Page 1

RAPORT ANUAL 2011-2012


Cuprins Înainte de a fi Start Focus Despre noi Ateliere de gătit Lecții de engleză Test Quest în București Seri de jocuri Prezentări în cadrul liceelor Food Revolution Day Ateliere despre hrană sănătoasă Proiecte internaționale 1. Ateliere în Maroc 2. TraditiON updated 3. Feedback din partea participanților la proiectele internaționale unde au fost prin intermediul Start Focus Proiecte externe la care au participat voluntarii noștri Zarzavagiu urban


Înainte de a fi Start Focus …eram tineri cu interese diverse, ce au colaborat în diverse proiecte sociale sau circumstanțe și se mai întâlneau când venea unul din noi cu o inițiativă. Oameni ce considerau că pot produce un beneficiu lor doar prin dezvoltarea altora pe parcurs. Inițiativa clar formulată a venit o dată cu anul 2011. Prima acțiune a fost , în primăvară, de a contribui în cadrul unui centru social pentru vârstnici. Și noi vom ajunge la vârsta a treia . Varianta aleasă a fost de a le oferi celor 80 de persoane de la centru o masă de sărbători, pentru care noi am ales alimentele încât să fie sănătoase, să le respecte și dieta, să fie de sărbătoare și hrănitoare. De aici…


Despre noi Start Focus este o asociație nonguvernamentală și non profit tânără, ce și-a propus să își îndeplinească misiunea urmărind anumite valori în cadrul evenimentelor organizate și a acțiunilor întreprinse: – sustenabilitate – leadership – colaborare – dezvoltare personală – cultură. Viziunea Start Focus: Ne dorim un viitor sustenabil și o societate în care drepturile omului să fie respectate. Misiunea Start Focus este de a crește implicarea tinerilor în activitati sustenabile, dezvoltarea lor personală prin colaborare și implicare locală și internațională și facilitarea conștientizării de către aceștia a drepturilor omului.


Ateliere de gatit De ce gătit? Deoarece considerăm hrana un subiect de discuţie, ea se simte, e palpabilă, se gustă, o introducem în organismul nostru, oferindu-ne energie şi informaţie pozitivă(dacă ştim cum să ne hrănim), şi e important să cunoaştem mai multe detalii despre ea. Hrana este esenţială în buna desfăşurare a oricărei activităţi din viaţa noastră, cu toţii avem nevoie de hrană. Unde și cu cine Alături de copii și tineri din sectorul 4, București ce provin din familii monoparentale, cu dificultăți economice, marginalizați din punct de vedere economic și social. Scopul Ne dorim familiarizarea copiilor cu hrana sănătoasă într-un mod practic, educativ şi distractiv. Cum - Ne-am strâns o mână de voluntari ce au selectat şi achiziţionat produsele, iar apoi au îndrumat copiii în a găti; - Prin luarea contactului direct cu fructele şi legumele, simţind mirosul lor, textura, trecând prin diversele etape ale unei reţete; Rezultat - Copiii și tinerii au dus la bun sfârşit reţetele şi s-au bucurat de activităţi împreună cu noi - Copiii și tinerii au învățat despre alimentație - Copiii și tinerii au dezvoltat abilități de gătit și ales alimentele.


Lecții de engleză De ce engleză Copiilor le este de folos învățarea unei limbi străine și îi ajută să înțeleagă și să comunice mai bine atât la școală cât și în viață. Unde și cu cine Alături de copii din sectorul 4, București ce provin din familii monoparentale, cu dificultăți economice, marginalizați din punct de vedere economic și social. Scopul Ne dorim să ghidăm copii să învețe limba engleză și să devină autonomi în învățare. Cum - Prin lecții practice și creative; - Prin interacționarea cu un grup restrâns de copii pentru o mai mare atenție asupra stilului și nevoilor lor de învățare; Rezultat - Copiii au învățat cuvinte noi în limba engleză - Copiii au învățat să comunice mai bine, inclusiv la școală.


Test Quest în București De ce quest Quest-ul se referă la o călătorie simbolică, în care primești numite indicii pentru a atinge un scop, a rezolva o dilemă. Prin urmare ne-am dorit utilizarea călătoriei, a simbolurilor și a indiciilor pentru a evidenția anumite aspecte ale Bucureștiului. Unde și cu cine Activitate pentru tineri, organizată de tineri, în Centrul Vechi al Bucureștiului. Scopul Testarea conceptului cu un grup de tineri proactivi cu vârste cuprinse între 18-30 de ani ce au interese ca: mediul înconjurător, arhitectura, simboluri, cultura, istoria Bucureștiului pentru organizarea elaborată a unui quest viitor cu tineri neinițiați. Cum - Prin intermediul simbolurilor și prin familiarizarea cu Centrul Vechi luând în calcul elementele sugerate de indicii - Prin introducerea jocului Planet Cleaners (despre ecologie și schimbări climatice), creat de un grup de tineri și modelarea de origami Rezultat - Tinerii au învățat un joc nou ce le-a adus o nouă perspectivă sau le-au întregit imaginea despre ecologie și schimbări climatice - Participanții au învățat să creeze origami, respectiv au împărtășit ce știu despre origami - Tinerii s-au familiarizat cu Centrul vechi luând în calcul elementele sugerate de indicii - Tinerii au oferit feedback referitor la eventuale îmbunătățiri.


Seri de jocuri De ce seri de jocuri Serile de jocuri au rolul de formare a grupului, inițierea noilor membri și a voluntarilor, sunt un prilej de socializare, dar și de învățare, solidaritate, incluziune. Unde și cu cine În București, alături de tineri, prieteni, voluntari. Scopul Cu primele seri de jocuri ne-am propus să realizăm un joc board despre mâncare și prin urmare am invitat și alți tineri cărora le plac jocurile pentru a învăța împreună. Serile de jocuri sunt un concept cu diverse evenimente individuale. Cum - Prin dezvoltarea de abilități de comunicare prin joc - Prin introducerea de noi jocuri și noi concepte ce corespund cu misiunea Start Focus - Prin învățarea principiilor a diverse tipuri de jocuri Rezultat - Unul dintre evenimente a devenit de sine stătător, s-a transformat pornind de la formula și ideea de bază a inițiatoarei serilor și a Start Focus și e un derivat al acestor seri. Acesta nu mai aparține organizației noastre, ci persoanei ce s-a ocupat în principal de acest eveniment, care a format un nou grup, o nouă asociație. Mult succes acestui grup! - Celelalte evenimente au loc periodic, iar treptat introducem concepte inovatoare prin noi jocuri sau perspective. - Jocurile despre mâncare au fost create prin intermediul unui schimb de tineri, TraditiON updated, descris in acest raport și disponibile pentru descărcare pe tradition-updated.startfocus.org.


Prezentări în cadrul liceelor De ce și cu cine Cu toții spunem că în ziua de azi ne lipsesc modelele, atât dintre tineri cât și dintre adulți. Cu Paul Ardeleanu. Cum și unde Prin intermediul prezentărilor interactive despre dezvoltare personală, public speaking și traseul lui din ultimii 4-5 ani. Activitățile au fost susținute în cadrul liceelor ‘Alexandru Ioan Cuza’ și ‘Lazăr Edeleanu’, din Ploiești. Cum și unde Prezentare interactivă despre voluntariat, dezvoltare personală, decizii ce schimbă viața, totul într-un mod interactiv și in conexiune cu experiența personală. Activitățile au fost susținute în cadrul Colegiului Național 'Spiru Haret' și a Liceului Teoretic 'Jean Monnet’, din București. Rezultat: Familiarizarea a aproximativ 280 de tineri cu noțiuni ca: voluntariat, dezvoltare personală, motivație și vorbit în public prin prezentarea unui caz real. Prezentările din București au avut loc în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, 14-20 mai 2012.


19 mai 2012 De ce: considerăm dreptul la mâncare sănătoasă un drept vital. Scop: Creșterea conștientizării asupra consumului alimentar. Unde: București Activități: mers la piață, învățat să alegem legumele și fructele, mers să gătim, vizualizat documentare și filme despre alimentație. Acesta a avut loc în colaborare cu Food Revolution Day Romania. Rezultat: Acestă primă ediție a evenimentului nu a fost reușită din punctul de vedere al numărului de participanți și al comunicaăii lui din partea noastră. Am învățat însă cum să abordăm situația și ce să facem pe viitor într-un context asemănător. Am inclus acest Zarzavagiu urban.

eveniment

în

conceptul

FRD este un concept internațional, ce cuprinde evenimente care au loc la inițiativa unor grupuri locale independente pentru a sprijini cauza hranei sănătoase. Informații găsiți aici: http://www.foodrevolutionday.com .


Ateliere despre hrană sănătoasă De ce și scopul: Există mai multe variante pentru a crește conștientizarea legat de alimentație și ideea de 'hrană'. Noi am ales să nu arătăm cu degetul, ci să încurajăm discuția despre această idee, prin joc, discuție ce ne dorim să fie urmată de acțiune. Unde: în licee din Pitești și Fetești.

În cadrul acestor activități 150 de tineri liceeni au fost prezenți și activi, ne-au adus argumente pentru a sustine aspecte legate de alimentație și logica jocurilor.


Proiecte internaționale 1. Ateliere în Maroc 2. TraditiON updated 3. Feedback din partea participanților la proiectele internaționale unde au fost prin intermediul Start Focus


1. Ateliere în Maroc A. Copii De ce Pe tot Globul situația deșeurilor persistă, iar copii sunt cheia către viitor. Cine și unde În Kenitra, copii au făcut corelația între activitățile pe care le fac alături de prieteni și părinți, activități în care rezultă și deșeuri. Grupurile au fost mixte, acestea incluzând și copii și tineri cu dizabilități. Cum și rezultate Aceștia au desenat și au învățat să reducă volumul unor deșeuri, să le aducă de la picnic înapoi și să le arunce la un coș de gunoi, protejând natura și pe ei.


Ateliere în Maroc B. Tineri În Sale: ateliere alături de tineri, despre participare activă și lucrul în echipă, creșterea conștientizării pe diverse tematici de interes pentru ei, ce doreau să le aducă în atenția comunității locale astfel încât să producă schimbări organice și de durată, în bine.

În Rabat: ateliere alături de tineri, despre hrană, drepturile omului, creșterea conștientizării și participare activă.

Sesiunile au fost de scurtă durată în toate locurile unde am fost în Maroc, însă am păstrat legătura cu tinerii de la centre și colaborăm și în proiecte în derulare și viitoare. Cele 11 zile în Maroc au fost o experiență unică, plină de peripeții și descoperire, bucurie și speranță .


2. TraditiON updated Proiectul TraditiON updated a avut loc între 2 mai- 14 decembrie 2012 și a constat, pe scurt, în: o vizită de pregătire în avans, un schimb de tineri multilateral între 19-27 iulie 2012, cu participanți din 5 tări europene: România, Letonia, Polonia, Macedonia și Serbia, producerea jocurilor și pregătirea website-ului, diseminarea rezultatelor. Tinerii au învățat mai multe despre propriile rețete tradiționale, iar pe parcursul proiectului s-au evidențiat și cele din Maramureș, o zonă bogată din punct de vedere a obiceiurilor culturale în România.

Scop: Dezvoltarea solidarității și promovarea toleranței în rândul tinerilor din țările participante prin creșterea conștientizării acestora legat de importanța consumului responsabil al mâncării în viața de zi cu zi și a tradițiilor culinare. Teme: rural-urban, arta&cultura.


2. TraditiON updated Obiectivele proiectului: - să transmită cunoștinte către participanți despre tradițiile gastronomice din diferitele țări participante prin descoperire, gătire și gustare; - să ofere unelte pentru învățarea despre originea diferitelor alimente consumate în dieta zilnică; - să faciliteze învățarea pentru tineri prin diferite metode de educație non formală; - să asigure participanților mediul propice pentru învățarea experiențiala despre cultură și împărtășirea experiențelor; - să se creeze un board game, ca rezultat al schimbului de tineri și ca unealtă de învățare pentru a fi implementat pentru multiplicarea proiectului.

Acest proiect a fost finanțat cu suportul Comisiei Europene. Acest text reflectă punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu poate fi responsabilă pentru modul în care informația conținută în acesta este folosită. Cu sprijinul programului Tineret în acțiune al Uniunii Europene.


2. TraditiON updated Rezultatele proiectului: -tinerii au devenit mai conştienţi de particularităţile culturii gastronomice ale ţării din care provin; -s-a realizat transferul de cunoştinţe între tinerii cu mai multă experienţă în ceea ce priveşte un stil de viaţă sustenabil şi temele proiectului şi cei ce aveau mai puţină experienţă; -s-au folosit metode de educaţie non formală; -s-au creat 4 jocuri ce vor fi folosite pentru creşterea conştientizării tinerilor legat de temele abordate de proiect şi teme conexe ce au devenit pregnante pe parcursul proiectului. Jocurile pot fi văzute aici, ulterior vor fi urcate pe website în variantă printabilă:

-jocurile sunt disponibile pe website-ul oficial, mai jos menţionat, pentru download gratuit și printare. -s-a realizat un website subdomeniu al Start Focus www.tradition-updated.startfocus.org ; -cel puţin unul din promotorii proiectului şi-a asumat continuarea proiectului la ei în ţară în 2013; -în proiect au fost incluşi tineri atât din mediul rural cât şi din cel urban, iar toleranţa şi solidaritatea le-au fost crescute.


2. TraditiON updated

Hai la joc! Eveniment lansare jocuri educative Cu ocazia Zilei Internationale a Diabetului, 14 noiembrie am lansat jocurile realizate in cadrul TraditiON updated. Am primit şi început să transmitem materiale informative pentru consumatori din partea Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Strategiilor din România.


3. Feedback Participanții la proiectele internationale unde Start Focus este partener roman sunt atât din cadrul organizației, dar mai ales din afara ei, în funcție de proiect, grupul țintă, necesitățile organizației. Selecția se face pe bază de motivație și urmărind profilul participantului, specific fiecărui proiect în parte. A.Sharing and learning – a seminar on the inclusion of marginalized youth , a avut loc în Kicevo, Macedonia. “Mi-a plăcut că am avut ocazia să participăm activ în desfășurarea activităților, să propunem energizere, eventuale schimbări de orar sau activități diverse în funcție de preferințele grupului. Ceea ce m-a surprins a fost minoritatea albaneză din oras, care din câte am aflat este destul de numeroasă. Și problemele care există între aceasta și populația macedoneană.” Iulia, voluntar intr-o organizatie internationala.

“Am învățat să accept oamenii, să mă accept pe mine, că POT să fac chestii și să fiu cine vreau să fiu, adică pot să fiu o persoană de încredere, cu multe calitați, pot să ascult. Deci mi-a dat încredere, ce să mai, experiența mi-a deschis drumul către încrederea în mine.” Cezar, voluntar la un centru pentru copii si tineri dezavantajati social, economic, etnic.


3. Feedback B. Sport and outdoor activities for inclusion, training in Orahovica, Croatia intre 8-16 noiembrie 2012 “Când am plecat nu aveam 18 ani […], drumul a fost plin de peripeții. […] Au fost foarte profi, de altfel, structura întregului training a fost: exercițiu/activitate, apoi evaluare și discuție pe baza ei, apoi timp de reflecție[…]. Accentul a fost pus atât pe parteneriate cât și pe dobândirea de competențe, în principal însă pe dobândirea de competențe. Am avut, la sfârșit, sesiune de prezentare în detaliu a organizațiilor din care facem parte[…], precum și sesiune de generare de proiecte, în care s-au discutat posibile parteneriate.” Nicoleta,

voluntar, implicată în activităti cu tineri, pasionată de un stil de viață sănătos și sport.

“Noi inventam jocuri sau adaptam jocurile deja existente în

funcție de dizabilitățile target group-ului. Metodele și abordarea chiar au fost ok și mi s-a părut că am acoperit tot ce a trebuit și ne-am încadrat în cele 8 zile[…]. Am observat faptul că țările din Nord tratează mult mai serios subiectul acesta, sunt mult mai implicați în sport (fac mult sport, nu doar citesc în ziare despre fotbal sau să se uite la televizor) și se ocupă mai mult de om ca individ în general.” Diana, voluntar, implicată în lucrul cu tinerii și sport. .


Proiecte externe la care au participat voluntarii noștri Național: Curs scriere de propuneri de finanțare Tineret în Acțiune, 10.2011 Curs de metode și instrumente de educație non formală, 12.2011 Atelier despre consum și producție responsabile, în cadrul rețelei Societal ( www.societal.ro ), 4.2012 Internațional : Training: "MOVE: Motivational Empowering Volunteering", Turcia, 10. 2011 Training pentru formarea de multiplicatori de educație globală: "You are Part of this World, be a Part of its Future”, Serbia, 11. 2011 Training: "TICTAC in Turkey - Multilateral Training Course to Support Quality in Action 4.3", Turcia, 03.2012 Seminar: "Sharing and Learning: A seminar on the inclusion of marginalized youth",Macedonia, 10.2012 Training pentru formarea de multiplicatori de educație pe drepturile omului : "You are a human being, be aware of your rights" Serbia, 12.2012


Zarzavagiu urban De ce zarzavagiu urban Fiecare din noi poate duce un stil de viață sustenabil și avea o alimentație care să ii ofere energie și o senzație de bine. Prin această inițiativă ne adresăm tinerilor și modului lor de alimentație. Originea conceptului: Rural-urban, cum își asigură tinerii hrana, hrana în căminele universităților. Ce face - își ajută colegii să învețe să se hrănească sănătos în cămine și va contribui la crearea unui sistem cât mai puțin costisitor pentru viitoarele generații de studenți; - explorează diverse modalități de cultivare a legumelor și fructelor în mediul urban, dar nu numai; - analizează studii de caz despre de tipuri deja existente de organizare în cadrul unor comunități, legat de mâncare; - oferă îndrumare tinerilor pentru a învăța singuri ce e potrivit pentru ei ca și hrană - ajută la creșterea conștientizării asupra modului nostru de hrănire / alimentației (tineri cu impact la nivelul tuturor vârstelor- este un personaj punte). Scopul: Implicarea tinerilor în ajungerea la un echilibru intern: alimentar, energetic, psiho social. Spre a fi parte integrantă dintr-o comunitate ce reflectă la aceste aspecte, ia atitudine și il /o ajută să se dezvolte. Unde: pentru început, în Romania. Devino zarzavagiu urban! Scrie-ne la contact@startfocus.org pentru proiectul Zarzavagiu urban din cadrul mișcării sociale Dreptul la hrană sănătoasă e al tuturor.


Vă mulțumim  Ne găsiți aici: Website: http://www.startfocus.org Twitter: https://twitter.com/#!/startfocus Facebook 1: https://www.facebook.com/startfocus.pag Facebook 2: https://www.facebook.com/startfocus E-mail: contact@startfocus.org Adresa: Str Ghirlandei 58, 062248, București, România Raport Anual întocmit de Carmen Florentina Radu, inițiator al conceptului Start Focus, fondator și Co-Președinte al Asociației Start Focus: carmen@startfocus.org .

Raport Anual  

Raport Anual al Asociatei Start Focus 2011 - 2012

Raport Anual  

Raport Anual al Asociatei Start Focus 2011 - 2012

Advertisement