Page 1

ashaas?

t de Pa g n e r b s w u ie oor n

Wat v

Pasen is in aantocht. Zoals elk jaar brengt de Paashaas lekkers mee, en dit jaar is het dubbel genieten. De Paashaas brengt immers een heel divers gamma van Fairtrade Paasfiguren. Kinderen en volwassenen kunnen hier genieten van heerlijke kwaliteitsvolle chocolade, en in landen zoals Peru, Ivoorkust, Dominicaanse republiek of Ghana kunnen cacaoboeren hun kinderen een betere toekomst bieden dankzij Fairtrade.

Heerlijke Fairtrade Paaseieren

Grote en kleine eieren, gevuld of hol, allerlei figuren. Vier verschillende merken brengen een speciaal Paasassortiment op de markt dat voldoet aan de strenge Fairtradecriteria van het keurmerk Max Havelaar. Naast de klassieker Oxfam Fairtrade, brengen dit jaar ook 3 nieuwe merken, zoals pralinier Belvas, Fairglobe (Fairtradeproducten van Lidl) en dĂŠ specialist van chocoladefiguren Tonkeys (van het bedrijf Italo Suisse) een Fairtradegamma in de winkel. Geniet ervan!

Download pictures: http://www.maxhavelaar.be/nl/pers/home


s w u e i n r o o Wat v

? s a a h s a a P brengt de

Tonkeys van Italo Suisse

Oxfam Fairtrade

NIEUW: Tonkeys brengt een nieuw gamma uit met Max Havelaarkeurmerk. De Fairtrade Paaseieren worden aangeboden in een volledig nieuwe look met vrolijke kleurtjes.

Oxfam Fairtrade is de klassieker in het Fairtrade-aanbod, sinds enkele jaren bieden ze dan ook heerlijke Paasfiguren aan.

Aanbod: zakje met één groot ei, een paashaas of verschillende eieren. Verkoopskanalen: Match, Delhaize, Carrefour, Cora, Makro, Colruyt, Mestdagh.

Aanbod: zakjes met minifiguurtjes in melkchocolade, met Paaseieren (melk of fondant) of met een Paashaas (fondant) en een doosje met gevulde paaseieren. Verkoopskanalen: Oxfam-Wereldwinkels, Delhaize, Match en Cora

Belvas

Fairglobe

NIEUW: de heerlijke Fairtradepralines van Belvas krijgen met Pasen gezelschap van een assortiment gevulde Paaseitjes.

NIEUW: Fairglobe, het Fairtrademerk van Lidl, breidt met Pasen zijn gamma uit met Paaseitjes. Een zakje van 175 gram melkchocolade eitjes gevuld met praliné.

Verkoopskanalen: kwaliteitsbakkers en biowinkels

Verkoopskanalen: Lidl.


Max Havelaar is het keurmerk voor Fairtrade Wij verkopen zelf niets, wij controleren wél dat 1,5 miljoen families in 59 ontwikkelingslanden een ‘faire’ prijs krijgen voor hun producten. Dat kan gaan over cacao, maar net zo goed over koffie, wijn, katoen of fruit. Bovendien garandeert het Max Havelaar-logo op uw product dat het op een sociaal en ecologisch verantwoorde manier tot stand kwam. Meer dan 1.000 producten op de Belgische markt voldoen reeds aan de strenge Fairtradecriteria.

Het ene paasei is het ander niet … Paaseieren vinden we allemaal lekker. Maar de boer die voor de cacao zorgt, wordt die er ook beter van? De cacaoboom is een belangrijke bron van inkomsten voor miljoenen boerenfamilies in de evenaarszone. Vandaag leven 10 miljoen gezinnen van de cacaoproductie. 70% van de wereldproductie is afkomstig uit WestAfrika, waar Ivoorkust en Ghana de belangrijkste uitvoerders zijn. Zij leveren de beste cacao maar zijn tegelijkertijd enorm afhankelijk van dit product. De overige 30 procent worden geproduceerd in Latijns-Amerika en Azië. De overgrote meerderheid van de cacao, zo’n 90%, is geproduceerd door kleine familiale boeren. De prijs die zij voor hun oogst ontvangen is vaak laag of onvoldoende om te bouwen aan een beter leven. Hun levensomstandigheden laten te wensen over. Ziektes, een hoge graad van analfabetisme, geen toegang tot drinkbaar water, zijn slechts enkele van de

problemen waar ze mee te kampen hebben. Daar staat tegenover dat de vraag naar cacao en de nood aan kwaliteit blijft toenemen. Boeren die meedoen met Fairtrade, krijgen een degelijke prijs. Fairtrade garandeert hen immers een minimumprijs, die hun kosten voor een duurzame productie dekt en voor extra mogelijkheden zorgt. Als de wereldmarktprijs hoger gaat dan de minimumprijs, dan moet de hoogste prijs betaald worden. Bovenop komt steeds een Fairtradepremie voor gemeenschapsprojecten.


Kleine aankopen, grote effecten Een kleine verandering in ons aankoopgedrag, maakt een heel verschil voor de Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse boeren. • Fulgence, Jacuba getuigen van de extra kansen die Fairtradechocolade creëert in het Zuiden. Zo gelooft Fulgence N’Guessan uit Ivoorkust heilig in de voordelen van Fairtrade. “Het is de enige manier om de levensomstandigheden in onze streek te verbeteren. Cacoa is er naast koffie de hoofdteelt voor duizenden kleine boeren. Door te werken met Fairtrade, krijgen we voor onze cacao een betere prijs.“ “De resultaten daarvan zijn ook concreet te zien: de bouw van een medisch centrum in het stadje Gonaté waar leden van de coöperatie terecht kunnen voor gezondheidszorg en betaalbare medicijnen. En voor de vrouwelijke leden van de coöperatie is er een speciaal alfabetiserings programma.” • Aan de andere kant van de Atlantische oceaan, in de Dominicaanse Republiek, leeft Jacuba Garcia Monegros. Ze is 41 jaar, moeder van drie kinderen en cacaoboerin voor de coöperatieve Conacado. “Ik werk al heel lang op de cacaovelden, al meer dan 25 jaar denk ik”, vertelt ze. “Veel

van de cacaoboeren hebben niet of nauwelijks school gelopen. Ik wel, ik ben zelfs naar de universiteit gegaan. Dat kon door de Fairtradepremie, want met dat geld worden beurzen uitgereikt en opleidingen georganiseerd.“ “Dat laatste is vooral voor ons, de vrouwen, belangrijk. Tot voor kort was de cacaoteelt een echt mannenwereldje. Als een vrouw al meewerkte op de velden, was het meestal om de saaie klusjes op te knappen. Nu kunnen we lessen volgen over hoe de cacaoproductie verloopt, hoe we organische mest moeten maken, of wat we nog allemaal kunnen aanvangen met onze cacao en onze cacaoplanten. Koekjes, wijn en jam zijn maar een paar voorbeelden van wat we hebben leren maken. Door die te verkopen, brengen we wat extra geld in het laatje. We leven en werken hier graag. We hopen dan ook dat we hier kunnen blijven en samen een beter leven kunnen opbouwen. Voor het moment lukt dat aardig. En dat hebben we voor een groot stuk te danken aan onze cacao.”

Meer info: Sandra Galbusera, communicatiemanager Max Havelaar – 02/894 46 35 of 0473/91.56.86

www.maxhavelaar.be

/Paaseieren_2010_print  

http://www.maxhavelaar.be/files/u2/Paaseieren_2010_print.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you