Page 1

Sodexo kiest resoluut voor meer Bio en Fairtrade Een belangrijke stap in het internationaal ‘Better Tomorrow Plan’ is de omschakeling naar 100% bio bananen met Fairtrade Max Havelaar keurmerk, goed voor een volume van 200 ton per jaar Brussel, 31 maart 2010 - Vanaf maart 2010 biedt Sodexo enkel bio en Fairtrade bananen aan, in de meer dan 1000 restaurants waar Sodexo de catering verzorgt in België. Dit is goed voor een jaarlijks volume van 200 ton bananen of bijna 5% van de volledige Belgische markt van Fairtrade bananen. Sodexo neemt de prijsverhoging voor haar rekening zodat de consument voor dezelfde prijs een bio Fairtrade product krijgt. De bananen zijn te herkennen aan de Fairtrade-sticker op de banaan. Naast Fairtrade zijn de bananen ook bio gecertifieerd. Dit betekent dat de teelt geheel in harmonie met de natuur verloopt, zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Keurmerk Max Havelaar maakt het verschil De bananen zullen voortaan uitsluitend voldoen aan de strenge Max Havelaar Fairtrade-criteria. Aan de kwaliteit en vertrouwde smaak verandert er niets, maar een Fairtrade banaan hier maakt wel degelijk een verschil daar. Deze samenwerking is van uiterst belang voor de producenten in Peru en Ecuador die de bananen voor Sodexo leveren. “We zien het laatste jaar heel wat nieuwe producenten die hun hoop op Fairtrade stellen om hun producten aan een eerlijke prijs te exporteren. Ook voor 2010 verwachten we dat ongeveer 12% nieuwe boerenorganisaties via Fairtrade hun toekomst in eigen handen zullen kunnen nemen. De omschakeling van Sodexo biedt belangrijke nieuwe kansen voor kleinschalige bananenproducenten. De brede aanwezigheid van Sodexo zorgt er ook voor dat steeds meer mensen kennis maken met Fairtrade en zo de impact voor boeren in het Zuiden mee helpen verhogen.” verklaart Lily Deforce, directeur van Fairtrade Max Havelaar België.

Better Tomorrow Plan Eind 2009 lanceerde Sodexo haar Better Tomorrow Plan. Met dit plan rond duurzaam onder-nemen wil Sodexo de toekomst van de volgende generaties garanderen door een evenwicht te vinden tussen sociale en economische aspecten enerzijds en het milieu anderzijds. Het plan is opgevat rond drie pijlers: een eerste project rond voeding, gezondheid en welzijn, een tweede in het kader van de ontwikkeling van lokale gemeenschappen en een derde rond het milieu. De Benelux beslissing van Sodexo betekent dat er in België jaarlijks 200 ton en in Nederland 400 ton bananen met het keurmerk zullen verkocht worden. Vorig jaar was dat samen slechts 12 ton, wat neerkomt op een verhoging van maar liefst 50 maal op jaarbasis voor Sodexo in België en Nederland. De bananen voor Sodexo worden geleverd via coöperaties van bananenboeren in Peru en Ecuador. Voor hen betekent dit niet alleen zekerheid van een inkomen maar ook een extra Fairtrade-premie die gebruikt kan worden voor de meest noodzakelijke gemeenschappelijke behoeften, zoals gezondheid, scholing of ook productieve investeringen. Dat het geen druppel op een hete plaat is bewijst de uitspraak van de boeren aangesloten bij APROBOVCHIRA die met zijn 285 producenten een groot deel van de Fairtrade biobananen aanleveren. In februari 2010 was de voorzitter van de Peruviaanse coöperatie op bezoek in België. Voorzitter Justo Ulises Niño Urbina verklaarde toen: “Wij hebben al heel wat kunnen realiseren dankzij Fairtrade en nu, met dit initiatief, zullen wij nog meer kunnen doen. De betere exportprijzen bieden ons meer zekerheid. Op de lokale markt waar we voordien verkochten, kregen we vaak lage prijzen. Onze kinderen hebben nu de reële keuze om verder te studeren. We willen ook de gezondheidsvoorzieningen verbeteren, en alle leden de kans geven hun huis beter uit te rusten en te restaureren met duurzame materialen.” Voor Michel Croisé, CEO van Sodexo, “is het ‘Better Tomorrow Plan’ een absolute prioriteit in 2010. Overal waar het mogelijk is, waar het beter is voor de natuur en de mensen, moeten wij ons aanbod van producten en diensten aanpassen. Bananen is een goed voorbeeld maar daar blijft het niet bij. Wij


werken ook aan programma’s rond vis, fruit, afvalbeheer. Sodexo heeft wereldwijd resoluut voor bio en Fairtrade gekozen, België zal mee doen.” Meer Fairtrade en bio Fairtrade is niet nieuw bij Sodexo. Vorig jaar nog heeft het bedrijf in het kader van haar projecten rond duurzaam ondernemen één van de Fairtrade@Work awards in de wacht gesleept, wat onmiddellijk ook een groter gamma aan producten Fairtrade bij haar consumenten onder de aandacht bracht. Voor dit jaar staan er nog verschillende projecten rond duurzame vis, biologisch geteeld vlees, biogroenten en biofruit op de agenda.

Over Sodexo Sodexo in België Sinds 1971 levert Sodexo België, die zo’n 4.000 mensen tewerk stelt, On-site Service Solutions aan de volgende klantencategorieën: Bedrijven en Industrieën, Scholen en Universiteiten, Gezondheid en Remote sites; alsook Motivation Solutions zoals Voordelen voor de Medewerkers, Incentives en Erkenning en Publieke Voordelen. (bv. Lunch Pass, Culture Pass and Gift Pass). Sodexo, world leader in Quality of Daily Life Solutions Quality of Life services spelen een belangrijke rol in het prestatievermogen van een organisatie. Op basis van deze overtuiging dient Sodexo als strategische partner voor bedrijven, instellingen en lokale overheden die prestatie waarderen. Zo is het sinds Pierre Bellon het bedrijf in 1966 oprichtte. Met eenzelfde passie voor dienstverlening, ontwerpen, beheren en leveren de 380.000 werknemers van Sodexo in 80 landen over de hele wereld een ongeëvenaard pakket van allesomvattende On-site Service Solutions en Motivation Solutions. Sodexo heeft een totaal nieuwe vorm van dienstverlening aan bedrijven ontwikkeld die de tevredenheid van onze werknemers bevordert en bijdraagt tot de economische, sociale en ecologische ontwikkeling van de lokale gemeenschappen waarmee we samenwerken.

Cijfers (op 31 augustus 2009) Sodexo in de wereld

Sodexo in België

14,7 miljard euro geconsolideerd zakencijfer

350 miljoen euro zakencijfer

380 000 medewerkers

4 000 medewerkers

22e werkgever wereldwijd

Top 50 werkgevers in België

33 900 sites

1200 sites

50 millions consumenten per dag

1 Belg op 4 staat dagelijks in contact

80 landen

met Sodexo

6,7 miljard euro beurscapitalisatie (op 22 februari 2010)

Perscontact:  Max Havelaar Lily Deforce, algemeen directeur Fairtrade Max Havelaar België, gsm 0496/ 76.43.03 Sandra Galbusera, communication manager 02/894.46.35 of via www.maxhavelaar.be Beelden te downloaden via http://www.maxhavelaar.be/nl/pers/home  Sodexo Hilde Eygemans, Communications Director 0475/ 30 96 96 Email: hilde.eygemans@sodexo.com Cathy Schoels, persattachée Sodexo 0477/680 280, cathy.schoels@gmail.com

/Sodexo%20kiest%20resoluut%20voor%20meer%20Bio%20en%20Fairtrade-%20NL  

http://www.maxhavelaar.be/files/Sodexo%20kiest%20resoluut%20voor%20meer%20Bio%20en%20Fairtrade-%20NL.pdf