Page 1

Wat doet Max Havelaar ?

© : VU’

Max Havelaar is het keurmerk voor Fair Trade. Wij maken of verkopen niets. Wél controleren we dat 1,5 miljoen families in 59 ontwikkelingslanden een ‘faire’ prijs voor hun producten krijgen, waardoor deze mensen een beter leven leiden. De geloofwaardigheid van een keurmerk staat of valt met het bepalen van strikte criteria en een permanente controle op de naleving ervan, van op het veld tot in het winkelrek.

Uw aankopen hier maken ginder het verschil

Fairtrade kopen, heel eenvoudig …

De Fairtradecriteria worden bepaald door FLO-ev (Fairtrade Labelling Organisations- vzw). De controles gebeuren door FLO-Cert, een autonoom en onafhankelijk certificeringsorganisme.

Bij je dagelijkse aankopen heb je de keuze uit honderden artikelen: talrijke soorten koffie, wijn of chocolade, maar ook fruit, thee, vruchtensap, suiker, koekjes, snoepjes, roomijs, honing, siroop, kleding, bloemen en verzorgingsproducten.

Ook de laatste schakels in de keten, hier in België, ondergaan een strenge controle.

Meer dan 100 merken die overal te verkrijgen zijn: in de supermarkt, in wereldwinkels en andere winkels, maar ook in de bedrijfskantine, cafés en restaurants…

■ Overal !

© : D. Gentilhomme

Zo bent u zeker dat de fairtradeproducten die u koopt voldoen aan onze strenge criteria.

© : E. De Mildt

De FLO-Cert-inspecteurs controleren de producenten in het Zuiden aan de hand van een lijst met zo’n 250 criteria. Deze hebben o.a. betrekking op de arbeidsvoorwaarden en de investeringen in sociale, milieuvriendelijke en economische ontwikkeling.

GEPRINT OP GERECYCLEERD PAPIER - Ver. Uitgever. : Lily Deforce – 173 Troonstraat – B-1050 Brussel

■ Elke dag !

FAIRTRADE MAX HAVELAAR Het keurmerk voor eerlijke handel www.maxhavelaar.be

www.maxhavelaar.be


Je boodschappentas vullen met Fairtradeproducten is echt niet moeilijk meer. Vandaag kan je als consument kiezen uit een ruime keuze aan Fairtradeproducten. Koffie, bananen, thee, fruit, honing, koekjes, rijst, kruiden, wijn..., zelfs bloemen, kleding en verzorgingsproducten vind je ondertussen met het Fairtrade Max Havelaar keurmerk. Max Havelaar is het keurmerk voor eerlijke handel. Deze producten kan je in de supermarkt, wereldwinkels en in andere winkels kopen, onder hun eigen merknaam. Het Fairtrade Max Havelaar keurmerk op de verpakking garandeert je dat het product aan de strenge Fairtradecriteria voldoet. Behalve de Fairtrademinimumprijs voor de producenten garandeert dit keurmerk dat het product op een sociaal en ecologisch verantwoorde manier tot stand kwam. Voor de boeren en hun familie in het Zuiden maakt Fairtrade een heel verschil uit. Met het betere inkomen dat zij krijgen, kunnen ze hun kinderen naar school sturen, overschakelen op duurzame landbouw, investeren in betere productietechnieken, andere economische activiteiten opstarten en nog veel meer.

Eén keurmerk, vele garanties

Het verschil voor de producenten Himikika Chellema., 65 jaar, is de oudste katoenplantster van Raygada in India. Dankzij haar fairtradekatoen kan ze allerlei plannen realiseren: « Met de Fairtradepremie heb ik een landbouwopleiding kunnen volgen. Ik schakel nu over op biologische teelt. Daardoor moet ik minder uitgeven aan kunstmest en dure bestrijdingsmiddelen ».

Een product dat het Fairtrade Max Havelaarkeurmerk draagt, beantwoordt aan de volgende criteria : ■ De producenten kunnen rekenen op een minimumprijs die de kosten van een sociaal- en milieuverantwoorde productie dekt.

© Piazetti

Uw aankopen hier maken ginder het verschil

■ De producenten ontvangen ook een extra premie, onafhankelijk van de wereldmarktprijs. Dat geld besteden ze aan projecten in hun gemeenschap. Bijvoorbeeld voor beter onderwijs, gezondheidszorg, spaar- en kredietsystemen, …

Concepción Farias, lid van Appbosa, bananen, Peru. « Vroeger was ik helemaal afhankelijk van de opkoper. Dankzij Fairtrade wassen en verpakken we de bananen nu zelf en krijgen we een betere prijs. Enkele maanden geleden moest mijn vrouw een operatie ondergaan. Levensnoodzakelijk maar financieel heel zwaar! Met geld van de Fairtradepremie heeft de coöperatie de ziekenhuiskosten kunnen betalen ».

■ De contracten met de koper of de invoerder worden zoveel mogelijk afgesloten voor een lange periode. ■ Zowel de productie als de commercialisering ter plaatse gebeuren op een transparante manier. ■ De arbeiders kunnen werken in menswaardige arbeidsomstandigheden. Geen kinder- en dwangarbeid dus.

Merling Preza, manager van Prodecoop, koffie Nicaragua. « Ik probeer zo veel mogelijk vrouwen aan werk te helpen want het eerste waar zij hun salaris aan besteden zijn de kinderen. En deze kinderen grijpen de kansen die je hen geeft. Dat we elke dag hard moeten werken maakt niet uit. We weten waarvoor! En dankzij Fairtrade krijgen 2000 koffieboeren in de regio een behoorlijke prijs voor hun koffie ».

■ Er is een grote zorg voor het leefmilieu: o.a. verbod op gebruik van GGO’s, water- en bodembescherming.

Fairtrade is duurzaam

Duurzaamheid is geen loos begrip in Fairtrade : de criteria garanderen niet alleen een kostendekkende prijs maar ook betere arbeidsomstandigheden en strenge milieuvoorwaarden. Die drie samen zorgen voor meer duurzaamheid op onze planeet.

© : S. Rawles

© : Kennet Hafgaard

Fairtrade is uniek in de wereld. Het uitgangspunt is immers dat producenten zelf kunnen investeren in ‘meer mens en milieu’ als hen een rechtvaardig inkomen gegarandeerd wordt voor hun producten.

Segundo Alejandro Mondragon, voorzitter Cépicafé, Peru, koffie en rietsuiker. « Elk jaar gaat een deel van de Fairtradepremie naar twee universiteitsbeurzen voor zonen of dochters van koffieboeren, die we volgens eerlijke criteria selecteren. De afspraak met de studenten is wel dat ze later terugkeren om onze organisatie te versterken en ons helpen de nieuwste evoluties in de koffiemarkt te volgen ».

/sensibilisation_NL  

http://www.maxhavelaar.be/files/sensibilisation_NL.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you