Page 1

START OP Magasinet for den danske iværksætter

Tips og gode råd fra vores online markedsførings-ekspert

FÅ SUCCES MED online markedsføring

Juli 2012

Månedens fede gadgets Top 5 over Danmarks rigeste erhvervsmænd

BOOST dit budskab til iværksætterne

Click A Taxi Taxi app erobrer verden... Læs interviewet med

Running Copenhagen

JUNKBUSTERS ta´r skraldet LÆS DET SPÆNDENDE INTERVIEW


Kolofon...

Startopmagasinet CVR: 25696263 Info@startopmagasinet.dk www.startopmagasinet.dk Tlf.: 25 21 35 00 Annoncesalg: Startopmagasinet info@startopmagasinet.dk Annonceproduktion: Ronni Larsen Anette Lykke Grafisk design Ronni Larsen Anette Lykke Fotograf: Michael Christensen Ronni Larsen Forside foto: Click A Taxi Skribenter i denne udgave: Ronni Larsen Jonathan Løw Toke Kruse Michael Christensen Brian Brandt

Annoncer indrykket i Startopmagasinet udtrykker ikke nødvendigvis bladets holdning. 2


Redaktørens ord... I rivende udvikling Så er sommeren over os. Det er tid til ferie og afslapning. Her på redaktionen holder vi dog ikke ferie og er nu klar med Juli udgaven.

Vi glæder os til at præsentere produkterne for dig i den kommende tid. Mere information omkring produkterne vil naturligvis blive bragt til dig løbende i nyhedsbrevene og i iværksættermagasinet Start Op.

Iværksættermagsinet Start Op er i en rivende udvikling. Derfor er det mig også en glæde at kunne fortælle, at iværksættermagasinet Start Op nu kan læses på Iphone, Ipad og andre tablets. Tidligere udgaver som (Maj & Juni) vil automatisk blive re-udgivet til Iphone, Ipad og andre tablets i løbet af Juli måned.

Som jeg har nævnt tidligere så er iværksættermagasinet Start Op til for dig. Vær med til at præge indhold og send os gerne en mail hvis du har gode idéer til indhold eller et spændende netværk, som kunne gøre brug af iværksættermagasinet.

Vores facebook er endeligt kommet i luften og youtube profilen ligeså. Youtube profilen vil indeholde video fra de arrangementer vi deltager i og som vi støtter op omkring. Videoerne bringes naturligvis i magasinet.

Start Op iværksættermagasinet er til for at hjælpe, rådgive og inspirere dig, der går forrest med målet om at skabe resultater uanset om du er studerende, har idéer / tanker om at blive selvstændig, driver selvstændig virksomhed eller er investor.

Husk at tilmelde din organisation på facebooksiden og skriv gerne en kommentar. Vi har brug for alt den ris og ros der kan gives. Det er med til at forme magasinet.

Ronni Larsen

Ronni Larsen Redaktør Startopmagasinet

Iværksættermagasinet Start Op starter også snart en blog op, hvor det er muligt for iværksættere og virksomheder, som er blevet interviewet til magasinet, at opnå et boost af SEO (søgemaskine optimering).

Derudover får du snart som læser adgang til en masse nyttige produkter til særlig ekstra nedsatte priser. Alle produkterne har du brug for og gavn af når du starter op og skal drive virksomhed.

3


Highlights i denne udgave... side 8...

Portræt af Travelling Heels...

Læs om hvordan Nina startede op og hvilke udfordringer hun har haft med sin virksomhed. Travelling Heels sælger oplevelsespakker og rejser specielt tilrettelagt til kvinder.

side 18...

Portræt af virksomheden RetNemt.dk...

Læs om hvordan virksomheden RetNemt.dk startede og hvordan en idé med salg af sund mad leveret til døren opstod. Se også deres produktvideo som viser hvordan deres koncept fungerer.

side 24...

Running Copenhagen løber derudaf...

Læs om Running Copenhagen´s koncept med løbende sightseeing i København. Hvem vil ikke have motion og opleve byen på en helt anderledes måde og samtidig nå sine møder.

side 30...

Sælger med stort eller lille S...

Læs om Michael Christensens oplevelse med bilsælgere. Han gennemgår de rigtige og forkerte træk, når du som sælger skal SÆLGE. Find ud af om du er en sælger med stort eller lille S.

4


side 36...

Månedens gadgets...

Læs om den nye smarte højtaler fra Tego Audio Nova og få indblik i hvad den nye Macbook fra Apple indeholder. Læs også om Samsung Galaxy Nexus og Pure Evoke radioen som er transportable.

side 44...

Portræt af virksomheden Click A Taxi...

Læs om hvordan Click A Taxi erobrer verden med deres Taxi App. Hvordan opstod idéen og hvilke udfordringer har der været i forbindelse med virksomheden. Læs også om de gode råd der gives.

side 54...

Portræt af virksomheden JunkBusters...

Læs om hvordan virksomheden JunkBusters blev til. Hvor kom idéen fra og hvor ligger forretningen i affald. Læs det spændende interview og bliv inspireret af en iværksætter der er godt igang.

side 62...

IT folk som har scoret kassen...

Læs om de mange IT folk som har scoret kassen indenfor de sidste par år. Læs om de vilde beløb og hvilke IT virksomheder der har skabt nogle produkter, som bliver brugt flittigt i dag rundt om i verden.

5


Verdens bedste ide bliver først god, hvis den kan sælges Forelsk dig i markedet - ikke i dit produkt (eller din ide) Rundt om i de danske ”iværksætter-skuffer” ligger tusindvis af geniale opfindelser og ideer gemt. Det er bare aldrig nået længere…… En del af dem er gået i stå på grund af manglende finansiering. Andre er tiden løbet fra. Endnu flere er gået kolde, fordi iværksætteren ikke har formået at flytte ideen fra produktionslokalet og ud i den virkelige verden. Don’t fall in love with your product….

Men som tiden er gået må jeg indrømme, at hun ramte plet! I mit daglige virke som rådgiver oplever jeg meget ofte samme problematik. Mine kunder (iværksætterne) opfinder på livet løs, arbejder dag og nat i tegnestuen eller på værkstedet, drømmer om deres nye ideer eller planer – men glemmer hele forretningsdelen. De glemmer at forelske sig i markedet! Novo Nordisk var aldrig blevet til det de er i dag, hvis ikke markedet havde skreget på insulin. Lego var aldrig blevet til det de er i dag, hvis de ikke havde spottet, at plastic var vejen frem - i stedet for træklodser. Alle de ”store” er kendetegnet ved, at de har spottet markedets behov og arbejdet målrettet efter at opfylde det. Dette er helt centralt for enhver iværksætter.

En klog kvinde udfordrede mig sidste år med denne sætning. Hun spurgte mig ”råt og brutalt” om jeg udviklede produkter til mig selv – eller til forbrugerne. Hun spurgte til hvem, hvordan og hvorfor min ide var fantastisk; for andre end mig selv. Hendes pointe var, at det var markedet jeg skulle forelske mig i – ikke produktet. I starten havde mit opfinderhjerte svært ved at acceptere denne dom.

Mange iværksættere hader forretningsplaner og forberedende arbejde. Men uden disse værktøjer og uden denne indsats, kommer de ikke igennem processen og får afsøgt markedet til bunds. De får ikke undersøgt om ideen er holdbar, og de får ikke undersøgt om potentialet er 2 mio. kr. eller 200 mio. kr. Et af de helt centrale spørgsmål for iværksætteren er; Hvem er kunden og hvor er markedet? Inden iværksætteren bruger penge på den endelige produktudvikling eller prototype, bør han sætte sig ned og finde ud af, hvem den primære kunde er. De oplagte spørgsmål er, •

Hvad er kundens situation

Hvad føler kunder

Hvor er kunden på vej hen

6

Hvad tænker kunden

Hvad foretager kunden sig


Er der flere forskellige kunder (eller målgrupper) bør undersøgelse laves ud fra alle typer. Når dette arbejde er udført, er det tid til at overveje om en eller flere af kunderne er vigtigere end andre. Hvis dette er tilfældet, så gå yderligere i dybden med dem. Disse overvejelser kan efterfølgende danne grobund for, hvordan markedsføringen skal tilrettelægges og eventuel for yderligere produktudvikling (eller afvikling). Næste step er at finde ud af hvilke fordele dit produkt giver kunderne. Det er fordelene, der sælger produktet (eller ideen). Ikke egenskaberne. Egenskaberne kender alle iværksætteren til punkt og prikke. Endda i søvne – og både forfra og bagfra. Det iværksætteren ikke kan, er at omsætte disse egenskaber til fordele og udbytter for kunden. Det er den vanskelige øvelse. Og øvelsen bør laves overfor alle kundetyper og markeder.

Basis er, at uden en livsvigtig undersøgelse af produktet, markedet og/eller kunderne, så er der stor risiko for, at produktet ender på trofæhylden derhjemme eller i skraldespanden. Markedets krav er benhårde, og rammer du ikke plet første gang eller udvikler du til ”i går”, så er både tiden og pengene spildt. Så forelsk dig i markedet – vær grundig, analysér og beskriv - og din gode idé kan sælges!

En del vil synes, det er alt for besværligt – og vil hellere kaste sig ud i eventyret. En del af dem lykkes heldigvis alligevel, og tillykke med det! De har måske indirekte arbejdet med tingene i hovedet, og haft styr på det hele ubevidst. For andre går det mere trægt – og for endnu flere kommer det ikke videre. Blandt andet fordi de løber tør for penge, eller ikke kan sælge produktet eller ideen.

Af: Skribent Michael Christensen www.erhvervsraadgiver.dk

FREELANCE ANNONCESÆLGER SØGES... Kontakt: info@startopmagasinet.dk

7


Rejser for kvinder... 8


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Travelling Heels Grundlæggers navne: Nina Brandt Jacobsen & Mads Sletbjerg

Placering / sted: Tåsinge Grundlagt / start dato: 1. sept. 2011 Antal medarbejdere: 2

Baggrund:

Vi forsøger altid at tilføre vores ture noget unikt – en aha-oplevelse og noget særligt. Det kan være en turleder, der laver gourmetbålmad af naturens egne produkter. Det kan være at komme ind og møde burmesiske nonner og burmesiske kvinder i deres dagligdag. Det kan også være at møde en madblogger og en madskole for gadebørn i Vietnam.

Jeg er Ph.d. i samtidshistorie, cand.mag. og korrespondent. Har også rejst meget og boet meget i udlandet.

Virksomhedens produkt:

Travelling Heels skaber og sælger aktive rejser for aktive kvinder. Det vil sige at vandring, cykling, kajak/roning, ski eller ridning altid er en del af en af vores ture.

Vi rejser desuden altid med dansk turleder – ikke guide – men turleder.

Desuden kendetegner det vores ture, at det er grupperejser, hvorfor elementer som sikkerhed, blufærdighed og det sociale fællesskab spiller en vigtig rolle.

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Virksomheden differentierer sig ved kun at henvende sig til kvinder og ved at kombinere en fysisk aktivitet eller sport med kultur, historie og naturoplevelser. Der findes jo masser af adventure- og aktive rejsebureauer i Danmark, men der er ingen af dem, der udelukkende fokusere på, at tilgodese kvinders behov på en rejse.

Vores rejser spænder fra endags ”tøsetræning” fx på en ø (Tunø, Hven …), weekendintro-ture og ud i Europa. Et par gange årligt vil vi fremover have grupperejser til en særlig destination i Asien. I marts/april i år var det Burma. Næste år bliver den nye asiens destination Vietnam med madbloggere og medicinkvinder.

Vi talte for nyligt med Bella Sky om deres kvindeetage på hotellet, og blev i den forbindelse bekræftet i, at det er helt rigtigt, at kvinder oftest ønsker eller fokusere på andre ting end mænd. Fx pointerede hotellets direktør, at kvinder altid kigger på et hotelværelses badeværelse som noget af det første. Og hvad lagde jeg mærke til i sidste weekend, da jeg var turleder på en tur rundt i Det Sydfynske Øhav? At flere efter 2. overnatning, der ellers foregik på et på papiret fint hotel, kommenterede at ”der ikke var hårtørrer på badeværelset!”. Fortsættes næste side...

9


Vi forsøger derfor at have blik for, hvad det er for nogle ekstra ting, der gør en forskel for kvinder på tur, samt at skabe ture, hvor en fysisk ulighed ikke forhindre folk i at turde komme ud og være aktiv.

Samtidig arbejder vi på at få skabt en form for klub, eller et forum, hvor kvinder kan finde rejsepartnere, dele oplevelser og få tilbudt gode oplevelser. Men den del er vi endnu ikke færdig med, så her vil jeg helst ikke løfte sløret mere. Men vi har hele tiden fokus på, hvordan kvinder tænker, hvad deres rejsebehov og – ønsker er – og hvor vi kan give den ekstra aha-oplevelse, som de drømmer om.

Tanker før opstart:

Men det var og er et meget stort motivationsmoment at kunne bestemme selv, se sit ”barn” vokse og gro, selv vokse og gro i forhold til alle de beslutninger, der skal tages og alt det nye, der skal læres, når man kaster sig ud i et liv som selvstændig.

Historien:

Historien er lidt lang at skrive om, men i korte træk, så mødtes min partner og jeg i 2001 i Topas, som også er et rejsebureau og besluttede i 2004 at gå solo. Det blev begyndelsen til det, der i dag hedder Timbuktu Rejser og Burma Specialisten – og vi udvidet i 2009 med opkøb af det, der dengang hed Qompagniet.

Qompagniet var startet af en pige, der hedder Jeg gjorde mig mange tanker: Lise som også kun lavede rejser for kvinder. Hvem skal tage børnenes først og anden Det var primært teltbaserede og lidt hard-core sygedag? Hvad med pensionen? Hvor lang tid rejser til de nordiske destinationer. Vi ønskede må der gå, før det skal give en fuld akademiker- dog en anden og bredere retning – var meget løn? Hvordan strukturerer jeg min hverdag, så inspireret af det norske Jomfrureiser – og da vi jeg får tid til både at arbejde og være mor, have ”skiltes” fra en tidligere finansiel partner, der fritid og motionere? Det at turde tage springet gerne ville have navnet Qompagniet, så vi det fra evt. fast job til selvstændig? som en chance for at begynde på en frisk. Et nyt navn, et nyt og bredere brand – hvor vores vision var, at blive rejsebureauET for ALLE aktive kvinder. Også dem, der måske ikke var til telt, kunne bære deres egen bagage eller dem, der ikke gad vandre. Inspirationen var både det norske bureau, som skrevet ovenfor, men også, at vi efterhånden havde mødt rigtig mange både yngre kvinder og ældre damer, der satte pris på dét at rejse sammen. At kunne få den ekstra sikkerhed, at få opfyldt et ønske i forhold til blufærdighed, når de fx vandrede, cyklede – og skulle tisse, overnatte på refugier eller i telte. i hørte også, at de syntes, der var mere ro på, når der kun var kvinder med – ikke al den der konkurrence.

Nina Brandt Jacobsen

Motivationen var at skabe et unikt kvalitetsprodukt; en virksomhed som alle kvinder ville kende eller kende nogen som kendte, hvis de skulle rejse alene eller som to-tre sammen. Motivationen for et selvstændigt liv var både at kunne bestemme selv og selv at kunne se sit

10


”barn vokse”. Det var også et naturligt valg, især for mig, da jeg altid har arbejdet meget selvstændigt og selv-ledet.

Finansiering:

bogføring, tilbudsgivning, marketingsbudgettet, tid til familien og tid til det ekstra løft.

Tidligere udfordringer:

Den største var at fusionere med en finansiel Finansiering er klart en stor hurdle. partner, der ikke kendte branchen. Vi startede, mens vi havde andre jobs, og da jeg Det var en stor fejl og ret fatal økonomisk og gik fuld tid med det, overtalte jeg min mand til førte et stor underskud med sig – som vi i dag at sælge vores hus og flytte i noget mindre, har indhentet. Men den skilsmisse og de hvor vi kunne barbere en god luns af de faste erfaringer ville vi gerne have været foruden. udgifter – og jeg i stedet bruge pengene på Så vi har lært, at man skal tænke sig godt om virksomheden. mht. partnere, bestyrelsesmedlemmer, finansieringspartnere og deres krav.

Udfordringerne:

(Udfordringerne i dag er at få udbredt kendskabet til virksomheden – med det nye navn. Vi startede ”igen” i september 2011, så vi er stadig et nyt navn. Udfordringen er også at få tid til alt det, der fylder. Lige fra regnskab og

Det er også en udfordring at være selvstændig og have små børn – en uges sygetid med ungerne, og jeg er seriøst bagud med meget. Det er virkelig godt at være to, til gengæld!

Fortsættes næste side...

11


Inspiration:

Peter Thaisen fra Thaisen Hus, et hoteloplevelses-konferencested på Fyn, båret frem af lige dele passion, forretningsnæse og kvalitetssans.

Julia Lahme, forfatter og kommunikationskonsulent – hun har gjort det så godt i forhold til at brande sig selv.

Noget du ville have gjort anderledes:

Så ville jeg have startet op, før jeg fik børn – hvor jeg virkelig kunne have arbejdet det meste af døgnet! Det går langsommere, når man også ønsker balance imellem arbejds- og familieliv.

Fremtiden:

Vores ambitioner er at sætte os godt og solidt på markedet/nichen ”aktive rejser for kvinder”. At vi om tre år er alment kendt hos aktive kvinder – eller deres veninder! Det er også vores vision at udvide vores aktiviteter indenlands – altså skabe mere aktive oplevelsesturisme i Danmark, for danskere og udlændinge.

3 gode råd til iværksætteren 1.

Tal det hele godt igennem med din partner – er I begge indforstået med, hvad det betyder, har af konsekvenser og hvad det kræver?!

Bedste iværksætteroplevelse:

2.

Det har været at få LAG-fondsmidler til et incoming projekt – at andre kunne se potentialet i vores idé og ville smide penge i os.

Hvordan finder du ny energi:

Jeg lytter til min krops behov; giver den motion og god mad. Jeg løber, sjipper, rider og er aktiv i haven. Og så elsker jeg mad!

Favorit websites:

Få hjælp til at få lavet en gameplan, en finanseringsplan, en forventningsafstemning, klarhed over dine produkter (hvad er din uniqeness?)... og få fundet nogle gode rådgivere (revisor, bank, coach)

3.

Tro på det – og hold ud, også når der er en ”regnvejrsdag”!

www.yogajournal.com www.politiken.dk www.amazon.co.uk 12


Hvilket indhold ønsker du?

Giv din mening til kende og kom med gode forslag... Kontakt: info@startopmagasinet.dk


Danmarksmesterskaberne i entreprenørskab 2012...

Se video her: AFSPIL VIDEO

14


Top 5 over Danmarks rigeste erhvervsmænd...

1.

Kjeld Kirk Kristiansen fra Lego 9.000 ansatte Personlig formue på 45 mia.

2.

Anders Holch Povlsen fra Bestseller 12.100 ansatte Personlig formue på 34,6 mia.

3.

Lars Kann-Rasmussen fra Velux 10.000 ansatte Personlig formue på 30,6 mia.

4.

Niels Due Jensen fra Grundfos 17.500 ansatte Personlig formue på 25,1 mia.

5.

Lars Larsen fra Jysk 9.000 ansatte Personlig formue på 22,8 mia.

15


En iværksætter er flyttet til USA... I februar 2012 flyttede serieiværksætteren Toke Kruse, som er 29 år, til San Francisco for at udvide sin virksomhed, Billy’s Billing, der er et regnskabsprogram, som er målrettet til iværksættere og mindre virksomheder. Det, at Toke valgte at forlade Danmark til fordel for USA, vakte stor medieopmærksomhed fra blandt andet TV2 og Berlingske. Dette skyldtes, at afrejsen var et symbol på, at flere og flere danske iværksætter føler sig nødsaget til at forlade Danmark for at kunne opbygge deres virksomheder. Det illustrerer et stort problem, da Danmark går glip af innovative idéer, der kan øge landets konkurrenceevne. Toke er nu tilbage i Danmark for en uge! Vi har interviewet ham, og du kan her høre, hvilke overvejelser, Toke har haft i forbindelse med flytningen til San Francisco, og hvordan det føles at bo i iværksætter-mekkaet, Silicon Valley.

virksomheder op. Det har blandt andet været Addealing.com, som tilbyder auktionsbaseret bannersalg og Signifly.com, der opbygger webshops.

Sidste skud på stammen er regnskabsprogrammet Billy’s Billing, der er lavet til iværksættere af iværksættere. Foruden mine virksomheder og bestyrelsesposter er jeg tilknyttet skribent på iværksættermagasinet Start Op, ekspertblogger på Amino.dk og forfatter af tre bøger, hvoraf to af dem, ”Den geniale iværksætter” og ”Grandma’s Secret Recipe”, er bøger, som har til hensigt at hjælpe andre iværksættere med at styrke deres virksomhed og derigennem tjene flere penge.

Hvordan kom du til USA med arbejdstilladelse?

Hvad er din baggrund som iværksætter:

Jeg startede min første professionelle virksomhed, da jeg blev 18 år – virksomheden leverede websider i Flash og HTML. Der er nu gået 11 år, og siden da har jeg været med til at starte en række forskellige

USA er et land fyldt med regler og bureaukrati. Hvis du forstår at følge dem og leve op til deres standarder, kan du kommer ind i landet og arbejde lovligt. For mit vedkommende havde jeg allerede kunder i USA, som gjorde det lettere for mig at få godkendt mit visum. Men det var langt fra nok. Jeg har haft to forskellige rådgivere inde over min visumansøgning, som har været med til at sikre mig et arbejdsvisum. Uden dem havde det været 16


svært at få visummet. Selvom der ikke er én måde at få arbejdstilladelse i USA og at du ikke med garanti får det, så valgte jeg at bruge 50.000 kr. i samlede omkostninger på at få det til at lykkes. Og heldigvis var det investeringen værd! Netop fordi det er omfattende at komme til USA og få arbejdstilladelse har jeg samlet alle mine erfaringer i en guide ved navn ”Company to America” (www.companytoamerica.dk), der sætter rammerne for, hvad der kræves for at flytte til USA.

Var Danmark så for småt?

gange mindre end i Danmark. Hvor jeg i Danmark kørte i en Alfa Romeo MiTo 170 heste, kan jeg her købe en Porsche 911.

Ja, Danmark var for småt til vores virksomhed, hvis du ser på markedsstørrelsen. Derfor gav det mening at flytte til USA. Vi har et onlineprodukt, som gør det lettere at være geografisk uafhængig. Jeg vil dog langt fra anbefale alle danske iværksættere at flytte, fordi USA er et ”land of opportunities”. Det har kostet mange penge at flytte virksomheden, ufattelig meget tid og ikke mindst omstrukturering i vores software. Ligeledes er jeg overbevist om, at for majoriteten af de danske iværksættere, er Danmark det perfekte land at bygge en fornuftig og sund forretning.

Hvad kan USA, som Danmark ikke kan?

Hvad er dit mål med at tage til USA?

Sammenlignet med Danmark kan USA noget helt specielt. USA er iværksætterlandet nr. 1. Det handler ikke blot om, at der investeres ca. 1000 gange flere penge i Silicon Valley end i Europa, men også om at folk respekterer iværksættere i langt højere grad og sætter pris på de fordele, som kommer med, når man vælger at springe ud som iværksætter. Det er fx, at man får mere frihed og har mulighed for at skabe sin egen indkomst. Vores virksomhed er placeret i iværksætterhuset Rocketspace, der blandt andet huser Spotify og andre sociale tjenester. Det er utroligt inspirerende at være i et sådan hus, hvor man kan mærke, at hvert team arbejder målrettet mod et mål. Er man bilelsker som jeg selv, er det selvfølgelig en lille gulerod, at biler koster 3-4

Målet er at udvide regnskabsprogrammet Billy’s Billing til det amerikanske marked. I USA er markedet 30 gange større, og for os er det oplagt at prøve lykken her. Vi har talt med de første investorer, men er heller ikke klar til at træde endeligt ind på markedet. Det er omfattende at tilpasse et regnskabsprogram til et andet land, især når det er USA, hvor der fx ikke er moms, og hvor der er forskellige skattesatser i hver enkelt stat. Foruden de forretningsmæssige forhold, så har jeg altid ønsket at bo i USA for en længere periode, og nu var tiden den rette.

Hvad gør en iværksætter succesfuld?

Der er selvfølgelig ikke kun en ting, som gør en iværksætter succesfuld, men generelt set, så tror jeg på, at de, som fokuserer på deres kerneforretning og sørger for, at deres virksomhed tilbyder et produkt eller service, som er mærkbart anderledes og stærkere end konkurrenterne, vil få succes. Jeg har set mange eksempler på virksomheder, som blot kopierer hinandens strategier, produkter og markedstilgang. Det holder ikke – for mig er det ikke udfordrende nok. Det ville for mig ikke være inspirerende at kopiere andres ideer, som de tyske Brothers har gjort til deres levevej. Det er ret indholdsløst.

17


18


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: RetNemt.dk Grundlæggers navne: Klaus Toft & Bjarne Marell

Placering / sted: Helsingør Grundlagt / start dato: 2004

Baggrund:

Uddannelse: HD i afsætningsøkonomi, Executive MBA fra CBS og lederuddannelse på Cranfield University

En karriere i store danske fødevarevirksomheder (Carlsberg, Arla og slagterierne) med fokus på salg/marketing, udvikling og ledelse såvel nationalt som internationalt. Udviklingsopgaverne har strakt sig fra forretningsudvikling over koncept-, brand- og emballageudvikling til organisationsudvikling.

Virksomhedens produkt:

I en stresset hverdag vælger mange ofte de lette løsninger, når det handler om madlavning. Det knurrer i maven, men kniber med overskuddet til kreative indkøb og kogekunst i køkkenet. Og så kan livet let blive lidt for fedt. Det er her, vi kommer ind i billedet. For mad kan sagtens være både sundt, hjemmelavet og gå hurtigt på samme tid. Det er i hvert fald filosofien bag RetNemt.dk.

Konceptet går ud på, at kunderne melder sig til på vores hjemmeside. Her kan de hver uge vælge mellem 10 forskellige lækre og sunde retter, som vi har udviklet med hjælp fra førende madskribenter. Alle de friske råvarer, der passer til den valgte opskrift, pakker vi så og bringer direkte hjem til kundens dørtrin i en kølekasse.

En middagspakke indeholder en hovedret - til enten 2 eller 4 personer. Retterne tager ca. ½ time at tilberede og passer fint ind i en travl hverdag.

Der er hver uge 10 forskellige hovedretter at vælge imellem. Vi har også sørget for at retten

er ernæringsmæssigt i orden - tjek selv næringsværdierne. Man behøver ikke at lave maden på leveringsdagen - vi garanterer 4 dages holdbarhed!

Med en uforpligtende tilmelding er middagspakkerne nemme: Man vælger til hvor mange og hvor ofte man vil have middagspakker leveret og man får ugen før levering en e-mail med næste uges retter - evt. ændringer laver kunden inden søndag aften. Maden leveres på en fast ugedag inden kl. 17.

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Konceptet har siden lanceringen inspireret og tiltrukket en række konkurrenter. RetNemt.dk er dog fortsat ene om at tilbyde en stor fleksibilitet (man vælger selv hvor mange og hvilke retter man vil have) og komplette pakker (vi forudsætter ikke at man har fx soyasauce eller ketchup stående). Fortsættes næste side...

19


Tanker før opstart:

Med en igangværende karriere og en god, vellønnet chefstilling er springet til det usikre iværksætterliv nok ekstra stort. Potentialet og risikoen blev derfor inden beslutning om etablering afdækket i form af ½ års analyse- og strategiarbejde (i fritiden brugte jeg ca. 500 timer), der mundede ud i en forretningsplan. Men med et ’blue ocean’ projekt var usikkerheden selvsagt fortsat stor. Omvendt havde jeg nu fået kvantificeret up-siden og forstærket lysten til at realisere konceptet.

Opstarten blev taget i steps. Første milepæl var at sikre kompagniskab med en partner/medstifter, der kunne komplementere mine kompetencer. Næste milepæl var at sikre start-up kapitalen (se mere nedenfor) sidste store milepæl inden start var at realisere/udvikle løsninger. Det vil sige alt fra design og virksomhedsnavn over softwareudvikling til leverandøraftaler og lejemål m.m.m.

Finansiering:

Den spæde begyndelse skete for egne (og partners) opsparede midler som blev gearet med et offentligt udviklingstilskud samt en mindre kassekredit. Efter ½ års drift valgte vi at geare Historien: væksten yderligere med ’wise money’ fra Idéen udsprang af opdagelsen af et paradoks! business angels. Siden er væksten sket ved Travle danske forbrugere svarer i diverse undersøgelser at de gerne vil have mere varieret selvfinanciering (cash flow fra driften). og spændende aftensmad i hverdagen – samtiTrods vores indsigt og kompetencer er dig med at de samme forbrugere svømmer i kapital/finansiering det område hvor vi har opskrifter i kogebøger, på nettet mv. Men opskrifterne bruges bare ikke i hverdagen! spildt flest ressourcer på at planlægge og realisere de rigtige løsninger. De ’hurdles’ der forhindrer forbrugerne i at realisere deres ønske og spændende, sund og varieret aftensmad er præcis det som RetNemt.dk-konceptet tager hånd om.

20


Afspil Video

Udfordringerne:

Der altid masser af udfordringer i en ambitiøs virksomhed. Det spænder lige fra professionalisering af organisationen over realisering af (de rette!) udviklingsprojekter til at høste stordriftsfordele. Sammenfattende er udfordringen at generere den planlagte vækst profitabelt i et marked i rivende udvikling.

Største udfordringer:

Favorit websites:

www.voresmad.dk www.yahoo.dk www.linkedin.com

Inspiration:

Professor Per Jenster, NIMI China. Claus Meyer.

At starte helt fra scratch giver et enormt pres, når alle små praktiske driftsspørgsmål skal tackles samtidig med at man skal hente kunder. Og den største udfordring har været at væksten hele tiden har afkrævet nye løsning ifht. leverandører/priser, personale m.v.

3 gode råd til iværksætteren 1.

Et stærkt og relevant netværk er både kvalitativt og økonomisk afgørende

Fremtiden:

Vi har netop gennemført en strategiproces, som er mundet ud i en klar vækstplan. Ambitionerne er store, visionerne beskrevne og udviklingsplanerne meget konkrete. Men af konkurrenthensyn ønsker jeg ikke at afsløre noget mere konkret her.

2.

Management teamet er altafgørende

3.

Et grundigt forarbejde inden drift påbegyndes lønner sig

Bedste iværksætteroplevelse:

Når en superglad kunde fortæller hvor skønt vores koncept er og hvor stor en hjælp vi er i hendes hverdag!! (Det sker heldigvis tit!) 21


Nyheder... Vores ”spørg specialisterne” funktion er nu oprettet. Her kan vores medlemmer stille spørgsmål direkte til vores gruppe af fagfolk på Linkedin.

Vores medlemmer får nu op til 30% rabat på alt fra kontorartikler til markedsføring ved 13 forskellige samarbejdspartnere, og yderligere 5 nye er på vej.

Uddover vores netværksgrupper i Århus, København og Odense har vi lige åbnet lokalgrupper i Ikast og Aalborg.Yderligere 6 lokale grupper er på vej. Vores projekt for at hjælpe unge og ledige til at blive iværksættere er nu skudt igang med blandt andet oprettelse af mentor ordninger i hele landet. Læs mere om projektet på vores Facebook side.

Vores gratis e-bog trin for trin til iværksætteri påregnes udgivelse til september, vi håber på at lave den ultimative iværksætter manual, som kan bruges af alle!

Vi begynder på vores store konkurrence ”Danmarks bedste forretningside”. Tilmelding er ultimo August. Konkurrencen afsluttes til nytår- Den bedste idé belønnes med 25.000 til udførelse/opstart af virksomheden. Se mere på vores Facebook side. Tilmeld dig her:

Juli kalender... Uge 27 - Møde i lokalgrupperne for forretningsudvikling - Tilmelding begynder til Danmarks bedste forretningsidé Uge 29 - Møde i lokalgrupperne for forretningsudvikling - Lokalafdeling Aalborg afholder sit første netværksmøde

Uge 30 - Vores hovedkontor holder sommerferie

Uge 31 - Møde i lokalgrupperne for forretningsudvikling Fakta: Iværksætter Netværket Danmark er Danmarks hurtigste voksende non-profit organisation for Iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende og er nu i fuld sving og vokser for hver dag. Foreningen er stiftet og hjemmesiden er oppe, så nu begynder kampen for bedre forhold for de danske iværksætterne. For kun 499 eksklusiv moms pr. år kan du støtte den gode sag og samtidig få en lang række produktfordele og et stærkt netværk. Klik ind og tilmeld dig på: www.ivaerksaetternetvaerket.dk

22


BOOST dit budskab til ivĂŚrksĂŚtterne... ...Indryk din annonce her! Kontakt: info@startopmagasinet.dk


Foto af Lena Andersson 24


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Running Copenhagen Grundlagt / start dato: Forår 2011

Placering / sted: København Grundlæggers navn: Lena Andersson

Baggrund:

firma der har faste ugentlige ture, samt har en organisation som kan håndtere større arrangementer. Jeg har et team af 5 guider, som hver i sær guider nogle ture i løbet af ugen og samtidig træder de til når vi har større privatarrangementer.

BSC (hons) Marketing fra Lancaster University, England. MA Communication/Advertising fra Bond University, Australien. Uddannet løbetræner og pose-running instruktør.

Virksomhedens produkt:

Running Copenhagen tilbyder løbesightseeing i København. Løbesightseeing er et forholdsvist nyt koncept og går ud på at man i selskab med en lokal guide, løber gennem Københavns gader og forbi byens mange seværdigheder. Udover den traditionelle sightseeing tour – City Tour – har vi også ture til Christiania og Nørrebro, Både turister og virksomheder gør brug af vores guidede løbeture. Turisterne deltager på en af de faste ture vi har i løbet af ugen (pt har vi 10 ture om ugen), hvor de efter at have booket og betalt online, møder op ved København’s Rådhus, hvor vores ture starter.

I forhold til virksomhedssegmentet, er vores ture populære i forbindelse med møder og konferencer, hvor vi arrangerer ture om morgenen inden konferencestart eller om eftermiddagen inden middag. Virksomhederne benytter Running Copenhagen ’s ture til at brande deres egen event som anderledes, innovativ og bæredygtig og samtidig får deltagerne en mulighed for at se byen og samtidig netværke uformelt.

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Derudover har deltagerne på vores ture mulighed for at løbe i et par ECCO BIOM sko helt gratis, som er stillet til rådighed af vores sponsor ECCO BIOM.

Sidst men ikke mindst har jeg et tæt samarbejde med Joyrun.dk – en løbebutik ved Nørreport – hvor samtlige af vores gæster får rabat indenfor en uge efter at de har løbet med Running Copenhagen.

Tanker før opstart:

Jeg gjorde mig ikke forfærdeligt mange tanker, andet end at jeg synes at konceptet ramte plet og at det kunne være sjovt og udfordrende at stable Running Copenhagen på benene. Konceptet kombinerer mine helt store passioner – løb og København – og dette, krydret med chancen for at være herre i eget hus, var nok til at tage skridtet. I forhold til karriere, ser jeg ikke hoppet fra min plads på Esplanaden hos Mærsk Line til Running Copenhagen som stopklods – tværtimod. Jeg synes, jeg har fortsat med at udvikle både mine personlige og professionelle kompetencer, så hvis jeg på et tidspunkt skal tilbage på det private arbejdsmarked, så vil det efter min mening kun være en fordel.

Da konceptet er forholdsvis nyt er der heldigvis Den eneste bekymring eller usikkerhed, jeg havde i forhold til opstarten af Running ikke al for mange konkurrenter. Så vidt jeg er Copenhagen, var at jeg i starten skulle arbejde orienteret, er Running Copenhagen det eneste 25

Fortsættes næste side...


26


hjemmefra og ikke havde nogle kollegaer at sparre med. Jeg har altid godt kunne lide at gå på arbejde og fået rigtig meget ud af at arbejde sammen med andre, så pludselig at sidde mutters alene var lidt en omvæltning. Jeg fik dog hurtigt travlt med møder og løbeture, så det viste sig ikke at være noget problem. Jeg har dog fået kontor på Vesterbro nu, hvor jeg deler kontor med et et socialt medieburea (Yourwaves) og et pladeselskab (Tigerspring) og det er en fornøjelse at møde på kontoret og få nye indspark og ideer fra nogle utroligt dygtige og kreative personer.

Historien:

Inspirationen kom fra et besøg i Wien, hvor en veninde tog mig med ud på en løbetur forbi byens seværdigheder og anbefalede gode restauranter, barer og museer. Jeg var fuldstændig høj af turen da vi kom hjem, og tænkte at det ville jeg have benyttet mig af i mange af de byer, jeg var på forretningsrejse. På det tidspunkt arbejdede jeg for Mærsk Line og havde 200+ rejsedage om året så det var ofte rigtigt svært at holde den daglige motion ved lige, samt få set den by man nu en gang besøgte.

Udfordringer:

Den største udfordring er at få opmærksomhed omkring konceptet. Der mangler jo hverken turister eller løbeglade danskere, men udfordringen er at få løbesightseeing så meget på kortet at jeg kan opnå den kritiske masse der skal til før det kan blive en profitabel og langsigtet forretning.

Tidligere udfordringer:

I starten havde jeg også problemer med at nogle af mine guider meldte afbud i sidste øjeblik, hvilket betød at jeg måtte løbe turene. Det virker måske ikke som det helt store problem, men benene er desværre en begrænset ressource og når man allerede har haft rigtig mange løbeture på en uge, så kan en tur eller to ekstra på ca 10 km, godt gå hen og resultere i skader. Det er heldigvis noget jeg har lært af, og efterfølgende skiftet ud på teamet, og nu har jeg nogle uvurderlige guider, som er dygtige, fleksible og brænder for konceptet. Det er virkelig en fornøjelse at være torvholder for sådan et team!

En tredje udfordring var at en af mine konkurrenter købte domænet www.runningcoMin værste oplevelse var en forretningsrejse til penhagen.dk hvor det domæne jeg benytter for Malaysia, hvor jeg udover at være ramt hårdt af firmaet er www.running-copenhagen.dk. jetlag havde en travl kalender med at besøge de Det skete i en periode hvor jeg var rigtig meget lokale kontorer og have en masse møder og i de danske medier så som Børsen, Berlingske workshops, så jeg absolut intet så udover Tidende, Politiken, JP, DR (både tv og radio), hoteller, taxi, kontor og fly. Derudover stod der så meget af det traffik og opmærksomhed jeg 20 km på min træningsplan til marathon, så jeg generede, gik til et andet firma, hvilket var lidt måtte i hotellets fitness center og have gang i ærgeligt. løbebåndet efter en forretnings middag. Det var tough!

Løbeturen i Wien var derfor enestående, og efter jeg kom tilbage til Danmark, gik jeg så småt i gang med at lave hjemmeside m.m.

Finansiering:

I forhold til finansiering er jeg kommet i gang ved hjælp af egen opsparing, som både er gået til kapitalindskud i virksomheden og daglige leveomkostninger. Ret hurtigt i forløbet kom ECCO BIOM ombord som sponsor og derefter Newline og Camelbak. 27

Fortsættes næste side...


Jeg skulle selvfølgelig have købt samtlige domæner inden jeg gik live med firmaet (det tror jeg man lærer på ethvert grundkursus i virksomhedsførelse), men noget så banalt og simpelt havde jeg simpelthen overset. Jeg vandt efterfølgende sagen i Klagenævnet for Domænenavne og domænet er nu Running Copenhagen’s, men det energi og de penge jeg brugte på sagen, ville jeg gerne have haft brugt på noget mere konstruktivt.

Den bedste oplevelse jeg har haft indtil videre, var den dag hvor ECCO skrev en mail og spurgte om de ikke måtte sponsorere firmaet. Det var 2 mdr efter jeg havde stiftet Running Copenhagen og pludselig kontakter en af Danmarks store virksomheder som producerer nogle af markedets bedste løbesko, og spørger om vi ikke kan stable et samarbejde på benene. Det har lykkedes os at stable et rigtigt godt samarbejde på benene, hvor Running Copenhagen’s kunder kan komme ud og løbe i Fremtiden: gratis i et par ECCO BIOMs, da jeg har fået Jeg vil blive ved med at udvide løbekonceptet stille et lager af sko til rådighed. og samtidig sørge for at løbesightseeing nærDerudover, afholder vi også nogle gratis mest bliver et must når man skal til København. sessioner der er fokuseret på løbeteknik i Derudover, kunne jeg godt tænke mig at forbindelse med Natural Running. ansætte nogle af mine guider, da de både er Lige præcis den aftale er jeg vældig glad for, da dygtige forretningsfolk og løbere. den tilgodeser både ECCO BIOM og Running Jeg har nogle fantastiske sponsorer og samarCopenhagen, men mest vigtigt synes jeg er at bejdspartnere, som jeg i fremtiden gerne vil mine kunder får nogle tilbud og fordele uden at arbejde endnu tættere sammen med og udnytte det koster dem noget. Win, win, win situation. de synergier der eksisterer.

Bedste iværksætteroplevelse:

Der er rigtigt mange at tage af, for jeg har haft rigtig mange gode oplevelser med mit guideteam og med mine løbegæster.

Hvor finder du ny energi:

Jeg løber en tur! ( no joke). Derudover, får jeg hele tiden utroligt meget energi af min virksomhed, da der hele tiden sker noget nyt, der kommer nye muligheder, eller jeg møder nogle inspirerende personer. Så hvis jeg skal finde energi, skal jeg bare arbejde.

28


3 gode råd til iværksætteren 1.

Hvis jeg rigtig skal koble fra, skal jeg helst væk hjemmefra i et par sammenhængende dage og bruge tiden i naturen eller med at opleve nye steder. Det skal helst være med min kæreste eller min familie. En bog, hvor jeg for alvor bliver opslugt er for mig også en rigtig god måde at slappe af på, men når jeg først er begyndt på en god bog, så har jeg svært ved at lægge den fra mig, så jeg starter ikke på en ny bog, før jeg har tid.

Inspiration:

Jeg synes Stine Bosse er rigtig inspirerende. I min lille verden, står hun som et eksempel på en rigtig dygtig og nytænkende forretningskvinde, som samtidig rummer en interesse og et ansvar for vores samfund. Der er for meget ego-centrisme og griskhed og for lidt social samvittighed blandt de danske erhvervsfolk, og jeg synes Stine Bosse sætter et fantastisk eksempel på hvordan en leder i dagens Danmark burde være.

29

Brug dit netværk – de fleste er utrolig lydhør overfor nye ideer og vil rigtig gerne hjælpe, så udnyt den goodwill og den erfaring du kan suge til dig.

2.

Sælg og markedsfør din virksomhed med alt hvad du har. Det gælder om at få dit firma og dine produkter ud til markedet, så det er bare om at få skabt opmærksomhed. Og vær for gud skyld ikke bange for at råbe højt om dit firma og dit produkt. Hvis du synes det er fedt, er der het sikkert også andre der gør det!

3.

Slip de fine fornemmelser og get stuck in – Min titel er noget så fin som stifter og CEO af Running Copenhagen, men derudover, er jeg også Webadministrator, Piccoline, Bogholder, Art Director, teksforfatter og Løbeguide. Når man er alene, skal man kunne lidt af hvert og samtidig er det utroligt vigtigt at man hele tiden holder fokus på skabe noget forretning og noget der giver værdi på bundlinien.


Sælger med stort eller lille S Morgendagens vindere kan afdække kundens behov

kaffe og vand m.m., så der er skruet helt op for ”charme-knappen”. Til gengæld stopper fortræffeligheder mange steder her.

I min sidste artikel skrev jeg om de danske detailbutikkers udfordringer og manglen på ”den gode kundeservice”. Essensen i artiklen er butikkernes manglende fokus på kunder - og manglende evne til at sælge. I denne artikel vil jeg skrive om behovsafdækning - eller mangel på samme.

Detailbutikkernes mangel på kundeservice gentages i vid udstrækning i bilhusene. Bilsælgerne sidder på deres nydelige kontorer, og er optaget af deres gøremål. Travle ser de ud – og hvis man er heldig får man et nik på vejen, når man kommer ind. Hvad de har travlt med, fortæller historien ikke noget om. Men det er tydeligt, at de fleste bilsælgere lader de mulige bilkøbere defilere rundt i forretningen uden at ”forstyrre” dem. Det giver mig mulighed for at tage mig lidt kaffe m.m. samt kigge i deres flotte farvestrålende brochurer. Det giver mig også mulighed for at kigge på bilerne i ro og mag. Og endda vove mig ind i en - eller flere af dem. Åbner man bildøren er det startskuddet til bilsælgeren. På sekundet kommer han (det er oftes mænd) springende ud fra kontoret og ind i salgslokalet. Frisk og storsmilende. Klar med den store salgstale og lovprisning af bilerne.

Situationen er, at jeg overvejer at købe ny bil. Jeg har derfor besøgt en række bilhuse den seneste tid. Bilbranchen har - som detailbutikkerne - store udfordringer i disse år og situationen kan på mange måder sammenlignes. Bilhusene sælger et klassisk produkt; Bil - og service. Koncepter er meget lig detailbutikkerne – bortset fra priserne. Netop de højere salgspriser burde annimere bilhusene til at have større fokus på mig som kunde. Det har vist sig ikke at være tilfældet…..

Bilhusene er generelt flotte og indbydende. De ligger tæt. Nærmest klods op ad hinanden, og kæmper en desperat kamp om at lokke kunderne indenfor. Indvendigt er der heller ikke sparet på noget; Bilerne skinner om kap i udstillingerne, og den ene flotte salgsbrochure efter den anden ligger på rad og række. De fleste steder disker bilhusene også op med

Der er ikke det, de ikke kan – bilerne altså; Der er ikke grænser for, hvor gode de er. Når først bilsælgeren er kommet i omdrejninger – så er han ikke sådan at stoppe. Man får virkelig kundefokus. Byger af oplysninger flyver gennem luften, og man undrer sig. Undrer sig over, at de ikke giver sig tid til at spørge, hvad man kigger efter – eller hvilket behov man har. Det når de færreste af dem i skyndingen. Til gengæld når de at udlevere den ene flotte brochure efter den anden – indtil man nævner ordet; Dyrt. Det er det magiske ord. Fra ordet er sagt og indtil man har et ”specieltilbud” i hånden, går der ganske kort tid. Sekunder – ikke minutter. Seancen er et studie værd. Al lærdom inden for salg fortæller, at den der kender kundens behov – vinder kunden og salget. Bilsælgerne glemmer generelt alt om behovsafdækning. Selv det mest basale glemmer de. Eksempelvis at spørge

30


hvad man hedder, og hvad man kigger efter. Jeg har besøgt 12 forskellige bilforretninger den seneste måned. Kun i en af disse skulle jeg oplyse mit navn og telefonnr. I resten blev jeg beværtet, fik udleveret flotte brochurer – og endda tilbudt prøveture. Alt dette uden at bilsælgerne vidste hvad jeg hed.

det skal være en ny eller en brugt bil. Alt imens han får flere og flere ”ja ‘er” kommer han tættere og tættere på. Han nærmer sig som et rovdyr - med forsigtige skridt. Han sikrer sig hele tiden, at hans løsning passer til kunden. Når han er 100 % sikker på hvad kunden ønsker – så præsenterer han løsningen for kunden. Og har han gjort sit arbejde ordentligt, så har han solgt en bil.

De glemmer – eller har for travlt til - den grundlæggende behovsafdækning. De undlader at benytte sig af verdens bedste salgstrick; at lade kunden fortælle om sig selv. Kunden (det gælder os alle) elsker at tale, og den dygtige sælger formår at udnytte dette til sig eget bedste. Han lytter – han spørger ind til de forskellige oplysninger, kunden giver – og han samler information. Herefter slår han til!

Essensen i dette er, at det er kunden der fortæller om sine ønsker og behov. Det er kunden, der sælger bilen til sig selv. Sælgeren skal bare opfylde kundens ønsker og behov - så køber kunden bilen. Det er ret banalt. Opfylder sælgeren ikke kundens behov, så skal kunden ”hjem og overveje tingene”. Lærdommen om behovsafdækning er gået de fleste bilsælgere ram forbi (formodentlig også en række andre sælgere). Morgendagens vinder formår at ”holde på sig selv” og vente med at præsentere løsningen, indtil den opfylder alle kundens behov.

Kan løsningen ikke opfylde alle kundens behov – så må sælgeren argumentere for den næstbedste. Dette er tit nok, især hvis behovsafdækninDe dygtige begynder stille og roligt. Får del-ac- gen har været i orden. Morgendagens vindere cepter på det løsningsforslag han har bygget op har styr på dette. Har du – og dit personale? i sit hoved. Han spørger eksempelvis om kørselsbehov. Er det stort – så skal han sælge en diesel. Er det småt – så skal han sælge en benAf: Skribent zin. Er familien stor – så skal han sælge en stor Michael Christensen bil osv. Han spørger også til økonomi, og om www.erhvervsraadgiver.dk 31


FREELANCE ANNONCESÆLGER SØGES... Kontakt: info@startopmagasinet.dk

32


33


6OJ L 5 T IJ S U %FT J HO EJ O 5 T IJ S U POM J OF QÌ 6OJ L U T IJ S U EL

)VS U J HU PH OFNU %J O U FL T U PH EJ U M PHP 4 U PS U QS PEVL U VEW B M H 1PQVM S F QS PEVL U FS  ,M B T T J T L U T IJ S U IU U FU S “K F G PS L M EF CB T FCB M M L B T L FU "NFS J D B O "QQB S FM 5 4 IJ S U )FS S F S FU S P T IPS U T /“HM FT OPS PH QPM PT IJ S U

34


BOOST dit budskab til ivĂŚrksĂŚtterne... ...Indryk din annonce her! Kontakt: info@startopmagasinet.dk


Månedens fede gadgets! Tego Audio NOVA

Tego Audio NOVA er en lille transportabel højtaler i lommestørrelse, der kan sparke lidt mere liv i rummet omkring dig. Højtaleren har været en fornøjelse lige fra start til slut. NOVA-højtaleren føles solid og virker meget gennemført lige fra det øjeblik man får den i hånden. Den kommer selvfølgelig opladt og klar til brug fra fabrikken. Jeg frygtede, at højtaleren ville lyde lige så dåseagtig som mange af dens brødre i den størrelse/prisklasse. Men når først man drejer på NOVA-højtaleren og den bliver 3 cm større, ja så er lyden faktisk overraskende god. Det er ret imponerende, at den lille højtaler kan spille så højt og også super gennemført, at den stadig lyder godt med høj volumen. Tego Audio NOVA føles som et gennemført, gennemtænkt og gennemprøvede produkt, der gør hvad den skal og ikke så meget andet. Jeg kan klart anbefale den, da man rent faktisk får god lyd i lommestørrelse for relativt få penge. Specifikationer: Dimensioner: 68.5 x 68.5 x 42mm (lukket).

Vægt: 98g. Spilletid pr. opladning: 8 timer. 1 års garanti. Passer til alle lydenheder med 3.5mm lydudgang (iPhones, iPod, standard MP3-afspillere mm.). ”Daisy Chain” feature – Mulighed for at koble flere NOVA-højtalere sammen.

powered by www.gadgethunter.dk 36


Pure Evoke Mio

Tego Audio er ikke de eneste med stilrene højtalere – Pure er også kommet med deres bud på en moderne DAB-radio. Evoke Mio har et karakteristisk ”lunchbox” design og et læderagtigt finish. Radioen er udstyret med et lille OLED display, der guider dig igennem de forskellige radiostationer og brugerfladen. Udvalget af DAB-kanaler herhjemme er desværre ikke så stort som man kunne have ønsket sig, men derimod er kvaliteten langt højere end på de gammeldags FM-radioer. Evoke Mio har en lækker og ikke mindst klar lyd samt masser af funktionalitet.

Radioen har både en lydudgang og en lydindgang så den kan kobles på hjemmeanlægget, hvilket er en stor bonus for dem, der har kræver på større lyd. Evoke Mio er god lyd i et tidsløst design, som man kan være bekendt at have stående i køkkenet, soveværelset, badeværelset osv.

Ydermere kan der tilkøbes et batteri så man kan tage Evoke Mio med under armen og nyde radio i haven, på stranden eller hvor i verden man nu måtte befinde sig.

Specifikationer: Dimensioner: 21 x 12.5 x 18.1 cm. DAB- og FM-radio. Tofarvet lædereffekt-finish. Indgang til mp3-afspiller. Køkkenur og sleep timere. Brugervenlig alarm. OLED display.

powered by www.gadgethunter.dk 37


Månedens fede gadgets! Ny Macbook Pro med Retina skærm.

Apple har for nyligt lanceret deres næste bærbar i rækken, en tyndere udgave af en Macbook Pro, nu med Retina skærm! Størrelsen på skærmen er 15.4” og den har vanvittige 2880x1800 pixels, hvilket giver en pixeldensitet på hele 220ppi. De har endelig aflivet CD-drevet for at gøre computeren tyndere og udstyrede den med lynhurtig flash hukommelse fremfor en traditionel harddisk. Det er klart, at en så stor skærm har en noget større energiforbrug, men med mere plads har de også givet computeren et større batteri så den stadig kan holde strøm i 7 timer.

De første par reviews er begyndt at ramme internettet og det ser godt ud, rigtig godt. Prisen er dog vanvittig pebret som vi kender den fra Apple og at bo i Danmark gør det så sandelig ikke bedre. Startprisen er nemlig 17,599.-! Så må man håbe, at man får hvad man betaler for. Det ville i hvert fald være en god idé, at sætte er par hundrede til side, så konen også kan få en gave, når hun hører om prisen på det nyeste indkøb. Specifikationer: 15” skærm. Højde: 1.8 cm. Bredde: 35.89 cm. 720p FaceTime HD camera. Bluetooth 4.0 wireless technology. Op til 30 dages standby tid. 2.3GHz quad-core Intel Core i7 processor. 8GB of 1600MHz DDR3L onboard memory.

powered by www.gadgethunter.dk 38


Samsung Galaxy Nexus

Google vil også være med i kapløbet om den bedst smartphone og med Samsung som producent, viser de et ganske konkurrencedygtigt resultat. Telefonen er udstyrede fra Googles side med Andriod 4.0, et styresystem pakket med funktioner og muligheder, langt flere end man får indbygget i fx iOS, der er Apple’s flagskip. Telefonen er rigtig lækker og den er udstyrede med en 4,65” skærm på hele 1280 x 720 pixel af typen Super AMOLED, hvilket gør skærmen ekstremt lækker med blændende farver og knivskarpe billeder.

Både smartphonen og skærmen er buet, det såkalde Contour Display, hvilket er en rigtig lækker feature. Kontaktfladen mellem mig og telefonen, den trykfølsomme skærm, er super fin, ikke helt så responsiv som en iPhone, men rigtig acceptable. Det indbyggede tastatur er godt at skrive på, og med Google Market kan man hente rigtig mange forskellige tastaturer, blandt andet med slidefunktion som jeg varmt kan anbefale. Kameraret er blevet proppet med en masse teknologi og tager nogle rigtig fine og klare billeder. Man kan være lidt irriteret over den indbyggede kalender og alarm, men ”there’s an app for that” og med Google Market kan man hente tusindvis af programmer til at gøre telefonen relevant for netop din hverdag.

Samsung Galaxy Nexus kan klart anbefales, da den virker som et færdigt og gennemtænkt produkt – tag dog altid forbi den nærmeste telefonpusher og undersøg hvilken smartphone, der passer dig bedst. Specifikationer: Dimensioner: 13.6 x 6.8 x 0.95 cm.

Vægt: 125g. Operativsystem: Android 4.0. Kamera opløsning: 5 MP. ntern hukommelse: 16GB. Bluetooth 3.0. Standbytid: 270 timer.

powered by www.gadgethunter.dk 39


10 tips til at danne en bestyrelse... Her er de 10 bedste tips til rekruttering og fastholdelse af en bestyrelse:

1.

Tænk langsigtet og ansæt en direktør, der kan styre den virksomhed, du ønsker at vokse med i stedet for den lille virksomhed, du måske er nu.

2.

Find en mentor som har erfaring og gerne nogle år på bagen og forståelse for bestyrelsessarbejde. Husk bestyrelsen skal ikke udelukkende bestå af advokater og revisorer.

3.

Etabler en klar job definition for direktør (udøvende og ikke-udøvende) og definer den rolle bestyrelsen skal spille i strategi, risikostyring osv.

4.

Insister på, at alle erkender deres pligt over for virksomheden som helhed (eller alle aktionærer) så de ikke ender med at spille en begrænset rolle. Beskyt altid interesserne hos en aktionær - også selvom det er din største investor.

5.

Byg et team, der besidder en række færdigheder og som har forskellige baggrunde for at få forskellige perspektiver på hver strategisk diskussion.

6.

Vælg ikke en direktør, som vil forlade bestyrelsen, hvis uenighed omkring en handling du beslutter opstår.

7.

Vær omhyggelig med, at alle i bestyrelsen ved hvordan man skal vurdere eventuelle problemstillinger og hvad der er rigtigt for virksomheden.

8.

Vær klar over de forskellige roller en bestyrelsesformand og en administrerende direktør har og forsøg ikke at kombinere dem i én person.

9.

Sørg for at betale en rimelig og ansvarlig løn og søg eksperthjælp, hvis du har brug for det.

10.

Husk, at den administrerende direktør refererer direkte til bestyrelsen og vær klar til en udfordring. Omfavn den kollektive visdom og sørg for øget diciplin. 40


BOOST dit budskab til ivĂŚrksĂŚtterne... ...Indryk din annonce her! Kontakt: info@startopmagasinet.dk


Foto af Søren Halskov Nissen, Nikolaj Køster, Michael Vivet, Peter Theill


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Click A Taxi Placering / sted: København Grundlagt: Påsken 2010 Grundlæggers navne: Søren, Nikolaj, Michael & Peter

Interview med Søren...

Baggrund:

Brightpoint Europe, Director of Customer integration. Brightpoint Slovakia, Operations Director Nordea, Investment Manager. HD i regnskab / økonomistyring.

Jeg vidste jeg ikke var den eneste der ville kunne bruge en international taxi app..

Virksomhedens produkt:

I 2011 startede jeg med at rekruttere én mand og vi gik i gang med de første skitser til forretningsmodel, leverandører etc. Herefter gik det stærkt og i efteråret 2011 lancerede vi første version i Danmark.

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Jeg brugte mine egne opsparede penge og fandt herefter to business angels der investerede.

En taxi app, til at booke en sikker og tryg taxi, uanset hvor man er i verden. Ved en meget hurtig international skalering. Click A Taxi er nu verdens største taxi app på geografi. Pt. dækker vi hele Skandinavien, Storbritannien og Irland og dækningen udvides løbende. Vi kan rulle ud i et nyt land på fire uger. Vores konkurrenter er alt fra 3 måneder til 1 år om det.

Tanker før opstart:

Det var en længere proces og den oprindelige idé til virksomheden er faktisk nu 3 år gammel. I starten kunne jeg ikke knække nøden på hvordan man bygger én app der virker i hele verden, men da brikkerne faldt på plads ultimo 2010 gik jeg i gang med forretningsplanen. Det er altid usikkert at tage springet men jeg vidste at jeg altid ville have muligheden for at komme tilbage på arbejdsmarkedet igen. Og hvis ikke jeg forsøgte med denne idé ville jeg fortryde det resten af livet. Så jeg blev nødt til at tage springet.

Finansiering:

Udfordringer:

Vores største udfordring er tempo i vores skalering men det har vi fået sat strøm til nu. I dag er vi et fantastisk team med 10 forskellige nationaliteter der knokler igennem for at rulle vores service ud i hele den vestlige verden inden udgangen af 2012.

Historien:

I mit tidligere job rejste jeg 5 dage om ugen og stod tit i den situation at jeg ikke selv kunne få en taxa. Og hvis jeg kunne var jeg ikke sikker på om det var at selskab jeg kunne stole på. 43

Fortsættes næste side...


44


Største udfordringer:

At finde de bedste folk. Idéen er aldrig bedre en de folk der skal rulle den ud.

Fremtiden:

Vi skal levere den bedste taxi aggregator i verden med størst geografisk dækning og højeste service. Ved at give adgang til mere end 350.000 taxi’er vil vi være blandt de 3 mest foretrukne platforme for forbrugere og forretningsrejsende.

Bedste iværksætteroplevelse:

Da Click A Taxi modtog prisen for bedste danske app i 2011 fra David Guldager (TV2 / Beep) og Pernille Holbøll fra Ekstra Bladet.

Hvor finder du ny energi:

Jeg har en familie og en kæreste som jeg har holder rigtig meget af. Tid med dem eller gode venner, stedet er ikke så vigtigt. Ny energi får jeg af at dyrke sport. Jeg løb endnu et marathon i foråret og håber at få tid til at gennemføre et endnu længere løb i efteråret.

3 gode råd til iværksætteren 1.

Tænk stort og internationalt fra starten.

Favorit websites:

www.techcrunch.com www.flipboard.com www.facebook.com

2.

Inspiration:

Min far er ”self made” iværksætter og selvstændig. Og Min mor er også en ”do’er” og kreativ i løsninger. Alle de kvaliteter jeg har der har hjulpet mig med at starte CAT kommer der fra! 45

Find de rigtige folk.

3.

Få professionel funding.


FREELANCE ANNONCESÆLGER SØGES... Kontakt: info@startopmagasinet.dk

46


BOOST din annonce i Start Op... Interviews... Organisationer...

STAR T OP

Gadgets...

Maga sinet for de n

BOOS T

Blogs...

dansk e ivæ rksætt er

dit budsk ab til iværk sætte rne

Sociale netværks...

Juni 2

012

M ån e dens fede gadg ets Er we

Tips o g god e råd netvæ fra vores rksek spert

bsho ps at ov ertag ved e det hele?

MED D FÅ SUCCES IT NET VÆRK

Partnere...

Marti

histo n Thor rien o b m Amorg ino

12 iv æ du ba rksætterb ø re sk al læ ger se... Kom godt fra

start VEJL OG GO EDNING DE RÅ D

Nyheder...

Danm a i entr rksmeste rs epren ørska kabet b 201 2 SE VIDEO E

Podcast / Video...

N

...og få fuld udnyttelse af din annonceindrykning! Annoncer er tilgængelige 24:7 — 365 dage om året... I Start Op Magasinet bliver annoncer ikke forældet... Nye læsere læser også de gamle udgivelser...

ER DU KLAR TIL AT

BLIVE SET? START OP Magasinet for den danske iværksætter

START OP Magasinet for den danske iværksætter

dit budskab til iværksætterne

Månedens fede gadgets

BOOST dit budskab til iværksætterne

Er webshops ved at overtage det hele? Magasinet for den danske iværksætter

FÅ SUCCES MED DIT NETVÆRK

BOOST dit budskab til iværksætterne

Magasinet for den danske iværksætter

Juni 2012

dit budskab til iværksætterne

Er webshops ved at overtage det hele?

FÅ SUCCES MED DIT NETVÆRK

VEJLEDNING OG GODE RÅD

Martin Thorborg historien om Amino

Martin Thorborg 12 iværksætterbøger

12 iværksætterbøger du bare skal læse...

Kom godt fra start

Er webshops ved at overtage det hele?

FÅ SUCCES MED DIT NETVÆRK

historien om Amino historien om Amino Kom godt fra start

Tips og gode råd fra vores netværksekspert

Tips og gode råd fra vores netværksekspert

Martin Thorborg Martin Thorborg VEJLEDNING OG GODE RÅD

Juni 2012

Månedens FÅ SUCCES fede MED DIT NETVÆRK gadgets

BOOST

Månedens fede gadgets

Tips og gode råd fra vores netværksekspert

12 iværksætterbøger du bare skal læse...

Er webshops ved at overtage det hele?

START OP

START OP

Tips og gode råd fra vores netværksekspert

Månedens fede gadgets

BOOST

Juni 2012

Juni 2012

du bare skal læse... historien om Amino

Danmarksmesterskabet i entreprenørskab 2012

12 iværksætterbøger du bare skal læse...

SE VIDEOEN

Danmarksmesterskabet i entreprenørskab 2012

Kom godt fra start

VEJLEDNING OG GODE RÅD

SE VIDEOEN

47

Kom godt fra start Danmarksmesterskabet i entreprenørskab 2012

VEJLEDNING OG GODE RÅD

SE VIDEOEN

Danmarksmesterskabet i entreprenørskab 2012 SE VIDEOEN


START OP MAGASINET SØGER:

REGNSKABS & ØKONOMI EKSPERT / SKRIBENT... Kontakt: info@startopmagasinet.dk

48


START OP MAGASINET SØGER: JURA EKSPERT / SKRIBENT... Kontakt: info@startopmagasinet.dk

49


Online markedsføring for begyndere Du kan benytte to forskellige strategier i din online markedsføring. Du kan gå vejen, hvor du laver en gennemarbejdet køreplan, med fuld styr på budgettet og hvilke tiltag du skal foretage dig – eller du kan vælge at gå vejen, hvor du skyder med spredehagl og forsøger dig med alt hvad du kommer i nærheden af. Den ene strategi kan faktisk være ligeså god som den anden. Det viser sig gang på gang, at den forkromede køreplan sjældent bliver fulgt til punkt og prikke alligevel, så du kan ligeså godt have det sjovt med din markedsføring og knopskyde tiltag efterhånden som de byder sig.

Denne artikel vil derfor ikke være en køreplan, som tager dig i hånden fra a til å – men til gengæld vil jeg belyse muligheder du bør overveje. Det er ikke en komplet gennemgang, men en lille teaser til forskellige former for online markedsføring, som måske passer sammen med din virksomhed.

Søgemaskineoptimering

Du har sikkert hørt ordet før – det handler om at optimere dit website, for at kunne rangere højere i Google. Det der skal rangere i Google er din hjemmeside. Har du et website om plæneklippere, vil du gerne rangere i Googles søgeresultater, når folk søger efter ”plæneklippere”. Det sjove ved den trafik, er at den er gratis – når først du ligger i toppen af Googles søgeresultater, så kommer trafikken af sig selv – uden omkostninger for dig. Søgemaskineoptimering er en videnskab i sig selv – men et område du som iværksætter bør sætte dig godt og grundigt ind i. Det er nemlig noget du selv kan klare, og giver dig de bedste besøgende uden omkostninger.

Google Adwords

Hvor søgemaskineoptimering er den ”gratis” trafik, er Google Adwords den betalte trafik fra Googles søgemaskine. Det giver dig mulighed for at hente besøgende ind på dit website allerede i dag – eneste ulempe er, at du skal betale for de besøgende.

Kort fortalt laver du en annonce i Google Adwords, og byder på en placering af din annonce når en person søger på et søgeord du vælger. Du laver måske en annonce om ”plæneklippere” og vil gerne vise din annonce, når en person søger på ”plæneklipper”. Du byder 5 kroner, og får din annonce placeret i Google. Du betaler først i det øjeblik en person klikker på din annonce. Du er derfor altid garanteret noget for dine penge – det er der ikke meget andet markedsføring der kan tilbyde.

Google Stedsider

Har du en fysisk butik, SKAL du tilmelde din virksomhed til Google Stedsider. Det giver dig mulighed for at dukke op i lokale søgninger. Google er begyndt at tildele lokale søgninger stor vægt, og det kan du tage del i, da rigtig mange virksomheder stadig ikke har gjort det. 50


Se herover en søgning på ”frisør” i mit lokalområde. Tænk på den frisør der ikke er tilmeldt Google Stedsider – tror du selv de får min klipning? Tjek om Google har registreret din virksomhed allerede her - http://www.google.com/local/add I en tilmelding til Google Stedsider, er det meget vigtigt at du angiver din adresse 100% på samme måde som på din hjemmeside.

Google+

Nu du er i gang med at oprette din Google Stedside, hvor du skal have en Google konto, så kan du ligeså godt tage et kig på Google+. Det nye sociale medie tiltag fra Google – og denne gang er de gået all-in. De satser alt på at få dette medie til at virke. Du ser det integreret i flere og flere områder på Google.

der nok skal være med til at øge hvor mange der klikker på dit indlæg.

Det var en række af Googles muligheder for online markedsføring – og specielt i Danmark har Google mere eller mindre monopol på søgninger – så det giver kun god mening at du involverer dig i Googles tjenester. De er alle på nær deres cashcow Adwords gratis tjenester.

I det næste nummer af Start Op kommer jeg ind på en række andre markedsføring tiltag der ikke er Google relateret. Af: Skribent Brian Brandt www.brianbrandt.dk

Det seneste tiltag i Danmarks søgeresultater er at de viser billeder af forfatttere med en Google+ profil. Det giver et helt nyt blikfang,

51


Støt en hjælpeorganisation efter dit valg...

YouMe Shopping – hvad er det?

Skal sponsorbidraget gå til dyrevelfærd, flygtninge, forskning i sygdom og sundhed? YouMe Shopping drives af frivillige Konceptet er skabt på baggrund af 25 frivilliges Det bestemmer du. Opret din gratis og uforpligtende profil i dag! drøm om at give danske hjælpeorganisationer en ekstra håndsrækning. Der er hverken investorer eller økonomiske QUICK GUIDE interesser bag YouMe Shopping.

1.

Med YouMe Shopping hjælper du dig selv til rabat – og andre til sponsorbidrag. Vi giver rabat på luksus – og sponserer en hjælpeorganisation efter dit valg

Opret din egen profil på youmeshopping.dk – det er gratis, og du forpligter dig ikke til køb.

2.

Vi tilbyder dig en gratis brugerprofil, som giver dig rabat på alle livets goder. Samtidig gør du en god gerning, hver gang du handler med en af YouMe Shoppings samarbejdspartnere – uden at det koster dig noget!

Vælg din foretrukne danske hjælpeorganisation blandt 25 valgmuligheder

3.

Klik dig vej til en ekstra god handel på youmeshopping.dk. Der er nye YouMe Shopping tilbud hver uge.

Efter dit hjerte – helt gratis:

Vi samarbejder med et netværk af onlinebutikker. Hver gang du bruger dankortet hos en af YouMe Shoppings samarbejdspartnere, går en procentdel af varens pris direkte til den hjælpeorganisation, der står dit hjerte nær.

4.

Vælg din vare til en ekstra god pris. Glæd dig, til postbuddet kommer – og glæd dig over en god gerning!

Derfor koster det dig ikke en krone at give et sponsorbidrag til en dansk hjælpeorganisation. Tværtimod får du rabat, hver gang du køber vin, bøger, mærkevaretøj, musik, smykker og ferier med YouMe Shopping.

På www.youmeshopping.dk kan du altid se, hvor stor rabat du får – og hvor stort et sponsorbidrag dit køb udløser. Du vælger selv, hvilken dansk hjælpeorganisation dit køb skal støtte. Der er 25 valgmuligheder.

Skribent: Jonathan Løw. Frivillige bag YouMe Shopping

52


Regnskabsprogrammet Billy's Billing er målrettet iværksættere, håndværkere og mindre virksomheder. Spar op til 10.000 kr. årligt på din bogføring. Send selv let fakturaer aer,, få styr på dine regninger og betal korrekt moms til tiden.


Foto af Steffen Rasmussen 54


Facts om virksomheden:

Virksomhedsnavn: Junkbusters ApS & Junkbag ApS Placering / sted: København Grundlagt / start dato: Juni 2009 Grundlæggers navn: Steffen Rasmussen

Baggrund:

Jeg har en gymnasiel uddannelse gik efterfølgende i lære som tømrer. Jeg havde byggevirksomhed i 2 år sammen med 3 partnere da tiderne var gode, men da det ændrede sig var det svært for os at levere den kvalitet vi gerne ville levere til markedets faldende priser. Så derfor trådte jeg ud af virksomheden i 2009.

Da virksomheden skulle startede, krævede det at jeg tog vognmandsuddannelsen, som egentligt er et 6 ugers kursus. Så det kan jeg også skrive på mit CV.

Virksomhedens produkt:

Junkbusters: er et affaldsselskab der afhenter storskrald, byggeaffald mm. Vi kommer 2 mand og slæber affaldet for kunden uanset hvor det er placeret.

Junkbag: Nyt koncept med afhentning af byggeaffald i bigbags. Man køber sin junkbag i byggemarkedet. Man fylder sit byggeaffald i dem og booker en afhentning. Så kommer vi i en lastbil med kran og henter den.

I begge koncepter står vi for alt sortering og bortskaffelse. Derudover melder vialle affaldstransporter til kommunen og alt det administrative arbejde der ligger bag at køre med affald.

Hvor skiller virksomheden sig ud:

Som noget helt nyt i DK arbejder vi med fleksible alternativer til containere. Vi arbejder derudover med faste priser som inkluderer alt. Hvilket er uset på affaldsmarkedet. Man får altid en pris på afhentningen og bagefter en regning for bortskaffelse og sortering – det gør man ikke hos os. Vi har udviklet vores eget IT system så alle

biler er udstyret med en Ipad og gennem dette system registrerer chaufførerne informationer om affaldet, fakturaer og alt hvad der er vigtigt for os i løbet af dagen. Dette gør at vi har fuldstændig styr på hvad der sker med kundens affald. Derved kan vi dokumentere genanvendelsesgraden og levere et grønt regnskab til kunden.

Tanker før opstart:

Jeg lavede en kort markedsundersøgelse, men den var lille. Jeg er typen der tror på, at hvis man arbejder hårdt nok, så skal det nok gå.

Jeg har faktisk aldrig været i tvivl om at jeg skulle være selvstændig. Da jeg var yngre var det fordi jeg ville tjene mange penge, men nu er det mere for at skabe en ting/virksomhed som jeg kan være stolt af. Derfor har det med at tage skridtet fra job til selvstændig aldrig været en stor overvejelse. I Junkbusters arbejdede jeg selv det første år i bilerne og derfor var der ikke de store udgifter forbundet med opstarten. Jeg skulle jo kun selv have lige nok til mad på bordet.

Jeg kan kun opfordre ALLE til at gå selvstændig. Start småt og arbejd hårdt, så er det begrænset hvad der kan gå galt. Men det du kan få ud af det, er det hele værd. Jeg er ikke så langt at jeg har nået mine mål, men bare den glæde jeg har ved at drive min egen virksomhed er mere end alt det hårde arbejde værd.

Historien:

Jeg var gået ud af min tidligere virksomhed i byggebranchen og var taget en tur til London med min kæresten over en weekend. På vej hjem i flyet læste jeg i flyselskabets blad, hvor der var en masse artikler om rejser osv, men så 55

Fortsættes næste side...


56


faldt jeg over en artikel om firmaet AnyJunk i England. Firmaet var et affaldsfirma med et koncept som ikke fandtes i Danmark. Så da jeg kom hjem lavede jeg en kort undersøgelse om markedet og tjekkede om nogen gjorde det samme. Så greb jeg knoglen og ringede til ejeren af det engelske firma. Da jeg fik fat i ham sagde jeg at jeg havde læst hans artikel og jeg overvejede at begynde i Danmark. Jeg fortalte at jeg ikke ville franchise noget af ham, men han kunne få lov at få et lille delejerskab imod at jeg kom over og arbejdede lidt hos ham. Han var ret hurtigt til at invitere mig over og besøge ham. Et par uger efter tog jeg til London i 2 dage og så lavede vi en aftale. Et par måneder efter vendte jeg retur og arbejdede i hans virksomhed i 1 uge og gennemgik de forskellige funktioner som fandtes i virksomheden. Jason, som er ejer af AnyJunk, er nu rådgiver til bestyrelsen og jeg har en løbende dialog med ham. Jeg har nydt godt af mange gode råd og nu er vi kommet så langt i DK at vi begge kan lære noget af hinanden, så det har været en rigtig god beslutning for mig at tage ham med i virksomheden.

Udfordringer:

Opstarten i Stockholm er selvfølgelig et fokusområde for os nu, men det at vi har prøvet det før i DK giver mig en ro i maven. Derudover er den største udfordring i DK at få håndværkere og ”gør-det-selv folket” fortalt om vores nye Junkbag koncept, som jeg mener er det helt rigtige alternativ til genbrugspladser og containere. Jeg arbejder som nævnt pt på investorer til at vækste virksomheden. Det er dog vigtigt for os at få den rigtige investor, frem for bare at finde én.

Derudover har vi nu fået lidt konkurrenter og vi er jo en lille fisk i forhold til de store affaldsselskaber. Jeg er dog ikke så nervøs for det, for vi leverer den bedste service og et super produkt, så det er måske kun en god ting, at de er med til at oplyse folk om at en service som os findes.

Finansiering:

Jeg havde lavet en opsparing fra min byggevirksomhed og et rækkehus jeg havde sat i stand, som gjorde at jeg kunne starte virksomheden op. Vi arbejder nu på at tage en investor ind til at støtte op om udviklingen af konceptet i udlandet og vores nye koncept i DK. Vi har brugt de første 3 år på at udvikle konceptet og mener nu at vi har fundet opskriften på succes. Og hvis man vil tage markedet med storm så kræver det kapital.

Det er svært at få en bank med på at støtte op om en ny virksomhed i et marked som nu. Vi har et super forhold til vores bank, men tror ikke man kommer uden om eksterne investorer hvis man har store drømme.

Men jeg vil også hellere eje en mindre del af noget stort, end en stor del af noget småt.

57

Fortsættes næste side...


Tidligere udfordringer:

Jeg arbejdede i et godt stykke tid uden løn og det ville have været rart med noget kapital fra start af.

Affaldsbranche i DK er meget konservativ og kommunerne var i starten svære at arbejde med fordi at vores koncept ikke var noget de havde set før. På et tidspunkt lignede det at jeg ikke måtte servicere en stor del af min målgruppe, men efter tilretning af min service og møder med Miljøstyrelsen fik vi rettet ind på det. Derudover er branchen ikke ”opstartsvenlig”, da det ofte er store virksomheder der byder på kæmpe licitationer. I Stockholm fx er der fri konkurrence på storskraldsområdet og er ikke kommunalt som i DK. Dette gør at man som mindre virksomhed få lov at komme ind på markedet. Jeg synes faktisk ofte at Danmarks politik på mange områder slet ikke er så iværksætter venlig som den gerne vil være.

Fremtiden:

Om 3 år er virksomheden landsdækkende i DK og findes i større byer i Sverige, Norge og Tyskland.

Jeg har lært en masse på de første 3 år og har udviklet virksomheden så den er klar til at tjene penge og vækste i DK og uden for landet grænser, så det er helt klart hvad jeg vil bruge min næste tid på. Jeg havde en plan om at sælge virksomheden om 5 år, men lige nu synes det er super spændende at drive en virksomhed som jeg er super stolt af.

Bedste iværksætteroplevelse:

At få fortalt at man har et fedt koncept og at folk tror på mig!

58


Hvor finder du ny energi:

På kontoret når alle er gået hjem. Så får jeg ryddet op i hængepartierne. Så får jeg en ro i kroppen. Ferie kan både være på ski og i varmen, men man har jo altid firmaet i baghovedet.

Favorit websites:

www.google.com www.børsen.dk www.imdb.com

Inspiration:

Selvstændige der har gået hele vejen og fået stor succes er stor inspiration for mig. Jeg ved

at der er et nemt svar, men ”Hr. Møller”, som afgik ved døden for kort tid siden, har i min verden været noget af det ypperste man kan opnå. Jeg blev overrasket over hvor meget det påvirkede mig at han døde. Det var et stort tab for Danmark. Jeg mener at han har betydet mere for Danmark end kongehuset har de sidste 50 år. Mit mål er ikke at opnå det samme, men jeg har stor respekt for ham og synes hans historie er fascinerende. Men derudover får jeg inspiration HVER gang at jeg hører om en iværksætter der har succes. Elsker sådan nogle historier. Det giver mig et kæmpe kick.

59

Fortsættes næste side...


3 gode råd til iværksætteren 1.

Arbejd hårdt – som Jesper Buch, fra Just Eat siger skal man tage 5 år ud af kalenderen og fortælle sine venner og sin kæreste at man nok ikke vil være helt så meget til stede de næste 5 år. Hvis du vil til tops tror jeg helt sikkert på at det kræver rigtig hårdt arbejde.

2.

Kast dig ud i det – hvis du drukner dig selv i for mange markedsundersøgelser kan du ende med at blive for bange til tage skridtet. Nogle ting løser sig på vejen og du skal nok finde en løsning

3.

Stop og og glæd dig – en ting jeg heller ikke er god nok til er at stoppe op og glæde sig over det man har nået og hvor langt man er kommet. Man har tendens til ikke at glæde sig over sit projekt undervejs. Bare fordi man ikke er helt i mål, betyder det ikke at det ikke er super godt det man har nået indtil videre. Det giver i hvert fald mig energi at fortælle mig selv at jeg skal være stolt.

60


BOOST din annonce i Start Op... Interviews... Organisationer...

STAR T OP

Gadgets...

Maga sinet for de n

BOOS T

Blogs...

dansk e ivæ rksætt er

dit budsk ab til iværk sætte rne

Sociale netværks...

Juni 2

012

M ån e dens fede gadg ets Er we

Tips o g god e råd netvæ fra vores rksek spert

bsho ps at ov ertag ved e det hele?

MED D FÅ SUCCES IT NET VÆRK

Partnere...

Marti

histo n Thor rien o b m Amorg ino

12 iv æ du ba rksætterb ø re sk al læ ger se... Kom godt fra

start VEJL OG GO EDNING DE RÅ D

Nyheder...

Danm a i entr rksmeste rs epren ørska kabet b 201 2 SE VIDEO E

Podcast / Video...

N

...og få fuld udnyttelse af din annonceindrykning! Annoncer er tilgængelige 24:7 — 365 dage om året... I Start Op Magasinet bliver annoncer ikke forældet... Nye læsere læser også de gamle udgivelser...

ER DU KLAR TIL AT

BLIVE SET? START OP Magasinet for den danske iværksætter

START OP Magasinet for den danske iværksætter

dit budskab til iværksætterne

Månedens fede gadgets

BOOST dit budskab til iværksætterne

Er webshops ved at overtage det hele? Magasinet for den danske iværksætter

FÅ SUCCES MED DIT NETVÆRK

BOOST dit budskab til iværksætterne

Magasinet for den danske iværksætter

Juni 2012

dit budskab til iværksætterne

Er webshops ved at overtage det hele?

FÅ SUCCES MED DIT NETVÆRK

VEJLEDNING OG GODE RÅD

Martin Thorborg historien om Amino

Martin Thorborg 12 iværksætterbøger

12 iværksætterbøger du bare skal læse...

Kom godt fra start

Er webshops ved at overtage det hele?

FÅ SUCCES MED DIT NETVÆRK

historien om Amino historien om Amino Kom godt fra start

Tips og gode råd fra vores netværksekspert

Tips og gode råd fra vores netværksekspert

Martin Thorborg Martin Thorborg VEJLEDNING OG GODE RÅD

Juni 2012

Månedens FÅ SUCCES fede MED DIT NETVÆRK gadgets

BOOST

Månedens fede gadgets

Tips og gode råd fra vores netværksekspert

12 iværksætterbøger du bare skal læse...

Er webshops ved at overtage det hele?

START OP

START OP

Tips og gode råd fra vores netværksekspert

Månedens fede gadgets

BOOST

Juni 2012

Juni 2012

du bare skal læse... historien om Amino

Danmarksmesterskabet i entreprenørskab 2012

12 iværksætterbøger du bare skal læse...

SE VIDEOEN

Danmarksmesterskabet i entreprenørskab 2012

Kom godt fra start

VEJLEDNING OG GODE RÅD

SE VIDEOEN

61

Kom godt fra start Danmarksmesterskabet i entreprenørskab 2012

VEJLEDNING OG GODE RÅD

SE VIDEOEN

Danmarksmesterskabet i entreprenørskab 2012 SE VIDEOEN


IT folk som har scoret kassen! Instagram

k en r, da Faceboo e d e n å m 5 1 i milliarder eksisteret ,6 t 5 lo l b ti e r d re v a a v h s stagram sum, der tagram ikke s In Foto-app'en In øbe virksomheden for en i rd fo , e d ren at k ær er impone kun fandtes is n r e e d id mandag valgte , s r m e u g s u for få r. En enorm de direktør, atte og indtil n s re n e a tr danske krone 3 1 is r in a h m t d enge, blo tifter og a b tjener nogen p ples iPhone. Instragrams s e stikke et belø n n u k t a lv e s p lA er entes som en app ti Systrom, forv i lommen, mens hans partn in v e K e g ri r den blot 26-å illiarder krone 0 millioner kroner. m ,2 2 a k ir c l g 55 ng svarende ti scorer omkrin sum på omkri r n e e g e le ri e d K e e ll ik u M dlen tilfalde enes at sk n a m h i m r ra e g rd ta a s li In tte i de mil ret De andre ansa Herudover vil de resteren er har investe d e n å m r. 5 e 1 n ro te k sids 550 millioner er gennem de d r, re to s e v in gram. de mange penge i Instra

YouTube

I november 2 006 blev den opkøbt af Go populære vid ogle for 1,6 eostreaming m illiarder doll -t De to stiftere a r eller lige kn jeneste YouTube af YouTube ap 10 milliard Cha tidspunkt va er k r henholdsvis d Hurley og Steve Chen , der på davæ roner. 28 og 29 år, re indkasserede 2 milliarder hver især om nde kroner på ha kring ndlen.

Flickr

en slumrende d f a t b ø k p o 5 0 e i 20 este blev tilbag n je st g illioner dollar. n m li e 5 d 3 to le fo ta e re b e læ u tt r må Den pop igant Yahoo, de illioner kroner. m -g e 0 0 in 2 sk l a ti t m e e d g r sø ake, der solgte rkurs svare a F ll a o n d ri e te ll a e C tu g k a o rfield Med den ng. t Stewart Butte e rr a p te ns lys første ga g e æ g a f d a t så te r if k st c li v F le efter Flickr b lot 13 måneder b o o h a Y l ti n e sid

62


IT folk som har scoret kassen! Bebo

Bebo kan bedst beskri den amerikansk ves som Storbritanniens sv ar på Arto, og e internetgigan i 2008 fattede AOL betalte in t AOL interess tet mindre end e for det socia le netværk. 850 millioner 4,8 milliarder dollar for Beb k ro n e r, h o v elle is v Bebo er stiftet af ægteparret M i regner med den aktuelle do r omkring llarkurs. ichael Birch o indkasserede 5 g 95 millioner d ollar eller knap Xochi Birch, der til samme n 3,4 milliarder kroner ved salg et.

Skype

Som de fleste ved, blev Skype startet af danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström. Den dansk-svenske iværksætter-duo solgte i 2005 de res opfindelse til internetgiganten eB ay for et beløb, der på daværen de tidspunkt svarede til 16 milliarder danske kroner. De to stiftere scorede sel v et ukendt milliardbeløb på handlen i 2005 , og da Skype i foråret 2011 ble v videresolgt til Microsoft for hele 44 milliarde r danske kroner var der igen jac kpot til de to stiftere, der kunne sætte et nyt milliard-beløb ind på kontoen. I pressen var der forlydener om , at Janus Friis tjente op mod 3 milliarder kroner på den nye handel.

Succe

(Internet.b ssFactors aseret HRsoftware) Danskeren L a rs Dalgaar milliardbelø d kunne i s b, da hans a m 18,7 millia erikanske v lutningen af 2011 in rder krone dk irksomhed r til tyske S Succesfacto assere et et mindre m A P . La rs b illiardbeløb på salget a rs Dalgaard selv for lev solgt for mode f sin usexet som internet-ba virksomhed, der lave s at tjene seret HR-s r noget så oftware.

63


IT folk som har scoret kassen! Momondo

e t let at finde d tet e d r e o d n o m Mo lari søgemaskine nået stor popu e p js o r re a e h k s n n e a id d s Med den .com solgt o d sk så let, at n ti o k m fa o r e M t e v D ble letter. g i marts 2011 des at ligge på omkring en o t, billigste flybil e d n la d u i rmo me og t beløb, der fo , danske Thorvald Stigsen e både herhjem r fo ts h ig fl p n Chea omondo n. til konkurrente nske kroner. Stifteren af M ner på handle ro k r e n o li il a m d den af 200 ondo og tjente e m rh o halv milliard æ M n i i l e lv d e n s ligt ejera scorer angive V2 havde en T n o ti ta t. -s tv danske roner på salge k r e n o li il m Men også den 6 derfor 4

Podio

Den amerika nske it-kæm pe Citrix har d a n ne s ke iværksætt Podio laver e er-virksomhe top købt den t online sam d Pod arbe for virksomh eder. Det vid jdeværktøj, der ofte bliv io. er omtalt som es en men den dan et Facebook ske it-blogge dnu ikke, hvad Citrix ha millionbeløb r r m D o å tt rt e e b T e o ta ft le for Podio, . Og det må formodes, at gætter på, at der er tale o m d e e t falder en ik de to stiftere ke helt ubety t trecifret Ejerkredsen J o n F d ro e da o lig sum af til bag direktør for P Podio tæller desuden To g Anders Pollas. mmy Ahlers o , der også ad det britiske te dio, der i 2008 scorede k ministrerend a leselskab Vo s s e n p å at sælge vir e dafone for et k somheden Z beløb på om Y B ti kring en kva rt milliard kro l ner.

MySpace

netværk, der lt ia c so re d in k et m rti var Faceboo å e st d e universiteter. si f sk a n a n k te ri e m a I mid e k rk. t på en ræk re sociale netvæ læ u p o kun var udbred p on st e m s News Corporati pace verden b S a y k ls M r se a s v h d c o o m rd er, Mu Deri milliarder kron ogulen Rupert m ,2 3 ie d l e ti m e d k n fi re t a te sv llar Den populari 80 millioner do 5 r fo e c dollar-kurs. a p e d S n y re M æ e v b u ø n k t n a e til ed d Anderson og m o T re e hvis vi regner m ft ti -s e t begrænset to MySpac e e g e d t m e g n e e n m u r k o t v e ar d et Det er uvist, h en angiveligt v m , n le d n vde fået udvand a a h h å n p e d te n n ri e tj fo e e lf d rdi . Chris DeWo e investorer ind r tilfaldt dem, fo y e n d t , n te e n e m h m v u le ss b der del af salg re omgange, da e fl f a l e d n a e ti deres ak

64


Start Op iværksættermagasinet... Inspiration og gode råd leveret direkte til dig hver måned.

65


TAK fordi du gav dig tid til

at læse denne udgave af iværksættermagasinet Start Op...

Har du en god iværksætterhistorie eller en artikel til magasinet så kontakt Start Op redaktionen på: info@startopmagasinet.dk

Næste udgave udkommer August 2012. PÅ GENSYN

Iværksættermagasinet Start Op Juli 2012  

Danmarks største iværksættermagasin. Læs om spændende iværksætter interviews, læs om gode råd og vejledninger fra vores eksperter og bliv in...

Iværksættermagasinet Start Op Juli 2012  

Danmarks største iværksættermagasin. Læs om spændende iværksætter interviews, læs om gode råd og vejledninger fra vores eksperter og bliv in...

Advertisement