώς κι εμείς, οι ιδιοκτήτες σχολείων ξένων γλωσσών, ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να μειώσουμε το κόστος των πελατών μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βρισκόμαστε. Όμως δεν επιτρέπεται να το κάνουμε εις βάρος άλλων. Μπορούμε να μειώσουμε τις δικές μας τιμές, μπορούμε να προσφέρουμε εκπτώσεις, δεν μπορούμε όμως να επιτρέπουμε ή πολύ χειρότερα να παροτρύνουμε την φωτοτύπηση των βιβλίων. Τα σχολεία ΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ – HUTTON βρήκαν τον τρόπο να προσφέρουν στους μαθητές τους τα βιβλία σε οικονομικότερες τιμές, μέσω της χρήσης του INTERNET. Διαβάστε γι’ αυτό στη σελίδα 6.

15


Hutton times 29  

This magazine is created once a year and it belongs to Anetopoulou - Hutton Language Schools, which are located in the city of Volos, Greece...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you