Page 112

kraštotvarka

„Quadrum“: ant garažo stogo – keliolikos metų pušys

Dešiniajame Neries krante iškilęs modernus verslo miestas mieste buvo įvertintas ne tik už išskirtinius techninius, aplinkai nekenksmingus sprendimus, bet ir novatoriškus architektūrinius ieškojimus. 70 tūkst. kv. metrų ploto biurų komplekso išskirtinumas – orientacija į tvarumą, komfortą ir suvokimą, kad biuras – daugiau nei sienos, tarp kurių praleidžiama darbo diena. Biurų pastato „Quadrum“ aplinkos akcentas – 12 metrų aukščio pušys, kuriančios natūralaus pušyno įspūdį. Jos pasodintos vidiniame kieme, kuris, kaip liudija komplekso pavadinimas, yra svarbus jo elementas. Medžiai auga 27 tūkst. kv. m ploto 3 aukštų požeminės automobilių, dviračių ir elektromobilių stovėjimo aikštelės stogo – kad tai būtų įmanoma, aplinkos

„Quadrum“ archyvo nuotr.

(projekto autoriai – „Arches“ ir „Schmidt Hammer Lassen Architects“ bei „Lund+Slaatto Arkitekter“, „Terra firma LT“)

projektavimas prasidėjo dar koncepcijos formavimo stadijoje, lygiagrečiai su visa pastato architektūra. Pušų pomedžiai pušyno įspūdžiui sustiprinti apželdinti kadagių ir bruknių kilimu. Pušų pomedžius juosia plastiškų formų mediniai suolai, ypač populiarūs tarp lauke pietaujančių darbuotojų ir lankytojų. Aplinkos elementai – šiltų, žemiškų spalvų: medienos, rūdinto ketaus elementai išdėstyti šviesaus granito dangoje, kuri sujungia visą „Quadrum“ komplekso aplinką. Vakare pušų masyvai ir plastiškos formos atgyja apšviesti.

Viena konceptualių interjero idėjų – vidinio „Quadrum“ kiemo augalų įleidimas į vidų, kur apgyvendinti stiklo dėžėse jie tapo diplomatiškomis erdvių pertvaromis. Augalai, nokinantys uogas – bruknės ir medlievos – teritorijos vakarinėje dalyje pasirinkti sodinti gerinant biologinę įvairovę, kaip sudėtinė tarptautinio pastatų poveikio aplinkai vertinimo standarto „Breeam“ dalis. „Quadrum“ verslo centrą supančios aplinkos sutvarkymo darbo projektą parengė „Terra firma LT“ specialistai.

Žaliosios zonos įkurdintos ant mokslo įstaigos stogų (projekto autorės – Gražina JanulytėBernotienė, Guoda Zykuvienė, Rimantė Lydytė, Vita Soltonaitė)

Evaldo Lasio nuotr.

Istorinėje Vlado Putvinskio gatvėje, trijų posesijų teritorijoje greta individualiųjų namų, įkomponuotas Vytauto Didžiojo universiteto mokslo ir studijų centras – lakoniškų formų pastatas išsiskiria apželdinimo sprendimais. Apželdintas jo stogas jau išgyveno pirmąją žiemą, ateityje planuojama apželdinti ir fasadus. Kadangi pastatas užima beveik visą sklypo teritoriją, apželdinti stogus ir fasadus buvo racionaliausias architektų sprendimas. Pastatas įkurdintas buvusioje posesijoje, kurioje medžiai formavo natūralų skverą. Dalį medžių apsispręsta išsaugoti.

110  2017 Nr. 1

Profile for SA.lt (Statyba ir architektūra)

Statyba ir architektūra (2017/1)  

Statyba ir architektūra (2017/1)  

Advertisement