Page 1

Wijnen met het Fairtradelabel Al duizenden jaren lang speelt wijn een belangrijke maatschappelijke en culturele rol in de menselijke samenleving. Vandaag zijn er duizenden wijngaarden en wijnproducenten die zich toeleggen op de productie van een ruime keuze aan wijnen met een unieke smaak. Maar door de toenemende liberalisering van de handel kunnen veel kleine wijnbouwers de concurrentie niet langer aan en moeten zij zich uit de markt terugtrekken. In de vele grote wijngaarden in de landen van het Zuiden genieten de seizoenarbeiders geen bescherming tegen misbruiken door hun werkgever. Zij blijven uitgesloten van de beslissingsprocessen en kunnen niet automatisch rekenen op sociale voorzieningen. Dankzij het internationale Fairtradesysteem ontvangen coöperaties van kleine producenten en ook plantages die wijn met het Max Havelaarkeurmerk produceren, een gegarandeerde minimumprijs die de productiekosten dekt en ook een bijkomende ontwikkelingspremie die de gemeenschap kan investeren in economische, sociale en milieuprojecten. Bovendien gelden hier ook strenge milieunormen: zij beperken het gebruik van chemische landbouwproducten en bevorderen duurzame productiemethodes. Ten slotte kunnen de producenten ook gebruik maken van voorfinanciering van hun oogst doordat zij kredietlijnen toegewezen krijgen. De wijnen met het Fairtradelabel zijn afkomstig van ongeveer 59 producentenorganisaties over de hele wereld, vooral uit Argentinië, Chili en Zuid-Afrika.

De coöperatie Stellar Organic Winery Stellar Organic Winery uit Trawal, op ongeveer 275 km ten noorden van Kaapstad op de weg naar Namibië, is de belangrijkste producent van biologische wijn in ZuidAfrika. De wijngaard kan er rekenen op een halfdroog klimaat, dat ideaal is voor de productie van kwaliteitswijnen. Stellar Organic Winery staat bekend om zijn moderne productietechnieken en zijn vermogen tot innovatie. De mensen van Stellar Organic Winery zijn dan ook echte pioniers in het land. Zo waren zij de eerste producenten van biologische wijnen die het Fairtradelabel kregen en hun wijngaard was ook de eerste in Afrika die wijn produceerde zonder toevoeging van sulfiet.

Sulfiet is een van de oudste additieven voor levensmiddelen. Het ontwikkelt zich op natuurlijke wijze in wijn tijdens het fermentatieproces, maar vaak wordt ook sulfiet aan de wijn toegevoegd om oxydatie te vermijden en zo speelt sulfiet dus ook de rol van bewaarmiddel. Dankzij een professionele selectie van de vruchten van optimale kwaliteit en met een perfecte rijpingsgraad is het mogelijk om het gebruik van sulfiet te beperken. Daardoor kunnen de vele mensen die allergisch of gevoelig zijn voor dit bewaarmiddel ook genieten van deze wijnen zonder toegevoegd sulfiet.


Stellar Organics, een bloeiende wijnbouwerscoöperatie dankzij fair trade « Sinds wij zijn toegetreden tot het Fairtradesysteem, ontvangen wij regelmatig een deel van de opbrengst van het bedrijf. Mijn leven en dat van mijn collega’s op het werk is drastisch veranderd. Fair trade garandeert ons niet alleen een extra inkomen, maar versterkt ook ons zelfvertrouwen en overtuigt ons dat we onze toekomst in eigen handen kunnen nemen en echte veranderingen kunnen waarmaken. » Maria Malan, farm-manager bij Stellar Organics, was de eerste zwarte vrouwelijke farm-manager in Zuid-Afrika. Marie begon als huishoudhulp en had op 59-jarige leeftijd de leiding over zestig arbeiders en meer dan tweehonderd seizoenarbeiders. Sinds Stellar Organics het Fairtrade Max Havelaarkeurmerk heeft gekregen, is de omzet van de wijn op spectaculaire wijze gegroeid: van 13.500 flessen in 2003 tot ongeveer 2 miljoen flessen in 2008. Het extra inkomen dat dit heeft opgeleverd, is geïnvesteerd in allerlei diensten voor de producenten: van informaticacursussen tot het plaatsen van afsluitingen rond woningen en het aanleggen van een gezamenlijke moestuin en ook van voetbal- en volleybalvelden. En er staan nog meer projecten op het verlanglijstje: de aankoop van een bus om de arbeiders te vervoeren, een nieuw gemeenschapscentrum en een kantine. De producenten zijn voor 50% medeaandeelhouders van het landbouwbedrijf en voor 26% van het wijnbouwbedrijf. En dat is niet alles: • vrouwen hebben beter toegang tot de hoogste functies; • het bedrijf besteedt meer aandacht aan de vorming van de producenten dan vroeger; • het comité van werknemers staat nu ook open voor seizoenarbeiders; • de wijnproductie gebeurt intussen volledig biologisch. De plantage van Stellar Organics is erg populair bij de producenten en de meeste seizoenarbeiders komen dan ook elk jaar terug. De uitstekende arbeidsvoorwaarden, de beschikbaarheid van kinderopvang en de hoge lonen spelen een heel aantrekkelijke rol.


www.maxhavelaar.be

Door de onafhankelijke controle garandeert het Fairtrade/ Max Havelaarkeurmerk de consumenten dat elk product met het keurmerk voldoet aan de internationale Fairtradecriteria. Net als het bio- of het FSC-keurmerk is Max Havelaar een keurmerk en geen merk. Voor de producenten in het Zuiden garandeert het in de eerste plaats een minimum aankoopprijs voor hun producten, waardoor zij de kosten voor een duurzame productie kunnen dekken en kunnen voorzien in de basisnoden van hun gezin, ongeacht de schommelingen van de prijzen op de wereldmarkt. Naast de minimumprijs wordt ook een bijkomende premie gewaarborgd. De producenten beslissen op democratische wijze hoe zij die ter plaatse gebruiken voor investeringen die ten goede komen van de gemeenschap. Bovendien is ook een voorfinanciering van de oogst mogelijk, om schulden te vermijden. Maar het keurmerk heeft ook betrekking op allerlei andere criteria, zoals interne democratie binnen de producentenorganisaties, transparantie, respect voor het leefmilieu, vakbondsvrijheid, verbod op kinderarbeid, enzovoort. Uiteindelijk maakt Fairtrade de producentenorganisaties sterker zodat zij hun onderhandelingspositie op de internationale markt kunnen verbeteren en producten van betere kwaliteit kunnen verkopen. Fairtrade is een eerlijker en menselijker handel, waar iedereen beter van wordt.

/Stellar_Organics_NL  

http://www.maxhavelaar.be/files/u2/Stellar_Organics_NL.pdf

Advertisement