__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Zorg als een fijn hotel ... interieurontwerp vanuit gastvrijheid


“een fijne omgeving zorgt voor blije mensen, dit ervaren zowel de bewoners als de medewerkers�


Is er iets mooiers dan het idee hebben de laatste jaren van je leven te wonen in een fijn hotel? Of behandeld te worden in een omgeving die niet refereert aan bloed, pijn en operaties maar aan de mooie dingen van het leven, fijn gezelschap, lekker eten en leuke dingen doen? Onze visie is dat een zorginstelling minimaal een huiselijk gevoel moet geven, maar nog liever dat moet overtreffen; het moet voelen als een fijn hotel. Een plek waar je graag bent en in de watten wordt gelegd. Een helende omgeving draagt bij tot het herstel bij patiĂŤnten, het motiveert personeel en geeft bewoners een fijn gevoel. Het loont echt de moeite om aandacht te besteden aan kleuren, materialen, licht, ventilatie en akoestiek. Waarom zijn er zoveel zorginstellingen met witte wanden en grijze marmoleum vloeren? Het is bewezen dat dit een verhoogd stress niveau oplevert vanwege de associatie met ziek, pijn en bloed. Een veel gehoord argument om het interieur minimaal uit te voeren is het beperkte budget. Onze ervaring is dat dit een kwestie is van de juiste keuzes. Enerzijds het stellen van de juiste prioriteiten binnen het bouwbudget en anderzijds het maken van de juiste keuzes binnen het interieurbudget door de interieurarchitect.

Gastvrijheid is het toverwoord.


invloed van een goed interieur, een interieur dat heelt - - - - - -

medicatie kan zakken met 50 % fysiotherapie vermindert het ziekteverzuim neemt af er is een vermindering van stress bewoners zijn meer tevreden er is minder personeel verloop

-

incontinentie kan zakken met 40 % er wordt minder eten verspild er wordt minder gezeurd en geklaagd het aantal vrijwilligers stijgt personeel is blijer de faalkosten nemen af

volgens Amerikaans onderzoek van dr. John Zeise


“een goed interieur levert een wezenlijke bijdrage aan het welzijn van de patiënt, bewoner, familie, medewerkers en de gemeenschap”

Fiona de Vos Ph.D. Omgevingspsycholoog Studio dVO

het verhaal van de apotheek van het Albert Schweitzer Ziekenhuis de voorkant en de achterkant Toen ASZ ons vroeg om ook de apotheek te ontwerpen, hadden we er nog nooit één ontworpen. In de voorbereiding viel ons twee dingen op bij alle andere apotheken die we bezochten. Aan de achterkant legden de medewerkers enorme afstanden af voor elk recept en aan de voorkant hadden cliënten nauwelijks privacy en moesten staan terwijl zij vaak op leeftijd waren. Medewerkers hadden weinig tijd om hen te woord te staan. Door aan de achterzijde een optimale logistiek te bewerkstelligen inclusief de toepassing van een robot, komt 80% van de bestelling op het bureau terecht. Dit, in combinatie met de zitbalies zorgt ervoor dat de medewerkers veel aandacht en tijd hebben voor de cliënt. Het gaat per slot van rekening om hun gezondheid. Daarnaast hebben we akoestisch beklede hokjes bedacht waardoor een zo goed mogelijke privacy is gewaarborgd.


Wij werken al sinds 1994 als interieur architecten voor diverse grote en middelgrote professionele opdrachtgevers zoals Grand Hotel Opduin, Sodexo, TomTom, Hotel Post Plaza, Delta Hotel, Gazelle, Hotel Management School Maastricht, Archipel zorggroep, Reinier de Graaf ziekenhuis, Diergaarde Blijdorp, Landgoed De Holtweijde.

Naast onze rol als interieurarchitect vervullen we ook met enige regelmaat de rol van art director waarbij we sturend en beslissend zijn in alle fysieke onderdelen zoals grafisch ontwerp, borden en bestek, bedrijfskleding. Hierdoor ontstaat een eenduidig beeld waarbij alle onderdelen elkaar versterken.

Met enige regelmaat doen we mee met internationale en nationale ontwerpwedstijden. Hierbij hebben we diverse nominaties en overwinningen in de wacht gesleept.


sinds 1994

Van oorsprong ontwerpen we hotels en restaurants, van fastfood tot super de luxe landgoederen. Ons eerste zorg project was het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht in 2007. Daarna volgde nog menig ander project in de zorg. Onze manier van ontwerpen is gebaseerd op twee pijlers; gastvrijheid aan de voorkant en een zo efficiënt mogelijke routing aan de achterkant. Of te wel “maak je gasten, bezoekers, patiënten zo blij mogelijk want dat zie je terug in tevredenheid en omzet én zorg ervoor dat de medewerkers zo efficiënt mogelijk hun werk kunnen doen want dat werkt door in tevreden medewerkers en in lage kosten”. “Mooi” is bij ons een voorwaarde, geen doel.

Stars Design b.v. Westmolenstraat 33 3111BS Schiedam

010 412 55 33 info@starsdesign.nl www.starsdesign.nl


“een goed interieur kost niets meer en verdient zich terug” “Het terugverdienen zit hem in een beter wooncomfort dat een betere kwaliteit van leven betekent, aangenamer is om in te werken en voor familie prettiger vertoeven. Aangenamer werken betekent naast lager ziekteverzuim ook makkelijker arbeidskrachten vinden in een moeilijke arbeidsmarkt. Familie\verwanten die zich prettiger voelen komen vaker op bezoek, dat betekent een verlichting voor de zorg en meer omzet in de gasterij. Deze argumenten samen zijn in feite het terugverdienmodel.”

Bart Smits, manager vastgoed Archipel Zorg Groep

Profile for starsdesign

Zorgkrant web stars design 2018 01 29  

Zorg als een fijn hotel, een visie op interieurontwerp voor de zorg vanuit gastvrijheid van Stars Design

Zorgkrant web stars design 2018 01 29  

Zorg als een fijn hotel, een visie op interieurontwerp voor de zorg vanuit gastvrijheid van Stars Design

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded